kedi tüyü alerji belirtileri / Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Alerjinin nedenleri ve tedavisi » Petibom

Kedi Tüyü Alerji Belirtileri

kedi tüyü alerji belirtileri

Kedi Tüyü Alerjisine Karşı Ne Yapılır?

Birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilen alerjiler, önlem alınmadığı takdirde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan evcil hayvanlardan kaynaklı alerjiler de bunlardan biridir.  Peki kedi tüyü alerjisi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Burun akıntısı, gözde sulanma ya da kediler yanınızdayken hapşırma gibi belirtileri olan kedi tüyü alerjisi en sık görülen alerji çeşitlerinden biridir. Sadece evde kedi besleyenlerin değil sokakta, iş yerinde ya da bulunduğu diğer ortamlarda kedilerle yakın olanlarında yaşadığı bir sorundur. Çünkü kediler birden çok alerjen üretebilir. Bu alerjenler genel olarak kedilerin tüylerinde, derilerinde ya da ağızlarında bulunur.

Tüm kediler alerjen üretmekle birlikte kedilerin tüy uzunluğu, cinsiyeti ya da evin içinde geçirdiği vakit alerjen seviyelerini etkilemez. Ancak evin içinde birden fazla kedi bulunması daha yüksek seviyede alerjen bulunmasına neden olabilir.

Tüm belirtiler görünse dahi alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Bazen kedinin tüyleri değil üzerindeki toz ve polenler de alerjiye neden olabileceği için alerjinin teşhisi çok önemlidir.

Kedi Tüyü Alerjisinin Belirtileri

Kedi tüyü alerjisi, maruz kalan kişinin hassasiyetine göre belirtilerinin şiddeti değişebilen bir alerjidir. Ne kadar çok kediye ne kadar süreyle maruz kalmış olduğunuz da bu alerjinin şiddetini etkileyen önemli bir faktördür. Ancak genel olarak belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hapşırma
  • Burunda tıkanıklık
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı ve gürültülü solunum
  • Öksürük
  • Deride döküntü
  • Kurdeşen

Kedi Tüyü Alerjisi Tanısı

Bazı belirtileri gösteriyor ve kedi tüyüne karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doğru teşhis ve tedavi için doktora başvurmanız gerekir. Alerji kendi kendinize koyabileceğiniz bir tanı değildir.

Kedi tüyü alerjisini teşhis etmek için en yaygın kullanılan yöntem cilt testi olmaktır. Bu test için kişinin cildine az miktarda kedi alerjeni yerleştirilir ve cilt küçük bir steril probla delinir. Bu işlemle birlikte sıvı cilt yüzeyinin altına sızar ve cildin tepkimeleri gözlemlenir. Ciltteki şişlik ve kızarıklık alerji belirtisi olarak görülebilir. Testin sonuçları ortalama dakika içinde belli olur.

Kedi Tüyü Alerjisi Tedavisi

Kedi tüyü alerjisinin tedavisi belirtilerin şiddetine göre farklılık gösterebilir. Tanıyı koyan doktor alerjinin tedavisi için uygun yöntemleri de sunar. Genellikle, nazal semptomlar steroid burun spreyleri, oral antihistaminikler ya da diğer oral ilaçlarla tedavi edilir. Solunum yolları ya da astım belirtilerinde ise inhale kortikosteroidler ya da bronkodilatörler önerilir.

Kedi tüyüne alerjinizin olması ömür boyu kedilerden uzak duracağınız ya da evdeki sevimli dostunuzu göndermek zorunda olduğunuz anlamanı gelmiyor. Alerjinize rağmen hem evinizdeki hem de sokaktaki kedileri sevmeye devam etmeniz mümkün. Tabii birkaç önlem alarak;

  • Evinizdeki kedilerin yaşam alanlarını belirleyin
  • Uyku esnasında alerjenlere maruz kalmamak için yatak odanızın kapısını sürekli kapalı tutun
  • Kedileri sevdikten sonra yüzünüze dokunmayın ve ellerinizi yıkayın
  • Hayvan besleyen evlere özel üretilmiş yüksek verimli bir elektrikli süpürge kullanın ve evinizi her gün süpürün
  • Evdeki tüy sorununu azaltmak için düzenli olarak kedi tarak ve fırçalarıyla evcil hayvanınızın bakımını yapın. Mümkünse bu noktada ev halkından kedi alerjisi olmayan birine yaptırın
  • Kedinizi tüy sağlığına iyi gelen dökülmeyi azaltan kalitelisi kedi mamalarıyla besleyin.

Bebeklerde ve Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisi

Bir evcil hayvanın tüylerinde, deri pullarında, tükürüğünde ve idrarda bulunan proteinler, bazı çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca evcil hayvan kılı veya kürkü polen, küf sporları ve diğer dış mekan alerjenlerini toplayabilir. Alerjen, alerjisi olan kişilerde bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini tetikleyen normalde zararsız bir maddedir. Bu yanıt, burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı ve gözde sulanma gibi alerji semptomlarına neden olabilir. Evcil hayvan alerjisi, özellikle çocuklarda yaygın görülen alerjilerdendir. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Evcil hayvan alerjisi semptomları, hayvana maruz kalma sırasında veya kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler, hayvan gittikten sonra uzun süre devam edebilir. Bunun nedeni, tüyün havada, mobilyalarda veya giysilerinizde kalmasıdır.

Evcil hayvan alerjisinin tipik belirtileri şunları içerir:

  • Hapşırma,
  • Kaşıntılı sulu gözler,
  • Burun akması,
  • Tıkanıklık,
  • Kaşıntılı gözler. 

Bir evcil hayvana uzun süre maruz kalmak, kısa süreli maruz kalma ile görülen ani belirtiler değil, devam eden burun tıkanıklığı gibi daha kronik belirtilere neden olabilir.

Ek olarak, bir evcil hayvanla temas, kaşıntılı cilt veya kabarık kırmızı lekeler (kurdeşen) dahil olmak üzere cilt alerjisi semptomlarını tetikleyebilir. Evcil hayvanlar ayrıca hırıltılı solunum, nefes almada güçlük veya göğüste sıkışmaya neden olarak astım belirtilerini tetikleyebilir.

Alerjiye Neden Olan Evcil Hayvanlar 

Alerjiye en yaygın neden olan hayvanlar, kediler ve köpeklerdir. 

Kedi alerjenleri tükürükte ve kürkte bulunur. Kediler kendilerini yalar ve tüyleriyle birlikte alerjenler evin her yerine yayılır. Kedinin evden çıkarılması bile alerjenleri hemen temizlemez ve alerjenler 6 aya kadar evde bulunabilir. 

Köpeklerde ana alerjen kaynağı tükürüktür ve bu, deri parçacıkları dökerek yayılır. Köpek alerjenleri de evin her yerine yayılır. 

Kedi ve köpek alerjisi kadar yaygın olmasa da, atlar, hamsterlar, kuşlar gibi pek çok hayvan da alerjiye neden olabilir. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda evcil hayvan alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda ihtisas yapan, çocuğunuzun alerji olup olmadığını belirleyecek ve alerjisini detaylı bir şekilde inceleyecek doktorlardır. Doktorunuz, evcil hayvan alerjisinin teşhisinde kan ve deri delme testi kullanabilir. Deri delme testinde şüpheli alerjen derinin altına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. Uygulama yerinde kabarıklık veya kızarıklık olması, alerji olduğu anlamına gelir. Kan testinde ise antikor miktarına bakılır. 

Doktorunuz, çocuğunuzun alerjisini detaylı bir şekilde incelemek için moleküler alerji testi de yapabilir. Moleküler alerji testi az miktarda kan örneğinin nano teknoloji ile incelenmesine dayanır ve alerjiyle ilgili kapsamlı bilgiler verir. Alerjinin şiddeti, yayılımı, bileşeni gibi detayları ortaya koyar. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Tedavisi

Evcil hayvan ve diğer alerjik rinit semptomlarını yönetmenin en etkili yolu, belirtilere neden olan alerjenden kaçınmaktır. Antihistaminikler ve bazı alerji ilaçları belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir ancak uzun süreli bir tedavi için ideal değildir. Çocuğunuzun evcil hayvan alerjisi için alerji uzmanınız, alerji aşısı önerebilir. Alerji aşı tedavisi, başarı oranı yüksek bir tedavidir. yıl devam edebilen bu tedavide çocuğunuz alerjen maddeye duyarsız hale gelir ve alerjenle karşılaştığında alerjik tepki vermez. 

Evcil hayvan alerjisi belirtilerini en aza indirmenin diğer yolları şunlardır:

Çocuğunuzun, evcil hayvanı ile fiziksel temasını sınırlandırın. 

Evcil hayvanları çocuğunuzun yatak odasından uzak tutun. 

Alerjisi olmayan birine evcil hayvanı düzenli olarak fırçalatın ve bu işlemi evin dışında yapmasını sağlayın.

Halıda bulunan ve oda havasına geri sızan evcil hayvan alerjeni miktarını azaltmak için vakumlu elektrikli süpürge kullanın.

Havadaki istenmeyen alerjenik partiküllerin uzaklaştırılmasında büyük yardımcı olabilecek HEPA hava temizleyicileri kullanın.

Hayvan tüylerini ve diğer alerjenleri hapsedebilecek halı ve kilim sayısını mümkün olduğunca azaltın.

Kedi Alerjisi Nedir?

20 Ekim

 

Sevgi yumağı küçük kedicikleri hangimiz sevmeyiz? Ne yazık ki, kediler, ev hayvanları arasında en çok alerjiye sebep olanları belki de.

Genel kanının aksine, kedinin tüylerinden çok, tükürük, idrar ve deri döküntüleri alerji yapar. Bazen de kişinin kediye alerjisi olmasa bile, kediyle temas neticesinde alerjik yakınmaları olabilir. Bu durum, kedinin tüylerine yapışmış olan polen, küf mantarı, ev tozu akarı gibi diğer alerjenlerden kaynaklanabilir.

Aslında kediden kaynaklanan alerjenler birden fazladır, ancak bunlar içinde en sık alerji yapanı “Fel d1” isimli bir proteindir. Bu alerjen, kedinin deri, yağ, tükürük ve gözyaşı bezlerinde bulunur. Oldukça yapışkandır, giysilere de yapışabilir ve böylece kedi bulunmayan yerlere taşınabilir. Kedi alerjisi olan bir kişi, kedi ile karşılaşmamış olsa dahi, kedisi olan bir başkası aracılığıyla bu alerjene maruz kalır ve alerjik yakınmaları ortaya çıkabilir.

Kedinin alerjenleri, kedi alerjisi olan kişilerde solunum yollarına girince öksürük, hapşırık, nefes darlığı, burunda kaşıntı, tıkanma veya akıntı, gözlerde kızarıklık, kaşınma ve akıntı gibi belirtilere yol açabilir, astımlı hastalarda astım krizini tetikleyebilir.

Kedi alerjisinin başlıca tedavisi, kedilerden uzak durmaktır. Ancak, kedisini aileden bir birey kabul eden bir kişi, bunu kolayca başaramayacak, kedisini büyük olasılıkla evden uzaklaştıramayacaktır. Alerjik kişi kedi ile temastan tamamen kaçınamıyorsa, hiç değilse yatak odasından kedinin uzak tutulması bir derece yararlı olabilir. Bu durumda, yatak odasının kapısı alerjenlerin girişini biraz olsun önlemek için mutlaka kapalı tutulmalıdır. Yine, kedinin ev içinde dolaşabileceği alanların kısıtlanması daha az bölgeye alerjen yayılımını sağlar.

Alınabilecek diğer önlemler arasında, kedinin belli aralıklarla yıkanması, “HEPA” (İngilizce, “High Efficiency Particulate Arrestance”, yani “Yüksek Etkinlikli Parçacık Tutulumu” kelimesinin baş harflerinden oluşan kısaltma) adı verilen özel filtreleri içeren hava temizleyici cihazların kullanımı sayılabilir. Yine, HEPA filtresi içeren elektrik süpürgeleri, kedi alerjenlerinin süzülmesinde fayda sağlayabilir.

Kedi alerjenlerinin kolayca yapışmasını önlemek amacıyla kumaş kaplı mobilyaların azaltılması, mümkün olduğunca halıları kaldırma ve yerlerin cilalanması da alınabilecek önlemler arasındadır. Halılar, sert yüzeylere göre çok daha fazla alerjen tutarlar. Evin bolca havalandırması da yarar sağlayabilir. Bunların yanı sıra, kediyle temas sonrası ellerin yıkanması, kedinin bakımı ve atıkları ile mümkünse alerjik olmayan birinin ilgilenmesi önerilebilir. Kedinin tüylerinin ev içinde değil de, dış ortamda taranması, alerjenle kaplı tüylerin ev içine dökülmesini engeller. Kedilerin tüylerine uygulanabilecek bazı alerjen azaltıcı solüsyonlar da faydalı olabilir.

Kedilerde Fel d1 adı verilen alerjenin üretimi, hormonlarla kontrol edilir. Erkek kedilerin alerji yapma olasılığı, dişi kedilere göre daha fazladır. Erkek kediler kısırlaştırıldıklarında, bu alerjenin miktarı bariz derecede azalmaktadır.

Kedi evden uzaklaştırılsa dahi, alerjenleri uzun bir süre (aylarca) evde kalabilir. Bu nedenle, kedi evden ayrıldıktan sonra, ya da daha önce kedi yaşamış bir eve taşınılacaksa, iyi bir temizlik yapılması faydalı olacaktır.

Kedi alerjisi olan kişi, kedili bir evi ziyaret edecekse, öncesinde doktor önerisiyle alerji önleyici bazı ilaçlar kullanması yararlı olabilir. Bunlar arasında ağızdan alınan alerji tabletleri, bazı burun spreyleri sayılabilir.

Kedi alerjisinden şüphelenildiğinde, deri testi ya da kan testleriyle alerji tanısı konabilir. Kedi evden uzaklaştırılamıyorsa ve yukarıdaki tedbirlere rağmen kişinin alerjisi kontrol altına alınamıyorsa, alerji uzmanınca aşı tedavisi önerilebilir.kedi_optimized-en4x

Astım ve Alerji

Kedilerde Görülen Alerjiler


Kedilerde en sık görülen sağlık problemlerinden birisi de alerjilerdir. Alerjiler kedilerin bağışıklık sistemlerinin alerjen adı verilen kimyasallara aşırı tepki ya da aşırı hassasiyet göstermesinden kaynaklanır. Alerjenler asında basitçe vücudun bağışıklık sisteminin ortadan kaldırmak istediği yabancı proteinlerdir. İnsanlarda en sık görülen alerjenler arasında polen, toz, nem ve hayvan tüyü gibi alerjenler yer alır. "Kedilerin alerjisi olur mu?" sorusunun cevabı kısaca evet olarak verilebilir Kedilerde alerji oldukça komplekstir.

Kedilerde alerjiler en yaygın olarak bir bölgenin ya da vücudun tamamının kaşınmasıyla ortaya çıkar. Bunun dışında öksürme, hapşırma ya da hırıltılı nefes alma gibi belirtiler de alerji ile görülebilmektedir. Alerjiler ayrıca burun ve göz akıntısı, kusma, gaz ya da ishal gibi belirtilere de neden olabilmektedir.

kendini kaşıyan kedi

Kedilerde Alerji Türleri Nelerdir?

Kedilerde alerjiye neden olabilecek çok farklı unsur bulunmaktadır. Bu nedenle "kedilerin neye alerjisi vardır?" sorusuna verilebilecek tek bir cevap yoktur. Kedilerde alerjiye neden olan alerjenler çeşitli türlere ayrılmaktadır. Kedilerde görülen en yaygın dört alerji türü böcek alerjisi, gıda alerjisi, atopi alerjisi ve temas alerjisidir. Bu alerjilerin her biri oldukça sık görülür ve farklı özellikleri vardır. Bu nedenle "kedilerde alerji nasıl geçer?" sorusunun cevabı aslında alerjiye göre değişiklik gösterir ve her birine farklı yaklaşmak gerekir.

kelebek peşinde koşan yavru kedi

Kedilerde Böcek Alerjisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Böcek ya da pire alerjisi kedilerde en sık görülen alerji türüdür. Normalde pirenin ısırdığı yer hafif bir kaşıntıya neden olur. Ancak pire alerjisi olan kedilerde bu durum çok farklıdır. Tek bir pire bile ısırdığında alerjik kediler aşırı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu reaksiyon pirenin salyasındaki proteine ya da antijene kedinin verdiği alerjik reaksiyondur. Pire kediyi ısırdığında kan emer ve salyasının bir kısmını enjekte eder. Aşırı reaksiyona neden olan tek bir ısırık bile kedinin ısırık bölgesini fazlaca kaşımasına ve ısırmasına neden olur. Bu bölgede ciddi miktarda tüy kaybı meydana gelebilmektedir. Alerjik reaksiyon sonrası aşırı kaşıma nedeniyle bölgede açık yaralar ve kabuklanmalar oluşabilir. Bu yaralar ikincil bakteriyel cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Kedilerde özellikle kuyruk bölgesinde bu duruma sıkça rastlanır. Buna ek olarak baş ve boyun çevresinde de çok sayıda küçük kabuk olabilmektedir. Bu duruma kedilerde milier dermatit adı verilir.

Pire salyası alerjik reaksiyona neden olduğu için pire alerjinin en önemli tedavisi pire oluşumunu önlemektir. Pire istilası özellikle sıcak havalarda meydana gelse de yıl boyu görülebilmektedir. Başarılı tedavi için sıkı pire kontrolü yapmak gerekir. Modern pire kontrol ilaçları ve yöntemleri ile bunu sağlamak oldukça basittir. Pire alerjisi olan kedilerde kaşıntıyı bir miktar olsun rahatlatmak ya da alerjik reaksiyonu engellemek için kortizon ya da steroidler kullanılır. Veteriner hekimler genellikle tedavinin ilk aşamalarında bu ilaçları tercih edebilirler. Pire alerjisi dermatitinden ikincil bakteriyel deri enfeksiyonu meydana geldiğinde ise antibiyotik tedavisi uygulanır.

mamasını görünce bağıran kedi

Kedilerde Gıda Alerjisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kediler yedikleri gıdaya ya da gıda içerisindeki bir bileşene alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu alerji sıklıkla yemeğin içerisindeki sığır, domuz, tavuk ya da hindi etinin proteinine bağlıdır. Kediler ayrıca mısır veya buğday gibi bitkisel proteinlermaddelerier katkı madedeleri ya da koruyuculara da alerjik reaksiyon verebilmektedir. "Kedilerde alerji nasıl anlaşılır?" sorusu bu noktada son derece önemlidir. Gıda alerjisi kaşıntı, sindirim bozuklukları ve çeşitli solunum problemlerine neden olmaktadır.

Alerji belirtileri birkaç aydır görüldüğünde ve kedi steroid tedavisi ile iyileşmediğinde ya da çok küçük kedilerde alerji dışında bir kaşınma sebebi bulunamadığında gıda alerjisi testine gerek duyulmaktadır. Test ise eleme diyeti ya da hipoalerjenik diyet uygulanarak yapılır. Bu beslenmede kedi daha önce hiç beslenmediği tavşan ya da geyik eti gibi gıdalarla beslenir. Tüm besinlerin, katkı maddelerinin ve koruyucuların vücuttan atılması 8 hafta sürdüğü için kedilerin bu beslenme şekliyle 8 - 12 hafta beslenmesi gerekir. Sonrasında bir alerjik reaksiyon meydana geldiğinde ise veteriner hekim alerjinin kaynağına bağlı olarak tedavi uygular.

Bu süreç boyunca kedinin sadece belirtilen gıdayı tüketmesi gerekir. Ödül maması, takviye gibi yenebilecek her şeyden uzak tutulmalıdır. Alerjiye neden olabilecek proteine çok az bile maruz kalması testin başarısız olmasına neden olur. Mama testinden sonra belirtiler ortadan kalkmaya başladığında neyin alerjiye sebep olduğunu bulmak kolaylaşır. Bununla beraber sürekli olarak hipoalerjenik mamayla beslenme, gıda alerjisi kaynaklı cilt problemlerinin tedavisinde oldukça başarılıdır.

kulaklarını kaşıyan kedi

Kedilerde Atopi Alerji Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hava yoluyla ya da solumayla bulaşan alerji türü olan atopi alerji aslında kedilerde tam olarak anlaşılamamış bir alerji türüdür. Köpeklerde ve insanlarda atopik dermatit genellikle etrafında bulunan polen, çimen, küf, pas ya da toz akarı gibi çevresel alerjenlere verilen aşırı reaksiyondur. Kanarya otu, sedir, çim ve polen alerjisi gibi alerjilerin büyük bir kısmı mevsimseldir. Diğer taraftan küf, pas ya da toz akarı gibi alerjenlerin neden olduğu alerjiler ise uzun süre bu alerjenlere maruz kalındığında ortaya çıkar. İnsanlar bu alerjenleri nefes yoluyla içeri çektiğinde solunum yolları problemi meydana gelir. İnsanlarda atopi aynı zamanda saman nezlesi olarak bilinir. Ancak kedilerde durum daha farklıdır, kedi vücudunun bu alerjiye verdiği tepki de köpekler ve insanlar gibi değildir.

Kedilerin atopiye verdiği başlıca tepki ise tüm vücudun kaşınmasıdır. Atopi alerjisi olan kedilerin büyük kısmı diğer alerjilere de sahiptir. Eğer bu alerjenlerin sayısı azsa ve mevsimselse yılda bir ya da iki defa, bir veya iki haftalık süreyle kaşınma görülür. Ancak alerjiye neden olan alerjen sayısı fazlaysa kaşınma sürekli olabilmektedir.

Atopi alerjisinin tedavisi genellikle kedinin alerji süresinin uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu tarz bir alerjide tedaviye iki farklı yaklaşım bulunur. İlk olarak kortikostreoidler ile beraber kürkün ve cildin beslenmesini sağlamak için çeşitli şampuanlar ya da spreyler kullanılır. Streoidler alerjik reaksiyonu önemli ölçüde durdurur ve belirtilerde çok hızlı iyileşme sağlar. Steroidler kedinin durumuna göre ağız yoluyla olduğu gibi enjeksiyon yoluyla da verilebilir.

Antihistamin ve esansiyel yağ asidi ile tedavi bir diğer seçenektir. Bazı kediler antihistamin ilaçlarına oldukça iyi tepkiler verir. Ancak bazıları için aynı ilaçlar etkisizdir. Antihistaminlerin etkili olup olmadığını anlamak için 7 - 10 gün geçmesi gerekir. Bununla beraber antihistaminler anlık şiddetlenmelerde etkisizdir. Benzer bir şekilde balık yağları gibi esansiyel yağ asitleri de anlık kaşınma nöbetleri için etkisizdir. Çünkü bu desteklerin etkisini göstermesi 2 - 3 haftayı bulabilmektedir. Daha önceden atomik dermatit tanısı konan kedilere yağ asidi destekleri belirtilerin ya da gelecekteki nöbetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kedilerde atopik alerjinin bir diğer tedavi yöntemi de bağışıklığı baskılayıcı ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar özellikle atopik dermatit olduğunda bağışıklık hücrelerini hedef alarak vücudun verdiği aşırı hassasiyeti baskılar. İlacın maksimum etkisini sağlaması 30 günü bulabilmektedir. Bu nedenle anlık şiddetlenmelerde tercih edilmez.

Kedilerde atopi alerjisi tedavisine karşı ikinci yaklaşım ise desentizasyondur. Bu yöntem spesifik antijenin ya da alerji ilacının enjeksiyonunu içerir. Kortikostreoidler ile karıştırılmaması gerekir. Alerjiye neden olan alerjen kan tahlili ya da cilt testi gibi çeşitli testlerle belirlendiğinde her hafta bu alerjen az az kedinin vücuduna enjekte edilir. Bu tedavide amaç zaman geçtikçe kedinin bağışıklık sisteminin bu alerjene daha az tepki vermesini beklemektir. Birçok kedi için tam anlamıyla iyileşme mümkün değildir. Ancak vücudun verdiği tepkinin şiddeti önemli ölçüde düşürülebilmektedir. Desentizasyon tedavisi etkili hale gelene kadar steroid ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu tedavi yaklaşık bir yıl sonunda etkisini gösterir.

veteriner hekim tarafından muayene edilen kedi

Kedilerde Temas Alerjisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

"Kediler neden alerji olur?" sorusunun bir diğer cevabı da temasla bulaşan alerjenlerdir. Temas alerjisi kedilerde en nadir görülen alerji türüdür. Genellikle alerjene maruz kalan bölgede kaşıntı meydana gelir. Şampuan, pire tasması ya da yün gibi bazı yatak malzemelerine temas edildiğinde vücut alerjik reaksiyon verebilmektedir. Kaşıntı genellikle temas edilen nokta ile sınırlıdır. Kediye rahatsızlık veren kimyasal ortadan kaldırıldığında temas alerjisi de ortadan kalkar. Ancak temas alerjisine neden olan eşyayı bulmak bazen zor olabilmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası