2014 düzce yerel seçim sonuçları / Düzce Seçim Sonuçları - 2. Tur Seçim Sonucu Ve Oy Oranları

2014 Düzce Yerel Seçim Sonuçları

2014 düzce yerel seçim sonuçları

Seçim sonuçları: Sandıktan çıkan 10 sonuç

SECIM

Kaynak, AFP

yerel seçimlerinde oy sayım işlemi tamamlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, AKP sandıktan birinci parti olarak çıktı ancak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde büyükşehir belediye başkanlığını kaybetti.

AKP ve MHP'nin Cumhur İttifakı oyların yüzde 52'sini aldı.

Ancak AKP başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde belediyeyi kaybetti. CHP ise "Yedi büyükşehiri almak" hedefiyle girdiği seçimlerden altı büyükşehiri kazanarak çıktı.

Seçimden çıkan 10 sonucu derledik:

1) Ankara Büyükşehir Belediyesi el değiştirdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi 25 yıl sonra ilk kez el değiştirdi. yılında Refah Partisi adayı Melih Gökçek, 6 bin oy farkla SHP adayı Korel Göymen'in önünde yarışı tamamladı. Gökçek bu tarihten sonra da Fazilet Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olarak girdiği dört seçimi daha kazandı. Gökçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Ekim 'de bu görevinden istifa etti.

CHP adayı Mansur Yavaş ise üçüncü kez aday olduğu seçimleri ilk kez kazandı. Yavaş, Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Mehmet Özhaseki karşısında bin oy farkla, oyların yaklaşık yüzde 51'ini alarak kazandı. Yavaş daha önce bir kez MHP'den, bir kez de yine CHP'den belediye başkan adayı olmuş ancak her ikisinde de kazanamamıştı.

Ankara'da Belediye Başkanlığı seçim sonuçları. . yılında AKP adayı, Mehmet Özhaseki oldu. ve 'de SHP; diğerlerinde ise CHP ikinci parti. .

2) İstanbul'da nefes kesen yarış

İstanbul da nefes kesen bir yarışa sahne oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre kazananın netleşmesi ancak sabah saatlerini bulurken, yaşanan kıran kırana mücadele yerel seçimlerini hatırlattı.

O dönem Refah Partisi adayı olan Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün süren sayım işleminin ardından bin oy farkla belediye başkanı seçilmişti.

Bu yıl da sonuçlar son ana kadar belli olmadı. Sonunda da gerek Yüksek Seçim Kurulu gerekse de Anadolu Ajansı, CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarışı 24 bin oy farkla önde tamamladığını duyurdu.

Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Binali Yıldırım, sürecin devam ettiğini ve toplam 31 bin sandıktan her birinden bir yanlış oy çıksa bile sonucun değişeceğini söyledi.

İstanbul'da dört ilçe el değiştirdi. MHP, daha önce CHP'nin elinde olan Silivri'de sandıktan birinci parti çıkarak ilk kez bir belediye kazanmış oldu. Esenyurt ve Küçükçekme'de CHP'li adaylar kazanarak AKP'li haleflerini yerinden ederken, 'ten bu yana CHP'nin yönettiği Çatalca'da da kazanan AKP oldu.

İstanbul'da son durum. Açılan Sandık: % .

3) İlk 10 büyükşehirden beşi el değiştirdi

Türkiye'nin nüfusuna göre en büyük ilk 10 şehrinin beşinde belediye başkanlığı başka partiye geçti. CHP; İstanbul, Ankara ve Antalya'yı AKP'den, Adana ve Mersin'i de MHP'den aldı.

Böylece Türkiye'nin ilk 10 büyük kentinin beşi CHP, kalan beşi de AKP yönetiminde.

CHP'nin elindeki İzmir, AKP'nin elindeki Bursa, Konya, Gaziantep ve Şanlıurfa ise belediyelerin el değiştirmediği büyük kentler.

Türkiye'nin ilk 10 büyük kenti. . .

4) Güneydoğu'da kayyum etkisi

HDP, seçim kampanyasını Güneydoğu'da kayyum atanan belediyeleri geri alma, Batı'da da "stratejik oy" tercihiyle "AKP ve MHP'ye kaybettirerek kazanmayı" amaçlıyordu.

HDP'nin elinde olan Iğdır haricindeki tüm belediyelere, yılındaki çözüm sürecinin sona ermesinin ardından kayyum atanmıştı.

HDP, kayyum atanan 10 belediyeden altısını yeniden kazanmayı başarırken, dört yerde ise kaybetti. Kayyum atanmayan tek HDP il belediyesi olan Iğdır'dan da bir kez daha sandıktan HDP çıktı.

Tunceli'de birinciliği Türkiye Komünist Partisi'nin adayı Fatih Mehmet Maçoğlu'na kaptıran HDP, üç il belediyesini de AKP'ye karşı kaybetti.

Ancak Kürt oyları, özellikle HDP'nin aday göstermediği, İstanbul, Adana, Ankara, Antalya ve Mersin gibi yerlerde seçim sonuçları üzerinde önemli rol oynadı.

AFP

HDP, kayyum ve yerel seçimler
  • 11BDP'nin 'de kazandığı il belediyesi

  • 10Kayyum atanan BDP/HDP belediyesi

  • 6HDP'nin kaybettiği belediye sayısı

  • 1HDP'nin 'te alamayıp 'da aldığı yer

Source: BBC Türkçe ve YSK

5) MHP'ye dönen belediyeler

Seçimin bir diğer dikkat çeken sonucu da Cumhur İttifakı kapsamında olmayan 27 ilin 9'unu MHP'nin kazanmış olması.

MHP, böylece Adana ve Mersin gibi bazı önemli illerde kaybetmiş olmasına karşın AKP'den aldığı yerlerle birlikte toplamda 11 yerde kazandı.

MHP, yerel seçimlerinde sekiz il belediyesi kazanmıştı.

MHP'nin seçim kazandığı yerler arasında Bayburt ve Çankırı gibi daha önce AKP'nin kalesi olarak nitelendirilen bazı iller de yer alıyor.

6) İlk komünist il belediyesi

Tunceli'nin Ovacık ilçesinin Türkiye Komünist Partili Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, bu kez Tunceli'de seçimleri kazandı.

Maçoğlu, oyların yüzde 32,77'sini alarak, yarışı HDP adayı Nurşat Yeşil'in önünde tamamladı.

Maçoğlu, seçimi kazanmasının ardından attığı Twitter mesajında, "Dersim halkı kazandı" dedi.

7) Karadeniz'de değişim rüzgarı

Karadeniz, en ciddi oy kaymalarının görüldüğü bölgeler arasında başı çekiyor.

Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve daha önceki seçimlerde AKP ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yüksek oy oranlarına ulaştığı illerin bazılarında belediyeler el değiştirdi.

Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 ilin yedisi bu kez farklı bir partiyi tercih etti.

Bolu ve Artvin; AKP'den CHP'ye geçerken, yılından bu yana CHP'nin elinde olan Zonguldak ve Giresun'da ise bu kez kazanan AKP adayları oldu.

Cumhur İttifakı dışında olan Kastamonu, Amasya ve Bayburt'ta da MHP adayları kazandı ve bu belediyeleri AKP'nin elinden aldı.

Karadeniz'de değişen iller. . .

8) Metal yorgunluğu şehirleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılında "metal yorgunluğu" gerekçesiyle altı ilde belediye başkanlarının istifa etmesini istemişti.

İstanbul, Ankara, Düzce, Niğde, Bursa ve Balıkesir, belediye başkanlarının istifa ettiği şehirler olarak sıralanıyor.

AKP, bu altı ilin dördünde tekrar kazanırken, İstanbul ve Ankara'yı ise resmi olmayan sonuçlara göre kaybetti.

Belediye başkanları "metal yorgunluğu" nedeniyle istifa eden altı ilin dördünde seçimlere Cumhur İttifakı olarak girildi ve AKP aday gösterdi.

Cumhur İttifakı olarak seçimlere girilen Balıkesir, yaklaşık sekiz puanla oyların en fazla artırıldığı yer oldu. Diğer ittifak yapılan yerlerden Bursa da oy artışı sadece 0,1, Ankara'da yaklaşık 2, İstanbul'da ise 0,8 puan oldu.

İttifak dışında bırakılan Düzce'de oylarda yaklaşık 7 puanlık, Niğde'de ise 4 puanlık bir düşüş görüldü.

AKP'nin oyları. . .

9) AKP hem belediyede hem il genel meclisinde hafif geriledi

AKP'nin oyları hem belediye başkanlığı hem de il genel meclisinde seçimlerine kıyasla geriledi. Ancak halen sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı.

yılında belediye başkanlığında oylarında yüzde 45,5'ini alan AKP'nin 'da aldığı oy oranı yüzde 44,3.

İl genel meclisinde kullanılan oylara bakıldığında ise 43,4'ten yüzde 42,7'ye geriledi.

AFP

Hangi parti kaç belediye aldı, kaç belediye kaybetti?
  • 11AKP'nin belediyelerindeki net düşüş sayısı

  • 8CHP'nin belediyelerindeki net artış sayısı

  • 3 MHP'nin belediyelerindeki net artış sayısı

  • 2HDP'nin belediyelerindeki net düşüş sayısı

Kaynak: AA

10) AKP bazı kalelerini kaybetti

Bu seçimlerde 'e göre en fazla belediye kaybeden parti AKP oldu. AKP, aralarında İstanbul, Ankara ve Antalya gibi büyük kentlerin de bulunduğu 16 yerde belediyeyi kaybetti. Bunların dokuzunda sandıktan CHP, yedisinde de MHP çıktı.

AKP, beş yeni yerde kazanmayı başardı. AKP adayları, Bitlis ve Şırnak'ta HDP'nin selefi BDP, Giresun ve Zonguldak'ta CHP ve Isparta'da da MHP'den belediyeyi aldı.

Böylece net olarak AKP, 11 ilde belediye kaybetti. AKP'nin seçimlerinde kazandığı belediye sayısı 39'a geriledi.

Belediye sayısını en fazla artıran parti ise CHP oldu. CHP, 11 yerde belediye seçimlerini kazanırken, 'te kazandığı üç yerde ise kaybetti. Böylece, net olarak sekiz yeni ilde belediyeyi kazanmış oldu.

AKP'den aldığı dokuz ile ek olarak Adana ve Mersin'de de belediye MHP'den CHP'ye geçti. Üç yerde de ikisi AKP adaylarına, birinde de bağımsız adaya kaybetti.

MHP ise elindeki belediye sayısını da sekizden 11'e yükseltti.

AKP'nin hem CHP'ye hem de MHP'ye kaybettiği yerler arasında "kalesi" olarak bilinen iller de yer alıyor. İç Anadolu'da yer alan ve bugüne kadar AKP'nin kazandığı Kırşehir'de CHP sandıktan birinci çıktı. Ayrıca Bolu, Bilecik ve Artvin de son yıllarda AKP'yi tercih eden ama 'da CHP'ye geçen yerlerden.

AKP'nin kalesi olarak bilinen bazı yerlerde de seçmenin tercihi MHP oldu. AKP'nin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a en fazla oyun çıktığı yerlerden Bayburt bu illerin başında geliyor.

Ayrıca Çankırı, Erzincan, Kütahya ve Karaman da AKP'nin kalesi olarak bilinmesine rağmen bu kez MHP'ye geçen iller arasında yer alıyor.

Düzce Seçim Sonucu

Düzce  yerel seçim sonuçları ve oy oranları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Düzce ’de son durum nedir? Haberimizden 31 Mart   yerel seçim sonuçları ve oy oranlarının yanı sıra Cumhur İttifakı ve millet ittifakının Düzce ’de yüzde kaç oy aldı sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

31 Mart yerel seçimleri için vatandaşlar itibari ile oy verme işlemini tamamladı. Sandıkların kapanması ile birlikte seçim sonucu heyecanı başladı.  Bölge Gündem Haber, 31 Mart yerel seçim sonuçlarını canlı olarak, hazırladığı özel sayfada okuyucularına sunuyor.

Düzce  Yerel Seçim Sonuçları

31 Mart Düzce yerel seçim sonuçları! Düzce yerel seçim sonuçları son dakika hangi parti kazandı?

31 Mart yerel seçimleriyle ilgili açıklanan son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. 31 Mart Düzce yerel seçim sonuçlarında sandıkların kapanması sonrası oy sayımı tamamlandı. Düzce’de oy kullanan binlerce vatandaş, “31 Mart Düzce yerel seçim sonuçlarında hangi parti yüzde kaç oy aldı? Düzce’yi kim kazandı? Düzce’nin yeni başkanı kim oldu?” sorularına arama motorlarında ve haber sitelerinde yanıt arıyor. Yerel Seçim sonuçlarına göre, Düzce’nin yeni belediye başkanı ve ilçe belediye başkanları belli oldu. Düzce Belediye Başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti adayı Faruk Özlü kazandı. Düzce’nin anlık seçim sonuçları, partilerin oy dağılımı, il il seçim sonuçları, Düzce’nin tüm ilçelerinin yeni belediye başkanları ve son dakika gelişmelerine dair ayrıntılar haberimizin detaylarında yer alıyor

                                                         

 

DÜZCE YEREL SEÇİM SONUÇLARI

 

Düzce’de kimler aday?

AK Parti: Faruk Özlü

Erdoğan Bıyık-MHP

İsmail Çelebi- Bağımsız

Hasan Kalkan- Bağımsız

Ömer Küçük- İyi Parti

 

31 MART YEREL SEÇİMLERİNDE DÜZCE'DE KAZANAN İSİM BELLİ OLDU

Düzce Belediye Başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti adayı Faruk Özlü kazandı.

 

HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA OLACAK?

Siyasi partilerin, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi.

1. Saadet Partisi

2. Bağımsız Türkiye Partisi

3. Türkiye Komünist Partisi

4. Vatan Partisi

5. Büyük Birlik Partisi

6. Hür Dava Partisi

7. Cumhuriyet Halk Partisi

8. Adalet ve Kalkınma Partisi

9. Demokrat Parti

Milliyetçi Hareket Partisi

İyi Parti

Halkların Demokratik Partisi

Demokratik Sol Parti

 

CUMHUR İTTİFAKI'NDA 30'U BÜYÜKŞEHİR, 51 İLDE İTTİFAK

İttifak kapsamında AK Parti, Adana, Manisa ve Mersin'de MHP adaylarını, MHP ise diğer 27 büyükşehirde AK Parti adaylarını destekleyecek.

İki parti, büyükşehirler dışında 21 ilde daha ittifak yapacak. MHP; Rize, Ağrı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Giresun, Hakkari, Muş, Siirt, Sinop, Şırnak, Ardahan ve Yalova'da AK Parti'nin adaylarını destekleyecek. AK Parti ise Iğdır, Kars, Kırklareli ve Osmaniye'de MHP'nin adaylarına destek verecek.

 

CHP VE İYİ PARTİ DE 51 İLDE İTTİFAK YAPACAK

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylarını çıkaran CHP ve İYİ Parti de yerel seçimler için 'Millet İttifakı' çatısı altında bir araya geldi. Buna göre iki parti, 30 büyükşehrin 24'ünde ittifaka gidecek. Kurulduktan sonra ilk kez yerel seçimlere katılacak olan İYİ Parti; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Ordu, Tekirdağ'da CHP adaylarını destekleyecek.

CHP ise Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da İYİ Parti'nin adaylarına destek verecek.

İki parti, Mersin, Mardin, Van ve Erzurum'da ise kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. Mersin'de İYİ Parti aday çıkaramadığı için Demokrat Parti'nin adayı Ayfer Yılmaz'ı destekleyecek. Diyarbakır'da İYİ Parti aday çıkarmazken, bu ilde ittifaka yönelik de bir açıklama yapılmadı. Şanlıurfa'da ise her iki parti, büyükşehir belediye başkanlığı için aday göstermedi.

CHP ve İYİ Parti, 24 büyükşehrin dışında, 27 ilde daha ittifak yapacak. Buna göre; 16 ilde CHP, 11 ilde ise İYİ Parti adayları desteklenecek. CHP; Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak'ta, İYİ Parti ise Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat'ta aday gösterdi.

 

BBP CUMHUR İTTİFAKI'NI DESTEKLEYECEK

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, yerel seçimlerde, büyükşehirlerde Cumhur İttifakı'nı destekleyeceklerini açıkladı.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDE 36 KADIN ADAY

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde büyükşehir belediye başkanlıkları için yarışacak adaydan 36'sı kadın. Kadın adaylar arasında Meclis'te grubu bulunan partilerden HDP'nin 3, CHP ve AK Parti'nin ise 1'er adayı bulunuyor. AK Parti'de Fatma Şahin, Gaziantep; CHP'den Özlem Çerçioğlu, Aydın; HDP'den ise Şerife Yıldırım, Denizli; Züleyha Gülüm, Kocaeli; Bedia Özgökçe Ertan, Van'da büyükşehir belediye başkanı olabilmek için yarışacak. MHP ve İYİ Parti'nin ise kadın büyükşehir belediye başkan adayı yok.

 

EN FAZLA SEÇMEN İSTANBUL, EN AZ BAYBURT'TA

Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, seçmenin yüzde 50,7'si kadın, yüzde 49,3'ü ise erkek. En fazla seçmen, 10 milyon bin ile İstanbul, en az seçmen ise 58 bin ile Bayburt'ta bulunuyor.

 

YEREL SEÇİMLERİNDE HANGİ PARTİ NE KADAR OY KAZANDI?

yılı yerel seçim sonuçları, 31 Mart ’da sandık başına gidecek olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yerel seçimlerde hangi partinin ne kadar oy aldığı merak ediliyor. Son yapılan seçimin kesin sonuçları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven tarafından açıklanmıştı. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu. Seçime 26 siyasi partinin katıldığını hatırlatan Güven, 30 büyükşehir, 51 il belediye, ilçe, belde belediye başkanlığı, 20 bin belediye meclis üyeliği, bin il genel meclisi üyeliği 49 bin muhtarlık ve ihtiyar heyeti meclisi üyeliği için seçim yapıldığını açıklamıştı. İşte yılı yerel seçim sonuçları. 30 Mart yerel seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu.

 

 

YEREL SEÇİM SONUÇLARI

yerel seçim sonuçları partilerin oy oranları

AK Parti %

CHP %27,79

MHP %15,21

BDP  %4,18

SP %

 

Düzce  seçim sonucu

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim yasaklarını kaldırmasının hemen ardından 31 Mart Düzce  Seçim sonuçları an be an burada yer alacak. Canlı Düzce  yerel seçim sonucu için, aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Düzce Canlı Seçim Sonuçları İçin Tıklayın

yerel seçim sonuçları - 31 mart yerel seçimleri

Düzce  yerel seçim sonuçları

31 Mart seçim sonuçları merakla beklenirken, vatandaşlar tarafından AK Parti, CHP, MHP, HDP  ve SP’nin 30 Mart yerel seçim sonucu da merak ediyor. Aşağıdaki tablodan Düzce  yerel seçim sonuçlarını görebilirsiniz.

Haberin Devamı

seafoodplus.info

57 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK

Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek. Mahalli idareler seçimlerinde 57 milyon seçmen oy kullanacak, seçimlerde 12 siyasi parti yarışacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

Oy pusulalarının renkleri

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Türkiye Oy kullanma saatleri

YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri olacak.

Oy verme saatlerinin olduğu illerde saat , diğer illerde saat 'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.
Yerel Seçim takvimindeki bazı önemli süreçler

ysk-secim-sonuclari-canlijpg

SEÇİM TAKVİMİNDEKİ ÖNEMLİ SÜREÇLER

- 1 Mart Cuma: Yüksek Seçim Kurulunun il seçim kurulu, il seçim kurulunun ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılmış itirazları kesin olarak karara bağlamasının son günü. Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilecek.
- 2 Mart Cumartesi: Aday listelerindeki eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için son günü.
- 3 Mart Pazar: Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.
- 21 Mart Perşembe: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.
- 24 Mart Pazar: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
- 29 Mart Cuma: İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
- 30 Mart Cumartesi: Seçim propagandasının sonu
- 31 Mart Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 'da sona erecek.

secim-sonuclarijpg

CUMHUR İTTİFAKI - 31 Mart yerel seçim sonuçları

Cumhur İttifakı, kısa adıyla CUMHUR, 20 Şubat tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında kurulan seçim ittifakıdır. İttifak, genel seçimlerine birlikte katılmak için kuruldu ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini destekleyen siyasi partileri bir araya getirdi.

31 Mart yerel seçimlerinde CUMHUR İTTİFAKI resmi olarak AK Parti ve MHP  arasında devam etti.

Cumhur ittifakı yerel seçim sonuçları için tıklayın

Cumhur ittifakı Son durum şöyle:

- Adana, Mersin, Manisa'da MHP adayı, kalan 27 büyükşehirde AK Parti'nin adayları desteklenecekti. Bunda herhangi bir değişiklik olmadı.

- Büyükşehirler dışındaki 51 ilden; Erdoğan'ın memleketi Rize, Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'ye karşılıklı jest yapılarak diğer partiye bırakılmıştı. Bunda da herhangi bir değişiklik yok.

- Varılan mutabakat gereği AK Parti Iğdır ve Kırklareli'nde adaylarını geri çekti. Bu iki ilde MHP'nin adayları desteklenecek.

- MHP'ye bırakılacağı belirtilen Kars'ta AK Parti'nin adayının desteklenebileceği ifade ediliyor.

- Gündemde olan Gümüşhane ve Tokat'ta uzlaşma sağlanamadı. Bu konuda son kararı liderler verecek. Aksi durumda Gümüşhane ve Tokat'ta diğer 33 ilde olduğu gibi iki parti de kendi adaylarını çıkaracak.

- Rize, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bitlis, Burdur, Çanakkale, Edirne, Giresun, Hakkari, Muş, Siirt, Sinop, Şırnak ve Yalova'da MHP, AK Parti'nin adaylarını destekleyecek.

- Partiler, ittifakın çerçevesinde anlaştı ancak bunun sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Orta Anadolu'da MHP ile AK Parti seçmeni arasında uyumun sandığa yansıyacağı net şekilde ölçülürken; Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz'de ittifakın sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

- Bazı büyükşehirlerin ilçelerinde de ittifakın sandıktaki karşılığının ne ölçüde gerçekleşeceği konusunda tereddütler var.

BBP, Cumhur İttifakı'nın adaylarına destek verecek

Büyük Birlik Partisi (BBP) ise bugüne kadar 'e yakın belediye başkan adayını açıkladı.
30 büyükşehirde aday çıkarmayarak Cumhur İttifakı'nın adaylarına destek verme kararı alan BBP, ilçelerde ise belediye başkan adayı ve belediye meclis üyesi adayı çıkaracak.

Osmaniye ve Rize ile Ağrı, Batman, Bingöl, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak ve Tunceli'de belediye başkan adayı çıkarmama kararı alan BBP, partinin seçim işleri başkanlığınca belirlenen bazı ilçelerde de aday göstermeyecek.

Bu seçim bölgelerindeki bazı ilçelerde aday gösterme kararı alan BBP, HDP'nin adaylarının kazanma ihtimaline karşı ise çoğu ilçe ve beldede Cumhur İttifakı adaylarına destek verecek.

Cumhur İttifakı'nın kapsamı genişledi. AK Parti ve MHP heyetleri, son ana kadar çalışmalarını sürdürdü.. MHP 16, AK Parti ise 3 ilde açıkladığı adayları ittifak lehine çekti.. 30 Büyükşehirde daha önce anlaşma sağlanmıştı. Liderlerin memleketleri Rize ve Osmaniye ile birlikte 51 ilde seçimlere Cumhur İttifakı ile girilecek..

yerel-secim-sonuclarijpg

MİLLET İTTİFAKI - 31 Mart Yerel seçim sonuçları

Millet İttifakı, kısa adıyla MİLLET, Türkiye'de genel seçimlerine katılmak için oluşturulan bir seçim ittifakıdır. İttifak, 5 Mayıs tarihinde dört muhalif parti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) tarafından resmen başlatıldı.

31 Mart yerel seçimlerinde millet ittifakı resmi olarak CHP ve İYİ Parti  arasında devam etti.

Millet ittifakı yerel seçim sonuçları için tıklayın

MİLLET İTTİFAKI 30 BÜYÜKŞEHİRİN 23'ÜNDE, 51 İLİN 27'SİNDE UZLAŞI SAĞLADI

CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nda işbirliği yapılan yerler kesinleşti. Buna göre, Millet İttifakı, 30 büyükşehirden 23’ünde, 51 ilin ise 27’sinde uzlaşı sağladı. Uzlaşılan 23 büyükşehirden 13'ünde CHP, 10'unda ise İYİ Parti'nin adayları ile seçime gidilecek.

31 Mart yerel seçimlerine dair aday listeleriyle ilgili başvuru süreci tamamladı. Siyasi partiler, aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. Listelere göre, CHP ve İYİ Parti 23’ü büyükşehir 50 ilde işbirliği yapıyor.

13 BÜYÜKŞEHİRDE CHP

23 büyükşehirden 13’ünde CHP adayları, 10’unda ise İYİ Parti’nin adayları ile seçime gidilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de İYİ Parti CHP’nin adaylarını destekleyecek. Yine Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Tekirdağ’da da CHP adalarına İYİ Parti destek verecek.

10 BÜYÜKŞEHİRDE İYİ PARTİ

İYİ Parti ise Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon’da aday çıkardı. Bu illerde CHP aday göstermedi, ittifak kapsamında İYİ Parti adayları desteklenecek.

BÜYÜKŞEHİR DIŞINDA 27 İL

CHP ve İYİ Parti, 23 büyükşehir dışında 27 ilde daha işbirliğine gitti. Bunlardan 16’sında CHP, 11’inde ise İYİ Parti aday gösterdi. Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak’ta CHP aday gösterirken, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat’ta ise İYİ Parti aday çıkardı.

31 İLDE İTTİFAK YOK

CHP ve İYİ Parti 50 il dışında kalan illerde ise kendi adaylarıyla yarışacak. Partilerin kendi adayları ile yarışacağı 31 il arasında bazı istisnalar da bulunuyor. Çünkü CHP Şanlıurfa’da, İYİ Parti ise Iğdır ve Ordu’da aday göstermedi. Ordu’da ismi CHP ve İYİ Parti ile anılan eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Saadet Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

SAADET TÜM BÖLGELERDE SEÇİME GİRECEK

Saadet Partisi ise bin seçim bölgesinde kendi adaylarıyla yerel seçime girecek.
İstanbul, Antalya, Eskişehir, Konya ve Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu 10 büyükşehir, 37 il ve ilçe ile beldenin belediye başkan adaylarını açıklayan Saadet Partisi, Ankara büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını ise bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki toplantıyla duyuracak.
Ayrıca Saadet Partisi'nin Ordu büyükşehir belediye başkan adayı olarak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ismi ön plana çıkıyor.

DSP 81 İLDE ADAY ÇIKARACAK

İttifaklara karşı olduğunu açıklayan DSP, 81 ilin tamamında kendi adaylarıyla seçime girme kararı verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Genel Başkan Yardımcısı Muammer Aydın'ı aday gösteren DSP, İzmir'den de yine genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Selçuk Karakülçe'yi büyükşehir adayı yaptı.

DSP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise eski Çankaya Belediye Başkanlarından Haydar Yılmaz oldu. DSP'de asıl sürpriz ise CHP'den istifa eden isimlerin aday gösterilmesiyle yaşandı.

Şişli'de eski belediye başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Marmaris Belediye Başkanı Acar DSP'ye katılarak, yeniden aday oldular. Balıkesir Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza'nın da DSP'ye katılacakları bildirildi.

Gaziantep'te üç dönem belediye başkanlığı yapan Celal Doğan da 31 Mart seçimlerinde DSP'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

Etiketler :

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir