hamilelikte 6 ayda kusmak / Gebelikte aşırı kusmanın bebeğe zararı var mı?

Hamilelikte 6 Ayda Kusmak

hamilelikte 6 ayda kusmak

Gebeliğin 6. Ayına gelindiğinde artık anne adayı, önceki aylara göre çok daha hızlı kilo alacaktır. Zira anne karnındaki bebek, rahim dışındaki hayata hızla büyüyerek, kilo alarak hazırlanıyor. Bebeğin tüm organları gelişir ve güçlenir, dolayısıyla da bebeğin hareketleri ve özellikle de tekmeleri artık çok daha net hissedilir.

Gebeliğin 6. ayında annede görülen değişiklikler

  • Kan basıncı, yani tansiyon normalden daha düşük seyreder.
  • Anne adayının vücudunda kan yapımı artar ve bu sebeple de vücudun demir ihtiyacı gebe olmayan kadınlara göre oldukça yüksektir.
  • Ağız içi ve diş hassasiyeti çok fazladır, diş etlerinde gebeliğe bağlı kanamalar yaşanır.
  • Anne adayı artık daha hızlı nefes alacağı için göğüs kafesi genişler.
  • Artık göğüslerde süt oluşuyordur ve göğüs uçlarından sarımsı ufak damlalar gelebilir. Doğumun hemen ardından bebek anneyi emdiğinde gelecek olan bu ilk sarı süt bebeğin sağlığı için çok değerlidir.
  • 6. ay içinde zaman zaman rahimde ağrısız kasılmalar oluşabilir. Ancak bu kasılmaların gerçek doğum kasılmaları ile karıştırılmaması gerekir. Zira bu gerçek doğumdaki kasılmalar; düzenli, gittikçe şiddetlenen, karın ve bel bölgesinde hissedilen ağrılı kasılmalardır. Bu kasılmaların şiddetlenmesi, sıklaşması ve özellikle de ağrılı hale gelmesi durumunda erken doğum şüphesiyle acilen doktora başvurulmalıdır.
  • Bu ay içinde genellikle anne adayının enerjisinde bir artma olur. Bu bağlamda iştahı da gayet yerindedir.
  • Bazı anne adayları 6. ayda zaman zaman mide bulantıları yaşayabilmekteler. Mide bulantısı ve kusma olması durumunda hafif kilo verme ya da hiç kilo almama gibi sorunlar yaşanabilse de, genellikle iştah artışına paralel olarak hızlı bir kilo alma süreci yaşanır. Ancak hızlı ve ihtiyaçtan fazla yemek durumunda ise mide ekşimesi, mide yanması gibi sorunlar baş gösterir.
  • Bu dönemde anne adayının cildi, tıpkı bir genç kız gibi parlar.
  • Gebeliğin 6. ayında anne adaylarının cinsel istekleri değişiklik gösterir. Kimi kadınlar inanılmaz yoğun bir cinsel arzu duyarken, bazıları cinsellikten tamamen soğuyabilirler. Ancak bu iki durum da geçicidir. Endişelenmeye gerek yoktur.
  • Bu ay içinde vücut sıvıları artacağı için ayaklarda ve ellerdeki şişkinlikler de artacaktır.
  • Gebelik ayları ilerledikçe tiroit bezleri de daha aktif hale gelir ve anne adayının çok terlemesine sebep olabilir.
  • Gebelik ilerledikçe anne adaylarının doğumun nasıl gerçekleşeceği, bebeğe nasıl bakılacağı ve neler yaşanacağı hakkında endişeleri artar. Dolayısıyla da anne adayında psikolojik bazı sıkıntılar görülebilir. Bu tür durumlarda yoga ve meditasyon gibi pozitif alanlara odaklanarak sakinleşmeye yardım eder.
  • Artık karın hızla büyümeye devam ediyor ve anne adayının sırtı ile iç organlarına daha fazla baskı yapıyordur. Bu sebeple de anne adayı uyumakta, uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Bu dönemde yatakta olabildiğince rahat olmaya çalışmak en doğrusudur. Bu bakımdan anne adayı başının altına ve şişmeyi önlemek için ayaklarının altına yastık koymalıdır. Bununla birlikte sırtüstü uyumak yerine daha çok yan yatarak uyumaya çalışmalıdır. Bu dönemde anne adayı kendinize bir yatma zamanı belirlemeli ve düzenli olarak aynı saatlerde yatıp uyumaya özen göstermelidir. Ancak yatmadan önce sakin müzik dinlemek, meditasyon yapmak, ılık bir duş almak, masaj yapmak ya da yaptırmak, biraz kitap okumak veya rahatlatıcı pozitif düşüncelere dalmak kaliteli bir uyku sağlayacaktır. Özellikle de öğleden sonraları kahveden uzak durulmalı, yatmadan önce bir bardak ılık süt içmeye özen gösterilmelidir.

Gebeliğin 6. Ayında bebekte görülen gelişmeler

ultrason2

  • 6 ayın sonunda bebeğin boyu 34 cm, kilosu ise yaklaşık 700 gram ağırlığındadır.
  • Bebek hızla kilo alır ve vücuduna yağ ve kas dokusu eklenir.
  • Anne karnındaki bebeğin hareketleri anneyi rahatsız etmez, gayet sistemli ve koordine bir şekilde gerçekleşir. Çünkü kasları güçlenir.
  • Bebeğin kemik iliği kan hücreleri yapmaya başlamış ve bağırsaklar, yutulmuş amniyon sıvısından küçük miktarlarda şekeri vücuda alabiliyordur.
  • Bebek, artık yüksek sesleri duyuyor ve hem anne adayının hem de diğer yakın çevredekilerin seslerini tanıyor, tepki veriyordur.
  • Bebek daha düzenli bir uyku ve uyanma ritmi geliştirmiştir. Bu sebeple de anne adayının hareketleri ve dış çevreden gelen sesler bebeği uyandırabilir. Anne adayları abu konuda dikkatli olmalılar, bebek çok fazla rahatsız edilmemeli. Zira bebeğin anne karnındaki huzuru, doğduktan sonraki sinir sistemini etkileyebilir.
  • Bebeğin dilinde tat alıcıları gelişiyor ve bebek, anne adayının tattığınız her şeyin tadını alabiliyor, bu sayede damak tadını oluşturabiliyordur. İşte bu sebeple de anne adayı özellikle bu dönemden itibaren yediklerine, içtiklerine dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayı neleri yerse, tercih ederse gelecekte bebek o besinleri sevecektir. Bu bakımdan anne adayının sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenmesi önemlidir.
  • Bebek artık, iki yana ve baş aşağı dönebilir ve dengeyi kontrol eden iç kulak artık tamamen gelişmiştir. Bu sayede bebek, rahimdeki pozisyonunu rahatlıkla algılayabilir.
  • Bebek emme yetisini kazanmıştır.
  • Bebeğin pankreası, şeker yakmada çok önemli olan insülini üretmeye başlamıştır.
  • 6. ay içinde bebeğin vücudu hızla yağ depolayarak, organ, kemik ve kasları geliştirerek haftada 100 – 150 gram olacak şekilde hızlıca kilo alır.
  • Bebeğin yüzü tamamen şekillenmiştir ve kirpiği, kaşı, hatta kafasında saçları bile vardır.
  • Bu süreçte bebeğin akciğerleri gelişmeye başlıyor, solunum sistemi içindeki hücreler, hava keseciklerinin şişmesini sağlamak ve bu keseciklerin birbirine yapışarak zarar görmesini önlemek için sürfaktan adı verilen bir sıvı üretiyorlar. Bebek, gelişmekte olan akciğerlerine amniyotik sıvı çekerek solunum egzersizleri yapar. Bebek solunum yaparken, akciğerleri henüz düzgünce çalışacak şekilde gelişmemiştir. Bu süreçte bebek, beyaz koruyucu bir madde ile kaplıdır ve bu maddenin bir kısmı, bebek doğduğunda hala bebeğin cildinde olabilir.
  • Bebek, 6. ay içinde doğacak olursa, yaşama şansı % 50 civarındadır.
  • Bebeğin baş parmağını emmesini sağlayan kasların koordinasyonu bu süreçte gelişir.
  • Bebeğin kemikleri hızla sertleşmeye başlar. Özellikle eller, bebeğin yumruk yapmasına ve avucuna konulan objelerini tutmasına izin verecek kadar tamamen gelişmiştir.
  • Bebeğin cildi çok incedir ve cildinin altında kapiller damarlar denen çok ince damar yapıları şekillenmektedir.
  • 6. Ayın sonuna doğru bebeğin ses telleri artık fonksiyonel bir hal alır. İşte bu sebeple de bebeği ara sıra hıçkırık tutabilir. Kesin olmasa da kimi zaman anne adayları bu hıçkırıkları hissedebilir.
  • 6. ayın son haftasında bebeğin cinsel organları tamamen gelişmiştir ve ultrasonda da kolayca görülür.

Gebelikte kabızlık ve basur problemleri

Gebelik boyunca en sık karşılaşılan sorunlar genellikle sindirim sisteminin bozukluğundan kaynaklanan kabızlık ve basur sorunlarıdır. Gebelikte yaşanan hormonsal değişiklikler ve bağırsak damarlarında artan baskı nedeniyle farklı derecelerde basur yaşanır. Basuru önlemek içinse öncelikle kabızlığı önlemek gerekiyor. Bunun için doğru beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak esastır. Özellikle de bitkisel kürlerle yapılan banyolar, şişkinliği önler, kabızlığı giderici rol oynar. Bunun için en faydalı bitkiler olan lavanta, ayı üzümü, kalendula, biberiye, adaçayı ve karakafes otu bitkilerin suları ile küveti doldurup içinde oturmak faydalı olabilir. Bu uygulama haftada 2 kez yapılabilir.

Hamilelikte aşırı kusmaya dikkat

Karaman, "Mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin anne adaylarında aşırı görüldüğü takdirde karaciğer, böbrek bozukluğuna ve bebeğin gelişimine olumsuz etki yapabilir." dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Adli Şadi Karaman, gebelikte aşırı kusmanın zararlar hakkında bilgi verdi.

Gebelikte görülen mide şikayetlerinden bahseden Şadi Karaman, “Gebelikte artan, başta Progesteron olmak üzere bazı hormonlar mide adelesinin yavaş çalışmasına neden olmakta ve 6. aydan sonra mideyi yukarı itmesi ve sıkıştırması sonucu gebelikte bazı mide şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Bunlar başlıca; mide yanması, mide ekşimesi, karında gaz hissi, midenin yavaş boşalması, reflü denen mide üstünde yanma ve ağıza su ve gıdanın geri gelmesi, ülserli hastalarda ülserin alevlenmesi, bulantı ve kusmalar.” ifadelerini kullandı.

Mide bulantısı ve kusmaların genellikle sabahları görüldüğünü belirten Karaman, “Gebelikte sıklıkla 4. haftada başlayan bulantı ve kusmalar, genellikle sabahları ortaya çıkmakta ve 12. haftaya kadar sürebilmektedir. Tüm gebeliklerde ortalama yüzde 55 düzeyinde bulantı ve kusma ortaya çıkmakta ve bunların büyük bir çoğunluğu basit önlemler, diyet ve bazen de ayaktan alınan ilaçlarla geçmektedir. Ancak bu vakaların yüzde 2’lik bir kısmında ise tablo çok ağır seyredebilmektedir. Ağır gebelik bulantı ve kusmaları denen bu hastalık grubunda hastalar hiçbir şey yiyip içememekte, ne yerlerse şiddetli kasılmalarla kusmaktadırlar. Aşırı halsizlik, dermansızlık, kilo kaybı ortaya çıkmakta sıvı ve elektolit kayıpları nedeni ile bayılmalar görülebilmektedir. Bu hastaların ayaktan ilaçlarla ve basit tedbirlerle tedavileri mümkün değildir mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri gerekmektedir.” şeklinde açıkladı.

Kusmanın tehlikesine değinen Karaman, “Hafif gebelik bulantı ve kusmaları genellikle basit tedbirler, özel diyetler ve bazı ilaçlarla ayaktan kolayca tedavi edilebilirler. Buna karşılık ağır gebelik bulantı ve kusmaları ise son derece tehlikeli bir durumdur. Hasta mutlaka hastaneye yatırılmalıdır. Aşırı sıvı ve elektrolit kayıpları, annede ağır karaciğer, böbrek bozukluklarına ve bebekte gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir.” diye ifade etti.

Tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Karaman şunları söyledi: “Hafif bulantı ve kusmalar; Bu hastalar az ve sık sık yemek yemeli ve kuru ve tuzlu gıdaları tercih etmelidirler. Yağlı ve kokulu gıdalardan uzak durmaları faydalı olur. Bazı vakalarda hafif antiemetikler ve B6 vitamin preparatları kullanılabilmektedir. Aşırı gebelik bulantı ve kusmaları; Bu hastalar mutlaka hastaneye yatırılmalıdır. İdrarda Keton varsa tablo daha da ağırdır. Bu hastalara ağızdan gıdalar önce kesilir. Damar yolu ile dengeli ekektrolit sıvıları ve aminoasit solüsyonları verilir. Vücudun enerji, protein ve elektrolit ihtiyacı serumlarla karşılanır. Daha sonra bulantı ve kusmalar durunca azar azar kuru gıdalar ağızdan verilmeye başlanır, yavaş yavaş artırılarak hasta kusmadan yemeye başlayınca taburcu edilir.”

Karaman, gebelikte aşırı kusmaya karşı ise şu önerilerde bulundu: “Az ve sık öğünler halinde yemek yemek, kuru ve tuzlu şeyler tercih etmek. Yağlı ve kokulu yiyeceklerden ve kokulardan uzak durmak. Sabahları yataktan yavaş kalkmak. Besinlerde protein ve karbonhidrat tercih etmek. Mide kazınınca tuzlu bisküvi, kraker atıştırmak. Su bulantı yapıyorsa tuzlu ayran ve maden suyu içmek. Taze meyve ve sebze tüketmek. Stresli ortamlardan uzak durmak, sigara ve alkol içmemek. Gece yatmadan önce şekerli, çikolatalı gıda tüketmemek, aşırı çay ve kahve içmemek.”

Gebelikte Mide Bulantısı

Gebelikte Mide Bulantısı

Modern tıbbın henüz hayatımıza girmediği eski çağlarda üreme dönemindeki genç kadınların bulantı ve kusmasının olması çoğu zaman yanlış alarm olsa da olası bir bebeğe işaret etmekte idi.

Müjdeli haber çoğunlukla adet gecikmesini takip eden günler içerisinde ortaya çıkan özellikle sabah bulantıları ve kusmaları ile birlikte gelirdi. Bu yazımızda keyifli bir dönemin keyifsiz br semptomlar bileşkesi olan gebelikte mide bulantısı ve kusmadan bahsedeceğiz.

Gebelikte Mide Bulantısı Nedir?

Bulantı ve kusma gebeliklerde özellikle ilk 3 ayda son derece sık görülen aslında beklenen doğal bir gebelik durumudur. Hatta adet gecikmesini takip eden dönemde hamile kalan kadın bulantı, koku hassasiyeti, tat değişikliği gibi semptomlar bütününü pozitif olarak algılar ki bu çoğunlukla doğru bir yaklaşımdır.

Kişiden kişiye farklılıklar gösterse de gebelik döneminde ortaya çıkan mide bulantıları, hamileliğin yaklaşık 6. Haftası itibariyle başlar. Gebeliğin başlangıç tarihinin son adet kanamasının ilk günü kabul edilmesi göz önüne alındığında mide bulantısı kişinin hamile olduğunu fark etmesini sağlayan ilk hamilelik belirtileri arasında yer alır.

Gebelikte mide bulantısı halk arasında “sabah hastalığı” olarak bilinse de günün herhangi bir saatinde de yaşanabilir.

Gebelik döneminde görülen mide bulantıları kadının yaşam kalitesini düşüren ve nadiren gebe kadının ve fetüsün sağlığını etkileyebilen önemli sorunlardan biridir. Sabah hastalığı olarak da adlandırılan bu durum çoğunlukla gebeliğin ilk 3ayında görülmektedir.Gebelikle günlük günlük yaşamı ciddi oranda etkileyen hafif semptomlar beslenme düzeni ve yaşam tarzını değiştirerek iyileştirebilmektedir. Gebelik döneminde kadınların sadece 4 ‘de 1’i bu bulantılardan etkilenmektedir.

Gebelikte mide bulantısı, hamileliğin 12-14 haftasına kadar devam eder. Bu dönemin ardından hızla farklılaşan yeni hormonal düzene kişinin vücudu alışır. Ancak gebelik boyunca ortaya çıkan yakınmaların neredeyse tamamı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ayrıca gebelik döneminde koku ve tat hassasiyeti değişir ve duyular daha da keskinleşir. Bu da daha önce severek tüketilen gıdalara karşıtolerans azalmasına ve bulantıya yol açar.

Gebelikte Bulantı Neden Olur?

En basit tabiri ile gebelikte bulantı ve kusmanın nedeni yükselmiş olan hamilelik hormonlarıdır.

Araştırmalar hamilelikte bulantı ve kusmaya neden olan tek bir neden bulunmadığını ancak kanda artan gebelik hormonlarının buna neden olabileceğini göstermiştir. Her ne kadar can sıkıcı olarak görünse de mide bulantısı hamilelik esnasında vücutta görülen değişimlerin bir sonucudur.

Özellikle hamileliğin ilk zamanlarında %80 oranında yaşanan bu durum, hamilelik hormonu olan Hcg’nin kanda artışı ile gerçekleşir. Gebeliğin 8. Haftasına kadar katlanarak pik yapan Hcg seviyesi ile paralel olarak artan bulantılar, hatta bazen kusmalar 8 ila 10 hafta arası en şiddetli düzeyini yaşar.

12. haftadan itibaren belirli bir platoya ulaşan ve stabil devam eden Hcg ile vücut artık bu hormona alışmıştır ve bulantılar oldukça azalır ve çoğunlukla geçer. Ayrıca konu ile ilgili yapılan bir araştırma yaşanan mide bulantısının anneyi özellikle erken dönemde embiryonun tüm dış etkenlere duyarlı olduğu dönemde zararlı besinlerden korumak amacı ile evrimleşen içgüdüsel bir davranış olduğunu iddia ediyor.Bu araştırmanın temeli ise anne adaylarının en çok zararlı yiyecekler karşısında mide bulantısı yaşamasına dayanıyor.

Bazan gebelikte bulantı kusma o kadar şiddetli olur ki gebe kadını ciddi anlamda etkileyebilir. Bu duruma “Hiperemesis Gravidorum” adı verilir çoğunlukla tıbbi tedavi ve gözlem gerektiren bir durumdur.

Hiperemesis Gravidorum: Gebeliğin ilk 3 ayında tüm gebelerin % 75-80 ‘inde ortaya çıkan bulantı semptomu bazen ileri seviyelerde olur ve bulantıya kusma da eklenir. Bulantı yaşayan gebelerin yaklaşık %1-2 ‘ si de kilo kaybı, elektrolit açığı, beslenememe gibi sorunların da görüldüğü şiddetli bulantı kusmalarla seyreden tabloya verilen isim "Hiperemesis Gravidorum" dur.

Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte gebeliğe bağlı yükselen hormonların aşırı reaksiyon oluşturduğu ve duygusal faktörlerin de (istenmeyen gebelik, eşler arasındaki sorunlar, ailesel faktörler, gebe kadının psikolojik yapısı vs.) bu tabloyu desteklediği varsayılmaktadır.

Ayrıca çoğul gebelikler, mol gebelik (üzüm bebeği) idrar yolu enfeksiyonu, hipertroid, mide rahatsızlığı gibi durumlarda hiperemesis gravidoum riskini artırmaktadır.

Gebelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Human Karyonik Gradotropin adı verilen (Hcg) hormonu hamile olmayan kadınların kanında olmayan bir protein yapısıdır. Menstrual siklusun ikinci yarısı kanda progesteron hormonu yükselir, uygun bir sperm ovumu döllemez ise yumurta hücresi rahimin iç tabakası ile birlikte adet kanaması olarak atılır.

Gebelik gerçekleşir ve döllenme olur ise fallop tüpünü kateden erken dönem embiryonel dokunun rahim iç zarında sinsityotrofoblast adı verilen hormonlar nedeniyle değişim göstern hücrelere tutunur ve an itibarı ile bu hücrelerden Hcg hormonu salılanmaya başlar. İşte Hcg ‘nin ilk salgılanması ve anne kanına geçmesi ile gebelik testi pozitif olur. İyisiyle kötüsüyle bebeğin yolculuğu başlar ve anne adayı tüm bu değişimlere adepte olma sürecine girer.

Adet döngüleri boyunca vücudun alışık olduğu düzenin farklılaşması vücudun tepki vermesine yol açar. Bu tepkilerden biri de mide bulantısıdır.

Başlangıçta sabah saatlerinde olan mide bulantısı, gebeliğin ilerlemesi ile birlikte günün tüm saatlerinde de hissedilebilir. 6. Hafta civarında başlayan mide bulantısı şikayetleri 8. Haftaya gelindiğinde çok daha şiddetli hale gelir. Bu sürenin sonunda vücut kısmen yeni hormonal düzeye alışsa da mide bulantıları bir süre daha devam eder.

Mide bulantılarının daha çok sabah olmasının nedeni kişinin sabahları aç olmasıdır. Genç yaştaki gebelerde ve çoğul gebeliklerde bulantı kusmanın etkileri daha fazladır. Kimi gebelerde bu şikayetler tüm hamilelikboyunca devam ederken çoğunlukla 14. Haftada oldukça azalır ve 16. Haftada tamamen geçer.

Gebelikte yaşanan mide bulantısının şiddeti de kişiden kişiye değişkenlikgösterir. Hatta bazı anne adaylarında hiç bulantı gözlenmez. Bu durum gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğinin göstergesi değildir.

Gebelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Biter ?

Kişiden kişiye farklı şiddette olan gebelik dönemindeki mide bulantısı genel anlamda vücudun yeni hormonal düzeye alışması ile son bulur. Bu dönem çoğunlukla gebeliğin 14. Haftasına denk gelir. Ancak 14. Haftada mide bulantısı bıçak gibi kesilmez. Yavaş yavaş azalarak kaybolur. Kadında gebelik öncesinde var olan bir mide rahatlığı bu sürecin uzamasına neden olabilir.

16. haftadan sonra ısrarla kesilmeyen bulantılar ve kusmalar varsa gebe kadında başka bi tıbbi sorun mu var sorusu aklımıza getirilmelidir. Şiddetli gastrit ve reflüler, gebelikte ortaya çıkan safra kesesi ve safra yolları hastalıkları, tiroid hormonunun aşırı çalışmasından kaynaklı hipertroidi durumu, mozaik mol hiliform, idrr yolu enfeksiyonları en önemlilerindendir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte mide bulantısı artan gebelik hormonlarına anne vücudunun bir tepkisidir ve %75-80 hamilede ılımlı düzeyde görülür.

Çoğu kadında semptomlar ilk 3 ayın sonuna kadar azalır yada tamamen geçer. Erken tedavi ve diyet danışmanlığı ile gebelik ilerledikçe semptomlar azalmaktadır. Bazı kadınlarda yoğun mide bulantısı ve kusma durumu kilo kaybı nedeniyle klinik tedavi gerekebilmektedir. Bu tabloya hiper eversis gravidoum adı verilir.

Gebe kadınlarda altta yatan başka bir klinik neden olmadan ortaya çıkan bu şiddetli bulantı ve kusma tüm gebelerin yaklaşık 51-2 ‘sini etkiler. Kilosunun %5 ‘ini kaybeden, idrarda keton varlığı ile tanımlanan bu akut tablo çoğunlukla ilaç, sıvı replasmanı gibi tıbbi tedaviler gerekliliği doğurur.

HEG (Hipereveris Gravidoum) dışındaki gebelikte bulantısı olan kadınlarda bulantıları azaltacak bazı önlemler almak mümkündür. Bunları hem hem davranışsal hem beslenme olarak ele alabiliriz;

  • Mide bulantısının arttığı dönemlerde hafif, baharatsız ve yağsız yiyecekler tüketilmelidir.
  • Midede şişkinliğe neden olup bulantıyı arttıracak içeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Günde 3 öğünyemek yerine öğün sayısı arttırılıp miktarları azaltılmalı.
  • Proteini yüksek, yoğur gibi gıdalar tüm gün boyunca az az tüketilmeli .
  • Sabah yataktan kalkmadan tuzlu kraker, galeta,beyaz leblebi bir miktar tüketilebilir.
  • Sık sık ve küçük miktarlarda su içilebilir.
  • Zencefil çayı mide bulantısını bastırmakta oldukça başarılıdır.
  • Haşlanmış patates,makarna ve pirinçtüketilebilir.
  • Rahatsızlık veren kokulardan ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Midenin boş kalmasına izin verilmemelidir.
  • Olabildiğnce stresten uzak durulmalıdır.
  • Yorgunluk bulantıyı arttıracağından bu dönemde gebelere bolbol dinlenmeyi önerilir.
  • Limon yemek koklamak.
  • Diş fırçalamak yerine ağız gargarası kullanmak.
  • Buz küpü emmek.
  • Bulantı hissedildiğinde burundan efes alıp ağızdan vermek.
  • Açık havada hafif tempolu yürümek.
  • Akapunktur yöntemi ile bileğin iç kısımına uyarı yapan bulantı bileklikleri de bazı gebelerde işe yarayabilmektedir.
  • Gebelikte bulantıyı azaltmak için Akapunktur uygulamasından da yararlanmak mümkündür.
  • Tüm bu saydıklarııza ilave olarak gebeliği takip eden hekimin önerileri doğrultusunda B6 vitamini almak, tahıllar, meyveler ve sebzeler bakımından zenginbeslenmek gebelik dönemindeki mide bulantısı şikayetinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Gebelikte Mide Bulantısının Olmaması Normal Midir?

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilen mide bulantısı tüm gebelerin %75-80 nini etkileyen fizyolojik bir adaptasyon sürecidir. Bazı kadınlarda ılımlı seyreden bulantılar %1-2 oarnında hiperemezis graviderum denilen kilo kaybı ile karakterize bir tabloya yol açarken %25 kadar kadında da başlangıçtan itibaren hiç bulantı ve kusma görülmemektedir.

Gebelik döneminde anne adayının midesinin bulanması kadar hiç bulanmaması da normal kabul edilir. Bu durum anne adayının vücudun hızla değişen hormonal düzene kolay adapte olduğunu gösterir.

Gebelikte Bulantı Kusma Kimlerde Daha Çok Olur?

Hamilelikte bulantı kusmanın nedeni yükselmiş gebelik hormonlarıdır. Geçmeyen ve artan şiddetli bulantı ve kusma durumunda gebelik hormonlarını çok yükseltebilecek çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.),mol (üzüm gebeliği) yada gebelik dışı tıbbi durumlar (idrar yolu enfeksiyonu, hipertroidi, safra kesesi sorunları, böbrek taşı düşürülmesi vs.) da olabilir.

Bazı kadınlarda gebelikte bulantı kusma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir;

  • Önceki gebelikte özellikle sabah bulantıları varsa,
  • Hamilelik öncesi hassas bir mide varsa,
  • Araba tutması, migren, belirli gıdalarda duyarlılık varsa,
  • Doğum kontrol haplarına karşı hassasiyet varsa ve bulantıya yol açmışsa,
  • İlk gebelik ise,
  • Stresli bir yaşam varsa,
  • Vücut kitle endeksi (BMI): 30 yada üzeri ise (obezite)

İkiz veya üçüz gebelik varsa bu kişilerde gebelikte bulantı kusma diğer hamilelere oranla daha sıklıkla görülmektedir.

Hiperemezis Graviderum Nedir, Bebek İçin Tehlikeli Midir?

Hamile kalan kadında kanda yükselmekte olan hcg hormonuna bir reaksiyon ve adaptasyon cevabı olan gebelik bulantıları tüm gebeliklerin % 80 ninde gözlemlenen fizyolojik kabul edilen bir semptomdur. Ancak % 1-2 gebede bu semptom şiddetli olur ve tabloya kusma periyotları eklenir. Hiperemezis Gravidorum (HEC) adı verilen bu klinik tablo çoğunlukla ilaç ve destek tedavisi gerektirir.

Gebenin beslenme düzenini bozacak şekilde çok yoğun bulantı hissi ile başlayan, ardından kusmaların gelmesi durumunda ve anne adayının genel durumunu bozmaya kilo kaybına yol açma (mevcut kilosunun %5 ‘ini kaybetme) ile karakterize HEG tablosunda hastanede belli bir süre yataklı tedaviye gerek duyulabilmektedir.

  • Sıvı açığını kapatmak için damardan serumlar,
  • Antiemetikler (bulantı önleyici ilaçlar),
  • Antihistaminikler,
  • Kortikosteroidler,
  • B vitamini gibi destekler.

HEG tedavisinde başvuralan yöntemlerdir.

Serum ve ilaç tedavisi boyunca mümkünse ağızdan herhangi bir gıda yada su harici sıvı verilmemeli ve bulantı geçer geçmez ağzıdan beslenmeye geçilerek gebe kadın evinde takibe alınmalıdır.

HEG Evde Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

HEG ‘u olan anne adayları sıvı alımı, idrar çıkışı (keten varlığı) ve kilo kaybı açısından gözlemlenmelidir.

  • B6 vitamini içeren takviyeler,
  • Doktorun uygun gördüğü antiemetikler,
  • Zencefil çayları,
  • Tuzlu ayran, soda, tuzlu krakerler tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Burada önemli olan annenin genel vücut sağlığıdır. Vücuttaki suyun kaybı dehidratasyona neden olacak ve ciddi halsizliği, elektrolit ve mineral açığına yol açacaktır. Böyle durumlarda mutlaka doktorla iletişime geçilmeli, gerekirse sıvı takviyesi ve bulantı giderici ilaçlar damar yolu ile verilmelidir.

Anne adayları için mide bulantısı ve kusma rahatsızlık verici bir durumdur. Bazı hamileler bulantı ve kusmaların ve aynı zamanda yeterli beslenememenin bebeğe zarar vermesinden endişe duyarlar. Ancak nekadar şiddetli de olsa gebelikteki bulantı ve kusmalar bebeği kesinlikle etkilemez.

Gebelikte Bulantı, Kusmayı Önleyen İlaçlar Zararlı Mıdır?

Hamilelikte görülenbulantı ve kusmalar alınan tüm önlemlere rağmen azalmıyor ise doktor önerisi ile tıbbi tedaviye başvurmak gerekebilir. Mide bulantısını önleyen ilaçlar antiemetik ilaçlar olarak adlandırılır.

12. haftanın tamamlanması ile birlikte ılımlı gebelik bulantıları ve kusmalar çoğunlukla azalarak biter. 14 haftayı geçtiği halde bulantı ve kusmalar azalmıyor ve geçmiyor ise altta yatan diğer tıbbi sebepler araştırılmalı ve ona yönelik tedavi planlanmalıdır.

Gebelikte bulantı ve kusması olan anne adaylarına uygulanan tedavi;

  • Antiemetikler,
  • Mide ilaçları,
  • B6 vitamin içeren takviyeler başlıklarında incelenebilir.

Alınan önlemlerle rahatlayamayan hamileler doktorlarının reçete ettiği ilaçları kullanabilirler. Çoğu antihistaminikler kapsamında olan bu antiemetiklerin kısa süreli kullanımlarında bebek üzerinde olumsuz etkisi bildirilmemiştir. Metpamid gibi ilaçların bulantı amacıyla uzun süre kullanımı annede bazı istemsiz kas kramlarına neden olabilmektedir.

Hamilelikte bulantı kusmanın kontrolünde ilaç kullanımı, anne adayı ancak yeterli sıvı alamıyorsa, beslenmiyorsa, aşırı kilo kaybı varsa önerilmektedir. Bu ilaçlar ağızdan alınan tabletler yada kalçadan vurulan iğneler şeklinde olabilir. Hala rahatlama olmazsa hastaneye yatırılarak damardan sıvı ve ilaç verilebilir.

Tüm hamilelerin % 75 ‘inde şiddeti kişiden kişiye değişen bulantı ve kusma paterni görülüyor olsada hangi hastanın yatarak tedavi görmesi gerektiği konusunda kriter yoktur. Fizik muayenede gebe kadından sıvı kaybı bulguları, idrar tetkikinde keton rastlanılması ve vücut ağırlığının %5 ‘ ini kaybetmiş olması kriter olarak kabul edilerbilir.

Gebelikte Bulantı Cinsiyet Belirtisi Midir ?

Bir kadının gebe kaldıktan sonra ilk sorusu sağlıklı mı? ise ikinci sorusu cinsiyeti ne? dir. Çağlar boyu hamilelerin bebeklerinin cinsiyeti kendi küçük sosyal gruplarında konu olmuş hatta bununla ilgili bilimsel olmayan, bir kısım batıl bazı çıkarımlara varılmştır.

Gebe kadının tatlı, ekşi düşkünlüğü, güzelleşip çirkinleşmesi, ipe bağlı alyans çevirme testi, kalp hızına göre cinsiyet tayini, çin takvimi, maya takvimi, karnın sivri yada yaygan duruşu gibi yöntemlerle topluluklarına yeni katılacak bireyin cinsiyetini önceden bilmeye çalışmışlar.

Bulantı ve kusmada bu magazinsel test sorularına tabi olmuş elbettekadının gebelikte bulantı kusmasının fazla olmasını kız bebeğe yorumlarken az yada hiç olmamasını erkeğe yorumlamışlar. Ancak anlamlı bilimsel herhangi bir çalışma bunu doğrulamamış. Sonuç olarak gebelikteki bulantı kusmanın gelecek olan bebeğin cinsiyeti ile ilişkisi yoktur.

  1. Önceki
  2. Sonraki

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır