boğaza takılan tavuk kemik nasıl çıkarılır / Yediği tavuğun kemiği boğazına saplandı

Boğaza Takılan Tavuk Kemik Nasıl Çıkarılır

boğaza takılan tavuk kemik nasıl çıkarılır

Boğazdaki küçük kemik ne yapmalı. Boğazımda balık kılçığı sıkıştı ne yapmalıyım? Hastaneye git

Kemiği boğazdan çıkarmanın birkaç yolu vardır. Kemik küçük ve inceyse, küçük bir parça ekmek deneyebilirsiniz, ancak duygusal bir durumda değil. Bunun küçük parçalar olması daha iyidir. Bazen ekmek kemiği yemek borusuna itebilir.

Birden fazla kişi tarafından kullanılan boğazdan kemik çıkarmanın çok popüler bir yöntemi parafin mumu yardımıdır. Bunu yapmak için, bir ucunun yumuşaması için biraz eritilmesi gereken ince bir mum almanız gerekir. Daha sonra hızla çıkıntı yapan kemiğe bastırmalı ve sertleşene kadar beklemelisiniz. Ardından, tercihen keskin bir hareketle kemiği güvenle çekebilirsiniz. Ancak boğazdaki kemik görünmüyorsa bu yöntem işe yaramaz. Ayrıca hareketsiz oturamayan küçükler için de pek uygun değildir.

Sıradan cımbızlar da boğazdaki kemikle başa çıkabilir. Tabii ki, en az santimetre uzunluğundaysa daha iyi. Kurbanın ağzını açması gerekiyor ve kemiği cımbızla bağlamalı ve boğazdan keskin bir şekilde çekmelisiniz. Bu işlem öncekinden daha az zaman aldığından, boğazınızda sıkışan kemikleri çıkarmak için cımbız kullanılabilir.

Kurbanın hastalandığını, ağır nefes aldığını ve kemiğin görünmediğini görürseniz, derhal yardım isteyin. tıbbi kurum Bu durumun sizi etkilememesi için sofrada yemek yeme kurallarına uyun ve çocuklara öğretin. Yemek yerken konuşmayın, okumayın veya başka şeylerle dikkatinizi dağıtmayın. Ağzınıza ne koyduğunuzu dikkatlice izleyin.

Kaynaklar:

  • boğazda bir kemik sıkışmış ne yapmalı

Elbette her balık ve ondan yemek sevgilisi, sıkışmış gibi bir sorunla karşı karşıya kaldı. kemik nahoş ve ağrılı olan boğazda. Bunun bir sonucu olarak, nefes almak zor olabilir, ancak panik yapmayın, birçoğu olduğu için hemen yabancı bir cismi çıkarma yöntemlerine geçin. Ya da hemen hastaneye gidin.

İhtiyacın olacak

  • - Bir dilim ekmek,
  • - mum mum,
  • - cımbız,
  • - sıvı bal,
  • - enfiye.

Talimatlar

Haşlanmış, kızartılmış veya tütsülenmiş balık yemekleri çok sağlıklıdır. Sonuçta, bu çok miktarda vitamin içeren gerçekten değerli bir üründür ve mineral maddeler sağlığınız için gerekli. Ancak, ilk bakışta, böyle güvenli bir yemek çok fazla sorun getirebilir ve boğazda fark edilmeyen küçük bir kemik olur.

İhtiyacın olacak

  • - çavdar veya bayat ekmek;
  • - sıvı bal;
  • - mum veya cımbız;
  • - enfiye veya karabiber.

Talimatlar

Bir parça balık yedikten sonra boğazda keskin bir ağrı hissettikten sonra hemen bir parça çavdar ekmeği almaya çalışın (beyaz veya bayat ekmek kullanabilirsiniz) ve çiğnemeden yutun. Ekmek diliminin kenarları balık kılçığına takılacak ve yemek borusuna geçecektir. Bu yöntem çoğu kişinin kullandığı en etkili ve kanıtlanmış yöntemlerden biridir.

faydalı tavsiye

Bir kaç tane var Basit kurallar gibi sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olmak için masada balık kılçığı boğazda. Birincisi, yemek yerken asla konuşmayın. Bir porsiyon yemek için zaman ayırın, şu anda çok aç olsanız bile, her lokmada tohum olup olmadığını kontrol edin. Yemek yerken kitap okumayın veya TV izlemeyin.

Yabancı cisimlerin boğazda sıkışması nadir değildir. Böyle bir problemle, genellikle bir travma merkezinin bölümüne ve KBB doktorlarına başvururlar. Çoğu zaman, kemikler bir yetişkinin boğazına takılır.

Bu yabancı cismi bulmak çok tehlikelidir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle boğaza bir kemik sıkışırsa herkes ne yapması gerektiğini bilmelidir.

Boğazda çeşitli kemikler sıkışabilir:

  • balıktan;
  • kümes hayvanlarından - tavuk, bıldırcın;
  • meyve - şeftali, kayısı.

Tablo 1. Bir kişinin boğazına takılabilecek kemik türleri:

Yanlışlıkla yutulması nedeniyle kemikler boğazda sıkışır. Bu genellikle balık kılçığında olur. Çok incedirler ve yemek yerken fark edilmesi en zor olanlardır. Kemiğin uçları çok incedir ve farenksin hassas dokularına kolayca girer.

Önemli: Birçok beslenme uzmanı, ilk etapta balık yemekleri yemeyi önermez, çünkü bir kişi çok acıkırsa çabuk yer ve yanlışlıkla bir kemiği yutabilir.

Tavuk kemikleri daha az yutulur, keskin kenarları da olabilir, ancak daha büyüktürler ve kişi onları fark eder.

Acele ve dikkatsizlik nedeniyle meyve kemikleri de yutulur. Yuvarlak şekilleri nedeniyle birçoğu yutulur ve sindirim sistemine girer ve engellenmeden doğal olarak çıkarılır. Kemik büyükse, boğazda veya yemek borusunda sıkışır.

Kemiklerin çıkarılmasıyla ilgilenen uzmanların pratiğinde, bir çocuğun boğazına bir kemiğin sıkışması nadir değildir. Bu durum, yetişkinlerin bir çocuğun yemeğinin kalitesine yeterince dikkat etmemesi durumunda ortaya çıkar.

Kemik sıkışması belirtileri

Boğazda bir kemik sıkışmışsa, sıkışmasının tam yerini belirlemek her zaman mümkün değildir. Kemik görünmüyorsa bademciklerin arkasındaki palatin kemerlerine takılabilir.

Çoğu zaman, bir yetişkin boğazına bir kemiğin takıldığı anı hisseder. Buna canlı duyumlar eşlik eder.

Yemek yeme sürecinde hiçbir şey hissedilmezse ve bir süre sonra kemikli yiyecekler ortaya çıkarsa aşağıdaki semptomlar, kemiğin sıkışmış olduğunu varsayabiliriz:

  1. İlk belirtiler, kemiğin dokuya girdiği yerde hoş olmayan ağrılardır.
  2. ve yiyecekleri yutmak.
  3. Boğazda yabancı cisim hissi var.
  4. Eğer keskin ve keskin acı boğazda, soğuk algınlığı başlangıcı belirtisi yokken.
  5. Boğazda şişlik hissi olabilir.
  6. Kusma dürtüsü.
  7. Nefes almada zorluk.

Bu duyumlar en önemsizden en yoğun ve rahatsız ediciye doğru büyüyecektir.

Önemli: Kemiğin boğazdan hiçbir yere gitmeyeceğini, yumuşak dokuya yapışırsa, dışarıda sindirilme kabiliyetine sahip olmadığını açıkça anlamanız gerekir. sindirim yolu yani kemik boğazda sıkışmışsa çıkarılması gerekir.

Video, yabancı cisimlerin neden boğazda sıkıştığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Çocuklarda sıkışan yabancı cisimlerin özellikleri

Çocuklarla ilgili bir durumda, her şey çok daha karmaşıktır. Küçük çocuklar ağrının kaynağını çok az ayırt ederler. Daha büyük çocuklar olanlardan korkabilirler ve cezalandırılma korkusu karşısında acı ve rahatsızlığı gizlemek için.

Küçük çocuklar, boğazlarına bir kemik takıldığını hissederlerse, çoğunlukla kaprisli olur ve ağlarlar. Davranışları huzursuz olacaktır. Nadir durumlarda, çocuk boğazın kemiğin sıkıştığı bölgeyle oynar. Küçük çocuklar muayene etmeye çalışırken, anne babalarına bile muayene için ağızlarını açmayı sıklıkla reddederler.

Yetişkin çocuklar genellikle içine kapanık, düşünceli olurlar. Konuşmaya isteksizler.

Bir çocuğun boğazındaki kemik sıkışırsa ne yapmalı? Cevap kesindir - yardım istemek, yabancı cisimlerin çocuğun boğazından kendi kendine çıkarılması son derece tehlikeli olabilir.

Önemli: Çocukların boğazında sadece kemikler değil, diğer yabancı cisimler de sıkışabilir, bu, çocuk gözetimsiz küçük nesnelerle oynarsa olur.

Kemik çıkarma yöntemleri

Bir kişi kaygının nedeninin bir kemik olduğunu anlar anlamaz, kemiği boğazdan çıkarmak için hemen bir yöntem seçmelisiniz.

tıbbi yardım istemek

Boğaza bir kemik sıkışırsa ne yapılmalı sorusu ortaya çıktığında doktora görünme ihtiyacı en iyi çözümdür.

Bu birkaç yolla yapılabilir:

  1. Ambulans çağır Kemik dokuya derinlemesine girmişse ve yaşam tehdidi varsa. Ambulans bu gibi durumlarda hemen tepki verir.
  2. Travma merkezine yürüyüş Kemiğin erken çıkarılmasına gerek olmayan durumlarda uygundur.
  3. KBB'ye sevk Bu uzmanlar boğaz problemlerinde uzmanlaşmıştır, bu da bu durumda yardımcı olacakları anlamına gelir.

Önemli: Doktora gitmeyi uzun süre ertelememelisiniz, mağdur ne kadar hızlı yardım isterse, komplikasyon o kadar az olur.

İdeal olarak, kişi kemiğin sıkıştığını fark eder etmez ambulans çağrılmalı ve kemik boğazda sıkışırsa ne yapılacağı sorusu ortaya çıktı. Çocuklar için acil bir ambulans çağrısı bir ön koşuldur.

kendi ellerinle

Önemli: Bu taraftan olan kişiler için önerilmez. kronik hastalıklar kalp, solunum sistemi, gırtlak ve ağız boşluğu, acı çeken organlar üzerindeki ek etkiler ve yaralanmalar, hastalığın alevlenmesine ve durumda keskin bir bozulmaya neden olabilir.

Sıkışmış kemik görünürdeyse, kendiniz almayı deneyebilirsiniz. Kendiniz yapabilir veya birinden yapmasını isteyebilirsiniz.

Boğazınızda kendiniz çıkarabileceğiniz bir kemik varsa bunu cımbız ve el feneri ile yapmalısınız. Bunun için başka nesneler kullanamazsınız, mukoza zarında ek travmaya neden olurlar.

Kemiğin çıkarılmasında başka biri yardımcı olacaksa, kemiği boğazdan çıkarmadan önce cımbız ve el feneri de hazırlamalıdır.

Evde bir kemik nasıl çıkarılır, talimatlar size şunları söyleyecektir:

  • hasta rahat bir pozisyon almalı ve ağzını geniş açmalıdır;
  • başka bir kişi veya hastanın kendisi bir ayna yardımıyla boğazdaki kemiği açıkça ayırt etmelidir;
  • daha sonra bir el feneri ve cımbız kullanarak kemiği nazikçe tutmanız gerekir;
  • kurbanın durumuna ve tepkilerine odaklanarak kemiği yavaşça çıkarmaya çalışın;
  • çıkardıktan sonra boğazı dezenfektanla tedavi edin.

Önemli: Hiçbir durumda görünmeyen bir kemik almaya çalışmamalısınız, doktor bunu özel aynalar yardımıyla yapmalıdır, derinde yatan kemikleri çıkarmak için bağımsız girişimler tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Bu yöntemi kullanmamanız gerektiğinde:

  • kemik boğazda derinse ve görünür durumdaysa, bu durumda cımbız kullanımı mukoza zarına ve kurbanın sağlığına zarar verebilir;
  • sıkışmış kemik kanamaya neden olduysa;
  • çıkarma işlemi sırasında kan akmaya başlarsa, hemen durup aramalısınız. ambulans;
  • süreçte şiddetli ağrı varsa ve kemik pes etmezse.

Önemli: Kemiği kendi başınıza çıkarmaya çalışırken ani hareketler yapamazsınız, her zaman kurbanın tepkisine ve hislerine odaklanmanız gerekir.

Boğazınıza bir kemik sıkışırsa ne yapmanız gerektiğine dair epeyce ipucu var. Bazıları her zaman işe yaramaz ve bazıları genellikle sağlığa ek zarar verebilir. Daha sonra, kemiği boğazdan nasıl çıkaracağımıza dair en popüler halk ipuçlarını ele alacağız.

Tablo 2. Halk Konseyleri ve sahip olabilecekleri etki:

Tavsiyeetki
Öksürme ve boğaz kaslarını sıkmaBu hareketler durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir:
  • kemik dokuya daha da batacaktır;
  • yemek borusuna doğru hareket etmeye başlayacak ve yemek borusuna girmesinin ciddi sonuçları oluyor.
Boğazın görünmeyen kısmında çeşitli nesneler kullanmakYabancı cisimlerin nüfuz etmesi ve görsel kontrol olmaksızın manipülasyonu aşağıdakilere neden olabilir:
  • kanama;
  • kemiği daha fazla itmek;
  • kemiğin dokuda derinleşmesi.
Kemiğin sıkıştığı bölgede boynun dışına masaj yapınBu yöntem her zaman kemiğin boğaz dokularına daha da sabitlenmesine yol açar.
Sıcak balmumu kullanmaBalmumu boğazın mukoza zarına bulaşabilir ve zaten yaralanmış olan mukoza zarında ek yanıklara neden olabilir.
Kusmaya neden olanKusma, boğaz kaslarındaki gerginliğin eşlik ettiği bir süreçtir; ayrıca kemiğin yumuşak dokulara doğru derinleşmesini de tetikleyebilir.
Katı yiyecekler yemek - ekmek, krutonKemiği boğazdan ve yemek borusundan mideye itmek, ancak kemik dokuya çok derin girmediyse mümkündür. Aksi takdirde hiçbir etkisi olmayacaktır.

Kemik büyükse, mideye nüfuz etmesi tehlikelidir, bu organ da keskin nesnelerin zarar görmesine karşı hassastır.

Viskoz ürünlerin kullanımı - kefir, fermente pişmiş süt, bal

Kemik ekstraksiyonu sonrası iyileşme dönemi

Kemiğin nasıl çıkarıldığına bakılmaksızın, boğaz dezenfektan solüsyonu ile tedavi edilmelidir. Bu, iltihaplanmayı ve komplikasyonları önlemek için gereklidir.

Bunun için uygun:

  • Papatya çayı;
  • Tantum Verde gibi antiseptik spreyler.

Bir uzman kemiği çıkarırsa, hasarlı bölgeye nasıl bakılacağı konusunda randevu vermelidir. Anti-inflamatuar reçete yerel hazırlıklar ve boğazınızı en kısa sürede nasıl eski haline getirebileceğinizi size söyleyecektir.

Kemiğin evde alınması durumunda, dokularda kemik parçası kalma olasılığını dışlamak için doktorun onu görmesi gerekir.

Boğazdaki kemik zamanla çıkarılsa bile mukoza zarında hasar bırakır. Bu neden olabilir Ağrı veya boğaz ağrısı. Bu tür şikayetler kemiğin alınmasından sonraki iki gün içinde geçmeli, eğer bu olmadıysa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

Kemik zamanında çıkarılmazsa ne olur?

Bu yabancı cismin gırtlaktan çıkarılması gerektiğine şüphe yoktur.

Boğaza kemik takıldıktan bir süre sonra olaylar şu senaryoya göre gelişir:

  1. Kemik dokuya girdiğinde boğaz mukozasının bütünlüğüne zarar verir ve koruyucu özelliklerini bozar.
  2. Patojenler dokuya hasarlı bariyerden girer. Aktif olarak çoğalmaya başlarlar.
  3. Kemiği bulmanın acı verici hisleri yoğunlaşır.
  4. Kemik penetrasyonu alanında iltihaplanma başlar. Dokular şişer ve boğazı daraltır.
  5. En şiddetli vakalarda, iltihaplanma süpüratif hale gelir. Vücut ısısı yükselir, genel zehirlenme görülür.

Önemli: boğazdaki yabancı bir cismi görmezden gelmek ölümcül olabilir.

Önlemek ciddi sonuçlar, boğazdaki kemiğin sıkıştığı belli olur olmaz bir doktora başvurmaya değer.

Özel dikkat gerektiren durumlar

Aşağıdaki durumlarda hemen bir ambulans çağırmalısınız:

  1. Çocuğun boğazına bir kemik sıkışmışsa veya çocuğun boğazına yabancı bir cisim girdiğinden şüpheleniliyorsa.
  2. Kemik nefes almayı engelliyorsa.
  3. Boğaz dokusunun şişmesi nedeniyle nefes almak zorlaşırsa.
  4. Boğazda bir kemik sıkışırsa ve kanama başlarsa.
  5. Kemiğin boğazdan geçtiği ve yemek borusuna sıkıştığı şüphesi varsa. Bu durumda ağrı sternumda künt olacak veya retrosternal ağrı karakterinde olacaktır.
  6. Kemik sıkıştıktan sonra, kurbanın durumunda keskin bir bozulma ve sıcaklıkta keskin bir artış varsa.

Önemli: Bir kişi şokta ve korkmuşsa, yakın insanlardan yardım istenmeli, ne olduğunu anlatılmalı ve kurbanla birlikte ambulansın gelmesini beklemelidir.

Çoğu En iyi yol doğru beslenme ritmini izleyerek boğazınızdaki bir kemiği nasıl çıkaracağınızı düşünmeniz gereken durumlardan kaçının. Yavaş yavaş yemek yemeye, iyice çiğnemeye değer. Bebeğin yemeğinin kalitesini dikkatlice izleyin.

Ve boğaza kemik sıkışırsa ne yapılır sorusunun en doğru cevabı ambulans çağırmaktır. Gecikmenin bedeli bir insanın hayatıdır. Tüm aile üyelerinin sağlığının ve uzun ömürlülüğünün korunmasını garanti eden zamanında yardımdır.

Deniz ürünleri, balık, tavuk vücudumuz için faydalı ürünlerdir. Ayrıca, çoğumuz onları çok seviyoruz. Bununla birlikte, bu yemeklerde tehlike konusunda uyarılmış olabilirsiniz - boğazda sıkışmış bir kemik. Ne yazık ki, bu fenomen oldukça yaygındır ve beraberinde bazı sıkıntılar getirir: yutulduğunda boğazda ağrılı hisler, terleme ve iltihaplanma. Boğazımda bir kemik sıkışmışsa ne yapmalıyım? Her zaman alakalı olacak bir soru.

Hangi kemikler boğazda sıkışabilir?

Bu, insanların bir KBB doktoruna veya travma merkezlerine gittikleri yaygın bir sorundur. Bakalım hangi kemikler boğaza sıkışabilir:

  • balık;
  • kümes hayvanlarından (tavuk, bıldırcın);
  • meyvelerden (kayısı, şeftali).

Balıkların kemiklerinin keskin kenarları vardır, bu nedenle boğazın yumuşak dokularını hemen "keserler".

Sevilen meyvelerin çekirdekleri, oldukça büyük boyutlarından dolayı genellikle boğazda takılır.

Bu genellikle yanlışlıkla yutulduğunda olur. Çoğu zaman bu, balık kılçığı ile ilgilidir. İncedirler, bu nedenle bir tabakta kolayca "kaybolabilirler"; bir kişi yemek sırasında onları fark etmeyebilir.

Bu arada, alanında uzmanlar doğru beslenme kişinin çok aç olmadığı zamanlarda balık yemesi tavsiye edilir. Aç bir kişi yiyecekleri hızlı bir şekilde yiyeceğinden, yanlışlıkla kemik yutma riski önemli ölçüde artar.

Bir kişi tavuktan daha az kemik yutar. Bununla birlikte, keskin kenarları da vardır, ancak boyutları balık olanlardan daha büyüktür.

Daha az sıklıkla, bir kişinin bir meyveden bir kemiği yutabileceği durumlar vardır.

Ayrıca, anlamsız nedenlerden dolayı: banal acele ve dikkatsizlik. Meyve kemikleri genellikle yuvarlaktır, bu nedenle çoğu zaman sindirim sistemine girerler. Doğal olarak çıkarılırlar. Bir meyveden büyük bir kemiğin yemek borusuna veya boğaza sıkıştığı durumlar olmuştur, bu durum komplikasyonlarla doludur.

Neden tehlikeli?

Yemek sırasında insanlar genellikle konuşur. Yemek yerken konuşur, güler, okursanız boğazınıza bir kemik sıkışabilir. Aynı zamanda yutma sırasında rahatsızlık ve bıçak saplanması hissedilir.

Kemiğin kendi kendine çıkarılması durumunda da zorluk ortaya çıkabilir. Kemiğin kendisini çıkarırsanız, onu yan sırtlara, dile, bademciklere daha da taşıyabilirsiniz. Bu durumda ağrı yoğunlaşabilir, çünkü yanlış çıkarılırsa boğazdaki mukoza zarı tahriş olabilir.

Boğaza takılırsa şiddetli şişlik oluşabilir. Nefes almak zorlaşır, boğulma meydana gelebilir. Ya boğazıma bir kemik sıkışırsa? Balığın kemiği yemek borusuna kaçarsa yemek borusu iltihabına neden olabilir. Bu, mukoza zarının iltihaplandığı yemek borusunun bir hastalığıdır.

Boğazda yerleşik bir kemiğin belirtileri

Büyük bir iştahla balık yerseniz, yumuşak kısmı keskin bir kemikle atlayabilirsiniz. Boğazda kolayca takılır, bu aşağıdaki belirtilerle belirlenebilir:

Yukarıdaki semptomlardan en az biri mevcutsa, acilen bir KBB doktoruna danışmalısınız. Özel modern aletlerin yardımıyla kemiği boğazından çıkarabilecek. Aksi takdirde, vücudun pürülan iltihabı veya zehirlenmesinden kaçınılmayacaktır. Acıdaki artışı görmezden gelirseniz, durum felaketle sonuçlanabilir - ölümcül sonuç Nadiren, ancak cerrahi müdahalenin gerekli olduğu durumlar vardı.

Boğaza yabancı bir cisim kaçarsa: çocukların davranışları

Çocuklarla bu durum yetişkinlerden çok daha zordur. Küçük çocuk ağrı ve kaynağı arasında zayıf bir ayrım yapar. Daha büyük çocuklar çok korkmuş ve iğrenç olabilirler. uzun zamandır acı verici duyumlar.

Çocuklarda boğazda sıkışmış bir kemiğin belirtileri arasında aşağıdakiler ayırt edilir:

  • değişkenlik;
  • sürekli ağlama;
  • huzursuz davranış;
  • çocuk sürekli boğazına dokunacaktır.

Daha büyük çocuklar sessizleşir ve acıyı gizler.

Bir çocuğun boğazında sıkışmış bir kemik varsa ne yapmalı? Açıkça bir doktordan yardım isteyin. Kemiği bir çocuğun boğazından bağımsız olarak çıkarmaya başlarsanız, onu daha da korkutabilir ve zarar verebilirsiniz.

Ya boğazıma balık kılçığı takılırsa?

Dikkat ettiğimiz ilk şey semptomlardır. Yani sıkışmışsa balık kılçığı boğazda, o zaman böyle var rahatsızlık:

  • yutmak acı verici;
  • boğaz ağrısı;
  • öksürük.

Tüm işaretler karşılık gelir bulaşıcı hastalık solunum sistemi. Bununla birlikte, aynı semptomlara rağmen, bir gün önce akut solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastayla temas etmediyseniz ve aşırı soğumadıysanız, boğazdaki bir kemiği akut solunum yolu hastalığından ayırt etmek kolaydır. Akut solunum yolu enfeksiyonları için titreme, burun akıntısı, baş ağrısı karakteristiktir. Bir balık yemeği yediyseniz, boğaz ağrısından şüphelenmek için hiçbir neden yoktur.

Birçoğu yanlışlıkla hiçbir şey yapılması gerekmediğine inanırsa, kendi kendine çözülebilir ve çürüyebilir. Ancak bu tür yargılar hatalıdır.

Adım adım talimat:

  1. Kemiğin boyutunu görsel olarak belirleyin.
  2. Ne kadar derine sıkıştığını görün.

Boğazdaki kemiği görsel olarak görebiliyorsanız, kendiniz almayı deneyebilirsiniz. Nasıl yapılır? Böyle karakteristik olmayan stresli bir durumda kemiği tasarlamak ve çıkarmak zor olacaktır. Dışarıdan yardım istemek daha iyidir.

Kemiğin "kurbanı" rahatça oturmalı ve ağzını geniş açmalıdır. Kurtarıcı arkadaş, kemiği nazikçe kavramak ve çıkarmak için cımbız kullanmalıdır.

Zorluk, mağdurun öğürme refleksine sahip olabileceği gerçeğinde ortaya çıkabilir. Bu durumda kemiği çıkarmadan önce bir analjezik kullanın.

Kemik çekildikten sonra, mukoza zarının bütünlüğünü eski haline getirmek için birkaç gün gargara yapın. Bu durumda, bu olayın tekrarını önlemek için sadece hafif yiyecekler yenmelidir.

Balıktan gelen küçük kemikler derinlemesine nüfuz ettiyse, muayene sırasında pratik olarak görünmezler, o zaman riske atmamak daha iyidir. Kurtarma görevini doktora emanet etmek daha iyidir.

Kemiği çıkardıktan sonra yutma sırasında ağrı kalırsa, balık kılçığının kırılması mümkündür. Onun parçası kaldı yumuşak dokular gırtlak veya üst yemek borusunda. Kalan kısım çıkarılmazsa iltihap gelişebilir.

Tavuk kemiği

Tavuk kemiği boğaza takılırsa ne yapmalıyım? Yoğun bir öksürük genellikle sorunu çözmeye yardımcı olur. Eğer kendinden kurtulursan tavuk kemiği boğazda çalışmıyor, o zaman başvurabilirsiniz Bunu yapmak için, kişinin arkasında durmanız, kollarınızı onun etrafına dolamanız gerekir. Sonra bir elinizi yumruk haline getirin ve göbek ile göğüs kafesi arasına koyun.

İkinci eli birincinin üstüne koyuyoruz. Keskin bir itme ile yumruğunuzu midenize bastırın. Manipülasyonlar birkaç kez yapılmalıdır.

Ayrıca, tüm hareketler mümkün olduğunca hızlı ve doğru olmalıdır.

doktora görünmek

Ya boğazıma bir kemik sıkışırsa? En sık sorulan soru. En iyi çözüm- bir doktora danış.

  1. Ambulans ekibini çağırıyoruz.
  2. Acil servise git. Ağrı akut değilse bu yöntem uygundur.
  3. Lore'a bakın. Bu alandaki doktorlar boğaz problemlerinde uzmanlaşmıştır. Buna göre yardımcı olacaklardır.

kendimiz çıkarıyoruz

Aşağıdakilerden muzdarip insanlar için kemiği boğazdan kendiniz çıkarmanız önerilmez. kronik hastalıklar kalp, gırtlak, ağız, solunum organları. saat dış etki hastalık sırasıyla kötüleşebilir, sağlık durumu keskin bir şekilde bozulur.

Boğazdaki kemik sıkışmış: nasıl çıkarılır? Görsel olarak görebiliyorsanız, elinizle alabilirsiniz. Önceden iyice yıkanmaları gerekir. En iyisi, birinden bunu yapmasını istemek. Cımbız bunun için harikadır ve bir el feneri kullandığınızdan emin olun. Mukoza zarına zarar verebileceklerinden diğer nesneler kullanılamaz.

Açık talimat:

  • Mağdur rahatça oturmalı ve ağzını geniş açmalıdır.
  • Başka bir kişi boğazdaki kemiği incelemelidir.
  • Bir el feneri ve cımbız kullanarak kemiği alın.
  • Mağdurun durumuna dikkat ederek yavaşça çıkarın.
  • Kemiği çıkardıktan sonra boğazı dezenfektanla tedavi edin.

Kemik görsel olarak görünmüyorsa, onu kendiniz almaya çalışmamalısınız. Bu durumda derhal bir doktora danışmalısınız.

Ne zaman sıkışmış bir kemiği kendin çıkaramazsın?

Kişi bilincini kaybederse, hemen sırt üstü yere yatırın. Ayakları üzerine oturun ve bir elinizle yumruk yapın. Diğer elinizi üstüne yerleştirin. Bundan sonra, göbek ve xiphoid işlemi arasında diyaframa doğru keskin bir şekilde bastırın. Bu durumda, boğulan bir kişinin başı düz bir konumda olmalıdır, yan tarafını çevirmek imkansızdır.

Ne yapılmamalı?

Hiçbir durumda boğulan bir kişinin sırtına vurmamalısınız. Bu durumda sıkışan kemik daha da batabilir.

Kemik boğazın derinliklerine girmişse ve görsel olarak görmek mümkün değilse, cımbız kullanılamaz. Bu durumda mukozal hasar riski artar.

Ayrıca kanamaya neden olduysa kemiği boğazın kendisinden alamazsınız. Ekstraksiyon sırasında kan akmışsa, hemen ambulansı arayın ve "kurtarma işlemini" durdurun.

Bir kemiği çıkarırken kurban hissederse şiddetli acı, kemiği kendiniz çıkarmamak daha iyidir.

geleneksel yöntemler

En popüler halk yöntemleri boğazdan kemiği çıkarmak için.


Ancak, bu yöntemlerin her biri aşağıdakilere yol açabilir: Olumsuz sonuçlar Seçilen kemik çıkarma yönteminden bağımsız olarak, boğazı dezenfektan bir solüsyonla tedavi etmek gerekir. Papatya, Miramistin, Klorheksidin, Tantum Verde infüzyonunu kullanabilirsiniz.

Kemiğin boğazınıza inmesini önlemenin en iyi yolu, ritmik yemek yemek, zaman ayırmak ve iyice çiğnemektir. Ve boğaza kemik sıkışırsa ne yapılır sorusunun en doğru cevabı hemen ambulans çağırmaktır.

Enflamatuar süreç, büyüdüğünde nazofarenksin ötesine geçer. Ek olarak, sinir uçlarının sürekli innervasyonu akut ağrıya neden olur - rahatsızlığı unutmak imkansızdır.

Boğazda bir kemik sıkışmışsa ne yapmalı ve ondan kendiniz kurtulabilir misiniz?

Çıkarma işleminin ilk aşaması

Nedense boğazdaki kemik denilince akla hemen balık kılçığı gelir. Ancak bir tavuğun kemik parçası, bir domuzun veya bir ineğin iskeletinin bir parçasının bir parçası da sorun getirebilir. Bu arada, bu tür parçaların çıkarılması daha kolaydır, ancak daha büyük, daha keskin oldukları ve kan damarlarının bütünlüğünü ihlal ettikleri için daha ciddi yaralanmalara yol açarlar.

Ama çoğu zaman hala onu almak zorundasın balık kılçığı keskin bir parçası mukoza zarına sokulur.

Boğazınıza balık kılçığı takıldığında ne yapmalısınız?

Boğazın nerede takıldığını belirlemek için muayene edilmesi tavsiye edilir. Bazı durumlarda, herhangi bir şeyi çıkarmak gerekli değildir - kemik zaten kaymıştır ve bir çizik, yabancı bir cisim hissine neden olur.

Boğaz muayenesi şu şekilde yapılır - ağzınızı aynanın önünde geniş açmanız ve el fenerini oraya yönlendirmeniz gerekir. El feneri yok, açık ağzınızın önünde yanan bir kibriti nazikçe tutabilirsiniz. Kemik görünürse, manikür setinden sıradan cımbızla çıkarabilirsiniz - sadece antiseptik ile ön işleme tabi tutulmalıdır.

Çocuğun boğazındaki kemiğin nasıl çıkarılacağı sorununu görünür olsa bile çözmek çok daha zordur. Çocuğun sessizce oturup ağzını dürtmesine izin vermesi pek olası değildir. Derhal tıbbi yardım almak en iyisidir. Çaba kullanımı ile bebek ciddi şekilde yaralanabilir.

Kemik küçüktür, hissedilir, ancak görünmez. Antiseptik bir solüsyon hazırlamak ve nazofarenksi kuvvetlice durulamak gerekir. Bir antiseptik kullanımına bağlı olarak iltihaplanma sürecinin ortaya çıkma olasılığı azalır ve gırtlak kaslarının kuvvetli kasılmaları kemiğin salınmasına katkıda bulunur.

Yetişkin bir insanda yabancı bir cismi parmaklarınızla çıkarmaya çalışabilirsiniz - önce ellerinizi iyice yıkamalısınız. Bir yetişkinin kendisi bu manipülasyonları yapmaya çalışabilir - eğer emetik etki belirgin değilse. Bazıları, gırtlağı lidokain ile yağlamayı önerir, ancak bunu bağımsız manipülasyonlarla yapmanız önerilmez - anestezik hassasiyeti azaltır ve yabancı cismin yerini kendi başınıza belirlemeniz mümkün olmayacaktır.

Diş fırçası ile yabancı bir cismi almaya çalışmamalısınız. İnce bir kılçın kılların arasına girip dışarı çıkacağının garantisi yoktur, daha da derine "boğulabilir" ve acı verici hisler yoğunlaşır.

Sorundan kurtulmaya yardımcı olan halk ilaçları geniş bir yelpazede sunulmaktadır.

  1. Yoğun kıvamlı ürünlerin kullanımı - yoğurt, kalın kefir, patates püresi, viskoz yulaf lapası. Bu tür ürünlerin etkisi sarsıcıdır. Yemek borusu boyunca yavaşça geçerler, kemiği yanlarında "çekerler", mideye geçme fırsatı verirler, ancak bu yabancı cismi yoğun bir koza içine soktukları için zarar vermezler. Koza çalışmasa bile, mukus ürünleri midede koruyucu bir tabaka oluşturur ve buna zarar verme olasılığı azalır;
  2. Pek çok insan ince bir şekilde çiğnemeyi ve siyah ekmek kabuğunu yutmayı önerir - normal ekmek de kullanabilirsiniz. Larinksten geçen çiğnenmiş kabuğun yabancı bir cisim yakalama olasılığı yüksektir. Ancak kemiğin mide mukozasının altına veya içine sıkışmayacağının garantisi yoktur;
  3. Sıvı bal yardımıyla kemiğin ilerletildiği bir yöntem etkili kabul ediliyor. Balın üçlü bir etkisi vardır - kıvamda viskozdur, gırtlak mukozasını hasardan korur ve Sindirim organları, antiseptik etkiye sahiptir. Bu, iltihaplanma sürecinin ve daha fazla takviye olasılığını azaltır;
  4. Böyle bir tarif olmasına rağmen, kemik ekstraksiyonu için erimiş parafin veya stearin kullanmak oldukça problemlidir. Sıcak madde yanıklara neden olabilir ağız boşluğu veya gırtlak ve soğuduktan sonra bu ürünler yuvarlanır ve artık yabancı bir nesneyi tutamaz. Ayrıca parafin ve stearin yenmez, bu nedenle sadece görünür durumdayken kemiğin altına getirilirler.

Parafin veya stearin ile kurtarma operasyonu şu şekilde gerçekleştirilir:

  • boğaz incelenir;
  • bir mum - yeterince uzun - fitili ateşe verin;
  • eriyen ürünün fitilin yakınında bir çöküntü içinde birikmesine izin verin;
  • boğaza bastırılmış bir mum sokulur ve kemiği yumuşak parafin (veya stearin) ile almaya çalışır.

Balık kılçığını boğazdan çıkarmak için hiçbir durumda parmaklarınızı veya diğer yardımcı nesneleri derine sokmamalısınız. Bu eylemler mağdurun durumunu ağırlaştırabilir.

Şüpheli ve kurbanın hapşırması için keskin kokulu bir şeyi koklama yolu. aktif kasılmalar kaslar her zaman yabancı cisim reddine neden olmaz. Ve kemiğin ağız boşluğuna girip tüküreceğinin garantisi nerede? Daha ileri gidebilir ve yemek borusuna ve hatta soluk borusuna girerek nefes almayı engelleyebilir. Çocuğun boğazına kemik sıkışmışsa bunu yapmak özellikle tehlikelidir.

Yabancı bir cisimden kurtulmayı başardıysanız, hemen anti-inflamatuar profilaksi yapmanız gerekir - nazofarenksi antiseptik solüsyonlarla yıkayın.

Bu, mukoza tamamen iyileşene kadar en az gün daha yapılmalıdır. Sorunla kendi başınıza başa çıkmak mümkün olmadığında, tıbbi yardım almanız gerekir. Boğazdaki kemik sadece rahatsızlık değildir, mukoza zarındaki travma enfeksiyona açılan kapıdır.

Enflamatuar süreç, çevre dokularda süpürasyona neden olabilir, konuşma ve nefes alma işlevini bozabilir.

Yabancı cisim girişinin önlenmesi

Hoş olmayan durumların ortaya çıkmaması için - kemikler ve diğer keskin nesneler mukus boğazına sıkışmaz - halk bilgeliğini hatırlamak gerekir: "Yediğimde sağır ve dilsizim" - yani dikkatim dağılmamalı yemekten.

Çocuklara çocukluktan yemek yeme kültürü öğretilmelidir:

  • ağzınıza büyük parçalar koymayın;
  • çatal bıçak takımı kullanın;
  • sohbet etmeyin veya oynamayın.

Yetişkinler, balık yemekleri tüketirken bile bu ipuçlarından her zaman yararlanamayabilirler. Masada birçok iş ve dostluk toplantısı yapılır.

Yiyecekleri iyice çiğnerseniz, büyük parçaları ısırmayın, yemek borusuna yabancı bir cismin girme olasılığı en aza indirilecektir.

Boğazından bir kemik nasıl çıkarılır

Larinks içindeki yabancı cisimlerin aspirasyonu, darlık/iltihaplanma sürecinin gelişmesi nedeniyle hastanın, özellikle de çocuğun vücudunun yaşamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Evde acil bakım sağlamak mümkündür, ancak aynı zamanda balık kılçığının yer değiştirmesi, glottisin çıkıntısına düşmesi ve ardından boğulma riski vardır. Balık kılçığını boğazınızdan kendiniz nasıl çıkarabilirsiniz?

Boğazdaki balık parçası neden tehlikelidir?

Kılçık boğaza takıldıktan sonra vestibüler ve vokal aparatın kıvrımları tarafından tutulmaya devam eder. İstemsiz zorla ekshalasyon (öksürme, hapşırma) ile, daha az sıklıkla alt astar bölümünde, gırtlak kıvrımları ve duvarları arasındaki armut biçimli ceplerde hareket eder ve yerleşir.

Bir kemik parçası çarpmasının semptomlarının doğası ve şiddeti, parametrelerini, lezyonun derinliğini ve anatomik lokalizasyon bölgesini belirler.

Başlangıç ​​dönemi anidir ve aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  • yüzün kızarıklığı ve siyanoz;
  • nefes darlığı;
  • nefes darlığı ile stenotik solunum;
  • ses fonksiyonu bozukluğu;
  • hemoptizi, kusma eşlik edebilen paroksismal öksürük;
  • kulağın çıkıntısına yayılan dikiş ağrısı;
  • ani hareketlerle öksürük sırasında retrosternal boşlukta lokalize ağrı.

Farinksin görsel muayenesi, balık iskeleti kemiğinin bir parçası olan bir yara bölgesini ortaya çıkarır. Kemik yer değiştirirse, birkaç hasarlı alan vardır. bazılarında klinik vakalarpalatin bademciklerödemli ve hiperemik, kırmızı boğaz. Ayna muayenesi yapmak mümkün değilse, yabancı bir cismi lokalize edin, doğrudan laringoskopi gösterilir.

Boğazınızdaki yumrudan nasıl kurtulacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.

Yabancı bir cismin uzun süreli aspirasyonu, yerel zehirlenme belirtileri olan inflamatuar bir sürecin gelişmesinden önce gelir. Hastalar baş ağrısı, ateşli ateş, genel halsizlik ve lenf düğümlerinde hassasiyet bildirir.

Referans için! Refleks eylemleri tükendiğinde, gizli akış hasta rahatsız olmadığında yabancı bir maddenin aspirasyonu.

Bir balık parçası uzun süre sabit kaldığında, doku yapılarının yaralanmasından sonra gırtlak stenozu gelişebileceği için granülasyon tehdidi vardır. Keskin bir delici nesne, hareket ettirildiğinde mukoza zarına yüzeysel veya derin hasar verir. Travmanın sonuçları ülser oluşumu, yemek borusu duvarının delinmesi olacaktır.

İlk yardım

Kemiği boğazdan çıkarmadan önce boyutunun ve konumunun değerlendirilmesi önerilir. Çoğu zaman, yabancı bir cisim, nazofarenks ve ağız boşluğunun (palatin bademcikler ve yan duvarlar), dilin kökü.

temel ilke acil Bakım- kemik parçasının birincil konumunu ağırlaştırmamak, yemek borusuna ilerlemesini provoke etmemek. Atravmatik yöntemlerden başlayarak dikkatli hareket etmek gerekir.

Tavsiye! Kemik açıkça görülüyorsa, antiseptik ile önceden işlenmiş cımbızla alabilirsiniz. Dokuya zarar vermemek için, dilin alt damağa karşı sıkıca bastırılması gerekirken, işlemin iyi ışıkta, aynanın önünde yapılması önerilir.

Bir insan (yetişkin) boğazından bir kemik nasıl çıkarılır:

  1. Ekmeğin iç kısmı (kırıntı), çiğnendiğinde, mukoza zarından daha sonra atılan bir kemik parçası yakalar. Sadece küçük kemiklerin çıkarılması için uygundur.
  2. Sıvı. Balık kılçığının yüzeysel yerleşimi ile su, kılçığı çıkarmaya yardımcı olur.
  3. Yumuşak yiyecekler: muz, şekerleme, şekerleme, şeker, haşlanmış patates. Bir "iğne yastığı" görevi görürler, yabancı maddeleri sararlar ve kemiğin çıkarılmasına yardımcı olurlar. Ağızda hareket ettirilmeli, ancak suyla yıkanmamalı, duygusal bir duruma getirilmemelidir.
  4. Krakerler. Bayat ekmek kemiği yakalamalı ve onu artık sağlık tehlikesi oluşturmadığı sindirim sistemine doğru itmelidir.
  5. Bitkisel yağ, tatlım. Sıvı maddeler balık kılçığının içine kaymasına yardımcı olur. alt bölümler hidroklorik asidin etkisi altında tamamen çözüleceği solunum yolu.
  6. Karabiber, tütün. Uçucu bileşenlerin solunması, kemik bir hava akımı ile dışarı çıkabildiğinde hapşırmaya neden olur.

Bu manipülasyonlar, minör kemik parçalarının çıkarılması için etkili ve faydalı olacaktır. Yabancı bir cismin çıkarılması büyük bedenler bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından süngü şekilli forseps veya Hartmann forsepsi ile görsel kontrol altında gerçekleştirilir.

Tavsiye! Küçük çocuklara balık verilmemelidir. saf formu tercih vermek daha iyidir balık kekleri veya fileto.

Bir çocuğun kılçığı boğazına takılırsa tıbbi müdahale gerekecektir. Bebek, uzmanlaşmış bir tıbbi kuruma teslim edilir, burada gerekli koşullar genel anestezi altında endoskopik prosedürler için. Çocuk her zaman dik durmalı veya oturmalıdır. Yabancı bir cismin parmakla çıkarılması mümkün değilse cerrahi operasyon yapılır.

Doku bütünlüğünün hafif bir ihlali ile iyileşme süreci hızlı ve eksiksiz olacaktır. Yaralar derinse, iltihap devam ediyorsa, doktorun önerdiği şekilde durulamalar yapılır. antiseptik ajanlar veya bitki çayları.

Çözüm

Artık boğazınıza bir kemik sıkışırsa ne yapacağınızı biliyorsunuz. Küçük balık parçalarını yerelleştirirken, doğaçlama ürünler ve basit eylemler yardımıyla bir kişiye yardım edilebilir. Bununla birlikte, birincil yaralanmanın ciddiyetini artırma riski vardır, bu nedenle en iyi seçenek, balık kılçığının çıkarılmasının başlangıçta kalifiye bir uzmana emanet edilmesi olacaktır.

Başlıca KBB hastalıkları rehberi ve tedavisi

Sitedeki tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle doğru olduğu iddiasında değildir. tıbbi nokta görüş. Tedavi kalifiye bir doktor tarafından yapılmalıdır. Kendi kendine ilaç kendine zarar verebilir!

Boğazınıza bir kemik sıkışmışsa ne yapmalı?

Aslında, ebeveynlerimizin çocuklukta yemek yerken konuşmamıza gerek olmadığını söylemeleri boşuna değildi. Boğulma kolaydır, ancak solunum yolundan yiyecek almak o kadar kolay değildir. Ve mukoza zarını kesebilen balık kılçığından bahsediyorsak, bu kemiği almak için acil önlemler almanız gerekir.

Bu yazıda boğazınıza bir kemik sıkışmışsa, boğulursanız ve onu nasıl çıkaracağınızı bilmiyorsanız ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Nedeni küçük bir kemik ise

Küçük kemiklerde boğulmak çok kolaydır. Çoğu zaman, bir tavuk veya hindi kemiğidir. Çoğu durumda, şiddetli öksürük bu sorunu çözebilir.

Ancak, bir dizi nedenden dolayı, kemikten kendi başınıza kurtulmak imkansızdır. Bu durumda Heimlich hilesi uygulanabilir.

Bunu yapmak için, boğulan kişinin arkasında durmanız, kollarınızı onun etrafına dolamanız, bir elinizi yumruk haline getirmeniz ve göbek ile sternum arasına koymanız gerekir.

İkinci elinizi birinci elinize koyun ve yumruğu yukarı doğru keskin bir itme ile mideye bastırın. Bu birkaç kez tekrarlanabilir. Bütün bunlar hızlı ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Dikkat! Hiçbir durumda bir kişiyi sırtından dövmemelisiniz. Bu durumda, sıkışmış bir kemik tam tersine daha da dibe çökebilir ve hava akışını tamamen engelleyebilir.

Bir kişi zaten bilincini kaybetmişse, onu sırt üstü yere koyun, ayakları üzerine oturun, bir elinizi yumruğa sıkın ve göbek ile ksifoid süreç arasındaki alana, yani epigastrik bölgeye koyun. .

İkinci elinizi birinci elinize koyun ve diyaframa doğru ilerleyerek ellerinizi keskin hareketlerle karnınıza bastırmaya başlayın. Boğulan kişinin başı düz durmalıdır, yana çevrilemez.

Kemiğin glottisin ötesine geçmesi durumunda, klinik tablo biraz farklı olacak. Öksürük daha az belirgin olacak ve boğazınızı temizlemeye çalışmamalısınız, çünkü yukarı kaldırdığınızda, yiyecek glottise dokunacak, bu da hemen spazm yapacak ve bir boğulma krizi başlayacaktır. Evde ondan kurtulamayacaksınız, hemen ambulans çağırmanız gerekiyor.

Sebep balığın bir parçasıysa?

Bir balığın kemiğini yutmak çok kolaydır, ancak bundan sonra boğazda bir şey sıkışmış hissi vardır. Kendiniz kaldırmayı deneyebilirsiniz. Aşağıda birkaç yol vardır:

Bir aynanın önünde durun ve ağzınıza bir el feneri tutun. Orofarenksi iyi görebilmeniz için bir görüş açısı seçin.

geçenlerde şöyle bir yazı okudum sık SOĞUK, ANGINS, NASMORK arıza göstergeleri bağışıklık sistemi Ve doğal iksir "ZDOROV" yardımıyla bağışıklık sistemini güçlendirebilir, vücudu virüslerden koruyabilirsiniz. İyileşme sürecini birkaç kez hızlandırın.

Hiçbir bilgiye güvenmeye alışık değildim ama kontrol etmeye karar verdim ve bir paket sipariş ettim. Değişiklikleri bir hafta sonra fark ettim: sürekli baş ağrıları, halsizlik, uyuşukluk, burun tıkanıklığı, boğazımdaki yumru kayboldu. Soğuk artık beni rahatsız etmiyor. Deneyin ve siz ve herhangi biri ilgileniyorsa, makalenin bağlantısı aşağıdadır.

Bir parça balık kılçığı görürseniz, sıradan bir cımbızla dışarı çekebilirsiniz.

Kenarından tutun ve yavaşça dışarı çekin. Aynı zamanda öğürme refleksinizi kontrol etmek çok önemlidir, çünkü öksürerek ve dışarı çekmeye çalışarak kemiği daha da derine itebilir, boğazın submukoz tabakasını yaralayabilirsiniz.

Ya görmediğiniz için onu dışarı çıkaramazsanız? Bir yakınınızdan orofarenksinize bakmasını isteyebilirsiniz, ancak büyük olasılıkla bir doktora görünmeniz gerekir.

Ne zaman tıbbi yardım almalısınız?

Evde müdahale olmadan bu sorundan kurtulmak her zaman mümkün değildir. Tıbbi bakım Bir doktora başvurmanın zorunlu olduğu durumların bir listesi:

  1. Kemikten boğulan kişi maviye dönmeye başlarsa ve kurtarma önlemleriniz etkili değilse.
  2. Boğulan bir kişi bilincini kaybettiğinde.
  3. Kemiği cımbızla çıkardıktan sonra, kan katkılı bir öksürük başladığında.
  4. Bastırılmış kişi göğüs ağrısından şikayet eder.
  5. Kemik boğazda ama görünmüyor.

Tüm bu durumlarda, tereddüt etmemeli ve ambulans çağırmalısınız.

Angina (bademcik iltihabı), farenjit, soğuk algınlığı ve grip ile boğaz ağrısının tedavisi ve önlenmesi için okuyucularımız başarıyla kullandılar. etkili yöntem, temelli Doğal içerik Bu yöntemi gerçekten kendi üzerinde deneyen kişilerle konuştuk ve sizlere sunmaya karar verdik.

Nefes almada zorluk olmayan ve sadece boğazda yabancı bir cisim hissi olan bir durumda bile, yardım istemek zorunludur, çünkü bu, bu tür komplikasyonlara yol açabilir:

  1. Kemiğin mukus topundan geçişi daha derindir. Trakea ve yemek borusu arasında pnömoniye yol açacak bir fistül mümkündür.
  2. Mediastinit, mediastenin etkilendiği pürülan bir hastalıktır. Kemik oraya ulaşırsa, uygun tedavi olmadan sepsise yol açacak ciddi pürülan bir hastalığa neden olur.
  3. Orofarenks damarlarından kanama.

Gördüğünüz gibi, komplikasyonlar yaşamı tehdit ediyor ve sorunun kendi kendine çözüleceğini umarak riske atmamalısınız.

Doktor hiçbir şey bulamıyor

Var bütün çizgi orada yokluğunda boğazda yabancı bir cisim hissi olabileceğine dair nedenler. İşte en yaygın olanları:

Sık cerahatli boğaz ağrısı ve farenjit. Bu hastalıklarla, mukoza zarının yapısı değişir ve boğazda fazladan bir şey hissi olabilir.

Tedavi tam takip tedavisini içerecektir pürülan hastalıklar ve gerekirse bademciklerin çıkarılması.

Hasta Andrey, 28 yaşında. Yabancı cisim şüphesiyle cerrahi servise yatırıldı solunum sistemi Paroksismal öksürük, boğulma dönemleri, akrocyanosis ile ilgili şikayetler.

Objektif olarak: solunum hızlıdır (dakikada 35), yüzeysel, ek kaslar yer alır. Üstünde akciğer solunumu veziküler, hırıltı yok. Trakeal çatallanma alanındaki radyografide oval şekilli bir kararma.

Bronkoskopi sırasında doktor küçük bir kemiği çıkardı. Pnömoniyi önlemek için antibiyotik tedavisi (Ceftriaxone, 1 gram IV) reçete edildi.

Seftriakson 3. nesil bir sefalosporin antibiyotiktir. sahip geniş aralık hareketler.

Bu makaleyi okuduğunuza bakılırsa, ilk elden ne olduğunu biliyorsunuz:

  • tükürük yutarken bile şiddetli boğaz ağrısı.
  • hırıltılı öksürük.
  • boğazda sürekli bir yumru hissi.
  • boğuk ses.
  • vücutta titreme ve zayıflık.
  • burun tıkanıklığı ve sümük öksürme.
  • iştah ve güç kaybı.

Şimdi kendinize şu soruyu dürüstçe cevaplayın: Bu size uyuyor mu? Etkisiz tedavi için ne kadar çaba, zaman ve para harcadınız? Sonuçta, er ya da geç durum TEKRAR OLACAKTIR. Ve her şey gözyaşlarıyla bitebilir.

Sonunda bu sorunu sona erdirmenin zamanı geldi! Katılıyor musun? Bu nedenle, BOĞAZ ve SOĞUK hastalıklarının tedavi ve önlenmesi yöntemleri hakkında konuştuğu Elena Malysheva'nın özel metodolojisini yayınlamaya karar verdik. Makaleyi okuyun->

Elena Malysheva'nın bu konuda söylediklerini daha iyi okuyun. Uzun yıllar soğuk algınlığı yaşadım, komplikasyonlar - yılda birkaç kez boğaz ağrısı, sonsuz testler, doktor ziyaretleri, haplar sorunlarımı çözmedi. Doktorlar, nedense, sadece sorunu ağırlaştıran her türlü antibiyotiği reçete etmeyi severler. Ama teşekkürler basit tarif, Sağlıklıyım. Şimdi doktorum nasıl olduğunu merak ediyor. İşte makaleye bir bağlantı.

seafoodplus.info portalının amacı

- güncel sağlamak ve kullanışlı bilgi KBB doktoru (kulak burun boğaz uzmanı) tarafından tedavi edilen hastalıklar hakkında. Sitemizin sayfaları, hem tıbbi kurumlarda hem de evde KBB organlarının hastalıklarının ana semptomları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi içermektedir. Tıp eğitimi almış yazarların projenin makaleleri üzerinde çalıştığını unutmayın ("Site hakkında" sayfasındaki editoryal bilgileri görebilirsiniz), bu nedenle portalın ana görevi, zamanında size izin verecek güvenilir bilgiler sağlamaktır. sorunu tespit edin ve zamanında nitelikli yardım isteyin.

Balık kılçığı boğazınıza kaçarsa ne yapmalı?

Deniz ürünleri ve özellikle balık, insan vücudunun normal, istikrarlı çalışması için ihtiyaç duyduğu en faydalı ve önemli ürünlerden biridir.

Bununla birlikte, balık yemekleri yemek bazı tehlikelerle doludur, bu nedenle çeşitli istenmeyen komplikasyonların ortaya çıkmasına izin vermemek için son derece dikkatli olmanız gerekir. sindirim sistemi.

Böyle çarpıcı bir örnek, boğaza sıkışmış bir balık kılçığıdır. Balık kılçığı boğazda sıkışmışsa, bu sadece hoş olmayan ağrılı hislere, yutma sorunlarına, sürekli terlemeye, akıntıya neden olmaz. Büyük bir sayı tükürük ama aynı zamanda olası komplikasyonlar, boğazda iltihaplanma süreci şeklinde enfeksiyon.

Hastaneye gitmek için zaman veya fırsat olmadığında olur. Bu nedenle, şu sorunun cevabını bulmak uygun olacaktır: Balıktan gelen kemik boğazda sıkışırsa evde ne yapmalı?

Tehlike

Yemek yerken (konuşurken, gülerken, yemek yerken okurken) böyle sıkışmış bir yabancı cisim ciddi rahatsızlığa neden olur ve yutulduğunda bıçak saplanır gibi ağrılara neden olur.

Ağrı ve rahatsızlığın nedenini bağımsız olarak belirlemeye çalışsa bile, bir kişide zorluklar ortaya çıkabilir, çünkü kemik yanal sırtlar, dil, bademcikler ve damak, armut şeklindeki sinüsler bölgesinde yer alabilir ve ayrıca palatine kemer ve bademcik arasındaki boşluğa

Yabancı bir cismin neden olduğu boğazda bir şeyin sıkıştığına dair ağrılı bir his, ortaya çıktıkça daha da şiddetlenebilir. şiddetli tahriş mukoza zarı.

Kılçık şişmeye, nefes almada zorlanmaya ve hatta boğulmaya neden olabilir. Balık kılçığı yemek borusuna girdiğinde, sıklıkla yemek borusu iltihabına yol açan zorluklar da ortaya çıkabilir.

Belirtiler

Balıkları dikkatsizce ve dikkatsizce yerseniz, keskin bir kemiği olan bir et parçasını atlayabilirsiniz, böylece boğazda bir yere kolayca sıkışabilir. Bu olduğunda, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

  • artan tükürük;
  • yutulduğunda ağrı;
  • kan parçacıkları ile öğürme refleksi;
  • artan vücut ısısı.

Böyle bir durumda, acilen KBB doktoruna gitmeniz gerekir, o da alet ve aletler yardımıyla modern yöntemler yabancı cismi bulup çıkarabilecektir.

Aksi takdirde gelişebilir pürülan iltihap, vücudun zehirlenmesi ve ağrının yoğunlaşmasına dikkat etmemeye devam ederseniz, bu durum ölümle sonuçlanabilir. Nadiren zor vakalar cerrahi bir operasyon gerçekleştirmeye ihtiyaç vardır.

Görüldüğü gibi boğazda kemik sıkışması ihmal edilmesi son derece istenmeyen bir durumdur ancak bir an önce gerekli tedaviye başlamakta fayda vardır.

İlginç bir şekilde, boğazda küçük bir kılçık sıkıştığında, kişi yutma sırasında rahatsızlık, hafif terleme, öksürme ile rahatsız olabilir ve bu işaretler kolayca ile karıştırılabilir. bulaşıcı süreç solunum sistemi.

Ancak benzer semptomlara rağmen, boğazda sıkışmış bir kemiği akut solunum yolu enfeksiyonlarından ayırt etmek oldukça kolaydır: Akut solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerle temas etmediyseniz veya hipotermi geçirmediyseniz, titreme, burun akıntısı, baş ağrısı yoktur. , o zaman bu bir solunum yolu hastalığına benzemiyor.

Ve yakın zamanda bir balık yemeği yediyseniz, semptomların boğazınızdaki bir kemikten kaynaklandığına şüphe yoktur.

Balıkların boğazından kemik nasıl çıkarılır?

Ne yazık ki, bunda korkunç bir şey olmadığına, kemiğin kendi kendine çözüleceğine veya çürüyeceğine dair bir görüş var, bu yüzden onu çıkarmak gerekli değil. Ancak durum böyle değil, basitçe onu çıkarmak gerekiyor.

Kemiğe nasıl ulaşılacağını anlamak için öncelikle boyutunu ve ne kadar derine yapıştığını belirlemek önemlidir. Görsel incelemede, boğazdaki kemik çıplak gözle açıkça görülüyorsa, kendiniz almaya çalışabilirsiniz.

Ama bunu nasıl yapmalı? Hoş olmayan sonuçlar olmadan bir kemik nasıl elde edilir?

Kendiniz tasarlayabilir ve yapabilirsiniz, ancak riske atmamak ve başka bir kişiden yardım istememek daha iyidir. Kurbanın rahatça oturması ve ağzını mümkün olduğunca geniş açması daha iyidir. O zaman kemiği cımbızla çok dikkatli bir şekilde tutmanız ve çıkarmanız gerekir.

Mağdurun kusması nedeniyle zorluk ortaya çıkabilir, daha sonra kemiği çıkarmaya başlamadan önce bir analjezik kullanın.

Kemiği çıkardıktan sonra, mukoza zarını eski haline getirmek için birkaç gün gargara yapmanız gerekir, bu günlerde tekrar yaralanmamak için sadece hafif yiyecekler yemeniz önerilir.

Boğaz muayenesinde derin, zayıf veya hiç görünmeyen küçük veya çoklu kemikler, kendi başınıza çıkarmanız tavsiye edilmez. Herhangi bir şişlik yokken hemen doktora başvurmak doğru olacağı gibi, bir uzmanın kemik veya kemiği çekmesi de zor olmayacaktır.

Yabancı bir cismi çıkarmanın mümkün olduğu bir doktora gitmek de gereklidir, ancak yutma sırasındaki ağrı birkaç gün durmaz.

Belki de nedeni, kılçın kırılıp bir parçasının gırtlak, boğaz, yumuşak dokularda kalmasıdır. üst bölümler yemek borusu. Çıkarılmazsa gelişir inflamatuar süreç ve bu ciddi sonuçların gelişmesiyle doludur.

Kemiği kendiniz çıkarırsanız ne olabilir?

  1. Bir çocukta yabancı bir cisim ve özellikle boğazdaki bir kemik, gırtlak ve boğazdaki mukus ve yumuşak dokuların şişmesine neden olabilir ve bu yaşamı tehdit eder.
  2. Bademcik iltihabı ve farenjit gibi boğazın kronik hastalıkları olan hastalarda kemiğin çıkarılması ciddi yaralara ve enfeksiyonlara neden olabilir ve bu arka plana karşı ortaya çıkan patolojileri kullanarak tedavi etmek uzun zaman alır. antibiyotik tedavisi ve ameliyat.
  3. Kronik akciğer ve kalp rahatsızlıkları olan insanlardan balık kılçığı çıkarmaya çalışmak tavsiye edilmez - sinir uçları bakımından zengin boğazı manipüle etme girişimleri, solunum ve kardiyovasküler sistemlerin aktivitesinde refleks bozuklukları ile doludur. .

Boğazda kalan kemik pürülan iltihaplanmaya neden olabilir ve yemek borusu etkilenirse yemek borusu iltihabı belirtileri görülür. sonra olacak göğüs ağrısı, mide bulantısı, kanla serpiştirilmiş kusma, ateş, kötüleşme Genel durum hasta.

Hastanın kendini böyle bir duruma getirdiği durumlarda, tıbbi yardım aramayı geciktirmek ve daha fazla kendi başına bir şeyleri düzeltmeye çalışmak ölümcüldür. Çok endişe verici bir semptom, ödem ve boğulmanın hızlı gelişimidir.

Bu nedenle, herhangi bir nefes alma bozukluğu durumunda, boğaza bir kemik sıkışmış olsa bile hemen bir doktora başvurmalısınız.

Yasaklanmış eylemler

Özellikle usta tarafından hazırlanmışsa, balık yemeklerinin oldukça lezzetli ve hoş bir yemek olduğunu kabul etmeye değer, ancak kabul ederken temel kurallara uymanız gerekir: yiyecekleri iyi çiğneyin, acele etmeyin ve küçük parçalar halinde yutmayın.

rağmen sıkı riayet bu ipuçlarından kemik hala sıkışmış durumda, daha sonra çoğu zaman en iyiyi değil, hatta bazen aşırı derecede kullanma riskini ciddi şekilde alıyor. tehlikeli yöntemler bu yabancı cismin çıkarılması.

Bu durumda, seçilen seçeneğin basitçe işe yaramaz olması ve ek zarara neden olmaması zaten iyidir.

Aşağıdakiler asla kullanılmaması gereken yöntemlerdir:

  1. Öksürme veya gergin boğaz kasları. Takılan kemiklerin yemek borusuna gitme ve daha fazla komplikasyona neden olma tehlikesi vardır.
  2. Kemiği boğazdan kendiniz çıkarmak için farklı aletler sokmak kesinlikle yasaktır. Bunlara cımbız, diş fırçası, çatal, kürdan vb. dahildir.
  3. Hasarlı bölgenin dışına masaj yapmak kesinlikle yasaktır. Bu, kemiğin boğaz dokusuna daha da derin bir şekilde girmesine yol açacaktır.
  4. Kemiği bir gün boyunca mukoza zarında bırakamazsınız. Bu neden olabilir bulaşıcı kontaminasyon ve boğazda çürüyen kemiklere yol açar.

Ödem veya nefes almada zorluk olması durumunda hemen ambulans çağırmalısınız.

Ama nasıl doğru bir şekilde devam edilir? Balık kılçığı boğazınıza kaçarsa ne yapmalı?

Tedavi faaliyetleri

Bir zamanlar böyle bir problemle karşılaşan birçok insan şu soruyla ilgileniyor: Görünmüyorsa kemiği balıktan boğazdan nasıl çekebilirim? Özel durumunuza bağlı olarak kullanabileceğiniz birkaç olası eylem planı vardır.

Başlangıç ​​için en çok denemelisin basit yöntemler Bunlardan ilki, en kolayı, kefir, yoğurt, fermente pişmiş süt gibi çok miktarda zarflama ürünü içmektir.

Bu süt ürünleri, su veya çayın aksine yavaş bir akışkanlığa sahiptir ve eğer kemik dokuya derinlemesine gömülmemişse, onu dışarı çekip ağrısız bir şekilde yemek borusundan aşağı taşıyabilirler.

Sıkışmış bir kemikten kurtulmanın bir başka benzer yolu da onu itmektir. Bu durumda, sertlikleri nedeniyle çiğnenmesi ve yutulması daha zor olan ekmek veya daha doğrusu ekmek veya peksimet kabuğu gibi bir ürünün kullanılması tavsiye edilir.

Bu seçenek, tartışılan sorunla karşılaşan birçok kişi tarafından iyi bilinmektedir, ancak onu kullanmak her zaman uygun değildir. Her şey kemiğin kazıldığı yere ve kişinin boğazının durumuna bağlıdır.

Örneğin, kemik derine oturursa, bu seçenek zarar verebilir, bir kısmı kırılabilir ve diğer yarısı içeride kalır ve bu da daha fazla çıkarılmasını zorlaştırır.

Bir sonraki oldukça iyi ve hoş seçenek bal kullanımıdır. Bu durumda balın kalın olmaması arzu edilir. Çok yavaş içmeniz gerekir ki balın sıkışan kemiği çekip mideye gönderip başarılı bir şekilde sindirilmesi için zamanı olsun.

Ek bir bal artısı onun bakterisidal özellikler, bu nedenle, iltihabı etkili bir şekilde giderir ve olası enfeksiyonların gelişmesini engeller. alerjik reaksiyonlar(sadece kişinin bala alerjisi yoksa).

Balmumu tedavisi, eski balık kılçığı çıkarma yöntemine bağlanabilir. Ancak bu yöntem ancak kemiğin derine yapışmaması durumunda kullanılabilir.

Bu durumda, bir mum almanız, yakmanız ve ardından aynanın yanında durmanız (veya başka bir kişiden yardım istemeniz) ve erimiş mumu kemiğin ucuna uygulamanız gerekir. Balmumu sertleştikten sonra kemik yapışır, böylece ağrısız bir şekilde dışarı çekilebilir.

Biraz ağda yutmayı başarsanız bile endişelenmemelisiniz, kötü bir şey olmayacak. Bu prosedür kesinlikle ağrısız ve güvenlidir.

Boğazdaki kemik derinden sıkışmışsa, onu çıkarmak için bir tıkama refleksine ihtiyacınız olacaktır - dil 3 parmakla veya diğer olası şekillerde bastırıldığında kendi kendine tetiklenen doğal bir refleks. Bu kusmuk kemiğin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.

Hapşırma sürecinin kusmaya benzer bir etkisi vardır. Buna neden olmak için tahriş edici maddeleri koklamanız gerekir: tütün, biber vb. Ayrıca yardımcı olacaktır mümkün olan en kısa sürede kemikten kurtul.

Bu sorunu çözmek için başka bir seçenek de sıradan cımbızlardır. Kemiği göremeyecekleri için cımbızların kendi başlarına kullanılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir.

Ek olarak, cımbızlar herhangi bir cımbızla önceden tedavi edilmelidir. antiseptik solüsyon(votka, viski vb. de işe yarayacaktır).

Çıkarma prosedürü şu şekilde yapılmalıdır: partner bir kaşık alır ve dilini sapıyla tutar (doktorun boğazı incelerken yaptığı gibi).

Sonra boğazı bir el feneri ile aydınlatır ve kemiği çıkarmak için cımbız kullanır. Cımbızların boğaza takılma riski olduğu için manikür yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Kemik sığsa, gazlı bez kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için parmakların etrafına sarılmalı ve kemiğin giriş yönünün tersi yönde tutulmalıdır.

Can sıkıcı kemikleri çıkarmadan önce, hisleri değerlendirdiğinizden emin olun ve gerekirse doktorunuzdan acil yardım isteyin.

Kemik sindirim sistemine girdi

Çoğu durumda, kemik dışarı çıkmaz, sindirim sistemine daha da girer. Ne yazık ki, bu da oldukça tehlikeli olabilir, çünkü keskin bir kemik mide, yemek borusu vb. Duvarlara zarar verebilir.

Böyle bir durumda yemek borunuzu korumak için acilen önlem almalısınız. Her şeyden önce, kemiği her türlü zarflama ürünüyle yakalamanız gerekir, örneğin:

  1. Bal. Söylendiği gibi, bu gibi durumlarda bal kullanımı, bir kerede bir dizi sorunu çözmeye yardımcı olur. Kemik yemek borusuna geçmişse, sadece sıvı bal değil, aynı zamanda daha katı bir kıvam kullanmasına izin verilir. Yemek borusu ve mide duvarlarını sarma görevi ile mükemmel bir şekilde başa çıkacaktır.
  2. Muz ayrıca mide duvarlarını ve sindirim sistemini korumak için sarar. Muzun dezavantajı, iltihap önleyici olmamasıdır. En yüksek etki için muz çok iyi çiğnenmeli ve ardından bir sıvı (su, çay, içecek vb.) ile yıkanmalıdır.
  3. Marshmallow, tereyağı ve fıstık ezmesi, sürülebilir çikolatalar ve bir dizi benzer ürün benzer özelliklere sahiptir.

Bu tür zarflama ürünlerini aldıktan sonra, mukoza zarındaki hasarı dezenfekte etmek gerekir. Bu konuda mükemmel yardımcılar narenciye suları (portakal, limon), sirkedir.

Doku yanıklarına neden olabileceğinden alkol veya alkol içeren diğer sıvıları almak kesinlikle yasaktır ve bu zaten daha ciddi sonuçlara yol açacaktır. Herhangi bir komplikasyon durumunda derhal tıbbi nitelikli yardım alın!

Rehabilitasyon

Ayrı olarak, kemiği çıkardıktan sonra çok fazla rahatlamamanız gerektiğine dikkat edilmelidir, çünkü hasarlı dokular iltihaplanabilir veya bunlara bir enfeksiyon girebilir.

Bu nedenle, ekstraksiyondan hemen sonra, boğazı bir papatya, nergis, meşe kabuğu çözeltisi (anti-inflamatuar ve iyileştirici etkisi olan herhangi bir infüzyon) ile kez durulayarak dokudaki iltihaplanma ve tahriş semptomlarını giderin.

Ek olarak, enfeksiyonu, iltihaplanma gelişimini ve diğer komplikasyonları önlemek için antiseptik bir solüsyon kullanarak böyle bir prosedürün gerçekleştirilmesi yararlıdır.

Balık kılçığını ne kadar hızlı ve ağrısız bir şekilde çıkarmış olsanız da, çıkardıktan sonra acı verici hisleri hatırlatabilecek bir aşınma veya yara oluşur.

Azaltmak için ağrı sendromu, yumuşak, iyi çiğnenmiş, sıcak yiyecekler yemeyin. Sadece mukoza zarını tahriş eden gazlı içecekleri, ekşi ve baharatlı yiyecekleri ortadan kaldırın.

Bu materyaller ilginizi çekecektir:

Yorum ekle Cevabı iptal et

Bu sitede verilen tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve bir eylem kılavuzu olarak tasarlanmamıştır. Herhangi bir yöntem kullanmadan önce DAİMA doktorunuza danışın. Makalelerdeki tavsiyelerin pratikte kullanılmasından site yönetimi sorumlu değildir.

Kemiğin boğazdan çıkarılması belki de en eski KBB manipülasyonudur ve en yaygın olanlardan biridir. Balık kılçığı sıklık açısından ilk sırada yer almaktadır. yabancı vücutlar yetişkinlerde farinks ve yemek borusu. Eksiksizmiş gibi davranmadan, sık sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

1. Adam bir kemiğe boğuldu. Doktora gitmem gerekiyor mu? Doktor ziyaretini erteleyebilir miyim?

Çoğu durumda, boğazdaki kemik o kadar rahatsızlığa neden olur ki, "gitmek ya da gitmemek" sorusunun önemi yoktur. Ancak durumlar farklıdır: tatilde tıbbi bakımın uzaklığı, alkol zehirlenmesi vb. Bazen bir karar vermek için erteleme riskini anlamanız gerekir.

Bu nedenle herhangi bir sert kemik (tavuk, dana eti, iri sert balık kılçığı vb.) yuttuysanız hemen doktora gitmelisiniz. Bu hayati tehlike arz eden bir acil durumdur. Bir parça cam veya bıçak yuttuğunuzu hayal edin. Neredeyse aynı verimle, bir parça tavuk kemiği yemek borusunun duvarını keser.

Çoğu zaman boğazda sıkışan küçük esnek balık kılçığı ayrı durur. Bu durumda da tıbbi muayene gereklidir ancak hemen doktora ulaşmanın son derece zor olduğu bir durumda muayene bir gün ertelenebilir. Bu durumda komplikasyon geliştirme olasılığı çok düşüktür.

2. Bir kişi küçük bir kılçıkla boğulur ve boğazına nasıl battığını hisseder. Doktor boğazı inceledikten sonra hiçbir şey bulamadı. Bu iyi? Bu genel bir durum mu yoksa başka bir doktora mı gitmeniz gerekiyor?

Bu iyi. Olguların büyük bir yüzdesinde kılçık bulunmaz ve kemiğin açtığı yara, duyularla kılçın varlığını tamamen taklit eder. Ancak, olasılık tıbbi hata, bir gözetim kalır. Kişisel pratiğimde, ağrı azalmadıysa, hastanın ertesi gün gelmesini her zaman tavsiye ederim. Bazı yazarlar [3] şikayetlerin iki gün sonra devam etmesi durumunda yeniden ortaya çıkmayı önermektedir.

3. Doktor boğazda balık kılçığı bulamadıysa yemek borusunda olabilir mi?

Bu olur, ancak nadiren. Vakaların %93'ünde (L.C. Knight ve T.H.J. Lesser'dan alınan veriler) balık kılçığı farinkse takılır. Balık kılçığının yemek borusuna çok nadir takıldığını düşünürsek, genellikle çok önemli sebepler olmadan yemek borusunun endoskopik muayenesini (esnek optik tüp ile yemek borusu muayenesi) ilk gün önermiyorum. Ancak ertesi gün ağrı azalmazsa yemek borusu endoskopisi gerekir.

4. Ve eğer doktor bir balık kılçığı görmüyorsa, ama hala oradaysa? Kemik parçası dokuya tamamen batmışsa ve görünmüyorsa? Küçük bir balık kılçığı çıkarılmazsa ne olur?

Böyle bir durumda olaylar farklı şekillerde gelişebilir. İlk seçenek - kemik penetrasyonu alanında cerahatli iltihaplanma gelişecektir - bir apse. Apse ya kendi kendine kırılır ya da cerrahi olarak açılır ve sorun çözülür. İkinci seçeneğin olasılığı, Canbay E, Prinsley P'nin gözlemiyle doğrulanır: hastada balık kılçığı boynun yumuşak dokularına nüfuz etmiştir. Kemiği çıkarmayı reddetti, ancak 9 ay boyunca (periyodik olarak) doktorların gözetiminde kaldı. CT tarama boyun). 9 ay sonra kemik kayboldu, muhtemelen düzeldi. Bilimsel literatür ayrıca, boynun yumuşak dokularındaki balık kılçığının göçü (önemli bir mesafe üzerinde hareket) vakalarını da tanımlar. Uygulamamda böyle durumlarla karşılaşmadım. Okuduğum tüm göç vakaları büyük, sert balık kılçığı içeriyordu (Watanabe K'nin makalesinde 34 mm). Küçük esnek balık kılçığının göç etme olasılığı bana şüpheli geliyor. *

5. Bir balık kılçığı üzerinde boğulduktan sonra, ekmek kabuklarını yutarak onu itmeye çalışmak mümkün mü?

Tabii ki, tek bir modern kulak burun boğaz ders kitabı bu tür öneriler içermiyor. Gerçi bu her zaman böyle değildi. MS yedinci yüzyılda yaşamış ünlü bir Bizanslı hekim olan Aeginsky'li Paul, " Özet tıp ":" Çoğu zaman bir balık kılçığı veya başka bir nesne yemek yerken yutulur ve ardından boğazın herhangi bir yerine takılır. Bu nesne görünürse, bu amaç için uyarlanmış özel forseps ile çıkarılmalıdır. Kemik daha derinse, büyük parçalar halinde ekmek veya benzeri yiyeceklerin yutulması önerilir. Böyle bir çare kullanmak da mümkündür: üzerine bant yapıştırılmış yumuşak, temiz bir süngeri yutun ve ardından bandı çekerek dışarı çekin ". Bir kemiğe boğulmuş bir hastanın tedavisine yönelik bu yaklaşım yüzyıllardır var olmuştur. Bana balık kılçığı şikayeti ile gelen hemen hemen her ilk kişi, doktora gitmeden önce ekmek yutarak ondan kurtulmaya çalıştı, başarısız oldu. Bazı durumlarda, eğer şanslıysanız, ekmek kabuğu yanında bir kılçığı da taşıyabilir. Ancak, elbette, hemen bir doktora görünmek daha iyidir.

Edebiyat

  1. Canbay E, Prinsley P. Kaybolan kılçık vakası. J Otolaryngol. Aralık; 24 (6):
  2. Knight LC, Küçük THJ. Boğazda balık kılçığı. Acil Tıp Arşivi, , 6,
  3. Ngan JH. Balık Kılçığı Yutması Üzerine Prospektif Bir Çalışma. Hastanın Deneyimi. Ann Surg. Nisan; (4):
  4. Watanabe K. Boyunda bir balık kılçığının uzun süreli varlığı. Tohoku J Exp Med. ; (1):
  5. seafoodplus.info?id=mmgFAAAAQAAJ&redir_esc=y

Mardin’de yaşayan, ailesi ile birlikte akşam yemeği yerken yemek borusuna yabancı cisim kaçan ve Medical Park Elazığ Hastanesi'ne sevk edilen Hasan Nas, gerçekleştirilen başarılı operasyonla 3 gün sonra sağlığına kavuştu. Farklı bölümlerde 3 farklı uzman doktorun müdahalesi sonrası yemek borusunu delen kemiğin çıkarıldığı talihsiz adam, turp yedikten sonra kendini hastanede bulduğunu söyledi.

VİDEO DEVAM EDİYOR

Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan 3 çocuk babası Hasan Nas (46), bir hafta önce akşam yemeği yediği sırada yemek borusuna yabancı cisim kaçması sonrası hastaneye kaldırıldı. Durumu ciddileşen Nas, Medical Park Elazığ Hastanesi'ne sevk edildi. Burada ilk olarak yoğun bakıma alınan Nas'ın yapılan tahlil, tetkik ve endoskopi sonucunda yemek borusunda kemik olduğu tespit edildi. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynel Doğan tarafından yapılan anestezili endoskopide yemek borusunda bir kemik olduğu ve kemiğin yemek borusunu deldiği saptandı. Nas, kemiğin yemek borusunda hasar oluşturması ve riskli olması nedeniyle göğüs cerrahisi bölümüne alındı. Burada Doç. Dr. Tayfun Kermenli ve ekibi tarafından özofagoskopi (boru sistemiyle) yabancı cisim çıkarıldı ve sonra ameliyata alınarak yemek borusundaki hasar onarıldı. Üç hekimin müdahalesi sonrası sağlığına kavuşan Nas, en son turp yedikten sonra kendini Elazığ'da bulduğunu söyledi.

"TURP YERKEN BOĞAZIMDA BİR CİSİM KALDI"
Yaşadığı talihsiz olayı anlatan Hasan Nas, "Akşam yemeği yerken boğazıma bir şey kaçtı ama neyin kaçtığını bilmiyordum. Birden bire böyle oldu. Daha sonra bir hastaneye gittim, müdahale ettiler. Orada yemek borumda bir cisim olduğunu tespit ettiler. Ondan sonrasında ise kendimi bu hastanede buldum. Akşam yemeğinde güveç yemeği ve turp vardı. Turp yerken boğazımda bir cisim tıkalı kaldı. O anda ne olduğunu bilmedim. Göğsümde yanma oluyordu. Bir şey yuttuğun zaman sanki diken batıyordu. Şu anda çok iyi ve rahatım. Eskisi gibi yiyip içebiliyorum" dedi.

ÜÇ HEKİMİN MÜDAHALESİ İLE AMELİYAT EDİLDİ
Yoğun bakıma aldıkları hastanın endoskopik ihtiyacının olduğuna karar verdiklerini belirten Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Güneri Atalan ise "Hastamız bir hafta önce Mardin acil sağlık ekipleri tarafından yemek borusunda yabancı cisim kalmasına bağlı yemek borusu yırtığı nedeniyle getirildi. Çektiğimiz filmlerde hastanın özellikle yemek borusunda (özofagus) yırtık olduğu tespit edildi" diye konuştu.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynal Doğan da "Yemek borusunda takılma hissi ve yabancı cisim ön tanısı ile hasta tarafımıza gastroenteroloji bölümüne danışıldı. Biz hastaya endoskopi önerdik. Anestezi sırasında yaptığımız endoskopide yemek borusunun ortasında, yemek borusuna zarar veren ve delik oluşturan bir yabancı cisim tespit ettik. Genellikle yabancı cisimler endoskopik olarak çıkarılabiliyor ancak yemek borusunda hasar verdiği veya deldiği zaman bunun çıkarılması riskli olabilmektedir. Bu nedenle biz de operasyon için göğüs cerrahisi bölümüne sevk ettik" şeklinde konuştu.

"YEMEK YEDİĞİ SIRADA KEMİK YUTMUŞ, KESKİN VE SİVRİYDİ"
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kermenli ise yabancı cisimlerde yemek borusunda bir yırtık oluştuğunda endoskopi sırasında çıkarılmasının riskli olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kermenli, "O yüzden hastayı ameliyata almamız gerekiyor. Biz hastayı uyuttuk ve özofagoskopi dediğimiz bir boru sistemiyle yabancı cismi yemek borusundan çıkarttık. Yemek borusunda bir delik olduğunu tespit ettik. Bu deliklerde aynı zamanda kalbin de bulunduğu mediasten dediğimiz bölge enfekte olabiliyor ve iltihap gelişebiliyor. Hastaya torakotomi dediğimiz insizyon ile ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamız yemek sırasında bir kemik yutmuş. Bu kemik parçası çok keskin ve sivriydi. Yemek borusuna batmış ve onu delmiş. Öncelikle bir yoğun bakım süreci geçirdi. Daha sonrasında gastroenteroloji bölümü tanıyı koydu. Biz de göğüs cerrahisi olarak tedavisini gerçekleştirdik. Üç hekimin tedavisi için uğraştığı bir hasta oldu. Komplike bir hasta ve nadir görülen bir hastalık olduğu için de üst düzey bir hastanede değerlendirilmesi gerekiyordu. Biz de bunu gerçekleştirmiş olduk" dedi.

Boğaza takılan kıl&#;ık nasıl &#;ıkar? Boğazda kalan yemek, ekmek artığı nasıl gider?

Haberin Devamı

Yemek yerken her insanın boğazına farklı gıdalar kaçabiliyor. Boğaza takılan bir kılçık, su ve yumuşak gıdalar tüketilerek boğazdan gitmesi sağlanabilir. Boğulma tehlikesi olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkar?

 Günümüzde herkesin severek tükettiği yemeklerden biri de, balık yemeğidir. Balıklar yapısı gereği içerisinde kılçıklar bulunur. Balık tüketenler dikkatli olmadığı zamanlarda kılçıklarla ilgili büyük sorunlar yaşayabiliyor. Kılçıkların yanlışlıkla yutulması bazı durumlarda boğaza takılabiliyor.

Boğaz bölgesine takılan kılçıklar kişilerin oldukça endişe yaşamasına neden oluyor. Boğaza takılan kılçıkların boğulmaya neden olup olmadığı tespit edilmelidir. Kişileri rahatsız eden durumlar göz ardı edilmemeli ve görülen tüm belirtiler gözlemlenmelidir. Boğulma riski olup olmadığı şu belirtilerle anlaşılabilir;

Sessiz öksürük

Tıkanma

Hırıltılar

Boğazı tutma

Konuşmada zorluk

Nefes almakta zorlanma

Cildin morarması

Haberin Devamı

Kişilerde ciddi belirtiler gözlemlenmiyorsa, boğulma durumu yaşanmıyor demektir. Boğazda takılan kılçıklar sıvı yardımıyla çıkarılabilir. Özellikle yumuşak gıdalar su ile birlikte tüketilerek, boğazdan çıkarılması kolaylaşır. Gazlı içecek tercihi de, boğazda takılan kılçıklar için oldukça yararlı bir yöntemdir. Gazlı bir içecek içilerek, boğazın yumuşaması sağlanabilir ve takılan kılçığın çıkarılmasına yardımcı olabilir. Boğulma yaşanması durumunda tıp alanında bilinen heimlich manevrası uygulanır.

Boğazda Kalan Yemek, Ekmek Artığı Nasıl Gider?

kılçık dışında kişilerin boğazına takılan farklı gıdalar da bulunuyor. Özellikle yemek ve ekmek artıkları boğazda kolayca takılabilen gıdalardır. Kişiler yaşanan tıkanmalar neticesinde korku içine girerek ne yapması gerektiğini bilmiyor. Sıvı ve yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi, boğazda takılan gıdaların boğazdan kolayca geçmesine yardımcı olacaktır. Daha farklı sert cisimlerin yutulması, boğazda yaşanan tıkanmaları arttırabilir. Mümkün olduğunca sıvı tüketilmesi gerekir. Boğazdan kolayca geçebilecek gıdalar tüketilerek, boğazda kalan gıdalar çıkarılabilir. 

Boğazına Yiyecek veya Başka Bir Madde Takılan Kişi Ne Yapmalıdır?

Boğaz da herhangi bir yiyeceğin takılması, rahatsız edici ve korkutucu bir durumdur. Bununla birlikte, boğulma belirtilerini tanımak ve acil durumlarda ne yapılacağını bilmek kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olmaktadır. Yiyecek yutma işlemi, istemsiz kas hareketlerini içerir. Çoğu zaman, bu kas hareketleri gıdanın boğaza sıkışmasını veya takılmasını önlemektedir. İlk olarak dil, yemeği boğazın arkasına doğru iter. Burası, yemek borusu ve nefes borusu açıklıklarının yerleştirildiği yerdir. Kişi yutkunurken, epiglot olarak adlandırılan bir kıkırdak kapağı ön boruyu kapatır ve bu geçici olarak nefes almayı durdurur ve yiyeceğin solunum yollarına girmesini önler. Aynı zamanda, üst özofagus sfinkteri adı verilen kas gevşeterek gıdaların yemek borusu içine girmesini sağlamaktadır.
Bununla birlikte, bazen yiyecekler yemek borusunda sıkışıp boğazda veya göğüste rahatsız edici bir his yaşanmasına sebep olmaktadır. Diğer zamanlarda epiglot, yutma sırasında yemeğin solunum yollarına girmesine izin verecek şekilde yeterince kapanmaz ve buda, boğulmaya neden olmaktadır. Her iki tıkanma tipi de ağrı ve rahatsızlığa neden olmaktadır. Bununla birlikte ön borudaki tıkanıklık, acil tıbbi durum gerektirmektedir.

Acil Bir Durum Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Yiyecekler nefes borusuna girdiğinde, hava yolları kısmen veya tamamen bloke olmaktadır. Bazen kalıcı veya güçlü öksürük, yiyeceği yerinden oynatmaktadır. Diğer zamanlarda, soluk borusunda veya ses kutusunda oluşan tıkanıklık boğulmaya neden olmaktadır. Boğulma, solunum yollarının akut tıkanmasından kaynaklanan solunum güçlüğü anlamına gelmektedir. Boğulan kişi öksürmek için yeterince hava solumaktadır veya solumaya çalışmaktadır. Kişinin boğulduğunu gösteren belirtiler vardır ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Sessiz öksürme veya tıkanma
• Hırıltı
• Boğazı tutma
• Konuşamama ya da nefes alamama
• Cyanosis denilen ciltte mavi renk yani morarma
Konuşamayan, öksüren veya nefes alamayan kişi Heimlich manevrasına ihtiyaç duyabilmektedir. Aynı zamanda karın iticileri olarak da bilinen bu prosedür, nefes borusundaki tıkanıklığı boşaltmak için karına zorla baskı uygulanmasını içermektedir.

Heimlich Manevrası

Boğazına Yiyecek veya Başka Bir Madde Takılan Kişi Ne Yapmalıdır?Heimlich manevrası yalnızca acil durumlarda gereklidir. Kişi Heimlich manevrasını bilinçli olarak ve sadece boğulan biri üzerinde yapmalıdır. Bu prosedür, hamileliğin son dönemlerinde, 1 yaşın altındaki çocuklarda veya kadınlar için uygun bir yöntem değildir. Ayrıca bunu yapmadan önce, kişiye boğuluyor musun? Diye sorarak onay almalıdır. Sadece kişi başını sallarsa, konuşamıyor, öksürüyor ya da nefes alamıyorsa bu manevra ile devam etmelidir. Heimlich manevrasını gerçekleştirmek için sırayla uygulanması gereken adımlar vardır. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
Adım 1: Kişinin arkasında durulmalıdır ve her iki koluyla belinin çevresine sarılmalıdır.
Adım 2: Bir yumruk sıkılarak, kişinin göbeğinin üstünde ve göğüs kafesinin altında olacak şekilde yumruk yerleştirilmelidir.
Adım 3: Sıkılmış yumruk diğer eliyle sıkılmalıdır.
Adım 4: Sıkılmış yumruk göğüs kafesinin altında hızlıca geriye ve yukarı doğru itilmelidir. Bu hareket hızlı bir şekilde kez tekrarlanmalıdır.
Adım 5: Obstrüksiyon hava yollarından çıkıncaya veya acil servis gelene kadar karın itme işlemi gerçekleştirmeye devam edilmelidir.
Adım 6: Kişi boğulmaktan kurtulmuş olsa bile, kişinin mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alması sağlanmalıdır.
Eğer kişi nefes almayı keserse ve tepkisizleşirse, kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) almalıdır. Boğulma sırasında yalnız olan kişinin Heimlich manevrasını kendi üzerinde yapması gerekebilir. Bunu yapması için bir sandalye varsa, manevrayı yaparken sandalyenin arkasına yaslanmalıdır. Bu, hava yollarındaki tıkanıklıkların atılmasına yardımcı olmaktadır.

Gıda Engellerini Kaldırmak

Kişi boğulmadığı sürece, boğaza sıkışmış yiyecekler her zaman önemli bir tıbbi acil durum değildir. Eğer kişi boğulmazsa, sert öksürmek yemeğin boğazdan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bazen tıkanma, yemek borusunda meydana gelmektedir ve buna yiyecek bolusu etkisi (FBI) denmektedir. Her ne kadar rahatsız edici olsa da, tıp uzmanları yemek borusu FBI&#;sının boğulma kadar önemli tıbbi acil durum olduğunu düşünmemektedir. Yemek borusunda sıkışmış yiyecek bulunan kişiler, bu yiyeceğin atılmasına yardımcı olmak için bazı ipuçlarını deneyebilir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Sıvıların veya yumuşak yiyeceklerin yutulması: Bu, yiyeceğin yağlanmasına veya aşağı doğru itilmesine yardımcı olmaktadır.
Efervesan tabletler alınması: Bu reçetesiz satılan tabletler karbon dioksit gazının oluşmasına neden olur ve bu da yiyecek tıkanıklıklarının aşağı doğru iterek gevşetilmesine yardımcı olmaktadır.
Gazlı içecekler içmek: Bunlar efervesan tabletlere benzer şekilde çalışmaktadır.
Simetikon alınması: Bu ilaç gaz kabarcıklarının daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu, yemek borusunda yiyecek tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olabilecek baskılara neden olmaktadır.

Boğulma Nedenleri ve Risk Faktörleri

yılında &#;den fazla kişi boğulmaktan yaşamını yitirmiştir. Boğulma her yaştan kişiyi etkilemektedir, ancak, yaş arası çocuklarda ve 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha yaygın bir durumdur. Boğulma, kazara ölümün dördüncü önde gelen nedenlerinden biridir.

Çocuklarda Boğulma

Boğulma bebek ölümlerinin önde gelen nedenlerindendir ve okul öncesi çocuklar arasında dördüncü önde gelen ölüm nedenidir. Genellikle çocuklar yiyecek, para, balon ve küçük oyuncakları yutarak boğulma yaşamaktadır.

Yaşlı Yetişkinlerde Boğulma

Yaşlı kişiler daha az tükürük üretirler, bu da yiyecekleri yutulduğunda ağızlarının arkasına taşımasını zorlaştırmaktadır. Yaşlılıkta daha sık görülen bazı durumlar da boğulma riskini artırmaktadır. Örnek olarak bunama ve Parkinson hastalığını içermektedir.

Disfaji ve Boğulma

Bazı kişiler yutma güçlüğü yaşamaktadır ve Disfaji, kişinin boğulma riskini artırmaktadır. Yutma ile ilgili sinirleri etkileyen belirli kas bozuklukları ve sinir sistemi bozuklukları, disfajiye neden olmaktadır. Disfajiye neden olabilecek bazı durumlara örnekler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• İnme
• Kafa yaralanması
• Beyin felci
• Parkinson hastalığı
• Bunama
• Amyotrofik Lateral skleroz
Ayrıca Özofagusa zarar geldikten sonra disfaji de gelişebilmektedir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Kişi belirtilerden birini veya birkaçını sık sık yaşıyorsa, derhal doktorundan randevu almalıdır. Bu yaşadığı belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Yutma zorluğu
• Soluk borusuna sıkışmış yiyecekler
• Yemek borusunda besin tıkanıklığı
Yutma bozukluklarını tedavi eden doktorlar, yutma işleminin farklı aşamalarını incelemek için tanı testleri kullanmaktadır ve bu tanı testleri aşağıdaki gibidir:
• Duyusal testlerle yutkunmanın esnek endoskopik değerlendirmesi: Bu teknik, ağız ve boğaz içindeki yutma mekanizmalarını görüntülemek için bir endoskop kullanılmaktadır. Doktorlar, mekanizmaların yiyecek, sıvı ve hava ponponları gibi farklı uyaranlara nasıl tepki verdiğini incelerler.
• Video floroskopik yutma çalışması: Bu, kişinin yutmakta olduğu gibi gerçek zamanlı X-ışınlarını kullanır. Bu, doktorların yutma sürecinin farklı aşamalarındaki sorunları belirlemelerine yardımcı olmaktadır.
Bu tanı testlerinin sonuçlarına dayanarak, doktor yutma sırasında güvenliği artırmak için bazı stratejiler önerebilir. Bu stratejilerden bazılarına örnekler aşağıdaki gibidir:
• Gıdanın büyüklüğünde ve dokusunda değişiklik yapılması
• Yemek yerken baş ve boyun pozisyonunda değişiklik yapma
• Çene sokması gibi yutma sırasında davranışsal manevralar yapmaya çalışma
• Tıbbi veya cerrahi müdahaleleri deneme

Önleme İpuçları

Boğazına Yiyecek veya Başka Bir Madde Takılan Kişi Ne Yapmalıdır?Yemek borusu ve ön boruda yemek tıkanıklığının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Daha az ağız dolusu yiyecek yeme
• Yutmadan önce yiyecekleri yavaşça ve iyice çiğneme
• Yemeklerden önce veya yemek sırasında çok fazla alkol almama
Yiyeceklerle boğulan yetişkinlerin aksine, çocuklar oyuncaklarla veya küçük nesnelerle boğulma riski yaşamaktadır. Çocuklar da boğulmanın önlenmesine yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Küçük nesneleri çocukların erişemeyeceği bir yerde tutmak
• Küçük çocukları yemek yerken veya oynarken denetlemek
• Çocukların yemek için dik oturduğundan emin olmak
• Yiyecekleri çocuklara vermeden önce küçük parçalara ayırmak
• Çocukları yiyecekleri yavaşça ve tamamen çiğnemeye teşvik etmek
Ayrıca, kişiler yaş altındaki çocuklara bazı yiyecekleri vermekten kaçınmalıdır. Bu yiyeceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Fındık, kuru meyveler ve sert şekerler gibi küçük sert yiyecekler
• Üzüm, sosisli sandviç ve büyük et parçaları gibi kaygan yiyecekler
• Şekerleme, yapışkan şekerler ve şekerleme gibi yapışkan gıdalar
• Bir kaşık veya parmaktan büyük somun tereyağı
Yemek tıkanıklığı bazen yemek borusu veya soluk borusu içinde gelişmektedir. Yemek borusundaki gıda tıkanıklıkları genellikle önemli tıbbi acil durum değildir. Bununla birlikte, ön borudaki gıda tıkanıklıkları boğulmaya neden olmaktadır. Boğulan kişiler için acil tedavi gerekmektedir. Aynı zamanda karın iticileri olarak da bilinen Heimlich manevrası, kişilerin kişinin nefes borusundaki tıkanıklıkları gidermek için kullanabilecekleri ilk yardım yöntemidir. Bununla birlikte, 1 yaşın altındaki çocuklar ve hamile kadınlar için uygun değildir. Sık sık yutmakta güçlük çeken kişiler doktorla görüşmelidir. Çünkü doktor yutma zorluklarının nedenini teşhis etmektedir, ayrıca, yutma sırasında güvenliği artırmak için ipuçları ve teknikler önermektedir.

Kaynakça:
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir