tiroid ilacı bir gün unutulursa / Tiroid Hormon İlacı Kullanım Rehberi - funduszeue.info ÖZATA

Tiroid Ilacı Bir Gün Unutulursa

tiroid ilacı bir gün unutulursa

Gebelikte tiroidleri sakın kendi haline bırakmayın!

PROF. DR. MUSTAFA SA&#;T GÖNEN

Tiroid hastal&#;klar&#;n&#;n tamam&#; normalde kad&#;nlarda erkeklere oranla kat daha s&#;k görülür. Bir de gebelik gibi kendine özgü hormonal ve metabolik de&#;i&#;ikliklerin oldu&#;u evreleri hesaba katarsak bu fark daha da aç&#;l&#;yor. Çünkü bu dönemde tiroidle ilgili önemli de&#;i&#;iklikler oluyor. Gebelik boyunca devam eden hatta sonras&#;nda da sürebilen bu sorunlar&#; dikkate almakta fayda var. Bu hafta sizlere gebelik tiroidini anlataca&#;&#;m.

Burada normalde tiroidi olan gebelerle olmayanlar&#; ay&#;rmak gerekiyor. Çünkü iki gruptaki tiroid sorunlar&#; farkl&#; seyrediyor. Bilinen bir tiroid sorunu olmay&#;p gebe kalan bir kad&#;nda, gebeli&#;e özgü hormonal de&#;i&#;iklikler ve metabolik gereksinimdeki art&#;&#;a ba&#;l&#; olarak iyot ihtiyac&#; art&#;yor. Özellikle otoimmun tiroidit zemini olan gebelik öncesi tolere edilebilen ancak gebelikle birlikte iyot ihtiyac&#;n&#;n yüzde 50'ye yak&#;n artmas&#;yla önemli boyutlara ula&#;an tiroid durumundan anne ve bebek etkileniyor. T4 seviyesinde dü&#;me, TSH’da artmaya neden oluyor. Gebelik süresince tiroid bezi yüzde civar&#;nda büyüyor. Bu nedenle gebelikte iyot gereksiniminin artaca&#;&#; öngörülerek diyet öneriliyor ve iyot içeri&#;i mg ile s&#;n&#;rland&#;r&#;l&#;yor.

Hatal&#; tan&#;ya dikkat

Gebelikte tiroid fonksiyonlar&#;n&#; de&#;erlendirmek için total T3 (TT3) ve total T4 (TT4) ölçülmemeli. Çünkü tüm hormonlar&#; ba&#;layan proteinlerde art&#;&#; oldu&#;u için ölçtü&#;ümüzde do&#;al olarak her iki de&#;er de yüksek ç&#;kar. Hatal&#; tan&#;ya neden olmamak için serbest T3 (ST3) ve ST4 ölçümü daha do&#;ru.

TSH düzeyi de gebelikten etkileniyor. Özellikle gebeli&#;in ilk 3 ay&#;nda TSH normalin alt&#;na inebilir, hatta serbest T3 ve serbest T4 düzeyleri de &#;l&#;ml&#; oranda yüksek gelebilir. Ancak hastada hipertiroidi klini&#;i saptanmaz. Gebelik harici dönemde hipertiroidi lehine bulgu olarak de&#;erlendirilebilecek bu durum, TSH hormonunun gebeli&#;in ilk aylar&#;nda yükselen baz&#; hormonlara yap&#;sal olarak benzerli&#;inin sonucu olarak tiroid bezinin uyar&#;lmas&#; ile ili&#;kili kabul edilir. Erken dönemde hCG hormonu art&#;&#;&#;na ba&#;l&#; geçici biyokimyasal hipertiroidizm görülür. Bu durumda sadece takip önerilir çünkü geçici bir durumdur ve bir süre sonra kendili&#;inden düzelir.

Gebelik öncesi tedavi gerekli mi?

"Gebelik öncesi ve gebelik sürecinde tiroid bezinin yetersiz hormon üretti&#;i hipotiroidide hangi sorunlarla kar&#;&#;la&#;abiliriz" diye sorabilirsiniz. Hipotiroidi kad&#;nlarda adet düzensizlikleri, a&#;&#;r&#; kanama, memeden süt gelmesi ve k&#;llarda art&#;&#;a neden oluyor. Hafif hipotiroidizmde gebelik olu&#;abilir ancak ölü do&#;um, dü&#;ük ve prematür do&#;um riski de artar.

&#;ayet a&#;ikar ileri hipotiroidizm söz konusu ise gebelik olu&#;mayabilir. Hipotiroidi gebede hipertansiyon s&#;kl&#;&#;&#; artar. Özellikle gebeli&#;in ilk dört ay&#;, organlar&#;n olu&#;tu&#;u evrede hem vücut hem de zeka geli&#;imi yönünden anne tiroid hormonuna &#;iddetli ihtiyaç duyar. Bu, bebe&#;in zeka geli&#;imini kötü yönde etkileyebilir.

Bu olumsuzluklar nedeniyle, hipotiroidisi olan bir kad&#;n&#;n gebelik öncesi tedavisinin mutlaka yap&#;lmas&#; gerekir. Gebeli&#;e karar verildi&#;inde, menstruasyonun bitiminden hemen sonra tiroid fonksiyon testleri ölçülmeli, ilaç dozu mutlaka düzenlenmelidir.

Gebelik olu&#;tuktan sonra, gebeli&#;in 8, 12 ve 20'nci haftalar&#;nda TSH ölçülmelidir. Özellikle gebeli&#;in ikinci yar&#;s&#;nda ilaç dozunu art&#;rmak gerekebilir. &#;laç dozunu art&#;rd&#;ktan 1 ay sonra ST4 ve TSH ölçümü yap&#;larak kontrol lere devam edilir. Gebelik s&#;ras&#;nda ilk kez hipotiroidi saptan&#;rsa hemen tedaviye ba&#;lanmal&#;, tedavinin ilk ay&#;nda tekrar ST4 ve TSH ölçümü yap&#;larak doz ayarlamas&#;na gidilmeli.

Hipertiroidi durumunda ne yapmal&#;?

Peki, gebelik öncesi ve gebelik sürecinde tiroid bezinin fazla hormon üretti&#;i hipertiroidide hangi sorunlarla kar&#;&#;la&#;abiliriz?

Öncelikle böyle bir durumda tiroid hormonlar&#; (ST3 ve ST4) artm&#;&#;, TSH ise normalin alt&#;na dü&#;mü&#;tür. Bunun en s&#;k rastlan&#;lan nedeni ise Basedow- Graves hastal&#;&#;&#;d&#;r.

Do&#;urganl&#;k ça&#;&#;ndaki hipertiroidili bir kad&#;n gebelik planlarsa, önce tedavi edilmeli, sonra anneli&#;e haz&#;rlanmal&#;d&#;r. Çünkü hipertiroidi, kad&#;nlarda adet düzensizli&#;ine neden olabilir.
Önceden böyle bir sorun yoksa ve gebelik s&#;ras&#;nda a&#;&#;r&#; yorgunluk, halsizlik, çarp&#;nt&#;, terleme, s&#;ca&#;a tahammülsüzlük, titreme, a&#;&#;r&#; sinirlilik, i&#;tah&#;n iyi olmas&#;na ra&#;men her ay gereken kilonun al&#;namamas&#;, ultrasonografi ile bebek geli&#;iminin iyi olmad&#;&#;&#;n&#;n saptanmas&#; da hipertiroidiyi dü&#;ündürür. Bazen bu belirtilere gözlerde büyüme de e&#;lik edebilir.

ST4 yüksek ve TSH düzeyi dü&#;ük ölçülürse, tan&#;ya yard&#;mc&#; olmas&#; için antikor testleri (Anti-TPO, Anti-Tg ve TSH reseptör antikoru) yapmak gerekir. Gebelikte tiroid sintigrafisi kesinlikle çekilmez.

Gebeli&#;in ilk yar&#;s&#;nda hipertiroidi saptan&#;rsa, bu durumun gebeli&#;e ba&#;l&#; geçici bir durum olabilece&#;i ve gebeli&#;in 18'inci haftas&#;na kadar kendili&#;inden düzelebilece&#;ini unutmay&#;n. Çünkü gebelikte gerçek hipertiroidizm / funduszeue.info durumun ayd&#;nlat&#;labilmesi için bir endokrinolog veya iç hastal&#;klar&#; uzman&#;n&#;n gebeyi de&#;erlendirmesi gerekiyor.

&#;laç kullan&#;labilir mi?

E&#;er gebeli&#;e ba&#;l&#; geçici tirotoksikoz de&#;ilse ilaç ile tedavisini gerekli buluyoruz. Bu ilaçlar anneden bebe&#;e geçer ve bebekte anne karn&#;nda iken hipotiroidiye neden olur. Mümkün olan en dü&#;ük doz verilerek hasta tedavi edilmeli, ayl&#;k ST4, TSH kontrolu yap&#;lmal&#;, e&#;er yüksek doz gereksinimi olursa mutlaka deneyimli bir merkezde izlenmelidir.
Hipertiroidi tedavisinde kullan&#;lan ilaç gruplar&#;ndan biri beta blokerlar. Bu ilaçlar çarp&#;nt&#;, terleme gibi &#;ikâyetleri azaltmak için yard&#;mc&#; olarak kullan&#;l&#;yorlar.

Yine de anne adaylar&#;nda dikkatli kullan&#;lmalar&#; gerekiyor. Çünkü bebekte baz&#; etkilere neden olabiliyor. Bunlar bebe&#;in geli&#;iminin yava&#;lamas&#;, do&#;um olay&#;n&#;n uzamas&#;, yeni do&#;an bebekte nab&#;z h&#;z&#;n&#;n yava&#;lamas&#;, sar&#;l&#;&#;&#;n uzamas&#; ve kan &#;ekerinin dü&#;mesi olarak say&#;labilir. Bu nedenle bu tür anne adaylar&#;nda 6 saatte bir mg propranolol kontrollu bir &#;ekilde kullan&#;labilir.

Operasyon gerekli mi?

Gebelikte tüm bu tedbirler al&#;nd&#;&#;&#;, tedavi yöntemleri izlendi&#;i halda bir sonuç al&#;nam&#;yorsa operasyon gerekir mi? Evet baz&#; anne adaylar&#;n&#;n akl&#;n&#; kurcalayan bu soruya "k&#;smen evet" olarak yan&#;t verebilirim. E&#;er hipertiroidi tedavisi için operasyona karar verilirse bunun için en uygun zaman gebeli&#;in ikinci üç ay&#;d&#;r. &#;lk ve üçüncü üç ayda operasyonu kesinlikle riskli buluyoruz.

Olay&#;n bir de radyolojik tedavi taraf&#; var. Hipertiroidide normalde s&#;k ba&#;vurdu&#;umuz bir tedavi &#;ekli olan radyoaktif iyot (atom tedavisi olarak biliniyor) gebelerde kesinlikle kullan&#;lmaz.
Sonuç olarak &#;unu da ilave etmekte fayda var: Gebelik öncesi, gebelik s&#;ras&#; veya emzirme dönemlerinde tiroid ile ilgili sorun ya&#;ayan annelerin yeni do&#;an bebeklerinin de bir çocuk endokrinolo&#;u taraf&#;ndan çok dikkatli de&#;erlendirilmesi gerekiyor.

TİROİD BEZİ VE HASTALIKLARI

Tiroid Bezi

Tiroid bezi bir endokrin bezdir. Bunun anlamı bezin bazı hormonlar salgılaması ve bu hormonların kan dolaşımına girerek vücudun değişik organ ve dokularında etki göfunduszeue.info bezi boyun ön bölümünde Adem Elması'nın altında bulunur. Bezin sağ lob ve sol lobu vardır ve bunlar istmus denen bölümle birbirine bitişik halde bulunur.

Tiroid Bezi Ne yapar?

Tiroid bezi 2 tane hormon yapar ve kana salgılar. Bu hormonlardan birine tiroksin (T4), diğerine tiriiyodotironin (T3) ismi verilir. T4 hormonunda 4 tane iyod atomu, T3'de ise 3 tane iyod atomu vardır. Hücre içinde T3 hormonu etkili olduğundan T4 hücreye girmeden önce T3'e dönüşür.

Tiroid Hormonlarının Görevi Nedir?

T4 ve T3 hormonları vücudumuzun metabolizmasını düzenler ve ayrıca metabolizmanın hızını kontrol ederler. Eğer çok hormon salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Hipertiroidi durumunda kalb hızı artarak çarpıntı şikayeti oluşurken, bağırsak hareketi artar ve ishal yapabilir. Eğer tiroid hormonu çok az salgılanırsa bu duruma hipotiroidi denir. Hipo=az, Hiper=fazla anlamına gelmektedir. Hipotiroidi oluşunca metabolizma yavaşlar, kalb hızı azalır ve barsak hareketleri azalarak kabızlık ortaya çıkar.

Tiroid Bezinin Çalışması Nasıl Kontrol Edilir?

Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir. Kan dolaşımındaki tiroid hormonları (T4 ve T3) azalınca hipofizden TSH salgısı artar ve bu hormon tiroid bezinden tiroid hormon salgısını artırır. Tersine, eğer dolaşımda T4 ve T3 artarsa bu takdirde hipofizden TSH salgılanması azalır.

Tiroid Bezinin İyi Çalışıp Çalışmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hastanın kanındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi ile tiroid bezinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Tiroid Bezinin Hastalıkları Nelerdir?

Guatr : Tiroid bezinin büyümesine guatr denir.

Nodül : Tiroid bezinin içinde normal dışı doku oluşmasıdır.

Tiroidit : Tiroid bezinin iltihabına denir. Bezde ağrı vardır.

Hipertiroidi : T4 ve T3 hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumudur.

Hipotiroidi : Tiroid hormonlarının (T4 ve T3) az salgılanması durumudur.

Tiroid Hastalığı Gelişme Riski Kimlerde Vardır?

-Tiroid hastalığı gelişme riski şu kişilerde fazladır:

-İyod eksikliği olan bölgede yaşayan veya yeterli iyod almayanlarda

-Ailesinde tiroid hastalığı olanlarda

-Diabetes mellitus (şeker hastalığı), romatoid artrit ve persiniyöz anemisi olanlarda

-Gebe kadınlar ve yeni anne olanlarda

yaşın üzerindeki kadınlarda

yaşın üzerindeki erkeklerde

-Kanser nedeniyle baş ve boyuna radyoterapi (ışın tedavisi) yapılanlarda

-Bazı ilaçları kullananlar (lityum, amiodaron ve interferon gibi).

Tiroid Bezi Hastalıklarında Kullanılan Testler Nelerdir?

a) Kan Testleri :

Sıklıkla kullanılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH hormonlarının kan düzeylerinin ölçülmesidir. Tiroid bezinin fonksiyonu hakkında en iyi bilgiyi TSH ölçümü verir. TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir. TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir. Yine T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığını gösterir. Ayrıca antikorlar vardır. Bunlar anti-TPO antikoru ve anti-Tiroglobulin antikorlarıdır. Bu antikorların yüksek olması tiroid hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir. Otoimmün hastalık vücudun kendi dokusunu (Burada tiroid bezini) yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermesidir. Bu reaksiyon antikorlar ile oluşur. Bu reaksiyonun nedeni bilinmemektedir.

b) Tiroid Ultrasonu :

Tiroid ultrasonu tiroid bezinin büyüklüğünü, nodül varsa onun büyüklüğünü anlamamıza yarar. Ayrıca ilaç tedavisiyle bezin veya nodülün ne kadar küçüldüğünü veya küçülmediğini daha iyi anlamamıza yarar. Nodül kan akımının Doppler ultrason ile incelenmesi nodüllerin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı konusunda ek bilgi verir.

c) Tiroid sintigrafisi :

Damardan teknesyum denilen bir ilaç verilerek tiroid bezinin filminin çekilmesidir. Sintigrafi ile nodülün sıcak mı, soğuk mu olduğu anlaşılır. Sintigrafi sadece nodülü olan ve TSH'sı düşük olan hastalara yapılır.

d) Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi :

Tiroid bezinde saptanan nodüllerde kanser olup olmadığını anlamak için yapılır. Nodülü olan tüm hastalara yapılır. Biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi veya ameliyat kararı verileceğinden mutlaka yapılması gereken bir tetkiktir. Oldukça basit, yapılması kolay ve ağrı oluşturmayan bir tetkikdir. Normal enjektörlerle yapılır. Damardan kan alınır gibi tiroid bezindeki nodülden parça alınır. Alınan hücreler patoloji bölümünde incelenerek kanser ve iltihap olup olmadığı araştırılır. Biyopsi koldaki damardan kan alınması gibi kolay bir işlemdir. Korkulmaması gerekir. Ameliyat değildir. Bazen biyopsi ile yeteri kadar parça veya hücre gelmeyebilir. O zaman biyopsiyi tekrarlamak gerekir.


TİROİD NODÜLLERİ (NODÜLER GUATR)

Tiroid nodülleri tiroid bezi içinde oluşan ve bezin normal dokusuna benzemeyen leblebi veya ceviz büyüklüğünde olabilen anormal dokulardır. Nodüller için en önemli endişe konusu &#; 5'inde tiroid kanseri olmasıdır. Nodüllerin &#; 50'si tek nodül, &#; 50'si çok nodül (multipli nodül) olarak bulunur. Tek nodül veya çok nodül de olsa kanser oranı aynıdır (&#; 5). Nodüller elle muayene sırasında saptanabildiği gibi tiroid ultrasonu ile de saptanır.

Tiroid sintigrafisi bulgularına göre nodüller soğuk, sıcak ve ılık nodül olarak 3'e ayrılır. Nodüllerin &#; 'nini soğuk nodül, &#; 10'unu sıcak nodül, ve &#; 10'unu ılık nodül oluşturur. Soğuk nodüllerde kanser oranı daha fazladır. Sıcak nodüllerde kanser oranı az olsa da kanser yine de olabilir.

Şikayet ve belirtiler :

Nodüler guatrı olan hastaların çoğunda herhangi bir şikayet yoktur. Boyunda şişkinlik olabilir. Bazen nodül içine kanama olursa ağrı oluşabilir. Nodül çok büyürse baskı yaparak nefes darlığı ve yemek yeme de sıkıntı yapabilir.

Kanser şüphesi olan nodüller hangi nodüllerdir?

Nodül tedaviye rağmen hızla büyüyorsa, boyun bölgesinde lenf bezlerinde şişme varsa, çok sert ve yapışık ise, seste kalınlaşma varsa, soğuk ve tek nodül ise tiroid kanseri yönünden şüphelenmek gerekir.

Nodüler Guatrlı hastalarda yapılan tetkikler :

Tiroid iğne biyopsisi:

Nodüler guatrlı tüm hastalara uygulanması gerekir. Nodüllerin &#; 5'inde kanser olduğundan ilk yapılacak tetkik iğne aspirasyon biyopsisidir. Yapılması kolay, komplikasyonu olmayan bir işlemdir. Koldan damardan kan alıyor gibi nodülden normal plastik şırınga ile aspirasyon yapılır. Ağrı yapmaz. Yeteri kadar parça veya hücre gelmez ise tekrar biyopsi yapılır.

Tiroid ultrasonu:

Nodüllerin çapının daha iyi değerlendirilmesinde veya ele gelmeyen, küçük (< 1 cm) nodüllerin saptanmasında yararlıdıfunduszeue.info takibinde de önemlidir. Tedaviyle nodül çapının küçülüp küçülmediği ultrason ile daha iyi öğrenilir. Doppler ultrasonu ile nodül kan akımının değerlendirilmesi nodülün iyi veya kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verebilir.

Tiroid sintigrafisi:

TSH düzeyi düşük olan hastalarda yapılır. Nodülün sıcak mı soğuk mu olduğunu anlamamıza yarar.

Tiroid hormonları:

Serbest T3, Serbest T4 ve TSH düzeylerine bakılarak hastanın hormonlarında düşüklük veya yükseklik olup olmadığı (hipertiroidi-hipotiroidi) anlaşılır.

Tedavi:

Tedavinin nasıl yapılacağı konusunda nodülden yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisinin patoloji sonucu çok büyük önem taşır. Biyopsi patoloji sonucunda kanser veya kanser yönünden şüphe varsa hasta ameliyata verilir. Kanser olmayan iyi huylu nodüllerde levotiroksin tedavisi (Tefor veya Levotiron) yapılabildiği gibi ilaç vermeden sadece takip de yapılabilir. Nodülün çapı 2 cm'den büyükse, gittikçe büyüyorsa, hızlı büyüme varsa ve boyunda lenf bezleri varsa kanser riski arttığından cerrahi tedavi (ameliyat) yapılması funduszeue.infoodüler guatr dediğimiz bir bezde birden fazla nodül olması durumunda yine önce biyopsi yapılır. Multinodüler guatrlı hastalarda seçilecek tedavi cerrahi tedavidir. İlaç tedavisi de yapılabilirse de tedaviye yanıt azdır.Sıcak nodüllerde hormonlar normal ise sadece takip yapılabilir. Eğer sıcak nodüllerde hormonlar yüksek ise (hipertiroidi varsa) önce ilaç tedavisiyle hastanın hormonları normal düzeye getirilir ve ardından radyoaktif iyod tedavisi veya ameliyat yapılır. Nodüler guatrlı hastalar iyodlu tuz ve iyod içeren öksürük şurupları kullanmamalıdır. Ayrıca röntgen filmleri çekilirken koldan yapılan ilaçların iyodlu olduğu unutulmamalı ve bunun için röntgen çeken doktora bilgi verilmelidir. Nodüler guatrlı hastalar piyasada bulunan Billur Tuz veya Salina firmalarının ürettikleri, kendiğinden tuzluklu, İYOTSUZ TUZ yemelidirler.


HİPERTİROİDİZM

Hipertiroidizm tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığa tirotoksikoz ismi de funduszeue.infoiroidiye neden olan hastalıklar şunlardır:

-Graves hastalığı,

-Toksik nodüler guatr (Tiroid bezindeki sıcak bir nodülden aşırı hormon salgılanması)

-Tiroid bezinin iltihapları (tiroiditler),

-Aşırı iyod alınması (nodülü olan hastaların iyodlu tuz veya iyodlu öksürük şurubu içmeleri ile)

-Aşırı tiroid hormonu almakla (Levotiron veya Tefor gibi ilaçların aşırı alınması)

Graves hastalığı tiroid bezinin nedeni bilinmeyen otoimmün bir hastalığıdır. Vücut tiroid bezine karşı TSH reseptör antikoru üretir ve bu antikorlar tiroid bezini uyararak aşırı hormon üretmesine neden olurlar. Neden antikor oluştuğu henüz bilinmemektedir. Bu hastalarda guatr ve gözlerde öne doğru çıkma-fırlama (oftalmopati) oluşur. Hipertiroidili hastaların çoğunda (&#;) Graves hastalığı vardır. Sıcak nodüller de hipertiroidi yaparlar. Hipertiroidili hastaların &#; 5'inde sıcak nodül nedeniyle hipertiroidi oluşur. Tiroid bezinin iltihapları (tiroiditleri) sırasında da hastalığın ilk aşamasında hipertiroidi gelişebilir. Tiroid bezi iltihaplarında boyunda ağrı oluşur. Bazı hastalarda ateş vardır.

Hipertiroidisi (aşırı hormon üretimi) olan bir hastada aşağıdaki şikayetler ve bulgular gelişir :

-Kilo kaybı

-Kaslarda zayıflık

-Ellerde titreme

-Uyumada zorluk

-Çarpıntı

-Saçlarda incelme ve dökülme

-Ciltte incelme ve nemlilik ve aşırı terleme

-Bağırsak hareketlerinde artma ve bazen ishal

-Sinirlilik

-Gözlerde ileri doğru fırlama

-Adetlerde bozulma

-Tiroid bezinde büyüme (guatr) oluşması

-Sıcağa tahammül edememe

-Erkeklerde memelerde büyüme

-Kemik erimesi (Osteoporoz)

Tanı:

Hipertiroidi tanısı için kanda tiroid hormonlarına (T4 ve T3) ve TSH düzeyine bakılır. Kanda T4 ve T3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük bulunursa hipertiroidi teşhisi konur.

Hipertiroidi hiç tedavi edilmezse ne olur?

Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalbte ritm bozukluğu, kalb yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Tedavi;

Hipertiroidi tedavisinde 3 yöntem vardır :

-İlaç tedavisi

-Radyoaktif iyod tedavisi

-Cerrahi (ameliyat)

funduszeue.infoç Tedavisi:

Hipertiroidisi olan bütün hastalara kanda yüksek olan tiroid hormonlarını normal düzeye getirmek için önce ilaç tedavisine başlanır. İlaç olarak Propycil tablet veya Thyromazol tablet ve beraberinde Dideral başlanır. İlaçın dozunu doktorunuz hastalığın şiddetine göre ayarlar. İlaç tedavisine başladıktan hafta sonra tekrar kontrole çağrılırsınız ve hormonlarınızın durumuna göre ilaç dozunun ayarlanması yapılır. Bu şekilde 1, ayda bir kontroller yapılarak en az 9 ay – 1 yıl ilaç tedavisine devam edilir ve doktorunuzun kararına göre ilaç kesilebilir. Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir.

İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durum kanda beyaz hücrelerin (Lökosit) çok azalmasından dolayı olmuş olabilir. Çok nadir olan bu durum oluşursa ilaçlar kesilerek radyoaktif iyod tedavisi yapılır.

Tedavi sırasında karaciğer enzimlerinde hafif yükselmeler olabilir. Ancak bu durum hipertiroidinin etkisiyle de olabilir. O nedenle SGOT (AST) ve SGPT (ALT) enzim düzeyleri sık aralarla takip edilmeli ve tedaviyle birlikte enzim düzeyleri gittikçe artıyorsa ilaçlar kesilerek radyoaktif iyod tedavisi verilmelidir.

İlaçlar doktorunuz tarafından kesildikten sonra hastalık ilk 6 ayda &#; nüks ettiğinden ilaç kesildikten sonra da tekrar kontrole gelmek gerekir.

Sıcak nodül varsa ilaçlarla hormonlar normal düzeye getirildikten sonra radyoaktif iyod tedavisi veya ameliyat yapılır.

İlaç tedavisiyle hastalığı düzelen hastalarda ilaç kesildikten sonra hastalık tekrar alevlenirse veya nüks ederse kesin tedavi dediğimiz radyoaktif iyod tedavisi veya cerrahi tedavi yapılabilir.

Hipertiroidili hastaların dikkat etmeleri gereken bir husus İYOTLU TUZ YEMEMELERİDİR. Piyasada Billur Tuz veya Salina firmalarının ürettikleri, kendiliğinden tuzluklu, İYOTSUZ TUZLAR satılmaktadır. Hipertiroidisi olan hastaların iyotsuz tuz yemeleri gerekir. Ailedeki diğer kişilerin iyot almalarını sağlamak için yemekler tuzsuz yapılmalı hasta iyotsuz tuz kullanmalı, ailedeki diğer kişiler ise iyotlu tuz kullanmalıdırlar.

Sigara içenlerde hastalık zor iyileştiğinden ve göz hastalığı ortaya çıktığından SİGARA İÇİLMEMELİDİR.

NÜKS ŞU HASTALARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR:

-Guatrın büyük olması

-Genç yaştaki hastalarda

-Tiroid bezinde kan akımının fazla olduğu hastalarda

-Hastalığı başlangıçta şiddetliolanlarda

-Başlangıçta oftalmopati (gözde dışarı fırlama) olanlarda

-Sigara içenlerde

-İyodlu tuz kullananlarda veya iyodlu öksürük şurubu içenlerde

-TPO antikorları yüksek olanlarda

-Hormonları normale getirebilmek için yüksek doz antitiroid ilaçlara ihtiyaç olan hastalarda

-TSH düzeylerindeki düşüklüğün düzelmediği hastalarda

funduszeue.infoktif İyod Tedavisi:

İlaç tedavisiyle hormonların normal düzeye geldiği hastalarda ilaçlar azaltılarak kesilir. İlaçlar kesildikten sonra hastalık tekrar nüks ederse bu defa kesin tedavi denilen radyoaktidf iyod tedavisi veya ameliyat yapılır.

Radyoaktif iyod tedavisi ayrıca sıcak nodülü olan ve hormonları yüksek olan hastalarda da tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Bu hastalarda önce ilaçlarla hormonlar normale getirilir ve sonra radyoaktif iyod tedavisi yapılır.

Radyoaktif iyod Nükleer Tıp Anabilim dalında verilir. Radyoaktif iyod verilmeden 3 gün önce ilaçlar (Propycil veya Thyromazol) kesilir ve radyoaktif iyod aldıktan gün sonra tekrar başlanır. Radyoaktif iyodun kanser yapıcı veya üreme sistemine zararlı bir etkisi yoktur. Ancak kadınların 6 ay sonra gebe kalmalarına izin verilir. Radyoaktif iyod alan hastaların &#; 'nında ilk yıl içinde kalıcı hipotiroidi (tiroid bezi yetmezliği) gelişir ve ömür boyu Levotiron veya Tefor gibi tiroid hormon ilacı almaları zorunluluğu vardır. Bunu hastaların baştan bilmeleri ve kabul etmeleri gerekir.

Radyoaktif İyod Tedavisi Alan Hastalara Öğütler:

-İlk 5 gün öpüşmek yasaktır. Hastanın kullandığı çatal, kaşık ve bıçak başkası tarafından kullanılmaz. Bulaşıklar bulaşık makinesinde yıkanmalıdır.

-Yeni doğan çocuklar (8 yaş altı çocuklar) ve gebe kadınlarla yakın temas yasaklanır. Ancak aynı odada oturabilirler.

-Hastanın bebeği varsa emzirmesi yasaklanır.

-Tuvalet sonrası tuvalet 2 kez yıkanmalı, ve eller iyice yıkanmalıdır.

-Boğazda veya boyunda ağrı olursa aspirin veya diğer benzer ilaçlar faydalı olabilirse de doktorunuza danışmadan almayınız.

-Sinirlilik, ellerde titreme veya çarpıntı olursa (radyasyon tiroiditi) doktora başvurmalıdır.

funduszeue.infoi (Ameliyat) Tedavisi:

Hipertiroidisi olan hastalardan guatrı büyük olanlarda tavsiye edilir. Tiroid bezinin bir kısmı veya tamamına yakını ameliyatla alınır. Ameliyat öncesi ilaç tedavisiyle hormonların normal düzeye gelmesi sağlanmalıdır.

Ameliyat ayrıca sıcak nodülü olan, ancak nodül çapı büyük olan hastalarda tercih edilen bir tedavi seçeneğidir.


HİPOTİROİDİZM

Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidizm adı verilir. Hipotiroidizm tiroidbezinin az hormon salgılaması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Kan dolaşımında tiroid hormonları (T4 ve T3) düşük olduğundan metabolizma yavaşlar ve bu duruma bağlı şikayet ve belirtiler ortaya çıkar.

Hipotiroidiye neden olan hastalıkların başında Hashimoto tiroiditi denilen ve tiroidbezinin nedeni bilinmeyen bir şekilde hasara uğramasıyla oluşan bir hastalık vardır. Hashimoto tiroiditinde önce guatr vardır, ancak yıllar içinde bez küçülür ve hormon salgılayamaz. En önemli özelliği bu hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorlarının çok yüksek olmasıdır.

Hipotiroidiye neden olan diğer nedenlerden birisi de tiroid bezi ameliyatlarıdır. Tiroid ameliyatı sonrası hormon salgılayacak kadar yeteri kadar doku kalmayınca hipotiroidi gelişir. O nedenle tiroid ameliyatı geçiren hastalarda tiroid hormonlarını ölçmek ve izlemek gerekmektedir.

Radyoaktif iyod tedavisi yapılan hastalarda da tiroid bezi tahrip edildiğinden yeteri kadar hormon salgılanamayacağından dolayı hipotiroidi gelişir.

Bazen nadir olarak bazı ilaçlar (lityum, amiodaron, interferon, interlökin) ve baş ve boyuna yapılan radyoterapi (ışın tedavisi) sonrası hipotiroidi gelişebilir.

Hipotiroidi ayrıca şeker hastalarında, kansızlığı olanlarda, romatoid artritiolanlarda sık görülür. 60 yaşın üzerindeki kadınlarda da sık bulunur. Kanda yağ düzeyleri (Kolesterol, trigliserid gibi) yüksek hastalarda da hipotiroidi yönünden araştırma yapmak gerekir. Ayrıca depresyonu olan hastalarda, çocuğu olmayan veya adet düzensizliği olan kadınlarda da hipotiroidi aranmalıdır

Hipotiroidisi olan bir hastada şu şikayetler ve belirtiler olabilir :

-Halsizlik, güçsüzlük, kolay yorulma

-Üşüme, soğuğa tahammülsüzlük

-Seste kısıklık ve kalınlaşma

-El, yüz ve bacaklarda şişlik

-Göz etrafında şişlik

-Ciltte kuruma, kabalaşma veya kalınlaşma

-Saçlarda dökülme

-Kas krampları

-Depresyon, uyku bozukluğu, uyku hali

-Kabızlık

-Kadınlarda adet bozukluğu

-Kilo alma

-Hafızanın zayıflaması, hatırlamada zorluk

-Nabız sayısında azalma

-Hareketlerde yavaşlama

-Terlemede azalma

Laboratuar Tetkikleri ve Teşhis:

En önemli test TSH ölçümüdür. TSH düzeyi normalin üzerinde (>4 IU/L) çıkarsa bu hastada hipotiroidi vardır. Serbest T4 düzeyleri ise kanda düşük bulunur. Serbest T4 düzeyi düşük, TSH düzeyi yüksek bir hastada aşikar hipotiroidi vardır. Sadece TSH yüksek ancak T4 ve T3 düzeyi normal ise buna subklinik hipotiroidi denir. Bu durum hafif derecede tiroid yetmezliğidir, ancak tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse &#; 5 hastada aşikar hipotiroidiye neden olur.

Serbest T4 düşük ve TSH yüksek ise hipotiroidi tanısı konur. Serum T3 düzeyleri değişkendir ve bazen normal sınırda olabilir. Aşikar hipotiroidide TSH genellikle > 20 IU/L'dir. Subklinik hipotiroidi de ise TSH IU/L arasındadır. Anti-TPO ve anti- TG antikorlar yüksek ise hipotiroidi Hashimoto tiroiditi nedeniyle oluşmuştur. Tam kan sayımı yapılan hipotiroidhastaların &#; 'ında kansızlık (anemi), &#; 15'inde demir eksikliği saptanır. Ayrıca B12 vitamin eksikliği de olabilir. Kreatinin fosfokinaz (CPK) ve prolaktin (PRL) düzeyleri yüksek olarak bulunabilir. PRL düzeyleri tüm hastalarda yüksek değildir ve hipotiroidideki menstruasyon düzensizliklerinden sorumlu değildir. PRL düzeylerinde orta derecede bir yükseklik oluşur ve tiroid hormonu tedavisiyle düşer. Eğer hasta ötiroid hale geldiği halde prolaktin yine yüksek ise diğer nedenler araştırılır.

Ayrıca CRP, SGOT (AST), SGPT (ALT), GGT, laktat dehidrogenaz (LDH) ve amilaz enzimlerinde yükselmeler olabilir. Bu enzimlerden en fazla yükselen CPK'dır. Hipotiroid hastalarda kan yağlarında yükseklik (hiperlipidemi) vardır. Trigliserid düzeylerinde hafif artış olurken, total kolesterol, LDL kolesterol düzeylerinde artma olur. Eğer hasta tedavi olmaz ise kan yağları yüksek olarak bulunacağından koroner arter hastalığı riski artar.

Tedavi:

Hipotiroidi ÖMÜR BOYU tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çok nadir olarak Hashimoto tiroiditli hastalarda &#; oranında kendiliğinden düzelme olabilir. Hipotiroidi tedavisi kanda eksik olan tiroid hormonlarının normale gelmesi için tiroid hormon tabletleri verilerek yapılır. Piyasada tiroid hormonu bulunan ilaçlar Levotiron ve Tefor isimleriyle satılmaktadır. Bu iki ilaç benzer ilaçlardır ve biri bulunamazsa diğeri kullanılabilir. Levotiron veya Tefor hastalığınızın şiddetine göre düktorunuzun önerdiği dozda başlanır ve belirli aralıklarla kontrole çağrılarak ilacın dozu ayarlanır. Tedavide hedef T4 düzeylerini normale getirmek ve TSH düzeyinin normal sınırlar içinde olmasını sağlamaktır. İlaç tedavisi ömür boyu sürecek bir tedavidir ve kesilmemelidir. 6 ay – 1 yılda bir kontrole giderek TSH düzeyine baktırmanız gerekir. Bazen ilacın dozunu artırmak veya azaltmak gerekebilir. Gebe kalan hipotiroid kadınlarda ilacın dozunu ayarlamak gerektiğinden mutlaka gebeliğin ilk ayı içinde kontrole gidilmelidir. Tefor ve Levotiron ilacı aç karna alınmalıdır. Diğer ilaçlar emilimini bozabileceğinden aynı öğünde diğer ilaçlar alınmamalıdır. Özellikle demir ilaçları, antasitler (Algel, Talcid gibi) veya kalsiyum ilaçları tiroid ilaçlarının emilimi bozarlar. Hashimoto tiroiditi olan hastalar mutlaka iyotsuz tuz yemelidir. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda bu ilaçlar yan etki yapabileceğinden sık kontrole gidilmelidir. Hipotiroidili hastaların bir kısmında (özellikle Hashimoto tiroiditlilerde) anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları yüksek olarak bulunur. Bu antikorlar hastalığı yapan veya oluşturan protein yapısındaki maddelerdir. Tedavi ile bunların düzeylerinde azalma olmaz. Bunların düzeyini azaltacak bir ilaç da henüz yoktur. Bu antikorlara tanı konduğunda bakılması gerekir. Daha sonra tedavi takibinde bakılmasına gerek yoktur. Son yıllarda selenyum alınmasının bu antikorları azalttığı saptanmışsa da henüz araştırma aşamasındadır.

TUZ VE KULLANIMI

Yemeklerde Hangi Tuzu Kullanmalıyız? İyotlu ve İyotsuz Tuzu Kimler Yemelidir?

Türkiye'de bölgelere göre değişmek üzere &#; oranında guatr vardır. Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Guatr hastalığını önlemek amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır. Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyod alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır. Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki üç-dört yıllık sürede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza çıkmasıdır. Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler için büyük önem taşımaktadır.

1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?

Vücudumuzda boynumuzun ön tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir. Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur. Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir. Tiroid hastalığı şüpheniz varsa bunun için bir dahiliye veya endokrinoloji-metabolizma uzmanına başvurunuz ve ona göre hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir.

2) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?

Nodüler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle İYOTSUZ TUZ yemelidirler. Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir. İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır. Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olmaktadır. Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemelidirler. İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda (Billur Tuz veya Salina firmalarına ait) kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır. Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler. Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır.

Tiroid ilaçları aç karına alınmalı kalsiyum ile kullanılmamalıdır

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, haşimato hastalığı hakkında bilgiler verdi: Haşimato hastaları rahat uyusalar da sabah yorgun uyandıklarını söylerler, uykuya doyumsuzdurlar. Tedavi kriterleri hormon düzeyleri ve guatr ile tayin edilir

Haşimato ne demektir?

Haşimato Hastalığı Haşimato olarak da bilinir, kronik tiroidit demektir. Kronik tiroidit, en az altı aydan beri süren tiroid bezi yangısıdır. Kronik tiroiditin başlıca nedenleri virüsler, bakteriler, bağışıklık yetmezliği ve radyasyona maruz kalmaktır.

Kimlerde görülür?

Haşimato iyod eksikliği olan yörelerde sık görülmektedir.

Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür, yaş arası en sık görülen dönemlerdir.

Haşimato guatrlı ya da guatrsız seyreder. Ancak guatrla birlikte olması kural değildir. Guatr, tiroid bezinin büyümesi demektir.

En sık hipotiroidi görülür!

Haşimato hastalığında dile getirilen yakınmalar genellikle hipotiroidi ile ilgilidir. Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince hormon sentez edememesinden ötürüdür.

Deri pul pul dökülür

Ne tür yakınmalar olur?

Üşüme, halsizlik, kansızlık, solgunluk, saçlarda kuruma vardır. Deri genelde kurudur, pul pul dökülür. Çok kişi hazımsızlık, şişkinlik ve kilo almaktan yakınır. Kronik yorgunluk ve ruhsal sıkıntılar da karakteristiktir. Kas ve yağ kütlesi artışı ile birlikte yaygın ödem, gerçek bir kilo artışına neden olur. Kontrol edilemeyen ödem, kalp yetmezliğine yol açabilir.

Şişmanlığa yol açar!

Haşimatonun yol açtığı şişmanlıkta onca diyet ve egzersize rağmen kilo vermek oldukça zordur. Bu nedenle zayıflama rejimine başlamadan önce mutlaka tiroid hormon düzeyleri ölçülür ki muhtemel bir haşimato göz ardı edilmesin.

Hazımsızlık sıktır!

Karında şişkinlik, sık sık geğirmek ve inatçı kabızlık ile karakterize bir hazımsızlık söz konusudur. İlaç tedavilerine dirençli olan kabızlık uzun sürerse hemoroid, anal fistül ve anal fissürlere yol açar. Uykusuzluk ve yorgunluk psikolojik sorunlara kapı aralar. İçe kapanmak, sosyal faaliyetlerini askıya almak, karamsarlık, oldukça sık görülen psikolojik sorunlardır.

Yorgunluk karakteristiktir

Haşimato hastaları rahat uyusalar da sabah yorgun uyandıklarını söylerler, uykuya doyumsuzdurlar. “Bıraksanız bütün gün yataktan çıkmam” diyenlerin sayısı bir haylidir. Uykusuzluk, gün içinde uyuklamalara ve sık sık esnemelere yol açar.

Kalbi olumsuz olarak etkiler

Dakikadaki kalp atım sayısı genelde düşüktür. Bu durum çok kez çarpıntı ya da tekleme duygusu olarak ifade edilir. Kontrol altına alınamazsa kolesterol artışı ile beraber koroner arter hastalığına neden olur. Kandaki kolesterol ve trigliserid seviyeleri genelde yüksek seyreder. Kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçlar ise çok kez yetersiz kalırlar. Bu tür ilaçlar ancak hipotiroidi tedavi edildiğinde etkili olurlar.

Nodüler guatra yol açar!

Haşimato; Tiroid ultrasonografisi, kandaki tiroid hormonları ve bu hormonlara karşı oluşan antikorların düzeyi ile teşhis edilir. Haşimato nodülleri genelde yalancı nodüllerdir. Bu nedenle ameliyat edilmeleri gereksizdir. Ancak çapı iki santimetreden büyük olan nodüller yakından takibe alınırlar.

İlaçlar aç karına alınmalı

Tedavi kriterleri hormon düzeyleri ve guatr ile tayin edilir.

Hipotiroidi var ise uygun dozlarda tiroid hormonu verilir, yoksa ilaca gerek yoktur.

Tiroid ilaçları aç karına alınmalıdır. Tiroid ilaçları antiasit, demir ve kalsiyumla birlikte kullanılmamalıdır, aksi takdirde emilmezler.

Oru&#; tutarken tiroit ila&#;ları nasıl kullanılır?

Oruç tutmak isteyen ve kronik bir hastalığı nedeniyle düzenli ilaç alması gereken hastaların mutlaka öncelikle kendi hekimine danışması ve eğer oruç tutmasında genel sağlık durumu açısından bir engel yoksa ilaçlarının iftar ve sahur saatlerine göre ayarlanması gerekiyor. Özellikle şeker, tansiyon, kalp, tiroit, dolaşım bozukluğu, epilepsi, astım, böbrek ve kanser hastalarının ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmaları son derece önemli.

Düzen bozulduğunda ya da ilaçların alımı unutulduğunda hastalar hayati risk ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki ramazan ayında oruç tutan tiroit hastaları ilaçlarını nasıl kullanmalı? İlaçları iftarda mı yoksa sahurda mı kullanmalı? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali İlker Filiz şöyle açıkladı:

Bu ilaçların dozları, alım zamanları ya da açlık tokluk durumuna göre kullanım şekilleri değişebiliyor. Oruç tutacak hastalar için de özellikle açlık ve tokluk tanımı zaman zaman kafa karışıklığına neden olabiliyor. Eğer hekiminiz size ilacınızı tok olarak almanız gerektiğini söylediyse sizin bu ilacı ya yemek yemeye başlamadan yarım saat önce almanız ya da yemek yedikten sonraki 2 saatlik süreç içerisinde almanız gerekir.

Eğer ilacınızı aç olarak almanız gerekiyorsa yemekten 2 saat öncesiyle yarım saat öncesine kadar olan süre içinde ilaç dozunuzu almalısınız. Bu zamanlamalara uyulmadığı durumlarda ilacın etkinliği düşüyor.

Ramazan ayı süresince ilaç dozları ve kullanım zamanları mutlaka ilgili hekime danışılarak değiştirilmeli. Hekim önerileri alınmadan yapılacak değişiklikler hastalığın seyrinde hoş olmayan tablolar oluşturabilir.

Tiroit bezinin fonksiyon bozuklukları farklı klinik tablolar ile karşımıza çıkabiliyor. Hipotiroidi yani tiroit bezinin az çalışması durumu genelde kadınlarda daha sık görülüyor ve sıklıkla sebebi Haşimato tiroiditi’dir. Bu durumda hastalara tiroit hormonu desteği verilmeli ve böyle bir destek tedavisi için alınan ilaçlar mutlaka aç karna alınmalı.

Bazı hastalarımız bu ilaçları yanlış olarak tok karna alıyor ve bu da ilacın etkisini azaltıyor. Yanlış kullanım nedeniyle hastalığın seyrinde iyi yönde bir gelişme olmamakla birlikte zaman zaman kötüye gidiş bile görülebiliyor. Bu nedenle doğru ilaç, doğru zamanlama ve doğru doz ayarlanması son derece hassas bir konudur. Tiroit ilaçları sabah kahvaltı yapmadan yarım saat önce alınmalı. İlaç etkisini en iyi bu durumda gösteriyor.

Oruç tutmasında engel olmayan tiroit hastaları ilaçlarını böyle alabilir: 
İftar saatinde su ile birlikte alınıp 30 dakika beklendikten sonra yemek yenilebilir.

İftar saatinde bu süreyi beklemek istemeyenler ise sahura kalktıklarında hemen ilaçlarını alıp 30 dakika sonra sahur yapabilirler.

Gece sahura kalkmadan oruç tutanlar ise yatmadan önce ilaçlarını alabilirler. Ancak öncesinde en az 2 saat herhangi bir şey yenmemiş olması gerekiyor.

Hipertiroidi hastaları nelere dikkat etmeli? 
Bazı hastalarda ise hipertiroidi denilen tiroit bezinin çok çalışması durumu söz konusu olabilir. Hipertiroidinin farklı nedenleri olmakla birlikte eğer artmış fonksiyonu kontrol altına almak için ilaç kullanılması gerekiyorsa bu ilaçlar yine ilgili hekimin görüşü ve onayıyla ayarlanmalı.

Artmış tiroit fonksiyonlarına neden olan durum eğer hastanın oruç tutmasına engel değilse ve hekim hastanın genel sağlık durumu açısından oruç tutmasına izin verirse ilaç saatleri iftar ve sahur saatlerine göre ayarlanabilir. Bu ilaçları tok karna almak gerekiyor. Ramazan ayı bitiminde de mutlaka tiroit hormonları kontrol edilmeli.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası