göz batmasına ne iyi gelir kadınlar kulübü / Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? 9 Bitkisel Destek - Nefis Yemek Tarifleri

Göz Batmasına Ne Iyi Gelir Kadınlar Kulübü

göz batmasına ne iyi gelir kadınlar kulübü

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit)

Cinsiyet farkı gözetmeksizin, her yaşta görülebilen ve oldukça yaygın bir göz hastalığıdır. Hastalık ön blefarit ve arka blefarit olmak üzere 2’ye ayrılır. Ön blefaritte göz kapağının dış kenarı ve kirpik dipleri etkilenir. Vücuttaki bakterilerin aşırı miktarda çoğalması ve derinin yağlı/ kepekli olmasından dolayı blefarit meydana gelmektedir. Arka blefaritte ise kapağın gözün içine değen kısmı etkilenir, gözyaşı yağ bezlerinin normal çalışmaması ile ilişkilidir.
 

Göz Kapağı İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Her yaşta gözlemlenebilen bu hastalık, kendini belirtileriyle kısa sürede belli eder. Bu belirtilerden ilk ve en önemlisi göz kapağında meydana gelen şişlik hissidir. Bu durum kimi zaman dışarıdan bakıldığında belli olurken bazen de sadece hastaya bu hissi yaşatabilir. Bir diğer belirti ise kirpik bölgesindeki kızarıklıktır. Işığa olan hassasiyet de yine hastalığın belirtileri arasında yer alır. Hastalık, doktor muayenesi ile kısa sürede teşhis edilebilir ve genellikle de ilaç tedavisine başlanır. Tedavi evde de devam edebilir fakat doktor kontrolünde olması iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
 

Göz Kapağı İltihabında Tanı

Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
 

Göz Kapağı İltihabının Tetiklediği Hastalıklar

Blefarit, gözkapağı bezlerinde tekrarlayan, akut iltihaplara (arpacık) ve sert şişkinliklere (şalazyon) neden olabilir. Özellikle yaşlılarda kirpiklerin içe dönmesi, göze batması ve dökülmesi gibi sorunlar meydana gelebilir. Göz kapağı iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına sebep olabilir.

Göz kapağı iltihabı, göz içi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini arttırabilir.
 

İltihaba Karşı Alınabilecek Önlemler

Sebebini bildiğimiz bu rahatsızlıkla ilgili alınabilecek birkaç temel önlem vardır;

Yıkanmamış ellerin göz ile teması, blefarit için temel etmenlerden bir tanesidir. Ebeveynlerin çocuklarda bu konuya özen göstermesi ve el yıkama alışkanlığı edindirmeleri çok önemlidir.

Yıkanmamış ve kirli eller, çok sayıda mikrobu barındırdığından göz ve çevresine temas ettiğinde mikroplar buraya yerleşiyor ve eğer göz ve çevresi doğru şekilde alıcı olarak yerleşiyor ve başta göz iltihabı olmak üzere pek çok hastalığa yol açabiliyor. Hem çocukların hem de yetişkinlerin bu konuda hassasiyet göstermeleri ve gün içerisinde ellerini sık sık yıkamaları gerekiyor.

Bir başka faktörse lens kullanırken dikkat edilmeyen hijyen kurallarıdır. Gerek kırma kusurlarından kaynaklı kullanımı gerekse estetik amaçlı kullanılan lenslerin göze takılmadan önce lens suyu ile iyice temizlenmesi, temiz ellerle göze takılması çok önemlidir. Buna dikkat edilmeyen ortamlar yine göz kapağı iltihabına zemin hazırlar.

Ayrıca gün içerisinde yapılan makyajın temizlenmemesi ve uzun süre ciltte kalması da göz iltihabına sebep olabilmektedir. İçerisinde pek çok kimyasal madde barındıran bu ürünler, cildimizdeki yağ ve çevreden gelen toz zerrecikleriyle birleşerek, göz iltihabına ve hatta dikkat edilmez ve tedavi edilmezse çok daha ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu yüzden yatmadan önce mutlaka makyajın temizlenmesi ve gözün bol suyla yıkanması çok önemlidir.
 

Göz Kapağı İltihabı Tedavisi

Göz kapağı iltihabı, kolay tedavi edilebilen fakat tekrarlayabilen inatçı bir hastalıktır ve evde de tedavisi mümkündür. Tedavide her gün düzenli olarak, sıcak, nemli ve temiz bez ya da pamuk ile göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu işlem 5 dakika boyunca günde 2-3 kere uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir. Hastaların çoğu, bu rahatsızlığın nüksetmemesi için yaşam boyu günlük temizlik rutinini sürdürmek zorundadır. Ayrıca göz hekiminin yazacağı antibiyotikli kremler veya steroidli göz damlaları da komplikasyonları önlemek ve hastayı rahatlatmak için çok önemlidir. Ayrıca göz kuruluğu da varsa gözyaşı damlaları yine hekim tarafından önerilecektir.

Göz Kuruluğu Yaşıyorsanız Dikkat!

Göz sağlığı için gözyaşı üretilmesi gereklidir. Gözlerin kuru kalmaması ve nemli olması için gözyaşı bu konuda büyük role sahiptir. Gözyaşı; daha rahat görmek ve gözün yapısını korumakla görevlidir. Gözün ön kısmını kaplar ve oksijen alarak beslenmesini sağlar. Gözlerin herhangi bir enfeksiyon almaması için adeta bir koruyucudur. Bazı durumlarda gözyaşı yetersiz kalır. Böyle zamanlarda ise gözünüz çeşitli hastalıklara davet çıkarır.

Hayatınızın her anında göz sağlığınıza dikkat etmeniz amacıyla sizlere göz kuruluğu hakkında bir yazı hazırladık. Göz doktorlarının görüşlerinden yola çıkarak incelediğimiz bu yazıda, göz kuruluğu kesin çözüm önerileri yer alıyor. Göz kuruluğu neden yaşanır? Tehlikeli midir? ve daha pek çok sorunun yanıtı bu sayfada!

göz kuruluğu belirtileri

Göz Kuruluğu Nedir?

Toplumda pek çok kişide görülen göz kuruluğu, gözyaşının yetersiz salgılanmasından kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır. Kuru göz sendromu olarak ifade edilir. Sağlıklı bir göz her an nemli kalmak zorundadır. Nem dengesini kaybeden gözlerde bu rahatsızlık meydana gelir. Kişiye görme açısından rahatsızlık veren göz kuruluğu, iki gözde de oluşabilir. Bazen tek bir gözde de bu rahatsızlığın etkileri görülmektedir.

Kuru göz sendromunu açık havada çalışanlar, masa başında çalışanlar, bilgisayar karşısında uzun süre iş yapanlar ve nemsiz ortamda kalanlar yaşamaktadır. Çevresel faktörlerin etkisi olduğu gibi biyolojik faktörler de bu sendromu oluşturabilir. Yaşın ilerlediği zamanlarda, diyabet hastalarında, menopoz sonrasında, gözyaşı bezleri iltihaplandığında ve lazerli göz ameliyatı olma durumunda gözyaşı üretimi azalmaktadır.

göz kuruluğu neden olur

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Göz sağlığını etkileyen kuru göz sendromunun şu şekilde belirtileri olmaktadır:

  • Gözün birinde veya ikisinde de yanma, batma ve kaşınma hissi
  • Duman, sis, rüzgar ve tozlu ortamda gözün çabuk şekilde rahatsız olması
  • Uyandığınız zaman göz çukurunda oluşan çapaklanma
  • Işıklı ortama karşı hassasiyet, ışığa uzun süre bakamama
  • Birkaç dakikalık okuma sonrasında gözün yanması
  • Lens kullananlarda, lensi takarken zorlanma ve yanma
  • En olmadık anlarda uzun süre gözlerin sulanması
  • Bir nesneye odaklandıktan birkaç dakika sonra bulanık görme hissi. Genelde akşam vakitlerinde daha çok yaşanır.
  • Güne başlarken gözlerde görülen kızarıklık

göz kuruluğu neden oluşur

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu gözün yeteri kadar gözyaşı üretemediği durumlarda yaşanır. Su, yağ ve minerallerden oluşan gözyaşı üretimi durduğunda veya kalitesi bozulduğunda, gözlerinizde kuruma meydana gelir. Biyolojik nedeni gözyaşı üretilmemesidir. Çevresel faktörleri incelediğimizde ise:

  • Kurak, sıcak ve tozlu ortamlar gözyaşının birikmesine engel olur.
  • Klimalı odada uzun süre kalmak gözyaşını kurutur.
  • Elektronik cihazlara uzun süre bakıldığında göz kırpma refleksi yavaşlar. Bu nedenle göz kuruması meydana gelir.
  • İdrar söktürücü gibi diüretik ilaçların yan etkisinden dolayı göz kuruluğu yaşanabilir.
  • Kontak lens kullanımında gerekli hijyen sağlanmadığında gözyaşı kalitesi bozulur.
  • Yoğun ışığa maruz kalan kişilerin gözleri kurumaya başlar.
  • Dakikalarca ağlamak gözyaşı üretiminin dengesini bozabilir.
  • Sigara kullanımı ve yoğun dumana maruz kalmak da göz kuruluğunun nedenlerindendir.

göz kuruluğu tedavisi

Göz Kuruluğu Bitkisel Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Göz yapısında meydana gelen tahrişleri ve rahatsızlıkları omega-3 yağ asitleri iyileştirmektir. Bu nedenle omgea-3 yağ asidi bakımından zengin olan besinlerle beslenebilirsiniz. Yemek ve salatalara eklemek üzere kanola yağı ve soya yağı tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde keten tohumu yağını da tüketmeniz iyi olacaktır. Deniz ürünleri ile aranız iyi ise, bu alışkanlık sayesinde göz kuruluğunu önleyebilirsiniz. Ayrıca vücut su dengesini sağlamak için gün içinde bol su tüketilmesi önerilmektedir. Göz temizliğine önem verildiğinde kuruluk önlenebilir. Bebe yağı ile gözlerini yıkayanların göz kuruması şikayeti sona erdiği de bilinmektedir.

Göz kuruluğu bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından da vurgulanmaktadır. Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder.

  • Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir. Zeytinyağında bulunan mineraller, gözyaşı oluşumunu destekler ve gözünüzün nemli kalmasını sağlar. Göz pınarına parmak ucuyla zeytinyağı masajı yapın. Bir damlası iki gözünüz için de yeterli olacaktır.
  • Papatya Yağı: Papatya yağı gözde oluşan iltihaplanmayı ve çapaklanmayı ortadan kaldırır. Bu nedenle göz kuruluğu yaşayan kişilere papatya yağı ile göz pınarına masaj tavsiye edilmektedir.
  • Aloe Vera: Aloe vera ile göz kapaklarınıza masaj yaptığınız günlerde, gözlerdeki nem dengesini sağlanır. Göz kuruluğunun önüne geçilir. Ayrıca aloe vera gözünüzü mikroplara karşı da korur.
  • Salatalık Dilimleri: Salatalıkları ince ince dilimleyip gözünüze masaj yapabilirsiniz. Salatalık E vitamini açısından zengindir. Ayrıca antioksidan bir besindir. Gözlerinize yapacağınız masajı hergün deneyebilirsiniz. Gözdeki nemi korur ve kuruluğu önler.

göz kuruluğu tedavi

Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kuruluğu tedavileri kuruluğun uzun süre devam ettiği kişilerde yapılabilir. Öncelikle göz hastalıkları bölümüne gidip rahatsızlığın ne kadar süredir devam ettiğini belirtmelisiniz. Doktor, göz kuruluğu testi yaparak gözyaşı kalitesini tespit edecektir. Schirmer adı verilen bu test ile özel bir kağıt göze temas ettirilir. Yaklaşık 5 dakika süren bu test sonucunda gözyaşı kalitesi belirlenir. Rahatsızlığın boyutuna göre göz kuruluğu damlası ile tedavi süreci başlar. Damlalar gözünüzün sürekli nemli kalmasını sağlar. Orta derecedeki göz kuruluğu için damlalar yeterli olacaktır.

Göz kuruluğu bir ilacın yan etkisinden dolayı oluşuyorsa, doktorunuz kullandığınız ilacı farklı bir ilaçla değiştirebilir. Göz kapağı yapısından dolayı bir kuruma meydana geliyorsa, cerrahi müdahale için gerekli bilgi verilir. Gözde oluşan bir iltihaplanma da kuruluğa neden olacağı için antibiyotik desteği gerekli olacaktır.

Güneşli ve tozlu ortamlarda güneş gözlüğü kullanarak göz kuruluğu tedavisini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar ortamında çalışan kişiler için ise bilgisayar ışığı önemlidir. Çok yüksek ışıklar göz kaslarını yorar. Bu durumun sonucunda ise göz kuruluğu meydana gelir. Gözleri az yoran renkler bilgisayarda arka plan olarak seçildiğinde, bilgisayar etkisini azaltabilirsiniz. Örnek verecek olursak siyah arka planda çalışan kişilerin gözleri daha az yorulmaktadır. Kitap okurken zaman zaman dinlenmek, ev ortamında odanın nem dengesini sağlamak kuruluğu önlemek için bir seçenek olabilir.

 göz kuruluğu baş ağrısı yapar mı

Göz Kuruluğu Baş Ağrısı Yapar Mı?

Uzmanlara göre göz kuruluğu baş ağrısı oluşturmaz. Fakat göz kuruluğuna neden olan farklı bir etken baş ağrısı oluşturabilir. Klimalı ortamda olmak da bunlardan biridir. Klimalı odada gözler kuruyabilir. Aynı zamanda klima bazı kişilerde baş ağrısı da yapar. İki durum aynı anda yaşandığı zaman hasta “Göz kuruluğu baş ağrısı yaptı.” gibi düşünebilir. Bu düşünce bilgisayar etkeni için de geçerli olacaktır. Gözlerin kurumasına neden olan sürekli bilgisayar kullanımı, radyasyondan dolayı baş ağrısı da meydana getirir. Bu gibi nedenlerden daha farklı bir şikayetiniz varsa, göz doktoruna danışıp daha iyi bilgi alabilirsiniz.

Göz Kanlanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur?

Göz Seyirmesi Neden Olur? Ne Anlama Gelir? Nasıl Geçer?

Katarakt Ameliyatı Sonrası

Katarakt ameliyatında bozulan göz merceği eritilerek alınır. Bu amaçla kullanılan fako cihazı kataraktı şok dalgaları ile eritir.

Katarakt ne kadar sertse o kadar çok şok dalgası ortaya çıkar. Kornea, yani gözün önündeki saat camı gibi şeffaf tabakanın iç yüzeyinde bu tabakayı şeffaf tutmayı sağlayan endotel hücreleri bulunur. Bu hücrelerin bir kısmı ameliyatta kataraktı eriten fako cihazının şok dalgalarından etkilenerek ölürler. Bunun sonucunda kornea da sıvı birikmesi ödem ve bulanık görme olur.

Katarakt ameliyatı sonrası problemler nelerdir?

Katarakt ameliyatı gözün en ciddi ameliyatlarından birisidir ve düşük de olsa görmeyi kaybetme riski vardır. Bu risk, maliyet düşünülerek ucuz malzeme kullanılan, aynı malzemenin değiştirilmeden birçok hastaya uygulandığı, göz koruyucu ilaçlardan tasarruf edilmeye çalışılan ve kalitesiz göziçi merceği kullanılan merkezlerde daha yüksektir.

Yaşanabilecek problemlerden en önemlileri ameliyat sırasında ortaya çıkabilen kanamalardır. Çok nadir olsalar da bazı durumlarda doktorun elinden fazla bir şey gelmeden göz kaybedilebilir. Özellikle hipertansiyonu olan şişman bireylerde bu risk daha fazladır. İkinci önemli problem enfeksiyonlardır.

Temizliğe dikkat eden ve tek kullanımlık FDA onaylı malzeme kullanan merkezlerde, göz içi antibiyotiklerinde yardımı ile bu risk en aza indirilir. Kataraktın göz içine düşmesi, göziçi merceğinin yerleştirilmesinde zorluklar, son teknoloji cihazların kullanılmaması nedeniyle yaşana mercek numara hataları gibi birçok önlenebilir problem de katarakt ameliyatı sırasında ortaya çıkabilir.

Bu problemleri yaşamamak için yapılması gereken, her önemli işte olduğu gibi maliyete göre değil, doktorun tecrübesine, hastanenin şartlarına ve kullanılan malzemenin kalitesine göre karar vermektir. Unutulmamalıdır ki birey kalan hayatı boyunca görmesi bu ameliyatın başarısına bağlıdır ve kaliteli ithal malzemelerin bir maliyeti vardır. Çok ucuza ameliyat yapan merkezlerin bu tür kaliteli malzeme kullanması, malzemeleri tek kullanımlık tercih etmesi ve kaliteli göziçi mercekler kullanması mümkün değildir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Ödem

Kendini yenileyemeyen bu hücrelerin kalanları fazladan çalışarak ve boşlukları doldurarak bu ödemi giderirler.

Endotel hücrelerinin çok fazla sayıda kaybı olursa, ödem kalıcı olur ve görme kalıcı olarak bozulurken göz ağrılı hale gelebilir.

Bu durumun tedavisi halk arasında göz nakli olarak bilinen, kornea nakli iledir. Bu ciddi bir ameliyattır, nakil sonrasında da görme çok iyi olmayabilir. Bu nedenle kornea endotel hücrelerinin ameliyatta korunması bu durumlara düşmemek için çok önemlidir.

Korneanın katarakt ameliyatında bozulmasının önüne geçmek için, ameliyatın kataraktın olgunlaşması beklemeden erken yapılması, tecrübeli bir cerrahın ameliyatı yapması, yeni nesil akıllı fako cihazlarının kullanılması, ameliyatta endotel hücrelerini koruyan ancak pahalı olan viskoelastiklerin yeterince ve iyi kalite olanlarının kullanılması gereklidir. Maliyeti önde tutarak, ucuz malzemeler ya da viskoleslatikler ile yapılan ameliyatlarda bu risk çok artmaktadır.

Hastalar iyi kalite lens yanında kullanılan diğer malzemelere de dikkat etmelidir. Prof. Dr. Ahmet Akman, 15000 üzerinde ameliyat tecrübesine ek olarak tüm cerrahilerinde orijinal ABD üretimi viskoelastikler, yeni nesil akıllı fako cihazları kullanarak, ameliyatta korneanın en iyi şekilde korunmasını sağlamaktadır.

Katarakt ameliyatı sonrası görme ne zaman düzelir?

Katarakt ameliyatının ilk saatlerinde bulanık görme olması normaldir. Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir.

Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir.

Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır. Eğer hala ölçülen görme istenilen düzeyde değilse, problem varlığı araştırılmalıdır.

Unutulmaması gerek bir noktada net görme kavramının göreceliği olduğudur. Bazı bireyler %10 görürken iyi görüyorum derken bazı bireyler %100 görürken bile bulanıklıktan şikayet ederler. O nedenle görmenin net olup olmadığı muayene sırasında ölçülen gerçek görme keskinliğinin sonucuna göre söylenir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Batma

Batma hissi genellikle gözün dış yüzeyinin tahrişi ya da kuruması ile oluşur.

Katarakt ameliyatı sonrasında kullanılan damlalar bazı hastalarda alerji, bazı hastalarda tahriş yaparak batmaya sebep olabilirler. Ayrıca hastada kuru göz hastalığı varsa, ameliyat öncesinde çok hissedilmese de bu damlalar ve ameliyata bağlı olarak batma oluşabilir. Bu durumda önce doktorunuza kontrol yaptırmalısınız. Eğer bir problem yoksa gözü ıslatan suni göz yaşı damlalar başlanarak kuruluğun önüne geçilmelidir.

Özellikle iç Anadolu gibi kuru iklime sahip coğrafyalarda hastalarının büyük kısmında batma problemi ameliyat olsun olmasın çok sık karşılaşılmaktadır. Damlalara rağmen geçmeyen batmalarda daha ileri tedavi yöntemleri vardır.

Katarakt ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli ?

İlk olarak ve belki de en önemlisi gözü ovuşturmak, çok sıkarak kapamak ve kuvvetli ıkınmakdan kaçınılmalıdır. Yüz yıkama ve banyo 4-5 gün yapılmamalıdır. İlk hafta secde etmekten kaçınılmalı, namaz kılınıyorsa oturarak kılınmalıdır. Ayrıca doktorunuzun önerdiği damlalar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Katarakt ameliyatı sonrası gözlük kullanmak gerekir mi ?

Gerekebilir. İlk olarak uzak yani mesela televizyon seyretmekten bahsedelim. Katarakt ameliyatında konulacak mercekler için ölçümler ameliyat öçncesinde çeşitli aletlerle yapılır. Kliniğimizde en hassas ölçüm cihaz olan Zeiss IOLMaster 700 ile bu ölçümleri alıyoruz.

Prof. Dr. Ahmet Akman ve ekibi bu cihazla ilgili dünyada ki ilk bilimsel yayını yapan ekiptir. Ancak ölçümler ne kadar hassas olursa olsun bunlar matematiksel ölçümlerdir. İnsan biyolojisi her zaman matematikle uyuşmaz. Her hasta iyileşirken cevabı farklı olabilir. Bu nedenle çoğu hastada sıfıra yakın ama +0.50 ile -0.50 aralığında sonuçlara ulaşılır. Bu değerler için hastanın gözlük takması gerekmez.

Astigmatı olan hastalarda normal mercekler kullanılırsa yukarıdaki değerlere ulaşılsa bile astigmat kalacağı için hasta gözlük takmak zorunda kalır. Bu nedenle astigmatı olan hastalara Torik denilen astigmat düzelten mercekler kullanılmalıdır. Prof. Dr. Ahmet Akman bu lensler konusunda ülkemizin önde gelen cerrahlarından olup, bu konuda her yıl çok sayıda konuşma yapıp konferans vermekte, meslektaşlarını eğitmektedir.

Son olarak uzak gözlüksüz hale gelse bile normal mercek kullanılan hastalarda, yakın görmek yani yazı okumaka için okuma gözlüğü takmak zorunludur. Bunun çözümü de akıllı lens denilen, aslında akıllı olmayıp, üç odaklı olan merceklerdir. Bu mercekler kullanıldığında yakın gözlüksüz görülür hale gelir. Astigmatı olan hastalarda bu merceklerin torik modelleri kullanılmalıdır.

  1. Önceki
  2. Sonraki
  • Renklerle aranız iyi mi?Test edin!
  • Sarı Nokta (Santral Görmeniz)Test edin!
  • Astigmatınız var mı?Test edin!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır