cuma namazı ayet kadınlara farz mı / Kuran’a göre kadınların cuma namazı kılmaları gerekli midir? – Uydurulan Din ve Kuran'daki Din

Cuma Namazı Ayet Kadınlara Farz Mı

cuma namazı ayet kadınlara farz mı

Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi? Cuma Kadınlara Farz Mı?

Kadınların Cuma Namazı Kılması Hakkında Bilgiler

Müslüman erkekler üzerine farz kılındığı bilinen Cuma namazını kadınların kılması üzerine yıllardır süre gelen bir ihtilaf vardır. bu içeriğimizde kadınların cuma namazı kılması hususunda bilgiler vereceğiz. Aşağıda Cuma namazının kadınlar üzerine farz olup olmadığı ve konu hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Bu arada Dualı Cuma mesajları başlıklı içeriğimizi ziyaret ederek sevdiklerinizin Cuma gününü kutlamak için güzel mesajları bulabilirsiniz. İşte kadınlar cuma namazı kılabilir mi? kadınlara cuma namazı farz mıdır? gibi soruların ceevapları

Cuma Namazı Kadınlar için Farz Mıdır?

Cuma namazı kılmayı emreden âyet genel içerikli olduğu halde kadınların niçin cuma namazı kılmadıkları akıllara gelebilir. Şu ana kadar kadına Cuma namazının farz kılındığını söyleyen hiçbir alim yoktur. Zaten Hz. Muhammed dönemine baktığımız zaman bu açık bir şekilde görülüyordur. Hz. Peygamber'in kadınları cuma namazı kılmakla sorumlu tutmadığı çok açık ve net bir şekilde ortadadır.

Çok fazla teknik ayrıntı üzerinde durmadan bu konuya açıklık getirmeye çalışalım. Burada gözden kaçırılmaması gereken durumların başında konunun Arap dilinin özelliği ile ilgisi vardır. Arap dilinde erkek ve kadına yapılan hitap kalıbı aynı değildir. Kadınlara yapılan söylemin içinde erkeklere de yer verilmesinin, dilin yapısı bakımından imkanı yoktur. Kadınlara bulunulan hitap, sadece ve sadece kadınlara aittir. Bundan dolayı yapılan hitabın erkeklere yapıldığı ve kadınların bu söylem içerisinde yer almadığı söylenir. Birçok dil bilimci bu konuda tartışır ancak bütün alimler ortak görüşe sahiptir.

Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi?

Cuma Namazı

Cuma namazı; yolculuk, hastalık, yağmur, çamur, cana ve mala yönelik tehlike gibi mazeretlerin bulunmaması durumunda büluğ çağına gelmiş erkeklere farzdır. Kadınlara Cuma namazının farz olmadığı hükmünde de bütün mezhebler ve müctehidler aynı görüştedir. Cuma farz olmayan kadınlar, hastalar, yolcular imkân bulur da camiye giderler ve Cuma namazını kılarlarsa Cumaları sahih olur, artık o günün öğle namazını kılmaları gerekmez.

Camilerde yer bulunduğu ve başka bir engel de bulunmaması halinde kadınlarımızın cuma namazını kılmalarında büyük fayda söz konusudur. Kadınlar kendilerine ayrılan yerlerde ve erkek saflarının arka kısmında bu namazı kılarlar, hutbeyi dinlerler, İslâm ümmetinin bir yarısı olarak ümmet birliğine katılır, gerektiğinde düşünce ve tekliflerini dile getirirler.

Cuma Namazı Hakkında Kur'an-ı Kerim Ayeti

Cuma Namazı

Bugünlerde kadınlara cuma namazının farz olduğunu öne süren ilgili âyetin genellik ifade eden lafzına dayanmışlar, Hz. Peygamber zamanında kadınların da cemaat ve cumaya geldiklerine yönelik söylentiler zikretmişler, bunları iddialarına kanıt olarak göstermişlerdir.

O âyette Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alış-verişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/). "Cuma kadınlara farzdır" diyenlere göre "Allah Teâlâ iman edenleri cuma namazına çağırmıştır; kadınlar da buna dahildir, onları istisna etmek caiz değildir "

Kadınlar İçin Cuma Namazı Zorunlu Mudur?

Cuma Namazı

Âyetin lafzı umumi (genel) anlamlı gözükmekle birlikte bütün İslâm mezheblerine ve müctehidlerine göre onu açıklayan başka deliller bir kısım Müslümanlar (iman edenleri) Cuma namazı zorunluluğunun dışında bırakmıştır. (Fıkıh usûlü anlatımıyla ayet tahsis edilmiş, bunları içine almadığı belirtilmiştir). Âyetin genel anlamı ve ifadesi de bu anlayışı doğrulamaktadır; çünkü yeryüzüne dağılmak ve Allah'tan rızk istemek kadınların değil, erkeklerin vazifeleri arasında yer alır.

Kadınların Cuma Namazı Kılması Hakkında Hadisler ve Kanıtlar

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor;

"Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir."

Bu konuda en önemli kanıtlardan biriside kadınların cemaatle namaz kılma yükümlülüğü taşımamalarından kaynaklanıyor.

Bir diğer kanıt ise geçmiş yıllarda uygulanan bir olaydır. Hz. Peygamber ve Raşid Halifeler zamanlarında kadınlar da -imkân buldukça- beş vakit namazda ve cumada hazır bulunur, cemaatle namaz kılarlardı. Ancak gelmemeleri halinde kınanmazlar, kendilerine "niçin gelmediniz" diye sorulmazdı. Halbuki mazereti olmadığı halde cumaya gelmeyen erkekler kınanır, niçin gelmedikleri sorulur, gelmeleri kesin bir dille istenirdi. Bu dönemlerde bütün mü'min kadınların behemehal Cuma namazına katıldıklarına dair bir delil mevcut değildir. O zamandan beri uygulama bu şekilde devam etmiştir.

Bize göre kadınlarımızın cuma namazını -kendilerine farz olmadığı halde- kılmalarında fayda vardır. Ancak bu durum yer darlığı vb. sebeplerle erkeklerin, kendilerine farz olan bu ibadeti yerine getirmelerine engel olmamak şeklinde olmalıdır.

Ayete göre, cuma namazı kadınlara farz değil mi?

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

Bu soruyu birkaç madde hâlinde açıklayacağız:

a) Buhari, Müslim, vs. dediğiniz kaynaklar, Hz. Peygamber (asm)'in sünnetini/sözlerini, fiillerini, takrirlerini bize ileten kaynaklardır.

b) Sünnetin gerekli olduğu, Kur’an’ın sünnet gibi bir tefsire muhtaç olduğu, Hz. Peygamber (asm)'in tebliğ yanında tebyin/Kur’an’ı açıklama görevinin de bulunduğu gerçeğiyle ilgili sitemizde yazılar var, bakılabilir.

c) “Tirmizi: Kuran'dan başka hidayet kaynağı arayan sapıtmıştır. ()” hadis rivayeti oldukça zayıftır. Nitekim, Tirmizi bizzat bu zayıflığına işret etmek için şöyle der: “Bu hadis gariptir, onu sadece bu yönden/bu senetle biliriz. Senedinde meçhuller vardır, alimler el-Aharis (adlı ravi) hakkında eleştiriler yapmışlardır.” (bk. Tirmizi, a.g.y)

d) “Buhari: Allah’ın kitabı bize yeter.(İtisam 26)” şeklindeki hadis rivayeti  özetle şöyledir:

 Hz. Peygamber (asm) vefatından biraz önce insanlara bazı kuralları yazmak için bir kağıt istemişti. Hz. Ömer, Peygamberimiz (asm)'in o andaki ölümcül durumunu nazara alarak, “Allah’ın kitabı bize yeter.” demişti. Yani: “Allah'ın kitabı bize yeter.” sözü Peygamberimize ait değildir. İkincisi, Hz. Ömer bu sözü söylerken, bazıları ona itiraz etmiş, kâğıdın getirilmesini istemiştir. Sahabenin bu karşılıklı tartışmalarından rahatsız olan Hz. Peygamber (asm), bu işten vazgeçmiş ve sahabelerin yanından gitmelerini istemiştir. Hz. Peygamberin bu işten vazgeçmesi, bu işin İslam’ın temel meseleleriyle ilgili olmadığını göstermektedir.

Üçüncüsü, bu söz hadislerin yazılmasına karşı söylenmemiş, sadece o anki bir yazının yazılmamasına yönelik söylenmiştir.

e) Müslim: Allah'ın kitabı bize yeter.(Cenaiz 23) hadisine gelince, bunun aslı şöyledir:

Hz. Ömer, Hz. Peygamber (asm)'in: “Ölü, bazı yakınlarının ağlamsından ötürü (kabirde) azab görürü.” dediğini nakletmişti. Hz. Ömer’in vefatından sonra, İbn Abbas, bunu Hz. Ayşe’ye anlatınca, O: “Allah Ömer’e rahmet etsin, Vallahi resulullah böyle bir şey dememiştir. Onun dediği: “kâfir olanların yakınlarının ağlamsıyla azaplarının daha da artacağı” şeklidedir. Hz. Aişe daha sonra şöyle demiştir: “(Bu konuda) Kur’an sizin için yeterlidir. Kur’an ise bu konuda şunları bildirmiştir: 'Hiçbir suçlu başkasının suçunu taşımaz/başkasının günahından ötürü sorumlu tutulmaz.'”(Muslim, Cenaiz, 23)

Görüldüğü gibi, Hz. Ayşe burada “hadislere ihtiyaç yok” dememiştir. Hz. Ömer’in yanlışını düzelttikten sonra, bu sözlerinin doğruluğunu pekiştirmek için “Kur’an sizin için yeterlidir.” Yani, bu ayete bakarsanız, Resulullah’ın böyle bir şey söylemeyeceğini anlayacaksanız” demiştir. Hz. Ömer’in o sözü daha hadis olarak rivayet de edilmemiştir. Buna rağmen, bu sözü buna hamletmek, bilmeden de olsa bir iftiradır.

Cevap 2:

Kur’an’da geçen “Ey Müminler!” ifadesinden yalnız erkeklerin anlaşıldığını söylemek İslam’a olduğu kadar Müslümanlara da büyük bir iftira ve azim bir bühtandır. Örneğin, Taberi’de ilgili ayette yer alan “Ey iman edenler!” mealindeki ifade, “Bu Allah’ın, iman eden kullarına bir çağrısıdır.” şeklinde tefsir edilmiştir.

- İslam fıkhına göre, cuma kadına farz değildir. Fakat dışarı çıkan bir kadın için gereken şer’i tedbirler aldıktan sonra cumaya gidip cuma namazını kılabilir. (bk. el-Fıkhu Ala Mezahibi’l-Arbaa, 1/)

- Bununla beraber, söz konusu cuma suresinde yer alan “ya eyyühellezine âmenû (ey iman edenler)” ifadesi, Arapça gramer kaidelerine göre, yalnız erkeklere bir hitaptır. Ancak, Kur’an’da genellikle “erkeklere” hitap eden ifadeler yer aldığı için, bunların “tağlip sanatı” gereğince kadınları da içine aldığı konusu ümmetin ittifakla kabul ettiği bir gerçektir. Şayet, bir yerde ayetin sibak ve siyakından muhatapların yalnız erkek olduğu belli olursa, o takdirde yalnız erkeklere hitap olarak değerlendirilir.

Mesela: Kur’an’da birden çok defa geçen “Etîullahe ve’r-resûle” (Allah’a ve peygambere itaat edin) ayetinde de “erkek” siğası kullanılmıştır. Ancak, aklı başında hiçbir mümin, "kadınların Allah’a ve resulüne itaat etmeleri  gerekmez” diye bir iddiada bulunmaz.

Cevap 3:

Cuma namazı hanımlara farz değildir.

Cuma namazının yolculuk, hastalık, yağmur, çamur, cana ve mala yönelik tehlike gibi mazeretlerin bulunmaması halinde, büluğ çağına gelmiş erkeklere farz olduğunda ittifak vardır. Kadınlara cuma namazının farz olmadığı hükmünde de bütün mezhebler ve müctehidler görüş birliği içindedirler. Kendilerine cuma farz olmayan kadınlar, hastalar, yolcular imkân bulur da camiye giderler ve cuma namazını kılarlarsa cumaları sahih olur, artık o günün öğle namazını kılmaları gerekmez.

Camilerde yer bulunduğu ve başkaca bir engel de bulunmadığı zaman kadınlarımızın cuma namazını kılmalarında büyük faydalar vardır; kendilerine ayrılan yerlerde ve erkek saflarının arkasında bu namazı kılarlar, hutbeyi dinlerler, İslâm ümmetinin bir yarısı olarak ümmet birliğine katılır, gerektiğinde düşünce ve tekliflerini dile getirirler. 

Bugünlerde kadınlara cuma namazının farz olduğunu ileri sürenler ilgili âyetin genellik ifade eden lafzına dayanmışlar, Hz. Peygamber (asm) zamanında kadınların da cemaat ve cumaya geldiklerine dair rivayetleri zikretmişler, bunları iddialarına delil olarak göstermişlerdir. O âyette Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz."(Cuma, 62/)

"Cuma kadınlara farzdır." diyenlere göre "Allah Teâlâ iman edenleri cuma namazına çağırmıştır; kadınlar da buna dahildir, onları istisna etmek caiz değildir " 

Âyetin lafzı umumi (genel) mânalı gözükmekle beraber, bütün İslâm mezheblerine ve müctehidlerine göre onu açıklayan başka deliller bir kısım müminleri (iman edenleri) cuma namazı yükümlülüğünden istisna etmiştir (Fıkıh usûlü ifadesiyle ayet tahsis edilmiş, bunları kapsamadığı açıklanmıştır). Âyetin genel üslûb ve ifadesi de bu anlayışı desteklemektedir; çünkü yeryüzüne dağılmak ve Allah'tan rızık talep etmek kadınların değil, erkeklerin vazifeleri arasındadır.

Birinci delil: Tahsis ve istisna eden delillerin başında şu hadis gelmektedir: "Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir."(Bu hadisin sahih olduğu uzmanlarınca ifade edilmiştir. İçinde yolcunun da bulunduğu hadisler ise zayıf bulunmuştur).

İkinci delil: Kadınların cemaatle namaz kılma yükümlülüğü taşımamalarıdır.

Üçüncü delil uygulamadır: Hz. Peygamber (asm) ve Raşid Halifeler zamanlarında kadınlar da -imkân buldukça- beş vakit namazda ve cumada hazır bulunur, cemaatle namaz kılarlardı. Ancak gelmedikleri zaman kınanmazlar, kendilerine "Niçin gelmediniz?" diye sorulmazdı.

 Halbuki mazereti olmadığı halde cumaya gelmeyen erkekler kınanır, niçin gelmedikleri sorulur, gelmeleri kesin bir üslûpla istenirdi. Bu dönemlerde bütün mümin kadınların behemehal cuma namazına katıldıklarına dair bir delil mevcut değildir. O zamandan itibaren tarih boyunca uygulama da böyle olmuştur. 

Kadınlara cuma namazı farz olduğu halde bir dönemden itibaren erkeklerin -fitne çıkar korkusuyla- bunu engellediklerini, müctehidlerin de buna katıldıklarını söylemek ağır bir itham, tüyler ürperten bir bühtandır. Böyle bir engellemeye ne kadınlar razı olur, baş eğerler; ne de sahâbe zamanından beri yetişmiş binlerce faziletli, dinine bağlı, imanı uğrunda canını bezletmiş âlimler ve müctehidler.

Eğer fitne yüzünden (kadınlarla erkeklerin bir arada olmaları günaha girmeye sebep olabilir diye) kadınları, kendilerine farz olan bir ibadetten engellemek caiz olsaydı, müminler bunu hac ibadeti için yaparlardı. Çünkü en fazla bu ibadette -yolculukta ve haccı eda ederken- kadın-erkek ihtilatı, beraberliği, izdihamı yaşanmıştır, yaşanmaktadır.

Erkeklerle savaşa, öğrenim ve öğretime, hayatın çoğu faaliyetine katılan, gerektiğinde halifelere karşı haklarını savunan kadınları hiçbir güç, kendilerine farz olan bir ibadetten asırlarca alıkoyamazdı. Genellikle cumaya katılmadılar; çünkü kendilerine farz olmadığını biliyorlardı. 

Bize göre de kadınlarımızın cuma namazını -kendilerine farz olmadığı halde- kılmalarında faydalar vardır; ancak bu, yer darlığı vb. sebeplerle erkeklerin, kendilerine farz olan bu ibadeti yerine getirmelerine engel olmamalıdır.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası