psikolojik danışmanlık bölümü hakkında bilgi / PDR Nedir? | IIENSTITU

Psikolojik Danışmanlık Bölümü Hakkında Bilgi

psikolojik danışmanlık bölümü hakkında bilgi

Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık B&#;l&#;m&#; nedir ve mezunu ne iş yapar? B&#;l&#;m&#; olan &#;niversiteler, dersleri ve iş imkanları

Haberin Devamı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün Amacı Nedir?

 Üniversitelerde bulunan rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünün amacı bu alanda çalışacak profesyonel ve donanımlı danışmanlar yetiştirmektir. Bu bölümde öğrencilere teorik bilgiler ve gerekli beceriler verilerek mesleğin incelikleri öğretilir.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Mezunu Ne İş Yapar?

 Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olan kişiler özellikle gelişme çağında olan öğrencilerin mental gelişimlerine katkıda bulunurlar. Bu sayede yol gösterici olarak her türlü psikolojik sıkıntıları yenmelerine de yardımcı olurlar.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kaç Yıllıktır?

 Üniversitelerdeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Bu bölümden mezun olan başarılı öğrencilere ise "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Lisans Diploması" verilir.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Okumak İçin Ne Gereklidir?

 Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde okumak için sorumluluk sahibi ve empati yeteneğinin gelişmiş olması lazım. Her türlü sorunu rahat bir şekilde çözme yeteneği olan ve pratik çözümler üretebilen bu kişiler bu bölümde okuyabilirler.

Haberin Devamı

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretimi İngilizce midir?

 Üniversitelerdeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden bazılarında öğretim dili İngilizcedir. Özellikle Yeditepe Üniversitesi, MEF Üniversitesi ve TED Üniversitesinde öğretim dili İngilizcedir. Diğer üniversitelerde ise öğretim dili Türkçe olarak belirlenmiştir.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alıyor?

 Üniversitelerdeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü eşit ağırlık puan türü ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak isteyen öğrenciler üniversite sınavında Türkçe ve Matematik sorularını cevaplarlar. Bu sınavdan yüksek puan alan kişiler istedikleri üniversiteleri tercih edebilirler.

Haberin Devamı

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

 Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde gelişim psikolojisi, fizyolojik psikoloji, öğrenme psikolojisi, sosyal psikoloji ve psikopatoloji gibi dersler verilmektedir. Bu bölümde okuyan öğrenciler kaynak tarama ve rapor yazma, insan ilişkileri ve iletişim, psikolojik danışma ilke ve teknikleri ile meslek etiği ve yasal konular gibi derslerden sorumlu olurlar.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün İş İmkanları ve Olanakları Nelerdir?

 Bu bölümde okuyan öğrenciler için pek çok farklı iş imkanı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler akıl sağlığı danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve psikolojik danışmanlık yapabilirler. Bu bölümün mezunları için pek çok alanda çalışma imkanı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

​​​​​​​Nerelerde İş Bulabilir ve Çalışabilir?

 Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olan kişiler özel sektörde ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Pek çok alanda çalışma olanağı bulunan rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunları kliniklerde de görev yapabilirler.

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Çalışma Alanları Nelerdir?

 Üniversitelerdeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olan kişiler araştırma merkezlerinde ve okullarda çalışabilirler. Aynı zamanda kariyer danışmanlığı da yapabilen mezunlar üniversitelerde de bilgi ve becerilerini paylaşabilirler. Kendi kliniklerini de açabilen bu bölümün mezunları farklı kuruluşlarda da görev alabilirler.

Haberin Devamı

​​​​​​​Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

 Türkiye genelinde pek çok farklı üniversitede Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümleri yer alır. Bu üniversiteler arasında Bahçeşehir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi de yer almaktadır. Ayrıca rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde okumak isteyen öğrenciler İstanbul Medipol Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve On dokuz Mayıs Üniversitesini tercih ederek eğitimlerini bu üniversitelerde rahatça sürdürebilirler.

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Eğitim kurumları bu hizmetin uygulama alanlarından bir tanesidir. Ruh sağlığı açısından normal, ancak gelişimsel ve uyum sorunları olan herkesin bu hizmetlere ihtiyacı vardır. Örneğin, yeni okula gelmiş bir öğrencinin uyum sorunu olabilir, arkadaşsızlık çekebilir, bir başka öğrencinin sınavlara ilişkin kaygısı olabilir ya da bir üst eğitim kurumu veya meslek seçimiyle ilgili yardım isteyebilir gibi. İşte, tüm bu sorunlara, psikolojik danışma ve rehberlik programlarından mezun olan psikolojik danışmanlar (ki Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nda bu kişilere, öğretmen haklarından yararlansınlar diye, rehber öğretmen denilmekte) yardımcı olabilirler. Eğitim ortamında öğrencilere, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunulduğu takdirde, öğretim ve yönetim işleri kolaylaşacak, hem geleceğin yetişkinleri olan çocuk ve gençlerin, dolayısıyla toplumun ruh sağlığı korunmuş hem de çağdaş eğitim ortamı sağlanmış olur. Rehberlik hizmet alanına ve problem alanın göre kendi içinde ayrılmaktadır. Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık[değiştir

PDR Bölümü Hakkında Bilgiler

Merhaba sevgili öğrenciler, bu yazımızda sizler için, birçok öğrencinin hayali olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü ile ilgili bazı bilgiler derledik. Son yıllarda çok popüler olan PDR bölümü hakkında merak edilenler oldukça fazla. Eşit Ağırlık öğrencilerinin tercihleri arasında önemli bir yere sahip olan PDR bölümü iş imkanları açısından da avantajlı denebilir. PDR bölümü hakkında bilgiler konusuna puan türü ve başarı sıralaması analizi ile başlayalım.

Bunların haricinde üniversite adaylarının sıklıkla sormuş olduğu:

Neden PDR bölümü okunmalıdır?
PDR okumak zor mudur kolay mıdır?
PDR bölümleri nelerdir?
PDR bölümü nedir?
PDR sayısal mı sözel mi?

gibi sorularının cevabını bu yazımızda derledik. Hatta PDR hakkında bilgi toplamak isteyen üniversite adayları bu yazıyı okumalarında fayda vardır.

PDR Puan Türü ve PDR Başarı Sıralaması

Üniversite Adı

Sıralama (En düşük)

Boğaziçi Üniversitesi.

İstanbul Üniversitesi

Ankara Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Trabzon Üniversitesi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü, ÖSYM’nin açıklamış olduğu ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzuna göre eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci alımı yapılmaktadır. PDR bölümünde en iyi üniversiteler ve yılında yapılan yerleştirmenin sonucuna göre bu bölümün başarı sıralamasına kabaca bakacak olursak; Boğaziçi Üniversitesi , İstanbul Üniversitesi , Ankara Üniversitesi , Marmara Üniversitesi , Ondokuz Mayıs Üniversitesi , Eski ismiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi yeni ismiyle Trabzon Üniversitesi ise ile kapatmıştır. PDR kaç binle alıyor sorusunun cevabı olarak, iyi bir üniversitede PDR okumak istiyorsanız ilk 85, veya ilk 90,’e girmeyi hedeflemeniz gerekiyor denebilir.

Bunların haricinde, PDR bölümü sıralaması her geçen yıl düşme meyli göstermektedir, çünkü her geçen yıl artan yığılma ve atamaların giderek azalması nedeniyle bu bölüm daha az tercih edilmeye başlandı. Ancak PDR sıralama düşmesinde üniversitelerdeki kontenjanların artmasının da etkisi var.

Neden PDR Bölümü Okunmalıdır?

Bu sorunun cevabı için Rehber Öğretmenimizin şu yazısını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz:

PDR ve Rehber Öğretmenlik Hakkında Merak Edilenler

PDR Bölümünde Nasıl Dersler Var?

4 yıllık bir lisans programı olan PDR bölümünde nasıl dersler var, PDR bölümünde okutulan dersler nelerdir? Bu bölüm eğitim fakülteleri bünyesinde olup hem psikolojik danışma hem de eğitim bilimleri alanları ile ilgili donanım kazandırmayı hedefler. Danışmanlık Becerileri, Program Geliştirme, Ölçme ve Değerlendirme, İstatistik, Eğitim Sosyolojisi, Gelişim Psikolojisi, Kişilik Kuramları, Grupla Psikolojik Danışma; PDR bölümünde okutulan temel dersler arasında gösterilebilir. Ayrıca Psikoloji, Felsefe ve Sosyoloji gibi dersler de, PDR alanı ile iç içe olan disiplinleri öğrenmek için okutulan dersler arasındadır. Öğrenciler seçmeli dersler ile Aile Danışmanlığı, Ergenlerle Danışma, Kariyer Danışmanlığı gibi ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirebilirler.

PDR Okumak İçin Gerekli Özellikler

Bir öğrencinin PDR bölümünde okurken ve sonrasında çalışma hayatındayken başarılı olabilmesi için sahip olması gereken özelliklere, PDR bölümü için gerekli özellikler konusuna bakacak olursak, öncelikli olarak karşımıza PDR’nin insanla iç içe olan bir alan olması çıkıyor. PDR okumak için gereken özellikler nelerdir diye soranlara cevap verecek olursak: İnsanlarla iletişim kurmayı, onları etkin biçimde dinlemeyi ve anlamayı, empati kurmayı becerebilen ve seven; açık fikirli ve sosyal-duygusal zekası yüksek kişiler bu alanda başarılı olabilirler diyebiliriz.

PDR Mezunları Ne İş Yapar?

PDR bitiren ne iş yapar? PDR bitirince ne olunur? PDR bölümü mezunları sadece rehber öğretmenlik mi yapar? Hayır. PDR mezunlarına iş imkanları oldukça geniş denebilir. Yalnızca rehber öğretmen değil psikolojik danışman unvanı ile de mezun olduklarından danışmanlık merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışabilirler. Yine aile danışmanlığı, klinik psikoloji, oyun terapisi gibi alanlarda eğitimler alarak veya yüksek lisans yaparak daha spesifik alanlarda çalışabilirler. Bu bölümden mezun kişiler aynı zamanda insan kaynakları alanında da çalışabilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olan kişiler birçoğunuzun bildiği üzere rehber öğretmen olarak özel okul ve devlet okullarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde çalışabilmektedir. Devlet kadrosu olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi diğer kurumlar bünyesinde de sosyal hizmet uzmanı, psikolojik danışman veya pedagog gibi unvanlarla görev alabilirler. PDR bölümü mezunları özel sektör olarak nerelerde çalışır diye bakacak olursak; özel okul, kreş, etüt merkezi gibi özel öğretim kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel şirketlerin insan kaynakları veya eğitim departmanlarında da iş bulabilirler. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, eğitim danışmanlığı ve koçluk hizmetleri sunan kurumlar da PDR mezunlarının çalışma alanları arasındadır.

PDR mezunları ne iş yapar konusunda değinmeye çalıştık. Görüldüğü üzere Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olunca insanla iç içe olunan meslekler öğrencileri bekliyor. İş imkanları geniş ve elverişli olan bu bölümü yalnızca bu özelliğinden dolayı değil, kendinize uygun olduğunu ve bu alanla başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız tercih edin ve bu alanda yapabileceğinizin en iyisi olmak için çaba gösterin. Konuyla ilgili OkuldanEve'ye çok emek vermiş rehber öğretmenimiz Emine Hanım'ın röportajını da buradan okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Tercih Danışmanlığı

PDR Bölümü Hakkında Bilgiler [Röportaj]

PDR Atamaları Nasıl?

PDR atamaları nasıl sorusu ve konusu birçok aday tarafından en çok merak edilen konudur. Devlet okullarına rehber öğretmen atamaları konusuna değinecek olursak, atamalarda gerekli KPSS puanının her geçen yıl arttığını görüyoruz. PDR mezunları giderek artmakta, bu durum da rekabeti artırdığından PDR atama puanları yükselmektedir. Ocak PDR atama kontenjanı iken KPSS taban puanı 78, mülakat taban puanı 78 idi.

Her ne kadar PDR mezunları anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere tüm kademelere atanabilmesi açısından avantajlı olsa da artık PDR ataması kolay bir alan olmaktan çıktı denebilir.

PDR mezunları nerelere atanabilir sorusunu cevaplandıracak olursak, en çok tercih edilen atama rehber öğretmen olarak devlet okullarına ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine yapılan atamalardır. En çok alım da bu alanda olmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da PDR mezunlarından alımlar yapmaktadır. Çocuk ve aile mahkemeleri ile cezaevlerinde de PDR mezunları çalışabilmektedir. Emniyet İşleri Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı da zaman zaman alım yapmaktadır.

PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

PDR mezunları ne kadar maaş alır, rehber öğretmen maaşları nasıldır konularına değinelim. Temmuz ayında açıklanan zamlara göre, göreve yeni başlayan bir öğretmenin net maaşı TL olmuştur. Rehber öğretmenler haftada 30 saat çalışma üzerinden ücretlendirildiklerinden tam ek ders alırlar, yani yaz tatilleri hariç ek ders ile birlikte maaş TL’ye yaklaşabilmektedir. Diğer devler kurumlarında çalışan PDR mezunları da TL civarı maaş almaktadır. Özel okullarda rehber öğretmen maaşları kuruma göre değişiklik göstermektedir, çalışma yılı arttıkça maaşın yükseleceğini belirtmekle birlikte kabaca – arası bir maaşla başlanır diyebiliriz. Özel şirketlerde ise maaşlar kuruma, departmana ve kıdeme göre değişiklik göstermektedir. Ancak kurumsal bir firmada ortalama - TL ile başlanır diyebiliriz.

PDR ile ilgili merak edilenler konusuna değinmeye, PDR bölümü hakkında bilgiler vermeye çalıştık. PDR puan türü, PDR başarı sıralaması, PDR bölümünde nasıl dersler var, PDR okumak için gerekli özellikler, PDR mezunları ne iş yapar, PDR atamaları nasıl, PDR mezunları ne kadar maaş alır konularından bahsettik. Son olarak şunu belirtmek gerekiyor. İnsana dokunan ve onu anlamaya odaklı bu alanda kendinizi sürekli yenilemeli ve geliştirmeli, gelişen ve değişen topluma ayak uydurmak için çaba göstermelisiniz.

Bu yazı yalnızca PDR bölümü hakkında bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Tercih döneminde ilgileriniz, değerleriniz ve yeteneklerinize en uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı ihmal etmeyin. PDR okumak için gereken özellikler sizde var mı, rehber öğretmeninize de sormalısınız.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası