sertifikalı tohum kullanım desteği 2018 / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 2018

sertifikalı tohum kullanım desteği 2018

Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği

MADDE 17 – (1) üretim yılında; susam ve yerfıstığını tüm havzalarda, desteğe esas diğer ürünleri ise Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekindeki listede yer alan havzalarda sertifikalı tohum kullanarak ekim/dikim yapan çiftçiler yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteğinden yararlanır.

(2) Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere verilir:

a) Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanarak üretim yapan çiftçiler.

b) YTK adına sözleşmeli olarak yurt içinde sertifikalı tohum yetiştiren çiftçiler.

c) ÇKS’de kendi adına kayıtlı arazilerde mahsul veya tohum elde etmek amacıyla sertifikalı tohum kullanarak üretim yapan YTK’lar.

(3) Desteklemeye tabi alan, faturada belirtilen tohum miktarının her bitki türü için aşağıdaki tabloda belirtilen ekim normuna bölünmesi ile ortaya çıkan alandan büyük olamaz. Desteğe müracaat edilen alanın büyük olması durumunda ekim normuna uygun alan esas alınır.

(4) Kaplanmış tohumlar için faturada yer alan kaplanmamış tohum miktarı desteğe esas alınır.

(5) ÇKS’de üretim yılına kayıtlı ekim/dikimlere ait destekleme bilgileri “Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği ” bölümüne işlenir. yılı güzlük ekim/dikimleri yılı destekleme Tebliği kapsamında değerlendirilir.

(6) Sertifikasyon kuruluşları, düzenlemiş oldukları sertifikalara ait bilgileri, TBS’de yer alan sertifika veri tabanına kaydeder. Sisteme tanıtılmamış sertifikalar üzerinden destekleme ödemesi yapılmaz.

(7) Sistem, satış faturalarının bağlı olduğu sertifikaların parti büyüklüğünü aşmamasını kontrol eder. Parti büyüklüğünü aştığı için girişi yapılamayan sertifika, TBS’de yer alan “sertifikayı kullanan işletmeler raporu” ile birlikte sertifikanın ait olduğu tohum üreticisine bildirilir. Tohum üreticisi, girişi yapılamayan sertifikaya ait tohumların dağıtımını yaptıkları tohumluk bayilerini incelemeye alarak sorunun çözümünü sağlar. Üretici kuruluşun belirttiği çiftçiler dışındaki o sertifikaya ait girişler iptal edilir.

(8) Sertifikalı tohum kullanarak ekim/dikim yapan çiftçiler kullandıkları tohumları, Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği hükümlerine göre tohum üreticilerinden veya tohumluk bayilerinden almak zorundadır.

(9) Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir:

a) Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Talep Formu (EK); tohumluk bayisi/tohum üreticisi tarafından sertifika ve fatura bilgileri yazılarak tasdik edildikten sonra, çiftçi sertifikalı tohumluk kullanılan araziye ait bilgiler kısmını doldurur ve imzalar. Formda yer alan sertifika ve fatura bilgilerinin, tohum sertifikasındaki ve faturasındaki bilgiler ile uyumlu olması gereklidir.

b) Tohumluk satış faturası;

1) Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği başvurusu yapan çiftçi adına olması gerekir.

2) Tohumluk satış faturası, yılı güzlük ekilişler için (31/12/ tarihi ve öncesine ait) 1/1/ tarihi veya sonrasında, yılı ilkbahar/yazlık ekilişler için ise (1/1/ tarihi ve sonrasına ait) 1/7/ tarihi veya sonrasında düzenlenmiş olması gereklidir. Tohumluk fatura tarihi ekim dönemi sonrasına ait olamaz. Ekim dönemi aralığı gerekli görüldüğü hallerde il/ilçe tahkim komisyonunca belirlenir.

3) Tohumluk bayisi tarafından faturanın ön veya arka yüzüne; “bu fatura ile satışı yapılan tohumluk, tarih veno’lu tohum sertifikasına aittir.” ibaresi yazılarak fatura tasdik edilir.

4) Aynı faturada birden fazla sertifikaya ait tohum yer alması durumunda, sertifika numaraları ve tohum miktarları fatura üzerinde listelenir.

5) Tohumluk satış faturası tarihi, sertifika tarihinden önce olamaz.

c) Tohumluk sertifikası fotokopisi; fatura tarihi itibariyle sertifika bir yılını doldurmuş ise sertifika ile birlikte fatura tarihinden önce alınmış geçerli tohumluk analiz raporu fotokopisi de istenir. Sertifikaların ve tohumluk analiz raporlarının geçerlilik süresi düzenleme tarihinden itibaren bir yıldır.

 

EK SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM BAŞVURU FORMU

Ekli “ Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ın yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 20/2/ tarihli ve sayılı yazısı üzerine, sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/2/ tarihinde kararlaştırılmıştır.

Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar

Amaç ve kapsam

(1) Bu Karar, çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanmış olup, yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsar.

Alan bazlı destekler

(1) yılı ÇKS kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği için, aşağıda belirlenen miktarda alan bazlı destek ödemesi yapılır.

(2) Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola (kolza), aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, yaş çay, fındık, yem bitkileri, patates ve kuru soğan ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, “Diğer Ürünler” kategorisinde belirtilen miktar kadar Mazot ve Gübre Destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoÜrünlerMazot (TL/da)Gübre (TL/da)Toplam Destek (TL/da)
1Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale15,004,0019,00
2Çeltik, Pamuk40,004,0044,00
3Nohut, Mercimek, Kuru Fasulye14,004,0018,00
4Aspir12,004,0016,00
5Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Dane Mısır, Patates19,004,0023,00
6Kanola(Kolza), Soğan, Yaş Çay, Fındık, Yem Bitkileri ve Diğer Ürünler10,004,0014,00
7Nadas6,00-6,00

(3) Mazot fiyatlarında artış olması durumunda yukarıda belirtilen mazot destekleme birim fiyatları, 1/1//12/ tarihleri arası günlük mazot fiyat artış oranları ortalaması kadar oranda Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile artırılarak uygulanır.

(4) Toprak Analizi Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 da araziye kadar bir analiz için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca (Bakanlık) yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL olarak yapılır.

(5) Bitkisel üretimde yılı üretimleri için Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım faaliyeti yapmış çiftçilerin geçiş iki süreci ve üzeri üretimlerine destekleme ödemesi yapılır. Organik Tarım Bilgi Sistemine ve Bakanlık ilgili kayıt sistemlerine kayıtlı olarak organik arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere aşağıda belirtilen birim miktarlarda organik tarım destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoOrganik Tarım Desteği(TL/da)
11. Kategori Üretim
22. Kategori Üretim70
33. Kategori Üretim30
44. Kategori Üretim10
Sıra NoOrganik Hayvancılık Desteği(TL/kovan)
1Arılı Kovan10

(6) İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere, Çiftçi Kayıt Sisteminde oluşturulacak icmaller üzerinden aşağıda belirtilen birim miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra Noİyi Tarım Uygulamaları DesteğiSertifika(TL/da)
1Meyve, SebzeBireysel50
Grup40
2Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik BitkilerBireysel
Grup50
3ÖrtüaltıBireysel, Grup
4ÇeltikBireysel, Grup10
5Su ÜrünleriSertifika(Kr/kg)
Alabalık, Çipura, Levrek( kg’a kadar kg dahil)Bireysel, Grup25

(7) Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi uygulamalarında dekara TL ödenir.

(8) Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği, 22/11/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında bu Kararın eki listede belirtilen havzalarda dekara TL olarak ödenir.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre fark ödemesi destekleri

(1) 29/6/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar kapsamında yer alan tarım havzalarında, yılında üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi desteği yapılır. Yapılacak destekleme ödemeleri, her bir havza için bu Kararın eki listede belirtilen ürünlerle sınırlıdır.

(2) Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline öngörülen havzalarda, yılı ürünü; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola (kolza), aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut ürünlerine tarımsal veriler ve uydu görüntüleri, zeytinyağında tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre, kütlü pamukta yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanma şartı aranarak destekleme ödemesi yapılır.

(3) Ödemeler için alım satım belgesi (fatura, e-fatura, müstahsil makbuzu v.b.) istenir.

(4) Aşağıda belirtilen ürünlere, karşılarında gösterilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoHavza Bazlı Fark Ödemesi Desteği(Kr/kg)
1Yağlık Ayçiçeği40
2Kütlü Pamuk80
3Soya Fasulyesi60
4Kanola (Kolza)50
5Aspir55
6Dane Mısır3
7Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale5
8Çeltik10
9Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek50
10Zeytinyağı80
11Yaş Çay13

(5) Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda; yılında ekilen nohut, mercimek ürünlerine ilave % 50 destek ödenir, damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmaz.

(6) 2 nci maddenin ikinci fıkrasında sayılan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havzası dışında yetiştirilmesi durumunda bu ürünlere Mazot, Gübre ve Fark Ödemesi Desteği ödemeleri yapılmaz.

(7) Desteklemelerden; Çiftçi Kayıt Sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve ekli listede belirtilen havzalarda yer alan, arazilerinde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.

(8) Yaş çay üreticilerine yapılacak fark ödemesi desteği, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde belirlenen havzalarda, 2/4/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile belirlenen ve üretime izin verilen çay alanlarında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından düzenlenip kontrolleri yapılan çay ruhsatları üzerinden yapılır.

(9) Hasat makinaları ile hasadı yapılan ürün ve üretim alanları için hasat zamanında uygun hasat makinalarında, uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerinin kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılır.

(10) 31/12/ tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliğinde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve yılında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerinde tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik borcu için; ekilişi fark ödemesine konu ürünlerde çiftçinin alacağı fark ödemesi destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulur ve çiftçinin muvafakati ile dağıtım şirketine aktarılır. Kalan kısım çiftçiye ödenir.

Hayvancılık destekleri

(1) Yem bitkileri desteğinde;

a) Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre yem bitkileri desteğinde, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına aşağıda belirlenen miktarlarda yılı bütçesinden ödeme yapılır.

Sıra NoYem Bitkileri Üretim DesteğiTL/da-yıl
1Çok Yıllıklar90 TL/da/yıl
2Tek Yıllıklar60 TL/da
3Silajlık Mısır TL/da
4Kuru Şartlarda Ekilişi Yapılan Yem Bitkileri40 TL/da/yıl
5Bakanlıkça belirlenen Hayvancılık Yetiştirici Bölgesinde yer alan illerde yem bitkisi ekilişineAldığı desteğe ilave %25

b) Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yılında ekilen fiğ, macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave %50 destek ödenir.

(2) Doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Bakanlık Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı örtüaltı ünitelerinde, bombus arısı kullanan yetiştiricilere koloni başına 60 TL ödenir.

(3) Buzağı/Malak/Manda Desteği; Programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağılara TL, malaklara TL, soy kütüğüne kayıtlı buzağılara TL, soy kütüğüne kayıtlı malaklara TL, döl kontrolü kapsamında protokol yapılan boğaların buzağılarına ilave 50 TL ödenmesine, anaç mandalara TL, soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara TL, Bakanlıkça Yetiştiricilik Bölgesi olarak belirlenen illerde (Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat) buzağı ve malaklara TL ilave destek ödenir.

Sıra NoBuzağı/Malak/Manda DesteğiTL/Baş
14 ay ve üzeri buzağı
2Soy kütüğüne kayıtlı
3Döl kontrollü boğanın yavrusuİlave 50
4Yetiştiricilik Bölgesi illeriİlave
5Anaç manda
6Soy kütüğüne kayıtlı manda
7Malak
8Soy kütüğüne kayıtlı malak

(4) Üretmiş olduğu çiğ sütü 17/12/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamındaki süt işleme tesislerine satan ve bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere; manda, koyun, keçi, inek sütüne, soğutulmuş inek sütüne ve üretici örgütleri kanalı ile pazarlanan soğutulmuş inek sütüne farklı olmak üzere, Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yapılır.

a) Üretmiş olduğu çiğ sütü üretici örgütleri aracılığı ile süt tozuna çevirterek Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne (ESK) satan üreticiler de çiğ süt desteklemesinden yararlandırılır.

b) Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ (/20) kapsamında, Hastalıklardan Ari İşletme belgeli işletmeler, ürettiği çiğ sütü yerel perakendecilere fatura/müstahsil makbuzu karşılığında satması şartıyla çiğ süt desteklemesinden yararlanır.

c) Islah amacıyla yapılan süt içerik analizi için her bir sığıra Bakanlıkça belirlenecek birim ve fiyat üzerinden ödeme yapılır.

(5) Çoban istihdamı desteği, baş ve üzeri küçükbaş (koyun-keçi) anaç hayvan varlığına sahip işletmelere veya çobanlara TL olarak ödenir.

(6) Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına 25 TL/baş, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 TL ödeme yapılır.

(7) Üretmiş olduğu tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Tiftikbirlik), Tiftikbirlik’e bağlı kooperatiflere veya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerine satan ve TKS veri tabanına kaydettiren üreticilere, kilogram başına 30 TL destekleme ödemesi yapılır.

(8) İpekböceği yetiştiriciliğinde ücretsiz tohum sağlayan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) dağıttığı kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan yetiştiricilere aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

Sıra Noİpekböceği Desteği(TL/adet/kg)
1Tohum (kutu) (adet)70
2Yaş koza (kg)50

(9) Arı yetiştiriciliği yapan ve 6 ncı maddede belirtilen, merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olma şartı ile;

a) Arılı Kovan başına,

b) Bakanlıktan üretim izni almış ana arı üreticilerinden, Bakanlıkça belirlenen sayıda damızlık ana arı veya ana arı alıp kullanan üreticilere ana arı başına, aşağıda belirtilen miktarlarda ödeme yapılır.

Sıra NoArıcılık Desteği(TL/adet)
1Arılı kovan10
2Ana arı15
3Damızlık ana arı40

(10) Düve Alımı Desteği, Bakanlıkça yetiştiricilik bölgesi olarak belirlenen iller ile Bakanlıkça belirlenecek (mera, iklim yapısı, yetiştirici kültürü ve bölge yetiştiriciliğine uygun ırklarla yapılacak) diğer illerde başa kadar düve alımına, Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin %30’u kadar destekleme ödemesi yapılır. Uygulama yılından başlamak üzere 2 yıl süre ile uygulanır.

(11) 11/6/ tarihli ve sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında belirlenen hayvan hastalıkları tazminatı, miktarı il ve ilçelerde oluşturulan yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenerek hayvan sahiplerine ödenir.

(12) Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları somasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine, aşağıda belirtilen miktarda atık desteği ödemesi yapılır.

Sıra NoAtık Desteği(TL/baş)
1Büyükbaş hayvan atıkları (aşılama sonrası)
2Küçükbaş hayvan atıkları (aşılama sonrası)

(13) Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dışındaki altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Ari sığır başına ödeme birim miktarları başa kadar tam, baş ve üzeri için % 50’sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanır. Ayrıca, Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

Sıra NoHastalıktan Ari İşletme Desteği(TL/baş)
1Hastalıktan ari işletme
2Onaylı süt çiftliği80 (İlave)

(14) Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve küpe uygulamaları için uygulayıcılara aşağıda belirtilen birim miktarlarda ödeme yapılır.

Sıra NoAşı Desteği(TL/baş)
1Büyükbaş Aşı Uygulama1,50
2Küçükbaş Aşı Uygulama1,00
3Büyükbaş Küpe Uygulama1,50
4Küçükbaş Küpe Uygulama1,00

(15) Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla örtü altında ve açık alanda aşağıda belirtilen birim fiyatlarda biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği ödemesi yapılır.

Sıra NoBiyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği(TL/da)
1Örtüaltında Biyoteknik mücadele desteği
2Örtüaltında Biyolojik mücadele desteği
Örtüaltı paket toplamı
3Biyoteknik mücadele desteği50
4Biyolojik mücadele desteği50
Açık alanda paket toplamı

(16) Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, kilogram başına aşağıda belirtilen miktarlara göre doğrudan üreticiye olmak üzere destekleme ödemesi yapılır.

Kapalı sistemde üretim yapanlar ile kilogram üstü alabalık üretimi yapanlara aşağıda belirtilen miktarda ilave destekleme ödemesi yapılır.

Denizlerde Bakanlıkça belirlenmiş olan aynı potansiyel alanda, aynı baraj gölünde veya bölgelere ayrılmış baraj göllerinde aynı bölge içerisinde, aynı gerçek ve tüzel kişilere ait birden fazla yetiştiricilik işletmesi var ise bu işletmeler tek bir işletme olarak kabul edilir ve destekleme ödemesi buna göre yapılır.

Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar yılda, kilogram ile sınırlı olup kilograma ( kilogram dahil) kadar olan kısmına birim fiyatın tamamı, kilogram ( kilogram dahil) olan kısmı için birim fiyatın % 50’si dikkate alınır.

Hastalıktan ari kuluçkahanelerde alabalık anaçları için adet başına aşağıda belirtilen miktarda destekleme ödemesi yapılır. Hastalıktan ari bir kuluçkahanenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar yılda, adet damızlık anaç ile sınırlı olup, adet ( adet dahil) kadar olan kısmına birim fiyatın tamamı, adet ( adet dahil) olan kısmı için birim fiyatın %50 si dikkate alınır.

Su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edilen ürünlerinin pazarlanmasında balık tanıma kartı kullanan üreticilere aşağıda belirtilen miktarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoSu Ürünleri Desteği(TL/kg-adet)
1Alabalık kg’a kadar ( kg dahil)0,75
kg0,
2Yeni türler kg’a kadar ( kg dahil)1
kg0,5
3Kapalı Sistem Üretim (kg) kg’a kadar ( kg dahil)0,5
kg0,25
4Midye (kg) kg’a kadar ( kg dahil)0,05
kg0,
5Kilogram üstü alabalık üretimi (kg) kg’a kadar ( kg dahil)0,25
kg0,
6Hastalıktan Ari Kuluçkahanelerde Damızlık Alabalık Desteği (adet) adet’e kadar60
adet30
7Balık Tanıma Kartı (adet)0,03

(17) Balıkçı gemisi desteğinde;

Geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklenmesi; Geleneksel kıyı balıkçılığının devamlılığının sağlanması ve Bakanlıkça belirlenen verilerin toplanması, kayıt altına alınması karşılığında; içsularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 10 m’den küçük boylardaki balıkçı gemilerine aşağıda belirtilen miktarda, gemi başına destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoGeleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi(TL/Gemi adedi)
1,99 (metre) deniz ve içsu balıkçı gemileri
2,99 (metre) deniz ve içsu balıkçı gemileri
3,99 metre deniz balıkçı gemileri ile 8 metre ve daha büyük boylardaki içsu balıkçı gemileri

(18) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça uygulanan proje kapsamındaki yetiştiricilere, koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayvan başına, arıcılıkta ise kovan başına aşağıda belirtilen miktarlarda ödeme yapılır.

Sıra NoHayvan Gen Kaynakları Desteği(TL/baş/kovan)
1Büyükbaş hayvan koruma
2Küçükbaş hayvan koruma90
3Sığır pedigrili koruma
4Arı koruma40
5Islah programındaki; koyun/keçi ve yavrularına halk elinde ıslah desteği (baş)Elit sürüde70
Taban sürüde40
6Halk elinde manda ıslahı (anaç manda)
7Damızlığa ayrılan manda (düve/tosun) (baş)
8Damızlık erkek materyal (koç-teke) (baş)

(19) Bakanlık Kayıt Sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, baş için ( dahil), hayvan başına TL’ye kadar Bakanlıkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi yapılır.

(20) Süt regülasyonu uygulamasında, ESK tarafından yapılan alım ve satım arasında oluşacak fark, Hayvancılık Destekleme bütçesinden karşılanır, regülasyon yılından başlamak üzere 2 yıl süre ile uygulanır.

Diğer tarımsal amaçlı destekler

(1) yılı güz dönemi ile yılında ekimi/dikimi yapılan ve üretim yılı ÇKS’ye kayıt edilen ekim/dikimleri için yurt içi sertifikalı tohum kullanım ve yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım destekleri yurt içinde üretilip sertifıkalandırılan tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanan Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı çiftçilere yapılır.

(2) Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği uygulamalarında, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre susam ve yerfıstığı hariç olmak üzere her bir havza için ekli listede belirtilen ürünlere, üretim yılı için aşağıda belirtilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoYurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği(TL/da)
1Aspir, Kanola (Kolza), Susam4
2Çavdar, Tritikale, Yulaf6
3Çeltik8
4Arpa, Buğday8,5
5Fiğ, Korunga, Yem Bezelyesi20
6Yerfıstığı15
7Yonca30
8Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi20
9Patates80

(3) Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği uygulamalarında üretim yılı için aşağıdaki miktarlarda ödeme yapılır.

Sıra NoYurt İçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği(TL/da)
StandartSertifikalı
1Bodur ve yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisi
2Çilek fidesi desteği-
3Diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi (Bağ ve nar hariç)

(4) Yurt içinde sertifikalı tohum üreten/ürettiren ve sertifıkalandıran, yurt içinde satışını gerçekleştiren, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu kabul edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere yılında ürettikleri tohumlar için aşağıda belirtilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır. Orijinal/Temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilir.

Sıra NoYurt İçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği(TL/kg)
1Arpa, Çavdar, Tritikale, Yulaf0,08
2Buğday, Patates0,10
3Çeltik0,25
4Soya Fasulyesi0,35
5Aspir, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut0,50
6Susam0,60
7Fiğ, Korunga, Yem bezelyesi1,50
8Yerfıstığı0,80
9Kanola (Kolza)1,20
10Yonca4,00
11Orijinal/Temel ve Üstü Tohumluk ÜretimiAldığı Desteğe % İlave

(5) Sertifikalı sınıfında fidan üretimi yapan, bunların satışını yurt içinde gerçekleştiren Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu kabul edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere yılında ürettikleri aşılı ve aşısız fidanlar için fidan başına aşağıda belirtilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoYurt içi Sertifikalı Fidan Üretim Desteği (Sertifikalı Sınıfında Tüm Çeşitler)TL/adet
1Aşılı Fidan1
2Aşısız Fidan0,5

(6) Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekar başına TL destekleme ödemesi yapılır.

(7) Çiftlik muhasebe veri ağı sisteminin 81 ilde uygulanmasına devam edilir ve yılında kayıt altına alınan işletmede işletme başına TL olarak ödenir.

(8) Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği; Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerine en fazla beş tarım danışmanı olmak üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanı için TL on iki aylık hizmet sunumuna bağlı olarak eşit iki dilim halinde ödenir. Destekleme ödemesi yapılacak serbest tarım danışmanı ve tarım danışmanı sayısı, tarımsal danışmanlık hizmeti alabilecek tarımsal işletmeler, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verecek serbest tarım danışmanı, tarım danışmanı ve kuruluşlar, işletme bazlı danışmanlık kapsamında Bakanlıkça verilecek görevler, destekleme ödemesi kriterleri, destekleme ödemesi yapılacak kişi ve kuruluşlar, denetleme ve cezaların uygulanması, desteklemenin geri alınması ve desteklemeden yararlanamayacaklar ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.

(9) Bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve bunların çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla, Bakanlıkça uygun görülen araştırma geliştirme (AR-GE) projelerine destekleme ödemesi yapılır.

Kesinti oranı

(1) Üretici/Yetiştirici örgütlerine üyelik şartı aranan destekleme ödemelerinde, merkez birliğini kurmuş olan; sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ve/veya 29/6/ tarihli ve sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birlikleri ve/veya 24/4/ tarihli ve sayılı Kooperatifler Kanuna göre kurulmuş, kuruluşuna Bakanlıkça izin verilen, hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatif üyelerinin, hak ettikleri desteklerden hizmet bedeli olarak aşağıdaki tabloda gösterilen kesintiler yapılır.

Hizmet Bedeline Konu DestekOran (%)
Buzağı/Malak/Manda Desteğinde%3’ü İl/İlçe Birliklerine, bu bedelin içinden %5’i Merkez birliğine
Koyun- Keçi Desteğinde%3’ü İl Birliklerine, bu bedelin içinden %5’i Merkez birliğine
Arıcılık Desteğinde%3’ü İl/İlçe Birliklerine, bu bedelin içinden %10’u Merkez birliğine
Su Ürünleri Desteğinde%2’si Birim Kooperatif veya İl/İlçe Birliklerine, bu bedelin içinden %20’si Üst Kooperatif veya Merkez birliğine
Süt Primi Ödemesinde Üretici veya Yetiştirici Birliği üzerinden yapılan desteklemelerde%3’ü İl/İlçe Üretici birliklerine, İl Yetiştirici birliklerine bu bedelin içinden % 5’i Merkez Birliklerine,
Süt Primi ve buzağı/malak/manda Ödemesinde Kooperatifler üzerinden yapılan desteklemelerde%3’ü Kooperatif üst birliği veya bölge birliğine, bu bedelin içinden %25’i Merkez birliğine,

Yukarıdaki tabloda belirtilen oranlarda "Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme" adı altında yapılan kesintiden sonra kalan miktar yetiştiricilerin hesabına ödenir. Tabloda belirtilmeyen uygulamalar için oran, Bakanlıkça belirlenir. Birden fazla merkez birliğine üyeliği bulunan kooperatif üst/bölge birlikleri, destekleme yılı için hizmet bedelinin ödeneceği merkez birliğine taahhütname verir. Bu taahhütnameler, merkez birliklerince destekleme yılı başında Bakanlığa gönderilir. Hizmet bedelleri merkez birliklerinden gelen liste ve taahhütnamelere göre ödenir.

(2) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça uygulanan Halk Elinde Hayvan Islahı Projelerinde, ıslah verileri alınan hayvanlar için ödeme yapılır. Verilerin toplanmasına ilişkin giderler projeye katılan yetiştiriciler tarafından, proje hesabına yatıracakları ödemelerle karşılanır. Bu ödemeler, projedeki yetiştiricinin aldığı toplam desteğin, manda ıslah projelerinde % 15’ini, koyun/keçi ıslah

projelerinde % 20’sini geçemez. Bu hesaba ilişkin tüm harcamalar Bakanlık talimatıyla belirlenir ve ilgili Birlik/Yetiştirici temsilcisi tüzel kişilik tarafından gerçekleştirilir. Proje kapsamındaki destek ödemeleri, Birlik/Yetiştirici temsilcisi üzerinden yetiştiricilere ödenir. Bu projelerden ayrıca, 6 ncı maddenin birinci fıkrasındaki tabloda belirtilen hizmet bedeli kesilmez.

Finansman ve ödemeler

(1) 2 nci maddede yer alan destekleme ödemeleri için gerekli finansman yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır.

(2) 3 üncü maddede yer alan fark ödemesi destekleri yılı bütçesinden ödenir. yılı fark ödemesi destekleri bütçesinden, kaynak arttığı takdirde yılı ürününün ödemelerine de başlanır.

(3) 3 üncü maddenin birinci fıkrasında yer alan yaş çay ürün ödemesi ile ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının %0,1’i oranında hizmet komisyonu ÇAYKUR’a ayrıca ödenir.

(4) 4 üncü maddenin; dördüncü, yedinci, sekizinci, onuncu, onbirinci, onikinci, onüçüncü, ondördüncü, onbeşinci, onyedinci, onsekizinci, ondokuzuncu ve yirminci fıkraları uyarınca yapılacak yılı ödemeleri için gerekli kaynak, Bakanlığın yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan, ıslah amaçlı süt kalite desteği ve 4 üncü maddenin diğer fıkraları uyarınca yapılacak desteklemelerin ödemeleri ile yılından kalan

ödemeler yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılacak ödenekten sağlanır; ancak yılı bütçe imkânları uygun olduğu takdirde bu ödemeler yılında başlatılır.

(5) 5 inci maddede yer alan yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği ve yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği kapsamında, yılı güz dönemi ile yılında ekimi/dikimi yapılan ve üretim yılı ÇKS’ye kayıt edilen ekilişlere/dikilişlere ait destekleme ödemeleri, Bakanlığın yılı tarımsal destekleme bütçesinden ödenmeye başlanır. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği ile yurt içi sertifikalı fidan üretim desteği ve yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği yılı üretimlerine ait destekleme ödemeleri için gerekli finansman yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır.

(6) 5 inci maddenin yedinci fıkrasında yer alan çiftlik muhasebe veri ağı sistemi katılım desteği ve dokuzuncu fıkrasında yer alan AR-GE projeleri desteği yılı bütçesinden ödenir.

(7) 5 inci maddenin sekizinci fıkrasında yer alan tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi ödemeleri ve yılı bütçesinden karşılanır.

(8) Bakanlık; ödemelere esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, havza bazlı desteklemeye esas başvuru sürelerini belirlemeye, ödemeye esas bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlik ve kooperatiflerle hizmetlerinden yararlanmak üzere protokol yapmaya yetkilidir.

(9) Destekleme ödemeleri; tebliğlerle belirlenen ilgili birimler tarafından yapılacak iş ve işlemlerin ardından, ödemeye esas icmallerin elektronik ortamda T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne iletilmesi ile birlikte Bakanlık tarafından gerekli kaynağın Bankaya aktarılmasından soma yapılır.

(10) Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanır. Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak, T.C. Ziraat Bankası A.Ş.Genel Müdürlüğüne hizmetlerinden dolayı, ödenen destekleme tutarının % 0,2’si komisyon olarak ayrıca ödenir.

(11) Bu Karar kapsamında yapılan tarımsal destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmaz.

(12) 4 üncü maddesinin yirminci fıkrası uyarınca yapılacak ödeme, ESK'ca oluşturulacak icmal karşılığında, destekleme bütçesinin Hayvancılık Desteklemeleri ödeneğinden ESK’ya aktarılır.

Desteklerden yararlanamayacak olanlar

(1) Bu Karar kapsamındaki desteklemelerden, 2 nci maddenin dördüncü fıkrasındaki Toprak Analizi Desteği, 5 inci maddenin dokuzuncu fıkrasındaki AR-GE proje destekleri hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

(1) Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden yararlanılır.

(2) Uygulama tebliğinde belirlenen ilgili birimler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacaktır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile ödemelerden haksız yere yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılır.

(3) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(4) Bu Kararla belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, haksız yere yararlandığı tespit edilenler ile idari hata sonucu sehven yapılan fazla ödemeyi iade etmeyenler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar

(1) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar. Bakanlık tarafından çıkarılacak tebliğlerle belirlenir.

Yürürlük

(1) Bu Karar, 1/1/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası