lenf bezleri neden şişer / Blog | Lenf Bezi Şişmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Lenf Bezleri Neden Şişer

lenf bezleri neden şişer

Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur Ve Nedenleri Nelerdir? Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Ge&#;er Ve Tedavi Edilir

Haberin Devamı

 Lenf bezi şişmesi herhangi bir enfeksiyondan kaynaklı olabildiği gibi soğuk algınlığı ya da kanser sebebiyle de olabilir. Lenf bezi şişmesi evde de tedavi edilebildiği gibi eğer uzun süre geçmezse de bir uzman kontrolü gerektirebilir. 

Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur?

 Virüsler, bakteriler ve hastalığa sebep olabilecek tüm organizmalar lenf kanallarından geçince lenf bezleri tarafından durdurulur. Lenf bezlerinin görevi vücudu zararlı organizmalardan korumaktır. Organizmaları durdurur ve içinde tutarak biriktirir bu da lenf bezlerinin şişmesine sebep olur. Yani lenf bezlerinin şişmesi aslında vücudun organizmalardan, virüs ya da bakterilerden korunduğunu gösteren bir durumdur. 

 Lenf bezlerinin boyutu düşünülürse yetişkin bireylerde genelde 1 cm çapa kadar olan büyümelerin normal olduğu kabul edilir. Dirsek çevresinde bu boyut 0,5 cm'e, kasık bölgesinde 1,5 ile 2 cm'e indirilir ve normal kabul edilir. Büyüyen lenf bezleri eğer lastik gibi olursa bu lenfoma hastalığının bir belirtisi olabilir. 

Haberin Devamı

 Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen büyümeler daha yumuşak olurken sert yapıda olanlar da bir kanser belirtisi olabilmektedir. Lenf bezleri kapsüllü dokudur. Büyüdüklerinde kapsüller gerilir ve ağrı meydana gelebilir. Ağrının sebebi genelde inflamatuar bir süreç olarak kabul edilir. Eğer şişen lenf bezinin etrafında kızarıklık ya da ısı artışı varsa bir enfeksiyon da olabilir.

Nedenleri Nelerdir?

  Lenf bezi şişmesine boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, kızamık, sinüs enfeksiyonu, diş apsesi, zona, AIDS, tüberküloz, bel soğukluğu ve sifiliz gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sebep olabilir. Lenf bezlerinin bulundukları bölgedeki bir enfeksiyon sebebiyle de şişmesi mümkündür. Mesela boyundaki lenf bezleri soğuk algınlığı gibi üst solunum enfeksiyonları sebebiyle şişebilir.

  Lenf bezinin şişmesi aslında lenf sisteminin vücuda zararlı olan organizmalar ile savaşmak için şiştiği bilinir. Bu nedenle zararlı organizmalardan kurtulmak için lenf bezlerinin çalıştığının da bir işareti olarak lenf bezleri şişer. Lenf bezleri vücutta köprücük kemiğinin üstünde, kasıkların iki tarafında, boynun iki tarafında, çene altında ve koltuk altlarında bulunur. 

Haberin Devamı

 Büyüyen lenf düğümü çevre dokulara yapışıksa ve hareketler de kısıtlıysa altta yatan kanserin lenf düğümüne sıçramış olması mümkündür. Fizik muayenesi sırasında hekimler tarafından lenf bezi değerlendirilir ve hastanın öyküsüne göre tedavi yöntemi belirlenir. Bunun için tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları ile sedimantasyon (ESR) istenebilir.

Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?

 Lenf bezi şişmesine neden olan duruma göre tedavide de değişiklik olabilir. Bazen şişmiş olan lenf bezleri herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine küçülebilir. Bu durumda yalnızca doktorlar tarafından hasta izlenir. Eğer lenf bezinin şişmesine bir enfeksiyon sebep olmuşsa antiviral ilaçlar ya da antibiyotik kullanmak gerekmektedir. İltihap ya da ağrı durumlarında ise ağrı kesici ilaçlar ile lenf bezi şişmesi tedavi edilir.

Haberin Devamı

  Lenf bezinin şişmesine kanser sebep olursa kanser tedavi edilene kadar lenf bezi küçülmeyebilir. Bu durumda lenf düğümlerinin çıkarılması gerekir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ile de lenf bezi şişmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için şişlik olan bölgeye ıslak ve sıcak kompres yapabilirsiniz. Bu süreçte dinlenmeyi ve bolca su ile taze meyve suları tüketmeyi de ihmal etmeyin. 

Lenf Bezi Şişmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Lenf Bezi Şişmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir? konulu makalemizde konuya dair detayları bulabilirsiniz. Şişmiş lenf bezleri, genellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Şişmiş lenf bezlerine bir kanserin sebep olması nadir görülür.

Lenf düğümleri olarak da adlandırılan lenf bezlerimiz, vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinde hayati bir role sahiptir. Filtre görevi görerek virüsleri, bakterileri ve diğer hastalık sebeplerini vücudumuzun diğer bölgelerine bulaşmadan önce yakalarlar. Şişmiş lenf bezlerini fark edebileceğiniz en yaygın bölgeler; boynunuz, çenenizin altı, koltuk altlarınız ve kasıklarınızdır.

Bazı durumlarda, şişmiş lenf bezlerini tedavi etmek için ihtiyacınız olan tek şey zaman ve sıcak kompresler olabilir. Bir enfeksiyon şişmiş lenf bezlerine neden oluyorsa, tedavi buna sebep olan neden bağlı olarak değişir.

Medicabil Randevu Al

Şişmiş Lenf Bezlerinin Belirtileri Nelerdir?

Lenf sistemimiz, vücudumuzun her yerinde bulunan organlar, damarlar ve lenf bezleri ağıdır. Baş ve boyun bölgenizde birçok lenf bezi bulunur. Sık sık şişen lenf bezleri bu bölgedekiler olmakla beraber, koltuk altlarında ve kasık bölgesinde yer alanlar da sık şişen lef bezlerindendir.

Şişmiş lenf bezleri, vücudunuzdaki bir yerlerde bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir. Lenf bezleriniz ilk kez şiştiğinde şunları fark edebilirsiniz:

Lenf bezlerinizin neden şiştiğine bağlı olarak, sahip olabileceğiniz diğer belirtiler şunlardır:

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Bazı şişmiş lenf bezleri, küçük bir enfeksiyon gibi altta yatan durum düzeldiğinde normale döner. Eğer bu durumla ilgili endişeniz varsa veya şişmiş lenf bezlerinize aşağıdakiler durumlar eşlik ediyorsa bir doktora görünmelisiniz:

Yutma veya nefes almada güçlük çekiyorsanız derhal tıbbi yardım almanız gerekir.

Lenf Bezleri Neden Şişer?

Lenf bezleri küçük, yuvarlak veya fasulye şeklindeki hücre kümeleridir. Lenf bezlerinin içi, farklı tipteki bağışıklık sistemi hücrelerinin bir kombinasyonundan oluşur. Bu özel hücreler, vücudumuzda dolaşan lenf sıvısını filtreler ve işgalcileri yok ederek bizi korur.

Lenf bezleri gruplar halinde bulunur ve her bir grup vücudun belirli bir kısmını süzer. Boynunuzdaki, çenenizin altındaki, koltuk altlarınızdaki ve kasıklarınızdakiler gibi belirli bölgelerdeki lenf bezlerinde şişlik fark etme olasılığınız daha yüksek olabilir. Şişmiş lenf bezlerinin yeri, altta yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilir.

Şişmiş lenf bezlerinin en yaygın nedeni bir enfeksiyondur, özellikle soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyon buna sebep olabilir. Şişmiş lenf bezlerinin diğer olası nedenleri şunlardır:

Yaygın Enfeksiyonlar

Yaygın Olmayan Enfeksiyonlar

Bağışıklık Sistemi Bozuklukları

Kanserler

Şişmiş Lef Bezlerinin Komplikasyonları Nelerdir?

Şişmiş lenf bezlerine neden olan bir enfeksiyonsa ve tedavi edilmezse apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonların neden olduğu lokalize irin birikimleridir. İrinli sıvı; beyaz kan hücreleri, ölü doku, bakteri veya diğer istilacıları içerir. Bir apse, drenaj ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

Şişmiş Lenf Bezleri Nasıl Teşhis Edilir?

Şişmiş lenf bezlerine neyin sebep olduğunu teşhis etmek için doktorun şunlara ihtiyacı olabilir:

Şişmiş Lenf Bezleri Nasıl Tedavi Edilir?

Bir virüsün neden olduğu şişmiş lenf bezleri, genellikle viral enfeksiyon düzeldikten sonra normale döner. Antibiyotikler viral enfeksiyonları tedavi etmek için yararlı değildir. Diğer nedenlerden dolayı şişmiş lenf bezlerinin tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir.

Şişmiş lenf bezleriniz hassas veya ağrılıysa, aşağıdakileri yaparak biraz da olsa rahatlayabilirsiniz:

Doktora Randevusuna Gitmeden Önce Ne Yapmak Gerekir?

Şişmiş lenf bezleriniz varsa ve nefes alma veya yutkunma güçlüğü gibi ciddi belirtiler yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım almanız gerekir.

Şişmiş lenf bezleri için doktor randevunuza gelmeden önce şunları yapmak size yardımcı olabilir:

Şişmiş Lenf Bezleriyle Alakalı Doktora Neler Sorulmalıdır?

Şişmiş lenf bezleri için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:

Şişmiş Lenf Bezleriyle Alakalı Doktor Neler Sorabilir?

Şişmiş lenf bezleriniz ile ilgili bir uzmandan randevu aldığınızda, doktorunuz muhtemelen size aşağıdakilere benzer bazı sorular soracaktır. Bu sorulara hazırlıklı olmak önemlidir.

Doktor randevunuzu beklerken şişmiş lenf bezlerinizde ağrı varsa, sıcak kompresler ve ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz bir ağrı kesici kullanarak rahatsızlığınızı gidermeye çalışabilirsiniz.

Lenf bezi şişmesi nedenleri nelerdir? Lenf bezi şişmesi nasıl tedavi edilir?

Lenf bezi şişmesinin nedenleri:

1) Enfeksiyon: Lenf bezlerinde yoğun kan damarı ağı vardır. Buradaki akyuvarlar, lenf sıvısında taşınan mikroorganizmaları öldürürler. Hasta enfeksiyon kapmışsa, vücudunda çok miktarda virüs veya bakteri var demektir. Öldürülmeleri için gerekli olan akyuvar sayısı ve faaliyeti arttıkça lenf bezleri şişer. Lenf bezi şişmesi genelde enfeksiyonlardan kaynaklanır. Lenf bezi şişmesine neden olan bazı enfeksiyonlar:

Soğuk algınlığı ve grip, diş eti iltihabı, diş apseleri, ağız yaraları ve aftlar,kedi tırmığı hastalığı,kronik kulak iltihabı,beze humması,kızamık,streptokok boğaz ağrısı,frengi, bademcik iltihabı

Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi genelde ağrılı olur. İltihap kapılan bölge sınırlı bir alan ise, kendisine en yakın lenf bezinin şişirir. Ağızdaki iltihaplarda çenenin; kulaktaki iltihaplarda boynun şişmesi bundandır.

2) Lenfoma: Vücudun herhangi bir yerinde oluşan kanser veya tümör lenf bezlerini şişirebilir. Bazı zamanlarda ise lenf bezi bizzat kendisi tümör geliştirir. Bu hastalığa lenfoma adı verilmektedir. Bu durumda da lenf bezleri şişer.

3) Tümör: Vücudun herhangi bir noktasında tümör oluştuğunda kendisine en yakın olanından başlamak üzere lenf bezlerini şişirmeye başlar. Kadınlarda meme tümörüne bakmak için koltuk altını kontrol etmenin sebebi budur. Lenf bezinin şişmesi, tümör varlığı için hem kesin bir delil değildir, hem de tümör varsa bile iyi huylu veya kötü huylu olduğuna dair fikir vermez. Tümör kaynaklı lenf bezi şişmeleri genelde ağrısızdır. Bazı durumlarda şişen lenf bezinin çıkarılması gerekebilir.

4) Diğer Nedenler

Lenf bezi şişmesine neden olan diğer durumlar:

İlaç alerjisi

Lösemi

Eklem iltihabı

Vücuda yabancı madde girişi

Lenf bezi şişmesi nasıl tedavi edilir:

1) Enfeksiyon Tedavisi
Lenf bezi şişmesinin nedeni enfeksiyon ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli antibiyotik veya antiviral ilacı yazacaktır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin işe yarar. Diğer klasik enfeksiyonla mücadele yöntemleri de enf bezinin normal boyutlara çekilme sürecini hızlandırır.

2) Kanser Tedavisi
Lenf bezi şişmesinin nedeni kanser veya iyi huylu tümörse, o tümör çıkarılmadan veya kanser tedavi edilmeden lenf bezi inmez. Gerekli durumlarda alınan kemoterapi tedavisi ile de lenf bezlerinin inmesi sağlanabilir. Bu durumlarda doktor görüşüne itibar edilmelidir.

Onlar çocuklarınız kadar masum olmayabilir!

Lenf bezi büyümesi

Çocuklarda lenf bezi büyümesi (lenfadenopati) anne ve babalar için çoğu zaman endişe yaratabiliyor. Büyüyen lenf bezleri hafta içinde normal boyutlarına dönmüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Vücudumuzda yaygın olarak bulunan lenf bezleri, bağışıklık sisteminde önemli görevler üstlenen, vücudumuzu dış dünyaya karşı koruyan bezelerdir. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinin temel görevi, vücuda giren enfeksiyonlara karşı savaşmaktır. Hal böyleyken çocuklarımızın sağlığını koruyan bu bezelerin büyümesinde ebeveynlerin endişeli yaklaşımı aslında pek de haksız bir durum değildir. Ancak unutulmamalıdır ki; sağlıklı çocuklarda, hatta yenidoğan bebeklerde dahi küçük lenf bezleri ele gelecek kadar büyüyebilmektedir. Birçok nedenle büyüyebilen bu bezeler çocuklarda, erişkinlerle karşılaştırıldığında enfeksiyon, travma, kedi tırmalaması gibi çeşitli uyarılara daha hızlı ve etkin şekilde cevap vermektedir. Bu da bezelerin kolaylıkla görünür hale gelmesine neden olmaktadır. Peki ebeveynler hangi noktada doktora başvurmalıdır? Yanıtı, Medistate Kavacık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı, Prof. Dr. Betül Tavil’in çocuklarda lenf bezi büyümesine dair detaylı bilgileri aktardığı bu yazımızda okuyacaksınız…

LENF BEZİ NEDEN BÜYÜR?

Lenf bezlerinde büyüme (lenfadenopati), fiziki inceleme sırasında sık karşılaşılan bir bulgudur. Çocuklarda lenfadenopati nedenlerinin belirlenmesinde lenf bezlerinin büyüklüğü, sayısı, yeri, çevre doku ile ilişkisi, kıvamı, hastanın yaşı ve beraberindeki diğer klinik semptomların hepsi birlikte değerlendirilmelidir. Lenfadenopatilerin çoğu iyi huylu (benign) olup, öncelikle enfeksiyonların seyrinde ilk bulgu olarak karşımıza çıkabilir. Daha az sıklıkta lenfoma (lenf kanseri) veya lösemi (kan kanseri) gibi bazı kanser türlerinde de erken bir bulgu olarak lenf bezelerinde büyüme görülebilir. 

LENF BEZLERİNDEKİ BÜYÜME ÖNEMLİ, ÇÜNKÜ…

Lenf bezleri vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem adlı bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Genellikle şişmiş lenf bezleri, bölgesel bir enfeksiyon sonucu oluşurlar. Bunun nedeni ise, lenf bezleri içindeki savaşçı hücre (lenfosit/antikor) sayısının artmasıdır. Genelde 1 cm çapına kadar olan lenf bezleri normal kabul edilebilir ancak daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir. Baş ve boyunda herhangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay (enfeksiyon, travma vb.) varsa bu bezeler irileşir.

Kanserlerin büyük kısmı lenf yoluyla yayılmaya çalışır ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Aslında bu durum vücuttaki diğer bölgeler için de geçerlidir. Bir hastada kanser geliştiği zaman öncelikle kanserin çevresindeki bölgeye ait lenf düğümleri büyür, buna lokal metastaz denir. Kanser teşhis edilmezse yayılmaya devam eder ve uzak yayılım gerçekleşir. Buna ise uzak metastaz denir. Bu hastalarda tanıda geç kalınması önemli tıbbi sorunlara yol açabileceği için lenf nodlarının iyi değerlendirilmesi ve hangi durumlarda ileri araştırmaların gerekli olduğuna karar verilmesi oldukça önemlidir. 

HER BÜYÜYEN LENF BEZİ TEHLİKELİ Mİ?

Her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmayın! Çocuklarda büyüyen lenf bezlerinin nedeni genellikle enfeksiyonlardır. Çürüyen dişin apse yapması sonucu çene altında şişen bezeler veya bademcik enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler, altta yatan enfeksiyon tedavi edildikten bir süre sonra ortadan kaybolurlar.

İYİ VE KÖTÜ HUYLU BÜYÜMEYİ NASIL AYIRT EDECEĞİZ?

Lenf bezi büyümesi enfeksiyon kaynaklı ise gözlemlenen belirtiler:

Kanser kaynaklı olan lenf bezi büyümesinde ise gözlemlenen belirtiler:

ZAMAN KAYBETMEYİN!

En sık görülen çocukluk çağı kanserlerinden lenfomalar ve lösemiler; boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf bezlerinde oluşan ağrısız şişliklerle kendini gösterebilir. Lenfoma ve lösemilerin başarıyla tedavi edilmesi için çocuklarda hastalık belirtilerini fark eden ebeveynlerin vakit kaybetmeden çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanına başvurmaları büyük önem taşımaktadır. Burada öncelikle çocuğunuza detaylı muayene yapılmalı, enfeksiyon öngörüldüyse (büyük bölümü bu gruptadır) antibiyotik veya başka ilaç tedavileri verilerek, hasta yakın takibe alınmalıdır.

DETAYLI TARAMA VE MUAYENEDE HANGİ TETKİKLER YAPILMALIDIR?

Vakaların çoğunda neden, bir enfeksiyon olmakla birlikte, lenfoma/lösemi ve diğer çocukluk çağı kanserlerine erken tanı konulması için lenfadenopatili çocukların özenle değerlendirilmesi gerekir. Büyüyen lenf bezlerinde tam kan sayımı ve periferik yayma incelemesi oldukça önemlidir. Tam kan sayımında lökosit sayısı yüksek ise periferik yayma yapılarak lökositler değerlendirilmelidir. Bir damla kanın cama damlatılarak özel boyalarla boyanması ve mikroskopta incelenmesi şeklinde yapılan periferik yayma değerlendirmesi, lenf bezi büyüyen çocukta ayırıcı tanıda oldukça değerli bilgiler verir. Periferik yayma incelemesiyle hastada enfeksiyon mu, yoksa kötü huylu bir hastalık mı (lenfoma veya lösemi vb.) olduğu konusunda önemli ipuçlarına ulaşmak mümkündür. Eğer lökositlerin büyük kısmı nötrofil ise bakteriyel bir enfeksiyon, monosit veya lenfosit ise viral bir enfeksiyon olduğu düşünülmelidir.

Periferik yaymada blast adı verilen kanser hücreleri görülürse hastada lösemi veya lenfoma (kemik iliği tutulumu) akla gelmeli ve daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır. Bu aşamada ise hastadan kemik iliği aspirasyonu yapılması söz konusudur. Kemik iliği incelemesi hastada leğen kemiğinin arka kısmından (sırt bölgesinden) özel bir iğne ile gerçekleştirilir. Koyu kıvamlı kana benzeyen bir sıvı olan kemik iliği, cam lamelleri üzerine yayılarak ve özel boyalar ile boyanarak mikroskop altında incelenir. Burada toplam hücre sayılır. Blast adı verilen hücreler yüzde 30’un üzerindeyse hastaya lösemi veya lenfoma (kemik iliği tutulumu) teşhisi konulmaktadır.

LENF BEZELERİ KÖTÜ HUYLU İSE NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Lösemi veya lenfoma teşhisi konulan bir hastaya en erken şekilde kemoterapi tedavisi uygulanmalıdır. Hastada bir başka tümör varlığı düşünülüyorsa, tümörün kaynaklanabileceği muhtemel yerler iyice muayene edilmelidir. Baş-boyun, göğüs kafesi ve karın görüntülemeleri yapılır, gerekirse ultrasonografi veya tomografileri çekilir. Kanserin muhtemel çıkış yerlerinden biyopsi alınır, kitlenin üstünden ince iğne biyopsisi yapılabilir veya lenfoma şüphesinde lenf nodunun tamamı çıkarılarak patolojiye gönderilir. Biyopsi yapılan parçadan özel kesitler hazırlayan patolog, yine özel boyalarla parçayı boyayarak hastanın tanısını netleştirir. Dikkatli öykü, muayene ve tetkikler sayesinde tanı kesinleştirildikten sonra nedene yönelik tedavi uygulanması oldukça önemlidir; tümörün cinsine ve yayılım durumuna göre hastaya cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

İYİ HUYLU DOĞUMSAL KİTLELER DE TEDAVİ EDİLMELİDİR!

Boyundaki şişliklerde bir ihtimal de doğumsal kitlelerin varlığıdır. Bunlar genellikle küçük yaşlarda fark edilmelerine karşın bazen bulgu vermedikleri için ileri yaşlara kadar teşhis edilemezler. Enfeksiyon kapınca şişerek belirgin hale gelebilir, ciltten dışarı akıntıya neden olabilirler. Bunlar lenf düğümü (beze) değil, iyi huylu kitledirler. Örneğin tiroglossal kist bu şekilde bulgu veren doğumsal bir kitledir. Genellikle boyun orta hattında bulunan bu kitlelerin tedavisi ise cerrahidir.

LENFOMA NEDİR?

Lenf bezlerinden köken alan kanser grubudur ve tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma adı altında iki gruba ayrılan hastalığın kesin nedeni bilinmese de; pestisitler, kemoterapi ilaçları, radyasyon, doğumsal ya da sonradan kazanılmış bağışıklık sistemi hastalıkları, öpücük hastalığı olarak da bilinen Ebstein Barr virüs (EBV) enfeksiyonu ve organ nakli yapılmış olması lenfoma gelişme riskini artırır.

LÖSEMİ NEDİR?

Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, kemik iliğinden köken alan bir kanser türüdür. Tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmaktadır.Özellikle akut lenfoblastik ve akut miyeloblastik lösemi çocukluk çağında en sık görülen iki alt tipidir.

Lenfoma ve lösemi çocukluk çağında erken tanı alırsa başarıyla tedavi edilebilmektedir. Günümüzde uygulanan kemoterapi protokolleriyle, lenfoma ve lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90’lara ulaşmıştır. 

Lenf bezleri; boyun, koltuk altları, kasıklar, diz arkası, göğüs ve karın boşluğu gibi alanlarda vücuda yayılmış kümeler halinde bulunur.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası