kendini kusturmak zararları / Bulimia nervoza hastaliğı nedir ( Nedenleri,zararları, tedavisi ve vaka ornekleri)

Kendini Kusturmak Zararları

kendini kusturmak zararları

Bulimia nervoza hastaliğı nedir,nedenleri,zararları, tedavisi ve vaka örnekleri)

Tekrarlayıcı aşırı yeme atakları. Yeme periodunda yeme işlemi üzerinde kontrolu kaybetmek.Aşırı yemeye ek olarak, kilo almayı engellemek için uygunsuz aşırı bir reaksiyonlar geliştirmek (Kendini kusturma, laksatif kullanma, aşırı egzersiz yapma vb.). Vücut şekli, görüntü ve kilosundan memnun olmama hali. Aşırı yeme ve dengeleyici karşı eylemlerin üç ay boyunca haftada en az iki kez olması.

Araştırmalar göstermiştir ki bulimia olgularında hastalar, tıkanırcasına yeme epizodları sırasında ile kalori almaktadır ki bu kalori miktarı sağlıklı bir kişinin bir gün boyunca aldığı kalori miktarından daha fazladır. Hastalar genellikle tıkanırcasına yeme davranışlarından utanç duyarlar ve bunu saklama çabasındadırlar. Çoğunlukla tıkanırcasına yeme epizodları sırasında kontrolü yitirdiklerinden yakınırlar. Tıkanırcasına yeme epizodunu, pişmanlık duygusu içinde iğrenme, tiksinme, huzursuzluk, kilo alma korkusu ve dışa atım çabası izler. Bulimia hastaları dışa atımı genellikle parmak yardımı ile kusarak yaparlar. Mide bulantısı ve kusma, zamanla bulimia hastalarında irade ile gerçekleşebilmekte ve parmak, çatal vb. gibi maddelere gereksinimleri dahi kalmamaktadır. yılında yayımlanan bir araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin %50’si arada sırada meydana gelen tıkanırcasına yeme-arınma dönemleri geçfunduszeue.info-IV kriterlerine göre bu tür davranışlara hastalık boyutunda yaklaşmak ve Bulimia tanısı koymak ancak bu dönemlerin üç ay boyunca haftada en az iki kez gerçekleşmesi sonrasında mümkündüfunduszeue.infosiya Nervosa’da olduğu gibi Bulimia hastaları için de kilo alımının yarattığı kaygı oldukça yüksektir. Yine Bulimia Nervosa’da da Anoreksiya’da olduğu gibi kişinin vücudunun görünüşünü algılamasında bozulmalar meydana gelmektedir ve bu kişiler normal ağırlıkta olsalar dahi kendilerinin kilolu olduklarına inanabilmektedirler.

Bulimia nervoza belirtileri

  • Diş çürümesi
  • Yaralı eller
  • Boğaz ağrısı
  • Adet düzensizliği
  • Kronik bağırsak sorunları
  • Zayıflama hapları alma, aşırı egzersiz yapma, laksatif kullanım
  • Kendi kendine zarar verici davranışlar (kilo alımını engellemek için sigara kullanma, gelişigüzel
  • Yemek ile ilgili suçluluk ve utanç
  • Depresyon

Bulimia Nervozanın alt tipleri:

Çıkartma olan tip(Yediklerini çıkartma): Kişi yediklerini kusarak çıkartır.

Çıkartma olmayan tip(Yediklerini çıkartmama): Çıkartma olan tipe oranla daha sıktır. Çıkartma olmayan tipe eşlik eden davranışlar; oruç tutma, aşırı egzersiz yapma veya laksatiflerin kullanımıdıfunduszeue.infoıca bu tip hastalar tıkanırcasına yeme dönemlerini daha az yaşamakta ve hastalık şiddetinin daha hafif olduğu gözlenmektedir.

Epidemiyoloji

  • Ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde başlar.
  • %90’ını kadınlar oluşturur.
  • Kadınlar arasındaki sıklığının % 1 ile 2 arasında olduğu bilinmektedir.
  • BN hastalarının 80% i kusmayı kilo kontrolü olarak kullanır
  • İyileşme oranı AN ye göre daha yüksek çünkü tedavi reddi/direnci daha az

Etyopatogenez

funduszeue.infojik: Norepinefrin ve serotonin aktivitesinde azalma, kusan bazı hastalarda plazma düzeylerinin azaldığı saptanmış. Hastaların çoğunda depresyon, ailelerinde de daha sık obezite ve depresyon görülür. funduszeue.info: Sosyal çevreinin inceliğe yüklediği takdirin de etkisi vardır. Hastalar, mükemmeliyetçidirler ve başarıya odaklanmışlardır. Aile sorunları, reddedilme, anoraksia nervozadan daha sık görülür. funduszeue.infoojik: Hastalar, ergenlikleriyle ilgili sorunlar yaşamaktadırlar. Blumialı hastalar, anoraksialı hastalardan daha dışa dönük, sinirli, dürtüseldirler. Hastalar, okul bitince ailelerinden ayrılmaktan korkarlar. Anksiyete ve depresif belirtiler sık olup, suisid riskleri de vardır. Alkol bağımlılığı da sık görülür. funduszeue.infoinamik: Maternal figürden ayrılmadaki karasızlık, ambivalan bir şekilde yiyeceğe yöneltilir. Seksüel ve agresif fantaziler kabul edilemez ve sembolik olarak dışavurulur.

Ayırıcı tanı

  • funduszeue.infosia Nervoza
  • funduszeue.infoör depresyon
  • funduszeue.infoline Kişilik Bozukluğu
  • 4.Nörolojik Bozukluklar (Epilepsi, santral sinir sistemi tümörleri, Klüver-Buchy Sendromu, Kleine-Levin Sendromu)

Gidiş ve sonlanış:

Hastalar çıkarma yöntemleriyle elektrolit dengesini ileri düzeyde bozabilirler ve bu durum kalp durmasına neden olabilir. Bu nedenle kan kimyasının mutlaka izlenmesi gerekir. Ciddi intihar girişimleri görülebilir ve bu durumda hastaneye yatış gerekebilir. İzleme çalışmaları hastaların yakla şık yarısının tamamen düzeldiğini dörtte birinin kısmi düzelme gösterdiğini ve dörtte birinin kronikleştiğini göstermektedir. Aileye yönelik müdaheleler terapinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bulimia nervoza tedavisi

Bulimia nervoza hastalarının tedaviye başvurması genelde hastalık başladıktan yıllar sonra olur. Genelde tedaviye istekli oldukları halde bulimiklerin kısa sürede belirtilerinin ortadan kalkması beklentisi ve düşük engellenme eşiği tedaviyi zorlaştırır. Özellikle daha büyük yaştaki hastaların antidepresanlardan yararlandığını gösteren çalışmalar vardır. Tedavide eşlik eden bozuklukların her biri ayrı ayrı kapsamlı bir plan çerçevesinde ele alınmalıdır. Hastaların üçte biri kısa kognitif-davranIşçı terapi ve psikoeğitimsel bir yaklaşımdan oldukça yararlanırlar. Ancak özellikle borderline kişilik bozukluğunun eşlik ettiği durumlarda tedavi uzun dönemli açıklayıcı destekleyici psikoterapi tarzında olmalıdır.

Bulimia Vaka örneği

Aylin (20 yaşında), 14 yaşından itibaren yeme bozukluklarının olduğunu funduszeue.infoa 3 kez kontrolsüz bir şekilde ve aşırı miktarda yemek yediğinden bahsediyor (tereyağlı 12 ekmek dilimi, üzerine nutella, reçel ve peynir, 4 haşlanmış yumurta, gr. gofret). Bu yeme ataklarından sonra ise kendini kötü hissetiğinden ve kilo almaktan korktuğundan laksatif kullanarak (kimi günlerde laksatif hapı birden) ya da zorla istifra ederek buna izin vermemeye çalışıyor. Bunun dışında spor yaptığını (her iki günde bir, saat) belirten Aylin, normalde vejetaryan beslendiğinin ve yağlı, kalorili yiyeceklerden uzak durduğunun altını çiziyor. Açlık duygusuna karşı günde en az 3 litre su tükettiğini söyleyen Aylin, kilosuna ve dış görünümüne çok dikkat ettiğini vurguluyor. Aylin hanımın kendi ifadeleri: „Evdeyim, ve ne yapacağımı bilmiyorum, gergin ve huzursuzum, günüm çok stresli geçti.Içimde bir haz beliriyor, önüme ne gelirse yeme hazzı ve ben buna engel olamıyorum. Yerimden kalktığım gibi gidiyorum mutfağa ve deli gibi buzdolabında ve diğer dolaplarda ne var ne yok çıkartıyorum; kontrolü tamamen kaybederek. Yiyeceklerin paketlerini bir hışımla açıp ağzıma götürmeye başlıyorum. Önce domates salçası…, Bu sayede, en sonunda yediklerimin tekrar dışarı çıkabileceğinden emin olabilirim. Ardından ne bulursam tıkınıyorum, dünden kalan yemekler, ton balığı salatası, reçel ve fındık ezmesini kaşıklıyorum bir yandan, bir yandan da kendime makarna haşlıyorum ve bebek maması yiyiyorum. Çünkü bunu kusması daha kolay. Akabinde dondurma ve sonra misafirlerden kalma çiğ köfte Yaptığım şey sırf yemek, tat falan almıyorum. Gerginliğim ve üzerimdeki bütün ağırlık gidiyor, kendimi hissediyorum ve bir an için etrafımda olan bitenleri unutuyorum. Sadece bir an için, çünkü midem ağrımaya başlıyor. Yediklerimin çıkması gerek; yoksa patlarım ve şişmanlarım diye koşuyorum tuvalete. Parmağımı boğazımın arka taraflarında gezdiriyorum ve istediğim şey oluyor. Ne yaptığımın farkına varıyorum, ağlıyorum, boğazım yanıyor. Kısa bir süre için rahatlıyorum, sadece kısa bir süre ama ardından iğrenme, utanma ve suçluluk duyguları üstüme biniyor.

Vaka örneği 2

Evdeyim, ve ne yapacağımı bilmiyorum, gergin ve huzursuzum, günüm çok stresli geçti.Içimde bir haz beliriyor, önüme ne gelirse yeme hazzı ve ben buna engel olamıyorum. Yerimden kalktığım gibi gidiyorum mutfağa ve deli gibi buzdolabında ve diğer dolaplarda ne var ne yok çıkartıyorum; kontrolü tamamen kaybederek. Yiyeceklerin paketlerini bir hışımla açıp ağzıma götürmeye başlıyorum. Önce domates salçası…, Bu sayede, en sonunda yediklerimin tekrar dışarı çıkabileceğinden emin olabilirim. Ardından ne bulursam tıkınıyorum, dünden kalan yemekler, ton balığı salatası, reçel ve fındık ezmesini kaşıklıyorum bir yandan, bir yandan da kendime makarna haşlıyorum ve bebek maması yiyiyorum. Çünkü bunu kusması daha kolay. Akabinde dondurma ve sonra misafirlerden kalma çiğ köfte Yaptığım şey sırf yemek, tat falan almıfunduszeue.infoliğim ve üzerimdeki bütün ağırlık gidiyor, kendimi hissediyorum ve bir an için etrafımda olan bitenleri unutuyorum. Sadece bir an için, çünkü midem ağrımaya başlıyor. Yediklerimin çıkması gerek; yoksa patlarım ve şişmanlarım diye koşuyorum tuvalete. Parmağımı boğazımın arka taraflarında gezdiriyorum ve istediğim şey oluyor. Ne yaptığımın farkına varıyorum, ağlıyorum, boğazım yanıyor. Kısa bir süre için rahatlıyorum, sadece kısa bir süre ama ardından iğrenme, utanma ve suçluluk duyguları üstüme biniyor.”

İlgili konular: Aşırı yeme isteği ve zayıflama, aşırı yeme isteği hamilelik belirtisi mi, nasıl bastırılır ve engellenir. Aşırı yeme ve yediklerini çıkarma şeklinde ortaya çıkan rahatsızlık hangisidir, aşırı yeme krizleri

 

Yayın tarihi: 23/03/

© İzinsiz alıntı yapılamaz. web sitelerine kısmi alıntılar için izin verilen kaynak gösterme şekli:
funduszeue.info sitesinden alınmıştır (link çalışır şekilde eklenmelidir).

© funduszeue.infoine terapisitesi Tüm hakkı saklıdır


Bulimia Nervoza: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia nervoza ya da daha çok bilinen adıyla bulimia psikiyatrik yeme bozukluğudur. Bulimia hayatı tehdit edecek ölçüde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Bulimia nervoza hastalarında yeme üzerinde kontrol kaybı hissi vardır. Bu hastalar belirli periyotlarda yeme isteğini durduramaz. Sonuç olarak bir oturuşta tıka basa yemek yiyerek daha sonra bu kalorileri yakmak için sağlıksız yollara başvurur.

Bulimia hastaları aldıkları aşırı kalorilerden kurtulmak ve kilo almanın önüne geçmek için oldukça farklı yöntemleri deneyebilir. Bu yöntemlerden en sık kullanılanlar kendini kusturma, laksatif (müshil) kullanımı, diüretik ilaç içilmesi ve zayıflama hapı kullanılması olarak sayılabilir. Hastalar bunlara ek olarak aşırı egzersiz, uzun süre aç kalma ve çok sıkı ve katı bir şekilde diyet uygulama gibi yöntemleri de kullanabilir.

Bulimia hastalarında beden algısı bozulmuştur ve hastalar sürekli kilolarını ve vücut şekillerini düşünür. Hastalar vücutlarıyla ilgili oldukça sert ve gerçekçi olmayan düşüncelere kapılabilir. Bu nedenle bulimia hastalığının tedavisi zorlayıcı olabilir. Hastanın zihnindeki beden algısının düzelmesi, sürekli kilo ile ilgili düşünceler içerisinde olmaktan kurtulması, sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanması; tedavinin temelini oluşturur.

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Bulimia hastalarında görülen belirti ve bulgular:

  • Sürekli olarak kilo ve vücut şekli ile ilgili düşüncelere sahip olma
  • Kilo alma korkusuyla yaşama
  • Tek oturuşta tıka basa yemek yeme atakları yaşama
  • Tıkınırcasına yeme atakları sırasında yemeyi durduramama ve ne yediğini kontrol edememe
  • Yeme atağını telafi etmek için kendini kusmaya zorlama veya aşırı egzersiz yapma
  • Tıbbi bir ihtiyaç olmadığı halde laksatif, lavman ay da diüretik kullanma
  • Yeme atakları arasında uzun süre aç kalma, kalori kısıtlaması yapma
  • Bitkisel zayıflama çayı benzeri ürünleri kullanma olarak sayılabilir.

Bulimia hastalığının şiddeti, kişinin kusma veya laksatif kullanımı gibi durumlar sonucu yapılan çıkartma davranışının sayısına göre belirlenir. Bulimiada bu sayı genellikle haftada en az bir kez olmak üzere en az üç aydır devam eden çıkartma şeklindedir.

Bulimia tedavi edilmediğinde kişi sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bu nedenle bulimia belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Pek çok bulimia hastası normal veya hafif kilolu aralığında yer alır. Dolayısıyla bir kişinin bulimia olduğunu anlamak her zaman kolay olmayabilir. Bulimia hastası, beden algısındaki bozulma nedeniyle hastalığının farkında olmayabilir veya bu konu hakkında konuşmak istemeyebilir. Bir yakınının bulimia hastası olduğundan şüphelenen kişi onu tedaviye zorlayamaz. Ancak ona destek olarak bu durumu atlatmasına yardımcı olacağının güvenini verebilir. Eğer bir kişi çevresinde;

  • Sürekli olarak kilolu olma endişesi taşıyan veya kilosundan şikayet eden
  • Vücut şekli ve görüntüsü ile ilgili negatif düşünceler besleyen
  • Özellikle normale uzak durmaya çalıştığı besinleri tek oturuşta tıka basa yiyen ve bu davranışı tekrarlayan bir şekilde yapan
  • Tıka basa yemek sonrası çok sıkı diyete başlayan
  • Toplumda, başkalarının önünde yemek yemek istemeyen
  • Yemek sırasında veya hemen sonrasında kusmak için kendini zorlayan
  • Aşırı egzersiz yapan
  • El veya parmak eklemlerinde yara veya yara izi bulunan (kendini kusturma alışkanlığına bağlı oluşan)
  • Diş ve diş etlerinde hasar olan
  • Hızlı kilo değişimleri yaşayan
  • El ve ayaklarda şişme problemi olan birini tanıyorsa, bu kişinin bulimia hastalığı tanı ve tedavisi almasına yardımcı olabilir.

Yukarıda sayılan belirtilerden bir ya da birkaçını gösteren kişilerle doğru bir şekilde iletişime geçmek, bu kişilerin kendilerini ifade etmelerine olanak tanımak gerekir. Bu kişileri dinlerken yargılayıcı ifadelerden kaçınılmalıdır. Kişiye gereken güven ve destek verilmeli, kişiye tedavi için baskı yapılmamalıdır. Kişi tedavi olması gerektiğine doğru bir şekilde ikna edilmeli ve donanımlı bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

Bulimia Nervoza Neden Olur?

Bulimia hastalığının neden oluştuğu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak hastalık gelişiminde diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi genetik, psikolojik ve çevresel pek çok etkenin rol aldığı düşünülür.

Bulimia hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Hastalık genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar.

Bulimia hastalığına yakalanma riskini artıran durumlar:

  • Biyoloji: Anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakınlarında yeme bozukluğu olan kişilerde bulimia riski artmıştır. Bu durumun ailelerde yeme bozukluklarına yatkınlık sağlayan bir genetik yapı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çocukluk döneminde fazla kilolu olan kişilerin de ileride bulimia hastası olma ihtimalinde artış söz konusudur.
  • Psikolojik ve Duygusal Sorunlar: Depresyon, anksiyete veya madde bağımlılığı gibi psikolojik ya da duygusal problemler, yeme bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Bulimia hastaları kendileriyle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olabilir. Bazı vakalarda travmatik olaylar ve çevresel stres, bulimia hastalığının gelişmesinde rol oynar.
  • Diyet: Diyet ya da kullanılan diğer adıyla rejim yapan kişilerde yeme bozukluğu gelişme riski artmıştır. Bulimia hastalarının pek çoğu yemek atakları arasında çok sıkı bir kalori kısıtlaması yapar. Bu kısıtlama tekrar yeme ve çıkartma atağını tetikleyebilir.

Bulimia Nervoza Teşhisi Nasıl Konulur?

Bulimia nervoza tanısında hastanın yeme davranışları oldukça önemlidir. Hastanın hikayesi sorgulanırken yeme atakları ve çıkartma davranışı gibi durumların fark edilmesi tanı koymaya yardımcı olur. Tanı için hastaya fizik muayene yapılır. Hastadan kan ve idrar tahlili istenir. Hastanın vücudu ve kilosu hakkındaki düşüncelerini irdelemek adına hastaya psikolojik bir değerlendirme yapılabilir. Bulimia hastalığının kesin tanısının bir psikiyatrist tarafından çeşitli uluslararası kriterlere uygun bir şekilde konulur.

Bulimia Nervoza ile Birlikte Görülen Belirtiler Nelerdir?

Bulimia hastalarda çeşitli besin eksikleri ve elektrolit dengesizliklerine bağlı olarak bazı semptom ve hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Bunlardan sık görülenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnakta kırılma
  • Saç dökülmesi, cansız saç
  • Yorgunluk, güçsüzlük
  • Regl düzeninde bozulma
  • Lenf bezlerinde şişkinlik
  • Reflü
  • Böbrek hastalıkları
  • Kas spazmları
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Nöbet
  • Kemik erimesi

Bulimia Nervoza Tedavisi Nasıldır?

Bulimianın tedavisinde birkaç farklı yöntemin bir arada kullanılması tedavi başarısını artırır. Hastalığın tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden biri psikoterapidir. Konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, hastanın kendisi ve vücudu hakkındaki olumsuz düşüncelerden kurtulmasına yardımcı olur. Bu terapi ile hasta zararlı yeme alışkanlıklarını daha sağlıklı davranışlarla değiştirebilir. Psikoterapiye bulimia hastalarının yakınlarının katılması da yararlı olabilir. Hasta yakınları terapi sayesinde hastalık hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur ve hastaya destek olmak için neler yapabileceğini öğrenebilir.

Bulimia tedavisinde antidepresanlar da kullanılabilir. Antidepresanlar psikoterapi ile birlikte uygulandığında etkili sonuç verir.

Bulimia hastasının diyetisyen yardımıyla hazırladığı beslenme listesi de zararlı yeme ataklarını önlemeye ve atak arasındaki aşırı kalori kısıtlamanın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Bulimia tedavisi çoğu zaman hastaneye yatışı gerektirmez. Ancak şiddetli semptomları olan genel sağlık durumunda ciddi derecede bozuk hastaların tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir.

Bulimia nervoza, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir yeme bozukluğudur. Hasta veya hasta yakının bulimia şüphesi durumunda donanımlı bir sağlık merkezine başvurarak gerekli kontrolleri yaptırması faydalı olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası