yaş büyütme ne kadar sürer / Yaş Düzeltme Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Yaş Büyütme Ne Kadar Sürer

yaş büyütme ne kadar sürer

Yaş Küçültme Davası, Yaş Büyütme Davası

Doğum tarihinde ay ve gün yazılmamış olan kişi, doğduğu yılın Temmuz ayının 1. günü doğmuş sayılır. Doğduğu ay belli fakat günü belli değilse, o ayın 1. günü doğmuş sayılır.

Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası sadece 1 defa açılır. Çünkü ilk açılan dava gerçek yaş bulunmuştur. Bu yaş küçütlme davası ve yaş büyütme davası bir kere açılabildiğinden dava açarken yapılan hataların telefisi yoktur. Bu sebeple bu davalar mutlaka avukat yardımı ile açılmalıdır.

Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası ne zaman açılabilir :

Doğumdan veya Gizli Nüfus’tan kütüğe kaydedilmiş olanlar, bu davaları her zaman açabilirler. Herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur.
Kişi genel yazım suretiyle nüfusa kaydedilmiş ise 18 yaşını bitirdikten veya ilk nüfus cüzdanını aldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası açabilir. Bu süre hak düşürücü süredir. Süre bittikten sonra açılacak olan dava reddedilir.

 Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası Açmak için gereken şartlar:

a. Yaşı düzeltilecek olan kişinin dış görünüşü, nüfusta yazılı olan yaşa uygun olmamalıdır.
b. Kişi yaşını büyütmek istiyorsa, büyütmek istediği yaşta olan kardeşi olmamalıdır.
c. Kişi yaşını küçültmek istiyorsa, Nüfusa yazım gününden daha önceki bir tarihte doğduğunu iddia etmemelidir.
d. Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası açacak olan kişi hastane, doğumevi gibi bir kurumda doğmuş olmamalıdır. (Bu kurumlarda tutlan kayıtlar kesindir)
e. Daha önce Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme yapmış olmamalıdır.
Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davasını kişi reşid ise kendisi, reşid değilse, velisi veya vasisi açar.
Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası kişinin yerleşim yeri Asliye Hukuk mahkemesinde açılır.

 Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme Davası Görülme Usulü

a. Kişinin nüfus kayıtları getirtilir. Aynı yaşta ikiz kardeşi olup olmadığı, ana babasının evlenme tarihi araştırılır.
b. Yaş Düzeltme ,Yaş Küçültme ,Yaş Büyütme isteyen küçük duruşmada hazır bulundurulur. Dış görünüşü incelenir. Tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilerek kemik yaşı “kemik radyoğrafisi” raporu alınır.

Mükyen Hukuk">

Kişinin yaşının değiştirilmesi talebi ile başvurulan dava türü yaş düzeltme davasıdır. Uygulamada genellikle yaşın değiştirilmesi talebi ile evlilik (mahkeme kararı ile yaş büyütme), askerlik, emeklilik, ehliyet için yaş büyütme, eğitim gibi nedenlere bağlı olarak dava açılır.

Kişinin yaşının düzeltilmesi ile ilgili genel hükümlere Nüfus Hizmetleri Kanunu maddede yer verilmiştir. Buna göre; ilgili kişinin adı, yaşı vb. gibi nüfustaki kayıtlar sadece kesinleşmiş mahkeme kararları ile değiştirilebilir.

Yaş düzeltme davasının açılabilmesi için gereken en önemli şart, yaşı düzeltilecek olan kişinin söz konusu davada hukuki yararının olmasıdır. Diğer yaş düzeltme şartı ise; kişinin doğumunun hastanede ya da resmi kurumda gerçekleşmemiş olması halidir. Eğer söz kişinin doğumu hastane ya da resmi bir kurumda gerçekleşmiş ise; bu kurumlardaki kayıtlar kesinlik arz ettiği için mahkeme ilgili resmi kurum bilgilerini dikkate alır. Kişinin hastane kaydı vb. gibi kayıtlarının olmadığı durumda söz konusu kişinin eğitime başlaması için yapılacak olan okul kaydı vb. kayıtlar sorgulanarak kişinin hukuki açıdan yararı olup olmamasına bakılır ve buna göre hüküm verilir.

Mahkeme yapılan yaş düzeltme başvurularında bazı kriterleri göz önüne alarak değerlendirme yapar. Buna göre; yaş düzeltme taleplerinde kardeşlerin yaş ve doğum tarihleri mahkeme tarafından dikkate alınır. Örneğin yaş düzeltmesi talep eden kişinin yaşını küçültmek amacıyla doğum tarihini değiştirme talebinde bulunduğu bir halde; ilgili kişi kardeşiyle aynı doğum tarihini talep ederse söz konusu talebi mahkeme tarafından reddedilir. Çünkü söz konusu bu durumda annenin doğum yapması esnasında her iki kardeşinde de doğum tarihinin kesişmesi söz konusu olur.

Bazı hukuki durumlar sebebiyle de kişiler yaş düzeltme davası açabilirler. Ceza Muhakemesi Kanunu maddesinin 2. fıkrasında “Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir.” hükmü yer alır. Buna göre; mahkeme tarafından verilecek kararı mağdurun ya da sanığın yaş durumu etkileyeceği için mahkemenin hükmünden önce mağdurun ya da sanığın gerçek yaşının tespiti yapılır ve mahkeme buna göre hüküm verir.

Yaş Tahsisi Ne Demektir?

Yaş düzeltimi sebebi ile açılan dava ile yaş tahsisi talebiyle açılan dava uygulamada aynı anlama gelir. Buna göre; yaş tahsis davası söz konusu kişinin yaşına dair küçültme, büyütme ya da değiştirme talebiyle görülen dava olup yaş düzeltimi ile aynı şart ve koşulları barındırır.

Mahkeme Kararı ile Yaş Küçültme Mümkün Müdür?

Kişinin yaşının küçültülmesi ile ilgili talebi yaş küçültme davası aracılığıyla talep edilebilir. Ancak öncelikle ilgili kişinin söz konusu davayı açmakta hukuki anlamda bir yararının bulunması gerekir. Mahkeme tarafından aile durumu, anne ile çocuğunun yaş aralığı, ilgili resmi kurumlara müzekkere yazılması ve dış görünüşünün yaşını gösterip göstermediği gibi durumlar değerlendirilir, ayrıca yaş küçültmek için gerekli evraklar yapılan araştırmaların sonucu çerçevesinde mahkeme tarafından hüküm verilir.

Yaş Küçültmek için Nereye Başvurulur?

Yaş düzeltme davalarından olan yaş küçültme davası için başvuru ilgili kişinin yerleşim yerinde asliye hukuk mahkemesine yapılmalıdır.

Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır?

Yaş düzeltme davası açabilmek için öncelikle Hukuk Muhakemeleri Kanununa uygun bir şekilde görevli ve yetkili olan mahkemeye verilmek için dava dilekçesi hazırlanır. Mahkeme tarafından usulden ret kararı verilmemesi için hazırlanacak olan dilekçenin şekil ve usul şartlarını uyması gerekir. Söz konusu dilekçe ile dilekçe ekine sunulacak olan ek delillerle birlikte ilgili adliyenin tevzi bürosuna başvuru yapılıp dava harç ve masraflarının ödenmesinin ardından yaş düzeltme davası açılmış olur.

Bedelli Askerlik için Yaş Büyütme Nedir?

Bilindiği gibi bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilmek için en önemli şart yaştır. Yaş sınırlaması sebebiyle bedelli askerlik uygulamasına kabul edilmeyecek olan kişiler, yaş düzeltme davası açma yolu ile bedelli askerlik için başvuru talebinde bulunabilirler.

Ancak burada belirtmek gerekir ki; Yargıtay kararlarına göre söz konusu yaş düzeltme davasının hukuki açıdan bir yararının olmadığının saptanması ve Askerlik Kanunu maddesinin 1. fıkrasında yer alan hükümlere göre, resmi hastane doğum kayıtlarını esas almak suretiyle yapılan yaş değişikliğinin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Evlilik İçin Yaş Büyütme Nedir?

Evlenme kurumuna başvurabilmek için evlenecek olan kadın ve erkeğin belirli bir yaşta olması gerekir. Türk Medeni Kanununda yer alan düzenlemelere göre; 18 yaşını doldurmuş olan kişiler izinsiz ya da mahkeme kararı olmadan evlenebilir. 17 yaşını doldurmuş olan kimse ise sadece yasal temsilcisinin izni ile evlenebilir. İlgili kişinin yasal temsilcisinin kişinin evlenmesine izin vermediği durumda mahkeme yasal temsilciye kişinin evliliğine izin vermemesinin sebebini sorar ve ardından yapılan değerlendirmelerle evlilik konusunda hükmünü açıklar. 16 yaşında olan bir kişinin evlenmesine ise ancak mahkeme kararıyla izin verilir. Ancak mahkeme burada olağanüstü bir durum ya da önemli bir sebebin olması halinde evlilik için izin kararı çıkarır.

Yukarıda açıkladığımız gibi kanunda belirtilmiş olan yaş sınırlarına uymayan kişiler evlenmek amacıyla resmi kayıtlarda yer alan yaşlarını düzeltmek üzere dava açarlar. Bu durumda davanın kabulü yalnızca resmi kayıtlara ve doğum raporuna göre hukuki yarar bulunması söz konusu ise gerçekleşir. Buna göre; ortada hukuki yarar olmadan yalnızca evlenme isteği sebebiyle yaş düzeltme talebinde bulunulduğunda mahkeme tarafından bu talep reddedilir.

Yaş Büyütme Emekliliği Etkiler Mi?

Yaş büyütme talepli davaların açılmasında emeklilikte kademeli yaş uygulaması başlatıldığından beri artış meydana gelmiştir. Fakat burada belirtmek gerekir ki; nüfus kaydında yer alan doğum tarihi baz alınarak ilk kez sigortalı şekilde çalışmaya başlanılan tarih kişinin emekliliği için önem arz eder. Kişinin sigortalı şekilde çalışmaya başladıktan sonra yaş düzeltme davası açarak yaşını büyütmesi halinde değişen yaşı ilgili kişinin emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaz.

Kimlik Yaş Büyütme Davası Ne Kadar Sürer?

Kimlik yaş büyütme davası basit yargılama usulüne tabidir ve bu sebeple de yazılı yargılama usulüne tabi olan davalardan süre olarak daha kısa sürede sonuç verir. Davanın görüldüğü mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günü atama ve delil toplama süreçlerine bağlı olarak davanın süresi 1 ila 3 ay arasından değişebilir.

Yaş Düzeltme Davası Nerede Açılır?

Asliye Hukuk Mahkemesi yaş düzeltme davasında görevli olan mahkemedir. Yetkili mahkeme ise yaş düzeltme davası için söz konusu davayı açan ilgili kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME-BÜYÜLTME) DAVASI

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VEYA BÜYÜLTME) DAVASININ HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?

Yaş düzeltme yani yaş küçültme veya yaş büyültme davası, nüfus sisteminde görünen yaşı, mahkeme kanalıyla büyültmek veya küçültmek için açılan bir davadır. Yaş düzeltme davasına toplum nezdinde yaş küçültme davası, yaş büyültme davası, yaş değiştirme davası gibi çeşitli isimleri bulunmaktadır. Emeklilik, askerlik, eğitim hayatı gibi oldukça mühim olan konuların yolunda gitmesi için yaş düzeltme davası her zaman açılabilinir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME-BÜYÜLTME) DAVASI NE ZAMAN AÇILABİLİNİR?

Yaş düzeltme davasında zamanaşımı yoktur. Bu davalar her zaman açılabilinir.

İDARİ BİR İŞLEMLE YAŞ DÜZELTMEK (KÜÇÜLTMEK-BÜYÜLTMEK) MÜMKÜN MÜDÜR?

Yaş yalnızca mahkeme kararıyla düzeltilebilinir. İdari bir işlemle yaşın küçültülmesi veya büyültülmesi mümkün değildir.

YAŞ DÜZELTMEK (KÜÇÜLTMEK-BÜYÜLTMEK) İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİDİR?

Yaş düzeltme davasının kabul edilmesi için birtakım şartlar öngörülmüştür. Bu şartların var olması halinde yaş düzeltilmesine karar verilebilmektedir. Yaş düzeltme davasının kabul edilebilmesi için:

· Doğumun hastane veya doğum evinde gerçekleşmemiş olması,

· Görünüş itibari ile beyan edilen yaşa uygun olunması,

· Kaydedilmesi istenen aynı yaşta bir kardeşin bulunmaması gerekmektedir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASINDA HANGİ DURUMLAR ARAŞTIRILABİLİNİR?

Yaş düzeltme davasının kabul edilebilmesi için öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar aranır. Bazı durumlarda mahkeme tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan kemik yaşı tespiti istenebilmektedir. Ancak kemik gelişimi en çok 25 yaşa kadar devam ettiğinden, bu yaştan sonra kemik yaşı tespiti mümkün değildir. Bu nedenle bu yaşın üzerindeki kayıt düzeltme davalarında kemik yaşı tespiti yoluna gidilemeyecektir. Bu durumda, dava, tanık anlatımları başta olmak üzere, fotoğraf, yazı, okula başlama ve bitirme tarihleri gibi her türlü kanıtla ispatlanabilecektir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca, tıpkı isim değişikliği davasında olduğu gibi, yaş düzeltme davasında da görevli mahkemeAsliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise talepte bulunan kişinin ikamet yeri mahkemeleridir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASI KAÇ KEZ AÇILABİLİNİR?

Nüfus Hizmetleri Kanunu Madde 36/1-b uyarınca; “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir defa açılabileceği" belirtilmiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin tarihli /34 E, /48 K sayılı kararı ile kanunun söz konusu madde bendi iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca yaş düzeltme davası birden çok defa açılabilmektedir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASINDA HANGİ DELİLLER KULLANILABİLİNİR?

Yaş düzeltme davalarında her türlü delil kullanılabilir. Bilirkişi, hastane raporları, tanık vb. tüm deliller bu davalarda ileri sürülebilinir. Mahkeme davacının getirdiği delillerle bağlı değildir. Mahkeme, davayı aydınlatma görevi doğrultusunda kendiliğinden incelemelerde bulunabilecektir.

Yaş küçültme davalarında mahkeme davacının kemik yaşının tespitini sağlamak amacıyla devlet hastanesine veya adli tıp kurumuna sevkine karar verebilmektedir. Kemik yaşının tespitinde beklenen yararın sağlanabilmesi için davacının yaşının yirmi beş yaşından küçük olması gerekmektedir. İnsanların kemikleri yalnızca yirmi beş yaşına kadar büyüyüp gelişmektedir. Bu yaştan sonra kemiklerin büyümesi duracağından yaş tespitinde kemik ölçümü yapılması davayı aydınlatma bakımından herhangi bir yarar sağlamayacaktır. Yirmi beş yaşından küçük davacılarının yaş küçültme taleplerinde kemik ölçümü büyük önem arz etmektedir.

Yaş düzeltme davalarında tanık dinlenebilmektedir. Tanık delili tek başına yeterli olmasa bile oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. Tanık olarak davacının annesi, babası, kardeşleri, doğum olayına tanık olan veya bu konuda görgü, bilgi sahibi olanlar dinlenebilecektir. Mahkeme tüm tanıkları dinleyebileceği gibi yeteri kadar tanığı dinlemekle de yetinebilir.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASI NE KADAR SÜRER?

Yaş düzeltme yani küçültme veya büyültme davalarında karar alınması çok uzun sürmemektedir. Bu davalar yaklaşık olarak 2 ay ile 2 ay arasında karara çıkabilmektedir. Ancak mahkemenin yaş küçültme talebinin incelenmesinde kemik ölçümü talep etmesi, bilirkişi raporu istemesi veya çok sayıda tanık dinlemesi hallerinde bu süreç uzayabilmektedir. Davayı görmekte olan görevli ve yetkili olan Asliye Hukuk Mahkemesi’nin iş yoğunluğu da bu hususta önem arz etmektedir.

MAHKEME KARARIYLA YAŞ BÜYÜLTÜLME VE KÜÇÜLTÜLMESİNİN EMEKLİLİĞE ETKİSİ NEDİR?

Mahkeme kararıyla yaş büyültme ve yaş küçültmenin emekliliğe bir etkisi bulunmamaktadır. Yaşını büyülten kişinin daha erken, yaşını küçülten kişinin daha geç emekli olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi de çeşitli kararlar vermiştir. Yaşı değişen kişinin emekliliğinde değişimden önceki yaşı baz alınır.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVASININ TARAFLARI KİMLERDİR?

Yaşının nüfus kayıtlarına yanlış kaydedildiğini düşünen kişi yaş büyültme veya yaş küçültme davası açarak bu yanlışlığı düzeltebilir. Dava açma ehliyeti bulunmayan kişiler adına veli ve vasilerinin bu davayı açması mümkündür.

Nüfus kaydının doğru ve tam olarak tutulması kamu düzenine ilişkin bir konudur. Bu nedenle Cumhuriyet savcısı da yaş konusunda bir yanlışlık tespit ettiğinde söz konusu davayı açabilecektir.

Nüfus kayıtları Nüfus Müdürlüğü tarafından tutulmaktadır. Bu nedenle nüfus kayıtlarıyla ilgili bir dava olan yaş büyütme ve yaş küçültme davaları ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılacaktır.

YAŞ DÜZELTME (KÜÇÜLTME VE BÜYÜLTME) DAVALARINDA AVUKATIN ÖNEMİ NEDİR?

Avukat olmadan dava açmak isteyen kişilerin yanlış kurum ve kişilere karşı dava açtığı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yanlış kişiye karşı dava açılması halinde mahkeme davayı reddedecek ve doğru kişiye karşı yeniden dava açılması gerekecektir. Hem zaman açısından hem de ekonomik açıdan zarara uğramamak için yaş büyültme davası ve yaş küçültme davasının avukatla birlikte açılmasını tavsiye etmekteyiz.

Avukat Gökhan Sarı Hukuk Bürosu

Hukuki sorunlarınıza dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı sitemiz üzerinde bulunan Whatsapp iletişim butonunu kullanarak bize yöneltebilirsiniz.

Yaş büyütme davası nasıl açılır? Yaş büyütme şartları nelerdir?

Ya&#; büyütme davas&#; için herhangi bir zamana&#;&#;m&#; yoktur. Ki&#;i Genel Yaz&#;m suretiyle nüfusa kaydedilmi&#; ise 18 ya&#;&#;n&#; bitirdikten veya ilk nüfus cüzdan&#;n&#; ald&#;&#;&#; tarihten itibaren 6 ay içerisinde ya&#; düzeltme, ya&#; küçültme, ya&#; büyütme davas&#; açabilmektedir. Bu süre hak dü&#;ürücü süredir. Süre bittikten sonra aç&#;lacak olan her dava reddedilir.

Ya&#; Büyütme Davas&#; Nas&#;l Aç&#;l&#;r?

Ya&#; büyütme davas&#; genellikle nüfusa yanl&#;&#; kaydedilme ve buna ek olarak erkeklerde askerlik sorununu kald&#;rmak için aç&#;lmaktad&#;r. Tabii bunlar yaln&#;zca en s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan durumlard&#;r. Esas&#;nda ya&#; büyütme davalar&#; sadece bu nedenlerle de&#;il; birçok sebepten ötürü aç&#;lmaktad&#;r.
Ya&#; büyütme davas&#;n&#; aç&#;lmas&#; ile ilgili herhangi bir k&#;s&#;tlama bulunmamaktad&#;r. Ya&#; konusunda sorunu bulunan ki&#;iler bu davay&#; istedikleri zaman açma hakk&#;nda sahiptirler.
Ya&#; de&#;i&#;ikli&#;i hususu, nüfus kanununda düzenlenmi&#; ve yay&#;mlanm&#;&#;t&#;r. Ya&#; büyütme, küçültme ve düzeltme davas&#; asliye hukuk mahkemelerinde aç&#;l&#;r. Ya&#; düzeltme davas&#; ya&#;am boyunca yaln&#;zca bir kere aç&#;l&#;r. Peki, ya&#; büyütme davas&#; ve ya&#; küçültme davas&#; &#;artlar&#; nelerdir?

Peki, ya&#; büyütme davas&#; nas&#;l aç&#;l&#;r ve hangi ad&#;mlar izlenir?

’de Ya&#; Büyütme Davas&#; Ne Kadar Sürer?

Gelelim “Ya&#; büyütme davas&#; ne kadar sürer y&#;l&#;nda bu konuda yap&#;lm&#;&#; de&#;i&#;iklikler var m&#;d&#;r? gibi s&#;k sorulan sorular&#;n yan&#;tlar&#;na. Ya&#; büyütme ve küçültme davalar&#;n&#;n ne kadar sürece&#;i yap&#;lacak i&#;lemlere göre de&#;i&#;iklik göstermektedir. Genel olarak ya&#; de&#;i&#;tirme davalar&#;n&#;n süreci &#;öyle i&#;lemektedir:

Ya&#; büyütme davalar&#;nda, dava süreci bu &#;ekilde ilerlemekte olup dava süresi ortalama olarak 2 - 4 ay aras&#;d&#;r. Fakat bu süre mahkemenin yo&#;unlu&#;una göre de&#;i&#;ebilir. Tüm bunlara ek olarak mahkeme kemik ya&#;&#; tespiti talep ederse dosyan&#;n Adli T&#;p Kurumuna gitmesi dolay&#;s&#;yla süreç oldukça uzayacakt&#;r.
Ya&#; büyütme davalar&#;nda dava, do&#;ru yer ve do&#;ru mahkemede aç&#;lmal&#;d&#;r. Nitekim yetkisiz veya görevsiz bir mahkemede aç&#;lm&#;&#; olan dava, mahkeme hâkimi taraf&#;ndan reddedilecektir. Davac&#; taraf için de maddi yük ve zaman kayb&#;na neden olacakt&#;r. &#;&#;te bu nedenle bu noktalara dikkat edilmeli, mümkün oldu&#;u ölçüde ya&#; de&#;i&#;ikli&#;i davalar&#;nda hukuki yard&#;m al&#;nmal&#;d&#;r.

Ya&#; Küçültme Davas&#; Dilekçe Örne&#;i

A&#;a&#;&#;da bir adet ya&#; küçültme davas&#; dilekçe örne&#;i yer almaktad&#;r. Konu hakk&#;nda daha detayl&#; bilgi için örne&#;i inceleyebilirsiniz.
DAVACI: Ad Soyad (T.C. Kimlik No: …)
Adres
DAVALI: … Nüfus Müdürlü&#;ü
VEK&#;L&#;: Av. Ad Soyad
Adres
KONU: Ya&#; düzeltme talepli dava dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR:
1-) Müvekkil, … Nüfusuna ba&#;l&#; … &#;l, … ilçe, … cilt, … hane ve … s&#;ra numaras&#;na kay&#;tl&#;d&#;r. Müvekkilin nüfus kay&#;tlar&#;nda 19xx yerine 19yy yazmaktad&#;r.
2-) Müvekkilin do&#;um tarihi 19xx’tir, ancak i&#; ba&#;vurular&#;nda ve sosyal ortamlarda nüfusta yanl&#;&#; yaz&#;lan do&#;um tarihi sebebiyle hukuki sorunlara yol açmaktad&#;r.
3-) Müvekkil 19xx tarihinde … Hastanesi’nde do&#;mu&#; olup do&#;um kayd&#;n&#;n ilgili hastaneden celbi ad&#;na müzekkere yaz&#;lmas&#;n&#; talep etmekteyiz. Müvekkilin ileride daha fazla problem ya&#;amamas&#; ad&#;na do&#;um tarihinin do&#;um raporlar&#; do&#;rultusunda düzeltilmesi talebiyle ilgili dava açma zarureti has&#;l olmu&#;tur.
HUKUK&#; NEDENLER: TMK ve ilgili her türlü mevzuat
HUKUK&#; SEBEPLER: X Devlet hastanesi do&#;um raporu, nüfus kayd&#;, tan&#;k ve her türlü yasal delil.
SONUÇ ve &#;STEM: Yukar&#;da aç&#;klanan ve gerekçelendirilen nedenlerle; müvekkilin nüfusta belirtilen do&#;um kayd&#;n&#;n do&#;um raporuna göre düzeltilmesi istemli davan&#;n kabulü yönünde karar verilmesini vekaleten talep ederim.
Davac&#; Vekili
Av. Ad Soyad
&#;mza

Ya&#; Küçültme Davas&#; &#;artlar&#; Nelerdir?

Ya&#; küçültme davalar&#; ki&#;inin ya&#;am boyunca bir sefer açabilece&#;i davalard&#;r. Bu sebeple do&#;ru ve haz&#;r bir &#;ekilde davalar&#;n aç&#;lmas&#; gerekmektedir. Bunun yüzden de davalar&#;n &#;artlar&#;n&#;n bilinmesi gerekmekte. Ya&#; küçültme konusunda dava açmak için gerekli olan &#;artlar:

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası