hamilelikte kabak yemeğinin faydaları / Hamilelikte Balkabağı Yemek | Kadınla Herşey

Hamilelikte Kabak Yemeğinin Faydaları

hamilelikte kabak yemeğinin faydaları

Hamilelikte tüketilmemesi gereken 10 besin

1. Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Salmonella denilen bakterileri içerir bu da çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bu tür bakteriler özellikle hamile olan kişilerde karın ağrısı ve ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. 

2. Çiğ ya da az pişmiş et: Az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma enfeksiyonu riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına bebekte gelişimsel problemlere neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek gerekir. Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.

3. Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler: Bu peynirler listeria adlı bir bakteri içerebileceğinden hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir. 

4. Cips ve kızartmalar: Patates kızartması, patates cipsi gibi besinler kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içerir. Bu da bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Fakat patates kızartması, cips ya da fırında patatesi hariç tutarsak, patatesin hamile veya emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri de mevcuttur. 

5. Alkollü içecekler: Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilmektedir bu sebeple kesinlikle önerilmez. 

6. Bitki çayları: Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, rastgele tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebilir. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını ve doğum sancılarını başlatabilir ya da bebeğinizde doğum anomalilerine sebep olabilir. Ihlamur, rezene ise içilebilecek bitki çaylarıdır. Yeşil çay kafein oranı yüksek olduğu için gebelikte tavsiye edilmez. 

7. Kahve: Günün en zevkli anlarından biri olan kahve vakti de hamilelikte bir miktar askıya alınıyor! Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte önerilmez. Gebeler tarafından günde totalde alınan kafein oranı 2 bardağı geçmemelidir; ona göre kahve veya yeşil çay kullanımı ayarlanmalıdır. Kafein kasılmaları arttırabildiği gibi uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.

8. Fazla şeker içeren her türlü gıda: Şekerli pastane ürünleri; yaş pasta, kurabiye ve yanı sıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır. Gebelikte porsiyon meyve önerilirken, reçelin 1 tatlı kaşığı = 1 meyve olarak düşünülüp, ona göre planlayarak yenilebilir. Özellikle bal kana direkt karışıp kan şekeri regülasyonunu bozabilmektedir. Bu sebeple hipoglisemik annelerde özellikle önerilmez. Soya sosu vb. ürünleri de gebelikte kullanmamalısınız. Genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. 

9. Her türlü sakatat ve çiğ balıklar: Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız! Bakteriye en açık yiyeceklerdir. Gebelik boyunca kokoreç, suşi, beyin ve benzerlerine veda etmeniz gerekiyor! Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Bu sebeple hamilelere karaciğer asla önerilmez. Kabuklu deniz ürünleri; midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamilelik sürecinde yenmemesi öneriliyor. Çiğ deniz ürünleri de salmonella nedeniyle zehirlenmelere ve enfeksiyona neden olabiliyor. 

İyi yıkanmamış sebzeler: Aslında sadece gebelikte değil hayatımızın her döneminde sebzelerimizi iyi yıkamalıyız. Gebelik süresince sebzelerinizi sirkeli suda bekletip yıkamak gerekir. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde tehlikeli durumlar yaratabilir.

Damak zevkinden ve bu güzel tatlı besinlerden vazgeçmek zor değil mi? Bu fedakarlık dolu döneminizi en güzel şekilde atlatmanızı diliyorum

Kış hamileleri &#;ok şanslı

Hamileliği kış ayına denk gelen anne adayları başta beslenme olmak üzere birçok konuda daha şanslı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yurdanur Erkılıç, anne adaylarına hem beslenme hem de dikkat edilmesi gereken diğer konularda tavsiyeler sunuyor.

Kış sebze ve meyveleri annenin sağlığı, iyi beslenmesi ve gelişmekte olan bebeği için bol mineral ve vitamine sahiptir. Sağlıklı bir gebelik yaşayabilmek için anne adayının öncelikle beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir.

Kış mevsiminde beslenme

• Kış mevsimi balık yönünden zengindir. Kalsiyum bebeğin monash.pwan itibaren oluşan kemik ve dişleri için gereklidir ve gebelikte normalin iki katı kalsiyum almak gerekir. Anneden bebeğe geçen yani sürekli kayba uğrayan bir elementtir ve karşılanması gerekir.

• Et-yumurta-kuru baklagiller protein+demir içerir. Bebekte beyin, kas, diş ve kan yapımını sağlar.

• Süt ve süt ürünleri protein ve kalsiyum içerir ve bebekte kemik, diş gelişimi ve büyümesini sağlar. Gebelerde demir eksikliği halsizlik, yorgunluk, uykuya meyil, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetlere neden olur. Demir eksikliğinde bebek gelişim bozukluğu, erken doğum, düşük ve ölü doğum yapma riski de vardır. Gebeler yiyeceklerden her türlü mineral ve vitaminleri alsalar da kalsiyum ve demir hariçten ilaç olarak da verilmelidir.

• C vitamininden zengin sebze ve meyveler bağırsaktan demir emilimini hızlandırırlar. Süt demir emilimini azalttığı için demir ilaçlarını sütle almamak gerekir

Mevsimlerle beslenme arasında büyük bir bağlantı vardır. İnsan sağlığı ve hastalıkları hava şartlarına, vücuda giren yiyecek ve içeceklere, kişinin yaşadığı ortama hareketlilik durumuna, fizik etkenlere, psikolojik durumuna bazı dış etkenlere ve alışkanlıklarına bağlıdır. Kış sebze ve meyveleri gebeler için çok gerekli vitamin ve mineraller içermektedir. Dikkat çeken bir husus şayet yeterince ve dengeli beslenilirse bu sebze ve meyvelerinin diğer bir yararı posalı gıdalar olması ve hızlı kilo alımını engellemesidir.

Kış meyve ve sebzeleri

Karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, pırasa, kereviz maydanoz, dereotu, kabak, turp, patates, patlıcan ve havuç gibi sebzeler önceliği oluştururken; portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, elma vs. de meyvelerdeki önceliklerin başında gelmektedir.

Bunlar vücut toksinlerini atma, kilo almama gibi nedenlerle özel programlarda tavsiye edilen gıdalardır.

Zararlı yiyecekler

Fast food ürünler, kızartılmış patatesler bebek için zehirli bir takım maddeler içerdiğinden zararlıdır. Evde yapılan kızartmalar daha az ısıda yapıldığından zararlı değildir. Katkısız, mevsiminde yetişen gıdalar tercihimiz olmalıdır.

Kışın dikkat edilmesi gerekenler

• Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysiler zararlıdır. Hava geçirme özelliği olmadığından terleme ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden olmalarından dolayı bu tür giysiler iç çamaşırları, pantolonlar tercih edilmemelidir. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmelidir.

İÇİNDE RAHATÇA HAREKET EDEBİLECEĞİNİZ,YUMUŞAK DOKULU HAMİLE KIYAFETLERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!

• Kış aylarında güneşten daha az yaralanmakla birlikte her gün bir saat açık havada yürümek oturmak, gereken D vitamini için yeterli olabilir.

• Kış aylarında kapalı ortamlarda kalabalıkta damlacık enfeksiyonları (nezle,vs.) daha hızlı yayılacağından gebelerin uzun süre bu ortamlarda bulunmamasını tavsiye ederiz.

• Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu mevsimde tokalaşmak, öpüşmek risk artırıcı olduğundan uzak durulmalıdır.

• Evlerde soba ve kaloriferlerinin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalıdır.

• Gebeler güzeldir, çekicidir, kutsaldır. Güzel kış günlerinde güzel gebelerin güzel bebekleri olmasını temenni ederiz.

BEBEĞİN DOĞUM TARİHİ HESAPLAMA

False

Kabağın Faydaları Nelerdir?

Kabağın faydaları, kabak denildiğinde ilk akla gelen ara ara herkesin yaptığı dşyetler geliyor. Kabak geleneksel türk mutfağında da, dünya mutfağında da sıkça kullanılan ve aşina olunan bir sebzedir. Kabağın faydaları özellikle içerdiği su oranının oldukça yüksek olması ve düşük kalorili olması ile beraber içerisinde bulunan antioksidan, vitamin ve minerallerle de oldukça zengin ve şifalı bir sebze olmasından dolayı ön plana çıkıyor. Özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösteren, diyet ve detoks yapanlar için sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.

Kabağın faydalarında zengin bir antioksidan kaynağı olmasıyla beraber; vitamin ve mineral açısından da zengin bir sebze türü olan kabak, aynı zamanda yüksek su ve lif oranı sebebiyle bağırsak ve mide sağlığını korur ve kabızlığa iyi geldiği bilinir. Hafif ve lezzetli olmasıyla beraber, birçok tarife uyum sağlayabilen bir besin olduğu için mutfakta sıkça tercih edilmektedir.

Kabağın faydaları, kalori oranı çok düşük olan kabak, hem kış mevsimlerinde, hem de yaz mevsimlerinde rahatlıkla bulunabilir. Ülkemizde sıklıkla yetiştirilen bu sebzenin her bir çeşidinin faydalanılması gereken ayrı şifaları vardır. Yer sarmaşığı şeklinde büyüyen kabak, ilkbahar aylarının başlarında toprağa ekilir. Yazın gelmesiyle, hasadı yapılmaya başlanır. Tüm dünyada yalnızca meyvesinden değil, çekirdek ve hatta çiçek kısımlarından da faydalanılmaktadır.

Kabağın faydaları, diyet listelerinin ve sağlıklı menülerin olmazsa olmazı olan kabağın düşük kalorili bir sebze olması ve yüksek enerjiye sahip olması onu vazgeçilmez bir sebze yapıyor. Kabağın besin değerlerine bakmak gerekirse:

Yaklaşık gramlık bir kabakta 90 kcal kalori mevcuttur.

  • Fosfor
  • Lif
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Sodyum
  • Demir, gibi içerikler bakımından oldukça zengindir.

kabagin faydalari

Kabak Faydaları Nelerdir? Kabak Nelere İyi Gelir?

  • Zengin bir antioksidan kaynağı olan kabak, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt ve göz sağlığı için birebirdir. Hasar gören hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlar. Kabağın kabuk kısmı, antioksidan oranının en yüksek olduğu kısımdır. 
  • İçeriğinde yüksek oranda su bulunması, sindirim sisteminin daha verimli çalışması için kolaylık sağlar. Kabağın içerisinde hem çözünebilen, hem de çözünemeyen lif barındırması tokluk hissinin uzamasına yardımcı olmakla beraber, aynı zamanda bağırsak hareketini hızlandırarak sindirim sistemini olumlu yönde destekler. Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar.
  • Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür. Yüksek tansiyon hastalarının bolca kabak tüketmesi önerilir. Kabak yüksek tansiyonun daha kısa sürede olması gereken düzeye gelmesine yardımcı olacaktır. 
  • Kabağın en iyi yanlarından biri kansere karşı oldukça fazla koruyucu özellik taşıyor olmasıdır. Tümör hücrelerinin kısa süre zarfında vücuttan atılmasına katkı sağladığı için her türlü kanserin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, mevcutta kanser hastası olan kişilerin de bolca kabak tüketmesi önerilir. Bu tedavide daha kısa zamanda sonuca ulaşılmasına yardımcı olacaktır.
  • İçerdiği bol magnezyum ve çinko sayesinde kemiklerin daha güçlenmesine yardım eder ve omurilik gibi çeşitli kemik deformasyonlarında şifalı olduğu söylenebilir. Kemik yapısı bozukluklarında ve eklem ağrısı sorunlarında çözüm etkisi sağlayan kabak sayesinde güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak mümkündür.
  • Kabağın faydaları, kabak diyet yapanlar iyi bir alternatifidir. Diyet listelerinin başında görmeye alışık olduğumuz kabak, düşük kalorili ve az yağlı olduğu için kilo vermek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Kabak detoksu, vücuttaki toksinlerden arınmak için çok etkilidir.
  • Kabak üst solunum yolu hastalıklarına fayda sağlar. İltihap söktürücü özelliği ile boğaz enfeksiyonlarında kullanılabilecek bir bitkidir.  Vücudun direncini artırırken, solunum yollarına da şifalıdır.
  • Kabak suyu idrar söktürmeye yarar. İdrar yolu enfeksiyonlarında ve idrar yolu sorunlarında kabaktan faydalanılması gerekir. İyi bir idrar söktürücü olan sakız kabak, çiğ şekilde tüketildiğinde ve özellikle suyu sıkıldığında iyi bir detoks kaynağıdır. Bu sayede idrar yolu sorunlarının da çözülmesine yol açar.
  • Kabağın faydaları, kabak böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken, böbrek kumu ve böbrek taşı gibi hastalıklarla da savaşır. Daha sağlıklı bir şekilde çalışan böbrekler sunar.
  • Kabağın faydaları, basur hastalığı yaşayan kişiler ağrı ve acı durumları ile karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle ilerleyen basur sorunlarında mutlaka kabak tüketilmesi önerilmektedir. Kabak ağrı ve acının geçmesinde ve özellikle şişliklerde etkili olacaktır.
  • Kabağın faydaları, kabak tüketmek, hamilelik döneminde bebek ve anne adayının sağlığına fayda sağlamaktadır. Kabağın içerdiği fosforlar sayesinde, hamilelik döneminde annenin kabak tüketmesi bebeğin beyin ve kemik gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca hamilelik döneminde sık yaşanan kabızlığın, idrar yolu enfeksiyonlarının ve benzeri diğer sindirim sorunlarının önüne geçecektir.
  • Kabağın faydaları, kabak içerdiği çeşitli mineraller ve su sayesinde cilt sağlığının da korunmasına yardımcı olur. Özellikle bozuk cilt yapısına sahip olan kişilerin ve cilt parlaklığını yitirmiş olan kişilerin bolca kabak tüketmesi önerilir. Kabak suyu, cildin derinlemesine temizlenmesini sağlar.

kabak detoksu nasil yapilir

Kabak Detoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

3 günde, 3 kilo verdiren bu kabak detoksu, zayıflamak isteyenler ve vücuttaki toksinlerden arınmak isteyenler için düzenli ve sistemli uygulandığında oldukça etkili bir tariftir. Fakat şunu hatırlatmak gerekir: Herkesin vücut yapısı ve bünyesi farklı olduğundan etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 

Kabak detoksunu; hamileler, çocuk emzirenler, çocuklar, kronik bir hastalığı olanlar uygulamamalıdır. Üç günden uzun süre yapılması önerilmez. Kabak detoksunda amaç vücudu toksinlerden arındırmak olduğundan bu süreçte kahve ve siyah çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli, bunun yerine günde en az 2 litre su içilmelidir. Şeker ve şeker içeren paketli gıdalar ya da yağlı, hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Mate, beyaz çay, rezene, yeşil çay gibi bitki çayları tüketilebilir. Gün içerisinde hareket halinde olun ama ağır ve yüksek tempolu egzersizlerden kaçının.

Not: Tarifleri kullanmadan önce uzmanınıza danışabilirsiniz.

3 Günlük Kabak Detoksu

1. GÜN

2 adet yumurta ile az yağda pişirilmiş omlet
2 parmak kadar beyaz peynir
Bolca söğüş

2 adet rendelenmiş kabak sote (1 tatlı kaşığı zeytinyağında sotelenmiş)
1 kase yoğurt (bolca baharat ve ince kıyılmış dereotu, maydanoz, nane)

1 bardak kefir
1 porsiyon meyve

2 adet julyen doğranmış çiğ kabak
1 kase yoğurt
2 tam ceviz
Dereotu, kekik, pulbiber

2. GÜN

2 yumurtalı dereotlu ve maydanozlu omlet
2 parmak beyaz peynir
5 adet zeytin

​​​​​​​Sınırsız Kabak Çorbası

​​​​​​​1 porsiyon meyve

​​​​​​​Sınırsız Kabak Çorbası

3.GÜN

​​​​​​​1 adet yumurta
2 yemek kaşığı lor peyniri
Yeşillikler

​​​​​​​2 adet fırında pişmiş kabak
1 kase yoğurt (baharatlı)

​​​​​​​1 porsiyon meyve
10 adet çiğ badem

1 kase kabak püresi
1 dilim esmer ekmek

kabak diyeti

Baharat karışımı

Toz Zencefil
Toz Zerdeçal
Toz Kimyon
Toz Karabiber
Toz Acı Pul Biber
Toz Sumak
Toz Kekik
Toz Nane

Yukarıdaki baharatları eşit oranda karıştırın. Tüm çorbalarınıza, yemeklerinize, salatalarınıza, garnitürlere ekleyebilirisiniz.

KABAK ÇORBASI TARİFİ

3 büyük boy kabak
1 yemek kaşığı bulgur
1 demet dereotu
1 orta boy soğan
1 su bardağı yağsız light süt
Kabakları, soğanı, dereotunu doğrayıp az miktarda suda, bulgurla pişirin.  Daha sonra karışımı Blender’dan geçirin. Kaynamaya başladığında yavaş yavaş karıştırarak yağsız light sütü ekleyin. En son ince kıyılmış dereotuyla ve pul biberle servis edin.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim

Yayınlama Tarihi: 30 Eylül

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır