mesleki açık öğretim lisesi sınavsız geçiş bölümleri / Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı | Açık Öğretim Lisesi ve Açık Meslek Lisesi

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Sınavsız Geçiş Bölümleri

mesleki açık öğretim lisesi sınavsız geçiş bölümleri

Açık öğretim Fakültesi, çeşitli nedenlerle örgün eğitimden farklı eğitim almak isteyen kişilerin gerekli şartları taşıması durumunda eğitim hayatına uzaktan devam etme olanağı sağlayan fakültelerdir. Bu tür fakültelerde gündelik hayatlarında fiziki olarak okula gelme zorunluluğu yoktur. İnsanlar, AÖF tarafından okuduğu bölümle alakalı kendisine verilen kitaplar ile ve kurumun kendi internet sitesi üzerinden derslerine çalışarak dönemin belli günlerinde bulundukları şehirlerde belirlenen sınav merkezlerinde sınavlarına girerler. Açık öğretim Fakültesine lise eğitimini tamamlamış, mezun ve gerekli niteliklere sahip her aday başvuru yapma imkanına sahiptir. Lise mezunları AÖF&#;e kayıt olabilir mi? Sorumuzun cevabı evet. Eğitim hakkı anayasal bir hak olduğu için kimsenin onu engelleme veya inkar etme yetkisi yoktur.

Açık Öğretim Fakültesi Kayıt İşlemleri

Aöf kayıt işlemleri oldukça kolay. Açık öğretim okulları hem ön lisans hem de lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. İstediğiniz bölümü seçen sizden daha fazla puan alan kişiler kontenjanı doldurursa o bölüme yerleştirilme şansınız yoktur. Bu nedenle mümkün olduğunca çok puan toplamanız sizin yararınızadır.

Yerleştirmeler tercih ettiğiniz bölümlerdeki kontenjan sayılarına göre yapıldığı için alınan puanların bu kontenjan için yeterli olması gerekmektedir. Unutmamanız gereken bir nokta var. Meslek lisesi öğrencilerinin artık kendi alanları ile ilgili bölüme sınavsız geçme hakları yoktur. Bu öğrenciler dışında geçmişte mezun olanların hakları saklı olduğundan meslek lisesi öğrencilerinin kendi bölümlerinde olsalar bile yeterli puan almaları gerekmektedir. Aksi takdirde yükseköğrenim hakkını elde edemezler. Ama tabi ki de sınavda gerekli koşulları sağlayan tüm mesleki lise mezunları AÖF’e kayıt olabilir mi ? Evet olabilir.

Tercihlerine göre ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin seafoodplus.info web sitesinde Kayıt Otomasyonu sekmesine tıklamaları ve internetten başvurularını yapmaları gerekmektedir. Daha sonra AÖF’e kayıt için gerekli belgeleri web sitesinde ilan edildiği şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Banka havalesinin ardından bulunduğunuz şehirdeki ofislerine giderek AÖF kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Daha sonra bu bürolardan kitaplarını alarak eğitim hayatlarına başlamışlardır.

Kayıt olmak eskisinden çok daha kolay. Kolaylıkla bütün lise mezunları AÖF’e kayıt olabilir mi? Sorusuna evet diyebiliriz. Birçok işlem çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir. Üstelik AÖF ofislerine götürmeniz gereken birçok belgeyi E-DEVLET sisteminden alabilirsiniz.

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not:METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi &#; METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı&#;na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda kişidir. yılında İstanbul genelindeki den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir