basur memesi nasıl düşürülür / Basur Memesi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? Basur Memesine Nasıl Tedavi Edilir ve Ne İyi Gelir?

Basur Memesi Nasıl Düşürülür

basur memesi nasıl düşürülür

Hemoroid (Basur) ve Anorektal Hastalıklar

Bilgi Talep Formu

Hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde anorektal hastalıklar yaşayabilir ve bu hastalıklar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle mutlaka bir proktoloji randevu alınmalı ve proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmelidir. Peki nedir bu anorektal hastalıklar? Nasıl tedavi edilir?

Anorektal Hastalıklar Nedir?

 “Anorektal nedir?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Anorektal, kalın bağırsağın rektum ve anüs kısımları ile ilgili bir terimdir. Peki, anorektal hastalıklar nedir?

Anorektal hastalıklar, kalın bağırsak ve makat olarak da bilinen anüsün cm uzunluğundaki rektuma etki eden hastalıkların genel adıdır. En sık görülen anorektal hastalıklar anal fistül, kıl dönmesi, anal fissür olarak da bilinen makatta çatlak, anorektal apse ve hemoroidal hastalıklardır.

Anorektal Hastalıklara Hangi Bölüm Bakar

Anorektal, kalın bağırsağın anüs ve rektum kısımlarıyla ilgili olan bölümdür. Anorektal hastalıklar ise bu bölümlerde oluşan sağlık sorunlarını kapsar. Proktoloji bölümü olan hastaneler, anorektal hastalıklarla ilgilenir. Proktoloji; anüs, rektum ve sigmoid kolonun yapısı ve hastalıklarını takip eden bir tıp dalıdır. Bu bölümde anal bölge hastalıkları olmak üzere birçok hastalık tedavi edilebilir.

Anorektal Hastalıklara Dikkat!

Özellikle hemoroid, kuyruk sokumunda gelişen kıl dönmesi, anal fissür dediğimiz çatlak hastalığı, anal fistül dediğimiz makat çevresinde iyileşmeyen ve aralıklarla akıntısı olan deliklerin ortaya çıkması, büyük abdest ve gaz çıkışına neden olan anal bölgede kaslarla ilgili sorunlar, makatın son kısmında vajen tarafında oluşan sarkmaları, anal kanser anüsün (makat) çevresinde veya hemen iç kısmında ortaya çıkabilir.

Anorektal Hastalıkların Belirtileri

Anal bölgede ağrı, kanama, yanma hissi, basınç, şişme, kaşıntı, kabızlık hissi, akıntı ve basur memeleri gibi belirtiler görüldüğü takdirde mutlaka bir uzman hekime görünmeniz gerekir. Bu türden şikayetlerle başvurduğunuzda durumunuza göre tedavi yöntemi belirlenir ve bu doğrultuda bir cerrahi işlem uygulanır.

Anorektal Hastalıkların Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Bu alanda farklı hastalıkların tanısının gerçekleştirilmesi için gelişmiş medikal cihazlar kullanılır. Bu cihazlarla da en doğru tanı konularak proktoloji bölümü olan devlet hastaneleri ve özel hastanelerde gerekli tedavi süreci planlanır. Bu tanı yöntemleri anorektal ultrasonografi, lavmanlı testler, defekografi, balon atma testi ve diğer anorektal fizyoloji testleri şeklinde sıralanabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Hemoroid (Basur)  cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle

Hemoroid Şişliğine Ne İyi Gelir, Basur Memesi Nasıl Geçer?

Basur, çoğunlukla kabızlığın sebep olduğu bir makat hastalığı olup şişlik, ağrı ve kanama şikayetleriyle anlaşılmaktadır. Kabızlık ve ıkınma ile beraber anüste meydana gelen basınç burada bulunan toplardamarların şişmesine sebep olur. Bu şişlik ise basur memesi olarak tabir edilir.

Basur yani hemoroid iç ve dış olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Toplumda çoğunlukla görülen tip iç basurdur. Ancak insanlar anüs içinden çıkan memenin dış basur olduğunu düşünür. Dış basur anüs içinde değil makat çevresinde çeşitli büyüklüğe sahip şişliklerdir.

basur hemoroid çeşitleri

Görselde de göreceğiniz üzere dış basur anüs kenarında ortaya çıkmaktadır. İç basur ise anüsün içinde oluşmakta ve evre atladıkça anüs dışına çıkmaktadır.

İç basur kendi arasında 4&#;e ayrılır. Bunlar 1. 2. 3. ve 4. evre olarak isimlendirilir. Basur memesinin boyutu ve yapısına göre kaçıncı evre de olduğu tespit edilebilir.

Şimdi bu evreleri sırasıyla paylaşalım.

Basur (Hemoroid) Evreleri

1. Evre: El ya da gözle görülemez. Hemoroidin başlangıç aşamasıdır. Şişlik ya da ağrı olmayabilir ancak kanama söz konusu olabilir. Tecrübeli bir proktoloji uzmanı yapacağı anoskop muayenesi ile kolayca teşhis koyabilir.

2. Evre: Basur memesi küçük boyutludur ancak hissedilmeye başlar. Kişinin dışkıladığı esnada meme anüsten dışarı çıkar ve kişi taharet sırasında hisseder. Dışkılama bittiğinde ise meme kendiliğinden tekrar içeri girer.

3. Evre: Bu evrede ki meme boyutu önceki evrelere göre daha büyüktür. Dışkılama esnasında dışarı çıkar ancak dışkılama sonrasında kendi kendine değil parmak ile itildiğinde içeri girebilir.

4. Evre: Hemoroid en son evresidir. Bu evreye ulaşan basur memesi sürekli anüs dışında durur ve içeri girmez.

3. ve 4. Evrede Tromboze Hemoroid (Basur Boğulması) Olur ve Ağrı Hissedilir
Hemoroidi 1. ya da 2. evrelerde olan bir kişi ağrı ile karşılaşmaz. Ancak 3. ve 4. evrelerde dışarı çıkan meme makat kasları arasında sıkıştığında tromboze hemoroid yani basur boğulması ismi verilen durum gerçekleşir. Makat kasları arasında sıkışan meme kişinin ciddi ağrılar hissetmesine sebep olur.

Ortaya çıkan oturup kalkarken ya da yürürken bile kişinin rahatsız olmasına sebep olur.

basur memesi nasıl geçer

Basur Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrının tamamen ortadan kalkması için tedavi olmaktan başka çare ne yazık ki mümkün değildir. Ancak ağrıların hafiflemesi ve biraz rahatlamak için ev ortamında sıcak su oturma banyosu yapılabilir.

Tabi şikayetlerin azalması için öncelikle kabızlık ve ıkınma sorununa çözüm üretilmelidir. Kabızlığın çözülmemesi halinde şikayetler ne yapılırsa yapılsın devam eder. Üstelik tedavi dahi olsanız kabızlıkla beraber ıkınmaya devam ederseniz hastalık tekrar oluşabilir.

Sıcak Su Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle küvet yada içine oturulabilecek büyüklükte bir leğen sıcak su ile doldurulur. Sıcak suyun zarar vermeyecek ve yanıklara sebep olmayacak derecede olması önemlidir. Ayarladığınız suyun içinde 10 dakika civarı oturabilirsiniz. Bu işlem günde sefer yapılabilir. İstenildiği taktirde sıcak suyun içine kurutulmuş papatya çayı eklenebilir. Sıcak su oturma banyosu tedavi edici bir yöntem değildir sadece şikayetlerin azalmasında ve kişinin rahatlamasında önem teşkil eder.

Basur Memesi Tamamen Nasıl Geçer?

Hemoroid probleminin tamamen ortadan kalkması için cerrahi yöntemlerle tedavi olmalısınız. Ayrıca yazımızın akışında sürekli değindiğimizi kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma gereksinime son verilmelidir. İnternet ortamından ya da çevreden duyduğunuz evde yapılacak tedavi yöntemleri maalesef iyileşmenizi sağlamaz. Sadece bir süre şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilirler. Ancak bu süre içinde hastalık sürekli ilerleme göstererek evre atlayabilir ve şikayetlerinizin de artış göstermesine sebebiyet verebilir.

Kişilerin bir diğer yaptığı hata ise doktordan utanma sorunudur. Hastalığın ortaya çıktığı bölgeden dolayı kişiler ne yazık ki doktora gitmeye çekinir bu yüzden kendisi çözüm bulmaya çalışır. Az önce de belirttiğimiz gibi bu denemelerle sadece zaman kaybederek hastalığın ilerlemesine neden olursunuz. Doktor ve hasta arasında utanılacak bir durum söz konusu değildir. Rahatlıkla başvurarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Basur tedavisinde kullanılan yöntemleri bu linkten inceleyebilirsiniz, seafoodplus.info

Basur Memesi Patlatılır mı?

İnternet üzerinde bir çok hastamızdan bu tarz sorular alıyoruz. Kişilerin basur memesini patlatması demek anüs içerisinde ki toplardamarı patlatmak demektir. Dolayısıyla bu sizin sadece kan kaybı yaşamanıza neden olacak bir uygulamadır. Kesinlikle hiç bir şekilde memeye zarar verecek uygulamalardan uzak durmanız şiddetle önerilmektedir.

Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi?

Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür. Basuru iyileştirdiğini iddia ederek satılmaya çalışılan bitkisel ürünlerin etkili olduğu durum da bunlardır, zaten % kendiliğinden düzelen soruna bitkisel ürünler uygulanır ve hastalık geçer, hasta da sorunun bitkisellerle düzeldiğini sanır oysa kullanmasa da aynı sürede kendiliğinden düzelecektir.

Dış basurdaki sorun farklı ve kalıcıdır. Bölge dokusunda değişim şekildendir yani çürük diş gibidir, kendiliğinden ya da ilaçlarla düzelme ihtimali yoktur. Zaman zaman içinde pıhtı toplanabilir, ıkınmayla kan göllenerek büyüyebilir ama hiçbir zaman tamamen yok olmaz. Dış basurların tek tedavisi cerrahi olarak kesilip alınmasıdır. Lazer, lastikle boğma (rubber band ligasyon), THD, infrared koagülator gibi ameliyatsız ya da teknolojik ameliyatların dışarıdaki memelerin tedavisinde kullanımı yoktur. Eğer birlikte iç hemoroidler de varsa ve ikisinden de aynı ameliyatta kurtulunmak isteniyorsa yine çözüm klasik ameliyattır. Klasik ameliyatların en başarılı olanı da Milligan Morgan ameliyatıdır. Milligan Morgan ameliyatı ağrılı ve zahmetli bir ameliyattır. Sadece dışarıdakiler alınırsa ağrı daha hafif düzeyde olur.
Dışardaki basurlar kanama, ağrı vs gibi şikayete neden olmazlar, tedavi etmenin en önemli gereksinimi estetik olarak hastayı rahatsız etmesidir.

Bu girdi Basur’ te gönderildi. kalıcı linki yer imlerine ekleyin.
Op. Dr. İbrahim KAVAK

Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. İbrahim KAVAK yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.

16/04/

HEMOROİD (BASUR)

            ETKEN:

   Hemoroid (basur) toplumda sık görülen bir hastalıktır. 50 yaş üstündekilerin yaklaşık yarısında görülür. Makattaki hemorodial venlerin genişleyip sarkması ve duvarlarının zayıflaması ile oluşur.

Etiyoloji: Özellikle kalıtsal, kr kabızlık, şişmanlık, ishal, gebelik, doğum, ayakta uzun süre kalma, uzun süre oturma, şoförlük, baharatlı, tahriş edici gıdalarla beslenme vb.

     KLİNİK

Hemoroid belirtileri: Rektal kanama, ağrı, makatta ele gelen şişlik, akıntı, ıslaklık hissi, kaşıntı

İleri evre belirtileri: Anemi, ödem, infeksiyon, ülserasyon, fibrozis ve strangülasyon görülebilir.

Grade I: Hemoroid dışarı çıkmaz, sadece kanama olabilir.

Grade II: Ikınmayla dışarı çıkabilir. Ayağa kalkınca kendiliğinden içeri girer.

Grade III: Dışarı çıktıktan sonra, ancak beklemekle veya parmakla içeri girer.

Grade IV: Devamlı dışarıda kalır.

        TANI :

Klinik, direk rektal muayene ile veya rektoskopla konur.

** Özellikle yaşlılarda her türlü rektal kanamanın kanser belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.

      TEDAVİ:

    Tedavi hastalığın evresine göre verilir.

           Konservatif tedavi: Düzenli ve posadan zengin diyet (sebze, meyve, kepekli ekmek vb.), düzenli ve rahat defekasyon (Her gün aynı saatte özellikle sabahları tuvalete gitme, tuvalete kısa süre kalmak, fazla ıkınmamak), ılık oturma banyoları ( dk), zayıflama, günde en az 2- su içilmesi, düzenli spor (yürüyüş, yüzme) acı baharatlardan uzak durulması fayda sağlar.

           İlaç tedavisi: Damarlarının toparlanması sağlanır. Sadece 1. ve 2. derece hemoroidlerde etkilidir. Uzun süre kullanılmazlar ve faydaları tartışmalıdır.

 Steroid : KORTOS ® KREM / SUPOZİTUVAR

           Doz: Krem dışkılamadan sonra anus çevresine sürülür. Supozituvar x1 kullanılır.

 Vazokonstriktif: DAFLON ® 30 FİLM TABLET:

           Doz: İlk dört gün 6x1 tablet , sonraki 3 gün 4x1 tb, sonra 2x1 tablet kullanılır.

Yatıştırıcı: HEMORALGİNE ® POMAD

             Doz: Başlangıçta tuvaletten sonra günde 3 defa tüpün ¼ ü kullanılır sonra günde kez veya sadece yatarken birkez kulanılır.

Infrared (lazer) Koagülasyon:  Işınla kurutma 1 ve 2. derece hemoroidlerde uygundur. 3. derecede faydası sınırlıdır.

Skleroterapi:Kılcal iğneler ile enjekte edilen ilaçlar hemoroidleri küçültebilir. 1. ve 2. derece hemoroidlere etkilidir.

Band Ligasyon: Hemoroid köküne band yerleştirerek boğma usulüyle kurutma yöntemidir, seafoodplus.info hemoroidlerde daha iyi sonuç verir.

Cerrahi Tedavi:Ameliyatla hemorodi tamamen alma yötemidir. 4 .derece hemoroidlerde   seçilmesi gereken tedavidir.

** Prolapsus, ağrı ve kanama ile komplike olmuş evre 3- 4 hemoroidlerde ise cerrahi tedavi gerekir.

Bitkisel tedavi:10 adet kemer patlıcan sapının 10 su bardağı su ile 10 dk kaynatılması soğuduktan sonrada yatmadan önce ve sabah aç karna  5 gün boyunca birer bardak içilmesi önerilebilir.

ÖRNEK REÇETE

TANI:: Ağrılı hemoroid ( derece)

RP1:   KORTOS ®  SUPPOZATUVAR DIB BİR 

                                                             S: 3X1

HEMORALGİNE ® POMAD  DIB BİR 

                                                  S:3X1

DAFLON ® 30 FİLM TABLET DIB BİR  

                                                  S: 4X1


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir