dağ gorili nesli neden tükeniyor / Doğu gorili (Gorilla beringei) - Evrim Ağacı

Dağ Gorili Nesli Neden Tükeniyor

dağ gorili nesli neden tükeniyor

\n

Afrika ülkesi Uganda’da nadir görülen dört dağ gorili yıldırım çarpması sonucu öldü. Ölen gorillerden birinin hamile olduğu açıkladı.

\n

Biri yavru olan dört goril, Uganda’daki Mgahinga Ulusal Parkı’nda ölü bulunduklarında, vücutlarında elektrik yanmasını andıran lezyonlar görüldü. Gorillerin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için test sonuçları hâlâ çıkmamış olsa da, uzmanlar hayvanlara yıldırım çarptığı sonucuna vardı.

\n

gazeteduvar'ın haberine göre; ölen gorillerin, Hirwa ailesi olarak bilinen 17 üyeli bir dağ gorili grubundan olduğu açıklandı. Hirwa ailesi, geçtiğimiz yıl Ruanda-Uganda sınırını geçerek Mgahinga Ulusal Parkı’nda yaşamaya başlamıştı. Ailenin geriye kalan 13 üyesinin olaydan sonra parkta bulunduğu ve sağlıklı olduğu belirtildi.

\n

Nesli tükenme tehlikesi altında

\n

Dünyada sadece dağ gorilinin kaldığı sanılıyor. Dağ gorilleri, Afrika’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda ve Ruanda’da koruma altındaki bölgelerde yaşıyor. Yoğun koruma çabaları ve av yasaklarının ardından, dağ gorilleri iki yıl önce ‘kritik derecede tehlike altındaki türler’ listesinden çıkarılmıştı.

\n
primate". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 21 Eylül tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz &#;
  • ^Glazko, Galina V.; Nei, Masatoshi (1 Mart ). "Estimation of Divergence Times for Major Lineages of Primate Species". Molecular Biology and Evolution. 20 (3): doi/molbev/msg ISSN&#;&#;
  • Sudan 20 Mart günü öldü. O Orta Afrika beyaz gergedanının dünyada kalan son erkek bireyiydi. Artık dünya üzerinde yaşayan yalnızca iki tane Orta Afrika beyaz gergedanı var.

    Sudan 45 yaşındaydı. Kenya’ya asıl ait olduğu topaklara iade edilmeden önce Çekya’da Dver Kralove Hayvanat Bahçesinde tutsak tutuluyordu. Yaşlılığa bağlı komplikasyonlar sonucu ölen Sudan, yaşamının son yıllarını türünün son iki dişisiyle geçirdi. Ölümünün ardından genetik meteryallerinin saklandığı türün devamı için çalışmalar yapıldığı açıklandı.

    Sudan’ın ölümü nesli tükenmekte olan hayvanlar konusunun yeniden gündeme gelmesini sağladı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) yaptığı açıklamada nesli tükenmek üzere olan yaklaşık 3 bin hayvan türünün bulunduğunu,  bu ölümün diğer türler için bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini açıkladı.

    WFF’nin Baş Yaban Hayatı Danışmanı Heather Sohl yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

    “Boynuzlarına olan talep nedeniyle, Orta Afrika beyaz gergedanlarının yok oluşlarını kendi gözlerimizle izledik. İnsanlar, vahşi yaşamı birçok yönden tehdit ediyor. Tarım, mobilyacılık, madencilik sektörleri ve altyapı için arazi kullanımı habitatları yok ederek, bitki ve hayvan türlerinin geleceğini tehdit ediyor. Türlerinin bu denli yıkımı ise iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor”.

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın açıkladığı listeye göre yok olmakla karşı karşıya olan 3 bin hayvan türünden 19’u yok olma sınırında yer alıyor. Listede farklı bölgelerde yaşayan farklı türlerdeki birçok hayvan yer alıyor. Ortak oldukları tek nokta ise nesillerinin tükenmesinin asıl sebebinin insanların doğaya verdiği zarar olması.

    Körfez Muturu (Vaquita)

    Vaquita ya da Meksika yunusu olarak da bilinen Körfez muturu yok olmak üzere olan bir deniz memelisi. yılında keşfedilen bu tür, keşfinin ardından yalnızca 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşılaştı. Koruma altında olan Meksika’nın Kaliforniya Körfezinde, kaçak balıkçıların ağlarına takılmaktan kurtulamayan bu türden şu anda dünya üzerinde yalnızca 30 tane kaldı.

    Sumatra Gergedanı

    Sumatra gergedanının, varlığını sürdüren gergedan türlerinin en eskisi olduğu düşünülüyor. Yaşayan bu en küçük gergedan türü, aynı zamanda iki boynuzlu tek Asya gergedanı.

    Yok olmalarının en büyük sebebi insanlar tarafından boynuzları için avlanmaları. Boynuzlar Çin tıbbında kullanılmak için, Arap Yarımadası’nda da hançer yapmak ya da duvar süslemeleri için tercih ediliyordu. Bir diğer sebep ise yaşam alanlarının yok edilmesi. Yasa dışı avlanma ve yaşam alanlarının parçalanmasıyla sayıları azalan gergedanlar birbirlerinden ayrı yaşamak zorunda kaldıkları için üreyemediler ve şu anda bu türün dünya üzerinde ’ün altında nüfusa sahip olduğu belirtiliyor. Son 15 yılda ise sadece 2 yavrunun doğduğu belirtiliyor.

    Güney Çin Kaplanı

    ’li yılların başlarında sayıları 4 bini bulan güney Çin kaplanlarının nüfusu, binlercesinin avlanmasından dolayı yılına gelindiğinde 30 ile 80 arasında bir sayıya düştü. Çin hükümetinin ’da avlanmalarını yasaklaması ise türü kurtarmak için yeterli olmadı. Günümüzde ise türün tamamen yok olduğu düşünülmekte.

    Dağ Gorili

    Dağların yüksek kısımlarındaki ormanlarda yaşayan bu goril türü diğer türlere kıyasla kendini soğuktan koruyabilmesi için daha tüylü bir vücuda sahip. Uganda’da yaşayan dağ gorilleri, insanların gittikçe bölgelerini işgal etmesiyle birlikte daha yukarılara çıkmak ve daha zor yaşam şartlarıyla mücadele etmek zorunda kaldılar. Bölgede süregelen iç savaş ve bulundukları yerdeki kömür çıkarımı ise yaşam şartlarını daha da zorlaştırdı. İnsanlarla temasları sonucunda, insanlardan kaptıkları en küçük bir soğuk algınlığı bile ölmelerine neden olan Dağ Gorillerinin sayılarının civarında kaldığı düşünülüyor.

    Amur Parsı

    Rusya’nın uzak doğusundaki ılıman ormanlık arazilerde yaşamaya adapte olmuş bir pars türü. Adını eskiden yoğun olarak bulunduğu Çin ile Rusya'nın doğal sınırını oluşturan Amur Nehri Vadisi'nden alıyor. Saatte 60 km hızla koşabilen Amur parsı yatayda 6 metre yukarıya doğru ise 3 metre sıçrayabiliyor. Kaliteli kürkleri için avlanan bu hayvanların bir tanesinin kürkü ABD doları ile ABD doları arasında bir fiyattan satılıyordu. Çin ve Rusya iş birliğiyle Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yürütülen projelerle birlikte yasa dışı yollardan ticareti yasaklandı. Şu anda ise 60’tan az nüfusa sahip olan türün sayısını tekrar arttırmak için çabalar yürütülüyor.

    Sırt Yüzgeçsiz Yunus

    Asya’nın en uzun nehri olan Yangtze’de yaşayan bu tür muzip gülümsemesi ve bir gorille kıyaslama yapılabilecek zekasıyla biliniyor. Bu yunus türü kıyılara yakın yaşadığı için insanlarla yüksek ölçüde etkileşim içindedirler. Türünün giderek yok olmasının asıl nedeni aşırı avlanma olan sırt yüzgeçsiz yunuslar nehirdeki gemi hareketliliği ve nehir kirliliğinden de olumsuz etkileniyorlar. Tam sayımı yapılamamasına rağmen 10 yıllık periyotlar halinde incelendiğinde Doğal Yaşamı Koruma Vakfı tarafından nesli tükenmekte olan ilk 19 hayvan türü arasında kabul edilmiştir.

    Sumatra Fili

    Sumatra filleri beslendikleri bitkilerin tohumlarını çok uzağa taşımaları sayesinde orman ekosisteminin korunması için vazgeçilemez bir unsur olarak görülüyor. Türlerinin yok olmak üzere olmasının en önemli sebebi olarak ormanların yok edilmesi gösteriliyor. Sumatra’da ormanların insanlar tarafından giderek işgal etmesiyle birlikte insanlarla karşılaşan Sumatra filleri hasatları yediği, evlere zarar verdiği, insanları yaraladığı hatta kimi durumlarda öldürdüğü gerekçeleriyle insanlar tarafından zehirlenmeye ve vurulmaya başlanıyor. Günümüzde ise nüfuslarının ile arasında değiştiği ön görülüyor.

    Cava gergedanı

    Günümüzde sadece Cava Adası'nda bulunan Ujung Kulon Milli Parkında yaşayan Cava gergedanı yaklaşık 1,7 m. boyunda olup ve ile kilogram arasında bir kiloya sahiptir. Doğal felaketlere, doğal yaşam alanlarının kaybına, hastalıklara ve aynı soydan çiftleştirmeye karşı aşırı savunmasız olan bu gergedanların şu andaki sayısı 58 ile 68 arasındadır.

    Malezya Kaplanı

    Yol yapımı çalışmalarıyla ağaçların kesilmesi, tarım için ormanlık alanların yok edilmesiyle beraber insanların arasında kalan Malezya Kaplanları, bölge halkı tarafından nefretle karşılanıyor. Bunun en büyük sebebi de ekonomik durumu iyi olamayan bölgeye yılından yılına kadar bin ABD doları zarara neden olmuş olmaları. Bu sebeple de çoğu zaman otoriteler ve köylüler tarafından öldürülüyor ve karaborsada satılıyorlar. Şu anda ile arasında bir sayıda oldukları düşünülüyor.

    Şahin Gagalı Kaplumbağa

    Diğer çoğu deniz kaplumbağası gibi en çok yuvalama alanlarının kaybedilmesinden, yumurtalarının toplanmasından, balıkçılık kaynaklı ölümden, kirlilikten ve sahil kenarlarının yerleşim yerlerine açılmasından olumsuz etkilenen bu kaplumbağa türünün karşılaştığı en ölümcül tehlike ise vahşi yaşam ticareti. Özellikle kabuklarından süs eşya, aksesuar veya tabak yapmak için yasaklamalara karşı halk tarafından avlanmaya devam ediyor. Şu andaki sayıları tam ölçülemese de şahin gagalı kaplumbağalar Doğal Yaşamı Koruma Vakfı tarafından nesli tükenmekte olan ilk 19 hayvan türü arasında kabul edilmiştir.

    Listenin devamı

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından ilan edilen nesli yok olmak üzere olan 19 hayvan türü listesinde yer alan diğer türler ise siyah gergedan, Borneo orangutanı, Cross River gorili, doğu ve batı ova gorilleri, Tapanuli orangutanı, saola, Sumatra orangutanı, Sumatra kaplanından oluşuyor. (HK)

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası