prostat kan tahlili / PSA Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Acıbadem

Prostat Kan Tahlili

prostat kan tahlili

Prostat Kanseri Tanı Testi

Prostat Kanserinin Tanısında Laboratuvar Tetkikleri Ne Ölçüde Yararlıdır?

Erkekler için önemlidir. Erkeklerde yaş ilerledikçe ortaya çıkan, yaygın görülen ve akciğer kanserinden sonra en ölümcül kanser türüdür. 50 yaşından sonra risk artmakta olup, yaş arasında oldukça yükselmektedir.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?
Prostat kanserlerinin büyük çoğunluğu erken devrede belirti vermezler. Öyle ki, yaşlı erkeklerin % 30 civarı hiçbir klinik belirti vermeden prostat kanserli olarak ölmektedirler. Bazıları hızlı seyretmekle birlikte, çoğunluğu sinsi ve sessiz seyirlidir.

İleri evrede ortaya çıkan belirtilerin başlıcaları ise :
• İdrar akımının yavaşlaması ya da incelmesi
• Sık idrara çıkma isteği
• İdrarda kan görülmesi
• Bacaklarda şişlik
• Penisin sertleşmemesi
• Kemik ağrısı şeklinde bulgulardır.

Ancak, şunu özellikle belirtmek gerekir ki, bu belirtilerin bir kısmı iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hipertrofisi=BPH), idrar yolu infeksiyonları, idrar yollarında taş bulunması gibi durumlarda da görülmektedir. Bunların ayrımını yapmak için, mutlaka hekim kontrolünde değerlendirme yapmak gereklidir.

Prostat Kanserinde Erken Tanının Yararı Nedir ?
Hastalıkların erken tanısı, genelde alınacak tedbirler yönünden yararlıdır. Ancak prostat kanserlerinde çok daha yararlıdır. Çünkü, uygulanacak tedavilerde hastalık erken tanınırsa 5 yıldan uzun yaşama oranı % üzerinde, geç dönemde tanınırsa % civarındadır. Erken tanı yaygınlaştıkça, prostat kanserli hastaların yaşama süresi sürekli olarak uzamaktadır.

Prostat Kanserinin Erken Tanısı Mümkün müdür ?
Mümkündür. Prostat Spesifik Antijen (PSA) isimli kan testinin bakılması ile, erken devrede tanı konulabilmektedir. Bu testin ölçülmesiyle, henüz tümör küçük olduğu dönemde ve prostat dışına yayılmadan tanı konulabilmektedir.

Hangi Yaştan İtibaren Tarama Testi Yapılmalıdır ?
Amerikan Kanser Cemiyeti (American Cancer Society) ve American Urological Association yaş ne olursa olsun yüksek riskli olan herkesin ve/veya 50 yaşına gelmiş her erkeğin yılda en az bir kez kanda PSA baktırmasını önermektedir. Eğer ailede, prostat kanseri olan varsa veya da vazektomi ameliyatı geçirilmişse, bu tarama 50 yaşından önce, örneğin 40 yaşından itibaren başlatılmalıdır. Prostat kanserinin erken tanısında tarama yöntemi olarak görüntüleme yöntemlerinin (MR, tomografi, ultrasonografi) kullanılması önerilmemektedir.

PSA Nedir ?
PSA (Prostat Spesifik Antijen) prostatın epitel hücreleri tarafından üretilen ve seminal sıvıda yüksek oranda bulunan protein yapısında bir enzimdir. Normal durumdaki prostattan seruma az miktarda karışmaktadır. Kandaki yükselme, prostat hastalığının göstergesidir. PSA normalde, 4 ng/ml’nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir.

PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.

PSA Düzeyi Yalnızca Prostat Kanserinde mi Yükselir?
Hayır.
Başka bazı durumlar da PSA düzeyinde yükselmeye neden olmaktadırlar.
Bu durumlar şöylece sıralanabilir :
1- Benign prostat hipertrofisi (Prostatın iyi huylu büyümesi) durumunda ve prostat infeksiyonu (postatit) durumunda da PSA düzeyi sınırda veya yükselmiş olarak bulunabilir.

2- Makattan muayene (rektal tuşe) sonrasında PSA düzeyi yükseldiği için PSA ölçümü bu muayeneden önce yapılmalıdır.

3- Ejakulasyon (boşalma) da PSA düzeyini geçici olarak yükseltmektedir. Bu nedenli, PSA ölçümü öncesinde 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.

4- Prostat biyopsisi de PSA düzeyini yükseltmekte, bu nedenle biyopsiden en az 6 hafta sonra tekrardan PSA bakılabileceği bildirilmektedir.

İlaçların PSA Düzeyi Üzerine Etkileri Var mıdır ?
Özellikle androjen düzeyinde azalmaya neden olan ilaçlar (steroid antiandrojenler gibi) PSA düzeyinde de azalmaya neden olabilirler. Finasteride (5 mg/gün) kullanan hastaların PSA düzeyinin 12 ay sonunda % 50, 1 mg kullananlarda ise % 48 azaldığı görülmüştür.

PSA Düzeyine Bakılarak Hastanın Yaşam Süresi Tahmin Edilebilir mi?
Bir anlamda tahmin edilebilir. Çünkü, PSA düzeyi, tümörün büyüklüğü, yerleşimi, evresi ve yayılması ile yakından ilişkilidir. Prostat tümörü nedeniyle ameliyat edilmiş hastalarda PSA’nın 4 ng/ml’den düşük olması, hastaların % ’inde cerrahi ile hastalığın sınırlanmış olduğunu düşündürmektedir. 20 ng/ml üzerinde PSA değerleri, hastaların % lenf nodlarına ve % 10 civarında da kemiklere yayılımını (metastaz) düşündürmektedir. 50 ng/ml üzerinde PSA değerleri, hastaların çoğunda lenf nodlarına yayılımın olduğunu ve kemiklere yayılımın da % 30 üzerinde olduğu düşündürür. Kanserin henüz ilk başlangıç yerinde olduğu hastalarda 5 yıllık yaşam süresi % 65 civarındadır. Yayılım (metastaz) göstermiş hastalarda ise, hastaların yaklaşık yarısı tanıdan itibaren 2 yıl içinde kaybedilmektedir.

Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ?
BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir. Ancak PSA değerleri genelde ng/ml arasında kalmakta ve çok yükselmemektedir.

Serbest (Free) PSA Ne Anlama Gelmektedir ?
Serbest PSA, PSA’nın kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest olarak bulunan formudur. Normalde PSA’nın az bir kısmı Free PSA’dır.

Serbest PSA’nın Total PSA’ya oranı, prostat kanseri ve Benign Prostat Hipertrofisi ayrımında kullanılmaktadır :
Eğer Free PSA/Total PSA’ya oranı % 20’nin altındaysa ve Total PSA düzeyi de ng/ml düzeyindeyse, prostat kanseri olması güçlü olasılıktır.

Eğer Free PSA/Total PSA oranı % 20’nin üzerindeyse ve Total PSA da normal veya hafif-orta düzeyde yükselmişse, büyük olasılıkla iyi durumlar, örneğin Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) söz konusudur. Ancak, prostat kanseri olasılığı bütünüyle yok sayılamaz.

Araştırmalarda Free PSA/Total PSA oranının prostat kanserinde genelde % 15’ten az, % arasında olduğu, BPH’da ise % arasında olduğu gözlenmektedir.

Prostatik Asit Fosfataz (PAP)’ın Klinik Anlamı Nedir?
PAP, Prostat bezi tarafından salgılanan bir proteindir. Ayrıca kemik, pankreas, karaciğer, böbrekler ve trombositler tarafından da salgılanmaktadır. Prostat kanserli hastaların tedavisinin izlenmesinde yararlıdır. Tanısal değeri PSA’dan düşüktür. PSA ile birlikte kanserin izlenmesinde yararlı olabilir. BPH, rektal muayene, biyopsi, prostatit gibi durumlarda da yükselebilir.

Prostat Kanserinin Tanısında Kullanılan Başlıca Yöntemler Nelerdir ?
a) Kanda PSA Düzeyi Bakılması :
Yukarıda bahsedilmiştir. Kanda Free PSA Düzeyi Bakılması : Yukarıda bahsedilmiştir.

b) Parmakla Rektal Muayene (Rektal Tuşe) : Doktor tarafından, eldiven giyilerek, parmakla makattan yapılır. Prostat kanserinin boyutu hakkında fikir verebilir.

c) Ultrasonografi : Prostat kanserinin lokalizasyonu ve nüks olup olmadığı konusunda fikir funduszeue.info, tarama amaçlı kullanılmamaktadır.

d) Prostat Biyopsisi : Prostattan parça alınarak incelenmektedir. Genelde tanı için iğne biyopsisi alınır. 1’den 5’e kadar kanserin durumu hakkında derecelendirme yapılır.

Prostat Kanserinin Evrelemesinde Kullanılan Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?
a) Bilgisayarlı Tomografi
Genelde prostat kanserinin diğer organlara yayılımının değerlendirilmesinde yararlıdır. Kanserin yayıldığı büyümüş lenf nodları göfunduszeue.info amaçlı kullanılmamaktadır.

b) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Özellikle bazı hastalarda cerrahi girişim öncesi prostat kanserinin bölgesel yayılımının daha iyi değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

c) Kemik Sintigrafisi
Prostat kanserinin kemiklere yayılıp yayılmadığını araştırmak amacıyla yapılmaktadır. d) Lenf Düğümü Biyopsisi
Kanserin lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için yapılar. Biyopside lenf düğümlerinde kanser bulunursa, cerrahi dışındaki diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması düşünülür.

Lenf düğümü biyopsisi :
•Ya lenf düğümlerini çıkararak,
•Ya USG eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi biçiminde,
•Ya da laporoskopik işlemle yapılır.

Serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir?

Prostat kanserine sahip olup olmadığınızı görmek için PSA testleri kullanılmaktadır. Peki, serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

Serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir?

Prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçmek için kullanılan serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

SERBEST PSA TESTİ NEDİR?

Prostat spesifik antijen (PSA) testi, prostat kanseri taramasında kullanılan bir testtir. Serbest PSA testi olarak bilinen serbest spesifik-prostat antijen testi, prostat kanseri riskini tespit etmek için kullanılır. Bu test prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçer. Genelde serbest PSA testlerinin tanı ve test sonuçlarını doğrulamak için başka PSA testleri de kullanılabilir.

Prostat bezi hücreleri tarafından üretilen bir protein olan PSA, vücutta iki şekilde dolaşır: ya diğer proteinlere bağlı veya kendi başına. Kendi başına dolaşan PSA’ya serbest PSA denir. Serbest PSA testi, bağlanmamış PSA yüzdesini ölçer; PSA testi, hem serbest hem de bağlı PSA’nın toplamını ölçer.

shutterstock_

Serbest PSA, PSA değerinin kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest halde olan formudur. PSA total değeri ng/mL'nin üzerinde ise, serbest PSA /total PSA oranı prostat kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olur. Serbest PSA /total PSA oranı 'den az olanlarda, prostat kanseri olasılığı artmaktadır.

Serbest PSA, total PSA’ya serbest PSA oranı olarak ölçülür. 4ng / mL ve 10 ng / mL arasında toplam PSA’sı olan erkeklerde, serbest PSA yüzdesine göre prostat kanseri bulunma olasılığını gösteren tablo aşağıdadır.

Prostat kanserinin serbest PSA olasılığının yüzdesi

– % % 56
– % % 15, % 28
– % 15 -% 20 % 20
– % 20 -% 25, % 16
% 25’ten büyük% 8

Prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi…İlginizi ÇekebilirProstat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

prostat

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

PSA TESTİ NEDİR, NEDEN YAPILIR?

PSA nedir?

Prostat spesifik antijen (PSA), prostat bezindeki hücreler (hem normal hücreler hem de kanser hücreleri) tarafından yapılan bir proteindir. PSA çoğunlukla spermde, ancak kanda da küçük bir miktar bulunur.

Kandaki PSA seviyesi, mililitre başına nanogram (ng / mL) olarak adlandırılan birimlerle ölçülür. PSA seviyesi yükseldikçe prostat kanseri olma şansı artar, ancak bir erkeğin prostat kanseri olup olmadığını kesin olarak söyleyebilecek belirlenmiş bir PSA sınır noktası yoktur. Birçok doktor, bir erkeğin prostat kanseri açısından daha fazla teste ihtiyaç duyup duymayacağına karar verirken 4 ng / mL veya daha yüksek bir PSA sınır noktası kullanır, diğerleri ise veya 3 gibi daha düşük bir seviyeden testlerin başlamasını tavsiye edebilir.

  • Prostat kanseri olmayan çoğu erkeğin PSA seviyeleri 4 ng / mL'nin altındadır. Prostat kanseri geliştiğinde, PSA seviyesi genellikle 4'ün üzerine çıkar. Yine de, 4'ün altındaki bir seviye, bir erkeğin kanser olmadığının garantisi değildir. 4'ün altında PSA'ya sahip erkeklerin yaklaşık % 15'inde biyopsi sonuçları prostat kanserini göstermektedir.
  • PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir.
  • PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.

PSA seviyeniz yüksekse, prostat kanserinin varlığını araştırmak için daha fazla teste ihtiyacınız olabilir.


PSA Testi Türleri

Tarama testindeki PSA seviyesi, PSA'nın farklı formlarını içerdiği için bazen toplam PSA olarak adlandırılır. Bir PSA tarama testi yaptırmaya karar verirseniz ve testinizin sonucu normal değilse, bazı doktorlar prostat biyopsisine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermek için farklı PSA testleri kullanmayı düşünebilir, ancak tüm doktorlar bu testlerin nasıl kullanılacağı konusunda hemfikir değildir. PSA testi sonucunuz normal değilse, doktorunuz ile kanser riskinizi ve daha ileri testlere ihtiyacınızı tartışın.

Serbest PSA: PSA, kanda 2 ana formda bulunur. Bir PSA formu kan proteinlerine bağlanır, diğeri ise serbest (bağlı olmadan) dolaşır. Serbest PSA (% fPSA), toplam PSA düzeyine kıyasla ne kadar PSA'nın serbest dolaşımda olduğunun oranıdır. Serbest PSA yüzdesi prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanseri olmayan erkeklere göre daha düşüktür.

PSA testi sonucunuz tehlikeli sınır aralığı içindeyse (4 ile 10 arasında), prostat biyopsisi yaptırmanız gerekip gerekmediğine karar vermek için serbest PSA yüzdesi kullanılabilir. Daha düşük bir serbest PSA miktarı, prostat kanseri olma şansınızın daha yüksek olduğu ve muhtemelen bir biyopsi yaptırmanız gerektiği anlamına gelir.

Çoğu doktor, serbest PSA yüzdesi % 10 veya daha az olan erkeklerde prostat biyopsisi önermektedir ve % 10 ile % 25 arasında serbest PSA yüzdesi olan erkeklere de biyopsi yapmayı düşünmelerini tavsiye etmektedir. Bu sınırlamalara göre verilen tavsiyeler çoğu kanseri erken tespit eder ve bazı erkeklerin gereksiz biyopsilerden kaçınmasına yardımcı olur. Bu test yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak tüm doktorlar % 25'in biyopsiye karar vermek için en iyi sınır noktası olduğu konusunda hemfikir değildir ve sınır genel PSA düzeyine bağlı olarak değişebilir.

Kompleks PSA: Bu test, diğer proteinlere bağlanan serbest olmayan PSA miktarını doğrudan ölçer. Bu test, toplam ve serbest PSA'yı kontrol etmek yerine yapılabilir ve aynı miktarda bilgi verebilir, ancak yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Farklı PSA tiplerini birleştiren testler: Bazı yeni testler, bir erkeğin prostat kanseri olma ihtimalini (özellikle tedaviye ihtiyaç duyabilecek kanser) yansıtan genel bir puan elde etmek için farklı PSA test tiplerinin sonuçlarını birleştirir.

  • Toplam PSA, serbest PSA ve proPSA sonuçlarını birleştiren Prostat Sağlık Endeksi (PHI)
  • Toplam PSA, serbest PSA, sağlam PSA ve insan kallikrein 2 (hK2) sonuçlarını diğer bazı faktörlerle birleştiren 4Kscore testi

Bu testler, prostat biyopsisi yaptırmaları gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olmak için hafif yüksek PSA seviyelerine sahip erkeklerde yararlı olabilir. Bu testler, daha önce prostat biyopsisi yaptırmış olan ve kanser varlığı keşfedilmeyen bir erkeğin başka bir biyopsi yaptırması gerekip gerekmediğini belirlemek için de kullanılabilir.

PSA artış hızı: PSA hızı ayrı bir test değildir. PSA seviyelerinin zaman içinde ne kadar hızlı yükseldiğinin bir ölçüsüdür. Normalde, PSA seviyeleri yaşla birlikte yavaşça yükselir. Bazı araştırmalar, bir erkekte kanser varsa bu seviyelerin daha hızlı yükseldiğini bulmuştur, ancak araştırmalar PSA hızının prostat kanseri bulmada PSA seviyesinin kendisinden daha yararlı olduğunu göstermemiştir.

PSA yoğunluğu: Daha büyük prostat bezleri olan erkeklerde PSA seviyeleri daha yüksektir. Doktor, prostat bezinin hacmini (boyutunu) transrektal ultrason ile ölçer ve PSA miktarını prostat hacmine böler. Daha yüksek bir PSA yoğunluğu, daha büyük bir kanser olasılığını gösterir. PSA yoğunluğunun serbest PSA testi kadar faydalı olduğu gösterilmemiştir.


PSA testi prostat kanseri taramasında önerilir mi?

yılına kadar, bazı doktorlar ve meslek kuruluşları 50 yaşından büyük erkekler için yıllık PSA taramasını önermekteydi. Bununla birlikte, prostat kanseri taramasının hem yararları hem de zararları hakkında daha fazla şey öğrenildikçe, bazı kuruluşlar rutin nüfus taramasına karşı uyarıda bulunmaya başladı. Çoğu kuruluş, PSA taramasını düşünen erkeklerin öncelikle doktorlarıyla riskleri ve faydaları tartışmalarını önermektedir.


PSA seviyelerini etkileyebilecek faktörler

Prostat kanserinin tanısında kesin bir PSA test sonucu seviyesi kullanmanın zor olmasının bir nedeni, kanser dışındaki bazı faktörlerin de PSA seviyelerini etkileyebilmesidir.

PSA seviyelerini yükseltebilecek faktörler şunları içerir:

  • Prostat büyümesi: İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) gibi birçok erkeği yaşlandıkça etkileyen kanser dışı prostat büyümesi durumları PSA seviyelerini yükseltebilir.
  • İleri yaş: PSA seviyeleri, prostat problemleriniz olmasa bile, yaşlandıkça normal olarak yavaş yavaş yükselir.
  • Prostatit: Prostatit, prostat bezinin PSA seviyelerini yükseltebilen bir enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır.
  • Cinsel Aktivite: Cinsel aktivite, PSA'nın kısa bir süre için yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle bazı doktorlar, erkeklerin testten önce bir veya iki gün boyunca cinsel aktiviteden kaçınmasını önermektedir.
  • Bisiklet sürmek: Bazı çalışmalar bisiklet sürmenin PSA seviyelerini kısa bir süre için yükseltebileceğini öne sürmektedir (muhtemelen koltuk prostata baskı uyguladığından), ancak tüm çalışmalar aynı sonucu vermemektedir.
  • Bazı ürolojik prosedürler: Prostat biyopsisi veya sistoskopi gibi, doktorun muayenehanesinde gerçekleştirilen prostatı etkileyen bazı prosedürler, kısa bir süre için PSA seviyelerini yükseltebilir. Bazı çalışmalar, dijital rektal muayenenin (DRE) de PSA seviyelerini biraz yükseltebileceğini öne sürdüler, ancak diğer çalışmalar bunu bulamadı. Yine de, bir doktor ziyareti sırasında hem bir PSA testi hem de bir DRE yapılıyorsa, bazı doktorlar, her ihtimale karşı, DRE'yi almadan önce PSA için kanın alınmasını tavsiye etmektedir.
  • Bazı ilaçlar: Testosteron (veya testosteron seviyelerini yükselten diğer ilaçlar) gibi erkeklik hormonları almak PSA'da artışa neden olabilir.

Bazı etkenler PSA seviyelerini düşürebilir (kişide prostat kanseri olsa bile):

  • 5-alfa redüktaz inhibitörleri: BPH'yi veya idrar semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar PSA seviyelerini düşürebilir. Bu ilaçlar ayrıca prostat kanseri riskini de etkileyebilir. Bu ilaçlardan birini alıyorsanız doktorunuza söyleyin. PSA seviyelerini düşürebildikleri için, doktorun buna uyum sağlaması ve tanı, tedavinizi buna göre planlaması gerekebilir.
  • Bitkisel karışımlar: Diyet takviyesi olarak satılan bazı karışımlar yüksek PSA seviyesini düşük göstererek maskeleyebilir. Bu nedenle, prostat sağlığı için gerekli olmayanlar da dahil olmak üzere herhangi bir takviye türü alıp almadığınızı doktorunuza bildirmeniz önemlidir. 
  • Bazı diğer ilaçlar: Bazı araştırmalar, aspirin, statinler (kolesterol düşürücü ilaçlar) ve tiyazid diüretiklerin (hidroklorotiyazid gibi) gibi belirli ilaçların uzun süreli kullanımının PSA seviyelerini düşürebileceğini öne sürmektedir. Bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. İlaçlardan herhangi birini düzenli olarak kullanıyorsanız, herhangi bir nedenle almayı bırakmadan önce doktorunuzla konuşun.

Prostat kanseri için taranabilecek erkekler için, PSA'nın düşürülmesinin yararlı olup olmadığı konusu net değildir. Bazı durumlarda, PSA'yı düşüren faktör, bir erkeğin prostat kanseri riskini de azaltabilir. Ancak diğer durumlarda, bir erkeğin kanser riskini etkilemeden PSA seviyesini düşürebilir ve bir kanserin tespit edilmemesine neden olabilir. Bu nedenle, PSA seviyenizi etkileyebilecek herhangi bir şey hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.


Prostat kanseri taramasında PSA testinin sınırlamaları ve potansiyel zararları?

Doktorlar, kimin bir PSA tarama testi yaptırması ve kimin yaptırmaması gerektiği konusunda farklı fikirler öne sürmektedir. Doktorunuzla PSA testinin faydalarını, sınırlarını ve potansiyel risklerini tartışmak bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

PSA Testinin Faydaları

PSA testi, prostat kanserini erken bir aşamada tespit etmeye yardımcı olabilir. Kanserin tedavisi erken evrelerinde teşhis edilirdiğinde daha olasıdır.

Önemli bir konu, prostat kanserinin tipik seyridir. Prostat kanseri genellikle yıllar içinde yavaş ilerler. Bu nedenle, bir erkeğin yaşamı boyunca hiçbir zaman semptomlara neden olmayan veya tıbbi bir sorun haline gelmeyen prostat kanseri olabilir.

PSA Testinin Sınırları

PSA testinin sınırları şunlardır:

  • PSA yükselten faktörler. Kanserin yanı sıra, PSA seviyelerini yükseltebilecek diğer durumlar arasında prostat büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH) ve iltihaplı veya enfekte prostat (prostatit) bulunur. Ayrıca, PSA seviyeleri normalde yaşla birlikte artar.
  • PSA düşürücü faktörler. BPH veya idrar rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar ve belirli kemoterapi ilaçlarının yüksek dozları PSA seviyelerini düşürebilir. Obezite ayrıca PSA seviyelerini düşürebilir.
  • Yanıltıcı sonuçlar. Test her zaman doğru bir sonuç sağlamaz. Yüksek bir PSA seviyesi, mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ve prostat kanseri teşhisi konan birçok erkeğin PSA seviyesi normaldir.
  • Aşırı tanı. Çalışmalar, PSA testleri ile tespit edilen prostat kanseri olan erkeklerin yüzde 23 ila 42'sinin yaşamları boyunca semptomlara neden olmayacak tümörlere sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu belirtisiz tümörler kanserin tanımlanmasının kötü sağlığa neden olması veya insanın hayatı için bir risk oluşturmasının mümkün olmadığı aşırı tanı olarak kabul edilir.

PSA Testinin Potansiyel Riskleri

PSA testinin potansiyel riskleri, temelde prostat kanseri için ileri test ve tedaviye girme kararı gibi test sonuçlarına göre yaptığınız seçimlerle ilgilidir. Riskler şunları içerir:

  • Biyopsi kaynaklı sorunlar. Biyopsi, ağrı, kanama ve enfeksiyon dahil olmak üzere kendi risklerini taşıyan bir prosedürdür.
  • Psikolojik etkiler. Yanlış pozitif test sonuçları - yüksek PSA seviyeleri, ancak biyopside kanser bulunmaması- anksiyeteye veya sıkıntıya neden olabilir. Prostat kanseri teşhisi konulursa, ancak hastalıkla sonuçlanmayan, yavaş büyüyen bir tümör gibi görünüyorsa da sadece tümörün orada olduğunu bilerek bile önemli bir kaygı yaşayabilirsiniz.

Prostat kanserini erken teşhis etmek prostat kanserinden ölme şansını azaltmayabilir. Taramada kullanıldığında, PSA testi semptomlara neden olmayan küçük tümörleri tespit etmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, küçük bir tümör bulmak, bir erkeğin prostat kanserinden ölme şansını mutlaka azaltmayabilir. PSA testinde bulunan birçok tümör o kadar yavaş büyür ki, kişinin hayatını tehdit etme olasılığı düşüktür. Yaşamı tehdit etmeyen tümörleri tespit etmeye "aşırı tanı" ve bu tümörleri tedavi etmeye "aşırı tedavi" denir.

Aşırı tedavi, kişiyi gereksiz yere erken prostat kanseri için cerrahi ve radyasyon tedavisi dahil olmak üzere tedavilerin potansiyel komplikasyonlarına ve zararlı yan etkilerine maruz bırakır. Bu tedavilerin yan etkileri arasında idrar kaçırma (idrar akışını kontrol edememe), bağırsak fonksiyonu sorunları, erektil disfonksiyon (ereksiyon kaybı veya cinsel ilişki için yetersiz ereksiyonlar) ve enfeksiyon yer alır.

Ek olarak, kanseri erken bulmak, tespit edilmeden önce vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilecek hızlı büyüyen veya agresif bir tümörü olan bir hastaya yardımcı olmayabilir.

PSA testi yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar verebilir. Yanlış pozitif bir test sonucu, bir erkeğin PSA seviyesi yükseldiğinde ancak aslında kanser olmadığında ortaya çıkar. Yanlış pozitif bir test sonucu, bir erkek ve ailesi için endişe yaratabilir ve prostat biyopsisi gibi zararlı olabilecek ek tıbbi prosedürlere yol açabilir. Biyopsilerin olası yan etkileri arasında ciddi enfeksiyonlar, ağrı ve kanama bulunur.

Yüksek PSA düzeyine sahip çoğu erkekte prostat kanseri olmadığı ortaya çıkar; PSA düzeyinin yükselmesi nedeniyle prostat biyopsisi yapılan erkeklerin yalnızca yaklaşık% 25'inin biyopsi yapıldığında prostat kanseri olduğu bulunmuştur.

Yanlış negatif test sonucu, bir erkeğin aslında prostat kanseri olmasına rağmen PSA seviyesi düşük olduğunda ortaya çıkar. Yanlış-negatif test sonuçları, hastaya, ailesine ve doktoruna, aslında tedavi gerektiren bir kansere sahip olduğu durumda, kanser olmadığına dair yanlış güvence, bilgi verebilir.


Normal PSA test değeri kaç olmalı?

Kanda spesifik bir normal veya anormal PSA seviyesi yoktur ve psa seviyeleri aynı kişide zamanla değişebilir. Geçmişte çoğu doktor  ng / mL ve altındaki PSA seviyelerinin normal olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle, bir erkeğin PSA seviyesi ng / mL'nin üzerindeyse, doktorlar prostat kanserinin olup olmadığını belirlemek için genellikle prostat biyopsisi önemekteydi.

Bununla birlikte, yeni çalışmalar PSA seviyeleri ng / mL'nin altında olan bazı erkeklerin prostat kanseri olduğunu ve daha yüksek PSA seviyesine sahip birçok erkekte prostat kanseri olmadığını göstermiştir. Ek olarak, çeşitli faktörler bir erkeğin PSA seviyesinin dalgalanmasına neden olabilir. Örneğin, bir erkeğin PSA seviyesi, prostatit veya idrar yolu enfeksiyonu varlığında sıklıkla yükselir. Prostat biyopsileri ve prostat cerrahisi de PSA düzeyini artırır. Tersine, BPH'yi tedavi etmek için kullanılan finasterid ve dutasterid dahil bazı ilaçlar da bir erkeğin PSA seviyesini düşürür. PSA seviyesi ayrıca laboratuarlar arasında da biraz farklılık gösterebilir.

Bununla birlikte, genel olarak, bir erkeğin PSA seviyesi ne kadar yüksekse, prostat kanseri olma riski o kadar yüksektir. Dahası, bir erkeğin PSA seviyesinin zaman içinde sürekli yükselmesi de prostat kanserinin bir işareti olabilir.


Bir tarama testi yükselmiş bir PSA seviyesi gösteriyorsa ne olur?

Prostat kanseri belirtileri olmayan bir erkek prostat kanseri taramasına girmeyi seçerse ve yüksek PSA seviyesine sahip olduğu tespit edilirse, doktor orijinal bulguyu doğrulamak için başka bir PSA testi önerebilir. PSA seviyesi hala yüksekse, doktor, kişide zaman içindeki değişiklikleri izlemek için düzenli aralıklarla PSA testleri ve DRE'lere devam edilmesini önerebilir.

Kişinin PSA seviyesi yükselmeye devam ederse veya DRE sırasında şüpheli bir yumru tespit edilirse, doktor, sorunun doğasını belirlemek için ek testler önerebilir. İdrar yolu enfeksiyonunu kontrol etmek için bir idrar testi önerilebilir. Doktor ayrıca transrektal ultrason, röntgen veya sistoskopi gibi görüntüleme testleri isteyebilir.

Prostat kanserinden şüpheleniliyorsa, doktor prostat biyopsisi önerecektir. Bu prosedür sırasında, prostat içine içi boş iğneler sokularak ve sonra geri çekilerek çok sayıda prostat dokusu örneği toplanır. Çoğu zaman, iğneler rektum duvarından sokulur (transrektal biyopsi). Bir patolog daha sonra toplanan dokuyu mikroskop altında inceler. Doktor biyopsi sırasında prostatı görüntülemek için ultrason kullanabilir, ancak ultrason, prostat kanserini teşhis etmek için tek başına kullanılamaz.


Prostat kanseri tedavisi gören erkeklerde PSA testi ne için kullanılır?

PSA testi prostat kanseri öyküsü olan hastalarda kanserlerinin tekrar edip etmediğini (geri gelip gelmediğini) izlemek için kullanılır. Bir erkeğin PSA seviyesi prostat kanseri tedavisinden sonra yükselmeye başlarsa, bu, nüksün ilk işareti olabilir. Böyle bir "biyokimyasal nüks" tipik olarak prostat kanseri nüksünün diğer klinik belirti ve semptomlarından aylar veya yıllar önce ortaya çıkar.

Bununla birlikte, prostat kanseri öyküsü olan bir hastada sadece PSA yüksekliği, her zaman kanserin geri geldiği anlamına gelmez. Prostat kanseri tedavisi gören bir erkek, doktoruyla yüksek PSA düzeyi hakkında tartışmalıdır. Doktor, bir nüksün kanıtını kontrol etmek için PSA testini tekrarlamayı veya başka testler yapmayı önerebilir. Doktor, tek bir yükseltilmiş PSA seviyesi testi yerine zaman içinde yükselen bir PSA seviyesi eğilimi arayabilir.

PSA düzeyindeki artış prostat kanseri tedavisi görmüş bir erkek için ne anlama geliyor?

Bir erkeğin PSA seviyesi prostat kanseri tedavisinden sonra yükselirse, doktoru ileri tedavi önermeden önce bir dizi faktörü dikkate alacaktır. Tek bir PSA testine dayalı ek tedavi önerilmez. Bunun yerine, görüntüleme testlerinde anormal bir sonuç gibi diğer bulgularla birlikte zaman içinde PSA seviyesinde yükselen bir eğilim, hastaya doktorunun daha ileri tedavi önermesine neden olabilir.

PSA testi nedir, neden yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası