arapçada kısa ünlü harfler / Arapça sesli harfler nelerdir? Veyahut harekeler ne için kullanılır? – Öğrenme Tecrübelerim

Arapçada Kısa Ünlü Harfler

arapçada kısa ünlü harfler

Arap&#;a'da Kalın, İnce Ve Peltek Harfler Okunuşları Konu Anlatımı

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Kasım 27,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Arapça Afroasya dilleri ailesinden olup Sami koluna üye bir dildir. Bu dil 22 ülkede resmi dil kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler' de resmi dil konumunda görülen 6 dilden biridir. Dolayısıyla önem arz eden diller arasında yer alır. Burada Arapça kalın, ince ve peltek harfleri sizin için detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 Arapça çok lehçeli bir dil yapısına sahiptir. Bütün lehçeleriyle toplamda milyonun üzerinde Arapça konuşur olduğu varsayılmaktadır. 

Arapçanın Konumu

 Sözü edilen dilin kendi içinde farklı değişkeleri bulunmaktadır. Hatta bunların her biri birer dil sayılmaktadırlar. Lakin Arap dünyasında yazı dili kabul edilen Fasih Arapçası olmaktadır. Çünkü Kur' an Arapçası burada temel alınmaktadır. Müslümanların ibadet dili Arapça olarak kabul edilmektedir. Dilin en büyük önemi buradan kaynaklanmaktadır. Pek çok kişinin Arapça harfleri öğrenme isteği bu noktaya dayanmaktadır. 

 Arapça' nın coğrafi dağılımına bakıldığında geniş alana yayılmış olduğu görülür. Arap Yarımadası'ndan Atlantik Okyanusu'na kadar ulaşmaktadır. Dünya genelinde milyon insanın anadili Arapça'dır. Bir milyarı aşan Müslümanın ibadet dilidir. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 22 Arap ülkesinin resmî dili konumundadır. Dilin coğrafi dağılımı ve konumu, Birleşmiş Milletlerin Arapçayı altıncı resmi dil seçmesine yol açmıştır. 

Haberin Devamı

Arapçanın Dil Yapısı

 Arapça Sami dil ailesine dayandığı için diğer Sami dilleriyle ortak yönler taşımaktadır. Bu ortaklık sözcüklerin çoğunluğunun üç sessizden, daha az sayıda dört, ondan daha az sayıda beş sessiz harften oluşmasıdır. 

 Arapçada üç sözcük türü bulunur: Bunlar fiil, ad, harf ya da edat şeklindedir. Adların eril ve dişil biçimleri olmaktadır. Söz konusu dilde ismin üç hali mevcuttur. İsmin halleri sözcüğün sonuna eklenen ünlü hareketleri ile betimlenmektedir: Bu hareketler damme, fetha ve kesra sayılmaktadır. Arapçanın gramer yapısı çoğunlukla bu hareke yani seslendirme sistemine dayanır. 

 Damme kısa bir u sesi verir ve ismin yalın halini betimlemektedir. Fetha kısa bir e sesine denk gelerek nesneyi betimlemeyi sağlar. Kesra ise kısa bir i sesine denk gelmektedir. Edatları ve tümleçleri betimleme aracıdır. 

 Arapçanın farklı değişkelere sahip olduğu daha önce belirtilmişti. Bu özelliğinden ötürü hareke sistemi yan cümleciklerde ve dilin çeşitli yapılarında değişikliğe uğrayabilmektedir. Günlük konuşma ve yazı dilinde bu hareke sistemi genellikle ihmal edilmektedir. 

Haberin Devamı

 Arapçada zamanlar konusuna yöneldiğinde şimdiki zamanın olmadığı görülür. Sadece geçmiş ve gelecek zaman vardır. Sıfatlar ve rakamlar dişil, eril özelliğinde çekilmektedirler. İnsan olmayan çoğullar dişi tekil sıfat tamlaması almaktadırlar. 

 Arapçada sessiz harflere ses veren harekeler vardır fakat bunlar yazıda gösterilmeyebilir. Kalın ve ince sesler için de ünsüzler değişmektedir. Aynı harfin kullanıldığı çoğu sözcük Arapçada farklı iki sessizle yazılmaktadır. 

Arapçada Kalın, İnce ve Peltek Harflerin Okunuşları

 Arap alfabesi 28 harften meydana gelir. Bu harfleri oluşturan temel şekil sayısı 17 olmaktadır. Arap yazısı sağdan sola olacak biçimde okunmakta ve yazılmaktadır. Harflerin tamamına yakını sâmit yani sessizdir. Harflerin seslenmesini sağlayan işaretler hareke ismini almaktadır. Lakin Kur'an, dil öğrenim kitapları ve şiirler dışında bu işaretler pek kullanılmamaktadır. Arap harflerinin yazılışları kısmi değişiklikler sergiler. Bu değişiklik harflerin kelimenin başında, ortasında ve sonunda bulunmalarına göre belirlenir. 

Haberin Devamı

 Arap harflerinin tamamı şöyle sıralanır: Elif, Be, Te, Se, Cim, Ha, Hı, Dal, Zel, Ra, Sin, Şin, Sad, Dad, Tı, Zı, Ayn, Ğayn, Fe, Kaf, Kef, Lam, Mim, Nun, He, Vav, Ye olmaktadır. Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır. Burada harflerin okunuşları bulunmaktadır. Yazılım şekli Arap alfabesiyle ortaya konulur.

Osmanlı Türkçesi Alfabesi &#; Osmanlıca Harfler &#; Arap Harfleri

Osmanlı Türkçesinde Harfler

Arap harflerinden oluşan Osmanlı Türkçesi Alfabesi toplam 28 harften oluşur. Osmanlıcada Arap harflerinin yanı sıra Farsçadaki p , ç ve j harflerini de kullanmışlardır. Bu 31 harfin dışında Türkçedeki ince g ünsüzünü belirtmek için kef harfine bir çizgi eklenerek gef, genizsi n ünsüzü için üç nokta eklenerek nef (sağır kef, kâf-ı nunî), lam ile eliften lamelif, hemze ile h harfinin ünlü şekli olan hâ-i resmiye harfleri oluşturulmuştur.

Arap Harfleri

Arap harflerinin Türkçedeki zengin ünlü sistemini karşılamada yetersiz olduğu düşünülür. Örneğin Arap alfabesindeki elif Türkçedeki a ve e ünlüsünün karşılığıdır ya da Türkçedeki u, ü, o, ö ünlülerinin yerine Arapçada yalnızca &#;vav&#; harfi vardır, bu aynı zamanda v ünsüzünün de karşılığıdır.

Osmanlı Türkçesinde Kullanılan Harflerin Özellikleri

(Not: Büyük boyutta görmek için belgelerin üzerine tıklayınız.)

Osmanlı Türkçesinde Rakamlar ve Sayılar

Osmanlı Türkçesi Alfabe sisteminde rakamlar yazının aksine soldan sağa doğru yazılır.

Ayrıca bakınız ⇒

Türkçenin Tarihi Gelişimi

Türk Dili

Arap Alfabesi Harfleri Okunuşu ve Türkçe Karşılığı - Arapça Alfabe Kaç Harf, Nasıl Yazılır ve Okunur?

Arap alfabesi tarihte değişim süreçlerinden geçmiş olup Türklerin İslam dini ile tanışmasının ardından oldukça geniş bir alanda kullanılmıştır. Aslen Aramice alfabesinin bir koludur ve Fenike alfabesinden Nebati alfabesine evrildiği bilinmektedir. Arap alfabesi sağdan sola yazılır. Alfabede 28 harf bulunur ve küçük ya da büyük harf arasında bir fark yoktur. Arap alfabesinin 3. yüzyıla dayanan çok eski bir tarihi bulunur. Dünyada 22 ülkenin remi dili olan Arapça, 7. Yüzyıllarda sadece Arapça Yarımadası'nda kullanılmaktaydı. İşte Arap alfabesi ile ilgili merak edilenler…

ARAP ALFABESİNİ KULLANAN İLK TÜRK DEVLETİ

Arap alfabesini tarihte kullanan birçok devlet bulunmaktadır. Ancak İslamiyet'i kabul etmesinin ardından Arap alfabesini kullanan ilk Türk devleti Karahanlı'lardır. İslamiyet'i toplu bir şekilde kabul eden Karahanlı devletinin hükümdarı Bilge Kül Kadir Han'dır. Orta Asya'nın yanı sıra Doğu Türkistan toprakları üzerinde hüküm süren bu devlet hanedan içinde yaşanan kavgalar nedeniyle Doğu ve Batı Karahanlı devletleri şeklinde ikiye bölünmüştür. yılında ilk hükümdarı Tamgaç Buğra Han olan Doğu Karahanli Devleti, Karahitayların baskıları ile yıkılmıştır.

ARAP ALFABESİ ÖZELLİKLERİ

Tarihsel oluşum süreci içinde çeşitli değişikliklerden geçen Arap alfabesinin diğer dillerdeki gibi kendine has bir dilbilgisi, yazım ve noktalama kuralları ve telaffuzu bulunmaktadır. Arap alfabesinin en çarpıcı özelliği sağdan sola yazılmasıdır. Alfabe 28 harften meydana gelir ve küçük büyük harf ayırımı yoktur. Harflerin yazılımı kelimenin başında, ortasında ya da sonunda farklı bir biçimde yazılmaktadır. Arap alfabesi Türkçeden farklı olarak noktalama işaretlerinde kuralları barındırmaz. Bu alfabede yalnızca 3 tane sesli harf bulunur ve O, Ö harfleri kullanılmamaktadır. Alfabede bulunan bazı harfler bir sonraki harfle birleşmez. Aynı zamanda Arap alfabesi sesleri uzun bir biçimde kullanılmaktadır.

ARAP ALFABESİ KAÇ HARF?

Arap alfabesi yıllar içinde büyük oranda gelişen bir alfabedir. Eski Arapça şu andan kullanılan modern Arapçadan oldukça farklıdır. Arapçanın gelindiği son noktada ise dili öğrenenler çeşitli sesleri birbirinden daha kolay ayırmaktadır. Arap alfabesi toplamda 28 harfe sahiptir. Ünsüz harflerden meydana gelen Arap alfabesinde ince ve kalın sesler bulunmaktadır. Aynı zamanda alfabedeki ünlüler zengin ünlü değildir. Mesela; dilimizde kullanılan a ve e ünlüsünün Arap alfabesindeki karşılığı yalnızca elif harfidir. Aksanından dolayı çeviri yaptığınızda anlam aynıdır ancak ses değişikliği kaçınılmaz olur.

ARAP ALFABESİ HARFLERİ

Arap alfabesinin dünyada yaygın kullanılan yazı sitemlerinden biri olduğu bilinmektedir. Asya ve Afrika'nın büyük bir kısmına ek olarak etnik toplumlarda kullanılan birincil alfabedir.

Arap alfabesi harfleri; Elif, be, te, se, cim, ha, hı, dal, zel, ra, ze, sin, şin, sad, dad, ta, za, ayn, gayn, fe, kaf, kef, lam, mim, nun, vav, he, ye olarak karşımıza çıkar. Arap alfabesi okunuşlarına ilişkin detaylar ise şöyledir;

Arap alfabesini diğer pek çok alfabeden farklı kılan pek çok faktörden söz etmek mümkündür. Kısa ünlüler harflerin atında veya üstündeki bazı işaretlerle yazılmaktadır. Ayrıca kısa ünlüler vurgulamaya yardımcı olur. Harfin başta veya sonda olduğunu anlamak için harfin şeklinin değiştiğini fark edebilirsiniz.

Arapça sesli harfler, Arapça’nın doğru telaffuz edilebilmesi için harflerinin üstünde veya altında konulan tire ve simgelerdir. Bu çizgiler ve semboller basitleştirme için kullanılır. Doğru telaffuz amaçlı araçlardır. Sesli harfler normal Arapça yazılarda kullanılmazlar. Kuranın doğru okunması için Kuran yazısı harekelendirilmiştir.

Harekeler:

Arapça bir harf için kısa ünlü kullanıldığı zaman, Harf müteharrik olarak kabul edilir. harf-i mutaharik/ حَرف مُتَحَرِك

Üç türlü hareke vardır. Bunlar Üstün (fatha), Esre (Kesre) ve ötre (Damme).  Bu harekeler /e,a/, /i/ ve  /u/ sesleri verirler.  Üstün açıklık /̛ān-nasb/ النَصب verir. Kesre indirgeme /̛āk-kasr/ الكَسر sağlar. Ötre (zamme) ise düzenleme /̛ār-rafع/ الرَفع sağlar.

Üstün Arapça harfin üzerine gelen kısa köşegen bir çizgidir. Kesre ise Arapça harfin altına gelen kısa köşegen bir çizgidir. Ötre ise Her zaman Arapça harfin üzerine gelen küçük bir vav ile gösterilir.

Örnek : Eğer &#;del&#; için  د için üstün kullanırsak /de/  telaffuz edilecektir. eğer del harfine kesre getirisek دِ /di/ şeklinde telaffuz edilecektir. eğer &#;del&#; دُ için ötre /ḍam-ma/ kulanırsak /du/ şeklinde telaffuz edilecektir.

*******Arapça&#;da ü sesi bulunmamaktadır.

 

Sukun

Arapça bir harf için sukun kullanıldığı zaman, harf harf-i sakin olarak isimlendirilir.  حَرف سَاكِن . /Sukun, سُكُون/ Kullanım amacı  sesin sonlaması ve/veya kesmedir. /̛al-cezm/ الجزم. Arapça kelimler sukunla başlamazlar. Harfin işareti arapça harfin üzerine konulan küçük bir daire şeklindedir.

ْ

Uzatma harfi (Med)

Uzatma harfi olarak med kullanılır. Harfin sesini uzatır ve gerçek olmayan bir duraksama verir. /̛āl-mad/ or /̛ālif/  veya med olarak isimlendirilir. المَد. Çoğu zaman elifin üzerine yazılı olarak gelir.

Şedde

Arapça harfin üzerine gelir. Ve harfin çift okunmasını sağlar.  شَدّة

Tenvin

Üç tür hareke ile kullanılır. Sesin /an/, /in/ ve /un/ ile bitmesini sağlar. Bundan dolayı nunlama diye adlandırılır.

 

Örneğin aşk anlamına gelen /hub/ kelimesinde tenvin kullanıldığı zaman حبًا /huban/ olarak telaffuz edilir.  Tenvin işareti elifin üzerinde değildir. Eliften önce kullanılır.

Gökler anlamına gelen سَماءً semaan kelimesinde elif yoktur hemze ile tenvin kullanılır.

Şans anlamına gelen فُرصَةً kelimesinde tenvin marbuta te üzerinde kullanılır.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası