hamilelikte alerji ilacı kullanan var mı kadınlar kulübü / Gebelikte alerji ilaci kullananlar | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Hamilelikte Alerji Ilacı Kullanan Var Mı Kadınlar Kulübü

hamilelikte alerji ilacı kullanan var mı kadınlar kulübü

Quercetin: Alerji İçin En Doğal Çözüm

Quercetin nedir? Ne işe yarar? bu yazımızda anlatacağız.

Quercetin (Kuersetin) Nedir? Ne işe Yarar? Covid19’da Faydalı Mıdır?

Quercetin doğada birçok meyvede ve sebzede bulunan ancak kıymeti tam olarak bilinmeyen doğal bir ağrı kesici, antienflamatuar (enflamasyon karşıtı) maddedir.

En çok bilinin ve bu maddeyi meşhur kılan özelliği antialerjik ve anti astmatik oluşu olsa da aslında bilinmeyen birçok özelliği de yapısında bulundurmaktadır. Allerjik durumlarda klasik antihistaminik ilaçlar kullanmaktayız, Quercetin antihistamiik özelliğiyle doğal bir alerji tedavisi olarak kullanılabilmektedir. Solunum yollarında oluşan alerjik reaksiyonlara karşı oldukça etkili olmakla birlikte, herhangi bir yan etkisi de bildirilmeyen oldukça masum bir maddedir. Ancak ben bu yazımda kuercetin’in alerji ve astım hastalarında kullanımının yanı sıra bilinmeyen özelliklerine değinmeye çalışacağım.

Quersetin kan basıncını dengeleyerek kalp damar hastalıklarında oldukça değerlidir. Sağlıklı bir cilt oluşumuna katkı sağlar. Stres ajanlarına karşı da koruyucu bir özellik sağlamaktadır.

Peki Quersetin’i En Doğal Nasıl Alabiliriz?

Quercetin&#;in daha çok mor renkli sbze ve meyvelerde bulunduğu görülür. Örnek olarak mor soğan, kırmızı elma ya da şalgamı verebiliriz. Elma kabuğunda bol miktarda kuercetin bulunur. Bu nedenle için elmayı soymadan yemenizi öneririm. Mor sebze ve meyvelerin haricinde brokolide de yüksek miktarda bulunur.
Quercetin en çok soğanda bulunur. Soğanla birlikte kuşkonmaz, vişne, çilek, kiraz, elma, domates gibi mor-kırmızılı renkli sebze ve meyvelerde, aynı zamanda yeşil çayda da bol miktarda kuarsetin var diyebiliriz. Tabii ki bu sebze ve meyvelerde bulunan kuarsetin miktarı, ürünün ne kadar doğal, organik ve mevsiminde yetiştirildiği ile doğru orantılıdır.

Peki Meyvelerde ve Sebzelerde Bulunan Quercetin İhtiyacımızı Karşılar Mı?

Eğer herhangi bir sağlık problemimiz veya şikayetimiz yoksa, sağlıklı yaşamı sürdürebilmek için doğal meyve sebzeler tüketerek elde edeceğimiz Quercetin yeterli olacaktır. Beslenme ile günlük ortalama kuercetin alımımız mg arası değişmektedir. Ancak hastalık belirtileri gösteriyorsak maalesef sadece meyve ve sebze tüketerek ihtiyacımız olan kuercetin düzeyine ulaşamayız.

Kursetin’in anti diyabetik, antienflamatuar, antioksidan, Alzheimer karşıtı, antimikrobiyal ve birçok kanser türü için de antikanserojen etkileri çalışmalarla gösterilmiştir. (1)
Serbest oksijen radikallerini azaltarak artritlerde ve yara iyileşmesini hızlandırarak, kalıcı izlerin oluşmasını engellediği gösterilmiş.
Alerjik etkisiyle alakalı çok fazla çalışma olup, cilt ve solunum yolları alerjilerinde çok etkilidir. Anti alerjik etkisini iki ana immünolojik yolak (IL4 ve Th1/Th2 dengesini sağlayarak) oluşturmaktadır. (2)
Vücudumuzda enflamasyonu başlatan ana yolu bloke ederek, enflamasyon sürecini bastırmaktadır.

Bilindiği üzere diyabet ve insülin direnci de vücudumuzdaki kronik enflamasyonun bir sonucu olduğu için kuercetin bu hastalıklarda da oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. (3)

COVİD19 Enfeksiyonunda Ne Kullanmalıyız?

Son zamanlarda ise en çok sorulan soru COVİD19 enfeksiyonunda ne kullanmalıyız? Nasıl korunmalıyız? Klasik tıbbi tedavilerin dışında ne kullanmalıyız sorusuna?

Quercetin’in Covid19 enfeksiyonunda da etkinliği hem antieflamatuar yolağı kullanması hem de pıhtılaşmayı engelleyerek hastalığın ciddi boyuta ulaşmasını engellediği gösterilmiş. (4) Kuarsetin aynı zamanda virüsün vücuda bağlanmasını engelleyerek, virüsün hücre içine girmesini engelliyor.

Aynı zamanda çinko ile birlikte kullanılması durumunda da çinkonun hücre içine girişini arttırarak, vücudumuzun çinkodan daha fazla faydalanmasını sağladığı gösterilmiş.

Herhangi bir hastalık durumunda, doktor kontrolünde olmak kaydıyla 3 ay süreyle günlük ile mg Kuarsetin kullanımı başta alerji olmak üzere birçok şikâyetlerinizin gerilemesine katkıda bulunacaktır.

Yan etkileri çok masum ve geçici olmakla birlikte, 3 aydan daha uzun süreli ve mg’dan daha yüksek dozlarda kullanımda kanama zamanını uzatmaya bağlı olarak ciltte morluklar olabileceği rapor edilmiştir. Bundan dolayı mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

Amerika’da yapılan bir çalışmada Otizmli çocukların beyin saplarında mast hücre yoğunluğunda artma görülmesi üzerine kan beyin bariyerini geçen bir madde olduğu için otistik çocukların tedavisinde Quercetin denenmiş ve şikayetlerde azalma olduğu rapor edilmiş.

1) funduszeue.info

2) funduszeue.info

3) funduszeue.info

4) funduszeue.info

Dr. Mürsel Yavuz ‘un kaleminden.


Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hamilelerde D vitamini kullanımını anlattı.

 

  • Covid ile birlikte D vitamini neden bu kadar önem kazandı?

D vitamininin, kalsiyum metabolizmasındaki bilinen fonksiyonları dışında, immünmodülatör, anti-enflamatuar ve endokrin fonksiyonları vardır. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunudur. Vitamin D takviye programları yeterli görünmemektedir. Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de yüzde oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde etkilediği biliniyor. D vitamini desteğinin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle pandemi döneminde D vitamini düzeyini 30 ng/ml’nin üzerinde olmasını arzu ederiz. D vitamini takviyesinin hastalığı geçirmemize engel olmaz ancak hastalıkla savaşırken daha güçlü olmamızı sağlar. Pandemi döneminde evlere kapandığımız, daha az güneş ışınına maruz kaldığımız için D vitamini seviyelerimizin daha da düştüğünü varsayabiliriz. 

 

  • Besinlerde de D vitamini var mıdır?

D vitamininin en önemli kaynağı UV ışınlarıdır. Kolesterol türevi bir steroid hormondur. % 95’i ciltte sentezlenir. Diyetle alınan formları: D2 ve D3’ dür. D2: bitkisel, ergokalsifero, D3: hayvansal, kolekalsiferol.  D3,D2’den 3 kat daha potentdir. D2: yosun, mantar ve D3: balık, süt, yumurta, karaciğerde bulunur. Balık olarak en çok somon ve ringa balığında D vitamini bulunur. Süt ve süt ürünlerinin ve yumurtanın düzenli tüketilmesi gereklidir. Ayrıca haftada en az 2 kez balık tüketilmesine özen gösterilmelidir.

 

  • D vitamini yaz-kış alınır mı?

Yazın yeterince güneşleniliyorsa alınmasına gerek yoktur. Güneşlenme öğlen - saatleri arasında yapılmalıdır. Beyaz tenliler 15 dk, esmer tenliler ve obezler 30 dk güneşlenmelidir. Ciltte krem olmamalıdır. Güneşlenmenin en güzel ve doğal şekli deniz kumunda yapılır. Bunu yapanlar kışın o sene hastalanmadığını anlatırlar. Eğer güneşlenme imkânı yoksa veya mevsim kış ise 2 tür doz ayarı yapılır:

Cilt rengi (renk koyulaştıkça risk artıyor),  obezite, düşük gelir grupları, kuzey bölgeleri, yüksek rakımlı soğuk alanlar, kış ve ilkbahar ayları, kapalı alanlarda çalışanlar Vitamin D yetersizliği için yüksek risk grubundadır.  D vitamini sentezinin azaltan nedenler ise: 

  • Hava kı̇rlı̇lı̇ği (UV maruzı̇yetı̇nı̇ azaltabilir)
  • Cilt kanseri̇ korkusu nedeniyle güneşe çıkmama, yüksek koruma faktörlü̈ güneş̧ kremleri
  • Kapalı mekânlarda çalışma
  • Kapalı giyim tarzı
  • TV, Bı̇lgı̇sayar gibi kapalı alan aktı̇vı̇telerı̇nde artış̧
  • Gebelik nedeniyle açık hava aktı̇vı̇telerı̇nde kısıtlılık

En iyi vitamin D sentezi öğle saatlerinde ve güneş̧ kremi olmaksızın sağlanır. Öğlen saati 30 dk güneşlenme ile 10 IU vit D sentezlenir. Beyaz tenli kişilerde 50 IU’ye kadar çıkabilir.

 

  • Hamilelerde D vitamini eksikliği nelere yol açar?

Temel fonksiyonu kalsiyum dengesi sağlamasıdır.  Bunun yanında immun sistem,  hücre çoğalması, hücresel farklılaşma ve endokrin birçok görevi de vardır. Gebelikte ise, immun tolerans sağlar ve fetüsün atılmasını engeller, ayrıca antimikrobial etkinlik gösterir. D vitamini eksikliğinde bakteriyel vaginozis sık görülür. Gebelikte D vitamini etkisi ile anne bağırsağından kalsiyum emilimi %35 artar.  Vitamin D seviyesi düşük anneden doğan bebek, riketse (raşitizm) yatkın oluyor. Eksikliğinin erken doğum ve düşük doğum ağırlığına yol açtığı çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Eksiklik var ise doğan bebeklerde ileri dönemlerde öğrenme ve bellek problemleri yaşandığı görülmüştür. VitD, pankreatik β hücreleri uyararak insülin sekresyonunu düzenlemede ve insülin direncini azaltmada etkilidir. VitD antienflamatuar etkinliği ile metabolik sendrom ve DM daki enflamasyon sürecinde rol oynuyor olabilir. Vitamin D yetmezliği (

Fluoksetin Nedir?

Fluoksetin, seçici serotonin geri alım inhibitörü olarak bilinen antidepresan ilaç grubuna dahildir. Depresyon tedavisinde, obsesif kompulsif bozuklukyeme bozukluğu tedavisinde kullanılır. Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan bu ilaç, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target gibi ilaçların içinde antidepresan madde olarak bulunur.

Fluoksetin Kullanımı Yan Etkileri

Aşağıda belirtiler özellikler ve kullanım talimatları fluoksatin içeren ilaçların tamamı için geçerlidir.

Bir Makale Önerisi : Essitalopram Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Fluoksatin etken maddeli ilaçlar depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, adet öncesi sendromu (pms), yeme bozukuğu (blumia) tedavisinde kullanılır. Fluoksatin içerikli antidepresan kullanımı, duygu durumunuzu yükseltir, enerji düzeyinizi artırır. Günlük yaşam işlevlerini sürdürebilmenize, işlerini yapabilmenize yardımcı olur. Korkularınızı, endişelerinizi, istenmeyen düşüncelerinizi azaltır. Günlük yaşam içinde tekrarlı olarak yaptığınız yıkama, sayma, kontrol etme gibi davranışları gerçekleştirmenize sebep olan dürtüyü azaltabilir. Adet öncesi (premenstrüel) dönemde görülen sinirlilik, gerginlik, iştah artışı ve depresyon gibi semptomları azaltabilir. Blumia nevroza hastalığında görülen aşırı yeme ve kusma durumlarının kontrolünde faydalı olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu ve buna bağlı gelişen uyku bozuklukları (narkolepsi, katapleksi) tedavisinde kullanılabilir.

Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fluoksatin kullanımı aşağıda belirtilen durumlarda sakıncalıdır.

1. Epilepsi,

2. Diyabet,

3. Mide hastalıkları (ülser),

4. Oniki parmak bağırsağı hastalıkları,

5. Karaciğer hastalıkları,

6. Diüretik (idrar söktürücü) kullanımına bağlı sodyum seviyesi düşüklüğü, 

7. İntihar düşünceleri,

8. Manik depresif tablo,

9. Ailede bipolar manik depresyon ve intihar girişimi öyküsü.

Bir öneri : Sertralin Lustral Kullananlara Önemli Bilgiler

Fluoksatin kullanırken herhangi bir cerrahi operasyon geçirilecekse bunu doktorunuza bildiriniz. Fluoksatin maddesi kalp ritmine etki edebilir. QT uzaması denen bu durum, kalp atışı düzensizliği, baş dönmesi ve bayılma gibi etkilere neden olabilir. Bu yüzden aşağıda belirtilen durumları yaşıyorsanız fluoksatin içerikli antidepresan kullanmadan önce, bunu doktorunuza bildiriniz.

1. Kalp hastalıkları ile ilgili bir ilaç kullanıyorsanız,

2. Nabız düşüklüğü, kalp yetmezliği varsa,

3. Ailede kalp hastalığı görülüyorsa,

4. İdrar söktürücü (diüretik) bir ilaç kullanıyorsanız,

5. Terleme, ishal, kusma rahatsızlığınız ciddi seviyedeyse (potasyum, magnezyum kaybı artabileceği için).

Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?

Fluoksatin etken maddesi, fluoksatin içeren ilacı kullanmayı bıraksanız bile haftalarca vücutta kalır. Bu yüzden ilaç kullanmıyor bile olsanız başka ilaçlarla etkileşim ihtimali vardır. 5 haftadan daha kısa bir süre içinde fluoksatin etken maddeli antidepresan kullandıysanız herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza, eczacınıza danışınız. Alkol ile de etkileşime girdiği için fluoksatin kullanırken alkol alınmamalıdır. 

Ritalin Yan Etkileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Ciddi Düzeyde Etkileşimde Oluğu İlaçlar:

1. Pimozid ve tiyoridazin (QT uzaması yapan ilaçlar),

2. MAO inhibitörleri,

3. Trisiklik antidepresanlar,

4. Serotonin geri alım inhibitörleri,

5. Metoprolol,

6. Mekitazin,

7. Lityum,

8. Tramadol,

9. Kan sulandırıcı ilaçlar,

Sarı kantaron takviyeleri,

Aspirin,

Difenhidramin, setirizin gibi alerji ilaçlar.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Gebelik döneminde fluoksatin kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur. İlaç kullanma zorunluluğu yoksa kullanılmamalıdır. Gebeliğin son üç ayında kullanımına bağlı olarak nadiren bebekte, doğduktan sonra uykusuzluk, beslenme ve solunum güçlükleri, kas sertliği, nöbet görülebilir. Bu durumlar görülürse hemen bir pediatriste başvurunuz. Gebelikte depresyon da bebek için zararlı olduğundan, kullanırken gebelik planlarsanız depresyon tedavileri hakkında doktorunuzdan bilgi alınız. Fluoksatin anne sütüne geçer. Bu yüzden emzirme döneminde kullanımı hakkında doktorunuza danışınız. Doktorunuz ilacı kullanmanızı önerirse, ilaç anne sütüne geçtiği için bebeğinizde iştahsızlık, uyku bozuklukları, huzursuzluk, kolik ağrılar oluşabilir.

Sertralin Lustral Kullananlara Önemli Bilgiler adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Kullanımıyla (Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target) İlgili Önemli Uyarılar

Fluoksatin ciddi yan etkileri olan, bağımlılık, kanser, kısırlık yapacak bir ilaç değildir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ve etkili olan bir ilaçtır. İntihar düşünceleri ve girişimleri konusunda önleyici etki yapar. Ancak nadiren de olsa 25 yaşından genç kullanıcılarda depresyon, intihar düşünceleri, girişimleri görülebilir. 25 yaşından küçük gençlerin fluoksetin kullanma durumunda ilacın riskleri ve faydaları konusunda doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alınız. Başkasına önerilmiş ilacı kesinlikle kullanmayınız. İlaç kullanımıyla beraber anormal davranış değişiklikleri, hastalık belirtilerinde kötüleşme, intihar düşüncesi ve girişimi gözlenirse mutlaka doktorunuza başvurunuz. Özellikle ilacın dozunu artırma aşamasında oluşan semptomların takibinde dikkatli olunuz.

Yan Etkileri 

Yaygın Yan Etkiler : Fluoksatin, en az yan etkili antidepresanlardan biridir. Aşağıda belirtilen yan etkiler yaygın görülür ve genellikle ilaç kullanımına başlanan ilk günlerde görülür ve geçicidir. 10 gün içinde geçmemesi, belirtilerin şiddetlenmesi durumunda doktorunuzu bilgilendiriniz.

1. Mide bulantısı,

2. Baş dönmesi, baş ağrısı,

3. Uyuşukluk,

4. Güçsüzlük, yorgunluk,

5. Uyku sorunları,

6. İshal.

Ciddi Yan Etkiler : Her kişiden 1’inden daha azında rastlanan ciddi yan etkiler de mevcuttur. Aşağıda belirtilen yan etkilerle karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza ve gerekli olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

1. Baş ağrısı, hafıza problemleri, ciddi düzeyde dikkat dağınıklığı, mantıklı düşünememe, epilepsi nöbetleri, denge kaybı,

2. Ciddi düzeyde baş dönmesi, bayılma,

3. Göğüste sıkışma, ağrı ve nefes kesilmesi,

4. Kendine zarar verme ve intihar eğilimi,

5. Yerinde duramayacak kadar hareketli olma, sabit duramama, 

6. Aşırı neşeli veya heyecanlı hissetme,

7. Kadınların regl döneminde kanamasının artması ya da iki dönem arasında ara kanamaların görülmesi,

8. Dışkıda, idrarda kan görülmesi, kanlı kusma ya da kanlı öksürük gibi anormal kanamaların olması,

9. Durdurmakta zorlandığınız kanamalar,

Ciddi düzeyde alerjik reaksiyonlar,

Erkeklerde 4 saat veya daha uzun süren ağrılı ve uzun süreli ereksiyon görülebilir. İlaç kullanımını bırakın ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Fluoksetin Alerjisi

Çok nadir de olsa bazı kişilerde fluoksatin alerjisi olabilir. Fluoksatin kullanırken aşağıda belirtilen semptomlardan biriyle karşılaşırsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

1. Derinin kaşınması, kızarması ve soyulması,

2. Göğüs ve boğazda sıkışma,

3. Nefes alma ve konuşmada güçlük çekme,

4. Dil, dudak, ağız, yüz, deri veya boğazda şişlik.

Risperdal Nedir ve Ne İçin Kullanılır? adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Serotonin Sendromu

Fluoksatin kullanımı nadiren de olsa bazı kişilerde çok ciddi bir durum olan serotonin sendromuna sebep olabilir. Fluoksatin serotonin seviyesini artırdığı için, fluoksetinle beraber başka antidepresanlar kullanmak ya serotonin takviyeleri almak, serotonin sendromu oluşumu riskini artırır. Halüsinasyon, şiddetli baş dönmesi, koordinasyon kaybı, kalp atışında hızlanma, ateş, yoğun huzursuzluk, şiddetli bulantı/kusma/ishal, kramplar ve titreme belirtilerindendir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

 

                                     

Hamileyken alerji ilacı kullanmak zorunda olan var mı?

bebis .!.:

merhaba eczilayda,
bendede aynı sorun var,aerıus sonsası xyzal ve en son rupafin kullandım.
hamilelik itibariyle bıraktım ama bu hapşuruklar beni funduszeue.info problemleride yaşıyorum ve belkide hapşurukla oluşan kasılmalarında neden olabileceğini düşünüyorum.

ilaçlar konusunda kafam karışık olsada serum fizyolojikle burun yıkamak hapşuruğa iyi gelirmi?
ne kadar sıklıkla kullanmam gerekir?
şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Genişletmek için tıkla


selam kızlar,
kanama problemlerimin alerjime bağlı hapşuruklarla ilgili olduğu kanısına varıldı ve kesinlikle antihistaminik kullanmam gerektiği söfunduszeue.info uzmanı zytrec ilacını verdi ama yinede Kadın Doğum doktoruna sor dedi.
ilacın içinde hayvanlar üstünde deney yapıldığı, insanlar üstünde yapılmadığı ve yeterli veri olmadığı yazıyor.
buda beni korkutuyor.

deniz suyu verildi geçici çözüm olarak ama oda burun damarımı çatlattı ve kanama yaptı doktor onuda bıraktırdı.

hamileliğinde zytrec veya başka bir antihistaminik kullanan var mı?

ilaç kullanımı dışında şu hapşuruklara çare bulan var mı?
yardımlarınızı bekliyorum.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası