cae nedir tıp / cae - Nedir Ne Demek

Cae Nedir Tıp

cae nedir tıp

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA (karsinoembriyonik antijen) nedir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir. Doğum evresinden sonra oldukça az miktarda üretimi sağlanır. Bazı kanser türleri ve birtakım rahatsızlıklar olmadığı sürece, kan dolaşımındaki CEA seviyesi genellikle düşük gözlemlenir. CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – nanogram (ng/mL)'dir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar

İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir. Diğer kanserler arasında; pankreas, mide, meme, akciğer, tiroid ve yumurtalık kanserinin medüller korsinomu yer alır.

CEA’nın yükselmesine neden olan benign, yani iyi huylu faktörler arasında; sigara, enfeksiyonlar, inflamatuar bağırsak rahatsızlığı, pankreatit, siroz ve kanser oluşumundan şüphe edilen organdaki iyi huylu tümörler vardır. Radyaterapi ve kemoterapi tedavileri; tümör hücrelerinin ölmesine ve CEA’nın kan dolaşımına dağılımı ile ilişkili olarak; CEA’nın geçici olarak artmasına sebep olabilir. Kaygılandırıcı olsa da CEA değerindeki değişimler; yalnız başına kanserin tanısını koymak için yeterli değildir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri

  • Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75’inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır. Ancak, erken evrede olan bir kanserde bu testin değeri henüz yüksek olmayabilir.
  • Bu test; meme, yumurtalık, baş ve boyun kanser çeşitlerinin neredeyse yarısında yüksek gözlemlenir. Meme kanserinde CA , yumurtalık kanserinde CA tümörün belirteci olarak kullanılır.
  • Bazı tiroid kanserlerinde yüksek çıkabilir.
  • Karaciğer ya da akciğerlere sıçramış olan kanser türlerinin pek çoğunda test değeri yüksektir.

Kanser dışı yüksek olmasına yol açan etmenler

  • İltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında; ülseratif kolit, crohn hastalığı, ülser, kronik pankretit, divertikülit gibi durumlarda test değerinde yükselme görülebilir. Hastalıkların iyileşme sürecine girmesiyle artan değer, eski haline döner.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğerin direkt olarak etkilenmesine neden olan hastalıklar, kan seviyesindeki bu değeri artırabilir.
  • Safra kesesi iltihabı ve safra yolları tıkanıklığı durumlarında.
  • Böbrek yetmezliği söz konusu olduğunda.
  • Fibrokistik meme hastalıkları gibi iyi huylu meme hastalıklarında.
  • Akciğer enfeksiyonunda, KOAH ve amfizem varlığında.

Benzer Yazılar

Kadın Sağlığı Paketi
Kadın Sağlığı Paketi

Kadın hastalıklarından korunmak ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için bilinçli olmak ve düzenli olarak jinekolojik kontrollerden geçilmesi büyük önem taşıyor.

Devamı

Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?
Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.

Devamı

HBA1C Testi Nedir?
HBA1C Testi Nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.

Devamı

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?
EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.

Devamı

SGOT (AST) ve SGPT (ALT) Değerleri Nedir?
SGOT (AST) ve SGPT (ALT) Değerleri Nedir?

Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Aynı zamanda “serum glutamik piruvik transaminaz” (SGPT) olarak da isimlendirilir. Öncelikli olarak karaciğerde, az miktarda ise böbrek ile diğer bazı organlarda bulunmaktadır.

Devamı

PA Akciğer Grafisi Nedir?
PA Akciğer Grafisi Nedir?

Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.

Devamı

CEA nedir? CEA değer aralığı ka&#; olmalı? CEA y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

Kan testlerinde çok sayıda parametre bulunmaktadır. Bu parametrelerden bazen birkaçı birlikte değerlendirildiğinde bazen ise sadece tek bir parametre bir hastalığın tanısını koyabilmeyi sağlamaktadır. Günümüzde en çok korkulan ve her geçen gün daha fazla insanı etkileyen hastalık olan kanser türlerinin belirlenmesi içinde bazı kan testlerine ihtiyaç duyulur. CEA (Karsinoembriyonik Antijen) parametresi de bu kanser türlerinin tanısının konulması için bakılması gereken parametrelerden birisidir.

CEA nedir?

Karsiyoembriyonik antijenin kısaltması olan CEA annesinin rahminde gelişme döneminde olan bir bebeğin dokularındaki bir proteindir. Sindirim sistemi hücrelerinin üretmiş olduğu bir glikoproteindir. CEA proteini doğumun ardından ya tamamen yok olmaktadır ya da oldukça düşük miktarlarda vücutta kalır. Bu duru dışında yetişkin bir bireyde CEA görülmez. Fakat kanser oluşumunun ardından CEA değerinden anormal değişiklikler olabilir. CEA kan testinde özellikle kolon ve rektum kanserleri başta olmak üzere, prostat, tiroit, ovaryum, meme, pankreas, akciğer, karaciğer ve sindirim sisteminin diğer organlarının kanserlerinin tanısında kullanılan bir testtir. Aynı zamanda var olan bir kanserin yapılan tedavisinin sonucunda tedavinin başarılı olup olmadığını anlayabilmek için de yapılan bir testtir. Kanda bulunan Karsiyoembriyonik antijenin miktarını belirlemek için CEA testi yapılır.

CEA değer aralığı kaç olmalı?

CEA’nın kandaki normal değer aralığı 0 – 2,5 ng/mL ‘dir. Bazı laboratuvarlarda ise sınırdaki değer 3 ng/mL olarak da kabul edilmektedir. Sigara tüketen bir bireydeki CEA normal değer aralığı ise 0 – 5,0 ng/mL’dir.

CEA yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

CEA kanda genel olarak vücutta meydana gelen kanserler ile yükselmektedir. CEA genel olarak rektum ve kolon kanserlerinde sıklıkla yükselir. Kanser dışında da yükselebildiği durumlar vardır. CEA yüksekliği kötü huylu olan kanserlerde de iyi huylu olan kanserlerde de yükselebilir.

Kanserden kaynaklanan CEA yüksekliği;

Başta rektum ve kolon kanserleri olacak şekilde mide, akciğer ve pankreas kanserlerine sahip olan kişilerin yaklaşık olarak %75’inde CEA yüksekliği görülür. CEA kanserin erken evresinde yükselmeyebilmektedir.

Baş – boyun kanserleri, yumurtalık kanseri ve meme kanserinde ise yaklaşık olarak kişilerin %50’sinde CEA değeri yükselir.

Yumurtalık kanseri olan kişilerin kan testinde CA parametresi, meme kanseri olan kişilerin kan testinde ise CA parametresi tümör belirteci olarak kullanılır.

CEA değeri bazı tiroid kanserlerinde de yükselebilmektedir.

Akciğer ya da karaciğere sıçrayan kanserlerin çoğunda CEA değeri yüksektir.

Kanser dışında kanda CEA değerini yükselten nedenler;

CEA değeri özellikle bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmalar ile seyreden hastalıklarda yükselir. Bu hastalıklar; mide ülser, crohn hastalığı, ülseratif kolit, kronik olarak seyreden pankreas iltihabı ve divertikülit olarak sayılabilir. Bu hastalıklardan sebebi ile kanda yükselen CEA değeri hastalığın iyileşme sürecinde azalarak normal seviyesine iner.

Siroz ve hepatit gibi karaciğeri etkisi altına alan hastalıklarda da CEA seviyesinde artış görülebilmektedir.

Safra yollarında meydana gelen tıkanıklıklarda ve safra kesesi iltihaplarında CEA değeri kanda yükselebilir.

Böbrek yetmezliğinde CEA yükselebilir.

Fibrokistik meme hastalığı gibi iyi huylu olan meme hastalıklarında da CEA yükselebilir.

Bağırsak poliplerinde de CEA yükselebilir.

Amfizem ve KOAH gibi akciğer iltihaplarında CEA yükselebilir.

CEA değeri hem iyi huylu tümörlerde hem kötü huylu tümörlerde yükselirken, çeşitli organların bazı hastalıklarında ve sigara tüketen bireylerde de yükselebildiği gibi kesin bir kanser tanısı koymaya yardımcı olmaz. Farklı değerlendirmeler ile birlikte ancak kanser tanısı konulabilir. CEA seviyesinde kanser vücuttan çıkarıldığı takdirde yavaş yavaş 6 ila 12 hafta süresinde azalmaktadır. Tedavi sürecinde ise CEA değerine bakılması hastalığın gidişatı hakkında bilgi alınmasını sağlar. Giderek düşen seviyelerde görüldüğü takdirde hatalıkta iyileşme gözlendiği düşünülürken artan bir gidişata sahip ise henüz bir iyileşmenin gözlemlenemeyeceğini düşündürür. Tüm bunlara rağmen kolon ve rektum kanserleri de dahil olmak üzere kanserlerde CEA değerinde bir yükselme görülmeyebilir.

CEA değerinin düşük olması ise herhangi bir kanser hastalığına ya da CEA seviyesini yükseltecek olan bir hastalığa sahip olmayan kişilerde normaldir. Kanser hastalığı için tedavi alan kişilerde ise CEA düşüklüğü tedavinin başarılı olduğunu göstermektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası