mona lisa resminin özellikleri / Mona Lisa Tablosu Neden Bu Kadar Ünlüdür? - Matematiksel

Mona Lisa Resminin Özellikleri

mona lisa resminin özellikleri

İçindekiler

Mona Lisa tablosu, dünyanın en ünlü dahilerinden Leonardo da Vinci tarafından 16. yüzyılda yapılmış ve günümüzün en değerli tabloların biri olarak görülüyor. Ayrıca Mona Lisa hakkında birçok efsane ve hikaye var. Mona Lisa tablosunun bu kadar popüler olmasının nedenleri nedir? Cevapları bulmak için tarihi ve kültürel bilgiler edineceğimiz sanal bir yolculuğa çıkıyoruz.

Mona Lisa Tablosu Hakkında Bilgiler

arka-planda-cizimler-ve-leonardo-da-vinci-bustu

Sanat tarihçileri için devasa bir konu olan Leonardo da Vinci’nin tablosu Mona Lisa, medeniyetinin sahip olduğu en özel parçalardan biri.

  • Mona Lisa tablosunda resmedilmiş kişinin gerçek ismi Lisa Gherardini. Mona Lisa, “benim kadınım Lisa” anlamına geliyor.
  • Orijinal tablonun boyutları 77×53 cm.
  • Mona Lisa tablosunun başka bir adı daha var: La Gioconda. Bu isim ise Mona Lisa’nın “Wife of Francesco del Giocondo” yani Frances del Giocondo’nun Karısı unvanına sahip olması nedeniyle verilmiş. Kesin olmamakla birlikte Mona Lisa’nın gerçekte Lisa del Giocondo olduğu düşünülüyor.
  • Mona Lisa tablosunun herhangi bir sigortası yok. Bunun nedeni de sigortalanamayacak kadar değerli görülmesi. Hiçbir sigorta şirketi bu riske girmek istemiyor yani.
  • Yüz tanımada kullanılan sisteme göre Mona Lisa’nın yüzü %83 mutlu, %9 bıkkın, %6 korkmuş ve %2 sinirli mimiklere sahip.
  • Mosa Lisa tablosu, ilk önce Fransa kralı I. Francis’e (I. François) satılmış. Leonardo’nun başyapıtı, kralın isteği üzerine Fontainebleau Sarayı’nda sergilenmiş.
  • Mona Lisa tablosu, sanat tarihçileri tarafından her zaman ön planda tutulsa da küresel ününü 1911 yılında onu çalan hırsıza borçlu.
  • Mona Lisa, Fransa’nın en ünlü müzesi olan Louvre’da, tabloya özel tasarlanmış bir odada sergileniyor.

Mona Lisa Tablosu Nerede?

sokak-tabelalari-paris-fransa

Mona Lisa tablosu, Fransa’nın başkenti olan Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Kendine ait özel bir odada, bir cam kafesin içinde sergilenen bu tablo, yılda sadece bir kere bakım ve temizlik yapılması için kafesinden çıkartılıyor.

Louvre Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Louvre Müzesi’ne gitmek için Paris uçuşlarına katılabilirsin. Üstelik Paris’te görebileceğin birçok müze var.

Paris Uçak Bileti

paris-ucak-bileti

Mona Lisa’nın Sırrı: Yüzyıllara Dayanan Hikaye

mona-lisa-cizim-tasvir

Kaynak

Ressam, heykeltıraş, astrolog, mimar, mühendis, matematikçi ve bunlar gibi daha birçok unvanı bulunan Leonardo da Vinci, tarihi bilgilere göre başyapıtı Mona Lisa’yı yapmaya 1503 yılında başlamış. Mona Lisa’nın, gerçekte bir tüccarın karısı olan Lisa Gherardini olduğu düşünülse de Leonardo, portreyi ölene kadar kendine saklamış. Daha sonrasında Fransız Kralı I. François, tabloyu ilgililerden satın almış.

Mona Lisa’nın kim olduğu ile alakalı bir teori daha var. Kimi sanat tarihçileri onun, da Vinci tarafından çizilmiş bir Salai portresi olduğu konusunda hemfikir. Salai, da Vinci’nin asistanlarından biri ve asi kişiliği ile tanınıyor. Da Vinci, Salai’nin tablosunu ayrıca da çizmiş olsa bile bu iki figür arasındaki benzerlik dikkat çekiyor. Tablo hakkındaki bir diğer görüş de, aslında onun iki yüzün birleşiminden oluşması. Yani yüzün yarısı Lisa’ya, diğer yarısı ise Salai’ye ait. Portrenin ilginç gülümsemesi de bundan kaynaklanıyor.

Hayatın içerisine Mona Lisa gülüşü gibi bir kavramı katan bu tablo, karakterin neredeyse tuvalden çıkıp canlanacakmış gibi duran yüz ifadesi ile Rönesans döneminin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Mona Lisa Hırsızlığı: Bir Garip Soygun

sergilenen-fotografi-ceken-insanlar

Mona Lisa tablosu hakkındaki spekülasyonlardan biri de onun orijinal resim olmadığı yönünde. Mona Lisa tablosu, Louvre Müzesi’nden 1911 yılında çalındı ve bu hırsızlık saatlerce fark edilmedi. Bunun sebebi ise müzedeki resimlerin müze fotoğrafçıları tarafından sık sık fotoğraf çekimleri için stüdyoya götürülmesiydi. 21 Ağustos 1911’de tablonun yerinde olmadığı fark edildi. Tam 12 saat sonra tablonun hala yerinde olmadığı görülünce çalındığı anlaşıldı. Tutulan özel dedektiflerle müzenin her noktası arandı. 49 dönümlük araziye kurulmuş Louvre Müzesi’nde tabloyu aramak tam 1 hafta sürdü. Bu sürenin sonunda, bir merdivenle girilen ve göz önünde olmayan bir odada tablonun çerçevesi bulundu. Tablonun çalındığı kesinleşmişti…

Hırsız hakkında hiçbir iz yoktu. Tarihin en büyük sanat soygunu gerçekleşmişti ve tablonun karaborsada ne kadar edebileceği kestirilemiyordu. Louvre Müzesi aranma süreci boyunca kapalı kaldı. Açıldığı zaman, Mona Lisa tablosunun olduğu yerdeki boşluğu görmek isteyenler sayesinde müzenin ziyaretçi sayısı katlandı. Olay büyüdü ve bu tablo bir sanat ikonu haline geldi. Leonardo’nun Lisa’sı, hiç olmadığı kadar ünlüydü artık…

pablo-picasso-kopekle-oynuyor

Kaynak

Fransız Polis Teşkilatı ve tüm dünyadan dedektifler, hırsızlığı aydınlatabilmek için bir yarışa girdiler. Tabloya ait olan çerçevede bulunan bir parmak izi, ellerindeki tek delildi. Hiçbir sonuca ulaşmayan birkaç beyhude çabanın ardından Honore Gery isimli bir vatandaş, Louvre Müzesi’nden çaldığı heykelciği bir muhabire satmaya çalışması nedeni ile tutuklandı ve sorguya alındı. Gery, elinde başka heykelciklerin bulunduğu bir çantanın olduğunu ve bu çantayı arkadaşı Pablo Picasso’ya verdiğini itiraf etmesinin ardından ünlü sanatçı da şüpheliler arasına girdi. Picasso, heykelciklerin de tablonun da  kendisinde olduğunu inkar etti ki bu kısmen doğruydu. Heykelcikler bir süreliğine ondaydı, fakat tablonun çalınması ile bir ilgisi yoktu. Günler süren tartışmaların ardından Picasso yerel bir gazetede, suçlamaların geri çekilmesi üzerine heykelciklerin teslim edileceğini duyurdu. Polis Picasso’yu serbest bıraktı, ama heykelciklerin gizemi asla çözülemedi. Louvre soruşturması kapandı. Picasso’nun “Les Demoiselles d’Avignon” isimli tablosunda o heykelcikleri model olarak kullandığına inanılıyor.

Mona Lisa Geri Dönüyor

mona-lisa-konferansi

Kaynak

Olayın üzerinden iki yıl geçti ve tablonun kaybolduğu ya da karaborsada satıldığı konusunda artık herkes hemfikirdi. Louvre Müzesi tablodan ümidini kesmişken Fiorentinalı bir antikacıya şöyle bir mektup geldi. Mektup, Leonardo adına imzalanmıştı.

“Leonardo da Vinci’nin kayıp eseri bende. Da Vinci İtalyan olduğuna göre tablo İtalya’ya ait.”

Antikacı Alfredo Geri, mektubun gizemli sahibi ile buluştu ve tablonun orijinalliğini kontrol etti. Tablo orijinaldi. Tablo hırsızının ismi Vincenzo Perugia idi. Garip olan ise Vincenzo’nun bu suçu kâr sağlamak için değil, milliyetçi duygularla işlemiş olmasıydı! Hırsızlık anına gelirsek… Vincenzo Perugia önceden müzeye girerek kendine gözlerden ırak bir oda bulmuş. Müzenin kapalı kalacağı günü bildiği için bir gün öncesinden müzeye giderek bu odada sabahlamış. Daha sonrasında tablonun bulunduğu odaya girerek tabloyu duvardan indirmiş. Saklandığı odada tablonun çerçevesini söküp atmış ve tabloyu saklayarak müzenin dışına çıkarıp ülkesine dönmüş. Dünyanın en ünlü tablosunun bu kadar kolay çalınabilmiş olması, muhtemelen kendisi için de hayret verici bir deneyimdi.

Mona Lisa’nın popülerliği o kadar büyük ki kendine ait bir posta ve e-posta adresi var. İnsanlar bu adreslere mesajlar atabiliyor ve Mona Lisa’ya her gün yüzlerce mesaj geliyor. Mona Lisa hakkında şiirler yazılıp şarkılar besteleniyor. Bu gizemli tablo hâlâ tezlere, makalelere ve romanlara konu oluyor.

Son olarak Mona Lisa’yı görmek için yolun bir gün Fransa’ya düşerse diye buraya bir yazı bırakıyoruz.

Fransa’da Yapılacak Şeyler

 

kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, bu tabloya 1503 veya 1504 tarihinde, İtalya'nın Floransa kentinde başladı.[5] Da Vinci'nin çağdaşı, sanat tarihçisi Giorgio Vasari, "... Tablo üzerinde dört yıl oyalandı ve tabloyu bitirmedi..." demiştir.[6] Bu, Leonardo için alışagelmiş bir davranıştı ve hiçbir çalışmayı tamamen bitiremediği düşüncesi üzerine pişman olmuştu.[3] Sonra, Fransa'ya yolculuğun ardından 3 yıl süreyle tablo üzerine devam etmeyi tekrar düşündü ve bunu gerçekleştirdi.[7] Da Vinci Fransa'ya gitmişti ve tablo üzerine çalışmalar devam ediyordu, Kral I. François tarafından, yakınındaki kaleye davet edildi. Bu, Leonardo'nun mirasçılarından olacak asistanı Salai ile doğrudan ilgiliydi, sonra dönemin kralı, tabloyu 4.000 écus ile satın aldı ve Fontainebleau Sarayı'nda XIV. Louis himayesinde asıldı. Daha sonra tablo, Versay Sarayı'na taşınacaktı. Fransız İhtilali'nin ardından, tablo Louvre Sarayı'na taşındı. Napolyon Bonapart tarafından Tuileries sarayı'na taşınsa da, daha sonra tekrar Louvre Sarayı'na döndü. 1870 - 1871 aralığında gerçekleşen Fransa-Prusya Savaşı sırasında tablo, Fransızların askeri bölgesi "Brest Arsenal"e taşındı.[8]

Tablodaki manzara ve model ile ilgili birçok spekülasyon çıktı. Örneğin, da Vinci'nin modeli güzel yanlarıyla resmettiği düşüncesi vardı, tablonun 21. Yüzyıl standartlarında olduğu da düşünülmüştür.[9] Doğulu bazı sanat tarihçileri, örneğin Yukio Yashiro, tablodaki manzaranın Çin'li sanatçıların eserlerinden etkilendiğini öne sürmüştür ama kanıtlarının yetersizliğinden dolayı birçok itiraz çıkmıştır.[10] Mona Lisa tablosu, 19. Yüzyıla değin gizemi hakkında düşünce oluşmamıştı, henüz kavranmakta olan Sembolizm akımı sayesinde, tabloda var olduğu düşünülen simgeler için birçok düşünce çıkmıştır. Eleştirmen Walter Pater, 1867 yılında tablo üzerine, kadınlıkla ilgili gizli semboller içerdiğini belirtmiştir.[11]

Konusu[değiştir

Tüm zamanların en bilinen eserlerinden biri olan Mona Lisa, ressam Leonardo da Vinci’nin başyapıtıdır. Uzun bir süre tablodaki kadının kim olduğu ve gülümsemesinin detayları uzmanlar tarafından tartışıldı. Onu bu kadar gizemli yapan ise, resmedilen kişinin surat ifadesinde gizli. 

Mona Lisa Kim Tarafından Çizildi? Kimin Eseri?

Sanat tarihçileri için devasa bir konu olan Leonardo da Vinci’nin tablosu Mona Lisa, medeniyetinin sahip olduğu en özel parçalardan biri. 16. yüzyılda (1506) dünyanın en ünlü dâhilerinden biri olan Leonardo da Vinci tarafından çizilen eserin orijinal tablo boyutu 77x53 cm’dir. Eşsiz eserde resmedilen kişinin gerçek ismi ise Lisa Gherardini’dir. ‘Mona Lisa’ adı, ‘benim kadınım Lisa’ anlamına gelmektedir. Mona Lisa tablosu, sanat tarihçileri tarafından her zaman ön planda tutulsa da küresel ününü 1911 yılında onu çalan hırsıza borçlu. Kullandığı teknik ile tabloyu eşsiz sanat eserlerinden biri haline getiren Da Vinci’nin eseri Fransa’da Paris-Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Mona Lisa Kimdir?

Mona Lisa tablosunda resmedilen kişinin gerçek ismi Lisa Gherardini’dir (Lisa del Giocondo). Mona Lisa, yani Lisa Gherardini, Floransalı bir iş insanı olan Francesco de Giocondo’nun eşidir. Tabloda resmedilen kişinin kimliği ve ifadesi uzun yıllar tartışmalara konu olsa da, kadının kimliği 2005 yılında Heidelberg Üniversitesi’nin kütüphanesinde bulunan Agostino Vespucci’ye ait bir not ile tespit edildi. Uzmanlara göre tablodaki kadının gülümsemesi, yeni doğum yapan bir kadının gülümsemesidir. Bu nedenle tablonun, Mona Lisa’nın ikinci oğlunun doğumuna ithafen yapıldı söylenir. 

Mona Lisa’nın gerçekte kim olduğuna dair bir diğer iddia ise Leonardo Da Vinci’nin annesi Caterina Buti del Vacca olduğu yönünde. Ayrıca tablodaki kadının Meryem Ana ya da Da Vinci’nin kendisi olduğuna yönelik iddialar da mevcuttur. Hatta Mona Lisa’nın gerçekte bir hayat kadını olduğunu ileri süren fikirler de bulunmaktadır.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Mona Lisa Tablosunun Sırları ve Gizemleri Neler?

Ressam, heykeltıraş, astrolog, mimar, mühendis, matematikçi ve bunlar gibi daha birçok unvanı bulunan Leonardo da Vinci, tarihi bilgilere göre başyapıtı Mona Lisa’yı yapmaya 1503 yılında başlamış ve 1506 yılında tabloyu tamamlamıştır. Mona Lisa’nın, gerçekte bir tüccarın karısı olan Lisa Gherardini olduğu düşünülse de Leonardo, portreyi ölene kadar kendine saklamıştır. Daha sonrasında Fransız Kralı I. François, tabloyu ilgililerden satın almıştır.

Mona Lisa’nın kim olduğu ile alakalı teorilerden biri de, da Vinci tarafından çizilmiş bir Salai portresi olduğudur. Salai, da Vinci’nin asistanlarından biri ve asi kişiliği ile tanınmaktadır. Da Vinci, Salai’nin tablosunu ayrıca da çizmiş olsa bile bu iki figür arasındaki benzerlik dikkat çekmektedir. Tablo hakkındaki bir diğer görüş ise aslında onun iki yüzün birleşiminden oluşmasıdır. Yani yüzün yarısı Lisa’ya, diğer yarısı ise Salai’ye aittir. Portrenin ilginç gülümsemesi de bundan kaynaklanmaktadır.

Hayatın içerisine Mona Lisa gülüşü gibi bir kavramı katan bu tablo, karakterin neredeyse tuvalden çıkıp canlanacakmış gibi duran yüz ifadesi ile Rönesans döneminin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Mona Lisa Hırsızlığı: Bir Garip Soygun

Mona Lisa tablosu hakkındaki spekülasyonlardan biri de onun orijinal resim olmadığı yönünde. Mona Lisa tablosu, Louvre Müzesi’nden 1911 yılında çalındı ve bu hırsızlık saatlerce fark edilmedi. Bunun sebebi ise müzedeki resimlerin müze fotoğrafçıları tarafından sık sık fotoğraf çekimleri için stüdyoya götürülmesiydi. 21 Ağustos 1911’de tablonun yerinde olmadığı fark edildi. 

Tam 12 saat sonra tablonun hala yerinde olmadığı görülünce ise çalındığı anlaşıldı. Tutulan özel dedektiflerle müzenin her noktası arandı. 49 dönümlük araziye kurulmuş Louvre Müzesi’nde tabloyu aramak tam 1 hafta sürdü. Bu sürenin sonunda, bir merdivenle girilen ve göz önünde olmayan bir odada tablonun çerçevesi bulundu. Tablonun çalındığı kesinleşmişti.

Ancak hırsız hakkında hiçbir iz bulunamadı. Tarihin en büyük sanat soygunu gerçekleşmişti ve tablonun karaborsada ne kadar edebileceği ise kestirilemiyordu. Louvre Müzesi aranma süreci boyunca kapalı kaldı. Açıldığı zaman, Mona Lisa tablosunun olduğu yerdeki boşluğu görmek isteyenler sayesinde müzenin ziyaretçi sayısı katlandı. Olay büyüdü ve bu tablo bir sanat ikonu haline geldi. Leonardo’nun Lisa’sı, hiç olmadığı kadar ünlü oldu.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Fransız Polis Teşkilatı ve tüm dünyadan dedektifler, hırsızlığı aydınlatabilmek için bir yarışa girdiler. Tabloya ait olan çerçevede bulunan bir parmak izi, ellerindeki tek delildi. Hiçbir sonuca ulaşmayan birkaç beyhude çabanın ardından Honore Gery isimli bir vatandaş, Louvre Müzesi’nden çaldığı heykelciği bir muhabire satmaya çalışması nedeni ile tutuklandı ve sorguya alındı. 

Gery, elinde başka heykelciklerin bulunduğu bir çantanın olduğunu ve bu çantayı arkadaşı Pablo Picasso’ya verdiğini itiraf etmesinin ardından ünlü sanatçı da şüpheliler arasına girdi. Picasso, heykelciklerin de tablonun da kendisinde olduğunu inkar etti ki bu kısmen doğruydu. Heykelcikler bir süreliğine ondaydı, fakat tablonun çalınması ile bir ilgisi yoktu. 

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Günler süren tartışmaların ardından Picasso yerel bir gazetede, suçlamaların geri çekilmesi üzerine heykelciklerin teslim edileceğini duyurdu. Polis Picasso’yu serbest bıraktı, ama heykelciklerin gizemi asla çözülemedi. Louvre soruşturması kapandı. Picasso’nun ‘Les Demoiselles d’Avignon’ isimli tablosunda o heykelcikleri model olarak kullandığına inanılıyor.

Olayın üzerinden iki yıl geçti ve tablonun kaybolduğu ya da karaborsada satıldığı konusunda artık herkes hemfikirdi. Louvre Müzesi tablodan ümidini kesmişken Fiorentinalı bir antikacıya şöyle bir mektup geldi. Mektup, Leonardo adına imzalanmıştı.

‘Leonardo da Vinci’nin kayıp eseri bende. Da Vinci İtalyan olduğuna göre tablo İtalya’ya ait.’

Antikacı Alfredo Gery, mektubun gizemli sahibi ile buluştu ve tablonun orijinalliğini kontrol etti. Tablo orijinaldi. Tablo hırsızının ismi Vincenzo Perugia idi. Garip olan ise Vincenzo’nun bu suçu kar sağlamak için değil, milliyetçi duygularla işlemiş olmasıydı. 

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Vincenzo Perugia önceden müzeye girerek kendine gözlerden ırak bir oda bulmuş. Müzenin kapalı kalacağı günü bildiği için bir gün öncesinden müzeye giderek bu odada sabahlamış. Daha sonrasında tablonun bulunduğu odaya girerek tabloyu duvardan indirmiş. Saklandığı odada tablonun çerçevesini söküp atmış ve tabloyu saklayarak müzenin dışına çıkarıp ülkesine dönmüş. Dünyanın en ünlü tablosunun bu kadar kolay çalınabilmiş olması ise şaşkınlık yarattı.

Mona Lisa’nın popülerliği o kadar büyük ki kendine ait bir posta ve e-posta adresi var. İnsanlar bu adreslere mesajlar atabiliyor ve Mona Lisa’ya her gün yüzlerce mesaj geliyor. Mona Lisa hakkında şiirler yazılıp şarkılar besteleniyor. Bu gizemli tablo hala tezlere, makalelere ve romanlara konu oluyor.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Louvre’daki Sahte Tablo Mu?

Mona Lisa tablosu bugün hala Louvre Müzesi’nde sergilenirken tablonun kopyaları bile son derece değerli görülüyor. Son olarak Nice’de bir antikacıya ait olan tablo Christie’s tarafından düzenlenen bir müzayedede 3,4 milyon dolara bir taklidi satıldı. Bu rakam, müzayede evinin bile beklentilerinin üzerindeydi.

Taklit tablo, Fransa’nın Nice kentindeki küçük bir köydeki antikacıdan alındı ve adını da antikacı Raymond Hekking’den alıyor. Hekking, Mona Lisa’nın kopyasının Louvre’da sergilenenden çok daha gerçek olduğunu düşünüyordu. Hatta bu düşüncesini medya mensuplarını evine çağırarak tüm dünya ile paylaştı ve Louvre’a da kendilerinin sergiledikleri tablonun gerçek olduğunu kanıtlamaları için meydan okudu.

Christie’s tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre, Hekking’in sahip olduğu ve milyon dolarlık satışı gerçekleşen tablo, muhtemelen 17. yüzyılın başlarından kalma ve Leonardo da Vinci’nin takipçisi olan bir İtalyan okulunun hazırladığı bir kopya.

Mona Lisa Tablosunun Gizemli Hikayesi

Mona Lisa Tablosunun Değeri Ne Kadar?

Mona Lisa tablosu, dünyanın en değerli tabloları arasında yer almaktadır. Ancak, tablonun herhangi bir para değeri henüz yok ve tablo için bir sigortada yapılmamıştır. Bunun nedeni ise Mona Lisa’nın sigortalanamayacak kadar değerli olması. Hiçbir sigorta şirketi bu riske girmek istemediğinden dolayı, tablonun herhangi bir sigortası bulunmuyor.

kaynağı değiştir]

Mona Lisa'da Lisa del Giocondo resmedilmiştir;[12]Gherardini ailesine mensup birisiydi ve tüccar Francesco del Giocondo'nun karısıydı. Giocondo'nun ikinci oğlu Andrea'nın doğumu anısına tablonun yapıldığı tahmin edilmektedir.[13] Tabloda oturan kadının kimliği, 2005 yılında, Heidelberg Üniversitesi'nin kütüphanesinde bulunan Agostino Vespucci'ye ait bir not ile tespit edilmiştir.[14] Fakat başka uzmanlar tarafından, tablodaki kadın için üç farklı şahsiyet de öne sürülmüştür.[15][16] Da Vinci'nin annesi Caterina Buti del Vacca de öne sürüldüyse de, çoğu uzman tarafından düşük ihtimal olarak değerlendirilmiştir.[17]Milano düşesi Isabella of Aragon,[18] Cecilia Gallerani,[19] düşes Costanza d'Avalos (La Gioconda olduğu söylenir)[20] öne sürülen diğer şahsiyetlerdendir. Tablodaki kadının da Vinci tarafından adlandırıldığı da öne sürülmüştür.[17]

Öne sürülen bu karakterler, Giorgio Vasari'nin yazdığı Leonardo da Vinci'nin biyografisindeki tariflerine göre tahmin edilmiştir. Vassari'nin yazdığı biyografide "Leonardo resmetmeyi üstlendi, tüccar Francesco del Giocondo için, onun karısı..."[6] cümlesine dayanılmaktadır (İtalyanca: Prese Lionardo a fare per Francesco del Giocondo il ritratto di mona Lisa sua moglie). Da Vinci'nin ölümünün ardından, tablo asistanı Salai'ye geçti ve özel yazılarında tablodan la Gioconda olarak bahsetti.

Estetik[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir