avrupa gönüllü hizmeti / Avrupa Dayanışma Programı - Vikipedi

Avrupa Gönüllü Hizmeti

avrupa gönüllü hizmeti

Okumaya Başla!

ESC Programı (Avrupa Gönüllü Hizmeti)

Hakkındaki Her Şey Bu Yazıda!

 

Merhaba Genç!

Merhaba ESC (ADP) ya da Eski ismiyle EVS (AGH) Gönüllü Adayı!

Bu yazıyı baştan sona okursan, bil ki başka bir bilgiye ihtiyacın olmayacak.

Bu sebeple hemen çayını ya da kahveni al ve okumaya başla!

 

Ama dersen ki ben okumaya çok üşeniyorum, seni şöyle alalım: bu yazıdaki her şeyi video olarak da anlattık!

https://youtu.be/va6WTZzDuZU

 

Öncelikle Gençlik Çalışmaları Derneği’ne ulaştığınız için teşekkür ederiz! Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız! Bu işe yeni girişen birisi olduğunu düşünerek bilmen gereken temel şeylerle başlıyoruz:

 

18-30 yaş arasında, ülkemizde ikamet eden her genç bu programa başvuru yapabilir.

Öğrenci, mezun, dil bilme vb. gibi zorunluluklar yoktur! Program herkese açıktır!

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH): Programın eski Türkçe adı

European Voluntary Service (EVS): Programın eski İngilizce adı

Avrupa Dayanışma Programı (ADP): Programın yeni Türkçe adı

European Solidarity Corps (ESC): Programın yeni İngilizce adı

Kısacası bu isimlerin ya da kısaltmaların hepsi aynı programdan bahsediyor.

 

Destekleyen Kuruluş (Supporting Organisation): Ya da eski adı ile Gönderen Kuruluş (Sending Organisation) seni Türkiye’den yurt dışına gönderecek olan kuruluş. Bu yazıyı okuyorsan, hali hazırda destekleyen kuruluşunu buldun demektir. Gençlik Çalışmaları Derneği eğer ki bir proje bulursan, seni yurt dışına gönderebilir! Bunun için aşağıdaki başvuru aşamalarını dikkatlice oku!

Ev Sahibi Kuruluş (Receiving Organisation): Ya da eski adı ile Ev Sahibi Kuruluş (Hosting Organisation). Bu kuruluş yurt dışında gönüllülük yapmak için başvuru yapacağın dernek, vakıf, belediye, üniversite vb. kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olacak. Kısacası yurt dışında gönüllülük yaptığın, sana ev sahipliği yapacak olan kuruluş oluyor.

Lider Kuruluş (Lead Organisation): Ya da eski adı ile Koordinatör Kuruluş (Coordinating Organisation). Bu kuruluş da yurt dışında bulduğun projenin hibesini/bütçesini yönetecek olan kuruluştur. Çoğu durumda ev sahibi kuruluş aynı zamanda lider kuruluş olarak görev yapar. Ayrıca üçüncü bir kuruluşa ihtiyaç olmaz.

Gönüllü (Volunteer): 18-30 yaş arasında, daha önce bir ESC projesinde yer almamış, Türkiye’de ikamet eden genç. Bu kişi sensin 🙂 Eğer ki şartlar sana uygunsa, başvuru yapabilirsin.

Mentör (Mentor): Eğer ki bir proje ile yurt dışına gidersen, orda sana yardımcı olacak gönüllü rehber. Bu kişiyi sen bulmuyorsun, ev sahibi kuruluş bulunca onlar sana ayarlıyorlar!

Ulusal Ajans (National Agency): Eğer ki bir ESC projesine gidersen bu projenin finansmanını sağlayan, her ülkede bulunan Erasmus+ ve ESC programlarını yürütmekten yetkili olan kuruluş. Bu kuruluş ile senin doğrudan bir bağlantı kurmana gerek yok. Ev sahibi ve gönderen kuruluşun bu kuruluş ile hibe sözleşmesi yapacak ve raporlama süreçlerini senin adına onlar yürütecek. Sen sadece böyle bir kuruluş olduğunu ve ne iş yaptığını bil yeter.

 

Yolculuk masrafları (Travel Cost): Eğer ki bir ESC projesine seçilirsen, yaşadığın şehirden, gittiğin ülkedeki ev sahibi kuruluşa kadar olan bütün yolculuk masrafların proje bütçesinden ödenir. Fakat bunun bir limiti var ve yolculuk mesafesine göre (kilometre hesabına göre) ödeniyor. Eğer ki bütçeyi aşarsan, küçük bir miktar ödemeyi kendin yapmak durumunda kalabilirsin. Ama çok da korkma! Genellikle bu para bütün yolculuğu karşılayacak düzeyde oluyor.

Yemek masrafları (Food cost): Katıldığın projede ev sahibi kuruluş sana 3 öğün yemek vermeli. Ya da bu yemeği kendin organize edebileceğin şekilde sana sabit bir ödeme yapmalı. Yemek organizasyonu her projede farklı şekilde yapılmaktadır. Başvurduğun projenin organizasyonu zaten sana bununla ilgili detaylı bilgi verecektir.

Cep Harçlığı (Pocket Money/Volunteer Allowance): Katılcığın ESC projesi boyunca her ay günlük 3-6 EURO tutarında bir cep harçlığı sana verilecek. Bu tutar her ülkede değişiklik göstermektedir. Gitmeden önce ev sahibi kuruluş bunla ilgili sana bilgi verecektir.

Konaklama (Accommodation): Ev sahibi kuruluşun projen boyunca sana bir konaklama ayarlayacak. Bu konaklama bir evde diğer gönüllülerle birlikte olabilir, ya da bir aile yanında olabilir. Belki de bir otel, hostel… Bunun detayları da proje öncesinde sana söylenecektir.

Seyahat Sağlık Sigortası (Insurance): Projen boyunca ve sonrasındaki iki ayı da kapsayan bir sigortan olacak ve bu sigorta hem vize almanı kolaylaştıracak hem de sana bir şey olursa bütün masraflarını karşılayacak. Bu sigortayı sen gitmeden önce ev sahibi kuruluşun yapıp, sana poliçeni e-posta atacak!

Yerel Ulaşım Giderleri (Local transportation): Eğer ki yaşadığın ev ve gönüllülük yaptığın kurum arasında her gün gidip gelmen gerekiyorsa, ev sahibi kuruluşun sana ayrıca bir yerel ulaşım parası ödeyecek veya sana bir bisiklet verecek. Bu mesafe eğer yürüyerek gidilecek gibiyse de tabana kuvvet! 🙂

Vize ve Oturma İzni masrafları (Visa and Residence Permit costs): Eğer ki yurt dışına çıkmak için vizeye ihtiyacın varsa, ya da 90 günden fazla kalacaksan ve oturma iznine ihtiyacın varsa dert etme! Başvuru aşamasında bunu not olarak eklemeyi unutma. İstisnai masraflar kaleminden vize ve oturma izni masrafların, varsa diğer vize evrakları için gerekli masrafların projeden karşılanır.

Yurt dışı çıkış harcı: Ülkemizden yurt dışına gitmek için gerekli yurt dışı çıkış harcı (150 TL) yine projenin varsa vize masrafları kaleminden ödenir.

NOT: Bazı proje koordinatörleri vize ve oturma izni için istisnai ek bütçe talep etmeyi unuttukları için projede bu ödemeleri yapamıyorlar. Bu durumda lütfen önden bilgi alıp, vizeye ihtiyacınız olduğunu söylemeyi unutmayın!

Pasaport: Bu belge kimlik yerine geçen bir belge olduğu için maalesef sizin tarafınızdan çıkarılması ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. Eğer ki 25 yaş altı bir öğrenci iseniz, öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. Bunu nasıl çıkaracağını Google’a sorabilirsin. 🙂 Ama şunu unutma ki; bir ülkeye seyahat ederken pasaport sürenin en az dönüş tarihinden sonraki 6 ayı da kapsaması gerekmektedir. Bu sebeple eğer ki öğrenci pasaportu alacaksan, bu süreyi kapsadığından emin ol, kapsamıyorsa da hiç uğraşma, 5-10 yıllık bir pasaport çıkar ve keyfine bak! Çünkü bu projelere ne zaman kabul alacağın ve ne zaman gidip geleceğin genellikle belli olmaz.

 

Standart bir gönüllülük projesi uzun dönem olarak 2-12 ay arasında sürer.

Eğer ki dezavantajlı bir genç iseniz, kısa dönem projelere de katılabilirsiniz. Bu projeler de 15-59 gün arasında sürmektedir.

Eğer ki bir defa uzun dönem projeye katılırsanız, tekrar bu programa katılamazsınız. Eğer ki bir defa kısa dönem projeye katılırsanız, tekrar uzun dönem bir projeye gidebilirsiniz. Fakat iki projenin toplam uzunluğu 14 aydan fazla olamaz!

 

Başvuru aşamasının biraz meşakkatli bir süreç olduğunu baştan söyleyelim. Fakat inat eden hemen herkes mutlaka ama mutlaka bir gün kendine uygun bir proje bulur ve gider. Bu motivasyona inanarak başvurularınızı özenle yapın!

Sizler için adım adım bir rehber hazırladık:

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir ESC projesine başvurabilmek için öncelikle kendinize bir gönderen kuruluş bulmalısınız (Supporting organisation). Bu durumda daha önce de söylediğimiz gibi biz Gençlik Çalışmaları Derneği olarak size gönderen kuruluş olabiliriz. Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece aşağıdaki bilgileri kopyalayıp kullanabilirsiniz:

 

ESC Sending Organisation: Youth Work Association (Gençlik Çalışmaları Derneği)

ESC Accreditation Number: 2021-1-TR01-ESC50-098895 (Supporting Only)

Accreditation Details:https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/53177_en

PIC and OID Number: 918857721 / E10046683

Contact: Mehmet ÇETİNKAYA, President, [email protected], [email protected]

PIF: https://youth.org.tr/partnership/

Web:www.youth.org.tr / www.instagram.com/youthorgtr

 

Bu projelere başvuru yapmak için kendinize bir Europass CV oluşturmalısınız. Bu özgeçmişi İngilizce oluşturmanız lazım. Bu süreçte maalesef biz yazım ve çeviri desteği veremiyoruz. Bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Ama sizin için bir hazırlık yaptık ve nasıl Europass CV oluşturacağınızı şu videodan canlı olarak izleyebilirsiniz:

https://youtu.be/-7M13PPEdjk

 

Bu projelere başvururken Europass özgeçmişinizin yanı sıra, bu projeye neden başvurduğunuzu anlatan da bir mektup yazmanız gerekmektedir. Çok temelde motivasyon mektubu, niyet mektubu, kapak yazısı, ön yazı, cover letter gibi bir çok ismi olan bu belgenin amacı aslında çok basit.

Bu yazıyı yazarken cevap vermeniz gereken sorular da şunlar:

  • Bu proje bittiği zaman ne olacak? Bu proje size ne katacak? Hayatınızda neyi değiştirecek?
  • Bu projeyi yürüten ev sahibi kuruluşa nasıl bir faydanız olacak? Onların faaliyetlerine nasıl katkıda bulunabilirsin?

Bu iki soruya iki paragraf cevap verseniz bile yeterli. Siz onlara ne katabilirsiniz, onların size ne katmasını bekliyorsunuz?

Ayrıca etkili bir özgeçmiş oluşturmak ve güzel bir motivasyon mektubu yazmak için şu videoyu da izleyebilirsiniz:

https://youtu.be/dSlkqiQ44OE

 

Europass CV hazırlandı, Motivasyon Mektubu yazıldı. Şimdi sıra ev sahibi kuruluş bulmakta. Yani yurt dışında gideceğiniz kuruluşu bulma zamanı!

  • Şu adrese gidin: https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en
  • Sol menüden Scope yazan kısımdan “Volunteering” seçeneğini seçin.
  • Sol menüden Role yazan kısımdan “Host” seçeneğini seçin.
  • İsteğe bağlı olarak ülke, şehir, çalışma alanı gibi seçenekleri de seçebilirsiniz.

Sonrasında sağ tarafta aradığınız kriterlere uyan tüm gönüllülük projesi yapan ev sahibi kuruluşların listesine ulaşacaksınız.

Buradaki kuruluşların sayfalarının içine girip faaliyet detaylarını araştırın. Size uygun olduğunu düşündüğünüz kuruluşların adını, web sitesini, iletişim bilgilerini ve o kuruluş hakkında kısa kısa notları bir dosyada toparlayın.

Araştırmanız bittiği zaman, bu kuruluşlara e-posta atın ve başvuru yapın.

Konu: Bu kısma mutlaka gönüllü başvurusu yaptığınızı yazın.

Açıklama: Buraya mutlaka selam ile başlayıp, selam ile biten bir yazı yazın. Mesajın içeriğinde gönüllülük projesi aradığınızı, mümkünse kaç ay sürecek ve ne zaman başlayacak bir proje aradığınızı, ekte özgeçmiş ve motivasyon mektubunuzun yer aldığını belirtin.

ÖNEMLİ: Ayrıca sizi Türkiye’den oraya gönderecek bir Gönderen Kuruluşunuzun olduğunu not edin. Bu kısmın altına yukarıda verdiğimiz bilgileri (Gençlik Çalışmaları Derneği) kopyalayıp yapıştırın.

Eğer ki başvurunuz ile ilgilenirlerse onlardan cevap almaktan mutlu olacağınızı da yazıp, nazik bir dille başvurunuzu inceledikleri için teşekkür ettiğinizi yazın.

Ek kısmına mutlaka Europass CV ve Motivasyon Mektubunuzu eklemeyi unutmayın!

Aynı anda yüzlerce projeye başvurabilirsiniz ama sakın birden fazla kuruluşa aynı anda e-posta atmayın. Her kuruluşa tek tek e-posta atın ve mesajın içine hangi kuruluşa ya da projeye başvuru yaptığınızı yazın. Bu size seçilme aşamasında artı puan sağlayacaktır. Ne istediğini bilen gönüllüler her zaman 1-0 öndedir.

Örnek bir eposta:

Konu: ESC Volunteer Application to XXX Association

Mesaj:

Dear Sir, Madam,

My name is Ayşe DEMİR. I am looking for an ESC Volunteering opportunity in France. I have reviewed your organisation details on European Youth Portal and would like to take part in your ESC activities for long term (preferably 10 months) starting from September 2022.

I am sending you my Europass CV and Motivation letter enclosed by the attachment.

I already have a sending organisation from Turkey and their details are below:

ESC Sending Organisation: Youth Work Association (Gençlik Çalışmaları Derneği)

ESC Accreditation Number: 2021-1-TR01-ESC50-098895 (Supporting Only)

Accreditation Details:https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/53177_en

PIC and OID Number: 918857721 / E10046683

Contact: Mehmet ÇETİNKAYA, President, [email protected], [email protected]

PIF: https://youth.org.tr/partnership/

Web:www.youth.org.tr / www.instagram.com/youthorgtr

I will be very happy if you review my application and set a Skype meeting to get to know more about me!  

Looking forward to hearing from you soon!

Best regards,

Ayşe DEMİR
[email protected]
+90 0500 500 50 50

 

Diyelim ki kendinize bir ev sahibi kuruluş buldunuz ve olumlu cevap aldınız. Bu durumda yapılması gereken karşı tarafa hemen bizim Ortaklık Bilgi Formumuzu (Partnership Identification Form) iletmek olacaktır. Bu dosyayı şu adresten indirebilirsiniz: https://youth.org.tr/partnership/

Bu dosyayı karşı kuruluşa atıp, “gönderen kuruluşum sizden haber bekliyor” demeniz yeterli :). Gerisini biz hallederiz.

 

Bir ev sahibi kuruluş buldunuz, gönderen kuruluşunuz ile ev sahibi kuruluşunuz arasında bir anlaşma imzalanıyor. Bunun yanı sıra sizin de dahil olduğunuz bir anlaşma daha imzalanıyor. Bu anlaşmanın adı Gönüllülük Anlaşması.

 

Ya da İngilizce adı ile Volunteering Agreement, ya da eski ismiyle Faaliyet anlaşması (Activity Agreement) isimli bir anlaşma gönüllü, ev sahibi ve gönderen kuruluş arasında imzalanır. Bu anlaşmada projenin bütün detayları yer alır. Bu detaylar: yol, yemek, konaklama, cep harçlığı, vize, oturma izni, çalışma günleri, izin günleri, sorumluluklar, haklar, faaliyet detayları vb. gibi her türlü detayı barındırır. Bu aşamada eğer ki kafanıza yatmayan bir şey varsa, mutlaka ev sahibi ve gönderen kuruluş ile görüşmeli ve bu konuda detaylı bilgi almalısınız. Eğer ki orta yol bulunursa, düzeltme yapılır. Eğer ki size uygun olmayan maddeler varsa, vazgeçip başka proje aramaya devam edersiniz.

 

Siz projeye kesin olarak seçildikten ve gönüllülük anlaşması imzalandıktan sonra lider kuruluş sizin için bir sigorta yapar ve bu sigorta poliçesi 5-7 gün içinde size e-posta ile gelir.

 

Gönüllülük anlaşması imzalandı ve sigortanız yapıldı. Bu aşamada vize işlemleri için ev sahibi ve gönderen kuruluş size evraklar konusunda detaylı bir bilgi kitapçığı gönderecek. Bu kitapçıkta yazan aşamaları takip ederek ilgili tüm belgeleri toplayıp, vizeye başvuracaksınız. Vizeniz ile ilgili tüm harcamalarınız yukarıda da bahsettiğimiz üzere projeden ödenecek. Sizin yapmanız gereken tek şey harcama yaptığınız belgeleri saklamak ve sonrasında ödeme talep etmek.

 

Vizeniz çıktıktan sonra gönderen ve ev sahibi kuruluşunuza vizenin bir kopyasını göndereceksiniz. Ev sahibi kuruluşun da belirlediği bir tarihte ev sahibi kuruluş biletinizi satın alacak ya da biletinizisiz satın alacaksınız, sonra size parasını ödeyecekler.

 

Ülkeyi terk etmeden hemen önce Pre-Departure Training adında bir eğitim alacaksınız. Bu eğitimi gönderen kuruluş sizinle yüz yüze görüşerek ya da online olarak yapabilir. Bunun organizasyonunu gönderen kuruluş ile görüşeceksiniz.

 

Daha önce aldığınız vize, davetiye mektubu ve sigortanızın bir kopyasını alıp ev sahibi kuruluşun ülkesine doğru yola çıkabilirsiniz! Uçağa binerken aldığınız uçuş kartınızı kaybetmeyin, bu sizin yolculuk yaptığınızın kanıtı olacak ve ayrıca bilet paranızı iade alırken ihtiyacınız olacak!

 

Gittiğiniz ülkede bulunan ev sahibi kuruluş veya oradaki Ulusal Ajans size o ülkede yaşam hakkında bir eğitim kursu verecek. Bu eğitim genellikle başka bir şehirde, bir otelde, tüm masraflarınız ödenerek yapılır.

 

Projeniz 4 aydan fazla ise, gittiğiniz ülkenin Ulusal Ajansı sizi tekrar bir eğitime çağırır. Bu eğitim projenizin ortalarında bir yerde olur ve projenizin değerlendirilmesi için çok önemlidir. Bu eğitim de yine başka bir şehirde, bir otelde, tüm masraflarınız ödenerek yapılır.

 

Bir ESC projesine katılan herkes, projesinin sonunda bir sertifika alma hakkına sahiptir. Bu sertifika sizin yurt dışında yaşadığınız deneyimi belgeleyip, öğrenme çıktılarınızın tanınırlığını sağlar. Ev sahibi kuruluş size bununla ilgili daha fazla detaylı bilgi verecektir.

 

Bir ESC projesine gittiğiniz zaman bu deneyimi diğer gençlerin de yaşaması için eski gönüllülerin deneyimleri önemlidir. Bu sayede daha çok insan bu tür fırsatlardan faydalanır. Ev sahibi kuruluşunuz ve gönderen kuruluşunuz dönem dönem sizden projeniz hakkında blog yazmanızı ister. Bu yazıda tecrübelerinizi anlatırsınız.

 

Projenizi bitirip Türkiye’ye döndükten sonra dönem dönem organize edilir. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürtülür ve masraflarınız ödenir. Bu toplantı hakkında bilgiyi gönderen kuruluşunuz size verecektir.

 

Hadi bizim hesapları da takip edin:

Gençlik Çalışmaları Derneği

Facebook:https://www.facebook.com/youthorgtr/

Twtitter:https://twitter.com/youthorgtr/

Instagram:https://www.instagram.com/youthorgtr/

Youtube:https://www.youtube.com/c/Youthist

 

E bu kadar uğraştık ve sizin için tüm bilgileri bir araya topladık. Hadi bu yazıyı en az 1 arkadaşın ile paylaş!

 

  • Kabul aldığınız zaman ilgili projeye gitmeniz ortalama 6-8 ay sürebilir. Bunun için başvurularınızı çok önceden planlamalısınız.
  • Daha kısa sürede bir projeye dâhil olmak isterseniz; hali hazırda gönüllü arayan kabul edilmiş projelere yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için Facebook gruplarını kullanabilirsiniz.
  • Birden fazla kuruluşa başvurmanız, birden fazla kabul alma şansınızı da beraberinde doğurur. Bu durumda karşı kuruluşu da zor durumda bırakmamak adına sadece gerçekten gitmek istediğiniz kuruluşlara başvuru yapınız. Ama çok başvuru yapmayan da proje bulamaz :). Ona göre başvurulara abanmanız gerekebilir.
  • ESC projelerine seçilen adayların çoğunun geçmiş gönüllülük deneyimlerinin seçilme şansını artırdığı bilinen bir gerçek. Eğer ki gönüllülük deneyiminiz yoksa, yaşadığınız şehirde faaliyet gösteren gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar vb. yerlerde gönüllülük fırsatlarını araştırıp bu faaliyetlerde yer almanız sizin yararınıza olacaktır.
  • Eğer bir üniversitede öğrenci iseniz; gönüllülük tecrübesi edinmek için üniversitenizin bünyesinde yer alan öğrenci kulüplerini de değerlendirmeyi unutmayın! Bu deneyimleri özgeçmişinize mutlaka yazın!
  • Her gönüllüde temel düzeyde şu yetkinliklerin olması gerektiğini düşünüyoruz: Temel bilgisayar ve Office Programlarını (Özellikle Power Point, Excel ve Word) kullanma bilgisi, minimum temel düzeyde İngilizce konuşabilmek (bunun için internetten kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin), açık iletişim kurma kabiliyeti, dürüstlük ve şeffaflık. Bu kısım sadece bir tavsiyedir. Zorunluluk arz etmemektedir.

 

Derneğimiz aktif olarak bu tarz projeler hakkında videolar çekmektedir.

Şu iki Youtube kanalını incelemenizi ve abone olmanızı tavsiye ederiz:

https://www.youtube.com/c/Youthist

https://www.youtube.com/c/youthorgtr

 

Bu yazdıklarımızı okuduktan sonra halen aklınıza takılan sorular varsa bize sormaktan çekinmeyiniz: [email protected] 

 

Her zaman yanınızdayız!

Gençlik Çalışmaları Derneği
Avrupa Dayanışma Programı Gönüllü Ekibi

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti 20. Yılını kutluyor!


Avrupa Gönüllü Hizmeti, gençlere yurt dışında gönüllü olarak çalışma, ister mülteciler ve göçmenlerle dayanışma, çevre konularında çalışma yapma, çocuklar veya yaşlılar için faaliyetlerde bulunma, sivil toplum kuruluşlarını destekleme ister kültürel etkinlikler veya bir dizi diğer konuda çalışma olsun, inandıkları bir amaca çabalarıyla katkıda bulunma fırsatı vermektedir. 17 ila 30 yaş arasındaki herkes katılabilir ve her gönüllü, seyahat ve geçim giderlerini kapsayacak desteğin yanı sıra cep harçlığı da almakta ve sigortalanmaktadır.

Bir kuruluş olarak, faaliyetlerinizde uluslararası gönüllülük içeren bir projeyi yürütmek için mali destek alabilirsiniz. AGH gönüllüleri, yaptığınız işe coşkuları, çabaları ve birikimleri ile katkıda bulunabilirler ve kuruluşunuzdaki ortama gerçekten de ilham verici bir boyut katarlar.

AGH hakkında daha fazlasını bilmek ister misiniz?

Mina, a young refugee now living in Denmark, tells her story about volunteering in Brussels through European Voluntary Service, and using her experiences to support other refugees.

Download accompanying factsheet

İngiltere'den beş kurum , İtalya, Romanya ve Latvia Avrupa Gönüllü Hizmeti gönüllerini ağırlayan kuruluşlar olarak deneyimlerini paylaşıp , kurumların AGH gönüllülerine nasıl ev sahipliği yapabileceklerini açıklıyor.

Stories from volunteers – make a difference with European Voluntary Service


In March 2007, Victor Serrato Martín boarded a flight from sunny Malaga and touched down in a snowy Czech Republic, unaware of how profound an effect EVS would have on his life. He grew close to the people he supported, and embraced the challenge of working amongst people with a high level of need.


Download accompanying factsheet

Stories from volunteers – European Voluntary Service leads to job


Taking part in a European Voluntary Service project changed the career path of Katarzyna Bialkowska. Now, ten years after her volunteering placement, she is head of a Polish organisation running intercultural and multilingual education programmes – and she credits it all to her EVS experience.


Download accompanying factsheet

Stories from volunteers – Fresh start with European Voluntary Service


Calum Barron came from a disadvantaged background but volunteering for a European Voluntary Service project made him feel there were more options open to him than before. Following his EVS projects, Calum went on to lead several projects in Wales and he now has an apprenticeship. He also volunteers in a homeless shelter.

Download accompanying factsheet

Yakınınızdaki EVS20 etkinlikleri

Birçok ülke, Avrupa Gönüllü Hizmetinin 20. Yıl dönümünü kutlamak için etkinlikler düzenliyor. Size en yakın etkinlikleri bulmak için lütfen aşağıdan ülkenizi seçin ve “git”e basın.



Duymayan kalmasın!

EVS20 hakkındaki haberleri paylaşın – EVS20 markalama materyallerini indirmek için, buraya tıklayın.

Avrupa Dayanışma Programı (ESC)

Avrupa Dayanışma Programı (ESC), gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.

Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.

Program, daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen ve mevcut Erasmus+ altında yer alan Gönüllülük programına ve diğer AB finansman programlarına artı değer katmaktadır.

Avrupa Dayanışma Programı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 2018/1475 sayılı Tüzüğü ile kurulmuştur.
Türkiye'nin Avrupa Dayanışma Programı’na katılımı, 2018/1475 sayılı Tüzüğün 11 (1) (b) (i) Maddesine göre gönüllülük faaliyetleri, dayanışma projeleri ve ağ oluşturma faaliyetleriyle sınırlı kalmaktadır. Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında Türkiye’nin Avrupa Dayanışma Programına katılımı konusudna müzakareler bir süredir devam etmekte olup, katılım anlaşmasını imza süreci tamamlanmak üzeredir.

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?
17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veritabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portalda, proje duyurularını yapabilirler.

KAZANIMLAR
Avrupa Dayanışma Programını kapsamında gönüllü olarak;
1) Gönüllü olarak bir katkıda bulunacak ve ihtiyaç içindeki topluluklara yardım edeceksiniz. Bu ücretsiz olarak yapmayı tercih edeceğiniz bir yardım olduğu için maaş ödemesi almayacaksanız. Bununla beraber seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız.
2) Bu, kişisel ve profesyonel gelişiminize ivme kazandıracak bir öğrenim deneyimidir. Gönüllülük deneyiminiz öncesinde, sırasında ve sonrasında eğitim alma fırsatınız olacaktır. Mentor net hedefler belirlemenize yardımcı olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı gösterecektir. Ayrıca dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirme, kendi başınıza yaşamayı, güçlüklerin üzerinden gelmeyi ve ekip içinde çalışmayı öğrenme şansı yakalayacaksınız.
3) Başka bir Ülkede yaşamak ve bu Ülkeyi keşfetmek, diğer kültürler hakkında bilgi edinmek veya yeni arkadaşlar edinmek gönüllülük deneyiminizin kaçınılmaz bir parçası olacaktır.
4) Gönüllülük deneyiminiz ile gönüllü olduğunuz kuruluşlara ve yerel topluluklara yeni fikirler ve çok kültürlü bir ruh taşıma imkânı elde edeceksiniz.
5) Avrupa Dayanışma Programında yer alarak bir topluluğun parçası olacaksınız. Geri döndüğünüzde eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve ülkedeki diğer genç bireylerle iletişim kurup onlara ilham verebilirsiniz.
6) Gönüllü olarak katıldığınız bir projenin sonunda katılımınızı belgeleyen bir sertifika sahibi olacaksınız.

FAALİYETLER

TEKLİF ÇAĞRILARI

İLGİLİ SAYFALAR

Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH) nedir?

AGH, bir Avrupa ülkesinde size ev sahipliği yapan Sivil Toplum Kuruluşunun sosyal içerikli çalışmaları doğrultusunda kısa süreli veya uzun süreli olarak gönüllü çalışmalar içinde yer almanız anlamına gelmektedir. Sadece 18 - 30 yaş arasında bir genç olmanız ve bu tür çalışmalara ilgi duymanız yeterlidir.   (  40 Soruda AGH )

AGH yapacak kişilerin aklını tırmalayan ve düşündüren binlerce soru vardır, nereden başlamalıyım, nasıl başvurabilirim, okulumu ne yapacağım, askerlikte var, orada ne yer ne içerim, nasıl anlaşacağım, ailem ile nasıl iletişim kuracağım, acaba ne kadar harcarım, CV ve motivasyon mektubunu nasıl yazarım, nerede kalacağım, kendime ne katabilirim, sorunum olduğunda nasıl çözerim vb.

Kendimden örnek vermem gerekirse, varolan üniversite hayatımı bırakarak 12 aylık bir sürece adım attım, katıldığım proje çevre ve çocuklarla ilgiliydi. iyisiyle kötüsüyle güzel anılar ve  kazanımlarla AGH hayatımı gerçekleştiriyorum.

Öncelikli olarak kaç ay istediğiniz ve projenizin neyle ilgili olduğu;

Bildiğiniz üzere 2 ay ile 12 ay arasında değişen bir sürede AGH yapabiliyorsunuz.(Kısa dönemler 2 aya kadar, uzun dönemler 12 ay) Fakat herkesin istediği iyi bir ülke olması İspanya, Almanya, Fransa vs. benim öncelikle önerdiğim ülkeden çok projenin içeriği ve gideceğiniz yerde nerede kalacağınız, nerede çalışacağınız ve ne kadar aylık alacağınız gibi.

Ek bilgi olarak bir ülkede  2 aylık bir AGH yaptıktan sonra başka bir ülkedeki projede 10 aylık AGH yapabiliyorsunuz.. Fakat 10 aylık bir projeden sonra 2 aylık bir proje yapamıyorsunuz. ?

Önce kendinize şunu sormalısınız ne kadar süre agh yapabilirim? Bu kısmıda çözdükten sonra kendinize CV ve motivasyon mektubu hazırlamalısınız. Bu belgelerin dili İngilizce olmalıdır. CV'de ve motivasyonda yazacağınız, katıldığınız eğitimlerde ve dil bilginizde dürüst olmanız size daha fazla artı katacaktır. CV formatı ?europass? formatında olmalıdır. Motivasyon mektubu nasıl yazılır? 

AGH projelerini internette bulunan database sayfasında inceleyebiliyorsunuz, 3 başvuru dönemi var; 1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ekim?dir. Ancak gidebilmenin en kolay yolu, derneklerin yayınladığı projeleri incelemektir. Bu yolun avantajı hem gönderici kuruluşunuzu hem de projenizi bulmuş oluyorsunuz. Fakat database?den proje bulsanız dahi sizi Türkiye?den gönderen bir kuruluş ile iletişimde olmanız gerekiyor.

Benim yaptığım o şekildeydi. Uzun süre gönüllü olarak çalıştığım Çanakkale Koza Gençlik Derneğisayesinde Romanya'ya geldim. Projeye kabul aldıktan sonra ki süreçte prosedür gereği imzalanması gereken ve vizeye götürülmesi gereken belgeler vardı. (Aktivite sözleşmesi, davet mektubu, ulusal ajans destek yazısı, axa sigorta, sabıka kaydı, fotoğraf, banka hesap cüzdanı, pasaport ve vize ücreti)

O belgelerle birlikte projenin bulunduğu ülkenin konsolosluğuna giderek başvurunuzu yapıyorsunuz. Benim projem 12 aylık olduğundan 25 gün gibi bir sürede çıkmıştı. Uzun süreli AGH yapacaklara vize 6 aylık veriliyor ve oturum kartı için ilk ay içinde polis şubesine giderek başvuru yapıyorsunuz, o kartlarda kısa bir zamanda çıkıyor.

Projenin ayına göre değişen kabul edilme günü var ve birazcık sabırlı olmak gerekiyor bu konuda. Konsolosluklar vize vermemekle değil vermekle yükümlü kurumlar ve belgeleriniz tam olduğu sürece her ülkeden vize alabilirsiniz.

Vizeniz çıktıktan sonra gönderen kuruluşunuz tarafından sizin uçak biletleriniz alınıyor ve bu arada siz de bavullarınızı hazırlıyorsunuz. (Özellikle bu konu hakkında çok fazla soru alıyorum.)

Ne kadar eşya koymalıyım? ne koymalıyım?

Havayoluyla ulaşımda şirketten şirkete değişse de 20 kilonun üzerine çıkmayın, uçağın içine alacağınız özel eşyaların olduğu çanta en fazla (bilgisayar, fotoğraf makinası vs) 6-7 kilo arasında olursa problem olmayacaktır.

Sonrasında gideceğiniz ülkeye geldiğinizde ev sahibi (kuruluştan kuruluşa değişiyor) sizi birisi karşılayabilir de, karşılamayabilir de. Fakat gönderen derneğinizle ya da ev sahibi derneğinizle bu konu hakkında konuşabilirsiniz. Önerim gideceğiniz yeri daha önceden ulaşımınızı nasıl sağlayacağınızı araştırmanız, Romanya için her konuda yardımcı olabilirim.

Projenin olduğu şehire geldiğinizde sizi güzel günler bekliyor olacak tadını çıkartmaya bakın.

Herkesin merak ettiği? ne yer ne içerim? kısmı

Türkiye'de kimse domuz yemediği için Avrupaya geldiğinizde insanlar garipsiyorlar bu durumu, ilk yapmanız gereken hangi ülkede olursanız olun domuz ne demek, dana ne demek, koyun ne demek öğrenin ürünleri alırken arka kısımlarını okuyun karışıkta olabilir. Biz bir haftalık zorlanmanın sonrasında hiçbir zorluk yaşamadık yemek konusunda.

Su konusu diğer Avrupa ülkelerini bilmesem de mineralli su satıyorlar normal şişelerde bende gelmeden önce internette okuduğumda normal suları yok diyorlardı, gayette var.

İletişim

Anlaşma kısmında sorun yaşayacağını düşünen arkadaşlara şunu söyleyebilirim çözülmeyecek bir sorun değil, pratik yaptıkça emin olun bu düşünceniz ortadan kalkacaktır. Kısa veya uzun süreli AGH gelenler gittikleri ülkenin kısa sürelide olsa dil eğitimini alıyorlar, bu dil eğitiminin amacı gönüllülerin yerelde, alışverişte, sokakta zorluk çekmelerini ortadan kaldırmaktır.

Kalacak yer konusu

Projeden projeye değişebiliyor, ben şanslıyım ki apartmanda 2 katlı bir evde yaşıyorum. İlk geldiğimizde yastık, battaniye, çarşaf vs evde mevcuttu ayrıca mutfak araç gereçleri de mutfağınızda hazır olarak vardı. Evinizin elektrik, su, doğalgaz, internet ve diğer giderlerini dernek size yansıtmadan ödüyor. Şöyle bir ayrıntıda var, eve internet bağlatmaları zorunlu değil, ofisten girin de diyebilirler. Aile ile görüşme kısmını genelde gönüllüler skype üzerinden sağlıyor, ücretsiz olması bu programı daha kullanışlı yapıyor.

Ne kadar para harcarsınız? Sorunum olursa kiminle konuşacağım?

Aylık cep harçlıklarınız var, 900 lei gibi bir cep harçlığı alıyorum. Bunun içinde mutfak, temizlik ve extra harcamalarımız var. Bazı derneklerde aylık harçlığınız az olsa da mutfak harçlığı fazla oluyor onun için ayrı para veriyorlar.

Gönüllü olduğunuz süre boyunca güzel vakit geçireceksiniz fakat elbette ev konusunda, başka konularda sorunlarınız olacaktır. Bunun için ilk gittiğiniz zaman size bir mentor(danışman) verilecek. Her hangi bir sorun olduğunda o kişiyle buluşup sorunlarınızı anlatabiliyorsunuz.

AGH bana ne kattı, size ne katabilir?

Gönüllülük hayatı gerçekten yaşanmadığı sürece kelimelerle anlatılacak bir şey değil bana göre.

İlk geliyorsunuz bir ülkeye her tarafınızda farklı bir dil konuşuluyor, yayalara yanan kırmızı ışıkta beklemeyi öğreniyorsunuz en basitinden.

Farklı ülkelerden çok farklı karakterlerde insanlarla tanışıp aynı sofrada yemek yiyip içebiliyorsunuz. Birlikte otostop çekip başka şehirleri gezebiliyorsunuz, çılgınlar gibi gülebiliyorsunuz.

Otostop ne demek nasıl otostop çekilir onu öğreniyorsunuz.  Başka bir şehre gezmeye gitmeden nerede, nasıl ucuz kalabilir ya da nerede kalıp hiç para vermem diye uğraşıyorsunuz.

Herkesin en çok öğrenmek ve pratik yapmak istediği şey olan İngilizceyi konuşuyorsunuz ama yetmiyor, farklı diller öğreniyorsunuz. Tabi ki öncelikli olarak küfür öğreniyorsunuz.

Farklı ülkelerin yemeklerini tatma fırsatı buluyorsunuz.

Belki de hayatınızda hiç katılmadığınız kadar partylere katılıyorsunuz ve evde fazla ses yaparsanız komşunuz gelir. Üstüne bir de İngilizcede bilmiyorsa derdinizi anlatmaya çalışırsınız.

Schengen alarak Avrupa'yı gezebiliyorsunuz, Paris, Venedik, Amsterdam, Barcelona vs. görmeden gitmek olmaz.

Kısacası AGH yapmadan yaşlanmamak lazım :)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası