kapanmış şirkete hizmet tespit davası / HİZMET TESPİT DAVASI | BESLER HUKUK

Kapanmış Şirkete Hizmet Tespit Davası

kapanmış şirkete hizmet tespit davası

HİZMET TESPİT DAVASI EYT

HİZMET TESPİT DAVASI EYT

HİZMET TESPİT DAVASI - EYT DAVASI

Bu yazımızda sigorta tespit davası, EYT Şartları, Hizmet Tespit Davası, Bir Günlük Sigorta Tespit Davası, Sigortalılık Başlangıç Davası, Sigortalılık Başlangıç Tarihinin İspatı, zamanaşımı, dilekçe örneği, Eyt Davası konularını açıklayacağız.

HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?

Hizmet Tespit Davasının dayanağı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunudur. Sigortalının sigortasının hiç yatırılmaması veya sigortanın eksik yatırılması nedenleri ile hizmet tespit davası açılabilir. Hizmet Tespit Davası Sigorta Tespit Davası olarak da bilinmektedir. Hizmet Tespit Davası EYT açıklamasından sonra sıklıkla araştırılan ve merak edilen bir konu haline gelmiştir. Hizmet Tespit Davasının amacı genellikle sigortasız çalışılan dönemi sigortalı hale getirmektir. Sigortasız çalışan işçi sigortasız çalıştığı dönemi sigortalı hale getirmek için Hizmet Tespit Davası ( Sigorta Tespit Davası ) açmalıdır. Hizmet Tespit Davası zaman aşımı süresi dolmadan açılmalıdır.

HİZMET TESPİT DAVASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Hizmet Tespit Davası Eksik Prim, Eksik Sigorta Günü, Sigortasız Çalışma gibi nedenlere dayanılarak açılabilmektedir. Hizmet tespit davası açılabilmesi için işçi ile işveren arasında hizmet sözleşmesinin bulunması, işçinin sözleşme kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi, dava konusu uyuşmazlığın daha önceden SGK tarafından tespit edilmemiş olması gerekmektedir. Hizmet Tespit Davası Avukatı, Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer, Hizmet Tespit Davası Masrafları, Hizmet Tespit Davası Avukatlık Ücreti konularında Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İşçi Avukatı olarak faaliyet gösteren hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

HİZMET TESPİT DAVASI NERDE AÇILIR NASIL AÇILIR?

Hizmet Tespit Davası kural olarak İş Mahkemesinde açılır. İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde Hizmet Tespit Davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

HİZMET TESPİT DAVASI KİME AÇILIR?

Hizmet Tespit Davasını işçi açar. İşçi vefat etmiş ise mirasçılarının da bu davayı açma yetkisi vardır. Hizmet Tespit Davası kime karşı açılır sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Hizmet Tespit Davası SGK'ya karşı değil işverene karşı açılır. Açılan hizmet tespit davası mahkemece resen SGK'ya ihbar edilir. Hizmet tespit davasında SGK feri müdahil olarak yer alır.

HİZMET TESPİT DAVASI NE KADAR SÜRER?

Hizmet tespit davası ne kadar sürede sonuçlanır, hizmet tespit davası ne kadar sürer soruları sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Hizmet tespit davasının ne kadar sürer sorusunun yanıtı net olarak verilemez. Hizmet Tespit davası ne kadar sürer, sigorta tespit davası ne kadar sürer sorularının yanıtı mahkemelerin iş yüküne göre değişmektedir. Hizmet Tespit Davaları ilk derece mahkemesinde ortalama sene sürmektedir. Yerel mahkeme aşamasından sonra istinaf ve yargıtay aşamaları da vardır.

HİZMET TESPİT DAVASI ARABULUCULUK

Hukukumuzda hizmet akdinden doğan bazı davalar için dava açılmadan önce arabuluculuk başvurusu yapılması dava şartı olarak düzenlenmiştir. Hizmet Tespit Davasında Arabuluculuk Zorunlu mu, Sigorta Tespit Davası Arabuluculuk gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir. Niteliği itibariyle Hizmet Tespit Davaları zorunlu arabuluculuğa tabi değildir. Hizmet Tespit Davası açılmadan önce arabulucuya başvurmak gerekmez.

HİZMET TESPİTİ DAVASI MASRAFLARI

Hizmet Tespit Davası Masrafı Ne Kadar, Hizmet Tespit Davası Avukatlık Ücreti, Hizmet Tespit Davası Dosya Masrafı, Bir Günlük Sigortalılığın Tespiti Davası sorularının yanıtı için Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İş Hukuku Avukatı olarak hizmet veren hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ DAVASI NEDİR?

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası, hizmet tespit davasının bir türüdür. Sigorta başlangıç tarihinin tespiti davası sigortalı olarak çalışılan başlangıç tarihinin tespit edilmesi amacı ile açılır. Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davasında SGK davalı olarak gösterilmelidir. Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davasının işverene açılması gerekmez davalı olarak yalnızca SGK'nın gösterilmiş olması yeterlidir. Sigorta başlangıç tarihinin tespiti davası açılmadan önce SGK’ya sigorta başlangıç tarihinin tespiti talebiyle başvuru yapılmalıdır. SGK tarafından başvurunun reddedilmesi üzerine bu dava açılmalıdır. Görüleceği üzere Hizmet Tespit Davası ile Sigorta Başlangıç Tarihinin Tespiti Davası arasında farklar bulunmaktadır. Kuruma başvurulmadan dava açılırsa ne olur? Kuruma başvurulmadan dava açıldığı durumda davacıya kuruma başvurulması için süre verilmelidir. Hizmet Tespit Davası Nasıl İspatlanır, Sigorta Başlangıç Tarihi Tespit Davası Nasıl İspatlanır, Hizmet Tespit Davasında Şahit Yeter mi, Bir Günlük Sigortalılığın Tespiti Davası öncesi hizmet tespit davası, Kapanmış şirkete hizmet tespit davası, 1 günlük hizmet tespit davası, hizmet tespit davası yargıtay kararı, hizmet tespit davasını kazanan var mı gibi soruların yanıtı için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

HİZMET TESPİT DAVASI ZAMANAŞIMI NE KADAR?

Hizmet tespiti davası zamanaşımı ne kadar, Bir Günlük Sigortalılığın Tespiti Davası Zamanaşımı Ne Kadar soruları sıklıkla merak edilmektedir. Hizmet tespit davalarının açılabilmesine ilişkin olarak hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıllık bir süre öngörülmüştür. Beş yıllık süre hak düşürücü süredir. 5 yıllık hak düşürücü süre kuruma hiç bildirilmeyen hizmetler içindir. 5 yıllık sürenin istisnaları bulunmaktadır. 5 Yıllık Hak Düşürücü Sürenin İstisnaları için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

MERSİN İŞ MAHKEMESİ AVUKATI

Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İş Hukuku Avukatı, Mersin İşveren Avukatı olarak müvekkillerimize Bir Günlük Sigortalılığın Tespiti Davası, Hizmet Tespit Davası, Hizmet Tespit Davası Dilekçe Örneği, Hizmet Tespit Davası Avukatı, EYT Davası, Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası, Sigorta Davası, Sigorta Başlangıç Davası konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

HİZMET TESPİT DAVALARI (2)

9 Kasım

 

DAVACILAR     ;

1-Sigortalı

2-Sigortalının küçük olması halinde velayet ve vesayet hakkına sahip olanlar

3-Sigortalının ölümü halinde hak sahipleri.

   Hak sahiplerinin tamamının dava açmasına gerek yoktur. Birisi bakımından açılan davada elde edilecek sonuçlardan davacı olmayanlarda yararlanır. Uygulamada tartışılmamakla birlikte davacının mutlaka hazır hak sahibi olması gerekmez, ileride hak sahibi olma hakkı olanlarda davacı olabilir.

   Tespit davasının açılması için ölüm aylığına hak kazanılamayacak olması halinde dahi dava hakkı bulunmaktadır. Zira kazanılacak gün sayısı 1 gün dahi olsa, aylık bağlanamasa bile toptan ödeme isteme bakımından tespit istenebilir. Bir gün dahi olsa toptan ödeme hakkı doğacaktır.

  Ölümde davacılara süre olarak bir imkan daha sağlanmaktadır. Örneğin dava açma süresinin dördün. Yılında ölen sigortalı tespit davası açmamış ise, hak sahiplerine yargı kararları ile  yeni bir 5 yıllık süreye tanınmaktadır. Böyle bir sürenin tanınmaması gerektiğine dair görüşlerde bulunmaktadır.

  Kapıcı gibi hizmetlerde asıl çalışan işçiye zaman zaman yardım eden eşler kendi adına hizmet tespiti isteyemezler, sigortalı tescil hakkı asıl çalışana aittir.

DAVALILAR

1- İşverene dava açılır. (Başlangıç tespit davaları hariç)

    a-Gerçek kişi İşveren ölmüşse mirası reddetse dahi mirasçılara dava yöneltilir.

    b-Şirket ise ve şirket kapanmış, tasfiye edilmiş ise  tespit davası amacı ille dava ile ihya istenir, ihya kararından sonra tasfiye                            yetkililerine ihya edilen şirket adına davayı yöneltir.(Kısaca iki dava olur , tespit davası iş davası iken ihya istemi ticari davadır)

    c- İşyeri birden fazla kez devredilmiş olsa dahi işçi alacaklarından farklı olarak, devreden ve devralan tüm işverenler davalıdır.

    ç- Ortak girişim, adi ortaklık kuran her bir şirkete birlikte dava açılmalıdır.

    d-Gerçek kişi ortaklıklarında bütün ortaklar mecburi davalıdır.

    e-Kapıcılar bina yönetimlerine dava açabilir.

    f-Geçici iş ilişkisinde gönderen ve çalıştıran davalı asıl işverendir.

    g-Asıl ve alt işveren ilişkisinde de  alt işveren işçileri, sigortalıları  asıl ve alt işverene  birlikte dava açabilir.  Sadece alt işverene karşı              dava açılması yeterlidir. Asıl işverene dava açılıp alt işverene dava açılmamış ise alt işveren davaya eklenir.  

2-SGK davalı olur mu?

   a-Başlangıç tespit davaları yalnızca SGK’ya karşı açılabilir. İşverenin davalı gösterilmesine gerek yoktur.

   b- Birden fazla güne ait tespitlerde SGK davalı değildir. İhbar olunandır.

 

3- İŞVEREN VE SGK DIŞI KİMLER ZORUNLU DAVALIDIR

   Hizmetin çekişmeli olduğu hallerde hizmet üzerinde hak iddia edenler de davalı olmalıdır.

   Örneğin adı ve soyadı aynı olan iki kişinin biri adına olan günlerin diğerine hizmet olarak yüklenilmesi halinde yüklenen kişi zorunlu davalıdır.

   Bazen suçtan aranan kişilerin, başkasının kimliği ile çalışmaları halinde hizmet kimlik sahibi adına olmakla birlikte, yıllar sonra takipten kurtulan suçlu bu defa ben çalışmıştım iddiasına yönelebilmektedir.  Bu dava da kimlik sahibine dava açılmalıdır.

4- BAĞKURLULAR

    Sadece SGK’ya karşı dava açılır.

5-YETKİLİ MAHKEME

    Tespit davaları çalışılan işyerinin bulunduğu yani işveren veya işyerinin olduğu yerde açılması gerekirken, başlangıç tespit davaları ayrıca SGK’nın merkezinin bulunduğu Ankara’da da açılabilir.

     Eski içtihatlarda SSK- a sigortalılarının davacının bulunduğu yerde hizmettespit davası açılabileceğine dair içtihatların kanun değişikliği nedeni ile yeni dönemde uygulanması mümkün değildir.

 

 

  

 

 

       

    

ALİ TEZEL YOUTUBE'DA SORULARINIZI CEVAPLIYOR

Hizmet tespit davası, zamanaşımı, dilekçe örneği, yargıtay kararları, ne kadar sürer, arabuluculuk, hak düşürücü süre, ceza hesaplama makalemizle sizlerleyiz. sayılı Kanun’un maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre; “Aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır”

sayılı Avukatlık Kanunu gereğince avukatların ücretsiz iş görme yasağı bulunmaktadır. İş yoğunluğumuz ve ücretsiz iş görme yasağından dolayı telefon üzerinden ücretsiz avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlayamadığımızı değerli müvekkillerimize hatırlatmak isteriz.

İlgili kanun maddesi işçilere hizmet tespit davası açabileceklerini bildirmektedir. Hizmet tespiti esasen işçinin işyerinde ne kadar süreyle çalıştığı, primlerinin tam yatırılıp yatırılmadığı, hizmetlerinin tescil edilip edilmediği gibi konuların tespit edilmesidir.

HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?

Hizmet Tespit Davası tahancı

sayılı Kanun’a göre sigortalı sayılan işlerde çalışanların, Sosyal Güvenlik Kurumunca tespit edilemediğinde veya eksik bildirilmiş hizmetlerin tescil edilmediğinin sonradan öğrenildiğinde tespiti amacıyla açılan davadır. Hizmet tespit davaları, Sosyal Güvenlik Kurumuna verilip de tescillenmiş işe giriş bildirgelerindeki yanlış yazılan kimlik kayıtlarının ve sigorta sicil numaralarının tashihi, sigortalının kendisine ait olması gerekirken, başkası adına geçirilen, aktarılan veyahut bildirilmiş olan çalışma sürelerinin sahibine kazandırılması, hizmet süresinin gerçek başlangıcının tespiti gibi konuları ele alır. Hizmet tespit davalarında sigortalı ile işveren arasındaki ilişkinin eser sözleşmesi veya vekalet sözleşmesi değil de hizmet sözleşmesi ilişkisi olmasına dikkat edilmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA DAVACI

Davacı, Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/a(1) maddesi kapsamında işçi sıfatına haiz kişidir. İşçinin vefat etmiş olması halinde ise, mirasçıları hizmet tespit davasını hak düşürücü süre içerisinde açma hakkına sahiplerdir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA DAVALI

Hizmet tespiti davalarında sadece işveren davalı olarak gösterilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava re’sen ihbar edilecektir. Kurum ihbar üzerine fer’i müdahil olarak davaya katılacaktır.

HİZMET TESPİT DAVASINDA GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME

sayılı Kanun’un maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer verilen açık hüküm gereğince hizmet tespit davalarının incelenmesinde görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. maddesine göre; iş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın ikametgahı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşmeler geçerli sayılmaz. SGK aleyhine açılan davalarda yetkili mahkeme, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinin bulunduğu yer iş mahkemesidir.

Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı

Hizmet tespiti davası zamanaşımı, istisnaları, 10 yıl, gibi sorulara bu başlık altında cevap veriyoruz. sayılı Kanun’un maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre, aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere hizmet tespit davalarının açılabilmesine ilişkin olarak hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıllık bir süre öngörülmüştür. Söz konusu beş yıllık süre hak düşürücü bir süredir.

Söz konusu beş yıllık süre, zamanaşımı süresi olmayıp hak düşürücü bir süre olduğundan davanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi hakim tarafından da resen dikkate alınır. Sigortalı ölmüşse murisin hak sahiplerinin hizmet tespit davasına dair hak düşürücü süresi murisin ölüm tarihinden itibaren başlar.

Hizmet Tespit Davası Şartları

Hizmet tespit davası açılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır:

  • Öncelikle işçinin iş görme borcunu yerine getirmesi gerekmektedir.
  • İşçiyle işveren arasında hizmet sözleşmesi olması gerekmektedir.
  • İşçinin sigortasız çalıştırıldığının veya sigorta primlerinin eksik ödendiği durumunun SGK tarafından daha öncesinden tespit edilmemiş olması gerekmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA DELİLLER

Hizmet tespiti davasında deliller yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir. Tanık beyanlarının dışında işyeri ile alakalı bulunan veya işveren tarafından işin yürütülmesine esas teşkil eden ya da iddia sahibinin söz konusu işyerinde çalıştığını gösteren her türlü yazılı belge ve evrak da mahkemeye delil olarak sunulabilecektir. Söz konusu belgelerin sonradan düzenlenebilir nitelikte olmaması mahkeme kararlarında önem arzetmektedir. Mahkemeler tarafından en fazla itibar edilen yazılı belgeler; ücret bordroları, ücret hesap pusulaları, gelir ve gider belgeleri, yasal defter kayıtları, özlük dosyaları ve sözleşmelerdir. Ayrıca noter veya kamu kurumlarınca onaylanmış veya düzenlenmiş olan her türlü belge de mahkemelerce önemli delil olarak kabul edilmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASI NE KADAR SÜRER?

Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Zira hizmet tespiti davalarının ne kadar süreceği konusu mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Ancak somut olaya ve mahkemelerin iş yoğunluğuna göre de değişebilmekle birlikte hizmet tespiti davalarının yaklaşık olarak yıl sürdüğünü söylemek mümkündür. Dava iş mahkemelerinde sonuçlandıktan sonra İstinaf ve Temyiz aşamalarına geçilebilir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA ARABULUCULUK

İş Kanunumuzda hizmet akdinden doğan bazı davalar arabuluculuk dava şartına tabidir. Bu davalar arabulucuya başvurulmadan açılamaz. Ancak hizmet tespit davası niteliği gereği arabuluculuk kapsamında değildir. Bu sebeple dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu değildir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA EKSİK PRİM

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve sayılı İş Kanunu uyarınca işverenler çalıştırdıkları işçilerim sigorta primlerini tam ve eksiksiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırmakla yükümlüdür. Sigorta primleri düzenli ödenmediği veya eksik ödendiği takdirde işverenler ciddi yaptırımlara maruz kalabilirler. Eksik sigorta primi; kişinin sigortalı olrak çalıştığı gün sayısının Kuruma eksik bildirilmesidir. Bu gibi durumlarda işçi hizmet tespit davası açarak bu durumu tespit ettirebilir. İşçinin dava açmadan önce bazı hakları vardır.

Alo numaralı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihbar hattı aranarak sigortasız çalışıldığına veya eksik prim ödemesi yapıldığına dair işveren şikayet edilebilmekle birlikte bu şekilde yapılan tespitler yalnızca tespitin yapıldığı tarihten 1 yıl geriye doğru işletilebilmekte daha eski dönemlere ait hizmet tespitinin yapılması için dava açılması gerekmektedir.

SGK BİR GÜNLÜK HİZMET TESPİT DAVASI

1 günlük hizmet tespit davası yargıtay kararı gibi sorgular geliyor. Sigorta Başlangıç Süresinin Tespiti için birçok işçi geçmiş dönemlerde çalışmış olduğu işyerleri işe başlama bildirgesi verilmiş olmasına rağmen sigorta primi ödemesi gerçekleştirilmediği için sigortalılık başlangıç tarihi bakımından sorun yaşamakta ve emeklilikleri gecikmektedir. Bu ve benzeri durumlarda açılacak bir hizmet tespit davası ile kişilerin 1 günlük sigorta başlangıçlarının tespit edilmesi sağlanmaktadır. Yetkili İş Mahkemesi tarafından işe başlangıç bildirgesi verilip verilmediği tespit olunacak ve bu durumda sigorta primi ödenmemiş olsa bile işe başlama tarihinde fiili başlangıç tarihinin esas alınabilmesi için değişiklik yapılacaktır.

HİZMET TESPİTİ DAVASINDA YARGITAY KARARLARI

Yargıtay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar “  Sayılı Kanun’un 79/ maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu yönde, anılan madde hükmünde yer alan hak düşürücü süre; yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalışmaları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar için geçerlidir. “

YARGITAY HGK /E. /K. “Bu durumda tarihinden önceki döneme ilişkin hizmet tespiti uyuşmazlıklarında Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ( Sayılı Kanun); bu tarihten sonraki dönem bakımından ise Sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerekecektir.

Belirtilen amaca yönelik davaların yasal dayanaklarından Sayılı Kanun&#;un maddesinin fıkrasında “Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilmeyen sigortalıların hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak hizmet tespiti isteyebilecekleri” düzenlemesine; Sayılı Kanun&#;un maddesinin 9. fıkrasında ise “Aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır” hükmüne yer verilmiştir.

Bilindiği üzere belli bir dönemdeki çalışmaların tespiti istemini içeren hizmet tespit davası, dava dilekçesinde açıkça belirtilmiş olmasa da Sayılı Kanun&#;un maddesinin fıkrasında da ( Sayılı Kanun&#;un 86/9. maddesi) düzenlendiği üzere özünde prime esas kazançlarının ve prim ödeme gün sayılarının tespiti talebini de içermektedir. Mahkemenin hizmet tespitine ilişkin ilamı ise işverenin Kuruma vermediği bildirgeler yerine geçecek belge niteliğindedir. Bu nedenle mahkeme dava sonunda vereceği kararda tespit edilen dönem için aylar itibariyle prim ödeme gün sayıları ile Sayılı Kanun&#;un maddesine ( Sayılı Kanun&#;un maddesi) göre hesaplanacak olan “o dönemdeki” bir günlük ücreti de belirtecektir.”

YARGITAY10.HD/ E. / K.“Sahte sigortalılığa dayanan davalar hizmet tespiti içerikli olmakla, davanın yasal dayanağını oluşturan Sayılı Yasa&#;nın maddesinde bu tür hizmet tespiti davalarının kanıtlanması yönünden özel bir yöntem öngörülmemiştir. Kimi ayrık durumlar dışında resmi belge ve yazılı delillerin bulunması sigortalı sayılması gereken sürelerin saptanmasında güçlü delil olmaları itibariyle sonuca etkili olurlar. Ne var ki bu tür kanıtların bulunmaması halinde somut bilgilere dayanması inandırıcı olmaları koşuluyla bordro tanıkları veya iş ilişkisini bilen komşu işyeri çalışanları gibi kişilerin bilgileri ve bunları destekleyen diğer tanıklarla dahi sonuca gitmek mümkündür.

Bu tür davalar kamu düzeni ile ilgili olduğundan özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmeleri zorunlu olup mahkemece, tarafların sunduğu deliller ile yetinilmemeli, Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili hükümleri esas alınarak kendiliğinden araştırma ilkesi benimsenmeli, sigortalılığın kabulü ve hüküm altına alınabilmesi için hizmet akdinin ve eylemli çalışmanın varlığı ortaya konulmalıdır.”

YARGITAY HD Esas: / Karar: / “Davalının davacıyı yurt dışı işyerinde çalıştırdığı sabittir. Davacının işvereni de Türk Mevzuatına tabi olan davalıyı hizmet tespitinde davalı göstererek dava açmasında hukuki yararı vardır. Hizmetin tespiti yapılmalı, ancak uzun veya kısa vadeli sigorta kapsamında kaldığını davalı kurum değerlendirilmelidir. Vazgeçilmez ve kamu düzeninden olan sosyal güvenlik hakkını ortadan kaldıracak şekilde, topluluk sözleşmesi kapsamında bildirilmeyen yurt dışında çalışan Türk vatandaşının hizmet tespitini isteyemeyeceğini belirtmek hukuki değildir.

Kaldı ki mevzuata uymayan davalı işverendir. Hukuk, kurallara uyulmadan yapan işlemleri kabul etmemelidir. Kararın onanması gerekirken, bozulmasına karar verilmesi isabetli değildir. Bu nedenle çoğunluğun bozma gerekçesine katılınmamıştır.”

YARGITAY HD Esas/ Karar/ “Hizmet tespitine ilişkin talebin yasal dayanağı tarihinde yürürlüğe giren Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçiş hükümlerini içeren geçici 7. maddesi gereğince Sayılı Kanun&#;un 79/ ve Sayılı Kanun&#;un 86/9. maddeleri olup Anayasal haklar arasında yer alan sosyal güvenliğin yaşama geçirilmesindeki etkisi gözetildiğinde, sigortalı konumunda geçen çalışma sürelerinin saptanmasına ilişkin bu tür davalar kamu düzeni ile ilgili olduğundan özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmeleri zorunludur.

Bu bağlamda, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip gerek görüldüğünde kendiliğinden araştırma yapılarak delil toplanabileceği açıktır.”

Hangi durumlarda hizmet tespit davası açılır?

Hizmet tespit davası sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre İşçinin sigortasız çalıştırıldığı veya sigorta primlerinin eksik ödendiği durumlarda açılabilmektedir.

Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

1 günlük hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Sigortalılık başlangıç tarihi bakımından sorun yaşamakta ve emeklilikleri geciktiğinde hizmet tespit davası ile kişilerin 1 günlük sigorta başlangıçları tespit edilebilir. Hizmet tespit davası 6 ay &#; 2 yıl arasında sürebilir.

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?

Tanık, belge, kamera kayıtları, işçinin işyerinde çekilmiş fotoğrafları, ücret bordroları, banka dekontları, işyerinde tutulan özlük dosyaları ile kanıtlayabilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası