fesleğenin sinekler üzerindeki etkisi / Sivrisineklerden Korunma Önerileri

Fesleğenin Sinekler Üzerindeki Etkisi

fesleğenin sinekler üzerindeki etkisi

Yazın ortaya çıkan haşereler, sağlığınızı tehdit eder. Kene ısırmalarında mutlaka hekime başvurun, sivrisineklerin evinize girmemesi için ise camınızın önüne fesleğen koyun

Sıcak havalar; kene, karınca ve sivrisinek gibi haşerelerin ortaya çıkmasına ortam hazırlar. Bu haşereler, sosyal hayatınızı zorlaştırabilir ve özellikle yaz gecelerinde sizi uykusuz bırakabilir. Elbette haşerelerden doğal yolla korunma yöntemleri var. Ama öncesinde bu grubu biraz tanıyalım

KENEYİ ÇIKARMAYIN

Kene: Daha önce kenelerin ne kadar tehlikeli olduğundan söz etmiştik. Kenelerin taşıdığı borrela burgdorferi enfeksiyonu vücudun kalp, eklem ve sinir sisteminde meydana gelen Lyme hastalığına neden olabilir. Bu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Vücudu gözlemlemek ve vücuttaki değişikliklerin farkında olmak Lyme hastalığının erken teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Daha önce fark etmediğiniz deri döküntüleri, benler ve kızarıklıklar görürseniz mutlaka doktora görünmelisiniz.
Lyme hastalığının teşhisinde baş ağrısı, boyun sertliği, kas ve eklem ağrıları, baş dönmesi, uykusuzluk ve hafıza sorunları gibi semptomlara da bakılır. İç çamaşırlarınızı ve kıyafetlerinizi çıkarırken dikkat edin. Özellikle gün içerisinde açık bir alanda aktivitede bulunduysanız daha dikkatli olmanız gerekir. Keneyi vücudunuza yapışmadan önce bulabilirsiniz.
Vücudunuzda kene fark ettiğinizde, kesinlikle çıplak el ya da herhangi bir araç ile müdahale etmeyin; bu müdahale ölümle sonuçlanabilir. Kenenin başı derinize gömülü halde ise mutlaka cerrahi yöntemle çıkarılmalıdır. Ayrıca kenelerin üzerine böcek öldürücü ilaç sıkmayın. Böceksavarlar kimyasal içerdiğinden, kenenin ısırdığı yerde farklı reaksiyonlar gösterebilir, durumu daha da zorlaştırabilir.
Kene ısırmasında kimyasal müdahaleden önce mutlaka steril müdahaleler yapılmalıdır. Bu müdahalelerde hekim şarttır. Bazı durumlarda keneyi göremeyebilir fakat Lyme semptomları gösteriyor olabilirsiniz. Vücudunuzun farkında olun. Herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde mutlaka hekime başvurun.

KARINCALAR DA ISIRABİLİR

Karıncalar: Halk arasında karıncalarınısırmadığına dair bir kanı yaygın olsa da,ısırabilen karınca türleri mevcuttur. Örneğinateş karıncaları, ısırmaya en meyillitürlerin arasında gelir. Evinizde gezinenkarıncaların da saldırısına uğrayabilirsiniz. Karıncalar hızlı kolonileşip yayılabilen türlerdir.
Yaz aylarında yiyecek bulmak için evinizi ziyaret edebilir ve kısa sürede tüm evi istila edebilirler. Tahtakurusu ya da pire gibi tehlikeli olmasalar da bazen rahatsız edici olabilirler.
Karınca ısırıklarında, ısırılan bölgede kızarıklık ve dayanılması güç bir kaşıntı meydana gelir. Kaşıntıyı önlemek için şunları yapın:
Isırılan bölgeye buz uygulayabilirsiniz. Buz, kaşıntı ve şişmeyi önler.
Sirke, antibakteriyel olma özelliği ile ısırılan bölgede bakteri oluşumunu engeller.
Isırılma sonrası cilde uygulandığında kaşıntı ve şişliği alır.
Sabun da haşere ısırıklarına karşı doğal bir koruyucudur. Isırıldıktan hemen sonra bölgeyi sabunla ovabilirsiniz.
Aloevera bitkisi, cildin tüm ihtiyaçlarına deva niteliğindedir. Bitkinin jelini kaşıkla çıkarın ve hafif sulandırarak ısırılan bölgeye sürün. Aloevera bitkisinin jeli kaşıntıyı ve şişliği azaltır.

CİLT TİPİ ÖNEMLİ

Sivrisinekler: Araştırmalar, sivrisinekler tarafından tercih edilme nedenlerinden birinin kan tipi olduğuna işaret ediyor. Tipik olarak sivrisinekleri çeken kan grubu ise 0 Rh pozitif ya da 0 Rh negatif kan grubudur. Sizi sivrisineklere cazip kılan tek faktör kan grubunuz olmayabilir. Cilt tipleri, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanların cildinin diğerlerinden farklı tepkiler vermesinin nedeni budur. Eğer hassas bir cildiniz varsa; böcek ısırıkları, bölgede inflamatuvar hücrelerin salgılanmasını tetikleyebilir; bu da ısırılan bölgenin çok fazla şişmesine neden olur. Ayrıca bazı insanlar, aslında diğer insanlardan daha fazla ısırılmalarına rağmen bunu fark etmeyebilir. Bunun da sebebi cilt tipidir. Sivrisineklerin gözünde sizi vazgeçilmez kılan bir diğer özellik ise iltihaplanmaya müsait yapınızın olmasıdır. Kolayca iltihaplanan biriyseniz, böceksavar spreyinize ek olarak bazı alerji hapları da almanız gerekebilir. Sivrisinek ısırığına karşı cildinizin aşırı tepkimesi söz konusu ise yazı temkinli geçirmekte fayda var. Sivrisineklerden korunmak için şunlara dikkat edin:
Sivrisinek ve alkol tüketimi arasındaki ilişkiyi pek çoğumuz bilmeyiz. Yapılan araştırmalar; karbondioksitin, sivrisineklerin gıda kaynaklarını belirlemek için aradığı birincil şey olduğunu söylüyor. Alkol, kalp ritminizi olumsuz etkileyen bir faktördür. Kalp atış hızınız yükseldiğinde, vücudunuz daha fazla karbondioksit üretir. Baharatlı gıdalar da metabolizma hızınızı yükselttiğinden, uyumadan önce hafif gıdalar tüketmeye özen gösterin.
B vitamini içeren muz, sarımsak veya takviyelerin sivrisinekleri püskürttüğü söylenir. Bu yanlış bir kanıdır. Tükettiğiniz yiyecekler sizi sivrisineklerden korumaz.

SIK DOKUNMUŞ KIYAFETLER GİYİN
Sivrisinekler, çok sıkı örgüleresahip giysilere nüfuz edemez. Pamuk veketen, böcek ısırmalarına karşı büyük birkoruma sağlar. Yaz aylarında sıkı dokumakıyafetler tercih etmek istemeyebilirsiniz. Özellikle aşırı sıcaklarda bu kıyafetler terleme gibi rahatsızlık verebilecek bir durumla da sonuçlanabilir. O halde okumaya devam edin. Aşağıda sivrisineklerden doğal korunma yöntemlerine değineceğim.
Bazı akıllı cihazlara yüklenen yusufçuk seslerinin, sivrisinekler üzerinde itici gücünün olduğu kanısı da yanlıştır. Gece boyu bu cihazları açık bırakmanız sizi sivrisinekten korumayacağı gibi radyasyona da maruz bırakabilir.
Sivrisinekler, fesleğen kokusundan hoşlanmaz. Dolayısıyla fesleğenin olduğu yere sivrisineklerin girmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Fesleğeni cam önüne ya da balkon girişine koyabilirsiniz.
Sivrisinekler, gündüz saatlerinde yiyecek kaynakları aramak için görüşlerini kullanır. Sivrisinekler için koyu renklerler ön plana çıkarken, açık renkler daha az çekicidir.

BAL VE MUZ KABUĞU İYİLEŞME SAĞLIYOR
Bilim adamları; balın, böcek ısırıklarının iyileşmesine teorik olarak yardımcı olabileceğini söylüyor. Çünkü antibakteriyeldir, ancak tam olarak pratik değildir. Balı açık havada kullanmanız halinde daha fazla böceği kendinize çekmeye neden olabilirsiniz. Muz kabuğuna birkaç damla bal damlatın ve kaşınan cildinize uygulayın. Rahatladığınızı hissedeceksiniz.

EPSOM TUZU İLE DUŞ ALIN
Epsom tuzu, diğer adıyla magnezyum sülfat; ısırıklardan kaynaklı iltihaplanmayı yatıştırıcı güce sahiptir. Durulanma suyunuza bir miktar epsom tuzu karıştırarak iltihaplanan bölgelere uygulayabilirsiniz. Epsom tuzunuz yoksa bunun yerine yulaf ezmesi ile banyo yapmayı deneyin. Klinik araştırmalar, yulaf ezmesinin iltihaplı cildi yatıştırdığını ve kaşıntıyı önlediğini ortaya çıkarmıştır.

LAVANTA YAĞI KULLANIN
Lavanta yağı, sivrisinek ısırmalarına karşı sizi korur. Yağı sürmek için geç kaldıysanız, ısırıldıktan sonra da o bölgeye lavanta yağı uygulayabilirsiniz. Lavanta yağının kaşıntı hafifletici, şişkinlik azaltıcı ve iltihaplanmayı önleyici etkileri bulunur. Lavanta yağı, ayrıca cildi onarıcı yapıya sahiptir. Lavanta yağını özellikle bebek ve çocuklarınızda kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağı da antiseptik özelliklere sahip olmasının yanı sıra antienflamatuardır ve kaşıntıyı alır. Sivrisinek ısırıklarına karşı tercih edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

SON DAKİKA

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir?

Haberin Devamı

ZİKA VİRÜSÜNÜN KAYNAĞI

Hava koşulları değiştikçe sivrisineklerle daha fazla uğraşacağız. Birçok hastalığa neden olduğu için yazın en korkutucu haşereler olarak gündemimizde oluyorlar. Sivrisine ısırması deyip geçmemek gerek. Çünkü ülkemizde de görülmeye başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları ve şişlikleri ile seyreden, bazen kas ağrıları ve kusma yapabilen gün boyunca süren ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları hasta eden, zika virüsünün kaynağı sivrisineklerdir. Ayrıca ısırınca deride oluşan kabartı, kaşıntı ve döküntü gibi bir çok olumsuzluklar da insanları bezdiriyor. Eve girmelerini engellemek zor. Kimyasal içerikli sivrisinek tabletleri, kremler ve hatta elektrikli makineler kullanmak onları uzaklaştırmak için bir seçenek. Fakat sağlığınızı riske atmayan en faydalı olan doğal ve biyolojik yöntemlere ne dersiniz? İşte evinizi sivrisineklerden uzak tutmanıza yardımcı olacak bazı bitki listeleri ve tarifler.

SİVRİSİNEKLER FESLEĞENİ SEVMİYOR

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Fesleğen, sivrisinek kovucu olarak görev görür. Yaprakları bazı esansiyel yağlar içerir ve bu yağlar doğal bir sivrisinek uzaklaştırıcı olarak çok etkilidir. Fakat bu karışımla daha da güçlü bir sinek yokedici elde etmeniz mümkün. Bunun için fesleğen, palmarosa, citronella (limonotu), tea tree (çay ağacı), lavanta gibi uçucu yağları biraraya getirin. 50 ml lavanta hidrolatı (suyu) içerisine 10 damla lavanta, 10 damla citronella ve 20 damla palmarosa uçucu yağı ekleyip karıştırın. Püskürtmeli şişeye aktarıp, iyice çalkalayıp ellere ve bacaklara günde birkaç kere sıkıp sivrisineklerden ve böceklerden korunabilirsiniz. Yalnız çocuklarda ve bebeklerde el ve yüz bölgelerine kullanılmamalı. Uygulama yapacağınız püskürtmeli şişelerin koyu renkli olması önemli.

OKALİPTUS VE LİMON YAĞI

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Limon yağı ve okaliptüs yağı karışımı, evi sivrisinekten uzak tutmanın çok etkili bir yoludur. Bu iki bitki ayrıca antiseptik olarak işlev görür. Bu karışımı kullanmak için eşit oranda limon uçucu yağını ve Okaliptüs uçucu yağını bir kaba koyun ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz aromatik sinek kovucuyu vücudunuza sürün. Bu karışım bazı hassas ciltlerde alerji oluşturabilir. Bu durumda ise sabit yağlardan ve yine bitki suyundan destek alabiliriz. ml lavanta suyu içerisine, 5 ml lavanta uçucu yağı, 5 ml limon uçucu yağı, 5 ml okaliptüs uçucu yağı, 5ml kayısı çekirdeği sabit yağı ve 5 ml argan sabit yağı ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra püskürtmeli şişeyle ellere, kollara ve bacaklara sürülür. Bu karışım sivrisinekleri yaklaştırmayacağı gibi cildi de besleyen bir karşımdır. Elbette koyu renkli şişe kullanmayı unutmuyoruz.

LAVANTA ÇİÇEKLERİNİ PENCERE KENARINA ASIN

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Lavanta aromasının sakinleştien bir özelliği var. Çoğunluk bunun için kullanılır. Öte yandan sivrisinekler bu aromadan nefret ederler. Onları kaçırmak için, güneşin altında kuruttuğunuz lavanta çiçeklerini odayı havalandırmak için açtığınız pencerenin pervazına asın. Veya içi lavanta dolu kesecikleri yatak odanızın bir kaç yerine yerleştirebilirsiniz.

SİVRİSİNEK ISIRDIĞINDA NE YAPILABİLİR?

Peki, ne yaparsanız yapın, baş edemediniz, sinek geldi ve sizi sokmayı başardı. Bu durumda ise şunu yapmanız lazım; 50 ml soğuk pres susam yağı içerisine, 30 damla lavanta uçucu yağı veya 30 damla tea tree (çay ağacı) uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır ve sivrisineğin veya böceğin soktuğu kabartılı ve kaşıntılı bölgeye sürülür.

BİBERİYE'NİN YAYDIĞI AROMA

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Biberiye de sivrisinek kovucu özelliklere sahiptir. Bu kan emicilerden kurtulmanın yollarından biri de bahçeniz varsa bir köşesine bu bitkiyi ekmektir. Veya balkonda büyükçe bir saksıya ekmeniz de etkili olur. Kokusu sivrisineklerin yaklaşmasını engeller. Biberiyenin yaydığı aromadan rahatsız olan sinekler o bölgeye yaklaşmayacaktır.

#Sivrisinek#Zika Vir&#;s&#;#Sivrisinek Kovan Bitkiler

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası