su dalgalarinda kirilma / SU DALGALARINDA KIRILMA | sedaerbil

Su Dalgalarinda Kirilma

su dalgalarinda kirilma

Su Dalgalarında Kırılma

Su dalgalarının bir ortamdan derinliği farklı başka bir ortama geçmesi olayına kırılmadenir.

Dalga leğeninde derinliğin az olduğu ortama sığ denir. Dalga leğeninde her taraf su olmasına rağmen derinlik farkından dolayı o tamlar da farklı olur. Farklı derinlikte su ortamları, su dalgaları için farklı ortam özelliği gösterir. Şekil I de doğrusal bir kaynakla üretilen dalgaların sığ ortamdan derin ortama geçişi gösterilmektedir.

  • Su dalgalarının hızı derinliğe bağlıdır. Derin ortamda dalgalar hızlı sığ ortamda yavaş hareket eder.
    VDerin > VSığ
  • Dalgaların dalga boyu derin ortamda büyük, sığ ortamda küçüktür.
    λDerin > λSığ
  • Dalgaların frekansı ve periyotu sadece kaynağa bağlıdır. Bu nedenle bir ortamdan başka bir ortama geçen dalgaların frekansı ve periyotu değişmez.
    fDerin > fSığve TDerin > TSığ

Şekildeki dalga leğeninde A kenarından üretilen doğrusal dalgaların B kenarına doğru, önce sığ ortamda sonrada derin ortamda ilerliyor.

Sığ ortamda dalga boyu ve hız küçük olurken derin ortamda dalga boyu ve hız büyük olur. Ancak her iki ortamda da frekans değişmez.

Aşağıda iki farklı dalga leğeninin yandan ve üstten görünümleri verilmiştir, Derinliklere göre dalga boyu hız ve frekans ilişkilerine dikkat ediniz.

Dalga leğenlerinde her zaman derinlik sabit olmayabilir. Şekil 1 deki dalga leğeninde derinlik A ucundan B ucuna gittikçe artmaktadır. Bu nedenle dalgaların hızı ve dalga boyu da kabın A ucundan B ucuna doğru artar. Dalgaların yandan görünümü Şekil II deki gibidir.

Aynı şekilde Şekil III teki gibi bir dalga leğeninde derinlik A dan B ye giderken önce artıp sonra tekrar azalmaktadır. Bu nedenle dalgaların dalga boyu önce artar sonra azalır ve üstten görünümleri Şekil IV teki gibi olur.

Derinlikleri farklı olan bölgeleri birbirinden ayıran çizgi şekildeki gibi eğrisel olabilir. Bu durumda doğrusal dalganın kenarları sığ ortama girerken yavaşlar, orta kısmı da derin ortamda kaldığı için hızlanır ve dalga eğrisel şekil alarak sığ ortama geçer. Şekil ll deki gibi bir dalga leğeninde doğrusal dalganın kenarları derin ortama girerken hızlanır. Orta kısmı sığ ortamda kaldığı için yavaşlayacağından Şekil lI deki gibi bükülerek derin ortama geçer. Şekil II de derin ortama geçen dalgalar bir noktada odaklanmaktadır.

Şekil III teki gibi verilen dalga leğeninde doğrusal dalganın ortası sığ ortama girerken yavaşlar kenarları derin ortamda olduğu için daha hızlı hareket eder ve odaklanacak şekilde bükülür. Dalga leğeninde su derinliği Şekil IV teki gibi olduğunda dalgalar yine ara kesit yüzeyinin şeklini alır.

Su Dalgalarının Mercek Şeklindeki ortamlardan Geçişi

Bir dalga leğeni içinde ince kenarlı merceğe benzer cam zeminlerle derin-sığ-derin ortamlar oluşturulabilir. Derin ortamdan gönderilen doğrusal dalgalar mercek içinden geçerken dalgalar bükülerek şekildeki gibi bir noktada odaklanır. Aynı şekilde Şekil II deki gibi oluşturulmuş dalga leğeninde derin ortamdan kalın kenarlı mercek şeklindeki sığ ortama geçerken dalga dairesel şekil alır ve sanki mercek arkasındaki bir noktadan geliyor gibi görünür.

Su Dalgalarının Ayrılması konusuna gitmek için tıklayın.

Dalgaların Kırılması

  • Bir dalga leğeninde şekil I dalgaların yandan görünüşü,şekil II ise üstten görünümüdür. Dalgaların hızı derin ortamdan sığ ortama geçerken azalır.
  • Vderin > Vsığ, lderin > lsığ
  • Periyodik düzlem dalgalar, derin ve sığ ortamları ayıran yüzeye Paralel olduğunda dalgaların ilerleme doğrultusu değişmez, hızı ve dalga boyu değişir.
  • Derin ve sığ ortamları ayıran yüzey düzlem dalgalara paralel değilse, dalgalar ortam değiştirdiğinde ilerleme doğrultusu değişir.

Dalgalarin_Kirilmasi

sıg_ortam

Mercek şeklindeki Ortamlarda Kırılma

  • nsığ > nderin dir.
  • Derin ortam içindeki mercek şeklinde sığ ortam, bulunan ortamda su dalgalarının hareketi ışığın hava ortamındaki cam mercekte kırılması gibidir.

Mercek_seklindeki_Ortamlarda_Kirilma

  • Sığ ortam içindeki mercek şeklinde derin ortam karakter değiştirir, ince kenarlı ise kalın kenarlı, kalın kenarlı ise ince kenarlı mercek gibi davranır.

derin_ortam

  • Aşağıdaki örnEkler noktasal bir Kaynaktan çıkan dairesel dalgaların mercek şeklinde ortamlardan nasıl geçtiğini göstermektedir.

noktasal_kaynaktan_dairesel

derin_dalga

Ayrılma

  • Dalgaların frekansını arttırdığımızda hızları ve dalga boyları küçülür. Işıkta olduğu gibi frekans değiştikçe kırılma indisi de değişir. Kırılma indisi değiştiğinde kırılma açısıda değişir.
  • Derin ortamda f1 frekansıyla gönderilen dalgalar i açısıyla gelip r1 açısıyla sığ ortama geçiyor.
  • Ortamlar değiştirilmeden dalgaların frekansı arttırılıp f2 yapılırsa kırılma açısı büyüyerek r2 Oluyor. Buna göre, su dalgalarında frekans arttıkça kırılma azalmakta, ışıkta (elektromagnetik dalgalar) ise frekans arttıkça kırılma artmaktadır.
  • f2 > f1 fi r2 > r1 olur.
  • Derin ortamdan sığ ortama gönderilen dalgaların frekansı arttırıldığında kırılma azalır. Buna dalga boyuna göre ayrılma denir. Frekans arttıkça kırılma azalır.

ayrilma

Kırınım

  • Periyodik doğrusal dalgaların engeller arasındaki dar bir aralıktan geçerek dairesel olarak yayılmasına kırınım denir.

kirinim_olayi

bahar yayınevi uyarı
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu

doğrusal su dalgalarının kırılma hareketi

Doğrusal su dalgalarının kırılma hareketini analiz eder.
a) Öğrencilerin deney yaparak veya simülasyonlar kullanarak su dalgalarının kırılma hareketlerini çizmeleri sağlanır.
Su dalgalarının mercek şeklindeki su ortamından geçişi ile ilgili kırılma hareketlerine girilmez.
b) Dairesel su dalgalarının kırılması konusuna girilmez.
c) Su dalgalarının kırılma hareketi ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

Doğrusal dalgalarının derin ve sığ ortamlarda kırılma hareketlerini incelemek için iki ayrı deney tasarlayabilir ve buna göre sonuçlarını analiz edebiliriz:

1)Derin ortamdan sığ ortama geçen doğrusal su dalgasının kırınımı:

Deney ortamında karşımıza çıkacak olan aşağıdaki görseli inceleyelim:

Bir dalga leğeni içinde derin ortam ile sığ ortamı ayıran yüzeye, derin ortamdan, yüzeyin normali ile a açısı yapacak şekilde bir doğrusal dalga gönderirsek dalgalar yüzeye değdiği anda kırılarak sığ ortama geçeceklerdir. Sığ ortama geçtiklerinde de aynen ışığın havadan suya geçtiğinde kırınıma uğradığı gibi normal ile a açısından küçük bir b açısı yaparak saparlar. Bunu dalgalar sığ ortama geçtiğinde normale yaklaşarak kırılır diye de ifade edebiliriz.

Derin ortamdan a açısı ile gelen dalga sığ ortamda normale yaklaşarak, normal ile b açısı yaparak yoluna devam eder.

Derin ortamda dalganın dalga boyu sığ ortamdaki dalganın dalga boyundan büyüktür.

Görseldeki n1 ve n2 derinlikleri gösterir ve n1 n2 den büyüktür.

Derin ortamda dalganın hızı sığ ortamdaki dalganın hızından büyüktür.

Derin ortamda ilerleyen dalganın, ayırıcı yüzeye değdiğinde yüzeyle yaptığı v açısı aynı dalganın sığ ortama geçen kısmının yüzeyle yaptığı i açısından büyüktür.

2)Sığ ortamdan derin ortama geçen doğrusal su dalgasının kırınımı:

Deney ortamında karşımıza çıkacak olan aşağıdaki görseli inceleyelim:

Bir dalga leğeni içinde sığ ortam ile derin ortamı ayıran yüzeye, sığ ortamdan, yüzeyin normali ile a açısı yapacak şekilde bir doğrusal dalga gönderirsek dalgalar yüzeye değdiği anda kırılarak derin ortama geçeceklerdir.

Sığ ortamda dalganın dalga boyu derin ortamdaki dalganın dalga boyundan daha küçüktür.

Sığ ortamdaki dalganın hızı derin ortamdaki dalganın hızından daha küçüktür.

Sığ ortamı sembolize eden n1, derin ortamı sembolize eden n2 den daha küçüktür.

Gelen dalganın ayracın yüzeyiyle yaptığı v açısı kırılan dalganın yüzeyle yaptığı i açısından küçüktür.

Sığ ortamda ilerleyen dalganın yüzeyin normaliyle yaptığı a açısı, derin ortamda kırınıma uğrayan dalganın normalle yaptığı b açısından küçüktür.

Uyarı: Yukarıdaki her iki durumda da frekansta herhangi bir değişim söz konusu değildir. Frekans kaynağa bağlıdır. Siz kaynağa hangi frekansla titreşim yaptırırsanız dalganın frekansı da o olacaktır.

NOT: Çizimler bana aittir. Kullanmak isterseniz &#;yorumlar&#; bölümüne not bırakmanız yeterlidir:)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası