kaymakam nasıl olunur / Kaymakam Nasıl Olunur? • TAB Koleji Özel Anadolu Lisesi

Kaymakam Nasıl Olunur

kaymakam nasıl olunur

Kaymakam nasıl olunur diye merak edenler gerekli koşulları sağladıktan sonra öz değerlendirme yaparak bu mesleğe yönlenmelidir. Sorumlulukları fazla olan ve bulunduğu konum nedeniyle zorlu bir meslek olan kaymakamlık nitelikli bir tercihle sizin mesleğiniz olabilir!

Kaymakam Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kaymakam olmak için Kaymakamlık Sınavına girerek başarılı olmak gerekir. Sınav içinse üniversitelerin ilgili bölümlerinden başarılı bir şekilde mezuniyet şartı aranır. Kaymakam nasıl olunur diye merak edenler ilk olarak lise çağlarında mesleklerin özelliklerine göre hareket ederek ilgili bölümlere yerleşenler olacaktır.

Kaymakamlık sınavı, aday olarak il stajlarına yöneliktir. Bu başarılı uygulamayı tamamlayanlar, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı onay kararı ile kaymakam olarak adlandırılır. Adaylar, öncelikle mesleğin gereksinimlerini karşılamak için iyi bir eğitim almalı ve tüm koşulları karşılamalıdır.

Bu koşulların başında, adaylar İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilimler, Hukuk gibi bölümlerden mezun olurlar. Adayın; kaymakam olmak için ekonomi, politik bilgi, yasalar, psikoloji, sosyoloji ve kamu yönetimi bilgisine ihtiyacı vardır. Sınava başvurular bu bölümlerden mezun olmaya gerçekleştirilir. Ancak Son zamanlarda, başvuru için bölüm mezuniyet koşulları değiştirildi.

Kaymakamlık Sınavı Ayrıntıları Nelerdir?

Öncelikli olarak başvuru kılavuzu içerisinde yer alan lisans programlarından mezun olunması gerekir. Sınav sonrası ise kaymakam nasıl olunur için ölçüt puan 70’tir. Bu puan sonrasında ise mülakat yapılır ve mülakatta da başarılı olmanız gerekir. Mülakat genellikle adayların yönetim becerileri, problem çözmeye yönelik bakış açıları, iletişim becerileri ve bilgi düzeyleri gibi ölçütlere göre değerlendirilir.

Kaymakamlık sınavına her yıl başvuru sayısı değişmekle birlikte sayı her geçen gün artmaktadır. Genellikle kaymakam ataması her yıl gerçekleştirilir. Mülakata ise bu sayının 4 katı aday çağrılır. Sınav içerisinde 66 soru alanla ilgiliyken 34 soru genel kültür konularıyla ilgilidir. Sınav toplam soru içermektedir. Sınavın soruları ÖSYM tarafından hazırlanıyor.

Hiçbir soru iptal edilemediği sürece, her soru 1 puan olarak hesaplanabilir. Sınavın yapıldığı süre için bir standart yoktur. Yılda birkaç kez bile olabilir. Ancak genellikle yılda bir kez yapılır. Toplam sorudan oluşan sınav, İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM tarafından ortaklaşa şekilde düzenlenir. Kabul edilmek ve kaymakam olmak isteyen adayların en az 70 puan alması gerekmektedir. Bunun için en az 70 net yapmış olmak da gerekir.

Hangi Bölüm Mezunları Kaymakam Olabilir?

Kaymakam nasıl olunur sorusunun en kritik cevabı hangi bölüm mezunu olduğunuzdur. Hedefiniz kaymakam olmak ise üniversite tercihleriniz döneminde ilgili bölümleri kazanmanız istenecektir. İlgili bölüm mezunları başvuru dönemleri içerisinde başvuru tercihlerini yaparak sınava katılabilirler.

Kaymakam olmak için mezun olmanız gereken bölümler arasında şunlar bulunur:

  • Uluslararası İlişkiler,
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
  • Hukuk Fakültesi,
  • Psikoloji,
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,
  • İşletme
  • İktisat,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • Sosyoloji,
  • Maliye ve Finans bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir.

Bu bölümler genellikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri içerisinde yer alır. Sosyoloji ve Psikoloji bölümleri Fen Edebiyat fakültelerinde bulunurken Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü eğitim fakülteleri içerisindedir. Bu bölümler yanında ders içeriklerinin %75 kısmı bu bölümleri karşılayan diğer bölümler de başvuruda bulunabilir.

Kaymakam olmak isteyen adaylar bu bölümlerden mezun olduktan sonra sınavda başarı gösterir ve mülakatta kontenjan içerisine girerse stajyer olarak atanır. Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği şekilde kaymakam vekili olarak ve ilçelerde kaymakamların yanında stajyer olarak hizmet verirler. Bunun yanında yurt dışı stajı ve eğitimleri de yer almaktadır.

kaymakam nasıl olunur

Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Olma Şartları ve Yaş Sınırı Nedir, Kimler Olabilir?

Kişiler aldıkları eğitimim ardından hayatlarını kazanmak ve sürdürebilmek ister. Bu nedenle hem kendine hem de diğer insanlara fayda sağlamak adına başarı sağlayabilecekleri meslek gruplarına yönelirler. Şimdiler de ülkemizde de pek çok genç, kaymakam olabilmek için eğitim alıyor ve akademik kariyerini bu doğrultuda şekillendiriyor.

KAYMAKAM NASIL OLUNUR?

Her meslek grubunda olduğu gibi kaymakam olabilmek için de en başta gerekli eğitimin tamamlanmış olması gerekir. Öncelikle kaymakam olabilmek için almanız gereken 4 yıllık lisans programlarından bahsedelim. Bunun için 4 yıllık lisans programları olan; Siyasal bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve İşletme bölümünden mezun olunmalıdır.

Belirttiğimiz bu bölümlerden mezun olanlar kaymakam olabilme hakkına sahiptir. Bu nedenle kaymakam olmak isteyen herkes öncelikle bu bölümlerden mezun olma şartına tabi tutulur. İlgili bölümlerden mezun olan adaylar kaymakamlık için özel olarak hazırlanan sınava girmeli ve bu sınavdan en az 70 puan almalıdırlar. Tabi ki sınavın ardından girilmesi gereken mülakatlar da kaymakam olabilmek için gerekli süreçler arasında yer alır. Tüm bunlarda eksiksiz başarı kazanan kişiler valilik emri ile atama sürecine girmektedirler.

KAYMAKAM OLMA ŞARTLARI NLERDİR?

Kaymakam olma şartlarını taşıyan adaylardan valilik adına bir tez hazırlamaları istenecektir. Kaymakam olmak için aranan şartlar şunlardır;

  • Kaymakam olabilmek için öncelikle hazırlanmış olan tüm sınavları başarı ile sonuçlandırmak gerekir.
  • Üniversite mezunlarının ilgili 4 yıllık bölümlerden birinden mezun olması önemlidir.
  • Sınava gireceğiniz tarihte dahil olmak üzere 35 yaşın üzerinde olmamak şartlar arasında yer alır.
  • Kaymakam olabilmek için askerliğin de yapılmış olması gerekir.
  • Bunların yanı sıra kaymakamlık vazifesini üstelenmek isteyen herkes, staj ve kurs sürecini de tamamlamalıdır.

KAYMAKAMIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Kaymakamın görevleri nelerdir? Sorusunun yanıtı kısaca; illerin ilçelerindeki devleti temsilen bulunmakta ve ilçenin en yetkili kişileri olarak valilikten gelen tüm emir, tebliğleri bildirmek ve uygulamakla görevlidir şeklinde belirtilebilir. İlçedeki tüm kurumların denetiminden sorumlu olan kaymakamlar, ilçe emniyeti ve belediyesinin yapmış olduğu çalışmaların takip ve kontrolünden sorumludurlar. Yani kaymakam tüm ilçenin sorunları ile yakından ilgilenmektedir.

Kaymakamların belli başlı görevlerine ilişkin detayları şöyle sıralayabiliriz;

  • İlçede yer alan müesseseleri, kurumları, belediyeleri, özel idareleri ve köy idarelerini denetlemek
  • Valilikten gelen tüm emir ve talimatları takip etmek
  • Resmi törenlerde başkanlık etmek
  • Yapılan törenlerde tebrikleri kabul etmek
  • Görev aldıkları ilçede yönetmeliklerin, tüzüklerin ve kanunların ilanı ve en doğru şekilde uygulanması konusunda sorumluluk sahibi olmak
  • Gerekli denetimlerde ihtiyaç duyulduğu zaman görevden uzaklaştırma konusunda yeterli olması
  • İlçede yer alan emniyet güçleri hakkında kararalar verebilmek
  • Bulunduğu ilçedeki vatandaşlarla yakından ilgilenmesi, onların şikayeti sorun ve taleplerini dikkate alması
  • Kaymakamlığa bağlı olan kurum ve kuruluşların şikayetlerini kabul etmesi
  • İlçe genelinde vatandaşları ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak kaymakamın görevleri arasında yer almaktadır.

KAYMAKAM MAAŞI NE KADAR?

Kaymakam maaşının netliğe kavuşması için öncellikle görev süresi, hizmet yılı ve kıdem gibi bazı unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Ancak Kaymakam mesleğini icraat edecek adaylar başlangıç aşamasında TL gibi bir maaş almaktadırlar. Bu nedenle kaymakam maaşı ne kadar sorununa karşılık olarak; yılı kaymakam maaşı TL'dir şeklinde belirtmek mümkündür.

KAYMAKAM OLMAK İÇİN KPSS'YE GİRMEK ŞART MI?

Kaymakam olmak için KPSS'ye girme şartı bulunmamaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi kaymak olmak için gerekli olan sınava girmek gerekir. Bu sınav sorudan meydana gelen çoktan seçmeli test sınavını içerir.

Kaymakam olmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri de kaç yılda kaymakam olunacağıdır. Kaymakam olacak vatandaşlar, 4 yıllık lisans eğitimin ardından sınava girerler. Bu sınavdan sonra onları 3 yıllık kurs ve staj dönemi bekler. Kaymakamlık kursu ve staj sürecini tamamlayan Kaymakam adayları valilik emrine atanır. Bu süreçte tezini hazırlayan adaylar da geçer not aldığı takdirde kaymakamlık mesleğine adım atabilirler.

İşin Olsa">

Tanzimat döneminde ortaya çıkan makamlardan birisi olan kaymakamlık günümüzde en prestijli ve zorlu mesleklerden birisidir. Çoğu kişi kaymakam olmayı sağladığı prestij için istiyor olsa da kaymakamlar hali hazırda yüksek ücret alan memurlar arasında yer alır ve sahip oldukları sosyal haklar da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu açıdan kaymakam olmak isteyen kişiler için nasıl kaymakam olunur, nelerin bilinmesi gerekir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Nasıl Kaymakam Olunur

Kaymakam olabilmek için meslek sınavları yapılmakta ve adayların bu sınavlarda başarılı olması beklenmektedir. Bu sınava girebilmek için Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden birinden lisans mezunu olunması gerekmektedir. Ek olarak denkliği YÖK tarafından kabul edilen bölümlerden de mezun olanların başvuru yapması mümkündür.

Kaymakam olabilmek için 35 yaşından büyük olmaması gerekiyor, hesaplama içerisinde bulunulan yıldan doğum yılının çıkarılmasıyla yapılıyor. Buna ek olarak sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nda belirtilen şartlara da uygun olması gerekmekte.

Mülakata belirlenen kadro sayısının 4 katı kadar aday çağrılır. Mülakat süresince analitik zeka, temsil kabiliyeti, genel kültür, çağdaşlık ve benzeri konularda incelemeler yapılır.

Kaymakam Adaylığı Başvuru Şartları:

Kaymakam Adayı alımları İçişleri Bakanlığı tarafındanÖSYM aracılığı ile yapılmaktadır. ÖSYM'den gelen kılavuz ile,

  • Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya;
  • Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak.
  • Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.
  • sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun 2 ve 2/A, sayılı DMK’nın 48/A, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin /A ve Kaymakam Adayları Yönetmeliği’nin 5. maddelerinde yer alan şartlara haiz olmak.
  • 01 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak ( ve daha sonraki tarihlerde doğanlar).
  • Askerlikle ilişiği bulunmamak; askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak.

Kaymakam Sınavı Konuları:

Sınavda adaylara, 34 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 66 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi:

  • Türkçe (14),
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4),
  • Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10)
  • Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,

Alan Bilgisi Testi:

  • Anayasa Hukuku (13),
  • İdare Hukuku (18),
  • Türkiye’nin İdari Yapısı (14),
  • Türkiye’de Mahalli İdareler (9),
  • Ekonomi (12) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
Güncelleme Tarihi: 17 Kasım ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası