150 kw güneş paneli maliyeti / kW Güneş Enerji Santrali Kurulumu ve Maliyeti – Lotus Enerji

150 Kw Güneş Paneli Maliyeti

150 kw güneş paneli maliyeti

Konutlar İçin Ucuz Güneş Enerjisi Rehberi

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrikTürkiye’de ev tipi güneş enerjisi kaç lira? Amerika’dan başlayalım: Tesla hem elektrikli otomobil hem de güneş enerjili çatı üretiyor. Üstelik Türkiye’de kiremit çatının metrekaresi TL iken Tesla panellerin metrekaresi sadece 80 lira. Peki ev tipi güneş enerjisi sistemi kurmanın maliyeti nedir?

Güneş enerjisi ile elektrik bedava

Evde kendi güneş enerjisi sisteminizi kurmak için para ödemeniz gerekecek; ama ilk yatırım maliyetlerine ek olarak vergi ve resmi belgeler sebebiyle kayda değer bir harcamanız da olacak. Buna karşılık olarak her ay elektrik faturası ödemeyecek ve zamlardan etkilenmeyeceksiniz (toplam maliyet kendini amorti ettikten sonra).

Bu yüzden apartmanda daire sahibi veya kiracı olmak yerine kendi müstakil evinizde oturuyorsanız elektriğinizi güneş enerjisinden üretmek hesaplı olabilir. Elbette Türkiye için yapılan yeni düzenlemede apartman çatılarına güneş paneli kurulabilecek.

Şimdi güneş enerjisinin tam zamanı ve siz de yıllık elektrik faturası karşılığında kendinize 30 yıllık bir sistem kurabilirsiniz. Elon Musk’ın Tesla şirketi Amerika’da bunu yapıyor (gerçi orada elektrik faturası karşılığı olarak sistem kendini 10 yıldan önce amorti ediyor).

İlgili yazı: Facebook Sohbet Botunu Çok Zeki Diye Kapatmadı

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Karşılaştırma açısından

Tesla, geçen Kasımda güneş paneli şirketi SolarCity’yi satın alarak güneş enerjili çatı üretimine geçti. Üstelik Tesla kare şekilli özel güneş panelleri üretiyor ve bunlar cam kaplamaya benzeyen, bu açıdan da gözü yoran klasik güneş panellerinden çok daha şık tasarımlar.

Şimdilik Amerika’da iki tip mat ve estetik güneş paneli var. Bu karoların metrekaresi de 80 TL’ye geliyor (21,86$). Öte yandan Tesla ’de güneş kiremitleri satmaya başlayacak. Yeni güneş panelleri dışarıdan bakınca gerçek bir kiremite benziyor ve mimarlara daha çok seçenek sunuyor.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Türkiye’de maliyetler

Ülkemizde güneş enerjisi ile kendi elektriğinizi üretmenize izin var. Bunun için ekipman maliyeti TL’den başlıyor. Eğer çok televizyon izlemiyor veya bilgisayar kullanmıyorsanız sadece ekipman için TL harcayarak evinize şebeke elektriği kullanmayan bağımsız bir sistem kurabilirsiniz.

Yok eğer bizim evdeki gibi iki bilgisayar, 3 televizyon kullanıyorsanız ilk yatırım maliyetleri dolara çıkabilir (ekipman dahil). Özellikle de çocuklu aileler için güneş ışığından daha fazla elektrik üreten gelişmiş sistemleri öneriyorum. Şimdi bu maliyetlere yakından bakalım; ama dikkat edin, ilk olarak sadece temel seviye güneş enerjisi ekipmanın satın alma maliyetlerini yazacağız. Sayfanın sonundaki tabloda ise resmi belge ve kredi faiziyle birlikte 15 yıllık toplam maliyetleri göreceksiniz.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Nasıl kullanacaksınız?

Öncelikle iki seçeneğiniz var: Hem güneş ışığı hem şebeke elektriği kullanan hibrit güneş enerjisi sistemleri ve şebeke elektriğinden yüzde bağımsız çalışan sistemler. Hibrit sistemler aylık olarak daha pahalı ama bunların ilk yatırım maliyetleri daha düşük. Tabii hibrit sistemler çift yönlü sayaçla ürettiğiniz elektriği satmanıza da izin verecek.

Bu çözümde hava bulutlu veya yağmurluysa; yani güneş ışığından yeterli elektrik üretemiyorsanız şebeke elektriği kullanıyorsunuz (gerçi yağmurdan elektrik üreten güneş paneli geliştiriliyor). İkinci çözümde ise daha yüksek kapasiteli aküleriniz var. Bunları sadece kesintisiz güç kaynağı olarak değil, aynı zamanda jeneratör görevi görecek şekilde kullanıyorsunuz.

Dolayısıyla her iki seçenekte de regülatörler ve kesintisiz güç kaynaklarına ihtiyacınız var (standart aküler ve şarjı en az 2 gün giden yüksek kapasiteli aküler). Böylece evde voltaj oynamaz, buzdolabı bozulmaz veya aniden elektrik kesilmez.

Kimler kullanmalı?

  • Yazlıklar, çiftlikler, dağ evleri.
  • Elektriği olmayan köyler.
  • Su, doğal gaz ve sismik ölçüm istasyonları.
  • Akademik projeler ve Ar-Ge’de kullanılan laboratuarlar.
  • Kendi elektriğini üretmek isteyen fabrikalar.
  • Baz istasyonları gibi telekomünikasyon sistemleri.
  • Radarlar ve erken uyarı sistemleri.
  • Tekneler, iskeleler ve yüzer sistemler.
  • Askeri uygulamalar.
  • Yeni düzenleme2 ile apartmanlar ve siteler de kullanacak (hatta hastaneler ve diğer tesisler).

İlgili yazı: Bitcoin ve Altcoin ile nasıl yatırım yapılır?

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Kimler için avantajlı?

Şebeke elektriğinin olduğu yerlerde büyük çaplı güneş paneli kullanımı pratik değil. Standart bir müstakil konutta bile yaptığınız masrafın kendini amorti etmesi 15 yılı buluyor. Öte yandan, şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde büyük çaplı güneş enerjisi daha ucuza geliyor (sıfırdan hat çekmek ve trafo kurmaktan daha ucuz).

Her durumda kişilik müstakil bir ev ve maksimum metrekarelik bir konutta şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemi kurmak maliyet açısından daha avantajlı. Ayrıca daha az yatırımla küçük bir yazlıkta kendi elektriğinizi üretebilirsiniz.

Bunlar kendi evi olan orta halli bir ailenin kaldırabileceği maliyetler. Öte yandan 7/24 kullanımda 2 kişilik aileler ve apartmanlar için durum farklı: Toplam maliyet daire sahipleri arasında bölüşülmediği takdirde güneş enerjisi apartmanlarda şimdilik pek avantajlı değil (apartmanlar için daha büyük sistemler gerekiyor ve kredi faizi ile resmi masraflar var).

İlgili yazı: Bitcoin’de Gizlilik Nasıl Korunur?

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Pratik kullanım notları

Güneş enerjisi söz konusu olduğunda, klima ve elektrikli ısıtıcıların anlık olarak çok elektrik çektiğini unutmayalım. Bunları destekleyen bir sistem kurmak istiyorsanız masraflarınız artacaktır.

Son olarak yılın her günü yeterli güneş alamayacağınız için şebeke elektriği destekli bir çözüm daha avantajlı olabilir. Örneğin klimayı ve elektrikli fırını şebeke elektriğine bağlayabilir; ama televizyon ve buzdolabını güneş enerjisiyle çalıştırabilirsiniz.

Elbette rüzgar gülüyle rüzgardan yedekli elektrik de üretebilirsiniz, ama bu daha masraflı bir yatırım olduğu için standart evlere tavsiye etmiyorum (Not: hibrit kullanımda güneş enerjisi kendini amorti ettikten sonra daha az elektrik faturası ödemiş olacaksınız).

Gerçi akü yerine jeneratör de kullanabilirsiniz. Dizel masrafı nedeniyle işletmesi aküden daha maliyetli bir çözüm, ama aküyü şarj edemediğiniz durumlarda jeneratör çalıştırabilirsiniz. Her durumda jeneratör devreye girene kadar kesintisiz güç kaynağına ihtiyacınız olacak.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Neler kullanacaksınız?

  • Güneş panelleri (elektrik üretmek için).
  • Akü (enerjiyi depolamak için).
  • Şarj kontrol cihazları (akülerin şarj düzeyini ayarlamak için).
  • İnverter (doğru akımı alternatif akıma çevirmek için).

Isıtma ihtiyacı

Elektrikli ısıtıcıları güneş panelleriyle kullanmak ek yatırım yüzünden pahalıya gelir. Üstelik İstanbul gibi kuzey enlemlerinde daha az ışık alacağınız için daha çok enerji üretmeniz gerekir ve bu daha pahalı ekipman satın almayı gerektirir. Bunun yerine, Bodrum’da 30 yıldır yapıldığı gibi güneş ışığıyla su ısıtabilir, mutfak ve banyoda sıcak su kullanabilirsiniz. Ayrıca bahçe ve otoparkınızı güneş enerjisi ile aydınlatabilirsiniz.

Enerji üretim seçenekleriniz

Güneş panelleriyle 12, 24, 48 volt elektrik üreterek elektrikli motosikletinizi şarj edebileceğiniz gibi, volt destekli ev eşyaları için doğru akımı alternatif akıma çeviren inverterlar da kullanabilirsiniz. Hatta küçük atölyeler için volt ve 3 fazlı seçeneklerden yararlanabilirsiniz.

Bu rehberdeki fiyatlar

Temel kurulum ekipman maliyetleri haricinde, Urla&#;da maliyetleri anlamak için dene kurulumu yapan Utku Korkmaz&#;ın tablolarını baz aldım. Tüm kurulumlarda suyu güneş enerjisiyle ve evi de soğuk aylarda doğal gaz, kömür vb. ile ısıttığınızı varsaydım (güney bölgelerinde buna gerek yok tabii). Bu bağlamda ekipman maliyetinin bir eve sıfırdan eşya alma maliyetinin altında kalmasına dikkat etmenizi öneririm.

İlgili yazı: Bill Gates ve Elon Musk Yapay Zekadan Neden Korkuyor?

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Depolama seçenekleri

En ucuz çözüm, gündüz üretilen elektriği akşam kullanmanızı sağlayan aküler. Ancak günlük depolama kapasitesine ek masraf yaparsanız Türkiye şartlarında daha güvenli elektrik kullanmış olursunuz.

Elektrik tüketimi

  • Aydınlatma ( lamba ile 4 saat)
  • Küçük buzdolabı (24 saat, watt)
  • Televizyon (4 saat, 30 watt)

Önemli not: Kesinlikle tüplü TV kullanmayın. Hatta LCD yerine LED TV seçin. Mutlaka LED lamba kullanın. Lambaların elektrik tüketiminin 30 wattı geçmemesine dikkat edin. Enerji verimliliğinde A sınıfı yerine A++ almanız pek bir avantaj sağlamaz ama eşya ve lambalarda A&#;nın altına düşmeyin. Mini buzdolaplarının motorları genellikle A sınıfı olmuyor, aman dikkat.

Şebeke elektriği, kombi ısıtma-termosifon, LPG fırın ve LED lamba toplam masraflarını elektrikli fırın-termosifon, LED lamba ve doğal gaz ısıtma kullanan hibrit şebeke elektriği-güneş enerjisi çözümleriyle karşılaştırın. Kısacası mevcut elektrik, ısınma ve su ısıtma faturalarınızı hibrit güneş enerjisi faturanız ve aylara bölünmüş toplam maliyetlele karşılaştırın. Böylece güneş enerjisi sizin için kârlı mı, değil mi anlarsınız.

İlgili yazı: 18 Ayda Nasıl 24 Kilo Verdim?

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Akü kapasitesi ve sayısı

Böyle bir sistem için Ah akü ve 12 volt yeterli. 2 adet 90 Ah veya 2 adet Ah kuru akü kullanırsanız daha avantajlı olur. Elbette kaliteli ürünler satın almaya dikkat etmelisiniz. TL’ye güneş enerjisi üretmek istiyorsanız ikide bir bozulup masraf çıkaran sistemler istemezsiniz.

TL yerine TL’ye çıkmayı göze alıyorsanız gerçek jel akü de satın alabilirsiniz. Örneğin Sonnechein marka jel akü fiyatları TL’den başlıyor; ama bunları günde kez şarj edebiliyorsunuz. Daha ucuza jel akü olması mümkün değil. Satıcıların verdiği bilgiye dikkat edin.

İlgili yazı:Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

Hafta sonu yazlığı

Yazlığınızı sadece hafta sonu kullanacaksanız size 2 güneş paneli yeterli olacak. 7/24 yoğun kullanım için daha fazla panele ihtiyacınız olabilir. 1 panel yaklaşık 8 Ah akım üretiyor ve bu da yaz aylarında günde 8 saatten 64 Ah’ye, iki panelde ise Ah’ye karşılık geliyor.

Kısacası evi kaç gün kullanacağınıza bağlı olarak 2 – 6 adet watt güneş paneli kullanabilirsiniz. Böyle bir kurulumda wattlık modifiye sinüs inverter işimizi görür. Ancak unutmayın: Buzdolabında A sınıfı az enerji tüketen motor kullanmalısınız. O yüzden evdeki tüm cihazların A sınıfı olmasına dikkat edin. Yoksa güneş paneli, akü ve inverter masrafları artar. Ayrıca 2 güneş paneli için 1 adet 20 Ah şarj cihazı yeterli. Ancak 6 panelde 30 Ah ve üstüne çıkmanız gerekir.

Aldatılmayın

Güneş enerjisi için minimum ekipman fiyatı olan TL’yi geçmemek için ne alacağınızı çok iyi bilmeniz gerekiyor. İşte buna fiyat / performans oranı diyoruz. Yoksa aynı sisteme 3 kat fazla para verebilirsiniz:

  • 2 adet kuru akü 2 x = TL.
  • 2 adet Watt güneş paneli 2 x = TL.
  • watt modifiye sinüs inverter TL.
  • Şarj kontrol cihazı 20 Ah TL.
  • 2’li paralelleme aparatı, 30 TL.
  • 4 adet MC4 konnektör (2 takım). 2 x 9 = 18 TL.
  • Güneş enerjisi kablosu: Akü ile güneş paneli mesafesine göre. Minimum maliyet.

İlgili yazı: Robotlaşma yüzünden şoförler ve cerrahlar ’te işsiz kalacak

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Sonsöz

4 kişilik bir ailede yoğun bilgisayar kullanımı varsa ve evinizi haftada 7 gün kullanacaksanız en az 3 kW&#;lik bir sisteme ihtiyacınız olacak.

Böyle bir durumda birinci sınıf çözüm için ( gün şebeke elektriğinden bağımsız depolama kapasitesi ile) ve son zamlar eşliğinde dolara sisteminizi kurabilirsiniz.

güneş_enerjisi-tesla-güneş_paneli-temiz_enerji-elektrik

 

Resmi belgeler

Oysa işin içine kredi faizi ve diğer masraflar girince güneş enerjisi maliyeti dolara çıkıyor ve bu sadece 3 kW&#;lık bir sistem için. Demek ki mevcut koşullarda devlet önce enerji dağıtım şirketlerinin çıkarını koruyor ve küçük adamın kendi bağımsız güneş enerjisi sistemini kurmasını pek teşvik etmiyor.

Bununla ilgili olarak RKT Enerji CEO&#;su Utku Korkmaz, Urla&#;da tüm maliyetleri anlama adına kendi evine 2,5 kW çatı üzeri güneş enerjisi sistemi kuruyor. Sadece TEDAŞ onay harcı yaklaşık TL (devlet harcını alıyor tabii).

Öyle ki mevcut koşullarda Çeşme&#;de 3 kWp&#;lik bir sistemin geri dönüşünün 15 yılın üzerinde olduğunu görüyoruz (resmi belgeler dahil, anahtar teslim dolar harcamanız gerekiyor). Ancak KDV muafiyeti, panelde gözetim, antidamping, uzun vadeli kredi imkanı ve teşviklerle toplam maliyeti dolara çekmek mümkün.

Sonuçta güneş enerjisi Türkiye&#;de küçük adam için henüz lüks ve çok daireli bir apartmana daha büyük sistem gerekeceği için teşviksiz yaygınlaşması şimdilik zor. Öte yandan, Türkiye&#;yi doğal gaz ve petrol bağımlılığından kurtarmak için güneş enerjisi şart (Türkiye&#;de 10 milyon çatı var ve yerli üreticinin potansiyeli 1 gW). Hem böylece şebeke elektriği kullanımını azalttığınız için küresel ısınmayı da azaltır ve enflasyona bağlı olarak artan elektrik faturasından etkilenmeden keyfinize bakarsınız.

Yeni mevzuat

Her durumda yeni düzenleme size ürettiğiniz elektriği satma imkanı getiriyor. Ancak, lisanssız üretim kapsamındaki uygulamalar için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi isteniyor2. Neyse ki işiniz sandığınızdan kolay: Türkiye’de bu tip sistemleri sizin için kuran şirketler bulunuyor. Siz de işi uzmanına bırakın, kendiniz kurmaya çalışarak güvenlik riski yaratmayın. Yaz sıcaklarında temiz ve enerjik günler dilerim.


1Tesla solar roof
2Yeni dönem başlıyor

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Apartmanda güneş enerjisi kapasitesi sınırı artırıldı

TAHSİN AKÇA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 10 Mart tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar Resmi Gazete'de yayınlanarak apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi.

Yani söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW'ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Ticari güneş enerjisi yatırımları uzun zamandır teşvik edilirken, söz konusu kararla elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Şubat ayında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

25 KW yatırımın maliyeti ne kadar?

Sektör yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (yaklaşık bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar ( bin TL'ye yakın) yatırım gerektiğini belirtiyor.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği yetkilileri söz konusu yatırımın daha yaygın hayata geçebilmesi için mevcut tüketici kredi vadelerinin yeterli olmayacağını, uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor.

50 bin TL'nin üzerindeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Sektör yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde bireysel güneş enerjisi yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

metrekare alan gerekiyor

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW'ye çıkarılmasıyla çok daireli siteler gibi alanların ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşü şartıyla ihtiyacını karşılayıp dönem ve mevsim olarak değişen miktarlarda ihtiyaç fazlasını şebekeye satması mümkün olabilecek.

Çatı güneş enerjisi sistemi kurmak için ilk olarak bulunulan ildeki elektrik dağıtım şirketine başvururak izin almak gerekiyor. Ayrıca sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.
10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında metrekarelik alan gerekeceği belirtiliyor.

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök: Güneşten elektrik üretimi ve kullanımının tabana yayılması hızlanacak

10 kW’a kadar güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için, EPDK’nın aldığı karar üzerine, ilgili usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak.

Güneş enerjisi santrali kurulum maliyeti hakkında Ekim da technicall_tr youtube kanalımızda bir video yapmıştıfunduszeue.infoık güncellemenin zamanı geldi.Güneş enerjisi santrali kurulum maliyeti yılında nasıl değişikliklere uğradı? Güneş paneli teknolojilerindeki değişimler nelerdir? tabiki bir yatırımcı açısından en önemlisi yatırım bütçesi ne olmalı gibi parasal konuları 3 kW ve 10 kWgüneş enerjisi kurmak istersek özelinde kalem kalem inceledim. Farklı firmalardan aldığım teklifleri sizler için derledim. yılı güncel bilgiler umarım sizlere fikir verecektir.

3 kW güneş enerji kurulum maliyeti

yılında 3kW kapasiteli bir güneş enerji santrali kurmak istediğinizde ortalama olarak $+kdv şeklinde bir yatırıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Net bir fiyat vermek çok zor sebepleri ile anlatacağım. Sistemi oluşturan ekipmanlara bakalım;

3 kW Güneş Paneli maliyeti

Bir ges sisteminde en fazla para tutan kısım net bir şekilde güneş panelidir. gelişen teknoloji ile birlikte Watt başına fiyatlarda yılı içerisinde maalesef artmıştır. Piyasada her bir watt için dolar cent cinsinden ifade edilir fiyatlamalar. Bugün ortalama söylüyorum her 1 Watt güneş paneli gücü 0,45 dolar cent civarındadır. Düz hesapla Wp güneş paneli 45 dolar gibi düşünebilirsiniz.

Altını çizmemiz gereken bir husus var. Fiyatlama yaparken daha aşağıda daha yukarıda fiyatlar kesinlikle vardır ve olacaktır. Çünkü tek çeşit, tek kalite ve tek bir üretici yoktur. Bu sebeple; size fikir vermesi açısından rakamlar verdiğimi belirtmek isterim.

Videomuzdaki örnekte; 3 kWe inverter kullanıyoruz ve verimli çalışması için biraz daha fazla güneş paneli yüklediğimizi varsayıyoruz.(Wp) Bu değer şartlara göre daha da fazla olabilir ezber bilgi değildir. Wp güneş paneli için $ gerekecektir.

solar inverter maliyeti

solar inverter maliyetini hesaplarken piyasada bulunan akıllı inverterleri kullanmadım. 5 yıl 10 yıl garantili daha profesyonel cihazlar ile uzun ömürlü sistemler öneriyorum. 3 kW çıkış gücü verebilen inverter için ayırmamız gereken bütçeyi $ olarak hesabın içerisine katıyorum.

Geleceği düşünerek bugün olmasa bile ileride akü entegre edebileceğimiz hibrit inverterler de tercih edilebilir. Fiyatı birkaç yüz dolar daha yukarı çıkaracaktır. Lakin bir kaç yıl sonra kolayca akü ekleyebilirsiniz.

Akü bir zorunluk değil bir tercihtir. Opsiyoneldir. Eğer sürekli elektrikleriniz kesilmiyorsa, özellikle 24/7 bir an bile enerji gitmesin dediğiniz cihazlarınız yoksa, şehir şebekesini akü gibi kullanabiliyorsunuz.Bizim şuan evimizde olan sistem bu şekilde aküsüzdür. Blogda ve youtube kanalımızda bir çok içerik bulabilirsiniz.

güneş enerjisi kurulum maliyeti

güneş enerjisi konstrüksiyon maliyeti

yılı bütünüyle zamlarla dolu ve her sektör bundan nasibini aldı. 3 kW güneş enerji santrali için konstrüksiyon maliyetini $ olarak hesaba katıyorum.

Tüm ekipmanlarda olduğu gibi güneş enerjisi konstrüksiyon konusunda da farklılıklar bulunur. Örneğin güneş panellerinin altına tam boy profil mi kullanılacak yoksa parça profil mi? aluminyum mu? evetse hangi tip ? vs.. bu sebeple verdiğim fiyatlar sizlere fikir vermesi açısındandır.

güneş enerjisi kablo konnektör pano

3 kW güneş enerji santrali için kullanılacak solar kablo konnektör pano ve içerisindeki ekipmanlar için $ olarak yazıyorum.

Güneş enerjisi işçilik maliyeti

çatımıza kuracağımız 3 kW gücündeki güneş enerji santrali için işçilik maliyetini $ olarak yazıyorum.

Projelendirme ve geçici kabul işlemleri

Şebeke bağlantılı bir sistem kurmanın zor taraflarından biri evrak süreçlerinin biraz uzun sürmesidir. Yasal olarak anlaşılan mühendislik firması sizden vekalet alarak süreçlerinizi yönetir.

Çatıya kurulacak güneş enerji santrali için evin elektrik projesinden hariç güneş enerji santrali projesinin de çizilmesi gerekecektir. 3 kW güneş enerji santrali projelendirme ve geçici kabul işlemleri için $ civarında fiyatlamalar yapılabilir.

Diğer taraftan; güneş enerji santrali yapım işini bize verin biz projeyi ücretsiz çiziyoruz diyenlerde olacaktır. Güneş enerji konusu basit görünen lakin bir çok detayın olduğu zor bir iştir. Burada sizlere sadece fikir edinebilmeniz için fiyatlar verdiğimizi unutmayınız.

3 kW çatı ges kurulum maliyetleriDolar Cinsinden fiyat
Güneş Paneli 3,6 kWp$
Solar inverter$
Konstrüksiyon$
Kablo Konnektör Pano$
İşçilik$
Projelendirme ve Geçici Kabul İşlemleri$
Genel Toplam$ + kdv

diğer giderler ve olası maliyetler

Güneş enerjisi santrali kurulum maliyeti yılında eski videomuza göre daha da arttığını görmekteyiz. Gerçeğe daha yakın fikir sahibi olmanız için aşağıdaki hususlarda güneş enerjisi yatırım maliyetini arttırabilir;

  • Anlaşılan firmanın yakın olmaması Nakliye masrafınızı arttırabilir
  • Çatıya ürünlerin çıkarılması için Vinç maliyeti olabilir
  • Solar kablolama metrajı uzayabilir ve maliyeti arttırabilir
  • Elektrik panosu ve çatıdan aşağıya kabloların inmesi için ekstra masraf gerekebilir
  • Dağıtım şirketine yatırılması gereken harç miktarları artabilir. ( güncel harç bedellerini dağıtım şirketinizin sayfasında lisanssız elektrik üretimi başlığı altında bulabilirsiniz
  • Statik olarak çatınızın uygun olmaması güçlendirme yapmak zorunda bırakabilir
  • Evrak olarak zaten çatınızın güneş paneli yerleşimine uygun olduğunu kanıtlıyor olacaksınız
  • Elektrik sözleşme gücünüz yetersiz ise arttırmak için talep harcaması

10 kW güneş enerjisi kurulum maliyeti

yılında 10 kW güneş enerji santrali kurmak istediğinizde ortalama olarak $+kdv şeklinde bir yatırıma ihtiyaç duyabilirsiniz.3 kW kapasiteli yatırımın her kW için yaklaşık dolar baz fiyatı olduğunu düşünürsek , güç arttıkça birim maliyet düştüğünü görmekteyiz.

yılında ortalama 10 kW güneş enerji santrali kurulum maliyeti birim fiyat olarak $/kW olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tabiki seçilen ürünler , kaliteler , garantiler, işçilik gibi etkenlerle bambaşka fiyatlarda göreceksiniz. Aslında bu durumda gayet doğaldır. Küçük bir sistem deyip geçmemek gerekmektedir. Bu konuda teknik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

10 kW güneş paneli maliyeti

Bugünlerde güneş paneli fiyatlamasında her bir watt için 0,45 dolar cent (yarım dolar) fiyatlama yapılmaktadır. 10 kW güneş enerji sistemini verimli çalıştırmak için 12 kW güneş paneli ile tasarlardığımızda Watt x 0, = $ yaklaşık bir bütçeye ihtiyaç duyacağız.

neden fazla panel koyuyoruz

Kullandığımız inverterin enerji dönüşümünü daha verimli bir şekilde yapması için güneş paneli gücümüzü inverter gücünden fazla seçiyoruz. Bu örnekte 10 kW invertere 12 kWp güneş paneli bağladığımızı varsayıyoruz. ( koşullara göre daha az veya fazla bağlanabilir.)

10 kW solar inverter maliyeti

10 kW solar inverter maliyeti $ civarındadır. Farklı ürün gruplarında, farklı marka ve özellikli solar inverterlerde daha düşük veya yüksek fiyatlar da karşımıza çıkıyor.

Önerim; mümkünse hibrit solar inverter almanız yönündedir. Bugün olmasa da ilerde akü entegrasyonu hızlıca ve maliyetsiz olur. (akü maliyetinden bahsetmiyorum tabiki :))

10 kW konstrüksiyon

çatımıza kuracağımız 10 kW ges için konstrüksiyon maliyetini $ olarak hesaba katabilirsiniz.

tekrar vurgulamakta fayda görüyorum çok fazla çeşit yöntem ve firma bulunmaktadır. Dolayısıyla tek bir fiyat olmayacaktır.

kablo konnektör pano maliyeti

10 kW bir ges sisteminde kablo konnektör ve elektrik panosu maliyetini $ olarak belirtiyorum.

Burada özellikle konnektör dememin bir nedeni var.Çünkü ufak görünen lakin hataların oluşmasında başrollerden biri olan solar konnektörler çok dikkatli seçilmeli ve uygulayıcısının da profesyonel olması gerekir.

solar çatı işçilik bedeli

10 kw solar çatımız için işçilik bedelini $ olarak baz alabilirsiniz. Güneş enerji santrali yüksekte çalışma, iş güvenliği, yüksek voltaj ile çalışma gibi başlıkları düşündüğümüzde fiyat daha anlaşılır olabilir.

yine değişkenlik gösteren bir kalemdir ve bambaşka fiyatlarla karşınıza çıkacaktır.

10 kW solar çatı projelendirme fiyatı

güneş enerjisi kurulum maliyeti yılı 10 kW solar çatı projelendirme fiyatı $ dır.

birçoğumuz için, en azından ilk yaptığım videoda projelendirme ve geçici kabul işlemleri için yazdığım bedele bakıp;&#;neden bu kadar çok?&#;, &#;ne yapıyorlar ki?&#; , &#; kendim alıp yaparım!&#; vb.. yorumlarla sıkça karşılaştıfunduszeue.infoyetle söylemeliyim ki bu kadar evrak süreçlerinin içerisinde bu sistem yavaşta olsa yürüyorsa Anahtar teslim iş yapan güneş enerjisi firmalarının payı çok büyüktür. Özellikle ileride bu konuda yaşanak aksaklıkları zorlukları bir video olarak sizlerle paylaşırım.

yukarıda da belirttiğim gibi; projenizi biz yapalım projeyi bedava çizelim diyenlerde olacaktır.

10 kW çatı ges kurulum maliyetleriDolar Cinsinden fiyat
Güneş Paneli 12 kWp $
Solar inverter$
Konstrüksiyon$
Kablo Konnektör Pano$
İşçilik$
Projelendirme ve Geçici Kabul İşlemleri$
Genel Toplam$ + kdv

not: 3 kW sistem için yukarıda belirttiğim diğer giderler ve olası maliyetler başlığı altındaki maddeler 10 kW için de geçerlidir.

Güneş enerjisi yatırım geri dönüş süresi

10 kW güneş enerji santrali kWh/yıl elektrik üretebilir. kWh elektrik maddi değeri TL olarak düşünürsek temel düzeyde 6 yılda geri dönen bir yatırım gibi düşünebilirsiniz.

Elektrik birim fiyatınıza bakmanızı öneririm. Zira bir ticarethane için kWh maddi değeri daha da yüksektir. Bilhassa ürettiğimi tamemen evde veya işyerinde tüketim yapıyormuş gibi düşünerek hesapladım. Zira en hızlı geri dönüş bu şekilde olur. Elektriği alırken 2 TL den satarken 1 TL den satıyorsunuz. (youtube kanalımızda her ay ne ürettik,tükettik, sattık ne kadar gelir elde ettik videoları yapıyoruz)

güneş enerjisi yatırımını sadece geri dönüş süresi olarak değerlendirmemek gerekiyor aslında. çokça sorulduğu için belirtmek istedim. Amortisman hesabı çok daha detaylandırılabilir.

güneş enerjisi ve çevre hassasiyeti

güneş enerjisi kurulum maliyetinin yanı sıra elektrik üretiminin çevreye olan maliyeti açısından bakıldığında harika bir iş yapmış olacaksınız. Çünkü onlarca ağaç dikmeye eşdeğer karbon ayak izinizi azaltacaksınız. Enerjiyi tükettiğiniz yerde üretim yaptığınız için &#;enerji verimliliği&#; açısından en iyi senaryo gerçekleşmiş olacak. Bu söylediklerimin maddi karşılığını siz düşünün.. bence paha biçilemez.

Kimler güneş enerjisi yaptırmalı

Ticarethane veya sanayi abone gruplarında olan elektrik birim fiyatları meskenlere göre yüksek olan işyerleri yaptırmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken çok fazla enerji sarfiyatının olmasıdır. Kurulacak güneş enerji santrali iletasarruf ederek kazanacaksınız.

Yine çok fazla enerji tüketimi olan meskenlerde güneş enerjisi ile hızlıca tanışmalıdır.

aylık tüketimleri az olan ve enerji satarak pasif gelir elde etmek isteyenler için güneş enerjisi yatırımı biraz daha bekleyebilir. Güneş enerjisi tasarruf ile size daha çok kazandırır.

güneş enerjisi kurulum maliyeti özet

yapılacak çatı ges kurulumu gücü arttıkça birim maliyeti azalacaktır. 3 kW çatı ges yapmak istediğimizde her kW $ civarında iken , 10 kW yapmak istediğimizde her kW $ civarındadır. Daha da büyüdüğünde her kW maliyeti dolar seviyelerine inmektedir. Hatta endüstriyel boyutta devasa solar enerji santrallerinde $ altında kaliteli ürünlerle yapılacak tesisler dahi mümkündür.

Tek bir fiyat kesinlikle olamaz. O kadar fazla değişken varken bu fiyat çok fazla , bu fiyat çok az diyemeyiz. Hangi ürünlerle kaç kW bu fiyat? noktasından yaklaşılmalıdır.

Güneş enerjisi yetkinlik belgesi çok önemli

Bugün herhangi bir firma ben güneş enerji santrali kuruyorum diye teklif verebiliyor ve işi aldığında bir şekilde kurulumu yapabiliyor. Yüksek voltajlarla çalışılan, yüksekte çalışma ve iş güvenliğinin çok önemli olduğu bir alanda firmaların bu işi yapmaya muktedir olduklarını göstermesi gerekir. Sertifikasyon sistemi kesinlikle ve bir an önce olmalıdır.

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından güneş enerjisi için işçi, kalfa ve usta başı için farklı derecelendirme sınavları ve belgelendirme işlemleri yapılmaktadır. Benim söylediğim ise firma bazlı güneş enerji kurmaya yeterliliği vardır şeklinde bir sertifikalandırmadır.

faydalı linkler

funduszeue.info#ad-image-0

funduszeue.info

funduszeue.info

ilk versiyon maliyet videomuz funduszeue.info

Beğenerek takip edebilirsiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası