inşaat m2 hesaplama / Toplam İnşaat Alanı Nedir? İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır? - Villa Yapı Prefabrik

Inşaat M2 Hesaplama

inşaat m2 hesaplama

TAKS – KAKS Hesabı Nasıl Yapılır ?

 

İnşaat yapılırken, yapının sahip olacağı alan için bazı hesaplamaların yapılması gerekiyor. Arsanın imar planı göz önüne alınarak yapılan hesaplamalar TAKS hesabı ile KAKS (Emsal) hesabı olarak sıralanıyor.

TAKS, taban alanı kat sayısıdır. Yapılacak olan inşaatın taban alanının belirleme hesabıdır.

KAKS, kelime açılımı olarak, kat alanı kat sayısı demek olsa da emsal olarak adlandırılmaktadır. İlgili yönetmelikte şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS/Emsal): Yapının katlar alanı toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıdır.” 

TAKS hesabı; (taban alanı x arsa alanı)  formülü baz alınarak yapılıyor.

 

Taks (taban alanı kat sayısı), arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranıdır. Örneğin: m2 bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 gösteriliyorsa bu şu demektir; siz taban alanını 0,20 ile 0,40 aralığında dilediğiniz oranları uygulamakta serbestsiniz, yani taban alanını büyütürseniz kat sayınız azalır, taban alanını küçültürseniz bu seferde kat sayınız artar.

Buna göre metrekarelik arsanın taban oturumu metrekare olabiliyor.

x 0,30 = metrekare

A) Taks’ın en düşük seviyesini uyguladığınızda, örneğin: m2 x 0,20 = m2. Taban oturumlu ve 6,5 katlı bir bina yapabilirsiniz funduszeue.info’ın en üst seviyesi olan m2 x 0,40 = m2. Taban oturumlu ve 3,5 katlı bir bina yapabilirsiniz demektir.

B) Demek ki bir arsanın imar durum belgesinde böyle bir değer gördüğümüzde bu arsanın üzerine yapılacak bir binanın taban alanı m2 den küçük yapılamayacağı gibi, m2 den de büyük yapılamaz demektir. Ancak binanın taban alanını m2 ile m2 arası istediğiniz büyüklükte kurmakta serbestsiniz.

C) Ancak unutulmamalıdır ki binanın taban alanını büyük tuttuğunuzda kat sayınız azalacaktır. Taban alanını küçültüğünüzde ise kat sayınız artacaktır. Tabii arsanızın konumu taban alanını belirlemenizde en önemli etken olacaktır. şöyleki eğer dükkan olma potansiyeli yüksek ise tabii o zaman taban alanını büyük tutmakta yarar vardır. Eğer dükkan olmaya pek elverişli bir konumda değil ise, o zaman bina taban alanını gereğinden fazla büyük tutmanın bir anlamı olmayacağı gibi ekonomik de olmayacaktır.

D) Bu konuyu şu örnekle bitirelim. Arsamız: m2 x 0,25 üzerinden yapmaya karar verdiğimizde x 0,25 = m2 yapacağımız binanın taban alanı m2 olacaktır ve m2 den çift daire üzerine 5 katlı 10 daireli bir bina yapabiliriz demektir.

KAKS hesabı; KAKS ( Kat Alan Kat Sayısı ) (Emsal)= – – – – – – – – arasında değişen bir sayıdır. Arsa alanını bu katsayı ile çarparsanız bina toplam kapalı alanını hesap edersiniz. Bu katsayı KAKS = EMSAL olarak da bilinir. Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: m2 x = m2. Yani bu arsanın üzerine yapacağımız binanın toplam alanı m2 olacak demektir. Not: Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merdiveni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler kaks hesabı dışında kalır.

Taks ve Kaks oranları, Pafta’ya, Ada’ya hatta Parsellerin büyüklüğüne göre değişir. Yani yükselir ya da düşer. Hatta nitelikli yapı yapımını özendirmek için büyük parsellerin büyüklüğü oranında Kaks oranı yükseltilmektedir.

 

 

Hmax ( Maksimum Yükseklik ) = m – m – m – m …. m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir. m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat… kat olarak anlaşılır. Bazı yerlerde Hmax = Serbest olur.

Burada da Emsal = KAKS hesabına bakarsınız, TAKS oturumunu da göz önüne alırsınız, Kat alanlarınızı küçültürseniz bina yükselir, geniş tutarsanız alçak katlı kalır. Bu tamamen sizin tercihinize kalır. Ayrık veya Bitişik nizam, A veya B harfleri ile belirtilir. Planlardaki bu kısıtlar ise bir arsa üzerine ne kadar inşaat yapılabileceği işlidir. Bu dört kriter ile her türden arsanın üzerine yapılabilecek inşaat alanını hesap edebilirisiniz. İmar Durumu istendiğinde teknik eleman bunlara bakarak cevap vermektedir.

Gabari: Yapılacak binanın imarda belirtilen azami yüksekliğidir.

YAPI YAKLAŞIK MALİYETİ HESABI

Pratik hesaplamaya esas olmak üzere yığma ve karkas yapılar için yapı birim alanına isabet eden
Yaklaşık metraj birim ölçüleri aşağıdadır.

İmalat CinsiYığmaBetonarme Karkas
1Betonarme Betonu m3/m2 m3/m2
2Betonarme Demiri22 kg/m234 kg/m2
3Kalıp m3/m2 m3/m2
4Kalıp iskelesi m3/m2 m3/m2
5İş iskelesi m3/m2 m3/m2
6Tuğla Duvar m3/m2 m3/m2
7İç Sıva m2/m2 m2/m2
8Dış Sıva m2/m2 m2/m2
9Tavan Sıvası m2/m2 m2/m2
10Badana (iç) m2/m2 m2/m2
11Fayans - Seramik m2/m2 m2/m2
12Ahşap yapı + Karkas m2/m2 m2/m2
13Ahşap Pencere m2/m2 m2/m2
14Yağlı Boya m2/m2 m2/m2
15Ahşap Çatı, kiremit örtü (Toplam İnşaat Alanı Üzerinden)
Tek kat m2/m2 m2/m2
İki kat m2/m2 m2/m2
Üç kat m2/m2 m2/m2
Dört kat m2/m2 m2/m2
Beş kat m2/m2 m2/m2
16Metal Örtü (Toplam İnşaat Alanı Üzerinden)
Tek kat m2/m2 m2/m2
İki kat m2/m2 m2/m2
Üç kat m2/m2 m2/m2
Dört kat m2/m2 m2/m2
Beş kat m2/m2 m2/m2
17Mozaik Döşeme Kaplaması m2/m2 m2/m2
18Cam m2/m2 m2/m2

Örnek Olarak
Toplam alanı Betonarme karkas ve konut olan 1 m2 bir binanın metraj olarak hesaplanması gerekiyor ise;
Betonarme Betonu = x 1 = M3
Betonarme Demiri = x 1 = 51 ton
Betonarme Kalıbı = x 1 = 2 m2
Tuğla Duvar =x 1 = m3
Projeden metraj çıkarılması esas olmak üzere yaklaşık pratik kabuller
Tesviye Tabakası alanı = Mozaik döşeme kaplaması alanı 1 m3 Beton = m2 kalıp
Blokaj Alan = Grobeton Alanı = Mozaik Alanı Demirli Beton Hacmine =70 - 90 kg Demir
Kiremit Alanı = Ahşap Çatı Alanı Pencere doğrama alanının = %75 - 80 normal düz cam
Kiremit Alanı = Çatı Yalıtım Alanı Kapı Kanat alanının = %25’i buzlu cam
Tavan Sıvası = Tavan Kireç Badana Tüm Demirin = %40 - 45 ince
Badana Alanı = İç Sıva Alanı Tüm Demirin = %55 - 60 kalın
Pencere Yağlı Boya Alanı = Pencere Doğrama Alanı

Toplam İnşaat Alanı Nedir? İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır?

inşaat alanı hesaplaması yapan mimarlar

Herhangi bir bina alanının inşaat alanını belirlemek pek çok açıdan önemlidir. İster alıcı ister satıcı olun yaşam alanının sağlayacağı toplam metrekare alanını bilmeniz gerekir. Bunun için de elbette inşaat alanı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını verebilmek gerekiyor.

İnşaat taban alanı, bir binanın inşaatıyla ilgili maliyetleri önceden kestirmek ve bilmek için kullanılır. Çoğu konut ve ticari yapı için standart fiziksel değerler tasarlanırken yapının zeminde kapladığı alana ve kullanılabilir alana bakılır.

Bu alan bilgisi hem inşaat alanı zemininin hesabını hem de üzerine gelecek yapının kaplayacağı metrekare bilgisini verir. Temelde öncelik, hem yapının konumlanacağı parselin hem de üzerine getirilecek yapının hesaplanmasıdır. Hesaplamalar için emsal değerlerin de bilinmesi gerekir.

Çevredeki diğer yapıların büyüklüğü, katsayıları ve arazi genişliği genel görünüm hakkında ön bilgi sunar. Yapı inşasına başlamadan önce ruhsat sürecinin de doğru ilerleyebilmesi için tasarımda yapının zeminde alacağı metrekare alanı hakkında bilgi verilir.

İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır?

inşaat alanında duran mühendis

Herhangi bir inşaat alanına başlamadan evvel mimarların ölçüm prosedürlerini tam olarak bilmeleri kritik önem taşır.

Bir mülkün inşaat alanı, dış duvarların işgal ettiği alanı kapsayan zeminin belirlenmesiyle oluşur. Bu alan, AutoCAD çizimlerin yardımıyla bilgisayar üzerinde son halini aldıktan sonra inşaat alanına uygulanır.

Öncelikle inşaat alanında görmek istediğiniz özel alanları belirlemeniz gerekir:

  • Duvar alanı
  • Kat ve teras
  • Çatı alanı
  • Balkon
  • Bodrum kat veya kot
  • Veranda
  • Koridor alanı
  • Giriş holü
  • Merdiven ve merdiven örtüsü
  • Kaldırma için kaldırma şaftı
  • Banyo ve lavabo
  • Mutfak ve kiler
  • Depolama alanı
  • Kiler
  • Sıhhi tesisat için şaft alanı
  • Biçimli zemin
  • Garaj alanı

Yapı alanı hesaplanırken avlu ve iç bahçe gibi detaylar dahil edilmez. Hesaplamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için TAKS ve KAKS verilerinin de bilinmesi gerekir. TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur.

Örneğin; metrekarelik bir arsanın taban oturumu x 0,30 = m² olarak hesaplanır. Dolayısıyla bu arsa üzerine inşa edilebilecek yapının tabanı m² olabilir.
KAKS ise metrekarelik arsa üzerine inşa edebileceğiniz en geniş net inşaat alanını gösterir. KAKS ve TAKS değerlerinin birbirine çarpılmasıyla arsa üzerine inşa edilebilir alan ölçülür.

Kısacası yapı inşaat alanı hesaplaması toplam inşaat alanı ve brüt inşaat alanı olarak iki farklı şekilde yapılır.

Toplam İnşaat Alanı Nedir?

inşaat alanında ekskavatörler

Şantiye toplantılarına gitmek, malzeme sipariş etmek, ekibi koordine etmek ve diğer ihtiyaçlar için inşaata başlamadan evvel bazı hazırlıklar yapılır. Zira işçilik ve üretim aşamaları için parsel üzerinde toplam ne kadar alan üzerinde çalışmaların yapılacağının bilinmesi gerekir.

Konut alanının özellikle duvar dışında kalan net inşaat alanı olarak bilinen bölümlerini içeren toplam inşaat alanı, imar planında belirtilen emsal değer ile net parsel alan bilgisinin çarpılması sonucunda bulunur. Zemin inşaat alanı ve çatıya kadar hesaplanan alan toplam inşaat alanını verir.

Brüt inşaat alanı ise toplam inşaat alanı dışında emsal değer taşımayan alanların dahil edilmesiyle bulunan inşaat alanıdır. Bağımsız inşaat alanının duvarlar dahil alanı olduğu için yapı için belediyeye ödenen vergiler brüt alan üzerinden hesaplanır.

Genel olarak brüt alan yerleşim alanı içine yapılacak olan mülkün temel oturum alanını verir. Bu hesaplamaya dış duvar alanı da dahildir. Asıl oturum alanı bilgisini net alan bilgisi üzerinden alabilirsiniz. Bu hasaplamaya dış duvarların ölçüsü dahil edilmez.

Hesaplaması konusunda takip edilecek adımlar şunlardır:

  1. Yerleşim alanı özelliklerinin belirlenmesi
  2. Zemin inşaatı malzemesinin belirlenmesi
  3. Zeminin yerden ne kadar yüksek olacağına karar verilmesi
  4. Bodrum ve sığınma alanı yüksekliği
  5. Teras planı
  6. Diğer bina yerleşimleri ile sınır alanı hesaplanması

İnşaat Alanına En Fazla Kaç Kat İnşa Edilir?

inşaat

Arazi hesaplandıktan sonra azami yükseklik sınırının aşılmaması amacıyla inşaat alanına en fazla kaç kat yapılabileceği hususu belirlenir. Bu durum toplam inşaat alanının yapı taban alanına bölünmesiyle hesaplanır.
Taban Alan Katsayısı, yani TAKS bina oturum alanını verir. – – – – – arasında değişen bir değere sahip olan TAKS değerini arsa alanı ile çarparsanız zemin için yapabileceğiniz alan bilgisine ulaşırsınız.

Örneğin; m² arsanız için imar durum belgesinde belediye tarafından verilen TAKS değeri 0,20 -0,40 olursa her iki değeri de kullanabilirsiniz. – – – – – – – – oranları olarak belirlenen KAKS yani kat alanı kat sayısı bilgisi ile de imar parseli alanına kaç kat yapabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

  • Örneğin asgari ölçüde alan hesaplaması için, KAKS 1,5 TAKS 0,20 olsun;
    m² x 0,20 = m²
    m² x 1,50 = m²
    metrekare arazi için : = 7,5 kat yapabilirsiniz.
  • Örneğin azami ölçüde alan hesaplaması için, KAKS 1,5 TAKS 0,40 olsun;
    m² x 0,40 = m²
    m² x 1,50 = m²
    metrekare arazi için : = 3,5 kat yapabilirsiniz.

Prefabrik ve Konteyner Yapılarda Alan Hesaplaması

prefabrik yapı inşaatı

Konteyner ve prefabrik yapılar, inşaat maliyetlerini daha aşağı çekebilen hazır yapılardır. Modüler ve fonksiyonel yapılar olması gerekçesiyle çağımızda hayli popüler yapı türlerinden biri olan prefabrikler hızlı inşa edilebildiği için sıklıkla tercih ediliyor.

Bir konteyner için alan hesaplaması yapmak ise diğer yapılara nazaran daha kolaydır. Kurumsal iş yerlerinden kişisel ofislere ve evlere kadar pek çok alanda hazır hesaplanmış planları olduğu için hesaplama işlemleri daha kısa sürede halledilebilir.

Teknolojik gelişmelerin yapı inşa süreçlerine entegre edilmesiyle prefabrik ve konteyner yapıların alan ölçümü daha kolay yapılır.

4 adımda hazır yapı alan hesaplaması şu şekilde gerçekleştirilir:

1. Fabrikada Üretilen Yapının Seçimi

Konteyner ve prefabrik yapının arazi ölçülerine uygun olan boyutu hesaplanır ve kat istenirse katlı villa gibi seçenekler irdelenir.

Tek kat veya çift kat seçenek belirlendikten sonra yapının kapladığı brüt metrekare ve toplam metrekare ölçüleri yapı firmasından alınır. Projenin uygulanabilirliği için izin aşamalarına geçilir.

2. Arazi İzni

modüler yapı inşaası

Prefabrik yapı kurulumu yapılacak arazinin genel ölçümü yapılmalı ve araziye yapı koymak amacıyla gerekli izinlerin alınmış olması gerekir.

Arazinizin bağlı bulunduğu belediyeye gidip imar izni için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. İmar süreci ve yapınızın planı ile ilgili ruhsatı almanız durumunda inşaat aşamalarına geçebilirsiniz.

3. Zemine Beton Dökümü

Tercih ettiğiniz konteyner veya prefabrik yapıya göre arazi zeminine gerekli ölçümler yapılır. Eğer zemin düz ise direkt beton dökülerek yapı kurulumuna başlanır. Eğer zemin düz değilse öncelik araziyi düzlemek olacaktır.

4. Alan Hesaplaması

Gerekli izin belediyeden alındıktan sonra Villa Yapı konteyner seçeneklerinde yer alan birçok konteyner modeli arasından hobi evi, bağ evi, çiftlik evi, duş kabini, WC, büro, satış büfesi, katlı villa gibi pek çok alternatifle metrekare alanı belli hazır yapıları tercih edebilirsiniz.

Arazi alan ölçünüze uygun ölçülerde hazırlanan hazır yapı ölçülerinden size uyanı parsel alanında kullanabilirsiniz.

Bir yapı için hesaplanan toplam inşaat alanında sadece dairelerin net daire m²’leri değil, binaya dair her ayrıntı hesaplanır. Villa Yapı deneyimlerinden yola çıkarak yapınızın hesaplamalarını daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Prefabrik yapılar içinde en çok ilgi görenlerden biri de şantiye ve kamp alanları içine konulan prefabrik ofis ve yatakhanelerdir. Bu yapılar için zemin veya alan pek önemli değildir. Personel ihtiyaçları doğrultusunda geçici bir alan yaratabilirsiniz.

Fakat temel gereken uzun süre kalıcı konteyner ve prefabrik yapılar için belediyeden imar izni aldıktan sonra uygulama yapabilirsiniz. Estetik ve uyumlu bir görüntü ile çevreye ayak sağlayabilen depreme dayanıklı prefabrik ve konteyner yapılar uygun maliyetli olmasıyla cezbedicidir.

Tüm ayrıntıların sizler için hesaplandığı kullanıma hazır prefabrik ev, ofis ve yaşam alanları hakkında daha ayrıntılı bilgi için konteyner ve prefabrik yapı sektörünün lideri olan Villa Yapı firmasını tercih edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası