beykoz gezi rehberi / Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Yer Listesi

Beykoz Gezi Rehberi

beykoz gezi rehberi

Beykoz

BEYKOZ GEZİ REHBERİ

Boğaz’ın en güzel manzaralarından birine sahip olan Beykoz, İstanbul’un incisi olarak bilinir. Mavinin ve yeşilin buluşma noktası olan Beykoz tarihi yalıları ile ünlüdür. Tarihi MÖ ’lü yıllara uzanan Beykoz’un bilinen ilk ismi Amikos’tur. Farsçada köy anlamına gelen kos sözcüğü ile Türkçe bey sözcüğünün bir araya gelmesi ile oluşan Beykos ismi zamanla Beykoz’a dönüşerek bugünkü halini almıştır. Osmanlı Devleti zamanında padişah ve vezirlerinin av köşklerine ev sahipliği yapan Beykoz tarihte av merkezi olarak da bilinmektedir. İlçede Akdeniz iklimi ile birlikte Karadeniz iklimi de hakimdir. Kestane, gürgen, meşe, kızılağaç ve kayın ağacı başta olmak üzere doğal bitki örtüsü ile kaplı olan Beykoz, İstanbul’un adeta akciğeridir. 45 mahallesi bulunan Beykoz’da yaklaşık kişi yaşamaktadır. 

Beykoz Nerededir?

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Beykoz Kocaeli Yarımadası’nın doğusunda yer alan bir ilçedir. Batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Üsküdar, Ümraniye ve Çekmeköy ile komşu olan Beykoz şehrin kuzey kesiminde yer almaktadır. 

Beykoz’a Nasıl Gidilir?

Beykoz’a kara yolunun yanı sıra deniz yolu ile de ulaşım mevcuttur. Kadıköy rıhtım ve Üsküdar’dan kalkan dolmuşlar ve otobüsler ile Beykoz’a ulaşım sağlayabilirsiniz. 15 Beykoz-Üsküdar, 15F Beykoz-Kadıköy, A Beykoz-Mecidiyeköy otobüsleri ile ulaşabileceğiniz Beykoz’a Yeniköy’den kalkan teknelerle de gelebilirsiniz. İlçeye ulaşım için Beykoz-Üsküdar şehir hattı vapurunu da tercih edebilirsiniz. Beykoz Sabiha Gökçen Havalimanı’na 45 kilometre mesafededir. E11 Sabiha Gökçen-Kadıköy otobüsüne binip Kadıköy rıhtımdan kalkan Beykoz dolmuşları ile ilçeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Beykoz Gezilecek Yerler

 Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle öne çıkan Beykoz’da Yuşa Tepesi’ne uğrayabilir, Çamlıca’dan sonra İstanbul’un en büyük ikinci tepesinde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Hz. Yuşa Türbesi’ni de ziyaret edebileceğiniz Yuşa Tepesi Boğaz manzarasını en güzel seyredebileceğiniz yerler arasındadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan İshak Ağa Çeşmesi, Beykoz’da ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasındadır. Osmanlı Dönemi’ne ait motifleri ile dikkat çeken İshak Ağa Çeşmesi ile birlikte Beykoz Merkez Camii yüzyıldan bu yana ibadete açıktır. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Yoros Kalesi, Boğaz manzarasını izleyebileceğiniz bir diğer tarihi yapıdır. Kalenin yanında bulunan kafede eşsiz manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilir ve dinlenebilirsiniz.

İstanbul’un önemli yapılarından biri olan Beykoz Kasrı’nı ziyaret edebilir, yeşillikler içerisindeki Beykoz Korusu’nda vücudunuza oksijen depolayabilirsiniz. En güzel mesire yerlerinden biri olan Mihrabad Korusu’nda doğanın tadını çıkarabilir, bahar ve yaz aylarında birçok İstanbullunun uğrak noktası olan Polonezköy’de yürüyüş yapabilir, Anadolu Kavağı’nda tadına doyulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Pazar gününüzü Riva’ya ayırarak Riva Deresi kenarında piknik yapabilir, yaz aylarında Riva Plajı’nda denize girebilirsiniz. Beykoz’a geldiğinizde İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan Kanlıca’ya uğramayı sakın unutmayın. Küçüksu Kasrı, Hidiv Kasrı, Anadolu Hisarı, Anadolu Feneri, İskender Paşa Türbesi, Kırklar Baba Türbesi Beykoz gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Beykoz’da Ne Yenir?

Beykoz’da her damağa hitap eden lezzetler bulmanız mümkündür. Gerek Türk gerek dünya mutfaklarının eşsiz tatlarını Beykoz restoranlarında deneyebilir, midenizi şenlendirebilirsiniz. Beykoz’da her mevsim taze balıkların tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz Boğaz’a nazır dilerseniz daha salaş restoranlarda balık keyfi yapabilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Yakamoz Restaurant, Balıkçı Abdullah, Uskumru Restaurant, Taç Balık Restaurant Beykoz’da deniz ürünleri ile öne çıkan restoranlar arasındadır. Anadolu Kavağı’nda yer alan Kavak Doğanay Restaurant ve Kavak Baba Restaurant’ta tadına doyulmaz Boğaz manzarası eşliğinde balığınızı yiyebilir, rakınızı yudumlayabilirsiniz. Bayramoğlu Döner’de kebap ziyafeti çekebilir, Riva Sadık Baba’nın Yeri’nde sevdiklerinizle mangal keyfi yapabilirsiniz. Anadolu Hisarı ve Polonezköy’de kahvaltı ile güne başlayabilir, kile damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakabilirsiniz.

Beykoz’da Konaklama

İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Beykoz’da Boğaz’a nazır bir otelde konaklayabileceğiniz gibi yeşillikler içerisindeki otelleri tercih ederek kuş sesleri eşliğinde güne merhaba diyebilirsiniz. Tarihi bir Osmanlı yalısı olan Ajia Otel Beykoz’un en lüks otelleri arasındadır. Kanlıca’da yer alan otelde deniz manzarasına karşı uyanabilir, lüks ve konforu sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Park Inn By Radisson İstanbul Asia, Taşlıhan Butik Otel, Bilek Boutique Hotel, Beykoz’da konaklayabileceğiniz lüks otellerden birkaçıdır. Şehrin gürültüsünden birkaç gün de olsa uzaklaşmak için Beykoz’un saklı cenneti Polonezköy’deki otelleri tercih edebilirsiniz. Santa Roza Butik Otel, Miranda Garden Hotel, Green House Garden Park en çok tercih edilen Polonezköy otellerindendir. Keyifli bir hafta sonu kaçamağı için Riva’s Club’ta konaklayabilir, doğa ile baş başa kalarak kafa dinleyebilirsiniz.

Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Yer Listesi

İstanbul’un en güzel yerlerinden bir tanesi olan Beykoz’da, görebileceğiniz birbirinden etkileyici tarihi ve doğal mekanlar yer almaktadır. Siz de İstanbul’un en güzel yerlerini gezmek istiyorsanız bu listede yer alan mekanlara mutlaka uğramalısınız.

Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Tarihi kasırlar, ihtişamı ile hala ayakta duran kaleler, kasırlar ve deresi ile Beykoz her zaman görenleri büyüleyecek eşsiz bir lokasyona sahip. Gelin bu güzel yerleri yakından tanıyalım.

Kısa bilgi: Anadolu yakasında gezilecek yerler için oluşturduğumuz detaylı bir gezi yazımızda mevcut, bu gezi listemize de bir göz atmanızı öneririm.

1. Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı, Boğaziçi Anadolu kıyısında bulunan ünlü balıkçı semtlerinden bir tanesidir. Küçük ve şirin bir sahil semti olarak bilinen Anadolu Kavağı’nda birbirinden farklı lezzetleri sizlere sunan birçok balıkçı mekanı yer almaktadır.

Anadolu Kavağı’nda gerçekleştirebileceğiniz en güzel aktivitenin eşsiz doğa manzarasının karşısında ve boğaz eşliğinde balıkçı restoranlarında muhteşem deniz ürünleri yemek olacaktır. Anadolu Kavağı’na ulaşım için Eminönü’nden kalkan vapurları tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem boğaz turu yapabilir hem de Anadolu Kavağı’nın güzelliklerini yakından görebilirsiniz.

2. Yoros Kalesi

Güçlü tarihi ile bilinen Yoros Kalesi, Anadolu’da yer alan en güzel kaleler arasındadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir kale olan Yoros Kalesi’nin bazı bölümlerinde çökmeler oluşmuştur. Ancak yine de kalenin büyük bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Anadolu Yakası’nda İstanbul’un Beykoz ilçe sınırları içerisinde bulunan Yoros Kalesi Karadeniz girişinin Doğu kısmında yer almaktadır. Köklü bir tarihe sahip olması nedeni ile dikkat çeken Yoros Kalesi, Bizans döneminin önemli bir mimari göstergesidir.

3. Küçüksu Kasrı

Zarafeti ve güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken Küçüksu Kasrı, yüzyılda inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu yapılarının bir çoğunda katkısı bulunan Nigoğos Balyan tarafından yapılmış bir kasırdır. Dolmabahçe Sarayı’nın iç mekanından sorumlu olan Sechan tarafından iç dekorasyonu gerçekleştirilmiş olan kasır, etkileyici bir güzelliğe sahiptir.

Yığma teknikleri ile inşa edilmiş olup tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Tarih boyunca birçok diplomatik kabulün adresi olmuş olan Kasır aynı zamanda günümüzde de tarihi olarak büyük bir ilgi görmektedir. Cumhuriyet döneminde de ilgi görmüş olan Küçüksu Kasrı, Atatürk’ün kısa süreli dinlence mekanı olarak kullandığı bir yerdir. yılında ise müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

4. Göksu Deresi

İstanbul’un en etkileyici doğal güzellikleri arasında yer alan Göksu Deresi, tarihi açıdan da son derece köklüdür. Göksu, Yeni mahallesi ve Anadolu hisarı ile Marmara Denizini çevreleyen bir boğaz semti olarak bilinmektedir. Küçüksu ve Göksu derecelerinin arasında yer alan semt İstanbul’un en güzel mesire alanlarından bir tanesidir.

Tarih boyunca padişahlarında sık sık dinlenme yeri olarak kullandığı Göksu Deresi, Küçüksu Kasrı’na gelen padişahların en uğrak noktasıydı. Özellikle 4. Murad, buraya en fazla gelen padişah olarak bilinmektedir.

5. Anadolu Hisarı

Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı, Göksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde bulunmaktadır. Yaklaşık metrekarelik bir alanında üzerinde bulunan Anadolu Hisarı, metre mesafelik, boğazın en dar noktasına inşa edilmiştir.

Yıldırım Beyazıt tarafından Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile surlardan meydana gelmektedir. Tarihi açıdan son derece önemli olan hisarda, ilk yapıldığında giriş kapısı bulunmuyordu. Bu nedenle girmek için asma köprü kullanılmıştır. Günümüzde bazı bölümleri yıkılmış olan hisarın ortadan ise yol geçmektedir.

6. Çubuklu Sahili

Anadolu Yakası’nda yer alan ve mutlaka görmeniz gereken bir diğer doğal güzellik şüphesiz ki Çubuklu Sahili’dir. Boğaziçi köylerini andıran bir yapısı olan Çubuklu, son derece muhteşem bir sahil semti olarak bilinmektedir.

Bizans döneminde huzur anlamına gelen Eirenaion olarak adlandırılan Çubuklu’nun tarihi ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Hidiv Kasrı ile ünlü olan Çubuklu’yu ziyaret ettiğinizde bu kasra da gitmeyi unutmayın.

7. Beykoz Korusu

Abraham Paşa Korusu olarak da bilinen Beykoz Korusu, İstanbul Boğazı’nın sırtlarında ve Beykoz ile Paşabahçe arasında bulunmaktadır. Yaklaşık hektarlık bir alan üzerinde yer alan koru, Boğaz’a bakan yamaçlardan başlamakta ve Riva’ya kadar uzanmaktadır.

Doğal ormanlar ile bütünleşerek eşsiz bir görünüme sahiptir. Abraham Paşa mülkiyetinde olduğu dönemde Fransız bahçe uzmanlarınca düzenlenmiş olan koruda kuşhaneler, havuzlar ve köşkler bulunmaktadır. yılına kadar içerisinde küçük bir tiyatro bulunmaktaydı. Koru, günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aittir ve halk ziyaretine ise açıktır.

8. Beykoz Cam ve Billur Müzesi

Osmanlı döneminden beri faaliyet gösteren Beykoz Cam ve Billur müzesi adını, dönemindeki en önemli cam fabrikalarından bir tanesi olan fabrikadan almaktadır. Cam ve Billur müzesi yaklaşık olarak dönümlük bir arazinin üzerinde konumlanmıştır. Müzedeki tarihi bina, mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdası olarak bilinen Abraham Paşa tarafından yapılmıştır. yüzyılın özelliklerini mimari olarak taşıyan müze son derece eşsiz ve etkileyici bir görünüme sahiptir.

9. Hidiv Kasrı

Hidiv Kasrı, Çubuklu’da bulunan tarihi bir yapıdır. yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından Delfo Seminati’ye yaptırılmış olan Hidiv Kasrı, genel olarak art nouveau tarzında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin yanı sıra batılı tarzda da birçok örneğin bulunduğu kasrın ana girişinin tam orta kısmında ihtişamlı bir çeşme bulunmaktadır.

Bu çeşmenin tavanı çatıya kadar yükselmektedir. Turistik açıdan son derece dikkat çekici bir yapıda olan Hidiv Kasrı’nı mutlaka yakından görmelisiniz.

Cemile Sultan Korusu

İstanbul’un eşsiz manzarasını gözler önüne seren Cemile Sultan Korusu, günümüzde İstanbul Ticaret Odası tarafından yönetilmektedir. Çeşitli çevre düzenlemeleri ile yeni ağacın dikildiği koru, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile ilgi görmektedir. Koruda çeşitli kurumsal ve bireysel organizasyonlar düzenlenmektedir.

Bunun yanı sıra basketbol sahası, yüzme havuzu, restoran, kafe ve tenis kortu gibi çeşitli sosyal mekanlarda korunun içerisinde yer almaktadır. İstanbul Ticaret Odası üyeleri rezervasyon ile restoran ve kafeleri kullanabilmektedir. Diğer aktivitelerde yararlanılabilmesi için ise bireylerin tesise üye olması gerekmektedir.

Sizin de, &#;Beykoz’da görmeniz gereken 10 yer&#; listemize eklenmesini istediğiniz farklı yerler var ise bize mutlaka yorum olarak yazın. :)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir