part time brütten nete / Maaş Hesaplama () - Brütten Nete / Netten Brüte Maaş Hesaplama

Part Time Brütten Nete

part time brütten nete

Brütten netemaaş hesaplaması asgari ücretin belli olması ile birlikte netleşti. Hem işverenler hem de çalışanlar için bürütten nete maaş hesabı kafa karıştıcı olabilmektedir.  Asgari ücretli çalışanlar için brüt maaş asgari ücrete göre hesaplanırken diğerleri için ise mevcut kazançları üzerinden brütten nete maaş hesap ediliyor.

Bu yazımızda brütten nete nasıl hesaplanır konusunda bilgi bulabilir, ayrıca asgari ücret için brütten nete maaş hesaplaması hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca maaşı brütten fazla olanlar için ise oranları esas alarak kendiniz brütten nete hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz.

brütten nete hesaplama

Yeni gelir vergisi düzenlemesine göre brüt ücreti asgari ücret olarak bildirilenlerden gelir vergisi kesilmiyor. Bu kişiler gelir vergisi kesintisi yapılmadığından asgari geçim indiriminden yararlanamayacak. Brütü asgariden bildirilen tüm çalışanlar için net asgari ücret yılında ,80 TL olacak.

Brüt geliri asgari ücret üzerinde olanlar için ise hesaplama yine eski sistemdeki gibi olacak. Bu kişilerden brütü aşan kısım kadar gelir vergisi kesintisi yapılacak ve yine kesilen bu gelir vergisi kesintisi esas alınarak bu kişiler asgari geçim indirimden de yararlanabilecekler. Brüt ücreti asgari ücretten bildirilenler için ise hesaplama adım adım şöyle olacak;

  • Brüt ücret üzerinden her durumda %14 SGK payı ve %1 işsizlik prim payı kesintisi olacak.
  • Brüte kadar olan kısım için gelir vergisi kesintisi olmayacak.
  • Brütü aşan kısım kadar gelir vergisi kesintisi yapılacak ve kişi evli ise ve çocuk varsa yararlanma hakkı olan oran üzerinden gelir vergisinden asgari geçim indirimi sağlanacak.

Bürütten nete maaş hesaplaması

01 Ocak tarihi itibariyle brütten nete maaş hesabı asgari ücret üzerinden aşağıdaki gibi olacaktır.  Brütten nete tablo hesaplanırken brüt asgari ücret esas alınmıştır.

Brüt asgari ücret₺,00
SGK Payı ( %14)₺,12
İşsizlik primi ( %1)₺,08
Kesintiler toplamı₺,20
Net asgari ücret₺,80
  • Emekli çalışan için maaş emekli brütten nete hesaplama ve brütten nete prim hesaplama konusunda ayrıntılı bilgi için hemen brütten nete emekli maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Asgari ücretin işverene maliyeti hesaplaması

01 Ocak tarihi itibariyle asgari ücretin işverene maliyet hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Brüt asgari ücret: ₺,00
İşveren payı ( %15,5)₺,24
İşveren işsizlik primi ( %2)₺,16
Toplam maliyet₺,40

Brüt maaş nedir?

Çalışanın bordrosunda yer alan ve aynı zamanda prime esas kazanç olarak da adlandırılan brüt maaş hiç bir yasal kesinti yapılmamış olan maaştır.

Brütten nete maaş hesaplama formülü

Yukarıda asgari ücret üzerinden brütten nete maaş hesaplama nasıl yapılır konusunda ayrıntılı olarak bilgi verdik. Tabi prime esas kazancı asgari ücretin üzerinde olanlar ise brütte nete maaş hesaplama formülünü araştırmaktalar. Brüt net maaş hesabı formülü kısaca aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Normal çalışan için burutten nete hesaplama formülü= Brüt Asgari Ücret -( %14 SGK Payı+%1 İşsizlik Primi+%15 Gelir Vergisi+%07,59 Damga Vergisi)= Agi hariç net asgari ücret.
  • Brütten nete maaş hesaplama emekli formülü⇒ Brüt Asgari Ücret -( %7,5 SGK Payı+%15 Gelir Vergisi+%07,59 Damga Vergisi)= Agi hariç net asgari ücret.
Brüt maaş ne demek?

Brüt maaş SGK primi, işsizlik sigortası primi ve vergi gibi yasal kesintilerin düşürülmediği ücret olarak tanımlanır.

Saatlik Ücret Nasıl Hesaplanmalıdır?

Ekonomik yönden ücret, üretimde kullanılan bedensel ve düşünsel insan gücünün karşılığı ve emeği üretimde kullanabilmek için ödenen bir bedel olarak tanımlanmaktadır. Anayasa’mızın maddesine göre; “Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları ise uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır”  denmiştir.

Ödenme Koşullarına Göre Ücret Çeşitleri

Ücret, işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesi ile belirlenmekte olup, ödenecek ücretin türü sayılı İş Kanunu’nun maddesinde açıkça ifade edildiği üzere zamana, parça başına, akort, götürü ve yüzdelere göre ücret olarak ödenebilmektedir. Yazımızda, oldukça karmaşık hesaplama olarak görünen saatlik ücretle ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

Saatlik Ücret

Çalışanların fiili olarak çalışmış oldukları her saat başına belirtilen saatlik ücretin çarpımı ile ödenmektedir. Ücret dönemi içerisinde çalışmış olduğu toplam saatin belirlenen saat ücreti çarpımı ile hesaplanmaktadır.

Saatlik Ücretinin Hesaplanması

Kural olarak hesaplamalar brüt ücret üzerinden yapılır.

Ücret aylık olarak belirlenmesi halinde günlük ücret, aylık ücretin 30’a bölünerek bulunur.

İşçinin aylık ücreti 30’a bölünür. Çıkan rakam 7,5’a bölünür. Sonuç işçinin bir saatlik ücretidir.

Örneğin TL maaşla çalışan işçinin saatlik ücreti /30/7,5=13,33 TL’dir.

Özetle; İşçinin aylık ücreti ’e bölünür. İşçinin saatlik ücreti bulunmuş olur.

Örnek: /=13,33

Fazla çalışma iş kanununa göre, işçinin haftalık 45 saatin üzerinde çalışılması halinde yapılan her bir saatlik fazla mesai için 1,5 saatlik ücret tutarında fazla mesai ödenmesi gerekir.

Fazla mesai ücretini hesaplamak için ücretin ’e bölünüp çıkan sonuç 1,5 ile çarpılarak 1 saatlik ücreti tutarında fazla mesai karşılığı bulunabilir.

Saatlik ücretle çalışanlarda genel tatil ve hafta tatili günü ücretinin hesaplanması

sayılı İş Kanunu’nun maddesinde Ücret Şekillerine Göre Tatil Ücreti başlığında İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir denir ve saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedi buçuk katıdır hükmü yer alır.

Yani saat ücreti üzerinden çalışanlar genel tatil ve hafta tatili günü ücretlerini, brüt birim saat ücretinin 7,5 katıdır.

Haftalık çalışma saatinin saat çalışılması hesaplamayı değiştirmemektedir.

sayılı Kanun’un maddesinin 2. fıkrasındaki; “Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükmü ile aynı Kanun’un maddesindeki, “Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.” düzenlemesi dikkate alındığında, hafta tatili ve Genel Tatil günü için işçilere 7,5 saatlik ücret ödemesinin yapılması gerekmektedir.

İşveren tarafından çalışılmayan hafta tatili günü ücreti bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir saatlik çalışma süresini hafta tatili öncesinde 6 gün içinde tamamlanmasında veya 45 saatlik çalışmayı haftanın 5 gününde 9 saat çalışarak tamamlanması halinde 7.  günde 24 saatten az olmamak kaydıyla hafta tatili verilmelidir.

Çalışanların cumartesi günü çalışılması gereken 7,5 saatlik çalışma süresi hafta içi 5 gün içinde 9 saat çalışarak tamamlamaları durumunda hafta içi 5 gün içinde yapılan 7,5 saatlik ek çalışmaya karşılık cumartesi günü ücretli hafta tatili yapabilir.(7,5+1,5=9*5=45 saat)

Haftada 45 saat çalışan işçi için;

Ay içinde 4 gün hafta tatili (Pazar) varsa 26*7,5= saatlik ücret + 4*7,5=30 saatlik tatili karşılığı olmak üzere toplam +30= saatlik ücret ödenmelidir.

31 çeken aylarda haftada 45 saat çalışan işçi için;

Ay içinde 5 gün hafta tatili (Pazar) varsa 26*7,5= saatlik ücret + 5*7,5=37,5 saatlik tatili karşılığı olmak üzere toplam +37,5=,5 saatlik ücret ödenmelidir.

Saatlik ücret ile çalışanlarda fazla mesai hesaplaması

Saat ücreti ile çalışanların fazla mesai hesaplaması, hizmet sözleşmeleri ile belirlenen brüt saatlik ücretleri esas alınır.

Saatlik çalışanların fazla mesai ücretinin hesaplanmasında haftada 45 saat ya da 40 saat çalışılmasının bir önemi bulunmamaktadır.

Fazla mesai işçinin haftalık 45 saatlik çalışma süresinin aşıldığı süredir. İşçinin fazla çalışması zamlı olarak ödenmesi gerekir. Zamlı ücret yapılan her bir saatlik fazla çalışmaya karşılık 1,5 saat yani %50 zamlı ücret alınmasıdır. Bu oran  %50 İş Kanunun öngördüğü alt sınırdır.

İşveren isterse daha fazlasını % zamlı olarak da ödeme yapabilir.

Fazla mesai hesaplanırken ilk önce işçinin bir saatlik ücreti bulunmalıdır.

Hesaplama formülü

Fazla mesai süresi X saatlik ücret X 1,5 veya fazlası

Örneğin; Hafta sonu 20 saat fazla mesai yapan işçinin maaşı TL olsun

/= TL saatlik ücreti

Fazla mesai ücreti= 20*15,11*1,5=,30 TL

Haftalık çalışma süresi ne kadardır

İş Kanunu işçinin çalışma süresini temel olarak haftalık olarak belirlemiştir. Taraflarca daha azı belirlenebilir. İş Kanununa göre işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu yöntemde çalışanın hafta tatilini hak edebilmesi için haftalık çalışması zorunlu olan 45 saati tamamlamış olması gerekmektedir. İşveren bu süreyi günlük 11 saat aşmamak kaydıyla, haftanın dilediği günlerine dağıtılabilir.

Yine kanunda işçiye haftada en az 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi gerektiği, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölünerek uygulanması gerektiği belirtilmiştir.

Saatlik ücretle çalışanların prim günleri nasıl hesaplanır?

Saatlik ücretle çalışan sigortalıların prim günleri çalıştıkları saatlerin güne çevrilmesi yolu ile belirlenmektedir.

Ay içinde çalıştığı toplam saat, iş kanunu gereğince günlük çalışma süresi olarak uygulanan 7,5’a bölünerek bildirilecek prim günü sayısı bulunur. Bu işlem sırasında kesirli çıkan sayılar yukarı yuvarlanmaktadır.

Örneğin, ay içinde saat çalışmış olan bir sigortalı için “/7,5=20,

21 gün üzerinden sigorta primi ödenmelidir

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası