karnabahar ne zaman yetişir / Karnabahar Nerede Yetişir Ne Zaman Çıkar Kış Sebzesi mi - Mavi Kadın

Karnabahar Ne Zaman Yetişir

karnabahar ne zaman yetişir

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Turpgiller familyasına ait bir bitki olan karnabahar, etli çiçeklere ve tanecikli bir görünüme sahiptir. Yaprakları lahanaya benzeyen bu sebze, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Anavatanı Doğu Akdeniz olan karnabaharın yaprakları koyu yeşil, çiçekleri ise beyaz ve sarımsı bir renktedir. Fosfor ve vitamin bakımından zengindir. Yenen kısımları ise iç kısımda kalan beyaz çiçeklerdir. Haşlama, kızartma ve fırınlama usulüyle pişirilebilir.

Karnabahar Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada karnabahar üretiminde ilk sırayı Çin alır. Hindistan ve Amerika onu takip eder. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olduğu için, geniş bir üretim alanına sahiptir. Türkiye, karnabahar üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz'de karnabahar yetiştiriciliği yapılır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya'dır.

karnabahar

Karnabahar Hangi İklimde Yetişir?

Karnabahar, soğuk mevsim sebzesi olsa da ılıman hava sıcaklığını sever. Dona karşı çok hassas olan bu sebze, 0 derecenin altında sorun yaratmaya başlar. Ayrıca yüksek hava sıcaklıkları da bitki çiçeklerinin renk değiştirmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur. Karnabahar yetiştiriciliği ile ideal hava sıcaklığı derece arasıdır. Kısa süreliğine de olsa 30 derece üzeri sıcaklıklara dayanan bazı hibrit çeşitler de mevcuttur.

Karnabahar Hangi Toprakta Yetişir?

Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilir ancak ekim işleminden bir ay önce toprağın sürülmesi ve havalandırılması gerekir. Ağır toprağa ekilecekse ve bol yağış alan bir bölgeyse topraktaki drenajın çok iyi olması gerekir. Organik madde bakımından zengin olan topraklar karnabahar yetiştiriciliği için idealdir. Ayrıca bitki yüksek toprak asitliğine karşı hassastır. 

karnabahar

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden gün sonra hasat edilir. 

karnabahar

Karnabahar Çeşitleri ve Hasat Dönemi

Karnabahar çeşitlerinin bir çoğu dikimden gün sonra hasat edilir. Ancak hasat dönemi karnabahar çeşidine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Karnabahar uygun boyuta ulaştığında hasat edilir.

  1. Yeşil karnabahar: Brokoli ve yabani karnabaharın melezidir. Avrupa ve Amerika'da ticari olarak temin edilmiştir. 
  2. Turuncu karnabahar: Turuncu pigment içeren bu karnabahar, pişirildikçe koyu bir renge dönüşür.
  3. Mor karnabahar: Vitamin ve minerallerle doludur. Graffiti, yumuşak ve hafif bir tada sahiptir.
  4. Beyaz karnabahar: Beyaz karnabahar çeşitleri arasında And Dağları, Erken Kartopu ve Kar Tacı karnabaharları da bulunur.

Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?
  2. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  3. Bezelye hangi mevsimde yetişir?
  4. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  5. Elma hangi mevsimde yetişir?

Karnabahar Nerede Yetişir Ne Zaman Çıkar Kış Sebzesi mi

Karnabahar Turpgiller familyasına ait kış mevsimi sebzesidir. Karnabahar yemeklerde ve salatalarda kullanılan çok faydalı bir sebzedir . Karnabahar içerisindeki antioksidan maddeleri sayesinde kanser hastalıklarına karşı kalkan olur. Yüksek lif içeriğine sahip olan karnabahar,  potasyum, kalsiyum, folik asit, çinko, manganez, fosfor, magnezyum, selenyum ve sodyum ve demir mineralleri, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin besin içeriklerine sahiptir.  

Karnabahar Hangi Mevsimde Ayda Yetişir Ne Zaman Yenir?

Karnabahar kış mevsiminin sebzesidir. Karnabahar güneşli havaları seven ve serin ortamda yetişen bir sebzedir. İlkbahar ve Sonbahar mevsiminde yetiştirilir. İlkbahar mevsiminde yetiştirilen karnabaharlar, yaz aylarında hasat edilir. Sonbahar mevsiminde yetiştirilen karnabaharlar ise kış mevsiminde hasat edilmektedir. Ancak karnabaharın en ideal yetiştirilme zamanı sonbahardır ve kış mevsiminde taze taze pazar tezgahlarında satışa sunulur. Kış mevsiminde karnabahar tüketmek bağışıklığı güçlendirir, vücudun direncini arttırır.

Faydalı ve bir o kadar da besleyici olan karnabahar, Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın en yoğun yetiştiği iller, Adana, Amasya, Tekirdağ, Konya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale Tokat, İzmir, Samsun, Mersin ve Bafra Ovası’dır.

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabahar Alzheimer riskini azaltır;

Karnabaharın içeriğinde thiamin maddesi bulunur. Bu madde Alzeimer hastalığının oluşumunu ve migren gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.  

Karnabahar vücudun doğal detoksudur;

Karnabaharın içeriğindeki quercetin maddesi sayesinde vücuutaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelir;

Karnabaharın içerisinde bol miktarda threonine ve quercitrin maddeleri bulunur. Bu maddeler mide ülseri gibi mide rahatsızlıkları için çok etkilidir, şifa kaynağıdır.

Kalsiyum deposudur;

Karnabahar bol miktarda kalsiyum ve K vitamini içerir. Kemik gelişimi ve kemik sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda ergenlik çağındaki çocukların, kemik gelişimine katkı sağlar ve iskelet sağlığını korur. Bu nedenle kış mevsimlerinde düzenli karnabahar tüketimi kemik sağlığı açısından çok önemlidir.

Kanser hastalıklarının riskini azaltır;

Karnabaharın içerisinde antiviral ve antibakteriyel yani bakterileri yok edici maddeleri bulunur.  Antiviral özelliği sayesinde kanser hastalıklarına karşı kalkan olur ve kanser hastalarının tedavisi için oldukça besleyici özelliğe sahip bir sebzedir.

Karnabahar vücut direncini arttırır;

Karnabahar antioksidanlar, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin ve besleyici bir sebzedir. Bu sayede vücudun bağışıklığını arttırarak, hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.

Karnabahar kansızlığa iyi gelir;

Düzenli karnabahar tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayarak kansızlık (anemi) gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Aynı zamanda kansızlığın meydana getirdiği yorgunluk ve halsizlik şikayetlerini çözüme kavuşturur.  

Karnabahar kilo vermeye yardımcıdır;

Kış mevsiminde düzenli ve kararında karnabahar tüketilmesi faydalarının yanında bir de kilo vermeye yardımcı olur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, alerjik reaksiyona elverişli bünyelerin, bağırsak veya gut hastalarının doktorlarına danışmadan karnabahar tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.

Karnabahar tansiyonu dengeler;

Karnabahar potasyum bakımından oldukça zengin sebzeler arasındadır. Potasyum, yüksek ve düşük tansiyon hastalarının kan basıncını dengeler ve kontrol altına alır.

Karnabahar kabızlık sıkıntısına iyi gelir;

Karnabahar diyet lifleri açısından oldukça zengin içerikli bir besindir. Yüksek oranda lif barındırdığından uzun süre tokluk hissi verir ve aynı zaman da bağırsak hareketlerini aktifleştirerek kabızlık gibi şikayetleri ortadan kaldıracaktır.

Anne-bebek sağlığı için çok faydalıdır;

Karnabahar hamilelik sürecindeki kadılar için çok besleyici ve faydalı bir sebzedir. İçerisindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde anne karnındaki fetüsün gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini sayesinde anne adaylarının hamilelik sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücutlarını dirençli hale getirir.  

Karnabaharın Zararları Nelerdir?

Karnabahar çok faydalı ve besleyici bir sebzedir. Ancak çok fazla tüketildiğinde bazı yan etkilerin oluşumuna neden olabilir. Bunlar;

Karnabahar fazla tüketildiği taktirde içeriğindeki karbonhidratlar fayda yerine zarar verebilir. Yani gaz oluşumuna neden olur.

Karnabaharın içerisinde ürik asit bulunur. Bu asit, gut hastaları ve böbrek taşı düşüren hastalar için çok iyi bir şey değildir, sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.

Karnabaharın aşırı miktarda tüketilmesi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Alerjik yapıya sahip kişilerde, kaşıntı, nefes darlığı gibi reaksiyonlara neden olabilir. Karnabahar tüketildiğinde bu gibi şikayetler meydana gelirse mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır

Karnabahar nasıl yetiştirilir? Karnabahar nerede yetişir? Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar nasıl yetiştirilir? Karnabahar nerede yetişir? Karnabaharın faydaları nelerdir? gibi sorular, başta tarım ile uğraşanlar tarafından sorgulanıyor. Karnabahar hangi bölgede yetişir? Karnabahar nasıl yetiştirilir? İşte merak edilen tüm bilgiler

Karnabahar nasıl yetiştirilir?

Açık tarlada ticari karnabahar yetiştiriciliği – rasyonel ve ölçekli bir biçimde yapılırsa – iyi bir gelir kaynağı olabilir. Uzun lafın kısası, çoğu ticari karnabahar yetiştiricisi iç ve korumalı alana tohum (melez) ekerek karnabahar yetiştirmeye başlar. Genç fidelerin büyümesini ve dikim işlemine hazır olmalarını beklerken (normalde otuz gün sürer), toprak hazırlığı yaparlar. Toprağı sürerler, bir önceki mahsulden geri kalanları ve yabancı otları çıkarırlar ve iyi yanmış gübre ile beraber bazal gübreyi toprağa entegre ederler. Ayrıca damlama sulama sistemini de kurarlar.

Fideler dikim için hazır olduklarında, fideleri dikmek için toprağa çukurlar açılır. Çoğu durumda gübreleme, damlama sulama ve yabancı ot mücadelesi gibi uygulamalar uygulanır. Ticari karnabahar çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden gün sonra hasat edilebilirler. Dikim işleminden hasada kadar süren zaman çeşide, iklim koşullarına ve dikilen fidelerin yaşına bağlıdır. Hasat yalnızca elle, makas ya da bıçak kullanılarak yapılır ve aynı alanda birkaç el hasat yapılabilir. Bunun sebebi, çiftçilerin piyasa talebini karşılayabilmeleri için sık ve devamlı ekim işlemi yapmalarıdır.

Hasattan sonra karnabahar yetiştiricileri, mahsulden geri kalanını sürerek bitkileri imha ederler. Ayrıca, hastalıklarla mücadele etmek ya da toprağın besin değerlerinin tükenmesini engellemek için mahsul değişimi yaparlar (Brassicaceae familyasına ait olmayan bitkiler kullanırlar).

Karnabahar yetiştiriciliğinde sınırlayıcı faktör daima iklimdir. Bitki, karnabahar yetiştiriciliğinin hedefi olan çiçekli başı geliştirebilmesi için ılıman hava sıcaklığını tercih eder. Dona karşı bir hayli hassastır ve 0 ° C’nin altındaki hava sıcaklıkları bitkide sorun yaratır. Aynı zamanda, yüksek hava sıcaklıkları da, özellikle çiçeklenme döneminde, başlarda renk değişimine ve çiçeklenmeye neden olur. Ortalama olarak optimum hava sıcaklıkları ° C’dir; buna rağmen, bazı hibrit çeşitler kısa bir zaman 30 ° C ve üzeri olan hava sıcaklıklarını tolere edebilirler.

Öncelikle, uygulayacağımız yetiştirme yöntemini ve bölgemizde yetişen karnabahar çeşitlerini seçmek bir hayli önemlidir. Karnabahar yetiştirmek için iki yöntem vardır, bunlar: ilki direk olarak açık alana ekim işlemi, ikincisi ise özel tohum yataklarına ekim ve daha sonra başka yere dikim işlemi yapmaktır.

Karnabahar hangi bölgede yetişir?

Karnabahar doğal olarak soğuk mevsim sebzesidir. Hatta, kimi zaman 4 ° C’nin altındaki hava sıcaklıklarını bile problemsiz bir biçimde tolere edebilir. Buna rağmen, karnabaharın yetişmesi için ortalama olarak optimum hava sıcaklıkları °C’dir. Karnabahar bitkisi ilk yetişme aşamalarında daha yüksek hava sıcaklığına maruz kalırsa, büyük olasılıkla kalın gövde geliştirecektir ve çiçek başın gelişimi gecikecektir. 20 ° C’nin üstündeki hava sıcaklıklarında, bitki yapraklı baş oluşturmaya başlar. Bu, kaçınmamız gerekli olan bir durumdur. 26 ° C’nin üstündeki hava sıcaklıkları muhtemelen taçlarda renk değişikliğine ve başların çiçek açmasına sebep olacaktır, dolayısı ile karnabaharın kalitesi ve ticari değeri düşecektir. Buna rağmen, çağımızda kısa bir zaman 37 °C ve üstünde olan hava sıcaklıklarına dayanıklı ve genetik olarak ayarlanmış hibrit karnabahar çeşitleri de bulunur.

Karnabahar çeşitli topraklarda yetişebilir. En iyi şekilde hafif asidik (pH değeri yaklaşık olarak ) topraklarda yetişir. Bitkilerin yüksek toprak ve su tuzluluğu oranına toleransı orta derecedir. Karnabaharın güneşi sevmesine rağmen, çoğu zaman alıcılar hafif sarı başların yerine beyaz başları satın almayı seçmektedirler. Bu sebeple, pek çok çiftçi başlarda sararmayı engellemek için başların etrafındaki dış yaprakları başları saracak şekilde bağlarlar.

Karnabahar hangi mevsimde yetişir?

Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden gün sonra hasat için hazırdır. Buna rağmen, hasat zamanı karnabahar çeşidine ve çevre şartlarına bağlıdır. Çiçek başlar, karnabahar çeşidine bağlı şekilde belirli ve uygun boyuta ulaştığı andan itibaren hasat yapılır. Başlar sıkı ve düzgün bir renge sahip olmalıdır.

Hasat akşam saatlerinde elle, makas ya da bıçak kullanarak yapılır. Aksi takdirde, güneş ışığı taçlarda sararmaya ve yapraklarda solmaya neden olabilir. Üreticiler, taçların etraflarında iç yaprak bırakacak şekilde taçları keserler. Hasatta gecikme olursa, bu başlarda gevşek yapıya ve sararmaya neden olur, bu sebeple karnabaharın kalitesi büyük oranda azalır.

Karnabaharın faydaları nelerdir?

  • Sindirimi düzenler, zararlı bakterileri vücuttan atar.
  • Yüksek oranda A vitamini içerir. Bu sebepten dolayı katarakt hastalığına engel olur.
  • Sinir sistemindeki hücreleri yeniler.
  • Stres ve depresyon riskini azaltır.
  • Karnabahar suyu beyin sağlığını korumaktadır. Alzheimer hastalığına engel olur.
  • Regl sancılarına iyi gelir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.
  • Yüksek lif içerdiğinden kolesterolü dengeler.
  • Kansere karşı güçlü bir savaşçıdır.
  • Demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelir.
  • Düzenli tüketildiğinde sinirimi düzenler ve vücuttan zararlı bakterilerin atılmasını sağlar.
  • Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
  • Sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engeller.
  • Uykusuzluk problemi için karnabahar suyu birebirdir.
  • Göz sağlığına özellikle katarakt hastalığına iyi gelir.
  • Beyin sağlığını korur. Hafızayı güçlendirir.
  • K vitamini bakımından zengin olduğu için kemik ve kas yapısını güçlendirir
  • Mesane torbasındaki taş ve kum oluşumunu engeller.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.
  • Regl dönemindeki sancılara karşı karnabahar suyu kullanılır.
  • Cilt sağlığına iyi gelir.
  • Hücre yenileyici özelliği vardır.
  • Yaşlanmayı giderir.

#

Ülkemizde Karnabahar Üretimi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

K&#;&#; geldi&#;inde sofralarda s&#;k s&#;k yer alan karnabahar, sa&#;l&#;kl&#; bir bedene sahip olmak için tüketilmesi önerilen sebzelerden biridir. Karnabahar kullanarak birbirinden lezzetli ve sa&#;l&#;kl&#; tarifler haz&#;rlanmaktad&#;r. Üstelik ha&#;lanmas&#; k&#;sa sürede gerçekle&#;ti&#;i için zahmetsiz ve lezzetli yemekler elde edilebilir. Zay&#;flamak isteyenler, hafif ve doyurucu bir ö&#;ün haz&#;rlamay&#; dü&#;ünenler sonbahar ve k&#;&#; aylar&#;nda karnabahar&#; çok s&#;k kullan&#;r.

Vitamin bak&#;m&#;ndan zengin bir sebze olan karnabahar, geni&#; ve büyük ye&#;il yapraklar aras&#;nda yeti&#;mektedir. Turpgiller familyas&#;ndan bir türdür ve vücudun ihtiyaç duydu&#;u fosforu belirli bir oranda kar&#;&#;lar. Fosforun hem çocukluk hem de yeti&#;kinlik dönemindeki önemini duyanlar karnabahar tüketmenin yollar&#; ararlar.

Tar&#;mla u&#;ra&#;anlar karnabahar hangi mevsimde yeti&#;ir sorusunu çok merak ederler. Çünkü verimli bir hasat dönemi için karnabahar mevsimi iyi ayarlanmal&#;d&#;r. Tohumun ekilmesi, bak&#;m süreçleri ve hasat zaman&#; hakk&#;nda detayl&#; bilgilere sahip olmak isterseniz; karnabahar yeti&#;tiricili&#;i için rehber olacak bilgileri bu sat&#;rlarda bulabilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Karnabahar&#;n Yan&#;na Çok Yak&#;&#;acak 12 Tarif

karnabahar nerede yeti&#;ir

Karnabahar Hangi Mevsimde Yeti&#;ir?

Ekim dikim zaman&#; iklime ve co&#;rafyaya göre de&#;i&#;ebilir; ancak yayg&#;n olarak karnabahar tohum ekimi nisan, may&#;s, haziran ve temmuz aylar&#;nda yap&#;l&#;r.

Sonbahar&#;n sonlar&#;na do&#;ru market ve pazar tezgahlar&#;nda kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ay&#;ndan sonbahar ay&#;na kadar büyümesini tamamlar. Sonbahar&#;n son zamanlar&#;na geldi&#;inizde, karnabaharlar&#;n olgunla&#;t&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz.

Büyüme ve olgunla&#;ma döneminde hem güne&#;i hem de serinli&#;i sevdi&#;i için ancak k&#;&#; ba&#;&#;na do&#;ru yeti&#;mesini tamamlar. Karnabahar&#;n büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi k&#;&#; olarak ifade edilir.

K&#;&#; sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylar&#;na kar&#;&#; dayan&#;ks&#;zd&#;r. Çok dü&#;ük s&#;cakl&#;kta ve güne&#; eksikli&#;inde kalitesi dü&#;er. Ayn&#; oranda yüksek s&#;cakl&#;k ve kurakl&#;k da bu sebzenin verimini etkiler. Karnabahar yeti&#;tiricili&#;i için en uygun s&#;cakl&#;k derece aras&#;d&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Karnabahar Faydalar&#; ve Besin De&#;erleri, Zay&#;flat&#;r M&#;?

karnabahar yeti&#;tiricili&#;i

Karnabahar Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

Üretime geçmeden önce karnabahar ne zaman ekilir, nas&#;l toplan&#;r hangi topra&#;a uyum sa&#;lar gibi konularda bilgi sahibi olman&#;z gerekir. Sizlere soru i&#;aretlerini gideren bilgileri bu ba&#;l&#;k alt&#;nda verece&#;iz. Karnabahar&#;n yeti&#;mesi için gerekli olan ko&#;ullar &#;öyle anlat&#;l&#;r:

Dikim Zaman&#;

Karnabahar&#; tohumdan filizlendirip fide halinde topra&#;a aktarman&#;z önemlidir. Bunun için fide haline gelen tohum, ancak ortalama 7 hafta sonra topra&#;a ekilmeye uygundur. Tek ya da ikili s&#;ral&#; masuralar üzerinde dikim yapabilirsiniz. Dikim zaman&#;nda bölgenin ortalama 15 derece s&#;cakl&#;kta olmas&#;na dikkat edebilirsiniz. Fidelerin canl&#; kalmas&#; için &#;l&#;k hava &#;art olacakt&#;r.

Toprak Seçimi

Karnabahar fidelerinin ekilece&#;i topra&#;&#;n 1 ay öncesinden sürülmesine ve havaland&#;r&#;lmas&#;na dikkat edilmelidir. Toprak seçimi konusunda üreticiyi yormayan bir sebzedir. Çünkü karnabahar her türlü toprakta kolayca yeti&#;ebilir. Geni&#; arazi ya da bahçede kolayca karnabahar yeti&#;tirmek için topra&#;&#;n mineral oran&#;n&#;n yüksek olmas&#;na dikkat edebilirsiniz. Çok ya&#;&#;&#; alan bölgelerde drenaj&#;n yüksek olmas&#;, karnabahar&#;n sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde büyümesine yard&#;m edecektir.

Gübreleme

Karnabahar yeti&#;me döneminde gübre al&#;rsa daha fazla ürün verebilir. Gübrenin toprak analizine en uygun &#;ekilde verilmesine dikkat edilmesi gerekir. Ekimden sonra ve hasattan önce gübreleme yap&#;l&#;rsa daha yüksek verim al&#;nabilir. Bunun için topra&#;&#;n yap&#;s&#;na uygun gübre türü seçilir ve 2 defa olacak &#;ekilde gübreleme yap&#;labilir.

Fideleme

Karnabahar topra&#;a aktar&#;lmadan önce fideleme yöntemiyle büyütülür. Fideleme tekni&#;i için tohumlar&#;n &#;l&#;k ve so&#;uk yast&#;klarda bekletilmesi önerilir. Nisan ile temmuz ay&#; aral&#;&#;&#;nda tohumlar yast&#;klara serpme ya da s&#;ral&#; &#;ekilde bekletilir. Büyüyen fidelerin ortalama 10 cm aral&#;klarla araziye ekilmesi önemli bir detayd&#;r.

Hasat Zaman&#;

Karnabahar&#;n ekildi&#;i bölgenin iklimine göre hasat zaman&#; ve süresi de&#;i&#;ecektir. E&#;er toprakta olgunla&#;an karnabaharlar ço&#;ald&#;ysa; etli taç yapraklar&#;n çürümeden hasat edilmesi gerekir. Olgunla&#;an karnabaharlar yakla&#;&#;k 4 hafta içinde hasat edilip depolara gönderilmesi gerekir. Olgunla&#;an karnabahar, hasat zaman&#;n&#; geçirdi&#;i takdirde çürüme ve kararma olu&#;turabilir.

Sulama

Karnabahar suyu seven bir sebzedir. Nerede olursa olsun düzenli sulama ister. Topra&#;&#;n çürümesine izin vermeden nemli kalacak &#;ekilde sulama yap&#;lmas&#; önerilir. Sulama yaparken dikkat edilmesi gerekir çünkü 3 gün su alt&#;nda kalan ürünler k&#;sa sürede çürümeye ba&#;lar.

Karnabahar Nerede Yeti&#;ir?

Dünya genelinde karnabahar tar&#;m&#; yapan ülkelerin say&#;s&#; epey fazla. Ancak baz&#; ülkeler vard&#;r ki üretimde ilk s&#;ralarda dikkat çeker. Çin, Hindistan ve Amerika; karnabahar tar&#;m&#;nda öncü ülkelerdendir. Karnabahar&#;n anavatan&#; Akdeniz ülkeleridir. &#;klimden ötürü Akdeniz ülkelerinde kolayca yeti&#;mektedir.

Karnabahar tar&#;m&#;nda öncü isimlerden biri de Türkiye’dir. Listede 7. s&#;rada olan ülkemiz, toprak ve iklim uygunlu&#;u sayesinde karnabahar tar&#;m&#;n&#; büyük bir oranda sahiplenir. Türkiye’de Amasya, Samsun, Adana, Mersin, Bursa, Konya ve Tekirda&#; verimli arazilerinde karnabahar tar&#;m&#;na yer vermi&#;tir.

&#;lginizi çekebilir: Resimli Videolu: Karnabahar Nas&#;l Temizlenir, Kesilir?

karnabahar üretimi

Karnabahar Çe&#;itleri

Karnabahar&#;n çe&#;itleri, yap&#;s&#;ndaki pigmentlerden dolay&#; farkl&#;d&#;r. Renk ve yap&#;sal farkl&#;l&#;k gösteren karnabaharlar, mutfakta birçok yemekte kullan&#;l&#;r.

  • Beyaz karnabaharlar; ülkemizde de s&#;k s&#;k yeti&#;tirilen ve tüketilen bir türdür.
  • Mor karnabahar ise antioksidan bak&#;m&#;ndan çok zengin bir türdür. Yumu&#;ak ve hafif bir lezzete sahiptir.
  • Turuncu karnabahar, pi&#;tikçe rengini koyula&#;t&#;r&#;r.
  • Ye&#;il karnabahar, görenlere brokoliyi an&#;msat&#;r. Yabani karnabahar türüdür. Amerika ve Avrupa ülkelerinde ticari amaçla yeti&#;tirilmektedir.

Karnabahar Güne&#;i Sever mi?

Il&#;man iklimlerde kolayca yeti&#;ebilen karnabahar, güne&#;i kurak olmayacak &#;ekilde sever. Güne&#;li ancak serin esen havalarda daha yüksek verim al&#;nabilir.

Karnabahar Neden Sarar&#;r?

Zaman zaman karnabahar&#;n üzerinde olu&#;an sararma, oksidasyondan dolay&#; olu&#;ur. Bu duruma neden olan yüksek &#;&#;&#;k, yüksek s&#;cakl&#;k ve fazla nemdir.

&#;lginizi çekebilir: Karnabahar Yemekleri: Sa&#;l&#;kl&#; ve Leziz 26 Tarif

karnabahar hasad&#;

Türkiye’de En Çok F&#;nd&#;k Nerede Yeti&#;ir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yeti&#;ir?

Armut Hangi Mevsimde Yeti&#;ir, Ne Zaman Ç&#;kar?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yeti&#;ir, Nas&#;l Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yeti&#;ir? Ne Zaman Toplan&#;r, Yenir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası