46 raporu testi / Akıl sağlığı testi: Deli misiniz?

46 Raporu Testi

46 raporu testi

Deli Raporu Nedir ve Nasıl Çıkarılır

Deli raporu nedir ve nasıl çıkarılır hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Deli raporu nasıl çıkarılır, kimlere verilir, iptal ediliri mi ve daha birçok sorunun cevabına gelin birlikte bakalım&#;

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Türkiye&#;de &#;deli&#; kavramının pek çok karşılığı bulunmaktadır. Özellikle köy, kasaba ve ilçe gibi küçük yerleşim yerlerinde pek çok kişinin lakabı delidir. Ayrıca arkadaşlar, eşler, dostlar arasında sık kullanılan hitaplardan biri yine deli kelimesidir. Tüm bunların yanı sıra mahallemizde, caddemizde, oturduğumuz veya çalıştığımız bölgede aşık veya deli olarak adlandırılan bazı kimseler görülebilmektedir. Üstelik Devlet-i Ali, yani Osmanlı Devleti zamanında düşmanla ön saflarda mücadele eden atlı gruplara da yine deli adı verilmektedir. İşte bu ve benzeri pek çok nedenden ötürü Türkler için deli kelimesinin yeri bir başkadır. Bu nedenle bu kelimeyle ilgili her konu da ilgi çekmektedir. Özellikle de &#;deli raporu&#; ile ilgili pek çok soru sorulmakta pek çok konu gündeme gelmektedir. Bazı kişiler kendilerinde deli raporu olduğunu söyleyerek bazı kişileri tehdit edebilmektedir, bazı kişiler gerçekten sahip oldukları bu rapor nedeniyle işledikleri suçların cezasını çekmemektedir. Bu rapora sahip olan kişilerin toplumsal kurallardan, hukuk kurallarından muaf olduğunu düşünülmektedir. Bu belge kişiye resmi olarak belirli izinler vermektedir denilebilir. Tüm bu bilgilere rağmen deli raporuyla ilgili hala pek çok soru işareti bulunmaktadır. Peki deli raporu nedir? Ne demek? Deli raporu ne iş yapar? Deli raporu nasıl çıkarılır? Nasıl alınır? Deli raporu numarası nedir? Nerede yazılır?

Deli Raporu Nedir? Ne Demek?

Deli raporu bir kişinin akli ehliyetinin olmadığının resmi kurumlarca onaylandığına dair kanıtı olan resmi bir belgedir. Bu belge söz konusu kişinin zihinsel, akli durumunun yetersiz olduğunu gösterir. Deli raporu devlet tarafından vatandaşlarına verilir. Kişinin zihinsel, akli durumunun kendisine ve çevreye verdiği veya verebileceği zarara göre bir derecelendirme yapılır. Bu derecelendirmeye göre kişinin kendisine ve çevreye vereceği zarar oldukça fazla ise ve zarar verme potansiyeli de tehlikeli seviyedeyse kişi hastaneye, rehabilitasyon merkezine, akıl hastanesine yatırılır. Ancak kişinin delilik seviyesi iyileştirilebilir veya az ise kişinin normal yaşamından ayrılmasına gerek kalmaz. Deli raporu halk arasında 46 raporu olarak da bilinir.

Deli Raporu Nedir ve Nasıl Çıkarılır?

Bu oldukça zorlu bir süreçtir. Zihinsel durumu çok tehlikede seviyede olan biri için bile deli raporu almak kolay bir iş değildir. Bunun pek çok sebebi vardır. Ancak asıl neden bir kişiye &#;deli&#; teşhisi konulduğunda ilgili kişi tüm haklarını kaybetmiş olacaktır. Üstelik o kişi için, o kişi hakkında verilen tüm kararlar devlet veya ailesi tarafından verilecektir. Bu nedenle kişinin akli ehliyeti elinden alınmadan önce söz konusu hasta ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde bir heyet tarafından kontrol edilir. Testlere tabi tutulur. Bu sayede bu kritik karar verilmeden önce iyice emin olunur. Kontroller sonucunda kişinin deli raporu alması gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa, hastane kurulu onaylı bir belge verilir.

deli raporu kimlere verilir

Deli Raporu Kimlere Verilir?

Raporla ilgili en kritik konuların başında bu belgenin kimlere verileceği ile ilgilidir. Çünkü akli durumu yetersiz olan, zihinsel durumu belirsiz olan her kişiye bu rapor verilmemektedir. Bu nedenle deli raporu almanın şartları sık sık merak edilmektedir. Hatta down sendromu olan kişilerle deli olan kişiler aynı kefeye konulmaktadır. Ancak deli olarak tabir edilen kişiler bir şizofrenik rahatsızlık sonucu bu hale gelmektedir. Beyinleri normal bir insan gibi çalışmaz ve tedavileri oldukça zorludur. Üstelik gözetim altında olmamaları, tedaviye başlamamaları durumunda kendilerine ve topluma büyük zararlar verebilirler.

Down sendromu olanlar, öğrenme yavaşlığı olanlar ile deliliğin aynı olmadığı bilinmelidir. Deli olarak kabul edilen biri tüm toplumsal kuralların dışında kalır. Üstelik akli dengeleri yerinde olmadığı için toplumun içerisinde yer almak gibi bir kaygıları da genellikle olmaz. Yaptıkları davranışlardan dolayı suçlanamazlar ve kendilerini suçlu hissetmezler. Bu oldukça tehlikeli bir durum olduğu için kimlerin deli raporu alabileceği de sık sık sorulmaktadır. İşte deli raporu alma şartları&#;

  • Akli dengesi olmayan,
  • Zihinsel hastalığı olan,
  • Psikolojik olarak hasta olan,
  • Mantığını kullanamayan kişilere deli raporu verilir.

Deli Raporu Ne İşe Yarar?

Deli raporu alan kişi kişilik haklarından mahrum kalır. Kişi hakkındaki tüm kararları ailesi veya devlet verir. Delilik seviyesine göre akıl hastanesine yatmak zorunda kalabilir. Delilik seviyesine bağlı olarak rehabilite edilmesi, tedavi edilmesi, düzenli olarak hastaneye gitmesi gerekebilir. Ayrıca tüm haklardan muaf olduğu da kanıtlanmış olur. Bu belge sayesinde kişinin toplumsal kuralların da dışında yer aldığı ilan edilir.

Deli raporu bir anlamda pek çok sorumluluktan kişiyi kurtardığı için suçlular, kaçaklar deli raporu almaya çalışır. Hapishaneye girmek istemeyen, askere gitmek istemeyen, yakalanmaktan korkan kişiler deli raporu almak istemektedir. Bu nedenle hastanelere başvuran, rüşvet teklif eden, tehdit eden pek çok kişi bulunur. Ancak deli raporu gerçekten akli ehliyeti olmayan, şizofrenik teşhis konulan kişilere verilir.

Deli Raporu Neden Verilir?

Bu rapor kişinin akli ve zihinsel olarak yeterli olmadığını göstermek için devlet tarafından verilir. Kişinin tüm haklarının elinden alındığını, kişi hakkında verilen kararların ailesi ve devlet tarafından verildiğini belirtir. Ayrıca kişinin toplumsal ve hukuki kuralların dışında kaldığını da resmi olarak gösterir. Ayrıca deli olarak kabul edilen kişinin sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanması için de bu rapora ihtiyaç duyulmaktadır.

Deli Raporu İptal Edilir Mi? Nasıl İptal Edilir?

Bu raporu alan kişiler tüm haklarını kaybeder. Kişiyle ilgili tüm kararları ailesi veya devlet verir. Ancak bu raporun geçerliliği süresiz değildir. Bazı kişiler yaşadığı acılar, kayıplar nedeniyle dönemsel travmalar geçirebilir. Bu nedenle deli raporunun geçerliliği de belirli süreler dahilindedir. Söz konusu kişi sık sık kontrol edilir ve bu raporu alıp almayacağı netleşir. Deli raporu olan biri iyileşmesi durumunda, zihinsel yeterliliğini geri kazanması durumunda daha önce aldığı deli raporu iptal edilir ve bir daha rapor verilmez. Deli raporunu iptal etmek için hastane kurulu tarafından kontrol edilmek ve onaylı rapor almak gerekir.

deli raporu nasil alinir

Deli Raporu Olan Askerlik Yapar Mı? Askere Gider Mi?

Türkiye&#;de asker kaçağı olan, askere gitmek istemeyen binlerce kişi bulunmaktadır. Bu kişiler bedelli askerlikle, yeni askerlik sistemiyle dertlerinden kurtulsa da pek çok kişi askerlikten başka türlü kaçmanın yollarını arar. Bu noktada en çok başvurulan yol ise deli raporu almaktır. Deli raporu alan kişi devlet tarafından deli olarak kabul edilir ve haklarından mahrum edilir. Bu kapsamda kişinin askere gitmesine, bu görevi yapmasına da gerek kalmaz. Çünkü bu görevin gerekliliklerini yerine getiremeyeceği ispatlanmış olur. Bu nedenle bu rapora sahip olan kişiler kesin olarak askere gitmez, askere çağrılmaz.

Deli Raporu Olan Hapse Girer Mi?

İşte geldik en merak edilen konuya. Türkiye&#;deki her bir vatandaş en az bir kere &#;deli raporum var bana bir şey olmaz&#; diyene rastlamıştır. Peki gerçekten de deli raporu olana bir şey olmaz mı? Deli raporu olan hapse girer mi?

Anayasada deli raporu olan kişinin işlediği suç nedeniyle ceza alamayacağı vurgulanır. Ancak bu kişiler ellerini kollarını sağlayarak günlük hayatlarına devam etmez. Topluma verebilecekleri zarar nedeniyle güvenlik tedbiri uygulanır. Ancak bu kişilerin akli dengesinin olmaması, ne yaptığının farkında olmaması, işlediği suçun sonuçlarını algılayamaması gereklidir. Ancak zihinsel durumu daha iyi olan kişilerin cezadan yırtmasına imkan yoktur. Bu kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası, müebbet hapis cezası yerine ise 20 yıl hapis cezası verilmektedir. Ayrıca diğer durumlar da ceza indirimleri uygulanır. İşte anayasadaki o madde:

Yazımızı Puanlamak İster misin?

46 raporu

  • tck'nın maddesine tabii olduğunuzu gösteren rapordur

  • kusursuz bir cinnet gecirmek ve ortaligi kan golune cevirmeden once mutlaka edinilmesi gereken bir rapor, aldiginiz onca intikamdan sonra bakirkoy gibi bir muhitte rodin in dusunen adam kopyasinin yaninda ikamet etmenin altin anahtari.

  • bir takim mafya mensubunun agircezadan yirtmak icin bolca paraya kiyarak edindikleri "akli yetisi suca meyilli oldugundan, toplumdan bir muddet uzak tutulmasi ve psikolojik tedavi gormesi gerekmektedir" turunden oneriler iceren bi nevi delidir ne yapsa yeridir ruhsati.

  • askerlikten yırtmak için gerekli,nacizane rapor.

  • yeni kanuna göre 32 raporu (daha da doğrusu 32/1 raporu) olarak adlandırılması gereken hede. fakat var mı 46 raporunun karizması? 32 raporuymuş. peh

    (bkz: biz biz idik biz idik)

  • türkiye cumhuriyeti'nde yaşayan herkese nüfus kağıdı ekinde verilmesi gereken evraktır. nasıl olsa 30larına gelmeden, herkesi, en az bir defa çıldırtmaktadır bu ülkede yaşayanlar, yaşananlar.

  • türkiye futbol liglerinde bir tek fenerbahçe'nin sahip olduğu bir rapordur. bunu da her türlü suçu işleyen fenerbahçe'nin cezai yaptırım görmemesine bağlıyoruz.

  • 49 doğumlu babamın 3 yıl ile kaçırdığı rapordur.

  • erdal beşikçioğlu, yasemin allen ve melis birkan &#x;ın başrol olduğu 46 yok olan dizisindeki

  • eski türk ceza kanunu&#x;nda akıl hastalığı (cezaî ehliyet) ile ilgili hüküm olup meşhur olduğundan kısaca 46 raporu denilmiştir.

    şimdi yeni () tck 32&#x;de düzenlenmektedir.

    açıklaması için (bkz: ceza ehliyeti)

  • Panorama Test - Non İnvaziv Prenatal Test (NIPT)

    Panorama Test - Non İnvaziv Prenatal Test (NIPT)

    Natera sağlıklı bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarına Down Sendromu gibi hastalıklar için sadece anne kanı örneği ile yapılabilen en doğru ve en kapsamlı testi sunmaktadır.

     

    Sayısal Kromozom Anomalisi Nedir?

    Sağlıklı bir bireyde anneden 23, babadan 23 adet olarak kalıtılan toplam 46 kromozom bulunmaktadır.  Son kromozom çifti cinsiyeti belirlemektedir. Bayanlar, iki X kromozomu taşırken erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunmaktadır. Eksik ya da fazla kromozom varlığında zeka problemleri, gelişme ve büyüme gerilikleri de dahil olmak üzere değişik sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

     

    • Bir kromozomun 2 kopyası yerine 3 kopyasının taşınması durumu ‘trizomi’ olarak adlandırılmaktadır.

     

    • Bir kromozomun 2 kopyası yerine 1 kopyasının taşınması durumu ‘monozomi’ olarak adlandırılmaktadır.

     

    Panorama™ Test Nasıl Çalışılmaktadır?
    DNA, kromozomlarda bulunan genetik bilgiyi taşıyan yapıya verilen isimdir. Bebeğe ait DNA parçaları hamilelik sürecinde anne dolaşım sistemine geçmektedir. Panorama Non invaziv prenatal test (NIPT) ile anneden alınan kan örneğinden elde edilen bebeğe ait DNA analiz edilmekte ve bebeğin sağlığını etkileyebilecek sayısal kromozom anomalileri incelenmektedir.

    Panorama NIPT, anne ve bebek için güvenli bir testtir. Amniyosentez gibi bebek için risk içeren girişimsel işlemlere gerek kalmadan sadece anneden kolayca alınabilen kan örneği ile çalışılmaktadır.

     

    Panorama™ Test’in Alternatifleri Nelerdir?
    Maternal Kanda Fetüs DNA’sıMaternal Kanda Fetüs DNA’sı
    Hamilelik sürecinde yapılabilen farklı kan tarama testleri bulunmaktadır. Bu testler de Down sendromu gibi kromozomal bozukluk riskini saptayabilmektedir. Ancak bu tip tarama testlerinin hatalı sonuç verme olasılığı daha yüksektir. Bazı gebeliklerde fetüste kromozomal anomali olmasına rağmen hatalı düşük riskli sonuç, bazılarında ise fetüs sağlıklı olmasına rağmen hatalı yüksek riskli sonuçlar verilebilmektedir.

     

    Gebelikte bebekteki kromozom anormalliklerinin kesin tespiti için, koryonik villüs örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gibi testler de uygulanabilmektedir. Her iki yöntemde de düşük yapma riski (%1) bulunmaktadır.1 Test seçeneklerinizle ilgili daha detaylı bilgi almak için doktorunuza danışınız.

     

    Sonucumu Ne Zaman Öğrenirim?
    Test sonuçları, kan örneği Amerika’daki Natera laboratuvarına ulaştıktan sonra hafta içinde doktorunuza gönderilecektir.

     

    Panorama™ Test İle Alacağım Sonuçlar Ne Anlama Gelmektedir?
    Doktorunuza iletilecek raporunuzda sonuçlar aşağıdaki seçeneklerden biri gibi olacaktır:

     

    • DÜŞÜK RİSK SONUCU : Bu sonuç bebeğin belirtilen kromozomal bozukluklardan birine sahip olma olasılığının çok düşük olduğu (fakat sıfır değil) anlamına gelmektedir.

     

    • YÜKSEK RİSK SONUCU: Bu sonuç bebeğin belirtilen kromozomal bozukluklardan birine sahip olma olasılığının çok yüksek olduğu (fakat % kesinlikte değil) anlamına gelmektedir. Doktorunuz veya genetik danışmanınız yapılması gereken doğrulayıcı testlerle ilgili size bilgi verecektir.

     

    *Çok düşük bir olasılıkla analiz edilen örnekten sonuç alınamayabilmektedir, bu durumda ikinci bir kan örneğini göndermeniz önerilecektir.

     

    Kimler Ne Zaman Test Yaptırabilir?
    Panorama test, en az 9. gebelik haftasında olan her yaştaki bayanda uygulanabilmektedir. Çoklu gebelerde (ikiz, üçüz..), taşıyıcı annelerde, yumurta donorü kullananlarda ve kemik iliği transplantasyonu alanlarda test çalışılmamaktadır.

     

    Niçin Panorama™ Test Yaptırmalıyım?
    Birçok hamile bayan doğacak bebeğinin sağlık durumu hakkında endişelenmektedir. Her türlü soru ve sorununuz için mutlaka doktorunuza danışmanız ve tavsiyeleri doğrultusunda uygun testleri yaptırmanız önerilir.

     

    İleri anne yaşı, aile hikayesi veya rutin tarama testlerinde yüksek risk saptanması gibi nedenlerle bazı gebeliklerde kromozom anomalili bebek sahibi olma olasılığı artmaktadır. American College of Obstetricians and Gynecologists, bu gruptaki hamilelerde Panorama gibi non invaziv prenatal testleri önermektedir (Committee Opinion No. , Dec ). Panorama test, hastaların CVS veya amniyosentez kararlarına yardımcı olmaktadır.

     

    Panorama test yaptıran ve test edilen hastalıklar açısından düşük risk taşıdığı saptanan bayanlar daha güvenli bir hamilelik süreci geçirmektedir. Yüksek risk saptanması durumunda ise yapılacak diğer adımlar için doktorunuz ile görüşmeniz ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekmektedir. Sağlıklı bebek garantisi veren hiçbir tarama testi bulunmamaktadır. Panorama testte ise birçok olguda incelenen kromozomların fazla ya da eksik kopya taşıdığı saptanabilmekle beraber bu oran % değildir.

     

    Her hamilelikte, doğum defektleri, genetik veya diğer medikal problemlerin % oranında ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Panorama test, sadece 21, 18, 13, X ve Y kromozomlarına ait sayısal anomalileri incelemekte, diğer sağlık problemleri ile ilgili bilgiler sunmamaktadır.

     

    Panorama™ Test İle Hangi Kromozomal Bozukluklar İncelenmektedir?
    Panorama test, diğer non invaziv testlere oranla daha fazla sayıda kromozomal bozukluğu tespit edebilmektedir.

     

    Standart panel ile;

    • Trizomi 21 (Down Sendromu); kromozomun ekstra bir kopyasının daha bulunması sebebiyle oluşmaktadır. Zeka geriliğinin en yaygın görülen sebebidir. Ayrıca, kalp ve diğer organlarda doğumsal defektlere neden olmaktadır. Bu bireylerde işitme ve görme sorunları da olabilmektedir.

     

    • Trizomi 18 (Edwards Sendromu); kromozomun ekstra bir kopyasının daha bulunması sebebiyle oluşmaktadır. Bu hastalarda zeka geriliği görülmekle birlikte kalp, beyin ve diğer organlarda ciddi doğumsal defektler de ortaya çıkabilmektedir. Edwards sendromu görülen bebekler, bir yaşına ulaşmadan kaybedilmektedir.

     

    • Trizomi 13 (Patau Sendromu); kromozomun ekstra bir kopyasının daha bulunması sebebiyle oluşmaktadır. Bu hastalarda zeka geriliği ve birçok doğumsal anomali görülmektedir. Patau sendromu görülen bebekler, genellikle bir yaşına ulaşmadan kaybedilmektedir.

     

    • Monozomi X veya 45, X (Turner Sendromu); Bu bozukluk sadece bayanlarda görülmektedir ve bir X kromozomunun olmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Hastalarda kalp defektleri, işitme problemleri, minör öğrenme güçlükleri görülmektedir. Ortalamaya göre daha kısa boylu olan bu bireylerde infertilite (kısırlık) problemi bulunmaktadır.

     

    • Triploidi: Ekstra 23 kromozom setinin taşınması (toplamda 69 kromozom) ile oluşmakta ve doğum defektlerine neden olmaktadır.

     

    • Kaybolan ikiz: Çoğul olarak başlayan gebeliklerde, ilerleyen dönemde gebelik keselerinden birinin kaybolması durumudur.

     

    Panel .
    (Mikrodelesyon Paneli)
    Trizomi 21, Trizomi 18, Trizomi 13, Monozomi X, Triploidi/Kaybolanİkiz, 22q Delesyon Sendromu (DiGeorge Sendromu), 1p36 Delesyon Sendromu, Angelman Sendromu, Cri-du-chat Sendromu, Prader-Willi Sendromu
     

    Referanslar:
    1- Nicolaides KH, Syngelaki A, Gil M, Atanasova V, Markova D. Validation of targeted sequencing of single-nucleotide pol

     


    Diğer Duyurular

    • Cowden Sendromu (PTEN Hamartom Tümör Sendromu)
    • Limb-Girdle Musküler Distrofi (LGMBD)( Kol-Bacak Kas Distrofisi) Genetiği
    • Li-Fraumeni Sendromu (LFS) Genetiği
    • EPİGENOM VE EPİGENETİK NEDİR
    • Akondroplazi (Cücelik) Genetiği
    • Hipohidrotik Ektodermal Displazi Genetiği 
    • Mesane Kanseri Genetiği
    • SHOX Geni ve İdiyopatik Boy Kısalığı
    • Alfa-Talasemi Mental Retardasyon Sendromu
    • Albino (Albinizm) Hastalığı Genetiği
    • Kromozom 10q26 delesyon sendromlu hastalar
    • MTHFR Geni Hakkında Bilmeniz Gerekenler
    • Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Genetik Geçişli Hastalıktır
    • Faktör V Leiden Mutasyonu ve Derin Ven Trombozu
    • BRCA1/2 Genleri Meme Over Kanseri
    • Nörofibromatosiz Tip 1 (NF1) Genetiği
    • NADİR GENETİK HASTALIKLAR
    • Genetik Yatkınlık Nedir ?
    • D-dimer testi ve COVID
    • Kulaklarda Franks işaretinin akut aort diseksiyon bağlantısı var mı?
    • COVID Aşıları Erkeklerde İktidarsızlık ve Kısırlık Yapmaz.
    • MTHFR CT, Faktör V Leiden, PAI 4G/5G, Protrombin GA Mutasyonu
    • Geleceğin Mesleği ve YKS Tercihi
    • İki Doz COVID Aşılı Kişilere CDC Önerileri
    • COVID mRNA Aşıları Hakkında Merak Etikleriniz
    • COVID  Virüsünün Varyantları ve Aşılar
    • COVID Yeni Nesil Aşılar Nasıl Çalışır?
    • Pıhtılaşma Bozukluğunda Factor V Leiden (FVL) Trombofili Genetiğinin Rolü
    • Gençlerde Erişkin Tip Diyabette (MODY) Genetiğin Rolü
    • Otizimin Genetik  ve Çocukluk Aşılarıyla Bağlantısı Varmı? 
    • Genomik ve Genetik
    • DOWN SENDROMLU HER ÇOCUĞUMUZ KESİNLİKLE KROMOZOM ANALİZİ YAPTIRMALI
    • Ailesel Kanserler (Li-Fraumeni Sendromu ) Genetiği
    • Doğuştan Kalp Hastalığının Genetik Yönü Varmıdır?
    • KÖPEKLER COVID KOKLAYARAK TESPİT ETMEYE BAŞLADI
    • Tourette Sendromunda Genetiğin Rolü
    • COVID ile Karıştırılan Üst ve Alt Solunum Yolu Enfeksiyon Hastalıkları
    • Renin – Anjiyotensin – Aldosteron Sistem Blokerleri ve Covid Riski Arasında İlişki Araştırıldı
    • Omurilik Felcinde (Parapleji) Kök Hücre Yaklaşımı
    • Genetik Hastalıkların Çocuklarıma Geçme Olasılığı Varmıdır?
    • ADYÜ Tıbbi Genetik ve Tıbbi Genetik Uzmanlığı Eğitimi
    • Geleceğin Ramboları Genom Düzenleme İle Yaratılmak mı İsteniyor?
    • ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI HAKKINDA BİLENDE KONUŞUYOR BİLMEYENDE
    • Sağlığınızın Yolu Hissettiğiniz Genç Yaşa Bağlı
    • Adıyaman Üniversitesi Deney Hayvanları Sertifika Kurs Kayıtları Başlamıştır.
    • En Popüler 65 Sosyal Medya Siteleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin
    • 21 nci Yüzyılda Doktorları Neler Bekliyor ve Bakın Onlar Ne ile Uğraşıyorlar
    • GENETİK DANIŞMANLIK HANGİ DURUMLARDA ALINMALI
    • YÖK TARAFINDAN ARAŞTIRMA VE ADAY ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNİN İKİ YILLIK PERFORMANSLARI AÇIKLANDI
    • Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülünün Arka Planı
    • Parkinson Hastalığının Genetik Yönü Varmıdır?
    • Karaciğer Transplantasyonu Yerine Yeni Bir Kök Hücrenin Nakli.
    • Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Kimliği
    • DOKTOR ADAYLARINI ADIYAMAN ÜNV. TIP FAK. BEKLİYORUZ.
    • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun genetik bağlantısı?
    • Erkekler Dikkat Ereksiyon Bozukluğunun Genetik Bağlantısı Ortaya Kondu.
    • Şekerli içecekler ve kanser arasında olası bir bağlantı ortaya kondu
    • Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir
    • GENOM DÜZENLEME TEKNOLOJİSİ İLE OTİSTİK MAYMUN MODELİ
    • OTİZİM ve BURUN İÇİ OKSİTOSİN UYGALAMASININ FAYDA VE ZARARLARI
    • MUTLULUĞUNUZ İÇİN DOPAMİNİNİZİ NASIL seafoodplus.info
    • Mizacımız Genetik Kodlarımız Tarafından Belirleniyor
    • Rett Sendromu Otizm ya da Down Sendromu ile Karıştırılan bir Hastalık.
    • Genetik Test Nedir?
    • Eğitimde STEM Yaklaşımının Önemi.
    • Bilim Adamları Y Kromozomsuz Erkek Fareler Yetiştirdiklerini Açıkladılar.
    • 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü ve Down Sendromu Nedir?
    • KANSER İMMÜNOTERAPİSİ NEDİR?
    • Dünyanın ilk genetik tasarımlı bebekleri Çin'de doğdu
    • PARKİNSON HASTALIĞI İLE APANDİS ARASINDA İLİŞKİ BULUNDU.
    • CRISPR köpeklerde Duchenne musküler distrofi ilerlemesini durdurdu.
    • BAKIR ve ALZHEİMER HASTALIĞI
    • Doymuş Yağ Kullanımında Bilinen Yanlışlar
    • OTİZMLE HAMİLE ANNENİN BAĞIRSAK MİKROBİYOMU ARASINDAKİ İLİŞKİ
    • KANSERDE SIĞIR KIKIRDAĞI KULLANIMININ ÇOK ETİKİLİ OLDUĞU ORTAYA KONDU.
    • ALKALİ SU TÜKET DAHA SAĞLIKLI YAŞA
    • Dünyanın İlk Klon Maymunları Zhong Zhong  ve Hua Hua 7 aylık oldu.
    • Amerikan Ulusal Kanser ve Sağlık Enstitüleri (NIH) Hakkında Bilgi
    • GENOMDAKİ TRANSPOZONLAR BENCİL PARAZİTLERMİ ?
    • Sigara İçen Y kromozomunu yitiren erkeklerin, yitirmeyenlerden ortalamada yıl daha erken öldüğü tespit edilmiş.
    • FDA, Kolorektal Kanser, Lösemi ve Melanom için Yeni Tedavileri Onayladı
    • BAĞIRSAK MİKROPLARININ OBEZİYETE ETKİSİ
    • GENOM MÜHENDİSLİĞİNDE CRISPR/CAS9 TEKNOLOJİSİNİN DENEYSEL HAYVAN MODELLERİNDEKİ YERİ
    • GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2. GENETİK GÜNLERİ ETKİNLİĞİ
    • 28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü. Nadir Görülen Hastalıkların% 80'i Genetik Kökenlidir
    • MEME KANSERİNİN YAYILIMINDA BİRÇOK GIDADA BULUNAN ASPARAJİNİN SORUMLU OLDUĞU TESPİT EDİLDİ.
    • Kolon Kanserinde Bağırsak Bakterisinin Rolü Olduğu Anlaşıldı.
    • Yeni Otizm İlaçları, Klinik Öncesi Çalışmada Umut Vaad Etti
    • OTİSTİK ÇOCUKLARA GAİTA MİKROBİYOMUNUN TRANSFERİ
    • ERKEKLERDE FAZLA VİTAMİN B6 VE B12 AKCİĞER KANSER RİSKİNİ ARTTIRABİLİR DİKKAT
    • CRH geninde keşfedilen epigenetik değişiklikler, intihar riskini artırıyor
    • FDA, 2. Gen Terapisini Onayladı
    • Kolesterol testleri için emeklilik zamanı geldi mi?
    • Her 30 Dakikada Bir Hareket Et ÖLÜM RİSKİNİ AZALT
    • Homeobox Genleri Nelerdir
    • Genom düzenleme ve CRISPR-Cas9 nedir?
    • Kalp krizi ve felç gibi şeylere karşı riskinizi öğrenmek istermisiniz.
    • Cebinizdeki Çantanızdaki Akıllı Telefonunun Zararları Nelerdir?
    • Tütün Yanarken Oluşan Yüzlerce Farklı Element Epigenetik Modifikasyonlara Yol Açıyor
    • NOBEL TIP FİZYOLOJİ ÖDÜLÜ SİRKADİYEN RİTMİNİ KONTROL EDEN GENLERE VERİLDİ
    • Diyabet İlacı Metformin Bazı Kanser Türlerine Karşı
    • SMA Hastalarında Yeni ve Pahalı Tedavi Dönemi Başladı
    • TÜRKİYE'de NASIL DOÇENT OLUNUR.
    • Bir Günde 2 Yumurta Yemeye Başlarsanız Vücudunuza Olabilecek 9 Olumlu Şey.
    • Bağırsamızdaki Mikroplar Yeni Organımız mı?
    • BEBEĞİN OBEZİTE RİSKİ ANNENİN BESLENMESİNE BAĞLI OLARAK RAHİMDE BAŞLIYOR (GENLERİN AÇILIP KAPANMASINDAN BAŞLIYOR)
    • Çay tüketimi kadınlarda epigenetik değişikliklere neden olduğu ortaya kondu
    • İSTANBUL BESNİLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİNDE AKRABA EVLİLİKLERİNDE GENETİK YAKLAŞIM KONFERANSI
    • NATURE GENETİK DERGİSİ 25 YILDAKİ EN İYİ MAKALELERİNİ SEÇTİ
    • Çölyak Hastalığında Reovirusların Rolü Ortaya Kondu
    • cjCRISPR/Cas9 ile KÖRLÜK TEDAVİSİ
    • CRISPR-Cas9 İLE NADİR KAN HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ UMUT
    • NADİR GÖRÜLEN GENETİK HASTALIKLARIN TEŞHİSİNDE YÜZ TANIMA YAZILIMI
    • Öğretmeni Şok Eden Cevap. Öğretmen Öğrenciye Sorar Ne Olmak İstiyorsun? Öğrenci Haydar BAĞIŞ Olmak İstiyorum Diye Cevap Verir
    • UYKU YOKSUNLUĞU KALP HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR DİKKAT
    • 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun
    • Etnisite Gibi Kültürel Farklılıklar, DNA Üzerinde İz Bırakabilir
    • ZAMANINDA UYKU BEYNİ SIFIRLAYIP HAFIZAYI GÜÇLENDİRİP HASTALIKLARA DİRENÇLİ OLMAMIZI SAĞLIYOR.
    • İnsanda Körelmiş 10 Organ
    • Yılındaki En İyi 10 Tıbbi Yenilik
    • FAZLA KİLOLARINIZ DNA METİLASYONUNU ETKİLER
    • 10 Ocak Çalışan Gazetecilerimizin Gününü Kutlarım
    • IPS KÖK HÜCRELERİ DONÖRÜN YAŞININ GENOMİK İZLERİNİ TAŞIYOR
    • ÇOCUK İSTİSMARI İNTİHAR ve EPİGENETİK
    • AKRABA EVLİLİĞİ GENETİK DANIŞMANLIK
    • TIBBİ GENETİK VE KLİNİK UYGULAMALARI KİTABIMIZ RAFLARDA
    • Periyodik Tablo’ya Dört Yeni Element Resmen Eklendi
    • YENİ YILINIZ KUTLU VE MUTLU OLSUN
    • EMBRİYONUN GENOM BÜTÜNLÜĞÜNÜN NASIL KORUNDUĞU KEŞFEDİLDİ.
    • BAĞIRSAK MİKROBİYOMUNA DİKKAT YOKSA PARKİNSON OLABİLİRSİNİZ
    • Kediler Hakkında Bilmediğimiz 10 şey
    • Akciğer Kanserli Hastada İlk Defa CRISPR-Cas9 Tekniği ile Düzeltilmiş Hücre Nakli
    • Doçentlik Başvurusu Yapan Adayların Dikkatine?
    • CRISPR/Cas9 İLE SAĞLIKLI İNSAN EMBRİYO ÜRETİLMESİ
    • GEBELERDE SABAH BULANTISI "'Düşük Riskini Azaltıyor'
    • BAZI AĞRI KESİCİLER BAZI KİŞİLERDE KALP YETMEZLİĞİ RİSKİNİ ARTTIRABİLİR.
    • SİGARA İÇENLERİN AKCİĞERİNDE MUTASYON SAPTANDI
    • Yeni bir tüp bebek yöntemiyle genetiği değiştirilmiş sağlam bir bebek dünyaya geldi
    • Panorama Test - Non İnvaziv Prenatal Test (NIPT)
    • GENETİKTE SIK SORULAN SORULAR
    • Doğacak bebekte kalıtsal hastalık görülme riskinin öngörülmesi amacıyla yapılan genetik tarama testi nedir.
    • seafoodplus.info BAĞIŞ Nadir Hastalıklar Konusunda Açıklama Yaptı.
    • Genetik Uzmanı Prof. Dr. Haydar Bağış, insanların yedikleri ve düşündüklerinin genlerin çalışmasını etkilediğini kaydetti
    • B Vitaminlerinin Beynin Yaşlanması Üzerine Etkileri
    • ADYÜ TIP FAK. ÖĞRENCİLERİ SAĞLIK PROJESİ SUNUMLARI
    • seafoodplus.info BAĞIŞ HABERTÜRK TV ÖTEKİ GÜNDEM PROGRAMINA CANLI YAYIN KONUĞU OLACAK
    • Klonlama Teknolojisi, Türkiye İçin Yeni Bir Gelir Kapısı Olabilir
    • Bilim depresyonu alt eden besteyi buldu?
    • AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI
    • SIÇRAYAN GENLER BENCİL Mİ?
    • Hücrenin Sayı Sayma Kabiliyeti
    • EHLİYET, LİYAKAT VE ÜNİVERSİTELER……
    • Yılı Ar-Ge Faaliyetleri Anketi Sonuçları
    • İnsan Bedeni Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler
    • Türkiye'deki Klon Sığırlar Çoğalmaya Devam Ediyor.
    • Türk Bilim Adamı Aziz Sancar Hocamız Bu yıl NOBEL Kimya Ödülüne Layık Görüldü.
    • Bilim adamları Petri kabında kök hücreden minyatür insan böbreği üretmeyi başardı.
    • İnsanı Felakete Götüren 10 Şey
    • Klonlanmış hayvanın eti zararlı mı?
    • İnsan embriyosunda genetik değişimler yapılıp, DNA'mız ile mi Oynanacak Acaba ?
    • Meme Kanserine Genetik Yaklaşım
    • Baştan Sona Avrupa Turunda Gezdiğimiz Ülke ve Şehirler
    • KAMAG Programı Kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Adına Yeni Çağrılar Açıldı
    • BABALIK TESTİ (PATERNİTE) NEDİR VE NASIL YAPILIR
    • TIBBİ GENETİKTE KARDİYOVASKÜLER RİSK PANELİ NEDİR?
    • Prof. Dr. Haydar BAĞIŞ İnsanı Klonlamak Hayvanı Klonlamaktan Daha Kolay Diyor.
    • YÖK Hastaneleri yok saydı!
    • TÜBİTAK Doktoralı Kişilerin İstihdamını Teşvik Eden Yeni Bir Çağrı Açtı
    • URAP: ODTÜ Enformatik Enstitüsü Yayın Değelendirme Kriterleri
    • Akademisyenlerin ‘atıf’ çetesi
    • Adıyaman Fen Lisesi Öğrencileri Tıp Fakültemizi ve Beni Ziyarete Geldiler
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ diyor ki bebeğin cinsiyetini erkek belirliyor Toplumda sıkça kullanılarak yer edinen 'erkek adamın erkek çocuğu olur' düşüncesinin yanlış olduğu ortaya çıktı.
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ'ın da Bölüm yazarlığı yaptığı "Current Aplications of Biotechnology" kitabı yayınlandı.
    • ÜNLÜ TİYATRO SANATÇIMIZ ZEKİ ALASYA YI KAYBETTİK
    • YÖK Başkanı seafoodplus.info Yekta SARAÇ 'Üniversiteler susturulmuş' değil isteksiz
    • Rektörlük Seçimleri ve Muhalefet
    • seafoodplus.info BAĞIŞ'ın Görüşü YENİ YOK YASASI
    • Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Seçim Sonuçları
    • REKTÖRLÜK SEÇİMİNİ BİLİMİN KAZANMASI DİLEĞİYLE
    • Tüm Hocalarımıza Teşekkür Ederim
    • HEDEFİMİZ; SÖZÜ DİNLENEN, DANIŞILAN, BİLGİ ÜRETEN, ULUSLARARASI SAYGINLIĞI OLAN BİR ÜNİVERSİTE OLUŞTURMAKTIR. BUNU HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ VE ÜNİVERSİTEMİZİ ORTAK AKILLA BERABER YÖNETECEĞİZ.
    • seafoodplus.info BAĞIŞ REKTÖR ADAYLIĞI BAŞVURU DİLEKÇE VE FORMLARINI REKTÖRLÜĞE TESLİM ETTİ.
    • Kalıtsal Hastalıklardan Temizlenmiş Tüp Bebekler
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ Kitapları
    • Prof. Dr. Bağış, Seçim Çalışmalarının Yanında Bilimsel Çalışmalarına Devam Ediyor
    • seafoodplus.info BAĞIŞ'ın Projesi TÜBİTAK Akademik Başarı Öyküleri Kitabı’ nda Yer Aldı
    • Hastalığım Süresince Arayan Tüm Dostlarıma Teşekkür Ederim.
    • Tıp Eğitiminde E-Öğrenme
    • Adaylara değil, partilere, liderlere oy verilecek
    • seafoodplus.info BAĞIŞ SANKO Üniversitesi'nde "Moleküler Tıpta Biyomühendislik ve İnovasyon" konulu sempozyumunda konuştu..
    • YDS SINAV STRATEJİSİ CÜNEYT BADEMCİ
    • ÜNLÜ AKADEMİSYEN PROF. DR. HAYDAR BAĞIŞ KMÜ’LÜ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
    • Berber Çıraklığı Yaptım Ustamı Fatih semtinde Ziyaret Ettim.
    • 14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması.
    • 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI
    • "MOLEKÜLER TIPTA BİYOMÜHENDİSLİK VE İNOVASYON" SEMPOZYUMU
    • İki kız evladı babası olarak erkek olmaktan utanç duyuyorum. !
    • ADYÜ Tıp Fak. Tıbbi Genetik Anabilim Dalına Bağlı Genetik Tanı Biriminde Yılda Hastaya Genetik Test Hizmeti Verilmektedir.
    • Bebeğin cinsiyetini erkek belirliyor
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ ADYÜ Tıp Fak. Konferans Salonunda "Bilimsel Makale Nasıl Yazılır ve Yayınlanır" Başlıklı Seminer Verdi.
    • Adıyaman Ünv. Tıp Fak. Öğrenci Sempozyumu Yaptı.
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ Başkanlığındaki TÜBİTAK Ekibi Dünyada ilkez "Türk Malı Buzul Ayısı" ismini verdiği Donmaya Dirençli Transgenik Fare Soyları Geliştirildi
    • Prof. Bağiş, OMÜ’de Transgenik ve Klon Hayvan Üretimini anlattı
    • 8. Moleküler Biyoteknoloji Bahar Okulu, Nisan,
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ Başkanlığındaki Ekip tarafından Ülkemizde İlk Defa Transgenik Zebra Balığı Yapıldı.
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ'ın projesi TÜBİTAK Akademik Başarı Öyküleri Kitabı’ nda Yer aldı.
    • Tıp Fakültesi Önünde Basın Bildirisi - Adıyaman 16 Eylül Çarşamba
    • Prof. Dr. Haydar Bağış: Transgenik hayvan çalışmalarının bilime katkıları isimli sunum yaptı.
    • Fare sütü kansere çare olacak. Donmaya dirençli, “Türk malı buzul ayısı’’ adı verilen bir fare geliştirerek adlarını duyuran TÜBİTAK araştırmacıları bir başarıya daha imza attı
    • KLONLAMAYA TEPKİLER
    • TÜBİTAK'tan müthiş bir proje daha TÜBİTAK, fare sütünde, özellikle kanser tedavisinde kullanılan insana ait 'interferon gamma' isimli bir protein üretti
    • TÜBİTAK interferon gamma üretti
    • seafoodplus.info Haydar BAĞIŞ ve seafoodplus.info Munis DÜNDAR Editör ve yazarlığını yaptığı " Modern Biyoteknoloji Uygulamaları" Başlıklı Kitap
    • Konu: EŞCİNSELLİK GENETİK Mİ? PELİN ÇİFT: Prof Dr Haydar BAĞIŞ ve Prof Dr Uğur ÖZBEK-

    Erkekte Androflor Cinsel Bulaş Tarama Testi İle Alınan Sonuçların İrdelenmesi

    ÖZET :

    ERKEKTE ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ İLE ALINAN SONUÇLARIN İRDELENMESİ

    AMAÇ : Bu çalışmada, şüpheli cinsel temaslardan sonra hangi tür mikrobik etkenlerin bulaştığı ve nasıl bir tedavi stratejisi izlenilmesi gerektiği konusu yüksek doğrulukla ortaya konulmaya çalışılmıştır.

    YÖNTEM : Kültür ve direkt mikroskopi gibi tanı yöntemlerinin bu alandaki yetersizliği nedeniyle, dünyada şu anda cinsel yolla bulaşan etkenlerin en kapsamlı tanısını ortaya koyan Androflor Cinsel Bulaş Tarama Testi (Androflor Screen, DNA Technology) kullanılmıştır. Test, moleküler (Real-Time PCR) yöntemle anaeroblar, atipik bakteriler, protozoonlar, funguslar dahil çok sayıda mikrobik etkeni kısa sürede yüksek doğrulukla ortaya koymaktadır. Test ile Lactobacillus, Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacterium spp. yanında komensal (zararsız) flora bakterilerinin tamamı sayı ve oran olarak da ortaya konulmaktadır. Ayrıca, kültürde üremeyen anaeroblar yanında, zor üreyen Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum ve parvum, Gardnerella vaginalis, Candida, bakteri ve mantarlar gibi POTANSİYEL PATOJEN etkenler de saptanmaktadır. Bunun dışında, PATOJENLER olan Mycoplasma genitalium, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoea ve Trichomonas vaginalis de saptanmaktadır. Yer yer potansiyel patojen olan Enterobacteriaceae spp./Enterococcus spp. de sayısal miktar ve oran olarak ortaya konulmaktadır. Tüm bu mikrobik etkenlerin tespiti yanında, kantitatif olarak miktarları da saptanmaktadır. Çalışmada, başarı oranını artırmak amacıyla kişilerden üretral akıntı veya sürüntü örnekleri yanında, idrar örnekleri de alınarak birlikte kullanılmıştır.

    BULGULAR : yılı Nisan-Ağustos ayları içinde,  Gelişim Tıp Laboratuvarları’na şüpheli cinsel temas öyküsü sonrası başvuran ya da örneği gönderilen erkek hastanın örneği Androflar Cinsel Bulaş Tarama Testi ile çalışmaya alınmıştır. hastadan 46 (%)’sında Chlamydia trachomatis, 43 (%)’ünde Mycoplasma genitalium, 15 (%)’inde Neisseria gonorrhoea, 5 (%)’inde Trichomonas vaginalis saptanmıştır. Toplamda 93 (%) hastada PATOJEN etken saptanmıştır.

    hastadan 50 (%9)’sinde Mycoplasma hominis, 48 (%)’inde Ureaplasma urealyticum ve parvum, 83 (%15)’ünde Gardnerella vaginalis, (%)’sında Bakteriyel vaginozis etkenleri, 32 (%)’sinde Candida spp. bulunmuştur. Toplamda (%) hastada, POTANSİYEL PATOJEN etken saptanmıştır.

    Potansiyel patojen olabilen Entrerobacteriaceae Enterococcus spp., (%) hastada pozitif bulunmuştur.

    Lactobacillus spp. 81 () kişide, NORMAL FLORA bakterileri olan Staphylococcus spp. (%32), Streptococcus spp. (%), Corynebacterium spp. (%), komensal bakteriler (%) hastada pozitif bulunmuştur.

     

    TARTIŞMA VE SONUÇ : Androflor Cinsel Bulaş Tarama Testi ile alınan sonuçlar, oldukça önemli verileri ortaya koymaktadır. Şöyle ki :

    1. Şu ana kadar kullanılan kültür ve direkt mikroskopi yöntemleri oldukça yetersizdir ve gerçek patojenleri ortaya koymaktan bir hayli  uzaktır.

    2. Kültür, genellikle normal flora bakterilerini (stafilokok, streptokok, korinebakteri) saptadığı için, çoğu zaman yanıltıcıdır  ve gereksiz tedavilere de neden olmaktadır.

    3. Patojen etkenler 93 (%) hastada pozitif olarak bulunmuştur. Bu hastalar mutlaka tedavi edilmelidir.

    4. Potansiyel patojenler (%) hastada, (%) ayrı etken olarak pozitif bulunmuştur. Androflor moleküler testinin en büyük yardımı, bu hasta grubunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalar, saptanan etkenlerin miktarına göre tedaviye alınabilir. Androflor testi, etkenlerin tespiti yanında, sayısını ve oranını da verdiği için, hekime tedavi yönünden değerlendirme ve karar verebilme olanağı sunmaktadır. Genel yaklaşım olarak, erkeklerde potansiyel patojenlerin 104 log. miktar üzerinde olanlarının tedaviye alınması, 104 log. altında olanların ise, semptomatik olanlarının tedaviye alınmalarının önerilebileceği sonucuna varılmıştır.

    5. Androflor moleküler testi ile (%) hastada pozitif olarak saptanan Enterobacteriaceae/Enterococcus spp. için de, potansiyel patojenler gibi bakteri miktarına ve semptoma göre hareket edilebilir düşüncesindeyiz.

    SONUÇolarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısında, kültür ve direkt mikroskopi gibi geleneksel tanı yöntemlerinin oldukça yetersiz ve yanıltıcı olduğu, erkeklerde Androflor Cinsel Bulaş Tarama Real-Time Multipleks PCR testinin, gerek mikrobik etkenlerin geniş kapsamlı tespiti, gerekse de miktar tayini yapabilmesi nedeniyle, bu alanda günümüzün GOLD STANDART tanı yöntemi olduğu görüşüne varılmıştır.

     

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TANISINDA

    Günümüzün İleri Tanı Yöntemi:

    ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ İLE

    ERKEKTE ALINAN SONUÇLARIN KAPSAMLI İRDELENMESİ

     

    ANDROFLOR, TARTIŞMASIZ EN İLERİ YÖNTEMDİR

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların (CYBH) Tanısını Koymak Zordur

     

    Neden zordur?

         Çünkü:

    KÜLTÜR yöntemi bu konuda oldukça verimsiz ve başarısızdır. Bunun nedeni:

    • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların en sık görülen nedenleri olan mikoplazma, klamidya, Neisseria, gonokok, ureaplasma gibi bakteriler kültürde kolayca ürememektedirler.
    • Trikomonas gibi parazitlerinkültürde üretilmesi zordur
    • Gardnerella vaginalis ve Bakteriyel vaginozis nedeni olan anaerobların normal kültürlerde kolay üretilmesi olanaksızdır
    • Mantarlar normal kültürlerde kolay ürememektedirler.
    • Ayrıca, kültür yöntemi ANTİBİYOTİK kullanımından etkilenmekte, gerçekte var olan mikroorganizma, antibiyotik etkisiyle YALANCI NEGATİF olarak, yokmuş gibi yanıltıcı sonuç vermektedir.

          ANTİJEN testleri, duyarlılığı düşük olan zayıf yöntemlerdir. Çok fazla yararlı olamazlar.

    Kültürde üremiş görünen laktobasil, stafilokok, streptokok ve korinebakteri gibi bakteriler ise tamamıyla yanıltıcıdır. Bu bakteriler, zaten genital bölge cildinde bulunan, zararsız flora bakterileridir. Kültürlerde genellikle bunlar rapor edilmektedir ki, bu durum YALANCI POZİTİF’ likten başka birşey değildir .

    ANDROFLOR Çok Güçlü Bir Tanı Yöntemidir

    Erkekler için Androflor Cinsel Bulaş Tarama Testi, gerçekten çok ileri ve güçlü bir tanı yöntemidir.

    Kültürün bütün dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır.

    Kültüre göre birçok üstünlükleri bulunmaktadır.

    Bunları şöylece sıralayabiliriz.

    1. Moleküler bir yöntemdir. Mikroorganizmaların DNA veya RNA’sını saptamaktadır. Az sayıda bulunan bir mikroorganizma bile, bu yöntemle saptanabilmektedir.
    2. Kültürün aksine, antibiyotiklerden etkilenmez. Antibiyotik kullanılırken de bu test yapılabilir.
    3. Normal kültürde üremeyen Gardnerella vaginalis ve Bakteriyel vaginozis etkeni anaeroblar, bu yöntemle kolayca saptanabilmektedir.
    4. Yine kültürle saptanamayan Trichomonas vaginalis gibi protozoonlar da Androflor ile saptanabilmektedir.
    5. Candida gibi mantarlar kolayca saptanabilmektedir.
    6. Mycoplasma genitalium, klamidya, gonokok gibi PATOJEN bakteriler de bu yöntemle kolayca saptanabilmektedir.
    7. Patojenler yanında, M. hominis, Ureaplasma urealyticum gibi POTANSİYEL PATOJEN bakteriler de saptanmaktadır.
    8. Enterobacteriaceae/ Enterococcus spp. miktarı da tayin edilebilmektedir.
    9. Bunlar yanında, genelde ciltte ve florada bulunan Laktobasil, Stafilokok, Streptokok, Korinebakteri gibi zararsız sayılan bakteriler de bu yöntemle saptanmaktadır.
    10. Görüldüğü gibi, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar konusunda etken olabilecek tüm mikroorganizmalar bu GENİŞ PANEL içinde yer almaktadır.
    11. Androflor testinin bir üstünlüğü de, mikroorganizmaların yalnızca neler olduğunu değil, MİKTARLARINI da vermesidir. Böylelikle, hekime tedavi kararı vermesinde büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
    12. Ayrıca, kişinin örneğinde mevcut olan Toplam Mikrobiyal Yük (TMY) ile birlikte, her mikroorganizmanın mikrobiyal yüke oranını da bildirmektedir.
    13. ANDROFLOR testinin POZİTİFLİK oranı da oldukça yüksektir. Gelişim Tıp Laboratuvarı’nda yapılan ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ sonuçlarına göre, erkek hasta örneğinin yalnızca (%)’unda herhangi bir mikrobik etken saptanmamıştır. (%) hastada ise, mikrobik etkenlerden en az birisi ya da birkaçı birlikte saptanmış durumdadır. (%) hastada ise, patojen ya da potansiyel patojenlerden en az birisi pozitif bulunmuştur. Bu oran, oldukça yüksek bir orandır.

    ERKEK HASTA ÖRNEĞİNDE ALINAN ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA SONUÇLARI

     

    Gelişim Tıp Laboratuvarlarına, Nisan- Ağustos döneminde, şüpheli bir cinsel temas sonucunda, cinsel yolla bulaşan etkenlerin saptanması isteğiyle, doğrudan başvuran ya da örnekleri gönderilen erkek hastanın ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ sonuçları değerlendirmeye alınmıştır.

    Hastalardan üretral akıntı ya da sürüntü örnekleri ile birlikte, idrar örnekleri de alınarak çalışmaya dahil edilmiştir.

    Çalışmalarda, MOLEKÜLER Real-Time Multipleks PCR yöntemi kullanılmış olup, Elit Prime (DNA Technology) Real-Time PCR cihazıyla ANDROFLOR Cinsel Bulaş Tarama Testi yapılmıştır.

    Test ile Toplam Mikrobiyal Yük ile birlikte, PATOJEN etkenler olan seafoodplus.infolium, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae (Bel soğukluğu), Trichomonas vaginalis; POTANSİYEL PATOJENLER olan Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Gardnerella vaginalis, Bakteriyel vaginozisilişkili patojenler, Candida var olup olmadığı ile birlikte, miktarlarıyla belirtilerek saptanmıştır. Ayrıca Enterobacteriaceae/ Enterococcus spp. miktarı ile birlikte; Lactobacillus,Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Corynebacterium spp. ve Commensal (zararsız) bakterilerin toplamı da belirlenmiştir.

    Erkek hasta örneğinde alınan sonuçlar şöyledir:

    PATOJEN ETKENLER:

    Chlamydia trachomatis 46 örnekte saptanmıştır. Bu oran %’e denk gelmektedir.

    Mycoplasma genitalium 43 örnekte saptanmıştır. Bu oran %’e denk gelmektedir.

    Neisseria gonorrhoeae 15 örnekte saptanmıştır. Bu oran %’e denk gelmektedir.

    Trichomonas vaginalis 5 örnekte saptanmıştır. Bu oran %’e denk gelmektedir.

    Yukarıda belirtilen patojen etken, toplamda 93 (%) hastada pozitif olarak bulunmuştur. Bazı hastalarda birden fazla patojen etken birlikte pozitiftir.

    TABLO : ERKEK HASTADA ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ SONUÇLARININ ANALİZİ

     

    Androflor Multipleks PCR ile Tetkik Edilen Hasta Sayısı

    :

         

    Tüm Mikrobiyal Etkenler Negatif Bulunan Hasta Sayısı

    : (%)

        

    Etkenlerden En Az Biri ya da Birkaçı Pozitif Bulunan Hasta Sayısı

    : (%)

        
           

    SAPTANAN ETKENLERİN SAYI,MİKTAR VE ORANLARI

          
           

    SAPTANAN ETKENİN ADI

    Sayı

    Oran

        

    LACTOBACILLUS Spp.

    81

    %

        
           

    NORMAL FLORA BAKTERİLERİ

    Sayı

    Oran

        

    Staphylococcus spp.

    %32

        

    Streptococcus spp.

    %

        

    Corynebacterium spp.

    %

        

    Commensals ,sum (zararsızlar toplamı)

    %

        
           
     

    104 log üzeri

    104 log altında

    TOPLAM

     

    Pozitif

    Pozitif

    Pozitif

    OPORTUNİSTİK PATOJENLER

    Sayı

    Oran

    Sayı

    Oran

    Sayı

    Oran

    Gardnerella vaginalis

    47

    %

    36

    %

    83

    %15

    Ureaplasma urealyticum

    10

    %48

    11

    %52

    21

    %

    Ureaplasma parvum

    5

    %19

    22

    %81

    27

    %5

    Mycoplasma hominis

    5

    %10

    45

    %90

    50

    %9

    BV-associated opportunistic microorganisms,sum

    58

    %46

    68

    %54

    %23

    CANDİDA SPP.

    2

    %6

    30

    %94

    32

    %

    Pozitif Bulunan Potansiyel Patojen Sayısı

     

     

     

     

    %

    Potansiyel Patojenlerin Pozitif olduğu Hasta Sayısı

     

     

     

     

    %

           

    ENTEROBACTERIACEAE Spp./ENTEROCOCCUS Spp

    99

    %77

    30

    %23

    %

           

    PATOJENLER

    Sayı

    Oran

        

    Mycoplasma genitalium

    43

    %

        

    Chlamydia trachomatis

    46

    %

        

    Neisseria gonorrhoeae

    15

    %

        

    Trichomonas vaginalis

    5

    %

        

    Pozitif Bulunan Patojen Sayısı

     

        

    Patojenlerin Pozitif olduğu Hasta Sayısı

    93

    %

        

    PATOJENLER ya da POTANSİYEL PATOJENLERDEN EN AZ BİRİSİNİN POZİTİF OLDUĞU HASTA SAYISI: (%)

           

    Yalnızca Lactobacillus spp.+seafoodplus.info+Streptococcus spp.+Corynebacterium spp.+Commensals

    Sayı

    Oran

    (Flora bakterileri) Pozitif bulunan hasta sayısı (Diğer tüm gruplar negatif)

     

     

    %22

    Yalnızca Enterobacteriaceae spp./Enterococcus spp. Pozitif bulunan hasta sayısı (Diğer tüm gruplar negatif)

    84

    %

    Yalnızca Patojenler Pozitif,diğerleri Negatif bulunan hasta sayısı

     

     

     

    62

    %

    Patojenler Pozitif+Potansiyel Patojenler Birlikte Pozitif bulunan hasta sayısı

     

     

    31

    %

    En az bir Patojen Pozitif bulunan hasta sayısı

     

     

     

     

    93

    %

    Potansiyel Patojenler Pozitif,Patojenler Negatif bulunan hasta sayısı

     

     

     

    %

           

    PATOJENLER ya da POTANSİYEL PATOJENLERDEN EN AZ BİRİSİNİN POZİTİF OLDUĞU HASTA SAYISI: (%)

    POTANSİYEL PATOJENLER

    Mycoplasma hominis toplamda 50 (%9) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 45 (%90)’ inde 104 seafoodplus.infoı, 5(%10)’ inde 104 log.üstündedir.

    Ureaplasma urealyticum ve parvum toplamda 48 (%) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 33(%69)’ünde 104 seafoodplus.infoı, 15(%31)’inde 104 log. üstündedir.

    Gardnerella vaginalis toplamda 83 (%15) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 36(%)’ sında 104 seafoodplus.infoı, 47(%)’sinde 104 log. üstündedir.

    Bakteriyel vaginozis (BV) ilişkili bakteriler toplamda (%) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 68(%54)’ inde 104 seafoodplus.infoı, 58(%46)’inde 104 log. üstündedir.

    Candida spp. toplamda 32 (%) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 30(%94)’ unda 104 log altı, 2(%6)’sinde 104 log. üstündedir.

    Enterobacteriaceae/ Enterococcus spp. (%) hastada pozitif bulunmuştur. Bunlardan 30 (%23)’unda 104 log altı, 99(%77)’unda 104 log.üstündedir.

    NORMAL FLORA BAKTERİLERİ

    Lactobacillus hastadan 81 (%)’inde saptanmıştır.

    Staphylococcus spp. hastadan (%32)'sinde saptanmıştır.

    Streptococcus spp. hastadan (%)'ünde saptanmıştır.

    Corynebacterium spp. hastadan (%)’ünde saptanmıştır.

    Kommensal (zararsız) bakteriler hastadan (%45,7)'sinde saptanmıştır.

    HASTA RAPORU ÖRNEK :

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    TEDAVİ YÖNÜNDEN YAKLAŞIM ÖZETİ

    Erkeklerde, Androflor Cinsel Bulaş Tarama Testi ile pozitif bulunan etkenlerden;

    1)Patojen grupta yer alan C. trachomatis, M. genitalium, N. gonorrhoeae, T. vaginalis saptandığı takdirde, miktarlarınabakılmaksızın tedaviye alınmalıdır.

    2)Potansiyel patojenler grubunda yer alan M. hominis, U. urealyticum, Candida spp., Enterobacteriaceae/Enterococcus spp. etkenlerinden herhangi birisi tek olarak saptandığı takdirde, 104 log. üzeri miktarında ise tedaviye alınması, 104 log. altında ise subjektif yakınması bulunan hastaların tedaviye alınması uygun olacaktır.

    3)Gardnerella vaginalis ve BV-ilişkili fırsatçı patojenlerin yüksek oranda 104 log. üzerinde bulunma meyli gösterdiği, bu nedenle, bu gruplar saptandığında erkeklerde tedavi verilmelerinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

    4)Yukarıda belirtilen potansiyel patojenlerden M. hominis, U. urealyticum, Candida spp., Enterobacteriaceae/Enterococcus spp., seafoodplus.infolis ve BV-ilişkili fırsatçı patojenlerden birden fazla etken aynı anda bir hastada saptanmışa, miktarlar 104 log. altında olsa bile, tedaviye alınmalarının uygun olabileceği görüşüne varılmıştır.

    5)Normal flora üyesi olan Lactobacillus, Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacterium spp. saptandığı takdirde, bu gruplar için tedavi verilmesinin gerekmediği kanısına varılmıştır. Kültürlerde gerçek patojenler saptanamadığı için, sıklıkla rapor edilen Staphylococcus, Streptococcus gibi bakterilere ait antibiyogramlar verildiği bu sonuçların gerçekte YALANCI POZİTİFLİĞE yol açtığı ve gereksiz antibiyotik kullanımlarına neden olduğu görüşüne varılmıştır.

    SONUÇ

    Yukarıda da belirtilen verilerden de anlaşılacağı üzere, ANDROFLOR CİNSEL BULAŞ TARAMA TESTİ, erkeklerdeki şüpheli cinsel temas sonrası oldukça detaylı ve çok yönlü bilgiler ortaya koyan, moleküler temelli ileri bir tanı yöntemidir.

    Patojen ve potansiyel patojen etkenlerinyalnızca tespitinin yeterli olmadığı, potansiyel patojenlerin miktarının da bilinçli takip ve tedavi yönünden önemli olduğu görülmektedir.

    Bu nedenle de, günümüzde erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların takip ve tedavisinde, neredeyse alternatifsiz bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.

    Genel uygulama olarak, tedavi yönünden pozitif olarak değerlendirilen hastalara etkene göre antibiyotik tedavisi uygulanması, antibiyotikler bittikten gün sonra, bir test kontrolü ile etkenlerin kaybolup kaybolmadığının, ya da etkenlerin miktarlarındaki değişimin kontrol edilmesinin uygun olacağı kanısındayız.

     

    TEST NASIL YAPILMAKTADIR?

    Test için, erkek hastanın üretral akıntı ya da sürüntü örneği ile birlikte, idrar örneği alınmalıdır.

    Örnek, laboratuvara ulaştıktan ortalama bir gün sonrasonuç verilmektedir.

    Kargo ile, Türkiye'nin tüm illerinden örneklerin uygun koşullarda gönderilmesi ve sonuç alınması mümkün olmaktadır.

    Daha fazla bilgi için seafoodplus.infositesinin ziyaret edilmesi, ya da Gelişim TıpLaboratuvarları ile temas kurulması uygun olacaktır.

     

     

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir