rotavirüs aşısı kaç doz / Rotavirüs Aşısı | Bebek Hastanesi

Rotavirüs Aşısı Kaç Doz

rotavirüs aşısı kaç doz

Rota Aşısı Ne Zaman Yapılır? Bebeklerde Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman, Kaçıncı Ayda Yaptırılır?

Özellikle bebeklerde sıklıkla rastlanan ve bağışıklık sisteminin düşmesine sebep olan virüslerden olan rota virüsü, aşıları yapılarak koruma sağlanabilen virüslerden biridir. Sindirim sistemine etki ederek enfeksiyonlara da yol açabilen bu virüsten, aşı ile korunmak mümkündür. Peki rota aşısı ne zaman yapılır, bebeklerde rota virüsü aşısı ne zaman ve kaçıncı ayda yaptırılır? Bu ve bunun gibi sorular özellikle ebeveynlerin sıklıkla sorduğu ve araştırdığı sorulardandır. Bizler de bu metnimizde sizler için rota aşısı ile ilgili merak ettiğiniz sorulara yanıt bulduk. Metnin gerisini okuyarak cevaplara ulaşabilirsiniz.

Rota Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rota virüs, özellikle çocuklarda ve bebeklerde sıkça görülen ve enfeksiyona neden olan bir virüstür. Bu enfeksiyon ishale, kusmaya, karın ağrısına ve ateşe neden olabilir. Rota virüsü, özellikle bebeklerde sık görülen bir enfeksiyondur ve özellikle altı aydan küçük bebeklerde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bebeklerde rota virüs aşısı önerilmektedir.

Rota aşısı, bebeklerin altıncı haftasından itibaren yapılması önerilen bir aşıdır. Rota aşısı, rota virüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Rota aşısı, rota virüs enfeksiyonunun neden olduğu semptomları önlemek için çocuklara uygulanmaktadır. Genellikle bebeklerin altıncı haftasından itibaren uygulanmaya başlanır ve iki ya da üç doz halinde verilir. Rota virüs aşısı bebeğin ağzına damlatılarak uygulanır. Rota virüs enfeksiyonuna karşı oldukça etkili olan rota aşısı dünya genelinde kullanılmaktadır. Ancak her aşı gibi, rota aşısı da yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler arasında ateş, kusma, ishal, huzursuzluk ve ciltte döküntü gibi durumlar yer alabilir. Bu nedenle, rota aşısının uygulanması öncesinde doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Bebeklerde Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman, Kaçıncı Ayda Yaptırılır?

Rota aşısı, genellikle bebeklerin altıncı haftasından itibaren yapılması önerilen bir aşıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da önerilen bu aşı, bebeğin rota virüs enfeksiyonundan korunmasına yardımcı olur. Rota aşısı, üç doz halinde verilir. İlk doz genellikle bebek altıncı haftasında, ikinci doz ise sekizinci haftasında uygulanır. Üçüncü doz ise genellikle haftada uygulanır, ancak bazı durumlarda bu süre hafta arasında olabilir. Aşıların arasında en az 4 hafta geçmesi gerekmektedir. Rota aşısı, bebeklerde rota virüs enfeksiyonunu önlemek için son derece etkili bir yöntemdir. Ancak her aşı gibi, rota aşısının da yan etkileri olabilir. Bu nedenle, bebeğinizin aşı olması gerekip gerekmediği ve aşıyı ne zaman yapacağı hakkında doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da önerilen bu aşı, bebeğin rota virüs enfeksiyonundan korunmasına yardımcı olur.

Rota aşısı, özellikle bebeklerde ishal ve kusmaya neden olan rota virüs enfeksiyonundan korunmak için son derece etkili bir yöntemdir. Aşı, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ancak her aşı gibi, rota aşısının da yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler arasında hafif ateş, kusma, ishal, huzursuzluk ve ciltte döküntü gibi durumlar yer alabilir. Bu nedenle, aşının uygulanması öncesinde doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bebeklerde rota virüs aşısı, dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadırve herhangi bir ilaçta olduğu gibi, bir aşının ciddi bir alerjik reaksiyona neden olma ihtimali çok düşüktür. Bebekte daha önceden herhangi bir madde, ilaç, besin ya da aşıya karşı alerjik reaksiyon, önceki rota virüs aşısı sonrası istenmeyen etki, bağışıklık sisteminde hastalık (veya şüphesi), bağırsak düğümlenmesi gibi durumlar varsa aşılama öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Aşı, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak, rota virüs enfeksiyonundan korunmalarını sağlar. Rota aşısı, bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan, altı aydan küçük bebeklerde özellikle önemlidir. Bu nedenle, bebeklerin altıncı haftasından itibaren yapılması önerilmektedir. Bebeklerde rota virüs aşısı, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için son derece önemlidir. Aşının yan etkileri nadir görülmekle birlikte, aşının uygulanması öncesinde doktorunuzla konuşmanız ve aşının doğru zamanında yapılması konusunda danışmanlık almanız gerekmektedir.

Rotavir&#;s Aşısı

Rota Virüsü Nedir?

Tüm dünyada en sık ishal nedeni olan bir virüs olan rota virüsü, sindirim sistemini etkiler ve özellikle çocuklarda enfeksiyona yol açar. Hastalar virüsü kendileri hasta olmadan ve hasta olduktan gün sonraya kadar yayabilir. Aşılamanın çok önemli olduğu rotavirüs hastalığında Liv Hospital Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde tedavide kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarının yerine konulması amaçlanıyor.


 

Rota Virüsü Zararları Nedir?

  • Rotavirüs, çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli ishal ve sıvı kaybına neden olabilen bağırsak enfeksiyonuna neden olur.
  • Bu enfeksiyon ciddi hastane yatışlarına, ağır sıvı kaybına bağlı şok tablosuna, hatta ölüme neden olabilir.
  • Rotavirüslü bebeklerde kusma ve ateş yaygın olarak gözlenir.

Rotavirüs Aşısı Çocukları Korur mu?

Rotavirüs aşısı çocuğunuzu rotavirüsün oluşturduğu ağır ishal tablosundan büyük ölçüde korur.
 

Rotavirüs Aşısı Dozları Nedir?

Rotavirüs aşısı bebeğinizin ağzına damlatılarak uygulanır. Kullanılan aşının markasına bağlı olarak 2 veya 3 doz rotavirüs aşısı yapılmalıdır.
 

Rotavirüs Aşısı Bebeklerde Ne Zaman Yapılır?

İlk aşı dozunun bebek 15 haftalık olmadan, son aşı dozunun da 8 aylıktan önce uygulanması gerekmektedir.
Rotavirüs aşısı diğer aşılarla aynı anda uygulanabilir.
 

Rota Aşısı Bebekte Huzursuzluk Yapar mı?

Aşı sonrası bebeğinizde huzursuzluk, hafif ishal ve kusma gözlenebilir.
İnvajinasyon (bağırsak düğümlenmesi) bazı bebeklerde doğal olarak meydana gelebilen ve bilinen bir nedeni olmayan bir rahatsızlıktır. Rotavirüs aşılaması sonrasında 1/ oranında invajinasyon riski gözlenebilir. Aşılama sonrasında bebeğinizde şiddetli kusma, karın ağrısı, bacaklarını karnına çekerek ağlama ya da kanlı dışkılama gibi bir durum olursa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
 

Rotavirüs Aşısı Alerji Yapar mı?

Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, bir aşının ciddi bir alerjik reaksiyona neden olma ihtimali çok düşüktür. Bebeğinizde daha önceden herhangi bir madde, ilaç, besin ya da aşıya karşı allerjik reaksiyon, önceki rotavirüs aşısı sonrası istenmeyen etki, bağışıklık sisteminde hastalık (veya şüphesi), bağırsak düğümlenmesi (invajinasyon) öyküsü varsa aşılama öncesinde mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Rota Aşısı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Fiyatı Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Rota virüsü çocuklara kolaylıkla bulaşabilen ve ölümcül hastalıklara sebep olan bir virüstür. Bu nedenle çocukların bu virüsten korunması amacı ile anne ve babaların gerekli önlemleri alması gerekir. Rota virüsünden korunmanın en etkili yolu ise Rota Aşısı yaptırmaktan geçmektedir. 

Rota Aşısı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Rota virüsü çocuklara kolaylıkla bulaşan, ishal ve ateş ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın kişiden kişiye bulaşma oranı da oldukça yüksektir. Rota virüsü bebeklerde ve çocuklarda görülen sürekli ishalin sebebi olarak bilinmektedir.

Bu virüs çoğu yerde bulunur. Bunun yanında 5 yaşına kadar her çocuğa muhakkak bulaşmaktadır. Rota virüsünün dünya gelinde 5 yaşın altındaki çocuklarda ölüm vakalarının çoğunu meydana getirdiği de bilinmektedir. Rota virüsü sebebi ile çocuk ölümlerinin yüksek olduğu ülkeler genelde düşük gelire sahip ülkeler olmaktadır.

Düşük gelirli ülkelerde bu hastalığın çocuklar üzerinde daha ölümcül olmasının sebepleri ise şu şekildedir;

Sağlık hizmetlerine erişimin bu ülkelerde zor ve sınırlı olması

Modern hidrasyon tedavilerinin düzenli bir şekilde yapılmaması

Açlık ve kıtlık problemlerinin bu ülkelerde çok daha fazla olması rota virüsü sebepli ölüm oranlarında artış olmasına neden olmaktadır.

Rota Aşısı Çocuklara Ne Zaman Yapılır?

 Çocukların büyük bir kısmı 5 yaşına gelmeden rota virüsüne yakalanabilirler. Özellikle 4 ile 36 ay arasındaki bebeklerde sıvı kaybının fazla olması ve asidoz nedeni ile bu virüs sebebi ile ölümler daha çok gerçekleşir. 

 Rota virüsünden korunmanın yegane yolu ise Rota aşısını yaptırmaktan geçer. Bu aşının ilki iki doz şeklinde uygulanır. İlk dozu ise yaklaşık 6 haftalıktan sonra yapılmaktadır. İlk doz ile ikinci doz arasında en az 4 hafta beklenmesi gerekmektedir.

 İlk dozun bebek 15 haftalık olmadan muhakkak yapılması gerekmektedir. İlk ve ikinci dozun ikisinin haftadan önce bitmesi gerekir. 

 Bir diğer rota aşısı ise 3 doz şeklinde yapılır. Bu aşıda da dozların 4 hafta ara ile yapılması uygundur. Tüm dozların ise haftadan itibaren bitmiş olması gerekmektedir.

Rota Virüsü Fiyatları ve Yan Etkileri Nelerdir?

 Dünyada farklı birkaç çeşit aşı mevcuttur. Türkiye'de kullanılan aşı fiyatı ise ile TL arasında değişkenlik göstermektedir. Fiyatlar aşının türüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

 Rota aşısının yan etkileri şu şekildedir;

Rota aşısı yapılmış olan bebeklerde ciddi yan etkiler görülmez. Bazen aşırı yan etkiler görülse de bu durum oldukça nadir gerçekleşir

Huzursuzluk durumları

İştahsızlık

Hafif ishal

Kusma gibi hafif yan etkiler görülebilmektedir.

Rota Aşısı Nasıl Uygulanır?

Dozlar 2 ml tüpler içerisindedir. Bu tüpler damar yolu yapılmaz. Bebeğin ağzına damlatılarak yapılmaktadır. Rota virüsünün herhangi bir tedavisi yoktur. Hastalıktan kurtulmanın tek yolu ise bebeklerin aşılarının düzenli olarak yapılmasıdır. 

Bunun yanında erken teşhis durumunda da hastalık kolay bir şekilde önlenebilir. Bebeklerde rota aşısının ilk dozunun yaklaşık 2 aylık dönemde yapılması gerekmektedir.

Rotavirüs Aşısı

Rotavirüsler çocuklarda en sık ishal ve kusma yapan, son derece kolay bulaşan, (su, salgılar, temas ve hatta havayla bile bulaşır) virüslerdir.

Dünya çapında rota virüslerin her yıl milyonun üzerinde gastroenterit (mide-bağırsak enfeksiyonu) vakasından ve yaklaşık ölüm vakasından sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Bu ölüm vakalarının %82’sinin gelişmekte olan ülkelerde olduğu hesaplanmıştır ve bu da her gün yaklaşık çocukluk çağı ölüm vakasına eşdeğerdir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rota virüs hastalığı sıklığının benzer düzeyde olması, bu hastalığın sadece su kalitesi, sağlık önlemleri yada hijyen koşullarını iyileştirmeyle kontrol altına alınamayacağını düşündürmektedir. Şiddetli rota virüs gastroenteritinin güncel tedavisi sıvı-elektrolit kaybının önlenmesidir. Bu tedavi şiddetli ve ölümcül enfeksiyon sayısının azaltılmasına yardımcı olmakla birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ölüm oranları kabul edilemez düzeyde yüksek kalmaktadır. Bu bulgular, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüksek hastalık düzeyi ve ilişkili maliyetle birlikte, rota virüs nedenli hastalığı önlemek için yeni, daha etkili halk sağlığı stratejilerine kuvvetle gereksinim duyulduğunu vurgulamaktadır. Aşılamanın, şiddetli rota virüs hastalığı sıklığı üzerinde önemli derecede etkisi olabilecek tek kontrol yöntemi olduğu bilinmektedir.

Bu virüse karşı geliştirilen aşı ’li yılların ortalarında rutin uygulamaya girdi. ’lı yıllarda aşının ilk geliştirilmesi sırasında rotavirüs enfeksiyonunun kendisi gibi aşının da yan etkisi olarak invaginasyonlar (bağırsak düğümlenmeleri) görülmüştü. Ancak bu durum daha çok 8 aydan büyük çocuklarda aşı denemelerinde ortaya çıktı. Daha sonra denemelerle aşının en etkili olduğu ve en az yan etkinin olduğu yaşın 6 ay altındaki bebekler olduğu saptandı. (İnternette hala aşının deneme dönemindeki yan etkilerine dair eski bilgilere ulaşılabilmekte bu da bilgi kirliliğine neden olarak ciddi kafa karışıklığına neden olmaktadır) Güney Amerika ülkelerinden Brezilya, Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerde rotavirüs aşısı rutin aşı programına girmiş ve hastalığa bağlı hastaneye yatışlar ve ölümler ciddi oranda azalmıştır.

Aşı, 6 aydan küçük bebeklere en az 4, en fazla 8 hafta ara ile 2 dozda uygulanabiliyor. Rotarix marka aşıda bebek 6 aylık olmadan aşılamanın bitirilmiş olması gerekiyor. (Yani bebek 5 aylıkken ilk doz yapılması halinde 6 aylıkken 2. doz yapılamıyor; dolayısıyla o zaman ilk doz da yapılmamalı). Bu zamanlama Rotateq marka aşı için daha farklı: Bu markada en geç aşılama 8 ay olabiliyor. İki doz rotavirüs aşısı arasındaki zaman en az 1 ay an fazla 3 ay olmalıdır.

İdeal aşılama 2. ay ile 3. ayda başlamalı

Rotavirüs aşı uygulaması

Uygulama ise ağız yolu iledir; enjeksiyon şeklinde değildir. Aşıdan sonra hemen beslenme mümkündür; diğer aşılarla birlikte yapılabilir, geçimsizliği yoktur. Aşıyı bebek kusarsa tekrarlanmasına gerek yoktur, içeride kalan damla bile koruyuculuğu sağlamaya yeterlidir.

Rotavirüs aşısının yan etkileri

Aşının ağır yan etkisi yoktur. 6 ayın altındaki bebeklerde yapılan rotavirüs aşısına bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığı hastalığa bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığından bile daha azdır. Güvenilirliği yaklaşık % Koruyuculuk da % civarı.

Ülkemizde iki firmanın rotavirüs aşısı var

Bir üretici firma Glaxo-SmithKline; ürettiği aşının piyasa adı Rotarix®. Doz: 2 ve 4. ayda veya 3 ve 5. ayda: Dikkat: (bu marka aşının ilk dozu en geç 16 hafta (yani 4 aylık) olunduğunda yapılabilir, haftadan, yani 4 aydan sonraya kalınmamalıdır; 4 aylıkken uygulanırsa ikinci doz 5 veya 6. ayın başında yapılabilir ancak daha geç tarihe bırakılamaz)

Bir başka marka da gene Amerikan markası olan Merck Sharp Dohme'un ürettiği Rotateq®. Bu aşıda ise dozlar aylarda veya aylarda olabiliyor.

Dikkat!

Aşıya Öyle Bir Zamanda Başlanmalı Ki En Son Dozu En Geç Bebek 32 Haftalık Olduğunda Yapılsın; Daha Geç Kalındıysa Aşıya Hiç Başlanmamalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası