yüzde 80 engelli raporu ile araba almak / Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır? - Toyota Türkiye Blog

Yüzde 80 Engelli Raporu Ile Araba Almak

yüzde 80 engelli raporu ile araba almak

ÖTV muafiyetli otomobiller engelli vatandaşların faydalanabileceği bir haktır. Bu hakka ek olarak şehit yakınları da bir defa muafiyetli araç satın alabilecekler. Fakat engelli vatandaşlar gibi MTV muafiyetleri bulunmayacak. İşte yılı ÖTV muafiyetli araç limiti ile ilgili detaylar!

Muafiyetli araç alım limiti, her yıl artan otomobil fiyatları ve enflasyon gibi farklı nedenlerden ötürü yükseltiliyor. Bu yükselişe bağlı olarak geçtiğimiz yıl engelli araç alım limiti bin TL olarak belirlenmişti. Fakat Kasım ayında yapılan zam ile birlikte yılı ÖTV muafiyetli otomobiller için üst limit 1 milyon 4 bin TL oldu.

Merakla Beklenen ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?

Bu haktan faydalanmak isteyen vergi muafiyetli kişilerin, belirlenen tutarın altındaki araçları tercih etmesi gerekiyor. Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde, engelli ÖTV indirimi ne kadar olacak diye merak ediliyor. Engel oranı %40 ila %89 arasında olan  kişiler, %’lük bir ÖTV ile birlikte %’lük KDV indiriminden yararlanabilir. Ayrıca %90 ve üstü engele sahip kişiler ve bakımından sorumlu 1. derece yakınları, ÖTV’den muaf şekilde araç satın alabilir.

Burada muafiyetli araçlar hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta ise satın alınan araçlardaki zaman sınırı. Çünkü ÖTV muafiyetli araç ne zaman satılabilir sorusu sıkça soruluyor. Bu şekilde araç sahibi olmak isteyen engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda, bu 5 yıllık süre içerisinde muafiyeti ile 2. bir araç sahibi olamaz. Fakat araç olası bir kaza veya doğal afet sebebiyle perte çıkartılır veya bundan dolayı trafikten men edilebilir. Böyle bir durumda 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan faydalanılabilir.

Merakla Beklenen ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?

Engel Durumuna Göre Araç Alım Şartları

ÖTV muafiyetli araç nasıl alınır diye merak ediyorsanız aşağıdaki şartlara göz atabilirsiniz. 

Yüzde 40 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları:

  • 18 yaşını doldurmuş olması.
  • Ehliyet sahibi olması.
  • %40 – %89 arası engelli raporu.
  • Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması.
  • Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
  • Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olması.
  • Raporda “Otomatik vitesli araç kullanılabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanılamaz” ibaresi olması.

Yüzde 90 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları:

  • %90 ve üzeri engelli raporu.
  • Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı.
  • %90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur.
  • Aracı kendisi almak zorunda değil. Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilecek.

Engelli Bireyler İçin Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

Aracı kimin kullanacağı, engel oranına göre değişiklik gösteriyor. Eğer araç sahibi %90’ın altında engele sahipse ve raporunda &#;ÖTV istisnalı araç kullanabilir&#; ibaresi yer alıyorsa aracı yalnızca kendisi kullanmalıdır. Bu noktada tertibatlı veya otomatik araç ayrımı yapılmıyor. Ancak %90 ve üzeri engel oranına sahip olan bireylerin araçlarını birinci dereceden yakınları kullanabiliyor. Bu doğrultuda kişinin; kardeşleri, yakın akrabaları, kendi bünyesindeki çalışanlarından biri, eşi ve çocukları aracı sürebiliyor. Bu yıl itibariyle istenen bir diğer kriter de aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması.

Sıfır Engelli Araç Limitleri ve Fiyatları (ÖTV Muafiyetli)

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır? Belgeleri Neler?

Yılında engelli raporu ile araba almak, bedensel ve zihinsel rahatsızlıkları bulunan kişilere tanınan bir haktır. Bu hak kapsamında kişiler, ÖTV ödemeden araç sahibi olabilir. Böylece ciddi bir indirim oranı ile uygun fiyata araç alarak kullanabilirler. Engelli raporu ile araba almak için bazı şartları taşımanız ve bazı evrakları ibraz etmeniz gerekir.

Engelli bireylerinin kullanamadıkları uzuvları ya da zihinsel kabiliyetlerinde meydana gelen kusurlar, hayatlarını sürdürmelerini zorlaştırır. Bunun için yaşam alanlarında ve sosyal ortamlarda onların hayatlarını kolayca idame ettirebilmeleri için bazı düzenlemeler yapılması gerekir. Bu durum araç kullanımı için de söz konusudur. Engellilerin araç kullanımı için araç içerisinde bazı düzenlemelere ihtiyaç vardır. Aynı zamanda onların daha kolay araç sahibi olması için de pozitif ayrımcılık kapsamında indirim uygulanır.

Engelli Raporu İle Araba Almak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Engelli raporu ile araba almak için yapmanız gerekenlerin başında istediğiniz modele karar vermeniz gelir. Model seçiminizi yaptıktan sonra gerekli evrakları yanınıza alarak satın alma işlemleri için ilgili galeriye gitmeniz gerekir. Engel durumunuza göre araç içerisinde bazı düzenlemeler yapılması gerekebilir. Aynı zamanda aracı kimin kullanacağı da engel durumunuza göre değişiklik gösterir.

Engelli Raporu İle Araba Almak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Engelli raporu ile araba almak için gereken belgeler aracı kimin kullanacağına göre değişiklik gösterir. Engelli birey kendisi araç kullanacaksa sürücü belgesini ibraz etmesi gerekir. 18 yaş altı engelli bireyler üzerine araç alınacaksa ebeveynlerinin onayı şarttır. Zihinsel engelli bireylerin işlemleri de vasileri tarafından yapılabilir.

%90 ve Üzeri Engelli Raporuna Sahip Kişiler Nasıl Araç Alabilir?

%90 ve üzeri engelli raporuna sahip kişilerin araç alması durumunda aracı kimin kullanacağına göre yapılacak işlemler değişir. Kişinin engelli raporunda “Sürücü Belgesi Alabilir” yazıyorsa alacağı aracı kendisi kullanabilir. Aynı zamanda işlemleri de 18 yaşından büyük olması halinde kendi başına gerçekleştirebilir. “Sürücü Belgesi Alabilir ibaresi bulunmayan rapor sahiplerinin alacağı araçları herhangi birinin kullanmasında sakınca yoktur.

%90 ve üzeri engele sahip 18 yaşından küçük bireylerin araçları ebeveynleri tarafından satın alınabilir. Engelli raporu ile alınan araçları kullanacak kişilerin de satın alma işlemleri sırasında sürücü belgelerini ibraz etmesi gerekir.

%40 ve %89 Arası Engelli Raporuna Sahip Kişiler Nasıl Araç Alabilir?

%40 ve 89 arası engelli raporuna sahip kişilerin araç alması için “Sürücü Belgesi Alabilir” ifadesinin raporda bulunması gerekir. Bunun yanı sıra araç içerisinde yapılması gereken düzenlemeler varsa “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi aranır.

Araç içerisinde herhangi bir düzenlemeye gerek yoksa “Tertibat olmadan araç kullanabilir.” İfadesi rapora eklenir. Bunun yanı sıra otomatik araç kullanıp kullanamayacağına dair ifadeler de rapora eklenir. Raporda belirtilen ifadelere uygun bir araç engelli bireyler tarafından satın alınabilir. Aracı alacak sürücünün ehliyetini de başvuru sırasında ibraz etmesi zorunludur.

Engel Durumuna Göre Uygulanan ÖTV İndirimi Yüzde Kaçtır?

Engel durumuna göre ÖTV indirimi yüzdesi değişiklik gösterir. %40 ve %89 arasında olan engel durumunda % oranında bir ÖTV indirimi söz konusudur. Bunun yanı sıra %’lük bir KDV indirimi de uygulanır. %90 ve üzerinde bir engel durumu varsa araç tamamen ÖTV’den muaf tutulur. %90 ve üzerinde engel derecesine sahip kişiler, MTV muafiyetinden de yararlanabilir.

Engel Durumuna Göre Araçlarda Hangi Tadilatlar Yapılır?

Engelli durumuna göre araçlarda yapılacak tadilatlar farklılaşır. Örneğin, kişinin sol kolunda kullanım kısıtlılığı söz konusu ise sol kısımda bulunan donanımların sağ tarafa aktarılması gerekir. Bu sayede sol kolu kullanmaya gerek olmadan aracın farklı fonksiyonlarını çalıştırmak mümkün olur. Hangi tadilatların yapılacağı sürücü belgesinde ilgili kodla ile gösterilir. Aracı aldığınız firma, tadilatları ehliyette belirtilen detaylara göre gerçekleştirir.

Engelli Raporu İle Alınan Araçlar Satılabilir mi?

Engelli raporu ile alınan araçların satılması belirli şartların gerçekleşmesi durumunda mümkündür. ÖTV muafiyeti kapsamında bir araç satın aldıysanız 5 yıl boyunca satmamanız gerekir. Satmanız halinde ÖTV ödemesini yapmanız zorunludur. ÖTV ödeyerek satış işlemlerini gerçekleştirdikten sonra engelli raporuyla tekrar araç satın alma şansınız vardır.

Deprem ve diğer doğal afetler neticesinde aracın hurda olması halinde 5 yıl şartı olmaksızın satış yapmanız mümkündür. Bu satış işleminden sonra da yine muafiyet kapsamında yeni bir araba alabilirsiniz.

Engelli Raporu İle Alınabilecek Araçlarda Fiyat Sınırlaması Var mıdır?

Engelli raporu ile alınabilecek araçlarda fiyat sınırlaması vardır. Yılında yeniden değerleme oranı %,9 oldu. yılı tüm vergiler dahil TL&#;ye kadar tüm araçlar için ÖTV istinası uygulanacaktır.

engelli araç sınırı tutarı 30 Aralık Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile açıklandı.

Engelli Raporu İle Hangi Araçlar Alınabilir?

Engelli raporu ile alınabilecek araçlar motor hacimlerine göre de belirli bir sınırlandırmaya tabiidir. Buna göre muafiyet kapsamında alınabilecek araçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Motor silindir hacmi en fazla cm3 olmak şartıyla eşya taşımak amacıyla kullanılan panelvan, pick-up gibi araçlar
  • Binek otomobillerde motor hacminin altında olanlar
  • Bir sınırlama olmadan tüm motosikletler engelli raporu ile araba almak isteyenlerin tercih edebileceği araçlardır. 

Engelli Raporu İle Hangi Marka Araç Alabilirim?

Engelli raporu ile alınabilecek araçların markaları konusunda bir sınırlama yoktur. İstediğiniz marka aracı TL sınırını geçmemek şartıyla satın alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bütçenize uygun olan aracı tercih etmektir. Bu aşamada kendi rahatınıza uygun ve kullanım sırasında zorlanmayacağınız bir model seçebilirsiniz. Araç alırken yedek parça masrafları ve yakıt tüketimi gibi detayları da göz önünde bulundurmalısınız.

Engellilere İkinci El Araçlarda İndirim Uygulanır mı?

Engellilere ikinci el araçlarda indirim uygulanması söz konusu değildir. Vergi indirimi sadece sıfır araçlar için söz konusudur. Bu nedenle ikinci el alımlarda böyle bir indirimden yararlanma şansınız yoktur. ÖTV indirimi sayesinde fiyatlar düştüğü için ikinci el yerine 0 araç almayı tercih edebilirsiniz.

Engelli Bireyler Farklı Araçlar Kullanabilir mi?

Engelli bireylerin farklı araçlar kullanması konusunda birtakım sınırlamalar vardır. Örneğin, engelli bireyin özel tertibatlı araç kullanabileceği sürücü belgesinde belirtiliyorsa farklı bir araç kullanmaları mümkün değildir. Bunun yanı sıra otomatik ya da manuel kullanımına yönelik sınırlamalar söz konusu ise buna da uygun hareket etmek gerekir. Engellilerin kendilerine uygun olmayan araçları kullanmaları can ve mal güvenliği açısından da ciddi risk teşkil eder.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu almak için ilk önce e-Devlet üzerinden “Sağlık Raporu Başvuru Formu” adlı belgeyi doldurmanız gerekir. E-Devlet’e girdikten sonra arama kısmına “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” yazarak ilgili belgeye ulaşabilirsiniz.

Kişisel Sağlık Bilgi Formu belgesini doldurmak için “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklamalısınız.

Kişisel Sağlık Bilgi Formu adlı belgede doldurmanız gereken bilgiler yukarıda gösterilir. Bu bilgileri doldurarak belgeyi imzaladıktan sonra rapor için randevunuzu alabilirsiniz.

Randevunuzu aldıktan sonra yanınıza kimlik belgenizi ve beş adet fotoğrafınızı alarak hastanelerin danışma birimlerine gitmelisiniz. Size sadece kurulun toplandığı günlerde randevu verilir. Kurul gününde hangi doktorların sizi muayene etmesi gerektiğine dair ilgili belgeyi alarak tek tek o doktorlara görünmelisiniz.

Muayeneler tamamlandıktan sonra her doktor sizinle ilgili görüşlerini belirtir ve imzalı olarak belgeyi size teslim eder. Belgenin her doktor tarafından imza edilmesi gerekir. Son aşamada ise kurul ve başhekim imzası ile süreç tamamlanır. Her doktor sizden farklı tahliller, filmler ya da testler isteyebilir. Aynı zamanda her doktoru aynı gün ziyaret etmeniz mümkün olmayabilir. Bu nedenle engelli raporu almak için birkaç gün ayırmalısınız.

Engelli Raporu Almak İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Engelli raporu almak için gereken evraklar arasında başvuru formu ve kimlik belgesi dışında herhangi bir belge yoktur. Doktorların ya da hastanenin taleplerine göre farklı belgeler hazırlamanız gerekebilir. Raporu engelli çocuğunuz ya da vasiniz altında bulunan bir birey için alıyorsanız hem kendi kimlik belgenizi hem de onların kimlik belgelerini ibraz etmelisiniz.

Engelli Ehliyeti Süreci

Engelli ehliyeti almak için ilk önce engelli raporu alınması gerekir. Engelli raporunda sürücü adayının hangi yönlerden kısıtlı olduğu belirtilir. Buna göre engelli adayının sınav aracı engel durumuna uygun  şekilde olur. Engelli sürücü adayları diğer sürücü adayları ile aynı sınava girer. Ancak sürüş testi sırasında eğer tadilatlı araç kullanılması gerekiyorsa sürücü kursu ona göre araç bulundurmak zorundadır. Engelli bireyin bu konuda bir sorunu yoksa normal bir araçla da sınava girebilir.

Sonradan Engelli Olanların Ehliyetini Yeniletmesi Gerekir mi?

Sonradan engelli olanların ehliyetini yeniletmesi gerekir. Bireyler bir kaza ya da hastalık neticesinde engel sahibi olabilir. Bu gibi durumlarda engel kodları ehliyete işlenmeli ve yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Engelli sürücü belgesini yeniletmek için ilk önce engelli raporu almak gerekir.

Konuşma Engelli Bireyler Nasıl Ehliyet Alır?

Konuşma engelli bireylerin ehliyet alması için sınav sırasında işaret dili sertifikası olan kişilerden destek alınır. Sınavda gerekli yönlendirmeler bu kişiler tarafından yapılır. Bu sayede aday sürücü nerede ve nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda fikir sahibi olur.

Engelli Ehliyeti Olanlar Ticari Araç Kullanabilir mi?

Engelli ehliyeti olanların ticari araç kullanımı konusunda bazı sınırlamalar söz konusudur. Bu kişilerin ehliyetinde “Ticari araç kullanamaz.” İbaresi yer alıyorsa engelli bireyin ticari faaliyet amacıyla araç kullanması mümkün değildir. Engelli raporu ile araba almak için gerekli şartları taşısanız da ticari araç kullanma şansınız yoktur.

Tarihli sayılı karar

TOKİ Engelli Sosyal Konut Projesi Başvuru Şartları

Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Başvuru Şartları

Yüzde 40, 60, 70 ve 80 Özürlü Raporu ile Araba Almak - ÖTV İndirimi ile Engelli Araç Alımı Şartları

Engelli olan vatandaşlar kanuni standartlara göre araç alımı yaparken ÖTV vermemektedir. ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi bir araç satın alınırken ödenmesi gereken bir vergi türü. Ve ÖTV'den muaf olmak alınan aracı ciddi şekilde uygun fiyatlara düşürebiliyor. Bunun için de engelli vatandaşlar unutulmayıp belirli şartları taşıyan engellilere kampanyadan yararlandırılıyor. Engelli araç alımı rapor oranı dikkate alınarak bu değerlendirme yapılıyor. Engelli rapor alımında raporda ne yazmalı? Gibi sorular merak ediliyor. İşte detaylar…

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA RAPOR KAÇ OLMALI?

Engelli araç almak isteyen bireylerin belirli şartlara uyması gerekir. Bunun için gerekli şartlar yasal olarak belirtilmiştir. Engellilerin hayatına kolaylık sağlaması için yüzde 40 üzeri ve yüzde 90 üzeri engelli olan vatandaşlar için iki farklı yöntem uygulanıyor.

YÜZDE 90 ÜSTÜ ENGEL DURUMUNA GÖRE

  • Engelli oranı yüzde 90 olan bir vatandaş alacağı aracı kendi kullanamayacaksa ÖTV'den tamamen muaf olurken eğer alacağı aracı kullanabilecek durumdaysa da araç engelli bireyin kullanacağı şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Engelli bireyin yakını veya çalışanı aracı alabilme imkânı da vardır.
ÖTV indirimi ile engelli araç alımı şartları: Engel derecesine göre ÖTV indirim oranları ve engelli araç alma şartları

YÜZDE 40 ÜSTÜ ENGEL DURUMUNA GÖRE

  • Yüzde 80 engelli raporu ile araba almak isteyen bir kişi engelli raporu ile ÖTV indiriminden yararlanabilir. Araç satın alırken raporu göstermeleri yeterlidir. Raporda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumun olmadığını belirten bir yazı olmalıdır. Engelli kişi H sınıfı ehliyete sahip olmalı. Ehliyet alırken de özel donanımlı bir aracı kullanarak sınava girer. Aracı engelli dışında başkasının kullanması yasaktır.
  • Yüzde 60 engelli raporu ile araba almak ve yüzde 40 engelli raporu ile araba almak isteyen vatandaşlarda yine aynı şekilde yüzde 90 altı engel raporu durumuna göre değerlendirilerek araçlarını alabilirler.

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA RAPOR SÜRESİ

Engellilik araç alımında rapor süresi şu şekilde tebliğ edilmiştir:

"Mezkûr Genel Tebliğin (II/C/) bölümünde, engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabileceği açıklamasına yer verilmiştir."

Sıfır engelli araç fiyatları ÖTV indirimli engelli araç fiyatları ne kadar, araç alım şartları nelerdir?

ENGELLİ ARAÇ ALIMI RAPOR ÖRNEĞİ

Engelli rapor alımında raporda ne yazmalı?

Engelli ehliyeti alabilmek için engel yüzdesine bakılmaz. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet alabilirler. Bunun içinde tam teşekküllü sağlık raporu alınması gerekir. Raporda araç kullanımı için gerekli eşyaların belirtilmesi gerekir.

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir? ÖTV İndirimli Engelli Aracı Kimin Üstüne Yapılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası