nas suresi özellikleri / Nas Suresi Özellikleri, Açıklaması ve Ayet Ayet Türkçe Meali, Hakkında Bilgi

Nas Suresi Özellikleri

nas suresi özellikleri

Nazardan korunmak için Felak ve Nas suresi okunuşu! Felak ve Nas ne için okunur?

Nazardan korunmak için Felak ve Nas suresi okunuşu! Felak ve Nas ne için okunur?

Her namazdan sonra Muavvizeteyn yani Felak ve Nas surelerini okumamızı tavsiye eden Peygamber Efendimiz (SAV), Allah c.c'a sığınabileceğimiz en güzel surelerden olduğunu buyurmaktadır. Koruyucu nitelikte olan Muavvizeteyn sureleri Felak ve Nas ile İhlas suresinin Arapça okunuşunu ve anlamı haberin detaylarında! Çoğunlukla nazardan korunmak için okunan Felak ve Nas sureleri ile ilgili hadis-i şerifler...

İki koruyucu manasını taşıyan Muavvizeteyn sure, içerisinde iki ayrı sureyi kapsamaktadır. Bu iki sureden kasıt, Kuran-ı Kerim'de geçen Felak ve Nas sureleridir. Sonrasında bu surelere Allah (c.c)'u anlatan İhlas suresi de eklenmiştir. Kuran'ın son üç suresi Felak, Nas ve İhlas sureleri, Muavvizeteyn (koruyucu) olarak geçmektedir. Gündelik hayatımız içerisinde Felak ve Nas Sureleri, nazara karşı okunacak en tesirli sureler arasında yerini almaktadır. Kuran-ı Kerim'in 113. suresi olan Felak suresi toplamda 5 ayetten, Nas Suresi ise Kur'an'ın 114. ve son suresi olarak 6 ayetten oluşmaktadır. Peygamber Efendimiz (SAV), sahabeden Abdullah ibn Hubeyb’e, "Akşam ve sabah olunca İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini üçer kere oku, onlar her şeye karşı sana yeter." buyurarak ne denli koruyucu olduğuna işaret etmektedir.(Tirmizî, Deavat,)

Sahabe Ukbe b. Amir, Efendimiz (SAV), bana her namazın arkasından Felak ve Nâs surelerini okumamı emretti” demiştir. (Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'ân, 12; Ebu Dâvûd, Salât, 361) 

MUAVVİZETEYN SURE NEDİR? MUAVVİZETEYN SURE HANGİLERİ?

Felak ve Nas suresi arapça okunuşu

Felak ve Nas suresi arapça okunuşu

İki koruyucu anlamındaki Muavvizeteyn sure olarak karşımıza çıkan Felak ve Nas suresine sonradan eklenen İhlas suresi Kuran'ı Kerim sonlarında yer alan surelerdendir. Felak, Nas ve İhlas suresi konularına baktığımızda; Felak ile Nas suresi büyücülerin, hasetçilerin kötü düşünceler fısıldayan cin ve insan vesveselerinin şerrinden Allah'a sığınılması gerektiği üzerinde durulmaktadır. İhlas suresinde ise, Allah'ın sıfatlarından bahsetmektedir.

Peygamberimiz Efendimiz (SAV)'in eşi Hz. Ayşe (r.a.) validemiz diyor ki: “Hz. Peygamber (s.a.s), her gece yatağa girdiği zaman iki elinin avucunu bir araya getirir, sonra ellerinin içine üfler ve kul hü vallâhü ahad, kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur, sonra elleriyle elini, yüzünü ve vücudunun ulaşabildiği yerlerini mesh eder ve bunu üç defa yapardı.” (Ebu Dâvûd, Edeb, 107)

NOT: Kuran-ı Kerim okumayı bilmeyen kimselerde surelerin türkçesini okumak mahreçte ve tecvid de bazı bozukluklara neden olabileceği için sure ezberken arapça okunuşunu kaynak almak ya da dinlemek daha doğru olacaktır.

FELAK SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

Nas suresi arapça okunuşu

Nas suresi arapça okunuşu

FELAK SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU:

Bismillahirrahmânirrahîm.

  • 1- Kul e'ûzü birabbil felak
  • 2- Min şerri mâ halak
  • 3- Ve min şerri ğasikın izâ vekab
  • 4- Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
  • 5- Ve min şerri hâsidin izâ hased
  • FELAK SURESİ ANLAMI:
  • Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
  • 1- De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
  • 2- Yarattığı şeylerin şerrinden,
  • 3- Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
  • 4- o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
  • 5- ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!

NAS SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

Nas suresi

Nas suresi

NAS SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU:

Bismillahirrahmânirrahîm

  • Kul e'ûzü birabbinnâs
  • Melikinnâs
  • İlâhinnâs
  • Min şerrilvesvâsilhannâs
  • Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
  • Minelcinneti vennâs

NAS SURESİ ANLAMI:

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

  • 1- De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
  • 2- İnsanların hükümdârına,
  • 3- İnsanların ilâhına,
  • 4- O sinsi vesvesecinin şerrinden.
  • 5- O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
  • 6- Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

İHLAS SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

İhlas suresi

İhlas suresi

İHLAS SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU:

Bismillahirrahmânirrahîm.

  • 1- Kul hüvellâhü ehad
  • 2- Allâhüssamed
  • 3- Lem yelid ve lem yûled
  • 4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İHLAS SURESİ ANLAMI:

  • Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
  • 1- De ki; O Allah bir tektir.
  • 2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
  • 3- Doğurmadı ve doğurulmadı
  • 4- O 'na bir denk de olmadı.

HADİS-İ ŞERİF:  Peygamberimiz (SAV), ashabına, “Sizden biriniz her gece Kur’ân’ın üçte birini okumaktan aciz olur mu? Buyurmuş, bu, onlara zor gelmiş ve ey Allah’ın Resûlü! Hangimizin buna gücü yeter? Demişlerdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (SAV), Kul hu vallâhü ahad Allahü’s-samed, Kur’ân’ın üçte biridir” buyurmuştur.” (Buharî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13)

Peygamberimizin nazardan korunmak için okuduğu dua! En etkili koruyucu nazar duası

İLİŞKİLİ HABER

Peygamberimizin nazardan korunmak için okuduğu dua! En etkili koruyucu nazar duasıNazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...

İLİŞKİLİ HABER

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...

Nas suresi hakkında bilgiler. Nas suresi Arapça ve Türkçe okunuşu...

İnsanlar anlamına gelen Nas suresi toplamda 6 ayetten oluşmuş Kuran- ı Kerim'in en son sayfalarında yerini almaktadır. Nas, Felak suresiyle beraber Mütavvizeteyn anlamlarına gelmektedir. Her türlü kötülükten uzak durmak için okunan Nas suresi Arapça ve Türkçe okunuşu bakımından merak ediliyor. İşte Nas suresi hakkında detaylı bilgiler ve Arapça - Türkçe okunuşu...

NAS SURESİ HAKKINDA BİLGİLER

Adını her âyetinin sonunda yer alan nâs (insanlar) kelimesinden alır. Altı âyet olup fâsılası “س” harfidir. Felak sûresiyle birlikte Muavvizeteyn (Muavvizetân: her türlü kötülükten Allah’a sığınmayı ifade etmekle başlayan iki sûre) ve Mukaşkışetân (şirk ve nifak hastalığından uzak olmaya vesile olanlar), İhlâs ve Felak sûreleriyle birlikte Muavvizât adını alır. Nâs sûresinin Felak sûresiyle birlikte nâzil olduğu konusunda ittifak varsa da Mekke döneminde mi yoksa Medine döneminde mi indirildikleri hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Ancak sûrenin muhteva ve üslûbu Mekkî olduğu yönündeki görüşleri kuvvetlendirmektedir (nüzûl zamanı ve nüzûl sebebiyle ilgili değerlendirmeler için bk. FELAK SÛRESİ).

Felak sûresinde olduğu gibi Nâs sûresinde de kötülüklerinden Allah’a sığınılacak şeyler bildirilir. Sûrede, pusuda bekleyip kötü düşünceler aşılayan cin ve insan şeytanının şerrinden Allah’a sığınılması emredilmektedir. İlk üç âyetinde Allah’ın “rab, melik, ilâh” sıfatlarına vurgu yapılması O’nun ebeveyn şefkati gibi insanlara olan yakınlığına, koruyuculuğuna, bütün kötülükleri etkisiz kılma hâkimiyet ve gücüne işaret etmektedir. 4. âyette kötülüklerinden sığınılacak varlıkların nitelikleri belirtilirken kullanılan “vesvâs” kelimesi “sürekli vesvese veren, gizli telkinlerde bulunan” anlamına gelir. Bu kavramın Kur’an’daki kullanılışı göz önünde bulundurulduğunda vesvese veren şeytanın, kişinin nefsânî arzuları ve kötü insanlardan ibaret olduğu anlaşılır (M. F. Abdülbâkī, el-MuǾcem, “vesvese” md). Aynı âyette yer alan hannâs (sinsi) kelimesi de kendisinden sığınılacak varlığın niteliğini göstermektedir.

Ebû Mansûr el-Mâtürîdî, Nâs sûresinde Allah’ı niteleyen “rab, melik, ilâh” kelimelerinin dar kapsamlı “nâs” yerine felak sûresindeki gibi bütün yaratılmışları içine alan “mâ halak” (yarattığı her şey) terkibine izâfe edilmemesinin sebebini şöyle açıklamaktadır: İçlerinde rab edinilenler ile hükümdarların bulunması ve Allah’tan başkasına ibadet yapılmasıyla bilinen varlık türü insandır. Sûrede insanları yaratan, rahmetiyle geliştirip yaşatan, bütün bir kâinata olduğu gibi onlara da hâkim bulunan ve tapınılmaya yegâne lâyık olanın sadece Allah olduğu mesajı verilmektedir. Ayrıca İslâm anlayışına göre insan kâinatın en değerli varlığıdır, ona nisbet edilen şeyler (rab, melik, ilâh) bütün yaratıklara nisbet edilmiş sayılır (Âyât ve süver, s. 128-130).

Nâs sûresinin faziletine dair birçok rivayet nakledilmiştir. Genellikle İhlâs ve Felak sûrelerinin de yer aldığı rivayetlerde Muavvizât’ın Kur’an’ın üçte birine denk gelen fazileti, şifa verici ve koruyucu özellikleri, yatmadan önce ve her namazdan sonra okunmasının gereği vurgulanmaktadır. Hz. Âişe’den nakledilen bir hadise göre Resûlullah rahatsızlık zamanında ve gece yatağa gireceği sırada İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini üç defa okuyup avuçlarına üfler ve elleriyle bütün vücudunu sıvazlardı (Buhârî, “Feżâǿilü’l-Ķurǿân”, 14; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 98; sûrenin faziletiyle ilgili diğer rivayetler için bk. Şevkânî, V, 518-519; İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 414-437).

Nâs sûresiyle ilgili olarak yapılan çalışmalar arasında İbn Sînâ’nın (Delhi 1311/1893; nşr. Hasan Âsî, et-Tefsîrü’l-Ķurǿânî ve’l-luġatü’ś-śûfiyye fî felsefeti İbn Sînâ, Beyrut 1403/1983, s. 121-125), Burhâneddin İbrâhim b. Muhammed el-Meymûnî’nin (Süleymaniye Ktp., Yenicami, nr. 151), Muhammed b. Abdülvehhâb’ın (nşr. Fehd b. Abdurrahman b. Süleyman er-Rûmî, Mecelletü’l-Buĥûŝi’l-İslâmiyye, sy. 33 [Riyad 1412/1992], s. 143-179) ve Ali Şerîatî’nin (el-Münteķā, IV/12 [1988], s. 75-84) Tefsîru sûreti’n-Nâs adını taşıyan eserleri zikredilebilir.

NAS SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

Bismillahirahmannirahim

Kul e'ûzü birabbinnâs Melikinnâs İlâhinnâs Min şerrilvesvâsilhannâs Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi Minelcinneti vennâs

NAS SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım."

Nas Suresi: Nas Suresinin Türkçe Anlamı, Nas Suresinin Okunuşu ve Faziletleri Nelerdir?

Haberler

Gündem

Nas Suresi: Nas Suresinin Türkçe Anlamı, Nas Suresinin Okunuşu ve Faziletleri Nelerdir?

Nas suresi Kur'an-ın 114. ve son suresidir. 6 ayetten oluşmaktadır. Nas Suresi adını ayetlerin sonunda yer alan nas kelimesinden almaktadır. Nas kelimesinin insan demektir. Namazda okunan bu sure nazara ve korkulara karşı da okunur. Nas Suresi Türkçe okunuşu, Nas suresinin anlamı ve faziletleri...

Nas Suresi Okunuşu

Nas Suresi Okunuşu

Nas Suresi Anlamı

Nas Suresi Anlamı

Nas Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Nas Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir