rehberlik öğrenci gözlem formu / Öğrenci Gözlem Formu - funduszeue.info

Rehberlik Öğrenci Gözlem Formu

rehberlik öğrenci gözlem formu

Gelişim Koleji vizyonu ile doğru orantılı olarak çalışan rehberlik birimi, mutlu ve başarılı bireyler yetiştirmek için; her türlü çalışmada öğrenciyi merkez alan ve destekleyen, yaşadığı durumlarla ilgili yönlendirmelerde öğrencinin kendi kendine yeterli düzeye gelmelerini sağlamayı hedeflemektedir.

Bu hedefler “Gelişim Öğrenci Profili' yle paralel bir çizgidedir. Buna göre, Gelişim öğrencisi;

* Güçlü - zayıf yönlerinin ve kendi yeteneklerinin farkında olan ve kendini tüm özellikleriyle kabul eden,

* Akademik ve sosyal gelişim ile ilgili kararlar alıp, planlar yapabilen ve bunu hayata geçirmeye çalışan,

* Sorumluluk duygusu gelişmiş,

* Problem durumlar karşısında çözüme yönelik uzlaşmacı tavır sergileyebilen,

* Etkili iletişim becerilerine sahip,

* Kültürel ve evrensel değerleri sahiplenen ve çevresine duyarlı bireylerdir.

1. ÖĞRENCİYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

* Öğrencilerimizi kendi cümleleriyle ve anne babalarının gözünden tanıyabilmek amacıyla dönemin başında öğrenci tanıma formları uygulanmakta ve rehberlik tarafından arşivlenmektedir.

* Öğrencilerin duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimleri rehber öğretmen gözlemi, bireysel görüşmeler, öğretmen geribildirimleri, ders gözlemleri ve veli paylaşımlarıyla takip edilir, yapılan uygulamalar değerlendirilerek rapor ve kayıtlar tutulur.

* Bunun yanı sıra öğrencinin ilgi ve yetenekleri, duygusal süreçleri, gerekli durumda bilişsel becerileri, ders çalışma dinamikleri ve öğrenme stilleri çeşitli test ve envanterler kullanılarak belirlenir. Buradaki temel amaç, tespit edilen becerilerin desteklenerek geliştirilmesidir. Dokuz Tip Mizaç Modeli, Öğrenme Stilleri Envanteri, Gelişim Koleji Öğrenci Profili, temel yol haritamızı oluşturan enstrümanlardır.

 *Bilişsel becerilerin desteklenmesinde funduszeue.info Levine’in Sekiz Nörogelişimsel Alan başlıkları üzerinden değerlendirmeler yapılarak, söz konusu alanla ilgili geliştirici çalışmalardan yararlanılır.

* Bireysel görüşmelerde ve grup çalışmalarında ağırlıklı olarak Çözüm Odaklı Görüşme Teknikleri, Yaratıcı Drama, Bilişsel Davranışçı Yaklaşımlar, Aile Danışmanlığı ve Arabuluculuk Yaklaşımları ve diğer gerekli teknikler eklektik olarak kullanılmaktadır.

Rehberlik, özünde bireyin gelişimini sağlamaya yönelik sistemli ve profesyonel bir yardım hizmetidir. Her öğrenciyle yapılan bireysel görüşmeler ders öğretmenlerinden gelen bilgiler, veliden gelen paylaşımlar ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre planlanmaktadır. Tüm bu aşamalarda veli ile işbirliği esastır.

* Her şeyin çok hızlı değiştiği bir çağda değişmeyen bazı unsurların olması gerekir ki çok daha sağlam adımlarla geleceğe uzanalım. Nedir bu unsurlar? Bu unsurlar değerlerimizdir. Gelişim Kolejince belirlenen temel değerler doğrultusunda, özgüven, sorumluluk, sevgi, saygı, iç disiplin, adalet, paylaşım, sabır, iletişim, empati, arkadaşlık, nezaketgibi değerlerrehberlik birimi temaları olarak tüm disiplinlerin işbirliğiyle çalışılır.  Bu programın temel hedefi; yapılan çalışmalar sırasında belirlenen temel değerleri de kullanarak çocuklara etkili iletişim becerilerinin kazandırılmasıdır.

* Okulda tüm öğrenciler arasında birlik-beraberlik, sevgi-saygı değerlerini oturtmak için “Okul Kardeşliği Uygulaması” yapılmaktadır. Farklı sınıf düzeylerindeki öğrenciler birbiriyle eşleştirilerek, başlangıç olarak rehberlik tarafından belirlenen etkinliklerle öğrenciler tanışır ve kaynaşırlar. Amaç yılın devamında hepimiz kardeşiz kültürünü kazanarak her yaş grubunun birbirlerine empatiyle yaklaşması ve destek olmasıdır

* Demokrasinin benimsendiği bir toplumda bu anlayışın oturmasının temeli ailede başlar, okullarda devam eder. Gelişim Koleji’nde her yıl yapılan “Öğrenci Birliği Seçimleri” bu anlayışı içselleştirmelerinde bir araçtır. Seçimler, demokratik ve coşkulu bir ortam içerisinde gerçekleşir. Seçimlerin sonucunda o yılın öğrenci birliği yıllık plan dahilinde çalışmalarını organize eder. Öğrenci birliği çeşitli yardım kuruluşlarına destek, okulda yapılan yılbaşı partisi, öğretmenler günü kutlaması gibi çeşitli organizasyonlara öncülük eder.

 Seminer Çalışmaları

 “Verimli Ders Çalışma Teknikleri, Test Çözme Teknikleri, İletişim Becerileri, Olumlu Akran İlişkileri, Hedef Belirleme, Ergenlik Dönemi Gelişimi ” gibi konularda ve öğrencilerin ihtiyacına yönelik her tür konuda rehberlik öğretmenler veya uzman konuklarca seminerler gerçekleştirilmektedir.

2. VELİYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

a- Veli Görüşmeleri

Okulda yapılan gözlemler, uygulanan envanter ve öğrencinin akademik - sosyal gelişimi ile ilgili bilgi vermek amacıyla veya ailenin evdeki gözlemlerini rehberlik servisiyle paylaşması amacıyla, randevulu veli görüşmeleri yapılmaktadır. “Okul-aile–öğrenci üçgeni arasındaki iletişim kanallarının açık olması, öğrencinin değişimi ve gelişimini sağlamada en önemli unsurlardan biridir.” anlayışı bu görüşmelerin temel dayanağını oluşturmaktadır.

b- Bültenler

Velilerden gelen gereksinimlere paralel olarak veya gerçekleştirilen eğitim seminerleri ile ilgili bilgiler araştırılarak ve derlenerek aylık bültenler halinde yayınlanır.

c-Seminerler

Yıl içinde gerek anne babalardan gelen talepler, gerek rehberlik biriminin saptadığı konularda uzman konukların da katılımıyla, çocukluk, ergenlik dönemi içerisinde yaşanan problem durumlar ve gelişim dönemleri ilgili bilgilendirilmeler yapılmakta ve çözüm yolları konusunda önerilerde bulunulmaktadır.

3. ÖĞRETMENE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

a- Eğitim Seminerleri

Gelişim Koleji’nde yılın çeşitli dönemlerinde tüm öğretmen kadrosunun katılımıyla, alanında uzman olan kişilerin önderliğinde, eğitimdeki en yeni yöntem, analiz ve teknikleri takip eden öğretmenler, değişen çağa uyumlarını gerçekleştirmekte, kendilerini geliştirmekte ve bunu öğrencilerine yansıtılabilmektedirler.

  Dokuz tip mizaç modeli yaklaşımı; öğrencilerle birlikte öğretmenlerimizi tanımada, eğitsel rehberlik için yol haritası oluşturmada, öğretmen mizacının sınıfı iklimine etkisini anlamlandırmada ve doğru yönetmede etkin olarak kullanılmakta ve eğitimleri düzenli aralıklarla tekrarlanmaktadır.

Ortaokulda Rehberlik

ORTAOKULDA YAPILAN REHBERLİK ÇALIŞMALARI

Çamlaraltı Ortaokulu olarak ilkelerimiz; büyüklerine karşı saygılı küçüklerini seven, birbirlerine karşı da nazik, oto-kontrollü ve hoş görülü davranan, yaratıcı, gelişime açık, kendine güvenen, çalışma disiplinine sahip, yabancı diller konusunda kendini geliştiren öğrenciler yetiştirmektir.

Bu ilkeler doğrultusunda her yaş dönemine farklı bir anlayışla yaklaşır, kendi dönem özelliklerine uygun çalışmalar yaparız. Öncelikli amacımız tüm öğrencilerimizi tüm yönleriyle tanımak ve daha da önemlisi kendilerini tanımalarını keşfetmelerini sağlamaktır.

Bu amaçla 5.sınıflarımızdan başlayarak veli ile iş birliği içinde doldurulan “Öğrenci Bilgi Formu”, öğretmenlerimizin sene boyunca edindiği izlenimlerden oluşan “Öğrenci Gözlem Formu”, tüm sınıflarımıza problem tarama niteliğinde uygulanan “Yaşam Pencerem” anketi, velilerimize uyguladığımız veli ihtiyaç analizi ile öğrencilerimizi tanımayı hedefleriz. Bu formları her yıl düzenli olarak yenileriz.

5. SINIF

5.sınıflarımızda Çamlaraltı ailesinin ilkelerini anlattığımız ve orta okullu olmanın kurallarını benimsemelerini sağladığımız oryantasyon çalışmaları ile sene başlar.

Ortaokula adapte oldukları bu aylarda akademik olarak sıkıntı yaşamamaları adına düzenli ders çalışma alışkanlığı kazandırılır. Bu amaçla sınıflarda verimli ders çalışma semineri, çalışma davranışı değerlendirme anketi ve bireysel olarak ta ders çalışma programları yapılır.

Akran ilişkilerinin çok önemli olduğu bu dönemde daha huzurlu bir okul ve sınıf ortamı için akran zorbalığı ile baş etme becerisi edindirilir.

İnternetin ve sosyal medyanın hayatın bu kadar odağında olduğu bu dönemde teknoloji bağımlılığı semineri ve broşürleriyle öğrencilerimize teknolojinin doğru kullanımı öğretilmeye çalışılır.

Yeni bir grup olan 5.sınıflarımızda bireysel olarak öğrencileri tanımanın yanında grup dinamiklerini belirlemek için “Kimdir bu?” anket çalışması yapılarak gerekli görülen görüşme ve bilgilendirmeler yapılır.

Dikkat ve sınav kaygısı konusunda gerek bireysel gerek grup çalışmaları ile bu konuda öğrenciler bilinçlendirilir. Öğretmenlerimizin gözlemleri, yapılan envanter sonuçları, öğrenci veya veli talebi doğrultusunda öğrencilerimizle ve velilerimizle bireysel görüşmeler yapılır. Uzman konuklar tarafından ihtiyaçlar tespit edilerek veli seminerleri yapılır.

6. SINIF

6.sınıflarımızda ortaokullu olarak okulumuzda bir seneyi geride bırakan öğrencilerimizin tüm bilgileri güncellenir ve aramıza yeni katılan öğrencilerimize tanıma formlarımız doldurtulur.

Bu dönemde öğrencilerimize hem akademik hem olumlu davranış kazandırma çalışmalarımız eş zamanlı yürütülür. Erinlik dönemi özelliklerini belirgin şekilde görmeye başladığımız ve bireyselleşme çabalarının ilk adımlarını yaşadığımız bu yılda öğrencilerimize daha mutlu daha olumlu okul deneyimleri yaşamaları için duygu-düşünce-davranış farkındalığı çalışmaları yapılır.

Akademik çalışmaların yanı sıra bu senede öğrenciler okulumuzun sosyal kulüplerinde daha aktif roller almaya başlar. Bu sosyal kulüp çalışmalarımızda öğrencilerimiz kendi becerilerini keşfeder, özgüvenli bir şekilde kendini çeşitli platformlarda ifade eder. Bu kulüplerde daha ileri düzeyde ilgilenmek isteyen öğrencilerimiz okul dışında da kurslara devam ederek bu ilgilerini beceri haline dönüştürürler.

Yine bu senede de akademik olarak sıkıntı yaşamamaları adına düzenli ders çalışma alışkanlığı kazandırılır. Bu amaçla sınıflarda verimli ders çalışma semineri, çalışma davranışı değerlendirme anketi ve bireysel olarak ta ders çalışma programları yapılır.

Akran ilişkilerinin çok önemli olduğu bu dönemde daha huzurlu bir okul ve sınıf ortamı için akran zorbalığı ile baş etme becerisi edindirilir. Daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri için çatışma çözme becerileri edindirilir.

İnternetin ve sosyal medyanın hayatın bu kadar odağında olduğu bu dönemde teknoloji bağımlılığı semineri ve broşürleriyle öğrencilerimize teknolojinin doğru kullanımı öğretilmeye çalışılır.

Dikkat ve sınav kaygısı konusunda gerek bireysel gerek grup çalışmaları ile bu konuda öğrenciler bilinçlendirilir. Öğretmenlerimizin gözlemleri, yapılan envanter sonuçları, öğrenci veya veli talebi doğrultusunda öğrencilerimizle ve velilerimizle bireysel görüşmeler yapılır. Uzman konuklar tarafından ihtiyaçlar tespit edilerek veli seminerleri yapılır.

7. SINIF

7.sınıflarımızda sene başı çalışmalarımız aynı şekilde devam eder. Okulumuza gelen öğrencilerimizle oryantasyon çalışmaları yapılır devam eden öğrencilerimizin bilgileri güncellenir.

Bu senede öğrencilerimiz artık liseye giriş sınav senesine yaklaştıkları için akademik kurslara başlamaktadır. Bu kurslardaki başarı durumları devam etme durumları takip edilir. Liseye giriş sistemi hakkında bilgilendirme seminerleri bu dönemden başlar.

Test çözme teknikleri, verimli ders çalışma yöntemleri gibi çalışmalar ağırlık kazanır. Bu çalışmalar bireysel ve sınıf seminerleri şeklinde verilir. Çalışma davranışı değerlendirme anketi ile ölçme yapılır ve gereken öğrencilere ders çalışma programları yapılır.

Akademik çalışmaların yanı sıra bu senede öğrenciler okulumuzun sosyal kulüplerinde daha aktif roller almaya başlar. Bu sosyal kulüp çalışmalarımızda öğrencilerimiz kendi becerilerini keşfeder, özgüvenli bir şekilde kendini çeşitli platformlarda ifade eder. Bu kulüplerde daha ileri düzeyde ilgilenmek isteyen öğrencilerimiz okul dışında da kurslara devam ederek bu ilgilerini beceri haline dönüştürürler.

Ergenlik dönemi özelliklerinin yaşanmaya başladığı bu dönemde kızlara ve erkeklere ayrı ayrı bu dönemin bilişsel, psikolojik ve fizyolojik özellikleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılır.

Akran ilişkilerinin çok önemli olduğu bu dönemde daha huzurlu bir okul ve sınıf ortamı için akran zorbalığı ile baş etme becerisi edindirilir.

İnternetin ve sosyal medyanın hayatın bu kadar odağında olduğu bu dönemde teknoloji bağımlılığı semineri ve broşürleriyle öğrencilerimize teknolojinin doğru kullanımı öğretilmeye çalışılır.

Dikkat ve sınav kaygısı konusunda gerek bireysel gerek grup çalışmaları ile bu konuda öğrenciler bilinçlendirilir. Öğretmenlerimizin gözlemleri, yapılan envanter sonuçları, öğrenci veya veli talebi doğrultusunda öğrencilerimizle ve velilerimizle bireysel görüşmeler yapılır. Uzman konuklar tarafından ihtiyaçlar tespit edilerek veli seminerleri yapılır.

8. SINIF

Çamlaraltı Koleji’nde 8.sınıfa gelen bir öğrenci artık büyüklerine karşı saygılı küçüklerini seven, birbirlerine karşı da nazik, oto-kontrollü ve hoş görülü davranan, yaratıcı, gelişime açık, kendine güvenen, çalışma disiplinine sahip, yabancı diller konusunda kendini geliştirmiş bir birey olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu özellikleri edindirmek ve özümsetmek adına bu sene de çalışmalarımız akademik ve sosyal beceri yönlerini geliştirme yolunda devam eder.

Bu senede öğrenciler test çözmede bilgi-yorum-hız üçlü becerisini iyi kullanabilmek adına bol miktarda deneme sınavı olur. Bu deneme sınavları rehberlik servisi tarafından değerlendirilerek analizli sonuçlar branş öğretmenlerine, idarecilerimize ve velilerimize iletilir. Bu veriler doğrultusunda öğrencilerin eksik konuları giderilir.

Öğrencilerimize ve velilerimize sınav sistemi ile ilgili bilgilendirme seminerleri yapılarak tüm gelişmelerden haberdar olmaları sağlanır.

Öğrencilerimizin sınav stresini en yoğun hissettikleri bu senede sınav kaygısı ile baş etme konusunda çeşitli etkinlikler yapılır.

İnternetin ve sosyal medyanın hayatın bu kadar odağında olduğu bu dönemde teknoloji bağımlılığı semineri ve broşürleriyle öğrencilerimize teknolojinin doğru kullanımı öğretilmeye çalışılır.

Öğrencilerimizin mesleklerini seçmelerinde önemli bir etkisi olan, ortaokuldan sonra devam edecekleri lise türleri hakkında bilgilendirme yapılır. Mesleki yönelim envanteri uygulanarak eğilimleri bulunan meslek türleri şimdiden belirlenerek bilgilendirmeler yapılır.

LASSİ envanteri ile öğrencinin on farklı problem alanında akademik yaşantısına yönelik problem taraması yapılarak öğrenciler (tutum, motivasyon, zaman yönetimi, kaygı,dikkat, bilgiyi işleme, ana fikri bulma, çalışma yardımcılarını değerlendirme, kendi kendini test etme) alanlarında sorunu olan öğrencilerle grup çalışmaları yapılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası