keçi süt verimi artırma / Keçilerin süt verimini 4 kat arttırdı - Son Dakika Haberleri

Keçi Süt Verimi Artırma

keçi süt verimi artırma

Keçilerin süt verimini 4 kat arttırdı

 

Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Dutluca köyünde keçi yetiştiriciliği yapan Hüseyin Yılmaz’'ın azmi, günde 1 litre süt veren keçileri 4 kilo süt verir hale getirdi. 

1993 yılında Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü’nden aldığı 2 baş Saanen teke ile melezleme çalışmalarına başlayan Hüseyin Yılmaz, şimdi 100 baş saf Saanen sürüsünün sahibi olurken, çevreye de çok sayıda damızlık kazandırdı. İlçeye 9 kilometre uzaklıkta, çocukluğunda bu yana keçi yetiştiriciliği yapan 48 yaşında 3 çocuk babası Yılmaz, başlattığı melezleme çalışmalarında büyük bir başarıya imza atmış oldu. Satın aldığı saf kan Saanen tekelerle yerli kıl keçileri çiftleştiren Yılmaz, günlük 1, 1 buçuk kilo süt veren keçileri günde 4 kilo süt verir hale getirdi. Her yıl 30-40 dolayında keçi satan Yılmaz, yurdun değişik yerlerine damızlık gönderdi.

  Çocukluğundan bu yana keçi yetiştiriciliği yaptığını anlatan 48 yaşındaki Hüseyin Yılmaz, “Ben 1993 den beri bu keçileri yapıyorum. 93 yılından önce karakeçiler vardı. Dağlara gidiyordu. Tarım Müdürlüğü’nden  2 teke aldım, saanen tekesi. Oradan kırma yaptım. 2 senede bir teke değiştirdim. Eskiden karakeçiler vardı. 1 buçuk litre süt yapıyordu. Şimdi bunlar ortalama 4 litre süt veriyorlar. Bunlardan memnunum. Bunlar 2-3 doğuruyor. Şu anda 52 keçi sağıyorum. 210-215 litre süt oluyor. Dağ keçileri ise birer kilo süt veriyordu. Ben siyah keçileri saanene çevirdim. Bereket geldi. Bunları herkese tavsiye ederim. Şimdi 40 tane 30 tane keçi satıyorum. Çanakkale, Tokat ve Antalya ya kadar keçi verdim, Devamlı her tarafa keçi veriyorum. Ben bunların dişi oğlaklarını bırakıyorum. Anaçları satıyorum. Çok bereketli hayvanlar. Çok para kazanıyorum. Allah bereket versin” dedi.

Süt verimini artırmak için bir keçiyi beslemeniz gerekenler, evde yöntemler

Geleneksel olarak keçiler süt, et, tüy ve yün için yetiştirilir. Çoğu zaman süt ve süt ürünleri önce gelir. Bunu elde etmek için süt keçisi satın almanız tavsiye edilir. Ya bir süt keçisi satın aldıysanız, ancak sıradan, saf olmayan bir keçiden daha az süt veriyorsa? Süt verimini artırmak için evcil bir keçiyi nasıl besleyeceğinizi biliyorsanız, o zaman hayvanın cinsine bakılmaksızın onu bir buçuk, hatta iki kat artırmak kolaydır.

Süt verimini artırmak için keçiler nasıl beslenir

Keçiler küçükbaş hayvanlardır. Süt verimini artırmak için doğru diyeti oluşturursanız, keçi tutmak büyük fiziksel ve finansal maliyetler gerektirmez.

çimen

Otlatma sırasında ve (veya) biçilmiş otları hayvanlara beslerken süt verimini artırmak mümkündür. Keçiler sadece merada ot yemekten mutlu değil, aynı zamanda ahır bakımı sırasında onu yemliklerden de çıkarır.

En çok süt üreten bitkiler:

  • ısırgan;
  • farmasötik papatya;
  • kekik;
  • yonca;
  • alfalfa;
  • anne ve üvey anne.

Uzman görüşü

Zarechny Maxim Valerievich

12 yıllık deneyime sahip Ziraat Mühendisi. En iyi yazlık uzmanımız.

Önemli! Yonca, yonca ve ısırgan otu, hayvanların sindirim sisteminde rahatsızlık yaratmaması için kurutulmuş halde verilmelidir. Sağım keçilerinin diyetine mümkünse ahududu ve çilek yaprakları eklenebilir.

Sıcak mevsimde toplam ot miktarı, kafa başına günde 5 kg'a kadar olmalıdır. Bitki sadece süt verimini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda sütün tadını da iyileştirir.

keçi yemek

Sulu yem

Süt keçilerinin sulu yemle beslenmesinden süt verimi ve sütün yağ içeriği olumlu yönde etkilenir. Bunlar şunları içerir:

  • kabak;
  • kabak;
  • yem ve şeker pancarı;
  • Yerelması;
  • patates;
  • havuç.

Mümkünse hayvanlara evde elma, armut, kayısı ve çekirdeksiz erik verilebilir. Meyveler yıkanır, kesilir ve günde yaklaşık 1 kg miktarında hayvana verilir.

keçileri beslemek

Sulu yemlere yıl boyunca verilir, çünkü bunların çoğu yeni hasada kadar iyi bir şekilde depolanır ve Kudüs enginar rizomları ilkbahardan itibaren yerden çıkarılabilir. Baş başına etli yem miktarı değişebilir. Bireysel tercihlere ve hayvanın genel diyetine bağlıdır. Genellikle günde 2-3 kg sulu yem verirler.

kaba yem

İyi süt verimi elde etmek için hiçbir keçi kaba yem olmadan yapamaz. Bunlar şunları içerir:

Süt keçileri en iyi şekilde yulaf, arpa ve darı samanı ile beslenir. Buğday samanı daha az sindirilebilir ve birçok hayvan çavdarı reddeder.Pipeti vermeden önce bıçakla doğranmalı veya özel bir saman kıyıcıyla doğranmalıdır. Sağım keçilerini eski saman, tozlu ve aşınmış toza yememelisiniz.

Süt verimini artırmak için bir keçiyi beslemeniz gerekenler, evde yöntemler

Süt verimini artırmak için çayır otu veya orman samanı uygundur. İçinde timothy, bluegrass, muz, karahindiba, kırmızı yonca, buğday çimi varlığı arzu edilir. Hayvanlar sığ samanı daha çok sever ve ayrıca bir bıçakla doğranabilir veya özel bir doğrayıcıdan geçirilebilir. Hay, yılın herhangi bir zamanında süt keçilerinin günlük diyetinde olmalıdır. Bir keçinin günde yaklaşık 2-3 kg saman ve samana ihtiyacı olacaktır.

Ağaç dalları da kaba yemlere aittir. Yaz ortasında süpürge şeklinde hasat edilir. Şunlardan dal samanı ile süt verimini artırabilirsiniz:

  • ya sen;
  • ıhlamur;
  • akçaağaç;
  • kavak;
  • huş ağacı.

Yaklaşık 0,6 m uzunluğundaki ağaçlardan kesilen dallar süpürgelere bağlanır, kurutulur ve kışın beslenir, hayvan başına günde 2-4 süpürge.

Konsantreler (tahıl besleme)

Konsantre tahıl yemi kullanarak sütün miktarını ve kalitesini artırabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

  • arpa;
  • yulaf;
  • buğday;
  • Mısır;
  • ayçiçek keki;
  • soya unu.

Tahılın daha iyi asimilasyonu için özel bir değirmen veya tahıl öğütücü kullanılarak ezilir. Süt hayvanlarının protein kaynağı olarak ihtiyaç duyduğu konsantre yem olduğunu unutmamak önemlidir. Baş başına birleşik yem miktarı 300-600 g'a eşit olmalıdır.Laktasyon başlangıcında, konsantre yem miktarı daha yüksek olmalı ve sağım döneminin sonuna doğru kademeli olarak azalmalıdır.

elde tahıl

Katkı

Özel keçi ezmesi süt verimini önemli ölçüde artırabilir. Su ve ezilmiş tanelerden, kekten hazırlanır. Genellikle 2-3 bardak arpa, buğday kabuğu çıkarılmış tane, yulaf ezmesi karışımı alırlar ve 3.0-3.5 litre kaynar su dökerler. Karıştırın ve soğumaya bırakın. Sonra hayvana beslenirler. Swill'in çekiciliği için içine bir avuç kuru elma veya çilek atabilir, biraz tuz ekleyebilirsiniz.

Bazen su yerine makarna ve patateslerin pişirildiği su eklenir. Bu su, katkısız olsa bile, süt keçileri için çekici bir et suyudur.

Bileşik yem (tarifler)

Daha fazla süt elde etmek için kombine yemler de kullanılır. Hazır olarak satın alabilir veya kendiniz pişirebilirsiniz. Süt verimini artırmak için ikinci seçenek tercih edilir. Bir tarif, ihtiyacınız olan yaklaşık 1 kg karma yem hazırlamanıza yardımcı olacaktır:

  • yulaf ezmesi 200 gr;
  • buğday kepeği 100 g;
  • 90 g buğday beslemek;
  • sofra tuzu, 10 g;
  • ayçiçeği küspesi, 100 g;
  • yem mayası, 50 g;
  • ön karışım, 30 g.

Keçiler için karma yem

Adım adım talimat:

  1. Mayayı 0,5 litre suya +32 derecede ıslatın.
  2. Karıştırın, çeyrek saat bekletin.
  3. Kıyılmış tahıl karışımı ve diğer malzemelerle birleştirin, karıştırın.
  4. 5-6 saat dayanın, karışımı saatte 1 kez karıştırın.

Bitmiş karışım keçilere verilir. Evde, ileride kullanmak üzere böyle bir karma yem hazırlamamalısınız.

Yüksek verimli ırklar

Çoğu süt türü aşağıdakileri içerir:

  • Zaanen;
  • nubian;
  • Toggenburg;
  • Rusça;
  • nubian;
  • Gorkovskaya.

Süt verimini artırmak için bir keçiyi beslemeniz gerekenler, evde yöntemler

İlk doğumdan sonra süt keçilerinden yüksek laktasyon beklenmemelidir. Süt verimi ikinci veya üçüncü hamilelikten sonra maksimuma ulaşır.

Süt verimi neden düşebilir?

Süt verimindeki düşüş, keçilerin hareketsiz kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Normal emzirme için hayvanlar oldukça aktif hareket etmelidir. Onları otlatmak mümkün değilse, o zaman ahırın yakınında bir yürüyüş alanı donatmanız gerekir.

Süt verimindeki düşüşün nedenleri, ahırdaki sıcaklığın +6 derecenin altında olduğu kış donları olabilir. Yemde keskin bir değişiklik, kalitesizliği de bu göstergeyi kötüleştiriyor. 8-9 yaş üzeri keçilerde süt verimi düşer. Bu, vücuttaki yaşa bağlı değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası