total psa testi nedir / PSA Nedir? PSA Değeri Kaç Olmalıdır?

Total Psa Testi Nedir

total psa testi nedir

PSA Testi Nedir?

 

Erkeklerde yaygın görülen rahatsızlıklardan biri olan prostat, PSA ile bağlantılıdır. Peki, PSA nedir? Açılımı prostat spesifik antijen olan PSA, prostatın kendisi tarafından salgılanır ve meni kıvamını sağlar. Bu işleve sahip olan enzim, prostat dokusunda yoğun bir şekilde bulunur. Fakat bazı durumlarda prostatın hücre bütünlüğü zarar görür. Bunun sonucunda da kana geçişinde artma ve kandaki değerinde yükselme yaşanır. Prostat kanserinde görülen kanda PSA yükselmesi dokuların bazı durumlarda hücre bütünlüğünün bozulması ile ilgilidir. Kan örneği ile yapılan PSA testi ile prostat kanserinde erken tanı mümkün olur. Testin yapılması ile prostat kanserine bağlı yaşanan ölüm oranlarında azalma yaşanmıştır.

PSA Testi Nedir?

Açılımı prostat spesifik antijen olan PSA, prostat tarafından üretilen meninin kıvamını düzenlemeye yardımcı olan bir enzimdir. Prostat tarafından üretilen PSA’nın çok az bir kısmı kanda dolaşır. Ancak prostat enfeksiyonları, prostatın iyi huylu olarak büyüme göstermesi ve prostat kanseri gibi durumlarda PSA değişen miktarda kana geçer. Bu nedenle kanda bulunan PSA seviyesi ve bu seviyede meydana gelen değişimler prostat hastalıklarının niteliği hakkında bilgi verir.

Prostat spesifik antijen testi değerlendirmesi yapılırken serbest ve total PSA değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Peki, total PSA nedir? Total PSA testi, hem serbest dolaşan prostat spesifik antijen miktarını hem de kan plazmasında bulunan proteinlere bağlı olan prostat spesifik antijenleri ölçer.

Kanda dolaşım gösteren prostat spesifik antijenlerin büyük bir bölümü proteinlere bağlıdır. % arasındaki prostat spesifik antijenler ise herhangi bir proteine bağlı değildir ve bu şekilde dolaşır. Bu da serbest PSA olarak tanımlanır. Prostat kanserini erken evrede teşhis etmek için ilk total PSA değeri belirlemesi yapılır. Bu değerlendirmede değerler normalin üzerinde ise kandaki proteinlere bağlı olmayan serbest PSA düzeyine ve total PSA oranına bakılır.  

PSA Yüksekliği Nedir?

Prostat dokusunda ve menide yoğun bir miktarda bulunan prostat spesifik antijen, kana az miktarda salınır. Ancak BPH olarak adlandırılan iyi huylu prostat büyümesinde büyüme gerçekleştikçe PSA kan değeri normal bir miktarda artış gösterir. Anormal derecede PSA yüksekliği ise şu durumlarda gerçekleşir:

  • Ejekülasyon
  • İdrar yolu ameliyatları(TUR)
  • İdrar retansiyonu (glob vezikal)
  • Prostat biyopsisi
  • Prostat enfarktüsü
  • Prostat iltihabı
  • Prostat kanseri
  • Prostat masajı

PSA Değeri Kaç Olmalı?

Aslında PSA değerine bakarak kanser değerlendirmesi yapmak oldukça güçtür. PSA değerinin 1 ng/ml’nin altında çıktığı durumlarda bile % hastada prostat kanseri bulunabilir. Bunun yanında PSA değerinde artış oldukça kansere yakalanma riski de artar. PSA değer tablosu ile bu değer 3,1 - 4 ng/ml arasında bir orana ulaştığında hastaların %26,9’sı prostat kanseri bulguları verir.

PSA Neden Yükselir?

Prostat kanserli hastalarda kompleks halde olan PSA, iyi huylu durumlara göre daha fazla miktarda salgılanır. Kanda bulunan bu düzey prostat kanserinin yanı sıra prostat büyümesi ve prostat enfeksiyonu gibi durumlarda da yükselir. Peki, PSA değeri nasıl düşürülür? 5-alfa reductase ve saw palmetto içeren ilaçlar bu değeri düşürür. Ancak bu değerin düşmesi özellikle kanser teşhisinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle bu ilaçlar yalnızca doktor kontrolü ve onayı ile alınmalıdır.

Yorum Ekle

Prostat kanserinin yanı sıra, diğer birçok prostat hastalığı da kandaki PSA seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Hastalığın kötü huylu olup olmadığını anlamak için yardımcı kan testleri kullanmak, gereksiz biyopsilerden kaçınmayı sağlıyor. Erkeklerde rastlanan prostat kanserinin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı büyük önem taşıyor ve hayat kurtarıyor. Prostat kanserinin, yaş ilerledikçe ortaya çıkan benign (iyi huylu) prostat büyümesi ile ayırt edilmesi ve tedavinin doğru planlanması için Prostat Spesifik Antijen (PSA) önemli bir belirleyici oluyor. Ancak kanser tanısı almış hastaların yüzde 20’sinde PSA değerinin yüksek olmadığı da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yardımcı testler ve tanı yöntemlerine de başvurmak gerekebiliyor.

Prostat spesifik antijen (PSA) nedir?
PSA, Prostat kanseri erken tanısı, evreleme ve izleminde önemli bir belirleyicidir. PSA, prostat kanserinin tanısı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra prostat kanseri riskini de göstermektedir. Ancak spesifikliği düşüktür. PSA, serin proteaz aktivitesinde olup, prostat duktal epitel ve asinilerinden salgılanır. PSA’nın; iyi huylu prostat büyümesinde (BPH) geçiş bölgesinde, tümörler de ise; tümörün en fazla geliştiği çevresel bölgede göre daha fazla üretildiği gösterilmiştir. Kanser dokusunda daha az üretilmesine rağmen, anatomik yapı bozulduğu için, asinilerden kana daha kolay karıştığı ve bu nedenle de kandaki düzeyinin arttığı gösterilmiştir.

PSA ne zaman yükselir? 
Prostat kanserli hastalarda kompleks haldeki PSA, iyi huylu durumlara göre daha fazla salgılanır. Kandaki PSA düzeyi prostat kanserinin yanı sıra prostat büyümesi, prostatit (prostat enfeksiyonu), yaşlanma, prostat infarktı gibi iyi huylu durumlarda da yükselebilir. Bu nedenle serbest PSA’nın total PSA’ya olan oranı prostat kanseri ayırıcı tanısı için yol gösterici olur. Ayrıca bakteriyel ve non-bakteriel prostatitler de yine PSA yükselmesine neden olabilir.

Prostatitlerin nedenleri arasında prostat tümörü de olabileceğinden prostatit geçiren kişilerin prostat kanseri bakımından da incelenmesinde yarar vardır. Prostat yapısında bozulmalara yol açan patolojiler, ürolojik müdahaleler ve bazı fizyolojik durumlar da PSA düzeyinde artışın nedenleri arasındadır. Sistoskopi, prostat biyopsisi ya da prostat ameliyatlarının da PSA düzeyini etkilediği gösterilmiştir. PSA’nın yarılanma süresi üç gün olduğu için bu yükselmeler geçicidir. Prostat biyopsisinden sonra hafta içinde PSA normal düzeyine iner. Biyopsi sonrası enfeksiyon gelişirse bu süre uzayabilir. İdrar yapamama ve sonda takılması PSA düzeyini artırır ancak işlemden saat sonra PSA düzeyi yarıya iner.

Rektal muayene PSA değerini etkilemezken, prostat masajı PSA değerini iki katına çıkarır. Bu nedenle PSA ölçümü, prostat muayenesi ve masajı yapılmalıdır. Ayrıca uzun süre bisiklete binme de PSA değerini etkileyebilir. PSA değeri cinsel ilişki ile de etkilenebilmektedir. Ejakulasyondan (boşalma) sonra saat süre ile PSA yüksek kalabilir. Yüksek kitle indeksine sahip şişman kişilerde hemodilüsyona (kan sulanması) bağlı daha düşük PSA değerlerine rastlanabilir. Bu şekilde şişmanlarda PSA değerine bakarak prostat kanseri maskelenebilir.

PSA düzeyine kimlerde, ne zaman, hangi sıklıkla bakılmalı?
Tek başına PSA düzeyinin yüksekliği ile prostat kanseri tanısı konulamaz. PSA yüksekliği yalnızca prostat kanseri riskini gösterir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur. Ailede prostat kanseri öyküsü yoksa, sağlıklı erkeklere yaş arası yılda bir kez kanda PSA ölçümü yapılmalı, ailede prostat kanseri öyküsü olanlarda ise yaşlarından itibaren yılda bir kez PSA bakılmalıdır. 10 yıllık yaşam beklentisi olmayan kişilerde PSA bakılmasının yararı yoktur. 70 yaşından sonra kanda PSA değerine bakılmasının yaşam süresi ve niteliği yönünden  yararı gösterilememiştir.

Gereksiz biyopsiden kurtulmak mümkün 
PSA’nın prostat büyümesi ve prostatit gibi hastalıklarda da yükselebilmesi prostat kanseri taramasındaki özgünlüğünü ve önemini azaltmaktadır. Prostat kanserlerinin yüzde 20’sinde PSA artışı olmadığı gösterilmiştir. Özellikle az diferansiye ve yüksek gradeli tümörlerde parmakla rektal muayene, prostat kanseri taramasının vazgeçilmez bir parçasıdır. PSA değerine göre yapılan prostat biyopsilerinin sadece yüzde 25’inde tümör saptanmaktadır. Bu da biyopsilerin yüzde 75’i gereksiz yapıldığı anlamına gelmektedir.

PSA değeri 2,,0 aralığındaki hastaların %22 sinde prostat tümörü saptandığı bildirilmiştir. 4, arası PSA değeri ‘gri zon’ olarak kabul edilmektedir. Bu sınırladaki değerlerde prostat kanserini prostat büyümesinden ayırmak güç olmaktadır. PSA testinin özgüllük ve duyarlılığını artırmak için yardımcı testler kullanılmaktadır.

Yardımcı testler 
Kandaki PSA seviyesinin prostat kanseri için değerli bir belirteç olmasına rağmen duyarlılığının ve özgüllüğünün düşük kaldığı belirtiliyor. Bu nedenle; PSA seviyesi gri zonda; yani 4, aralığında bulunan kişiler için özgüllüğü ve PSA seviyesi 4,0 altında olan kişiler için ise duyarlılığı en çok artıran yöntemler, serbest PSA/total PSA oranı, ProPSA ve PHI testleri olarak kabul ediliyor. Bu şekilde yapılacak ölçümlere göre prostat biyopsisine karar vermek kolaylaşıyor. Böylece gereksiz biyopsilerden kaçınılıyor, prostat biyopsisi sayısı azaltılabiliyor ve buna bağlı komplikasyonların önüne geçilebiliyor. 

Serbest PSA / Total PSA
Serbest PSA, prostat kanseri tanısında önemli belirleyicilerden biridir. Gri zondaki (4, arası) düşük serbest PSA/total PSA oranı (<0,15) büyük olasılıkla prostat kanserine bağlı PSA yükselmesini düşündürür. Prostat kanserli hastalarda düşük serbest PSA/total PSA oranının daha ciddi tümörlerle ilişkili olduğu kabul edilir. Serbest PSA/total PSA oranının yüzde 25’in üzerinde olması tümör olasılığını azaltır.

Pro PSA
PSA, başlangıçta ProPSA olarak üretilir. İnaktif olan bu form, prostat kanserli hastalarda artmış oranlarda bulunmuştur. ProPSA, prostat kanseri hücrelerinde daha fazla salgılanırken; PSA hem iyi huylu, hem kötü huylu prostat hücrelerinden salgılanabilir. Bu şekilde ProPSA; serbest PSA/total PSA ölçümü yapılarak elde edilen Prostat Health Index (PHI) sayesinde PSA’nın özgüllüğü artar. Ayrıca gereksiz biyopsilerin önüne geçilir. Hayatı tehdit eden tümörler ise daha kolay saptanabilir.

PSA'ya ne zaman bakılmalı?
PSA değerini doğru değerlendirebilmek için:
- Ejakulasyondan 48 saat sonra,
- Prostat masajından üç gün sonra,
- Transrektal ultrasondan 7 gün sonra,
- Prostat biyopsisinden 4 hafta sonra,
- Prostat ameliyatından 6 hafta sonra, kandaki PSA oranına bakılması gerekiyor.

Değerleri hangi ilaçlar etkiliyor?
Prostat büyümesi tedavisinde kullanılan ilaçlardan, ‘5 alfa redüktaz inhibitörleri’ olan finasteride ve dutasterid,  PSA seviyelerini düşürebiliyor. Bu ilaçlar prostat hacminde yüzde 18 küçülmeye neden olurken, kan PSA düzeyini yarıya düşürüyor. Bazı destek ve vitamin ilaçları sentetik östrojen ihtiva edebiliyor ve bu ilaçlar hormonal mekanizmalar ile PSA değerini daha düşük gösterebiliyor.

Doç. Dr. İzak Dalva
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Prostat Kanseri Tanı Testi

Prostat Kanserinin Tanısında Laboratuvar Tetkikleri Ne Ölçüde Yararlıdır?

Erkekler için önemlidir. Erkeklerde yaş ilerledikçe ortaya çıkan, yaygın görülen ve akciğer kanserinden sonra en ölümcül kanser türüdür. 50 yaşından sonra risk artmakta olup, yaş arasında oldukça yükselmektedir.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?
Prostat kanserlerinin büyük çoğunluğu erken devrede belirti vermezler. Öyle ki, yaşlı erkeklerin % 30 civarı hiçbir klinik belirti vermeden prostat kanserli olarak ölmektedirler. Bazıları hızlı seyretmekle birlikte, çoğunluğu sinsi ve sessiz seyirlidir.

İleri evrede ortaya çıkan belirtilerin başlıcaları ise :
• İdrar akımının yavaşlaması ya da incelmesi
• Sık idrara çıkma isteği
• İdrarda kan görülmesi
• Bacaklarda şişlik
• Penisin sertleşmemesi
• Kemik ağrısı şeklinde bulgulardır.

Ancak, şunu özellikle belirtmek gerekir ki, bu belirtilerin bir kısmı iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hipertrofisi=BPH), idrar yolu infeksiyonları, idrar yollarında taş bulunması gibi durumlarda da görülmektedir. Bunların ayrımını yapmak için, mutlaka hekim kontrolünde değerlendirme yapmak gereklidir.

Prostat Kanserinde Erken Tanının Yararı Nedir ?
Hastalıkların erken tanısı, genelde alınacak tedbirler yönünden yararlıdır. Ancak prostat kanserlerinde çok daha yararlıdır. Çünkü, uygulanacak tedavilerde hastalık erken tanınırsa 5 yıldan uzun yaşama oranı % üzerinde, geç dönemde tanınırsa % civarındadır. Erken tanı yaygınlaştıkça, prostat kanserli hastaların yaşama süresi sürekli olarak uzamaktadır.

Prostat Kanserinin Erken Tanısı Mümkün müdür ?
Mümkündür. Prostat Spesifik Antijen (PSA) isimli kan testinin bakılması ile, erken devrede tanı konulabilmektedir. Bu testin ölçülmesiyle, henüz tümör küçük olduğu dönemde ve prostat dışına yayılmadan tanı konulabilmektedir.

Hangi Yaştan İtibaren Tarama Testi Yapılmalıdır ?
Amerikan Kanser Cemiyeti (American Cancer Society) ve American Urological Association yaş ne olursa olsun yüksek riskli olan herkesin ve/veya 50 yaşına gelmiş her erkeğin yılda en az bir kez kanda PSA baktırmasını önermektedir. Eğer ailede, prostat kanseri olan varsa veya da vazektomi ameliyatı geçirilmişse, bu tarama 50 yaşından önce, örneğin 40 yaşından itibaren başlatılmalıdır. Prostat kanserinin erken tanısında tarama yöntemi olarak görüntüleme yöntemlerinin (MR, tomografi, ultrasonografi) kullanılması önerilmemektedir.

PSA Nedir ?
PSA (Prostat Spesifik Antijen) prostatın epitel hücreleri tarafından üretilen ve seminal sıvıda yüksek oranda bulunan protein yapısında bir enzimdir. Normal durumdaki prostattan seruma az miktarda karışmaktadır. Kandaki yükselme, prostat hastalığının göstergesidir. PSA normalde, 4 ng/ml’nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir.

PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.

PSA Düzeyi Yalnızca Prostat Kanserinde mi Yükselir?
Hayır.
Başka bazı durumlar da PSA düzeyinde yükselmeye neden olmaktadırlar.
Bu durumlar şöylece sıralanabilir :
1- Benign prostat hipertrofisi (Prostatın iyi huylu büyümesi) durumunda ve prostat infeksiyonu (postatit) durumunda da PSA düzeyi sınırda veya yükselmiş olarak bulunabilir.

2- Makattan muayene (rektal tuşe) sonrasında PSA düzeyi yükseldiği için PSA ölçümü bu muayeneden önce yapılmalıdır.

3- Ejakulasyon (boşalma) da PSA düzeyini geçici olarak yükseltmektedir. Bu nedenli, PSA ölçümü öncesinde 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.

4- Prostat biyopsisi de PSA düzeyini yükseltmekte, bu nedenle biyopsiden en az 6 hafta sonra tekrardan PSA bakılabileceği bildirilmektedir.

İlaçların PSA Düzeyi Üzerine Etkileri Var mıdır ?
Özellikle androjen düzeyinde azalmaya neden olan ilaçlar (steroid antiandrojenler gibi) PSA düzeyinde de azalmaya neden olabilirler. Finasteride (5 mg/gün) kullanan hastaların PSA düzeyinin 12 ay sonunda % 50, 1 mg kullananlarda ise % 48 azaldığı görülmüştür.

PSA Düzeyine Bakılarak Hastanın Yaşam Süresi Tahmin Edilebilir mi?
Bir anlamda tahmin edilebilir. Çünkü, PSA düzeyi, tümörün büyüklüğü, yerleşimi, evresi ve yayılması ile yakından ilişkilidir. Prostat tümörü nedeniyle ameliyat edilmiş hastalarda PSA’nın 4 ng/ml’den düşük olması, hastaların % ’inde cerrahi ile hastalığın sınırlanmış olduğunu düşündürmektedir. 20 ng/ml üzerinde PSA değerleri, hastaların % lenf nodlarına ve % 10 civarında da kemiklere yayılımını (metastaz) düşündürmektedir. 50 ng/ml üzerinde PSA değerleri, hastaların çoğunda lenf nodlarına yayılımın olduğunu ve kemiklere yayılımın da % 30 üzerinde olduğu düşündürür. Kanserin henüz ilk başlangıç yerinde olduğu hastalarda 5 yıllık yaşam süresi % 65 civarındadır. Yayılım (metastaz) göstermiş hastalarda ise, hastaların yaklaşık yarısı tanıdan itibaren 2 yıl içinde kaybedilmektedir.

Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ?
BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir. Ancak PSA değerleri genelde ng/ml arasında kalmakta ve çok yükselmemektedir.

Serbest (Free) PSA Ne Anlama Gelmektedir ?
Serbest PSA, PSA’nın kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest olarak bulunan formudur. Normalde PSA’nın az bir kısmı Free PSA’dır.

Serbest PSA’nın Total PSA’ya oranı, prostat kanseri ve Benign Prostat Hipertrofisi ayrımında kullanılmaktadır :
Eğer Free PSA/Total PSA’ya oranı % 20’nin altındaysa ve Total PSA düzeyi de ng/ml düzeyindeyse, prostat kanseri olması güçlü olasılıktır.

Eğer Free PSA/Total PSA oranı % 20’nin üzerindeyse ve Total PSA da normal veya hafif-orta düzeyde yükselmişse, büyük olasılıkla iyi durumlar, örneğin Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) söz konusudur. Ancak, prostat kanseri olasılığı bütünüyle yok sayılamaz.

Araştırmalarda Free PSA/Total PSA oranının prostat kanserinde genelde % 15’ten az, % arasında olduğu, BPH’da ise % arasında olduğu gözlenmektedir.

Prostatik Asit Fosfataz (PAP)’ın Klinik Anlamı Nedir?
PAP, Prostat bezi tarafından salgılanan bir proteindir. Ayrıca kemik, pankreas, karaciğer, böbrekler ve trombositler tarafından da salgılanmaktadır. Prostat kanserli hastaların tedavisinin izlenmesinde yararlıdır. Tanısal değeri PSA’dan düşüktür. PSA ile birlikte kanserin izlenmesinde yararlı olabilir. BPH, rektal muayene, biyopsi, prostatit gibi durumlarda da yükselebilir.

Prostat Kanserinin Tanısında Kullanılan Başlıca Yöntemler Nelerdir ?
a) Kanda PSA Düzeyi Bakılması :
Yukarıda bahsedilmiştir. Kanda Free PSA Düzeyi Bakılması : Yukarıda bahsedilmiştir.

b) Parmakla Rektal Muayene (Rektal Tuşe) : Doktor tarafından, eldiven giyilerek, parmakla makattan yapılır. Prostat kanserinin boyutu hakkında fikir verebilir.

c) Ultrasonografi : Prostat kanserinin lokalizasyonu ve nüks olup olmadığı konusunda fikir funduszeue.info, tarama amaçlı kullanılmamaktadır.

d) Prostat Biyopsisi : Prostattan parça alınarak incelenmektedir. Genelde tanı için iğne biyopsisi alınır. 1’den 5’e kadar kanserin durumu hakkında derecelendirme yapılır.

Prostat Kanserinin Evrelemesinde Kullanılan Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?
a) Bilgisayarlı Tomografi
Genelde prostat kanserinin diğer organlara yayılımının değerlendirilmesinde yararlıdır. Kanserin yayıldığı büyümüş lenf nodları göfunduszeue.info amaçlı kullanılmamaktadır.

b) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Özellikle bazı hastalarda cerrahi girişim öncesi prostat kanserinin bölgesel yayılımının daha iyi değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

c) Kemik Sintigrafisi
Prostat kanserinin kemiklere yayılıp yayılmadığını araştırmak amacıyla yapılmaktadır. d) Lenf Düğümü Biyopsisi
Kanserin lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için yapılar. Biyopside lenf düğümlerinde kanser bulunursa, cerrahi dışındaki diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması düşünülür.

Lenf düğümü biyopsisi :
•Ya lenf düğümlerini çıkararak,
•Ya USG eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi biçiminde,
•Ya da laporoskopik işlemle yapılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası