aşure günü yapılması gerekenler / Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Neden Yapılır? | Mutfağın Yıldızı

Aşure Günü Yapılması Gerekenler

aşure günü yapılması gerekenler

( DUAYI YAPAN 1 SENE ÖLÜMDEN EMİN OLUR ECELİ GELENE OKUMAK NASİB OLMAZ)

DUAYI YAPMA AMACIMIZ DAHA UZUN YAŞAYIP HAYIRLI KULLUK EDEBİLMEK OLMALIDIR DUA YAPILIRKEN DİKKATLİ HUŞU İÇİNDE VEDÜŞÜN ANLAYARAK YAPMAK MAKBULDÜR.

(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.) Devamını Gör

MANASI

Hamd alemlerin RAB bi olan ALLAH a mahsusturSalatü Selam onun biricik RASÜL ü Efendimiz sav ve onun aline eshabına olsun Devamını Gör

Kendinden evvel hiçbir varlık olmıyanVarlığı,hayatı,kullarına keremi,ziyade merhameti,nimetler bagışlaması sonsuz ve devamlı olan sensin ALLAH ım

İşte bu yeni yıldır ki,bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan beni korumanı,daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı,senden seafoodplus.info CELAL ve İKRAM sahibi ALLAH ım

Ey ERHAMUR RAHİMİN olan RAB bim rametinin bereketiyle duamızı kabul et

ALLAH ın selamı hz MUHAMMED MUSTAFA (sav) ın ve onun alinin ashabının ehli beytinin üzerine olsun..

Önemli not

Şeyh Şiyaübddin-i Sühreverdi.(k.s) Dan nakil edilmiştir ki,Her kim bu duayı Aşüre günü 3 kere okursa ölümden bile emin seafoodplus.info o sene ölümü takdir edilmiş olanlar bu duayı seafoodplus.info bunu ona okutmaz buyurmuştur
_________________________________________________________
BU DUADA 7 KEZ YAPILMALIDIR ÖZELLİKLE BUNU TAVSİYE EDİYORUM.

&#;&#;Allah-u Te&#;ala&#;yı mizan dolusunca,ilminin sonsuzluğunca,rızasına ulaşıncaya kadar ve Arş&#;ının tartısınca tesbih ederim!
Allah-u Te&#;ala&#;dan başkasına sığınılıp kaçılmaz,yine ancak O&#;na sığınılır!

Allah-u Te&#;ala&#;yı çiftlerin ve teklerin sayısınca ve tamam olan kelimelerinin tamamının sayısınca tesbih ederim!

Ey acıyanların en merhametlisi! Senden rahmetinle(bütün belalardan) selamet isterim.O yüce ve büyük olan Allah&#;ın yardımı olmadan hiçbir günahtan dönüş ve hiçbir ibadete kuvvet olmaz.

O bana yeter!Ne güzel Vekildir!Ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır!

Allah-u Te&#;ala, mahlukatının en hayırlısı olan Muhammed(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) eve al-i ashabının tamamına salat eylesin!&#;&#;
Her kim bu duayı Aşüre günü 7 kere okursa ölümden bile emin olur
_____________________________________________________________
NAMAZ

aşura günü her rekatta bir fatiha onbeş ihlas okunarak dört rekat kılan kişinin elli sene geçmiş, elli sene de gelecek günahlarını
Allah-u Te&#;ala mağfiret eder. O gün iki rekat dahi kılan bütün sıddıkların amelleriyle
Allah-u Te&#;ala&#;ya yakınlaşmış gibiolur
_______________________________________________________________
AŞURA GÜNÜ İMKAN DAHİLİNDE ŞU 12 HASLET İŞLENİR
1)FARZ NAMAZLAR DIŞINDA NAFİLE NAMAZ KILMAK
2)ORUÇ TUTMAK( ORUÇ AŞURADAN BİGÜN ÖNCEYLE YADA BİGÜN SONRAYLA BAĞLANIR CUMARTESİ TUTAN PAZARDA TUTMALIDIR YADA CUMA CUMARTESİ TUTMALIDIR)
3)AKRABAYI ARAYIP SORMALI
4)SADAKA VERMELİ
5)GUSÜL ETMELİ
6)SÜRME ÇEKMELİ
7)BİR ALİMİ ZİYARET ETMELİ
8)BİR HASTAYI ZİYARET ETMELİ
9)YETİM BAŞI SIVAZLAMALI
10)ÇOLUK ÇOCUĞA BOLLUK YAPMALI(EVİNE GIDA ALIŞVERİŞİ YAPMALI)
11)TIRNAK KESMELİ
12)BİNKERE İHLAS OKUMALI
_______________________________________________________________
BİR SENE HASTA OLMAMAK İÇİN YAPILACAK AMEL

aşura günü bir miktar gül suyuna herbirinin başında besmele çekilerek ve suya bakılarak yedi fatiha okunup sonra o gül suyu başa ve yüze sürülürse o kişi bir dahaki seneye kadar illet ve dert görmez.

Kaynak: Kasr-ı Arifan

MUHARREM AYI VE ÂŞURA GÜNÜ

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.

Âşura Günü ise Muharrem'in günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.

Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.

Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.

Bazı tefsirlerimizde bu on gecenin Muharrem'in Âşurasine kadar geçen gece olduğu beyan edilmektedir. (1)

Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kudsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu seafoodplus.info'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. (2)

Hz. Âişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Âşura gününde değiştirilirdi.

İşte böylesine manâlı ve kudsî hâdiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlana gelmiştir. Bugünlerde ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nisbetle daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır. Çünkü, Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tevbeleri kabul edeceğine dair hadisler mevcuttur.

Âşura Gününde ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır.

Muharrem ayı ve Âşura Günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. "Bu ne orucudur?" diye sordu.

Yahudiler, "Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.

Bunun üzerine Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam da, "Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti. (3)

Âşûra günü yalnız ehl-i kitap arasında değil, Nuh Aleyhisselâmdan itibaren mukaddes olarak biliniyor, İslâm öncesi Cahiliye dönemi Arapları arasında İbrahim Aleyhisselâmdan beri mukaddes bir gün olarak biliniyor ve oruç tutuluyordu.

Bu hususta Hazret-i Âişe validemiz şöyle demektedir:

"Âşûrâ, Kureyş kabilesinin Cahiliye döneminde oruç tuttuğu bir gündü. Resulullah da buna uygun hareket ediyordu. Medine'ye hicret edince bu orucu devam ettirmiş ve başkalarına da emretti. Fakat Ramazan orucu farz kılınınca kendisi Âşûrâ gününde oruç tutmayı bıraktı. Bundan sonra Müslümanlardan isteyen bugünde oruç tuttu, isteyen tutmadı." 'Buharı, Savm:

O zamanlar henüz Ramazan orucu farz kılınmadığı için Peygamberimiz ve Sahabileri vacip olarak o günde oruç tutuyorlardı. Ne zaman ki, Ramazan orucu farz kılındı, bundan sonra Peygamberimiz herkesi serbest bıraktı. "İsteyen tutar, isteyen terk edebilir" buyurdu. (4) Böylece Âşura orucu sünnet bir oruç olarak kalmış oldu.

Âşura orucunun fazileti hakkında da şu mealde hadisler zikredilmektedir.

Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:

"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (5)

Yine Tirmizî'de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

"Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum." (6)

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (7) hadis-i şerifi ise, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.

Bu hadisin açılamasında İmam-ı Gazali, "Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir" (8) demektedir.

Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Aşura Gününe denk getirmemek için, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Bu mânâdaki bir hadisi îbni Abbas rivayet etmektedir. Bunun için, müstehap olan, aşure Gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır.

Bu günde oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel âdetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkânı nisbetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunur; bugünlerin faziletini bildiren hâdiseleri hatırlayarak ihsanda bulunursa şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Bilhassa, Peygamberimiz, mü'minin aile efradına Âşura Gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir.

Bir hadiste şöyle buyurular: "Her kim Âşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." (9) Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir. Fakat, bunun için fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder.

Âşura gününün manevi ve berraklığı üzerinde Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. hicret yılının Muharrem'ine ait gününde Hazret-i İmam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi îbni Ziyad vardır. Yarım asır öncesinden Peygamberimizin bizzat haber verdiği bu ciğerleri yakan olay Hazret-i Hüseyin'i Cennet gençlerinin efendisi olma şanına yüceltmiştir.

Şehitler mükâfatını almış en yüce mertebelere ulaşmıştır, Yüce Allah'ın da zalimlere hak ettikleri cezayı en âdil bir şekilde vereceğinden şüphemiz yoktur. Kaderi hükme boyun eğen her mü'min bu olaya üzülür, ancak itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez. Duyguları yanlışlara ve taşkınlıklara götürmez. Çünkü meydana gelen bütün olaylar ezelî takdirin bir hükmüdür. Bu açıdan bunu bir "yas merasimi" haline dönüştürmek ehl-i sünnetin itikat ve inancına aykırıdır.

(1) - Hak Dini Kur an Dili,
(2) - Sahihi Müslim Şerhi,
(3) - İbni Mâce. Sıyam:
(4) - Müslim. Sıyam:
(5) - Tirmizî, Savm:
(6) - A.g.e., Savm:
(7) - İbni Mâce, Sıyam:
(8) - İhya,
(9) - et-Tergîb ve't-Terhîb,

Aşure g&#;n&#; duası ve fazileti nedir? Aşure g&#;n&#; neler yapılır, nasıl ibadet edilmeli?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Aşure günü duası ve ibadetleri Muharrem ayının günü ile beraber ibadetlerini doğruca yerine getirmek isteyen vatandaşların odaklandığı konulardan oldu. Müslümanların zihin ve gönül dünyasında derin hatıralar barındıran birçok önemli olaya sahne olan Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen Aşure Günü'nde okunacak dualarla ibadetlerini ihya etmek isteyenler Diyanet bilgisine odaklandı. İşte, 'Aşure günü hangi dualar okunur?' ve 'Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir?' sorularına Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıtlar

1/3Aşure günü duası ve fazileti nedir Aşure günü neler yapılır, nasıl ibadet edilmeli
2/3AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR
3/3AŞURE GÜNÜ DUASI NEDİR

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir