kulak zarı deliğine ne iyi gelir / Delik Kulak Zarı - funduszeue.info TATLIPINAR

Kulak Zarı Deliğine Ne Iyi Gelir

kulak zarı deliğine ne iyi gelir

Kulak Zarı Delinmesi (Yırtılması) Nedir?

Kulak zarı delinmesi (yırtılması) tıbbi literatürde timpanik membran perforasyonu olarak adlandırılır.  Kulak kanalını orta kulaktan ayıran ince bir zar olan kulak zarında oluşan delik ya da yırtık işitme kaybına neden olabilir. Zarda oluşan bu delik, orta kulakta sıvı birikmesine neden olarak enfeksiyona yol açabilir.


Kulak Zarı Delinmesi Nedenleri

Kulak zarı delinmesine neden olabilecek etkenler şöyle sıralanır: 

Orta Kulak İltihabı: Orta kulak iltihabı sıklıkla orta kulakta sıvı birikmesine sebep olur ve sonrasında oluşan basınç nedeniyle kulak zarı delinebilir ya da yırtılabilir. 

Barotravma: Orta kulaktaki hava basıncı ile ortamdaki hava basıncının dengede olmamasıyla kulak zarın üzerinde bir baskı oluşur. Basıncın, zarın taşıyamayacağı kadar yüksek olması halinde kulak zarı hasar görür. Bu durum sıklıkla basıncın değiştiği uçak seyahatlerinde yaşanır. Uçak yolculuğunun yanı sıra tüplü dalış, kaza sırasında aniden açılan hava yastığı gibi etkenler de barotravmaya yol açarak kulak zarının yırtılmasına ya da delinmesine neden olabilir. 

Akustik Travma: Patlama, ateşi silahtan çıkan ses gibi etkenler çok güçlü bir ses dalgasının oluşmasına neden olabilir. Bu aşırı güçlü ses dalgası ise kulak zarı üzerinde basınç oluşturarak nadiren de olsa kulak zarının delinmesine neden olabilir. 

Yabancı Cisim: Beklenmedik şekilde kulağa giren yabancı cisimler kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Aynı şekilde kulak içini temizlemek için kullanılan pamuklu çubuklar da kulak zarının delinmesine neden olabilir. 

Şiddetli Kafa Travması: Kulak zarının delinmesine neden olabilecek etkenlerden biri de şiddetli kafa travmalarıdır. Kafatasının bir şekilde ciddi bir darbe almasıyla oluşan yaralanma kulak zarının yırtılmasına sebep olabilir. 

Kulak Zarı Delinmesi Belirtileri

Kulak zarı delinmesi belirtileri arasında şunlar bulunur: 

  • Kulak ağrısı,
  • Kulakta kaşıntı,
  • Kulaktan mukus benzeri irin dolu veya kanlı akıntı,
  • Ani gelişen işitme kaybı, boğuk işitme,
  • Kulak çınlaması (tinnitus), uğultu,
  • Baş dönmesi, dengesizlik hissi,
  • Baş dönmesi nedenli mide bulantısı veya kusma.

Kulak zarının iki temel işlevi vardır. Bunlardan birincisi işitmedir. Ses dalgaları kulak zarına çarpar ve zar titreşerek gelen sesin iletilmesine aracı olur. Kulak zarının ikinci önemli işlevi ise bariyer görevi görerek orta kulağı su, bakteri ve diğer yabancı maddelerden korumasıdır.
Kendi kendine iyileşmeyen ya da tedavi edilmeyen kulak zarı delinmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. 
Kulak zarı, yırtılma sonrası ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve deliğin kapanması ile sorun ortadan kalkar. 

Yırtılmış ya da delik bir kulak zarı nedeniyle kulağa bakteriler girebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Bu da tekrar eden enfeksiyonlara neden olabilir.  
Kulak kanalında oluşan kirler normal koşullarda kulaktaki doğal salgı ile dışarı atılır. Çok nadir olmakla birlikte, deri hücreleri ve diğer birikintiler delikten orta kulağa geçerek orta kulak kisti (kolesteatom) oluşturabilir. Orta kulakta oluşacak bir kist, bakteriler için elverişli bir ortam sağlar ve orta kulak kemiklerine zarar verebilecek proteinler barındırır.

Kulak Zarı Delinmesi Nasıl Geçer?

Kulak zarı delinmesi genellikle zaman içerisinde kendiliğinden kapanır. Kendi kendine iyileşme aşamasındayken alacağınız bazı önlemlerle enfeksiyon oluşma riskini azaltabilirsiniz. Bunu sağlayabilmek için;

  • Kulağınıza kulak çubuğu sokmayın, doktor tavsiyesi olmadıkça kulak damlası kullanmayın,
  • Kulağınıza su kaçmasına engel olmaya çalışın. Kulağınıza su kaçmaması için yıkanırken dikkatli olun, özellikle havuzda yüzmekten kaçının. Banyo yaparken, denizde ya da havuzda yüzerken kulak tıpası kullanmayı ihmal etmeyin. 
  • Kulağınız iyileşme aşamasındayken sert şekilde sümkürmekten kaçının çünkü bu sırada oluşan basınç kulak zarınızı olumsuz etkileyebilir. 
  • Ağrıyı azaltmak için sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Buna rağmen ağrınız geçmezse ağrı kesicilerden yararlanabilirsiniz.

Kulak Zarı Delinmesi Tedavisi

Kulak zarı delinmesi doktor tarafından muayene ile teşhis edildikten sonra doktorunuzun öngöreceği bir süre boyunca kendi kendine iyileşmesi için beklenilir. Doktorunuz bir enfeksiyon belirtisi görmesi halinde bunu tedavi etmek için antibiyotik yazabilir. 

Kulak Zarı Delinmesi Ameliyatı

Kulak zarı, birkaç hafta bekledikten sonra kendi kendine iyileşmezse kulak zarı deliği ameliyatı gündeme gelebilir. Genellikle bu durum kulak zarındaki deliğin büyüklüğü ile ilgilidir. Kulak zarı ameliyatı tıp literatüründe miringoplasti olarak adlandırılır. Bu ameliyat sıklıkla genel anestezi altında yapılır. 
İşlem sırasında kulağın önünde ya da arkasında küçük bir kesi yapılır. Cildinizin altından küçük bir doku parçası alınarak kulak zarınızdaki delik bu doku ile kapatılır. Operasyon sonrasında kulağınıza sıvı ya da mikrop kaçıp enfeksiyona neden olmaması için kulak içine bir pansuman yerleştirilir. İyileşme sürecine bağlı olarak hafta sonra bu pansuman tamamen çıkarılır. Ameliyat sonrasında hasta aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilir. 

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün biraz rahatsızlık ve baş dönmesi hissedebilirsiniz. Operasyonun ardından doktorunuzun uyarılarını dikkatle dinleyin. Bu öneriler genellikle şu tedbirleri içerir: Kulağınıza yerleştirilen pamuk tarzı dış pansumanı her gün değiştirmeniz gerekir. Kulağın daha iç kısmında kalan pansuman ise doktorunuz tarafından alınır. Ameliyat sonrası duş almadan önce içeriye su kaçmaması için kulağınızı doktorunuzun önereceği kremi pamuğa sürerek kapatın. Hareketli, sık sık eğilmenizi gerektiren bir işte çalışıyorsanız doktorunuz tarafından bir hafta işe gitmemeniz önerilebilir. Ameliyat sonrası kontrole gidene kadar uçağa binmekten, yüzmekten, spor yapmaktan kaçının. Herhangi bir enfekiyona karşı hasta olduğunuzu bildiğiniz kişilerle aynı ortamda bulunmayın. Sigara içmeyin, sümkürmeyin. Hapşırmanız geldiğinde ağzınız açık olarak hapşırın. 

Ağrınız çok fazlaysa ve ağrı kesicilerle geçmiyorsa, kulağınızdan kötü koku, çok miktarda sıvı veya kan geliyorsa doktorunuzla irtibata geçin. Baş dönmeniz fazlaysa ve birkaç gün içinde geçmezse, kulağınızda kırmızılık, şişlik ve kaşıntı varsa yine doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir. 

Kulak Zarı Delinmesini Önleme Yolları

Aşağıdaki ipuçları, kulak zarınıza zarar vermekten kaçınmanıza yardımcı olabilir:

  • Kulak ağrısı, ateş, burun tıkanıklığı, işitme azlığı gibi orta kulak enfeksiyonu belirtilerini ihmal etmeyin, doktora gidin,
  • Parmaklarınız da dahil olmak üzere kulak pamuğu ve benzeri şeylerle kulağınızın iç bölgelerini zorlamayın,
  • Gürültülü ortamlarda çalışıyorsanız ses koruyucu kulaklık kullanın,
  • Uçakta kalkış ve iniş sırasında yutkunmayı, esnemeyi ya da sakız çiğnemeyi ihmal etmeyin gerekiyorsa basıncı dengelemek için kulak tıpası kullanın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kulak zarı hangi durumlarda delinir? Belirtileri nelerdir?

Kulak zarının delinmesi çoğunlukla enfeksiyonlara veya yaralanmalara bağlıdır.

Kulak zarında delinmeye yol açan yaralanmalar; Kulak kanalında basınç artışına neden olan darbeler, kazalar veya patlamalar, iğne, tığ, çubuk gibi batıcı veya delici cisimlerin kulağa sokulması, sualtı dalışlarda artmış su basıncına bağlı veya kulak zarına tüp takılmasını takiben olabilir.

Orta kulak iltihabı (akut otitis media) sırasında veya müzmin orta kulak iltihaplarında (kronik otitis media) kulak zarında delinme olabilir. Orta kulak iltihaplanmalarına bağlı kulak zarı delinirse, kulakta dolgunluk, ağrı, ateş ve işitme kaybını takiben kulakta akıntı olur. Müzmin orta kulak iltihaplarına bağlı kulak zarı delinmelerinde akıntı ve işitme kaybı vardır, ancak genellikle ağrı ve ateş görülmez.

İşitme kaybı deliğin büyüklüğü ile orantılıdır, delik ne kadar büyükse işitme kaybı da o kadar fazladır. Şiddetli bir patlama sonrasında kulak zarı delinmişse, işitme kaybı fazladır, bu durumda iç kulak hasarı da gelişebilir ve sıklıkla kulak çınlaması (tinnitus) da eşlik eder.

Kulak Zarı Deliği Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi

Orta kulak ile dış kulağı birbirinden ayıran ince doku kulak zarı şeklinde adlandırılır. Bazı nedenlere bağlı olarak kulak zarında yırtılma veya delinme görülür.

Kulak zarı delinmesi alınan darbeler veya ani basınç değişimleri gibi durumlara bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bu durumun yaşanması işitme kaybına neden olabilmektedir.

Kulak Zarı Deliği Nedenleri

Kulak zarında oluşan deliğin başlıca nedenleri enfeksiyonlara veya yaralanmalara bağlı olarak gelişir. Kulak zarında oluşan deliğin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Kulak zarında oluşan yüksek basınç kulak zarına zarar verebilir.

Şok dalgalarına maruz kalma sonucu kulak zarında hasar oluşabilir.

Yaralanma veya travmalara bağlı olarak gelişebilir.

Ani basınç değişikliklerinin yaşanması sonucu meydana gelebilir.

Kulağı temizlemek amacıyla kulağa sokulan bazı cisimler kulak zarına zarar verebilir.

Kulak Zarı Deliği Belirtileri

Kulak zarında oluşan deliğin sonucunda bazı belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin süresi hasta tarafından takip edilmesi gerekir çünkü bu belirtiler tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır. Çok uzun belirlilerin mevcut olduğu durumlarda uzman kişiler tarafından uygun tedavinin alınması gerekir. Kulak zarının yırtılması veya delinmesi ile oluşabilecek belirtiler şu şekildedir.

Baş dönmesi ve denge kaybı

İşitme kayıpları

Kulakta oluşan çınlamalar

Uğultuların oluşması

Ağrıların meydana gelmesi

Kulakta kanlı akıntının görülmesi

Kulak Zarı Deliği Teşhisi

Kulak zarının delinmesi ile oluşan belirtilere hastaların çoğu aldırış etmez. Kulakta oluşan akıntı yıllar boyu devam etse bile bazı hastalar bu durumu dikkate almazlar. Bu gibi davranışların yapılması hastalığın daha da ilerlemesine ve daha büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Darbelere bağlı olarak gelişen kulak zarı delinmesi eğer enfeksiyona yol açmaz ise kendiliğinden iyileşebilir. Ancak tedavinin hızlı bir şekilde ilerlenmesi isteniyorsa belirtileri taşıyan kişilerin mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekir. Çünkü bu durumların teşhisi yalnızca doktorlar tarafından konulabilmektedir. Uzman doktor olarak kulak burun boğaz doktorları tercih edilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanları hastaların şikayetlerini dinleyerek bazı uygulamalı işitme testleri uygular. Bu testler sonucunda kulağın durumu ile ilgili teşhisler koyulur.

Kulak Zarı Deliği Tedavisi

Kulak zarındaki delikler, genel olarak, 2 hafta içinde kendi kendine iyileşebilir. Bazen kulak zarı 3 ila 4 ayda eski haline döner. Oluşan kulak zarı deliği bir buçuk ay içinde kendiliğinden kapanmazsa tıbbi prosedür gerekebilir. Kulak zarındaki bir delik tipik olarak bir ilaçla tedavi edilmeye çalışılır. Benzer şekilde, kağıt ile yama yapmak daha fazla tercih edilen bir stratejidir. İlaçlar sıklıkla salımı durdurmak için kullanılır. Deliğin kapanması için düzeltme uygulamasının birkaç kez yeniden düzenlenmesi önemli olabilir. Bu uygulamalardan bağımsız olarak kapanmaz ise dikkatli bir şekilde cerrahi müdahale gerektirir.

Delinmiş kulak zarını eski sağlığına kavuşturmak için farklı dikkatli teknikler kullanılır. Her birinin normal unsuru, kulak zarının bir doku ile kapatılmasıdır. Bu teknik timpanoplasti olarak bilinir. Deliğin kapanmasında ve işitmenin düzeltilmesinde etkilidir. İşitme kaybının yüksek olması durumunda, orta kulak kemikçiklerini tedavi etmek veya orta kulağı ve çevreyi saran tahrişi gidermek için tıbbi bir prosedür uygulanabilir. Kulak zarı deliğine müdahale edilirse yıkama ve yüzme sırasında orta kulağa su kaçması gibi durumlarında mikrop bulaşma tehlikesi azalır. İyileşme sistemi hızlanır, kulak çınlamasının hafifler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası