memede apse nasıl anlaşılır / Meme İltihabı (Mastit) ve Apsesi

Memede Apse Nasıl Anlaşılır

memede apse nasıl anlaşılır

Mastit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Y&#;ntemleri Nelerdir?

Mastit; genellikle emziren kadınlarda, meme dokusunun iltihaplanması sonucu oluşur. Meme kanalının tıkanması veya bakterilerin meme ucundan vücuda girmesi enfeksiyona neden olabilir. Mastit çoğunlukla tek bir memeyi etkiler ve semptomlar ani gelişir. Sigara tüketimi, diyabet hastalığı ve romatoid artrit gibi faktörler, meme dokusunu enfeksiyona daha duyarlı hale getirir. Çoğu olgu süt akışının sağlanmasıyla iyileşirken, bazı vakalarda antibiyotik kullanımı ve apse drenajı gerekebilir.

Mastit Nedir?

Mastit; memede kızarıklık, şişme, ağrı ve hassasiyete neden olan bir çeşit doku iltihaplanmasıdır. Sıklıkla emziren kadınlarda, genellikle doğumdan sonraki ilk 2 ay içinde gelişir. Doğumdan sonra emzirmeye bağlı olarak gelişen mastit, puerperal (laktasyonel) olarak adlandırılır. Çok nadir olmakla birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de mastit meydana gelebilir. Bu ise non-puerperal (non-laktasyonel) mastit olarak isimlendirilir.

Mastit Belirtileri Nelerdir?

Emzirmeye yeni başlayan kadınların göğüslerinde hassasiyet hissetmesi normaldir. Ancak emzirme sırasında ağrı ve yanma hissi oluşuyorsa, bu durum mastit olgusuna işaret ediyor olabilir. Mastitin en sık görülen belirtileri şu şekildedir:

  • Memede şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ağrı, lekelenme
  • Emzirirken yanma hissi
  • Meme dokusunda sertleşme ve kaşınma
  • Sert, ağrılı ve yumru gibi hissedilen apse
  • Memeden kötü kokulu, kıvamlı, genellikle sarı-yeşil
  • Memenin belirli bir bölgesinde olağan dışı sıcaklık
  • Koltuk altı bezlerinde şişlik
  • Yüksek ateş
  • Yorgunluk
  • Üşüme ve titreme

Mastit Neden Olur?

Mastit, emziren kadınlarda süt kanalının tıkanması ya da bakteriyel enfeksiyon nedeniyle olur. İltihaplanmanın enfeksiyon olmadan ortaya çıkması, genellikle memede süt birikmesinden kaynaklanır. Bebek emerken meme ucunda oluşan travma (meme başı çatlakları), cilt florasında ya da bebeğin ağzında bulunan bakterilerin doku içine girmesine sebep olur. Böylece enfeksiyon oluşur. Vücut, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonla savaşmak için, meme dokusunun iltihaplanmasına neden olan bir dizi kimyasal salgılar. Bu da memede ağrı ve yanmayla karakterize olan mastite yol açar. Mastitin diğer nedenleri şu şekildedir:

  • Sigara tüketimi mastit oluşumu için önemli bir risk faktörüdür. Tütün ürünlerinde bulunan toksinler meme dokusunda iltihaplanmaya neden olur.
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan kronik hastalıklar, meme dokusu iltihaplanmasına sebep olabilir. Bu hastalıklar, özellikle emzirmeye bağlı gelişmeyen mastit vakalarının temel nedenidir.
  • Meme implantı yaptıran kişilerde mastit görülme oranı daha yüksektir. Bunun sebebi, meme dokusunun enfeksiyona daha duyarlı hale gelmesidir.
  • Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar.
  • Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.

Meme dokusundaki iltihaplanmanın erken tedavisi, daha sonra oluşabilecek komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır. Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.

Mastit Nasıl Teşhis Edilir?

Mastit, klinik muayene ve laboratuvar bulgularıyla teşhis edilir. Tedavide ideal bir protokol oluşturulması için doktorunuz gerekli gördüğü tüm ileri tetkikleri yapacaktır. Bazı olgularda mastit ve meme apsesi teşhisinde klinik muayene yetersiz kalır. Tanıyı doğrulayabilmek için ultrasonografi hastaya zarar vermeyen (non-invazif) ilk yapılması gereken görüntüleme yöntemidir Klinik muayene sırasında doktor şüpheli bir durumla karşılaşırsa biyopsi örneği isteyebilir. Kesin tanı patoloji sonuçlarına göre konur ve ideal tedavi protokolü başlatılır. 

Mastit Nasıl Tedavi Edilir?

  • Emziren kadınlar için ilk tedavi yöntemi memede biriken sütün boşaltılmasıdır. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise bebeğin mastit olan memeyi emmesini sağlamaktır. Emzirmeye devam etmek tedavide herhangi bir aksamaya yol açmaz. Bilinenin aksine bebeğin iltihaplanmış olan memeden emmesi zararlı değildir. Hem anne hem de bebek için emzirme süreci devam etmelidir.
  • Bebeği emzirmeden önce memeye ılık kompres uygulamak, ağrı ve yanma hissini azaltır. Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur.
  • 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır. Mastitin medikal tedavisi, semptomların hızlı bir şekilde rahatlamasını sağlar.
  • Meme dokusundaki iltihaplanma tedavi edilmezse apse gelişebilir. Bu durumda tedavi yöntemi olarak drenaj ön plana çıkar. Tıp teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, açık drenaj yaklaşımı terk edilmiştir. Drenaj, bir enjektör yardımıyla apsenin boşaltılması işlemidir. Doktorunuz drenaj tedavisine ek olarak antibiyotik tedavisi başlatabilir. Ateşsiz geçen 72 saatin ardından, iltihaplanma bulguları gerileyince antibiyotik ihtiyacı ortadan kalkar.
  • Tedaviye yanıt vermeyen mastit olgularında enflamatuvar meme kanseri şüphesi ortaya çıkar. Enflamatuvar meme kanserinin semptomları, mastit vakalarında ortaya çıkan semptomlara çok benzerdir. Antibiyotik ve drenaj tedavisine rağmen semptomlarda iyileşme yoksa cilt biyopsisi yapılır. Biyopsi, hasarlı dokudan alınan örneğin mikroskop altında incelenmesidir. Enflamatuvar meme kanseri şüphesini ortadan kaldırmak için biyopsi işlemini gerekli görülebilir. Biyopsi, uygun koşullar altında yapıldığında sağlık açısından hiçbir tehlike oluşturmaz.

Mastit Nasıl Engellenir?

Yeni doğum yapan kadınlar, laktasyon döneminde önemli sorunlarla karşılaşabilir. Laktasyon dönemi sözcüğü, anne sütünün oluşumunu ve meme ucundan geldiği süreci tanımlamak için kullanılır. Bu sürecin iyi yönetilememesi durumunda meme doluluğu yaşanır. Bu rahatsızlık, memenin sık boşaltılmasıyla tamamen iyileştirilebilir. Ancak memedeki hassasiyet ve ağrı nedeniyle emzirme süreci ertelenirse, süt kanallarında tıkanıklık ve devamında mastit ortaya çıkabilir.

Memede süt birikmesi, mastit oluşumunu hızlandıran faktörlerin başında gelir. Mastit oluşumunu engellemenin en kolay yolu, sütün meme içinde birikmesini önlemektir. Hem anne hem de bebek sağlığı için emzirme süreci devam etmelidir. Mastit oluşumunu engellemek için alınabilecek diğer önlemler şu şekildedir:

  • Her emzirmeden sonra meme ucunun hijyeni (temiz bir bezin kaynayıp ılınmış çeşme suyuna batırılıp meme başlarının çocuğun emmesinin hemen öncesinde ve sonrasında nazikçe temizlenmesi) sağlanmalıdır.
  • Emzirmeden önce ve sonra memeye nazikçe masaj yapılması, süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.
  • Doğumdan sonraki ilk aylarda, meme ucu çatlaklarına bağlı olarak enfeksiyon oluşması yaygındır. Enfeksiyon oluşumuna izin vermeden, meme ucu travmalarının tedavi edilmesi gerekir.
  • Bebekler, her ne kadar emme güdüsüyle doğuyor olsalar da ilk aylarda memeyi tam kavramakta sorun yaşayabilir. Meme ucu travması, çoğunlukla bebeğin memeyi doğru kavrayamaması sonucu oluşur. Doğru emzirme pozisyonu mastit gelişme riskini azaltır. Doğru emzirme pozisyonlarının öğrenilmesi için gebeliğin son dönemlerinde bir uzmandan yardım alınması son derece önemlidir.
  • Bebek sadece bir memeden değil, iki memeden de sık sık emmelidir.
  • Bebeğin emmeyi reddetmesi durumunda, memede biriken süt mutlaka elle ya da bir pompa yardımıyla boşaltılmalıdır.
  • Sigarada bulunan toksinler meme dokusunda hasara neden olur. Hasarlı dokular ise enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar için ideal ortamı oluşturur. Sigarayı bırakmak mastit oluşma riskini önemli ölçüde düşürür.
  • Memeyi tahriş eden kumaşlardan uzak durulmalıdır. Rahat kıyafetler giymek memeyi rahatlatır ve enfeksiyon riskini azaltır.
  • Vücudun enfeksiyonla savaşması için yeterli su tüketildiğinden emin olunmalıdır.
  • Memedeki süt üretimi, emzirme sıklığına bağlı olarak artar ya da azalır. Emzirme sürecini aniden sonlandırmak, memede süt birikmesine neden olur. Bu nedenle bebek aniden sütten kesilmemeli, emzirme süresi yavaş yavaş kısaltılmalıdır.

Meme İltihabı (Mastit) ve Apsesi Nedir?

Meme iltihabı (mastit) meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Meme ağrısı, memede şişlik, ısı artışı ve kızarıklık ile kendini belli eder. Ateş ve titreme de olabilir. Mastit en çok emziren kadınları (laktasyon mastiti; puerperal mastit) etkilemekle birlikte emzirmeyen kadınlarda (non-puerperal mastit) ve erkeklerde de ortaya çıkabilir. Özellikle emziren kadınlarda bazen bebeği memeden kesmeye sebep olacak kadar ağrılı olabilir. Ancak mastit tedavisi için antibiyotik kullanırken bile emzirmeye devam etmek, anne ve bebeği için çok daha doğru olacaktır.

Doğru şekilde tedavi edilmeyen mastit ilerleyerek meme apsesine neden olabilir.

Bazı meme kanserleri (inflamatuvar meme kanseri) mastit ile karışabilir ve yanlışlıkla iltihap zannedilerek önemsenmeyebilir. Bu nedenle mastit/meme apsesi varlığında derhal bir meme cerrahına başvurulmalıdır.

Mastit / Meme Apsesi Belirti ve Bulguları Nelerdir?

Belirti ve bulgular aniden ortaya çıkabilir. Bunlar arasında; meme hassasiyeti veya ısı artışı ve şişlik, meme cildinde kızarıklık, meme dokusunda kalınlaşma veya memede yumru, bazen sürekli bazen de sadece emzirirken ağrı veya yanma hissi, genel bir düşkünlük ve yorgunluk hali ile 38,50C veya daha yüksek ateş vardır.

Mastit / Meme Apsesi Sebepleri Nelerdir?

Mastit ve meme apsesinin en sık görülen sebebi süt birikmesidir. Ayrıca süt kanallarının tıkanması ve memeye ciltteki bir çatlaktan veya bebeğin ağzından meme başı aracılığı ile gelen bakteriler de sebep olabilir. Boşaltılmamış memedeki süt, bakteriler için bir üreme alanı sağlar.

Mastit / Meme Apsesi İçin Kimler Risk Altındadır?

Daha önce bir mastit geçirenler, ciltte bir çatlak olmamasına rağmen hassas veya çatlamış meme başı olanlar, memeye baskı uygulayarak süt kanallarını sıkıştıracak kadar sıkı emniyet kemeri, ağır çanta veya sutyen kullananlar, hatalı meme ve meme başı bakımı uygulayanlar, aşırı yorgun veya stresli olanlar, kötü beslenen ve sigara alışkanlığı olan hastalar mastit veya meme apsesi açısından daha çok risk altındadırlar.

Mastit / Meme Apsesi Önlenebilir Mi?

  • Doğru emzirme ve meme bakımı ile özellikle hamilelik sonrası görülen mastitler büyük oranda önlenebilir.
  • Emzirirken memenizdeki sütü tamamen boşaltın.
  • Beslenme sırasında diğer memeye geçmeden önce bebeğinizin emdiği memeyi tamamen boşaltmasına izin verin.
  • Bebeğin emzirme sırasındaki pozisyonunun uygun olduğuna dikkat edin.
  • Beslenme sırasında bebeğinizin meme başını ağzına düzgün bir şekilde aldığından emin olun.
  • Sigara içiyorsanız, bırakın.

 

Mastit / Meme Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle hastanın şikâyetlerinin dinlenilmesi ve meme muayenesi sonrasında mastit tanısı konabilir. Anne sütünden ve eğer varsa akıntıdan alınacak örnek ile uygun antibiyotik seçilerek kullanılabilir. Olası bir apse ve meme kanseri varlığını saptamak için ultrasonografi ve gerekirse biyopsi yapılabilir.

Mastit / Meme Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Mastit varlığında tedavi için sırayla şunlar yapılabilir.

Antibiyotik: Enfeksiyon varsa, genellikle 10 günlük bir antibiyotik tedavisine ihtiyaç vardır. Tekrarlama şansını en aza indirmek için ilaçları zamanında ve bitene kadar kullanmak çok önemlidir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi tekrarlanabilir. Ancak buna cerrah karar verecektir.

Ağrı Kesiciler. Aynı zamanda ateş düşürücü ağrı kesiciler kullanılır.

Emzirme: Mastit tedavisi sırasında emzirmeye devam etmek gerekli ve güvenlidir. Emzirme aslında enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olur. Bebeğe zararı yoktur.

Sütün Boşaltılması: Bebeğin memeyi almaması durumunda memelerdeki sütün elle veya uygun sağma cihazlarıyla tamamen boşaltılması gerekir. Sütü boşaltmakta zorlanılırsa, emzirmeden veya boşaltmadan önce memeye ılık ve nemli kompres uygulanabilir.

Destekleyici Sutyen:  Destekleyici sutyenler sütle dolu memeyi askıda tutarak ağrıyı azaltır.

Apse Boşaltılması: Eğer meme apsesi gelişirse ameliyatla apse boşaltılır.

Biyopsi: Eğer tedaviye rağmen mastit/apse gerilemezse cerrahınız olası bir meme kanseri veya mikrobik olmayan mastit (granülomatöz mastit) araştırmak için meme derisinden ve iltihaplı bölgeden biyopsi yapmaya karar verebilir.

Granülomatöz Mastit

Nadir görülen ve memenin iyi huylu iltihabi bir hastalığı olan granülomatöz mastitin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak normal mastitten farklı olarak iltihaba neden olan bir mikrobik etken yoktur.

Granülomatöz Mastitin Belirtileri Nelerdir?

Aslında granülomatöz mastitin belirtileri memenin normal mastitine çok benzer. Ancak emzirme döneminde olmayabilir.

Memede bir ya da birden fazla, sıklıkla meme başından uzakta yerleşmiş, üzerindeki ciltte kızarıklık ve sertlik yapan hassas mastit alanları ve apse odakları vardır. Meme başında çekinti, apse ağzı, portakal kabuğu görünümü (selülit) ve koltuk altı lenf bezi büyümesi saptanır.

Genellikle aylar içinde tekrarlayan mastit ve apse atakları olur. Uygun apse drenajı sonrasında memenin farklı bölgelerinde de tekrarlayabilir.

Granülomatöz Mastit Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle hastanın şikâyetlerinin dinlenilmesi ve meme muayenesi sonrasında mastit tanısı konmasına rağmen tekrarlayan mastit varlığında şüphelenilir.

Klinik olarak inflamatuvar meme kanseri ile karışabileceğinden mutlaka ultrasonografi ve biyopsi gereklidir. Hasta 40 yaşından büyükse mamografi de yapılarak kanser olasılığı elenir.

Granülomatöz mastit şüphesi devam eden hastalara kalın iğne biyopsisi (tru-cut biyopsi) yapılır.

Granülomatöz Mastit Nasıl Tedavi Edilir?

İltihabi alanının ameliyatla çıkartılması geniş doku kaybı ve kötü yara iyileşmesi nedeniyle mecbur kalınmadıkça yapılmaz.

İltihabı ve apsesi olan hastalar uygun antibiyotik tedavisi ve apse drenajı ile tedavi edilebilir.

Yaygın tutulumu olan ya da tedaviye dirençli hastalarda steroid tedavisi kullanılabilir.

Steroid tedavisinin yetersiz kaldığı nadir durumlarda metotreksat tedavide alternatif olarak kullanılabilir.

Meme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Beslenme

  1. Ameliyattan sonra normal beslenme düzeninize dönebilirsiniz.
  2. Meme ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
  3. Arkadaş ortamlarında veya yazılı/görsel medyada yetkin olmayan kişilerin önerdikleri beslenme formüllerine itibar etmeyiniz. Sağlığınız için asıl tehlike, sizi yanlış yönlendiren bu tür yetkisiz kişilerdir.

Vücut Temizliği

  1. Ameliyattan sonra ameliyat yerinize su gelmemesine dikkat ederek vücudunuzun geri kalan kısımlarını yıkayabilirsiniz.
  2. Doktorunuz aksini söylemedikçe:
    • Direniniz yoksa ameliyattan sonra 3. gün bütün vücudunuzu yıkayabilirsiniz.
    • Direniniz varsa bütün vücudunuzu yıkamak için drenin çekilmesine kadar beklemeli ve dren çekildikten 3 gün sonra yıkanmalısınız.
  3. Bütün vücudunuzu yıkarken yara yerinizi ovalamayınız. Sabunlu suyun yaranızın üzerinden akıp gitmesi yeterlidir. Aynı şekilde yıkandıktan sonra silinirken de yara yerinizi ovalamadan sadece havlu ile ıslaklığını emdiriniz.

Patoloji Raporu

  1. Ameliyatta alınan parçalar incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilmektedir. Bu raporların çıkmasını bizzat takip ediniz ve sonucu alır almaz genel cerrahi polikliniğine başvurunuz.
  2. Cerrahınız patoloji raporunuzu konseye sunacak ve konseyde alınan karar size bildirilecektir. Konsey kararları için çağrıldığınızda karar defterinde size ait bölümü imzalamayı unutmayınız.

Genel Cerrahi Kontrolleri

  1. Ameliyat sonrasında tedavilerinizi hangi klinik üstlenmiş olursa olsun genel cerrahi kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontrollerde ameliyat yerinizde veya diğer memenizde ortaya çıkması olası diğer sorunların takibi yapılmaktadır. Cerrahın muayenesi, ultrasonografi, mamografi ve gerektiğinde başka ileri tetkikler ileride gelişmesi olası başka meme kitlelerinin saptanmasında yaşamsal öneme sahiptir.
  2. Doktorunuz tarafından başka bir öneride bulunulmadıysa Genel Cerrahi Polikliniği’ne başvurmanız gereken takip programı şöyledir:
    • İlk kontrolünüz taburcu olduktan sonraki hafta içinde yapılacaktır.
    • Daha sonraki kontroller doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

 

Kadınlarda Meme Apsesi Riskli mi?

İnsan yapısı gereği bir çok hastalık ve sağlık sorununa karşı riskli olarak dünyaya gelmektedir. Özellikle kadınlarda sık görülen göğüs sorunları ve meme hastalıklarından biride meme apsesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz Op. Dr. Seher Şirin&#;in aktardığı bilgiler ışığında meme apsesi ve nedenleri ile çözüm yöntemlerini görelim.

Meme Apsesi ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Ergenlik Dönemi Sonrası tüm Kadınları Etkiler
Çocukluktan çıkıp ergen ve genç kıs haline gelenler dahil olmak üzere 50 yaşına kadar tüm kadınlar bu riski yaşamaktadır. Tabii ki emziren kadınlar daha riskli grupta yer aldıklarını söylemek gerekir.

Meme Apsesi Nasıl Anlaşılır?
Oldukça belirgin bir sorun olması nedeniyle hasta kolayca anlayabilir. Dikkat etmesi gereken belirtiler arasında göğüslerde ağrı ile sıcaklık artışı ve vücutta ateşlenmeye neden olabilir. Bunun dışında ağrılı şişlik ve dokununca hassas bir döneme girilir. Bu belirtileri yaşayan kadınların %90 gibi büyük bir bölümü meme apsesi problemi ile karşı karşıya kalırlar.

Meme Apsesi Nden Olur?
Sorunun kaynağı hastanın yaşı, emzirme durumu gibi özelliklerle değişmektedir. Bu nedenle aşağıda en sık görülen nedenleri ele almaya çalıştık, hazırsanız detaylarını hemen görelim.

Süt apsesi : (emzirme döneminde görülür);Bu iltihaplar meme başı çatlakları ve süt birikmeleri sonucunda meme ucundaki yaralardan içeri süt kanalları boyunca genellikle cilde ait bakterilerin bulaşması sonucunda oluşur. Bu tür apseler ve iltihaplar genellikle meme ucuna uzak bölgelerdedir.

Doğum Sonrası Görülür: En sık doğumdan 5 ile 10 hafta sonra görülür. İlk doğumlarda daha sıktır. Belirtiler ilk çıktığında antibiyotik tedavisi verilir. Sıcak kompres uygulayarak memedeki süt iyice sağılarak ya da pompa ile boşaltılır. Sağma dışındaki dönemde soğuk uygulaması yapılır. Bu dönemde bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa emzirmeye devam edilebilir. Süt kanallarının iyice boşalması sağlanmalıdır. Bu iltihaplar erken dönemde tedaviye başlanırsa apseye dönüşmeden iyileşmesi sağlanabilir. Bazen antibiyotiğe ve diğer tedavilere cevap vermez, apseye dönüşebilir.

Teşhisi Oldukça Kolaydır: Apse cilde yakınsa kolay tespit edilir, derinde ise ultrasonla iltihabın birikip birikmediği anlaşılır. Bu dönemde mutlaka iltihap cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılabilse de iltihabın çeşidine veya apsenin büyüklüğüne göre genel anestezi gerekebilir. Bu dönemde de genel anestezi almadıysa, bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa ve enfeksiyon çok ciddi değilse emzirmeye devam edilebilir. Sütteki bakteriler bebeğe zarar vermez. Emzirmeye bağlı apseler tedaviye iyi cevap verir. Cevap vermeyen durumlarda mutlaka memeden parça alınarak tetkik edilmelidir.

Emzirmeyen Kadınlarda Görülen Sorunların Nedeni

Emzirme dönemi dışındaki iltihaplar en sık meme ucu altında olmakla birlikte ğöğüs ucu çevresi veya meme ucuna uzak bölgelerde de olabilirler. Genellikle şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, kortizon kullanımı, şişmanlık, sigara kullanımı ve travma riski artıran faktörlerdir. % oranında ciltte delikler olarak iltihap akabilir (cilt fistülleri). Sigara içen genç kadınlarda göğüs ucu civarlarında görülür. İki memede de aynı anda görülebilir. Tedavide sigaranın bırakılması da gerekir. Meme başına uzak apseler daha ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Şeker hastalığı ve romatizma gibi hastalıklarla funduszeue.infoeye bağlı olmayan iltihapların mutlaka parça alınarak kesin teşhis edilmesi gerekir. Çünkü bu iltihaplar kanserle sıklıkla karışır. Apselerin mutlaka boşaltılması gerekir.

ÖZEL İLTİHAPLAR (GRANÜLOMATÖZ MASTİTLER):

Tüberküloz, sarkoidoz, tifo, brucella (çiğ süt hastalığı), mantar gibi enfeksiyonlarda görülür. Bazı bu cins iltihaplarda hiçbir etken bulunamaz, tedaviye dirençlidir. Kanserle ayırıcı tanısı mutlaka gerekir. Memede sıklıkla deformasyona sebep olur.

Erkeklerde Meme İltihabı Olur mu?
Beylerde böylesi sorun çok seyrektir. Meme başı çevresinde bulunur. HIV pozitif erkeklerde sıktır. Mutlaka patoloji ile kanserden ayrılması gerekir. Tedavi aynı şekilde yapılır.

Meme Kanseri Olabilir!
Bir kısım kötü huylu tümörler meme apsesi olarak ortaya çıkar ve iltihap gibi devam ederler. Emzirme döneminde olmayan ve yaşlı kadınlarda ultrason gibi tetkiklerde apse görülemiyorsa, yaygın iltihap varsa iltihabi kanser akla gelmelidir. Bu çeşit iltihaplar antibiotiklere cevap vermezler. Tedaviye cevap vermeyen meme iltihaplarında zaman kaybetmeden patolojik inceleme yapılmalıdır.

Meme Apsesi Nasıl Geçer?
Antibiotik başlanıfunduszeue.infootiğin apse poşuna geçmediği bilinse de başka enfeksiyonlar oluşmaması için gerekir. Süt veren annelerde bebeğe yan etkisi olan antibiotik verilir Süt birikmesini engellemek için süt sağılarak boşaltılır yada bebek funduszeue.info dönemde bebeğin emzirmesinin sakıncası yoktur. Çok büyük apselerde  emzirilemiyorsa mutlaka sağılmalıdır.

Soğuk kompres uygulanarak şişlik azaltılıfunduszeue.info soğuk uygulayınca rahatladığını ifade eder. Apse tedavisinin olmazsa olmazı apseyi boşaltmaktır. Apse tedavisi de mutlaka ameliyatla boşaltmaktır. Bölgesel uyuşturmayla cilt küçük bir kesi ile apse boşaltılır. Apse büyükse narkoz tercih edilir. Apse boşluğu iyileşinceye kadar kesinin kapanmaması için önlem alınmalıdır.

Emzirmeyen kadındaki apselerde mutlaka doku biyopsisi alınmalıdır. Bazen meme kanserleri apse ve iltihapla kendini gösterir. Burada teşhis için vakit funduszeue.infoiyon şeklinde belirti veren kanserler oldukça hızlı ilerler.

Romatizma benzeri bir iltihaptır. Kortizon kullanmak gerekir. Hasta doz ayarlaması,iltihabın gerilemesi ve yan etkiler açısından takipte olmalıdır. iltihap geriledikten sonra  kalan odak cerrahi olarak çıkarılır. Tekrar ihtimali vardır.

Göğüslerde ağrılı şişlik varsa mutlaka uzmanla görüşmelisiniz, utanıyorsanız kadın genel cerrahi uzmanı bulup göstermelisiniz, sıradan bir apse gibi bakılmaması gerekir

Op. Dr. Seher Şirin

Op. Dr. Seher Şirin

Genel cerrahi uzmanı alanında hasta kabulüne devam eden Op. Dr. Seher Şirin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası