muammer lütfi bahşi ilk kurşun şiiri / Muammer Lütfi (Bahşi)

Muammer Lütfi Bahşi Ilk Kurşun Şiiri

muammer lütfi bahşi ilk kurşun şiiri

Şair ve yazar Muammer Lütfi Bahşi, 'te Ödemiş'te dünyaya geldi. Medresede hocalık yapan Lütfi Efendi'nin oğludur. Ödemiş Ortaokulunu ve lisesini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini İstanbul'da sürdürdü. 'de İlahiyat Fakültesi, 'da Hukuk Fakültesini bitirdi.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Yedi Meşaleciler şiir grubunda yer aldı. Yedi Meşaleciler içerisinde en az tanınan kişidir. Şiirlerini kitaplaştırmamış bir sanatçı olarak da bilinir. Şiirlerinde ilkin aruz ve hece ölçüsüyle milli konuları işledi. Sonra serbest nazma yöneldi. 'da Antalya'da yayımlanan "Türk Akdeniz" dergisinin yazı kadrosunda bulundu.

Muammer Lütfi Bahşi, öğrenimini tamamladıktan sonra devlette çalışmaya başladı. Antalya, Kuşadası, Bozdoğan, Nazilli, Muğla, Ürgüp ve Demirci'de hâkimlik yaptı. Hâkimlik mesleğinden istifa ederek İzmir Ödemiş'e yerleşti ve avukatlık yapmaya başladı.

Muammer Lütfi Bahşi, 30 Haziran 'de İzmir'in Ödemiş ilçesinde vefat etti.

 

Edebi Kişiliği

  • Yedi Meşaleciler arasında en az tanınan şairdir.
  • Şiir türündeki eserlerinde milli konular ağırlıktadır.
  • Sevgi temasını işleyen Muammer Lütfi Bahşi, manzum hikâye türünde de yazar.
  • Çeşitli gazete ve dergilerde kendi başına şiirler yayımlar.
  • Son zamanlarında serbest ölçüye yönelir.
  • İlk şiirlerinde aruz ölçüsüne başvuran Muammer Lütfi Bahşi sonrakilerde hece ölçüsüne yönelir.
  • Topluluk içerisinde en az tanınan şairdir. Topluluğun dağılmasıyla edebi çevrelerden tamamen uzak kalır.
  • Şiir kitapları yayımlanmamıştır.
  • "İlk Kurşun" eserinde Kurtuluş Savaşı'nı konu edinir.
  • "Dante'nin Ruhuna" şiiri Yedi Meşale'de çıkan ilk şiiridir.

Ayrıca bakınız

Muammer Lütfi Bahşi Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

  • Muammer Lütfi Bahşi yılında dünyaya gelmiştir. 30 Mayıs tarihinde ise İzmir&#;in Ödemiş ilçesinde ölmüştür.
  • Babasının adı Müderris Lûtfî Efendi&#;dir. İlkokul ve ortaokul eğitimini Ödemiş Rüşdiye ve İdadîsinde tamamlamıştır. Bu süreçte Arapça ve Farsça dillerini de öğrenmiştir. yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesini, yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir.
  • Antalya, kuşadası, Nazilli, Muğla gibi çeşitli şehirlerde hakimlik yapmıştır. Şehir değiştirmekten rahatsız olduğu için hakimlik görevinden istifa etmiştir. Ölümüne kadar geçen sürede memleketi olan İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde avukatlık yapmıştır.
  • Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında kalıcı bir iz bırakan Yedi Meşaleciler topluluğunun kurucu yeedi üyesinden biridir.
  • Heceyi ve aruzu kullanarak ağırlıklı olarak milli konular üzerine şiirler yazmıştır.
  • Yedi Meşale kitabı yayımlandıktan sonra dostları ve Yusuf Ziya Ortaç ile birlikte Meşale dergisini çıkartmaya başlamışlardır.
  • Şairliğe ilk adımını yaşlarında atan ve ilk şiirlerini İzmir&#;de Ahenk gazetesinde yayımlayan Muammer Lütfi Bahşi, ilk şiirlerinde eski şiirin etkisindedir.
  • Yedi Meşaleciler topluluğundan ayrılan ilk kişidir. Yedi Meşaleciler topluluğu dağıldıktan sonra edebiyatla ilişkisini kesmiş, herhangi bir eserini yayımlamıştır. Dört defter dolusu şiiri olduğu söylenmektedir.
  • Sanat yaşamına aruz ölçüsüyle yazdığı şiirlerle başlamış, hece ölçüsüyle ve serbest tarzda da şiirler yazmıştır.
  • Yedi Meşaleciler topluluğu içinde adı en az duyulmuş ve sesini duyuramamış kişi Muammer Lütfi Bahşi&#;dir.
  • yılında Yedi Meşaleciler topluluğu dağılmış fakat yılında Varlık dergisi etrafında tekrar bir araya gelmiştir. Yeniden toplanan Yedi Meşaleciler topluluğuna Muammer Lütfi Bahşi katılmamıştır. Topluluk dağıldıktan sonra edebiyat ile olan ilişkisi bitmiştir.
  • Yedi Meşale dergisinden çıkan şiirleri dışındaki eserleri ve şiirleri kitaplaştırılmamıştır. Dönemin önemli dergilerinde de Muammer Lütfi Bahşi&#;nin eserlerine maalesef rastlanmamıştır.
  • Şiirlerinde diğer Yedi Meşalecilere göre derinlik ve düzenlilik vardır. Örnek:

&#;Ben bir cehennemim ki sevap işleyenlerin
Mesud olup da cennete girmekse âdeti
Yansın derinliğinde günahlar derin derin
Sönmüş gönüllerin bana sinmiş saadeti&#;

Muammer Lütfi Bahşi Eserleri

Yedimeşale (6 arkadaşı ile birlikte),Türk Akdeniz, İlk Kurşun

Yedi Meşaleciler Temsilcileri

Tags:Muammer Lütfi, Muammer Lütfi Bahşi, Muammer Lütfi Bahşi edebi kişiliği, Muammer Lütfi Bahşi eserleri, Muammer Lütfi Bahşi hayatı, Muammer Lütfi Bahşi kimdir, Muammer Lütfi Bahşi şiirleri

Yazar Hakkında

Ata Tekin

Edebiyat bir ihtiyaçtır.

Yedi Meşaleciler kimlerdir, ismini kim koydu? Yedi Meşaleciler hangi akımdan etkilenmiştir?

Yedi Meşaleciler Hangi Akımdan Etkilenmiştir?

Türk şiirine yeni ufuklar yaratma amacıyla ortaya çıkan Yedi Meşaleciler; Fransız edebiyatını örnek aldıklarını acıkma belirtmişlerdir. Sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen Stephane Mallarme’den oldukça etkilenen Yedi Meşaleciler, eserlerini bu akımın etkisiyle ortaya koymuşlardır.

Yedi Meşaleciler Eserleri

Ziya Osman Saba

Şiirlerini; Sebil ve Güvercinler, Geçen Zaman, Nefes Almak adlarıyla kitaplaştırmıştır. Bunlardan ayrı olarak hikâye kitapları yazmış ve Goncourt Kardeşlerden roman çevirileri de yapmıştır.

Cevdet Kudret Solok

Birinci Perde adlı bir şiir kitabının yanı sıra, Tersine Akan Nehir, Rüya İçinde, Kurtlar adlı oyunları; Süleyman’ın Dünyası adı altında topladığı bir romanı; Sokak adlı öykü kitabı; Örneklerle Edebiyat Bilgileri, Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman, Orta Oyunu adlı inceleme eserleri, Türk Edebiyatı adlı ders kitapları bulunmaktadır.

Kenan Hulusi Koray

Yedi Meşaleciler arasında tek hikâye yazarı olan Kenan Hulusi Koray; kısa hikâyelerinin birçoğunu gazetelerde yayınlamıştır.

Yaşar Nabi Nayır

Şiir kitabı olarak Kahramanlar ve Onar Mısra kitaplarını kaleme alan yazar ayrıca Bir Kadın Söylüyor ve Âdem ile Havva isminde romanlar da yazmıştır.

Vasfi Mahir Kocatürk

Tunç Sesleri, Bizim Türküler, Ergenekon ve Geçmiş Geceler isimli şiir kitapları bulunmaktadır.

Sabri Esat Siyavuşgil

Odalar ve Sofralar isimli bir şiir kitabı bulunmaktadır.

Muhammer Lütfü Bahşi

Türk Akdeniz ve İlk Kurşun öne çıkan iki önemli eseridir.

Yedi Meşale şairlerinden olan Muammer Lütfi, İzmir/Ödemiş’te doğdu. Âlim bir kişi olan Müderris Lütfi Efendi’nin oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Ödemiş Rüşdiye ve İdadisi’nde yaptı. Babasından Arapça, Konyalı Mustafa Efendi’den Farsça dersleri aldı. Yükseköğrenim için İstanbul’a giden Muammer Lütfi, bir süre medresede okuduktan sonra Darülfünûn’un İlahiyat Fakültesi'ne yazıldı. Öğrenimine devam ederken Hukuk Fakültesi’ne de kayıt yaptırdı. yılında İlahiyat'ı, yılında ise Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Antalya, Kuşadası, Bozdoğan, Nazilli, Muğla, Ürgüp gibi Anadolu’nun birçok il ve ilçesinde yargıçlık yaptı. Antalya’da iken Antalya Halkevi dergisi olan Türk Akdeniz’i yönetti. Muammer Lütfi daha sonra istifa ederek ölümüne kadar Ödemiş’te avukatlık yaptı. Ödemiş’te hayatını kaybetti.

Meşale grubundan ilk ayrılan şair olarak dikkat çeken Muammer Lütfi’nin edebiyata ilgisi genç yaşlarda başlamıştır. İlk şiirlerini İzmir’de Ahenk gazetesinde yayımlamış, bunun dışında Sadâ-yı Hak, Yeni Gün gazetelerinin yanı sıra Mahfel, Nazikter, Hilâl, Anadolu, Şark, Yanık, Yurt, İctihad, Servet-i Fünûn ve Yeni Ses gibi dergilerde şiirleri çıkmıştır. Sanat hayatına aruz vezniyle yazdığı şiirlerle başlamış, Tokadizâde Şekip, Tâhirü'l-Mevlevî ve Ahmet Haşim’den etkilenmiştir. Zamanla aruzdan uzaklaşan şair, hece vezniyle şiirler yazmaya başlamıştır. Şiirlerinde Kemalettin Kamu etkisiyle millî konulara yer vermiş, sevgi temini işlemiştir. “Bulut Yığınları”, “Akşam”, “Mehtap”, “Ay”, “Göl Kıyısında” gibi şiirleri Ahmet Haşim etkisinde yazmıştır. Halit Fahri, onun şiirlerinde maveraî ve hikemi bir eda bulduğunu ifade etmiştir. Muammer Lütfi şiirlerini genellikle dörtlükler ve üçlükler hâlinde yazmış, daha çok düz ve çapraz kafiye kullanmayı tercih etmiştir. Şiirlerinin yanı sıra “Silâhşör”, “Aşk Efsanesi”, “Çakırcalı”, “Hayat Denizi” gibi manzum hikâyeler de kaleme almıştır. Aruz ve hece ile şiirler yazan Muammer Lütfi sonradan serbest tarzda şiire de yönelmiştir. Bir süre sonra da dilde sadeleşmeye doğru bir açılım yapmıştır.

Şair, ’de Yedi Meşale topluluğuna katılmış ve ortak kitap hâlinde yayımlanan Yedi Meşale’den sonra Cevdet Kudret’le aralarında baş gösteren geçimsizlik yüzünden topluluktan ayrılmıştır. Muammer Lütfi Bahşi, Servet-i Fünûn’da yayımlamış olduğu “Yedi Meşale’nin Kısa Bir Tarihçesi” başlıklı yazısında bu ayrılışın sebeplerini farklı bir şekilde ortaya koymuştur. Şair, topluluktan ayrılma sebebini “eski edebiyatımıza karşı hücumları ve nankörlükleri benim bu arkadaşlar arasından çekilmemi intac etti,” (Muammer Lütfi ) sözleriyle izah etmiştir. Bu aşamadan sonra Anadolu’da yaygın olmayan gazete ve dergilerde müstakil çalışmalarını sürdürmüştür.

Yedi Meşale şairlerine göre şiirlerinde derinlik ve düzenlilik gözlemlenen Muammer Lütfi, “Dante’nin Ruhuna: Cehennem” adlı şiirinde Âdem ile Havva’dan beri insanların günahkârlığını anlatmış, bütün sorunların çözümünün yine insanda olduğunu vurgulamıştır (Emiroğlu ). Şairin Yedi Meşale’de yer alan bu şiiriyle birlikte “İhtiyar Âşık”, “Dünyalar: Sağırların Dünyası”, “Körlerin Dünyası”, “Âşıkların Dünyası”, “Ayrılık Çeşmeleri”, “Topkapı Sarayı” ve “Dünyada Son Kalan Adam” başlıklı şiirleri yayımlanmıştır. Muammer Lütfi’nin Yedi Meşale’de bir araya gelen şiirleri hariç diğer eserleri kitap hâlinde bir araya getirilmemiş ve basılmamıştır. Hüseyin Tuncer, onun Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen broşür niteliğinde İlk Kurşun adlı eserinin basıldığı bilgisini vermiştir ( 20).

(Bahşi) Muammer Lütfi (). “Yedi Meşale’nin Kısa Bir Tarihçesi”. Servet-i Fünûn. 2 Ağustos Nr. s.

Emiroğlu, Öztürk (). Türkiye’de Edebiyat Toplulukları (5. Baskı). Ankara: Akçağ Yayınları.

Necatigil, Behçet (). “Muammer Lütfi”. Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları.

Tuncer, Hüseyin (). Yedi Meşaleciler. İzmir: Akademi Kitabevi.

Yalçın, Murat [ed.] (). “Muammer Lütfi”. Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. C. 2. s.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DOÇ. DR. MACİT BALIK
Yayın Tarihi:
Güncelleme Tarihi:

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Yedi Meşale (Ortak Kitap)Muallim Ahmet Halit Kütüphanesi / İstanbulŞiir
İlk KurşunF. Arkant Matbaası / ÖdemişDerleme

İlişkili Maddeler

Sn.Madde Adıfunduszeue.info / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Mehmet Sarsmazd. 25 Eylül - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Azra Sarızeybekd. 01 Ocak - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Nalan Tuntaşd. 08 Mayıs - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Cezmi Tahir Berktind. - ö. Doğum YılıGörüntüle
5İBRAHİM İSKENDEROVd. - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Ethem İzzet Beniced. - ö. 28 Mart Doğum YılıGörüntüle
7AHMET ERTEMd. - ö. Ölüm YılıGörüntüle
8Ebubekir Hazım Tepeyrand. - ö. 5 Haziran Ölüm YılıGörüntüle
9HANBALA ŞAMAHILId. - ö. Ölüm YılıGörüntüle
10YOLCU, Fikret Memişoğlud. - ö. MeslekGörüntüle
11Beyhan Erözd. - ö. ?MeslekGörüntüle
12SELİM SAMİ, Selim Sami Efendid. ? - ö. MeslekGörüntüle
13Engin Özmend. - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
14Abdülhakim Koçind. - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
15Sabahattin Burhand. Haziran - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
16LÜTFÎ EFENDİd. ? - ö. Madde AdıGörüntüle
17Lütfi Parlakd. 25 Mart - ö. ?Madde AdıGörüntüle
18Ahmet Lütfi Kazancıd. 1 Ağustos - ö. ?Madde AdıGörüntüle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası