fayans arası derz yenileme nasıl yapılır / Eskimiş Derzler Nasıl Yenilenir? | Weber Türkiye

Fayans Arası Derz Yenileme Nasıl Yapılır

fayans arası derz yenileme nasıl yapılır

Derz Neden Çatlar?

derz neden çatlar

Evinizdeki veya bahçenizdeki fayans ve granitlerdeki derzler çatlıyor ve yerinden çıkıyorsa, bu yazımız ilginizi çekecek. Derz neden çatlar, derz dolgusu neden çatlar? aşağıda anlattık. Fayans arası derzlerin çatlamasının nedenlerini açıklayarak önlem almanızı sağlamayı amaçladık. Ayrıca, derzlerin çatlamaması için ne yapılır? açıkladık.

Derz Neden Çatlar?

Derz doldular fayans, karo, granit vb uygulamalar arasına yapılan görsel tamamlayıcılardır. Derzler aynı zamanda, fayansın düzgün durmasını sağlar ve geçici olarak da su izolasyonu yarpar.

Fayanslarınız, granitleriniz ve karolarınız ne kadar şık ve güzel olursa olsun, derz dolgusu güzel yapılmamış veya çatlak ise, çok çirkin görünecek ve su sızdıracaktır. Bu nedenle, derz dolgularının doğru uygulanması önemlidir. Doğru uygulama derzler kısa ömürlü olur, çatlayabilir veya yerinden çıkabilir.

Şimdi, fayans arası derzlerin çatlamasının önemli nedenlerini listeleyelim, ardından detaylıca açıklayalım.

Derzler Neden Çatlar?

  • Derz kurumadan üzerinde gezilmesi
  • Derz dolgun uygun boşluğa
  • Oynayan, sabit olmayan fayanslar
  • Ağırlık ve darbe
  • Aşırı sıcak ve nem
  • Eski derz üzerine derz uygulanması
  • Aşındırıcı temizlik maddeleri
  • Eski tarihli derz
  • Uygulama hataları

Derz Dolgu Neden Çatlar?

derz dolgu neden çatlar

Derz neden çatlar? Yukarıda derzlerin çatlamasının nedenlerini sıraladık. Şimdi, bunları biraz daha detaylandırarak açıklayalım. Bu sayede, derz dolgularınızın çatlama nedenini tam olarak anlayabilir, önlem alabilirsiniz.

1) Derz Kurumadan Üzerinde Gezilmesi

Nasıl ki, fayans uygulaması yapıldıktan sonra kuruması için beklemek gerekiyorsa, aynı kural derzler için de gereklidir.

Derzlerin üzerine basılması, dayanıklı hale gelmesi için 1 gün gereklidir. Bu süre dolmadan üzerine basılması derzlerde çatlama veya aşınma gibi deformasyonlara neden olur.

2) Derz Dolgunun Uygun Boşluğa Uygulanmaması

Derz dolgular belli aralıkta boşlukları kapatmak ve doldurmak için üretilmişlerdir. Bu aralık, genel olarak mm. dir. Fakat, daha geniş derz araları için de özel üretilmiş derz dolgular vardır.

Standart fayans arası derzleri 3 ve 5 mm. boşluklar için üretilmiştir. Bu derz boşluklarının daha fazla olması durumunda derz dolgunuz çatlayabilir. Eğer derz aralarınız çok açık ise, özel derz kullanmanız gerekebilir.

Eğer fayans arası derzlerinizin standart boşluklardan daha fazla olduğun düşünüyorsanız, derz arasını ölçerek uygun derz dolgu satın alın. Boşluğa uygun olmayan derzler çatlayacaktır. Derz dolgu ambalajlarının üzerinde kaç seafoodplus.info kadar uygulanabileceği yazar.

3) Oynayan, Sabit Olmayan Fayanslar

Altında boşluk olan, iyi fayanslar, zamanla yerinden çıkabilir veya oynayabilir. Yerinde sabit olmayan, oynayan fayanslar derz dolgularına zarar verebilir.

(Fayans yapıştırma hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, &#;Fayans nasıl döşenir?&#; yazımızı okuyabilirsiniz. Yerinden çıkan, düşen fayansları yapıştırmak için, linke tıklayarak, &#;Düşen fayanslar nasıl yapıştırılır?&#; yazımızı okuyabilirsiniz.)

4) Ağırlık ve Darbe

Fayans arası derzler, kuruyunca sert bir yapıya sahip olur. Fakat, yine de büyük ağırlıklar altında kalan derz dolgular çatlayabilir. Ayrıca, darbelerden de etkilenecektir.

Fayans üzerinde banyo dolabı gibi bir mobilyanız varsa, ayaklarının derz dolgu üzerine denk gelmediğine dikkat edin. Bu sayede, hem derz dolgularınız çatlayıp, aşınmayacak hem de mobilyanız dengeli duracaktır.

5) Aşırı Sıcak ve Nem

Derzler çimento esaslıdır. Aşırı sıcak dersleri etkileyecektir. Özellikle dış mekanda kalan, derz dolgular uzun süre güneş ve sıcağa maruz kaldığında çatlayabilir.

Dış mekan karo aralarındaki derz dolgular için özel derz dolgular satın alabilirsiniz. Ayrıca, suyun derz dolgu üzerinde çok uzun süre beklemesi hem küf oluşturur, hem de çatlamasına yol açar. Derz dolgu üzerinde biriken suların temizlenmesi gereklidir.

6) Eski Derz Dolgu Üzerine Derz Yapılması

Yukarıda bahsettiğimiz gibi derz dolgular belli bir boşluğa uygulanmaz için üretilmişlerdir. Yani, mm. gibi boşluklara derz dolgusu uygulamak gerekiyor.

Derz dolgularının boşluklarının çok fazla olması veya eski derz dolgu üzerine derz yapılaması, derzin çatlamasına ve aşınmasına neden olur. Ayrıca, derz dolgular, eski derz dolgu üzerine tutmaz. Temizlik esnasında kısa sürede aşınıp çıkacaktır. Yeni bir derz dolgu uygulaması yapmadan önce, eski derzlerinizi temizleyip, tamamen kazımanız gerekiyor.

7) Aşındırıcı Temizlik Maddeleri

Fayans ve derzler için özel temizlik maddeleri kullanın. Bu sayede, hem fayanslarınız solmayacak, hem de derz dolgularının zarar görmeyecektir.

Çamaşır suyu ve içerisinde çamaşır suyu katkısı olan temizlik maddeleri derzlerin zamanla ve aşınmasına çatlamasına neden olur.

8) Eski Tarihli Derz

Tüm ürünlerde olduğu gibi derz dolgularda da bir son kullanım tarihi vardır. Eğer uyguladığınız derz dolgu kısa süre sonra çatladıysa, eski tarihli olabilir.

Depolarda uygun saklama koşulları altında saklanmayan derz dolgular, nem alabilir ve miadından önce bozulabilir.

Bozuk derz dolgular, uygulandıktan sonra çatlayabilir ve yüzeyden çıkabilir. Derz dolgu satın almadan önce tarihini kontrol edin. Eğer eski tarihli bir derz dolgu uyguladığınızı düşünüyorsanız, eskisini kazıyın ve yeni derz uygulayın.

9) Uygulama Hataları

Derz dolgusu uygulama hatalarından dolayı çatlayabilir. Örneğin: Derz dolgusu karışımındaki suyun doğru veya uygulama bittikten sonra temizlik için fazla su kullanılması.

Derz Çatlamaması İçin Ne Yapılır?

derzlerin çatlamaması için ne yapılır

Derzlerin çatlamaması için ne yapmalı? Derz uygulamasını tecrübeli bir ustanın yapması çatlama ve aşınma risklerini azaltacaktır. Ayrıca, derzin çatlamaması için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz. (Çatlayan ve eskiyen derzlerinizi yenilemek istiyorsanız, linke tıklayarak,&#;Derz yenileme yöntemleri) yazımızı okuyabilirsiniz.)

Derzlerin Çatlamaması İçin Ne Yapmalı?

  • Derz tamamen kurumadan önce üzerine basmayın.
  • Derzi doğru aralığa uygulayın. (Çok geniş veya çok dar olmasın)
  • Derz uygulamasından önce, oynayan fayansları sabitleyin, yeniden yapıştırın.
  • Derzlerin üzerine ağırlık koymayın. (Banyo dolabı veya dış mekan mobilyalarının ayaklarını derzlerin üzerine koymayın.)
  • Aşırı sıcakta ve aşırı nemli ortamda uygulama yapmayın.
  • Eski derz dolgu üzerine uygulama yapmayın.
  • Derz temizliğinde çamaşır suyu v.b. aşındırıcı temizlik maddelerini kullanmayın.
  • Kullanacağınız derz dolgusunun sol kullanım tarihinin emin olun.

Açılan Fayans Araları Nasıl Doldurulur

balkon derz dolgu nasıl yapılır

mermer derz dolgusu nasıl yapılır

fayans araları nasıl temizlenir

terasa derz dolgu nasıl yapılır

Derz dolgu çalışması için öncelikle fayans aralarında kalan eski derz dolguların ince çubuk ile kazıyıp ardından fayans aralarında kalan toz, çimento kalıntıları fırça ile temizlenmelidir. Fayans aralarındaki kalıntılar temizlenirken pratik çözüm olarak elektrik süpürgesi kullanılabilir.

  • ml su (1 çay bardağı) ve gram derz dolgu iyice akıntı yapmayacak ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır,
  • Derz yayma aleti (mala) ile derz etrafa iyice yayılmalı ve boşluklar sıkıca kapatılmalıdır,
  • Fayans aralarının tamamen kapatılabilmesi için öncelikle paralel ve çapraz bir şekilde yayılması önemlidir,
  • Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra fayans yüzeyinde fazlalık olan derzler sünger ile temizlenip yüzeyin temizliği sağlanılır,
  • Temizlikten sonra yüzeyi düzgünleştirmek için kuru bez kullanılır ve dolgu iyice yerleştirilir,
  • Derz dolgu yapıldıktan 10 saat sonra fayansların üzerisi genel olarak temizlenebilir.
  • Son temizlik işleminden sonra kimyasal yüzey temizleyicileri kullanılarak temizlik yapılabilir.

Not: Derz dolgu karışımı yapılırken su az ilave edilmeli ve akışkan olmamasına dikkat edilmelidir. Derz dolgu uygulanırken iyice bastırılarak uygulanmalı. Açılan fayans araları ancak bastırılarak uygulandığı  zaman dayanıklı hale gelir.

Fayans aralarının su dolması alt katın tavanına su sızmasına neden olur. Bu sızıntı sonucunda alt komşunun tavanında ıslaklıklar görülür. Derz dolguyu eriten ve alt kata su sızdırmasına sebep olan kimyasallar; çamaşır suyu, tuz ruhu ve asitli sıvılar dolguyu eritmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir