adet düzensizliğinde hamile kalınabilir mi / Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

Adet Düzensizliğinde Hamile Kalınabilir Mi

adet düzensizliğinde hamile kalınabilir mi

Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?

Yumurtlama döllenmek için hazır olduğu dönemlerde cinsel ilişkinin gerçekleşmesi gebe kalma ihtimalini arttırmaktadır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınların bu yumurtlama dönemlerine dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Hamile kalmayı planlayan kadınların adet döngüsünden 5 gün önce yumurtaların döllenmek için hazır olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Bu dönemde cinsel ilişkinin gerçekleştirilmemesi veya sperm ile yumurtanın buluşmaması sonucunda hamile kalma durumu görülmez. Adet döngüsünden 5 gün öncesinde döllenmek için hazır hale gelmiş olan yumurtalar ise adet döneminde vücuttan kan yoluyla atılırlar.

Adet döngüsü başlangıcıyla birlikte kadınların adet düzenlerini takip etmeleri tavsiye edilir. Adet döngüsünün düzenli bir şekilde gerçekleşiyor oluşu kadın vücudunun sağlıklı olduğunun göstergelerinden biridir.

Adet Düzensizliğinin Nedenleri Nelerdir?

Korunmasız ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilen cinsel ilişki sonucunda menopoz dönemi haricinde kişilerin hamile kalma ihtimalleri söz konusudur. Bu durumda olup adet düzensizliği problemi yaşayan kadınların ise hamile kalma ihtimallerinden şüphelenmeleri oldukça olasıdır. Adet düzensizliğinin hamile kalma dışında da birçok sebebi bulunmaktadır. Adet düzensizliğinin nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gündelik yaşamda stres ve baskıya maruz kalmak
  2. Çevresel faktörler ve bulunulan ortamlar
  3. Sigara ve alkol kullanımı
  4. İklim değişiklikleri
  5. Psikolojik problemlerin yaşanması
  6. Düzensiz ve yetersiz beslenme
  7. Aşırı veya yetersiz besin tüketimi
  8. Rahim ağzında veya rahim içerisinde yer alan myomlar
  9. Guatr problemine sahip olma
  10. Süt hormonlarında bozukluğun görülmesi
  11. Yumurtalık kistlerine sahip olmak
  12. Hormonsal farklılıkların meydana gelmesi
  13. Rahim kanserine sahip olmak
  14. Kürtaj sonrasında rahim içi yapışıklıkların meydana gelmesi
  15. Rahim ağzında veya içerisinde yer alan polipler

Adet düzensizliğinin sık sık görülmesi özellikle yumurtlama ile gebelik konusunda problemler ile ilgilidir.

Yıl içerisinde bir veya iki kez görülen adet düzensizliğinin herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olmadığı düşünülmektedir. Fakat yine de adet düzensizliği bir kez yaşansa dahi kadınların bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmeleri tavsiye edilmektedir.

Adet Düzensizliği Kimlerde Görülür?

Adet düzensizliği menarş (adetin ilk görülmesi) ile vücudu doğurganlığa hazır olan tüm kadınlarda görülmektedir. Her gün arasında gerçekleşen bu döngüde farklılıkların görülmesi ise adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır. Adet düzensizliği birçok farklı sebepten ötürü görülebilmektedir. Tüm kadınlarda görülme ihtimali olan adet düzensizliği, özellikle bazı durumlar ve kişilerde daha fazla görülebilme ihtimaline sahiptir. Adet düzensizliği ergenlik dönemine erişmiş olan tüm kadınlarda görülebilmektedir. Özellikle adet döngüsünün ilk yıllarında adet düzensizliğinin görülmesi olağan olarak karşılanmaktadır. Aşırı zayıf olan, kansızlık problemi yaşayan, beslenme bozukluklarına sahip olan kişilerde ise adet düzensizliğinin görülme ihtimali oldukça fazladır.

Adet Görme ve Gebelik Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Adet döngüsünün başlamış olması kadın vücudunun doğurganlık için uygun olduğunu göstermektedir. Her ay yumurtalıklar döllenme için olgunlaşır ve sperm ile yumurtanın başarılı bir şekilde birleşmesi gerçekleşmediği takdirde olgunlaşan yumurtalar kan aracılığıyla vücuttan atılır. günlük döngüde yumurtalıkların gelişmesi ve döllenme olmadığı takdirde olgunlaşıp vücuttan atılması meydana gelir.

Muhtemel bir döllenmeye hazırlanan kadın vücudunda sperm ile yumurta birleşmediği takdirde adet kanaması yoluyla gebelik ihtimali ortadan kalkar. Adet döngüsü öncesinde vücut kendisini döllenmeye hazırladığı için dönem başladığı takdirde bu kalınlaşan tabakanın vücuttan atıldığı bilinir. Adet dönemi sonrasında ise rahim iç tabakası incelir ve normal haline geri döner. Bu döngü kadın vücudunda menopoz dönemi başlayana kadar her ay devam eder.

Adet döngüsü gebelik için hazır olan koşulların sağlanması ve birleşme gerçekleşmediği takdirde bu koşulların her ay yenilenmesi olarak da tanımlanabilmektedir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliği görülen tüm kadınlarda hamile kalmanın mümkün olmadığı düşünülmemelidir. Adet düzensizliği nadiren kısırlığın belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra kısırlığa neden olabilen birçok farklı durumun bulunması da mümkündür. Adet düzensizliği tedavisinden önce kişinin bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayene sonrasında adet düzensizliğine neden olan faktör veya faktörler belirlenir. Adet düzensizliği tedavisi ise sorunun nedenine yönelik olarak gerçekleştirilir.

Adet düzensizliği tedavileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Vücutta eksik olan hormonun yerine konulması
  2. Doğum kontrol haplarının kullanılması
  3. Miyom, kist veya polip görüldüğü takdirde küretaj yöntemine başvurulması
  4. Polikistik over sendromuna bağlı olarak adet düzensizliği yaşandığı takdirde bir kadın doğum uzmanı tarafından bu rahatsızlığa ve hastanın durumuna en uygun tedavi yöntemi belirlenir
  5. Düzensiz yumurtlama söz konusu olduğu takdirde yumurtlamanın ilaçlar aracılığıyla düzenli bir hale getirilmesi
  6. Doktor tarafından uygun görülen cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesi
  7. Rahim içerisinden parça alma (biyopsi)
  8. Histerektomi ameliyatı (rahmin alınması)
  9. Adet düzenleyici hormonal ilaçlar
  10. Kist eriten tedaviler (laparoskopi)

Hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebileceğini söyledi.

Bahçeci Ankara Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet düzensizliğinin hamile kalmayı engellemesinin ya da kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açmasının kadınlarda tedirginlik oluşturan bir konu olduğunu söyledi. Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olmasının ‘adet düzensizliği’ olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, şunları söyledi:

“Bu sorun beraberinde gebe kalma zorluğunu da getirebilir. Adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebilir.

“Hormon takviyesi yapılabilir”

Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir. Adet göremeyen diğer durumlar da ise turner sendromu olarak bilinen genetik sendrom, menopoz döneminde kadınlarda kendi yumurtaları ile gebelik elde etmek ülkemizdeki yasal sınırlandırmalardan dolayı mümkün değildir.

“Hastalık sebebi olabilir”

Kadınlar için son derece önemli bir sorun olan adet görememenin altında çok farklı nedenler yatabiliyor. Bir kadının düzensiz ve az miktarda adet görmesi veya hiç adet görememesinin altında farklı sebepler yer alıyor. Yumurtalıkların, rahmin veya vajenin gelişmemesi, özellikle hipofiz bezini ilgilendiren beyin içi tümörler ve genetik problemler bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında normal adet gören bir kadının adetten kesilmesi durumu ise ‘adet görememe’ olarak tanımlanır.”

Adet görmemeye neden olan durumlar

Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet görememenin ortaya çıkmasına neden olan durumlar ise şöyle sıraladı:

“Aşırı stres, ani kilo kaybı ya da kilo alımı gibi beslenme bozuklukları, polikistlik over, tiroit bozukları, yüksek prolaktin hormonu gibi hormon bozuklukları, anti-depresanlar gibi farklı sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan ilaçlar, aşırı egzersiz yapma, yumurtalık ve beyin tümörleri, ameliyatla yumurtalıkların veya rahmin alınmış olması, doğum sonrası aşırı kanamaya bağlı bazı durumlar radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görme ve kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar.” 

Adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi?

Adet, kadınların doğurganlık özelliği doğrultusunda vücudun yapmış olduğu sistemik bir döngüdür. Kadınların sağlıklı yumurtlama fonksiyonlarına bağlı olarak vücut her ay düzenli bir şekilde gebelik için uygun şartları hazırlar. Bu hazırlık çalışmaları da adet kanaması ile sağlanmaktadır. Adet düzensizliği hamile kalamama sorunları arasında yer alsa da, adet düzensizliğine neden olan çeşitli sorunlara göre bu sistemik döngüde aksamalar meydana gelmektedir. Bu nedenle yaşanan her düzensizlik hamile kalamama gibi kısırlık sorunları olarak adlandırılmamaktadır.

Ancak adet döneminden birkaç gün önce hormonlar vasıtası ile gerçekleşen yumurtlama faaliyetlerinde oluşan yumurtalar, döllenmek için hazır bir şekilde bekleme sürecindedir. Eğer bu süreçte döllenme gerçekleşmiyor ise, adet kanaması ile birlikte hazırlanan yumurtalar vücut dışına atılır. Bu nedenle hamilelik için en uygun zaman adet döneminden 4 ya da 5 gün önce girilen cinsel ilişkidir. Adet düzensizliği yumurtlama sorunlarının bir göstergesi olarak, kişinin gebelik için en uygun zamanın belirlenmesini engellemektedir. Bunun sonucunda hamile kalamama sorunları ortaya çıkar.

Adet düzensizliğine neden olan faktörler nelerdir?

Kadınların doğurganlık faaliyetleri beyindeki hipofiz bezi tarafından uyarılan bir sistemsel harekettir. Beyinden yumurtalık gelişimi için verilen uyarı, yumurtalık üretimini başlatır. Meydana gelen yumurtalardan salgılanan hormonlar ile rahim iç astar dokusu olan endometrium tabakası kalınlaşarak, adet kanamasını meydana getirir. Kısacası kadınların adet kanaması ve doğurganlık yetisi, beyin ve yumurtalıkların arasındaki iletişime dayanan hormonal bir ritüeldir.

Bu nedenle her ay düzenli olarak sistemini devam ettiren organlar sayesinde, adet kanamaları gerçekleşir. Ancak vücudun bu sistemsel döngüsünde meydana gelen aksaklıklar, hormonal düzensizliğe neden olarak adet düzensizliğine neden olabilmektedir.

Kadınların üreme sisteminde mevcut olan bazı patolojiler hormonal sistemi etkilemektedir. Hastalıkların yanı sıra vücudun hormonal düzenin bozulmasına neden olan birçok faktör vardır. Beyin ve yumurtalık ilişkisini bozan tümör ve hastalıklar, sağlıksız beslenme ve çevresel faktörlere bağlı olarak bu sağlıklı mekanizma bozularak, adet düzensizliğine neden olmaktadır.

Adet düzensizliğine neden olan hastalıklar nelerdir?

Adet kanamasının 21 günden kısa ve 35 günden uzun sürmesi halinde anormal bir durum olarak kabul edilmektedir. Ayrıca adet kanamalarının uzun ve kısa olmasının dışında, kanamaların olmadığı ara günlerde meydana gelen lekelenme tarzındaki kanamalar da normal kabul edilmemekle beraber, mutlaka uzman bir doktor tarafından araştırılması gerekir.

Adet düzensizliği vücudun hormonal sisteminde yaşanan sorunlar olarak adlandırılır. Özellikle hormon bozukluğu, over (yumurtalık) kistleri, rahim ve rahim ağzında yer alan miyom ve polipler, endometrial hiperplazi (endometrium tabakasının normalden çok daha fazla büyümesi) gibi kadın hastalıkları adet düzensizliğine neden olmaktadır.

Adet düzensizliği gebeliği etkiler mi?

Adet düzensizliği yumurtalama sorunu olarak, hamile kalmayı güçleştirebilir. Ancak adet düzensizliği olmasına rağmen gebeliğin elde edilmesi halinde, gebelik sürecine ve bebeğe olumsuz bir etkisi yoktur. Adet düzensizliği yalnızca gebelik elde etme sürecini etkilemektedir.

Her adet düzensizliği hamile kalma sürecini etkiler mi?

Adet düzensizliği çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Bu nedenle adet kanamasını etkileyen sorunlar çerçevesinde yani her adet düzensizliği, hamile kalamama sorunlarına neden olmamaktadır. Örneğin rahim içinde konumlanan polip alakalı yaşanan aşırı kanama sorunu, hamileliği etkilememektedir. Fakat ciddi bir hormon bozukluğu sonucu ortaya çıkan adet düzensizliği hamileliğin elde etme sürecini güçleştirmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir