33 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler / Hamilelikte haftada anne adayı ve bebekte değişiklikler nelerdir?

33 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

33 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler

33 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebelikte haftanız ile artık doğuma sayılı günleriniz kaldı ve bedeninizdeki değişimlerin yanı sıra, yenidoğan bebek gelişimi hakkında da sorularınız artmaya devam etmekte. Özellikle bu haftadan sonra, yenidoğan uyku düzeni ve kolik bebek gibi konularda bilgilenmeniz ve bebeğinizi karşılamaya hazır olmanız gerekmektedir. Peki, yenidoğan kaygılarınızı gidermeye çalıştığınız bu dönemde, anne karnındaki bebeğinizin gelişimi, boyu ve kilosu ne durumdadır? Gebeliğin haftasında anne vücudundaki değişimler nelerdir? Budizzz ailesi ve benzeri sorularınızı sizler için cevaplamaya çalıştık.

33 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte hafta- ay hesabı, normal hesaplama alışkanlığımızdan biraz farklıdır ve birçok anne- baba adayı açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Eğer siz de gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu hesaplamakta zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimize göz atarak hem gebelikte ay hesabınızı yapabilir hem de bebeğinizin anne karnındaki gelişimini takip edebilirsiniz.

  • 33 haftalık hamilelik, gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 7 ay 21 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • Ayrıca haftayla birlikte doğuma kalan süreniz yaklaşık 7 haftadır.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

33 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

33 Haftalık Bebek Gelişimi

Ortalama Boy

44 cm

Ortalama Kilo

kg

33 haftalık bebeğin boy ve kilo tablosu, bu yaştaki bebeklerin ortalama değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Eğer bebeğinizin değerleri bu tablonun dışındaysa, doktorunuz bebeğinizin büyüme eğrisinde herhangi bir aksilik tespit etmedikçe endişe etmenize gerek yoktur. Zaten 2 haftada bir kontrole gittiğiniz bu günlerde bebeğinizin boy ve kilosu doktorunuz tarafından sıkıca takip edilmektedir.

  • Bebeğinizin haftadaki kilosu size az geliyor olabilir ve ortalama kilonun altında doğacağından korkuyor olabilirsiniz; ancak merak etmeyin, bebeğiniz doğuma kadar, hızla yağ depolamaya devam edecektir.
  • “33 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise ananas büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.

33 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

33 haftalık bebek ultrason

  • haftadan sonra, vajinal kanama ya da çok sık ve uzun süren braxton hicks kasılmaları olması nedeniyle, doktorunuz ultrason kontrolü sayınızı arttırmış olabilir. Ancak bu durum her zaman kötüye işaret değildir ve endişelenmenizi gerektirmez; doktorunuz durumunuzu ne kadar yakından takip ederse o kadar sağlıklı bir hamilelik geçirirsiniz.
  • 33 haftalık bebeğinizin ultrasonunda, yüz hatlarını rahatlıkla seçebilirsiniz, hatta gözlerini kapatıp açtığını görmeniz bile mümkün.
  • Birçok ebeveynin bebeklerin baş aşağı dönme zamanı konusunda kaygıları olduğunun farkındayız; ama haftada bebeğinizin baş aşağı dönüp dönmemiş olması henüz önemli değildir. Bebeklerin 32 ilâ haftalar arasında baş aşağı dönmesi beklenmektedir. Şimdilik bebeğiniz hangi pozisyonda daha rahatsa o şekilde duruyor olabilir.

33 Haftalık Bebek Gelişimi

  • 33 haftada bebeğinizin gelişiminde en çok göze çarpan değişiklikler, beyinde ve kafatasında gerçekleşmektedir.
  • Bebeğinizin beyninin kıvrımları ve çukurları giderek belirginleşirken, bebeğinizin kafatası giderek büyümekte ve katılaşmaktadır. Kafatasının giderek daha çok katılaşmasına rağmen esnekliği hâlâ çok fazladır ve bu sayede, bebeğinizin doğum kanalından geçişi kolay olacaktır. Kafatasının tamamen kaynaması ve yetişkin kafatası halini alması, erken çocukluk dönemine kadar sürecektir.
  • Bebeğinizin beyin ve sinir sistemindeki gelişimler doğrultusunda, birçok hareketinin bilinçli olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bebeğiniz tıpkı yenidoğan bir bebek gibi rutinlere sahip: uyurken gözlerini yumuyor; uyanıkken açıyor ve ani sesler yüzünden irkilerek sıçrıyor.
  • Bebeğinizin cildindeki buruş burul görüntü giderek düzelmektedir ve bebeğiniz yenidoğan bir bebek görünümüne bürünmektedir.
  • 33 haftalık bebeğinizin akciğerleri hariç bütün organları da gelişimini tamamlamıştır ve fonksiyonlarını yerine getirebilmektedir.
  • Bebeğinizin akciğerlerinin tamamen gelişmesi ve anne karnı dışında desteksiz nefes alabilir duruma gelmesi için ise 2 hafta daha beklemeniz gerekmektedir.
  • Akciğerlerinin gelişimi henüz tamamlanmamış dâhi olsa, 33 haftalık bebeğiniz erken doğumla dünyaya gelirse, çok az bir destekle kolayca hayata tutunabilir.
  • 33 haftalık bebeğinizin bağışıklık sistemi de gelişmeye devam etmektedir ve sizin antikorlarınız ona geçmektedir. Bu antikorların bebeğinizi, doğumdan sonraki 5 ay boyunca koruyacağını göz önüne alarak, hamilelikte beslenme düzeninize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
  • Çok ciddi bir azalma hissetmiyorsanız, 33 haftalık bebeğinizin hareketlerinde azalma olması sizi endişelendirmemelidir. Yine de bebeğinizin sağlığından şüpheleniyorsanız, bir bardak su içtikten sonra, oturur pozisyona geçerek bebeğinizin hareketlerini sayabilirsiniz. Bebeğinizin 2 saat içinde en az 10 hareketini hissedilmeniz beklenmektedir.

33 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin sonlanmasına ve bebeğinizi kucağınıza almanıza yalnızca 7 hafta kaldı. Eminiz ki çok heyecanlısınız ama bu heyecanın yanında, bedeninizdeki ve ruh halinizdeki değişimler sizi endişelendirmeye başladı. Merak etmeyin, her anne adayı haftadan sonra doğum korkusu, hamilelik kâbusları ve gerginlik gibi durumlarla boğuşmaktadır ve gebelik döneminde annede olabilecek değişimleri bildiğiniz, kendinizi gözlemlediğiniz sürece hiçbir sorun yoktur.

Hamileliğin Haftasında Anne Vücudu

  • Rahminiz göbek deliğinden 13 cm, rahmin tepe noktasına ise 33 cm yüksekliğe erişmiş bulunmaktadır.
  • Rahminizdeki büyümeye bağlı olarak yaşadığınız, nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi sorunlar, gebeliğinizin haftasında da devam edecektir.
  • Ayrıca rahim büyümesine ve midenin sıkışmasına bağlı olarak, iştahınızın azalması da normaldir ve reflü ya da bebekte yetersiz beslenme gibi sorunlar yaşamamak için az az, sık sık da olsa yeterli beslenmeye devam etmelisiniz.
  • Hamileliğinizin haftasında Braxton Hicks kasılmalarından mustarip olduğunuzu ve “Doğum mu başlıyor acaba?” diye heyecanlandığınızı biliyoruz. Ancak hatırlatmak isteriz ki bu kasılmalar vücudunuzun doğum pratiği yapma şeklidir ve yalancı kasılmalar yaşıyor olmanız, doğumun vakti geldiğinde kendiliğinden başlayacağı anlamına gelmektedir.
  • Ayak, bacak, el ve bileklerinizdeki şişkinlik ve ağrı da haftada hâlâ peşinizi bırakmamış olabilir ve tek taraflı aşırı şişkinlik yaşamadığınız sürece, bu durumun hamileliğinizin doğal bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz.
  • haftada en az bebeğiniz kadar siz de kilo alacaksınız. Bu sebeple, gebelikte beslenme kurallarına uymanız ve demir, D vitamini gibi değerlerinizin düşmesini engellemeniz gerekmektedir.
  • Gebeliğinizin son haftalarında hem siz hem de bebeğiniz hızla kilo alacağınız için, vücudunuzda denge bozuklukları olması ve sırt ağrılarınızın artması kaçınılmazdır. Sırt ağrılarınızı azaltmak için, kaldırdığınız ağırlıkları daha da azaltmanızı ve ayaklarınızı bir yastığın üzerine koyarak dinlenmenizi tavsiye ederiz.
  • hafta ve civarında yaşayabileceğiniz bir diğer değişiklik de uyku düzeninizdeki ani değişimlerdir. Bu durumun sebebi genellikle, doğum korkusu ya da yenidoğan alışverişi, doğum çantası hazırlığı gibi konuların yarattığı strestir.
  • Hamileliğinizin son dönemlerinde yeterli beslenme ve uykunun hem bebeğinizin sağlığı hem de doğumu izleyen zor haftayı dinç atlatabilmek için çok önemli olduğunu hatırlayarak, deneyimli bir yakınınızdan yenidoğan hazırlıklarına yardımcı olmasını talep edebilirsiniz.
  • haftanızda ya da sonrasında şiddetli baş ağrısı, kusma ya da gözde kamaşma gibi şikayetleriniz artarsa, preeklampsi riskine karşı doktorunuza başvurmanızı öneririz. Eğer bu haftalarda preeklampsi yaşarsanız ve risk oluşturuyorsa, doktorunuz sizi gözetim altında tutmaya ya da erken doğuma karar verebilir.

Hamileliğin Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

  • haftada kilo alma hızınız geçmiş haftalara kıyasla daha fazladır; ama hamileliğinizin başlangıcından haftaya kadar almanız gereken ortalama kilo 11 olarak belirlenmiştir.
  • Eğer hamile kalma kilonuz ideal kilonuzun altındaysa, hamileliğinizin haftasında ortalama değerden fazla kilo almanız normaldir.
  • hafta ve sonrasında kilo artış hızınız eskisinden fazla olduğu için, ipin ucunu kaçırmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için doğru olmayan bir kiloya ulaşmanız söz konusu olabilir. Kilo artışınızı gözlem altında tutarak ve 3 kilodan fazla almamaya çalışarak, riski azaltabilirsiniz.

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 33 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte haftada bebeğin boyu yaklaşık 44 cm’e ulaşmıştır ve bir ananas büyüklüğündedir.

Hamilelikte bebeğin hareketleri hissedilmemesi normal midir?

Eğer bebeğinizin harektlerini  hissetmemek size endişelendiriyorsa, bir bardak su içtikten sonra oturabilir ve 2 saat içinde en az 10 harekt hissedip hissetmediğinizi kontrol edebillirsiniz.

Hamileliğin haftasında kaç kilo alınmalıdır?

Hamileliğinizin haftasında, hamilelik başlangıcından itibaren almış olduğunuz toplam kilo yaklaşık 7 olmalıdır.

Gebeliğin Haftasında Neler Oluyor?


Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 1 kilo gram ve 43 cm, bir ananas boyutunda. Rahminizdeki bu büyüklükte bebekle, amniyotik sıvı miktarınız azami seviyeye ulaşır.


Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken, antikorlar sizden bebeğe geçer; bu onun işine rahim dışına çıktığında ve kendini her türlü mikroba karşı korurken yardımcı olacak.





Kafatası kemikleri henüz kaynaşmadı, bu da hareket etmesine olanak sağlıyor ve doğum kanalından geçişini kolaylaştıracak. Doğum sırasında kafasının üzerindeki baskı kuvvetli olacak. Kafa kemikleri birkaç yıla kadar kaynamayacak, böylece beyni ve diğer organları çocukluğu boyunca gelişmeye devam edecek.


Bebeğinizin hareketlerini hissettiğinizde saatinizi kontrol edin ve her kıpırdamayı, yuvarlanmayı, vuruşu ve titremeyi sayın. Eğer saat sonunda en az 10 tane hissetmediyseniz biraz yemek yiyin veya birşeyler için, yatın ve saymaya devam edin. Çünkü bebeğinizin de hareket etmek için enerjiye ihtiyacı var.







Bu hafta itibariyle 12 kilo almış olmanız beklenir. 'Artık sonuna geldim' diye düşünerek kendinizi koyvermeyin, doğuma kadar hala beslenmenize ve hareketinize dikkat etmeniz önemli.


Hamileliğin 3. döneminde uykusuzluk hamile kadınların 4'te 3'ünde görülür. Değişen ve genişleyen vücudunuz, hormonlarınız, Doğumla ve annelikle ilgili kaygılarınız gibi uykusuzluğunuzun pek çok sebebi olabilir. Ama aklınızdan çıkarmayın, hem doğumunuza hem de doğumdan sonraki lohusalık sürecine iyi hazırlanabilmeniz için anahtar kelime 'gevşemeyi öğrenmek'. Stresli anlarınızda ya da uykuya dalmadan önce, kendinizi rahatlatmak için nelere ihtiyaç duyabileceğinizi bulun ve kendinize karşı nazik olun. Yatarken fazladan yastığa ihtiyaç duyuyorsanız, kullanın. Yumuşak ve temiz gecelikler giyin, odanızı iyi havalandırın ve uykuya kendinizi hazırlayın.


Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda, bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da el bileklerinde bulunan kemikli bir kanal olan Karpal Tünel'deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.




Eğer doktorunuz herhangi bir sebeple (erken doğum riski vs.) uygun olmadığını söylemediyse, bu süreçte seks yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.


Yükselen hormonların etkisiyle pek çok kadın bu dönemde kendini seksi hisseder, bazı kadınların ise cinselliği aklına bile getirmediği zamanlar olur. Herhangi bir 'doğru' olmadığını ve kendinizi iyi hissettiğiniz sürece cinsel hayatınızı özgürce yaşamaya devam edebileceğinizi unutmayın.




Eğer beliniz pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kalktığınızda ağrıyorsa, muhtemelen çevresel ligament ağrısı yaşıyorsunuz (veya artan ağrılar). Bunlar ara sıra olmasına rağmen ateşiniz, titreme ve kanamanız yoksa korkulacak bir şey yok. Ayaklarınızı uzatın ve rahatlayın, bu yardımcı olacaktır.


Hamilelik hormonları tırnaklarınızın çabuk uzamasına ve kırılgan olmasına neden olur. Eğer tırnaklarınız kırılgansa beslenmenizde bol bol biyotin kullanmaya çalışın. Muz, avokado, fındık ve bolca tahıl depolayın ve hamilelikte güvenle kullanacağınız jelatin kapsüllerden kullanın.


Göbek deliğiniz dışarı fırlamış olabilir. Bunun için birşey yapabilir misiniz? Hayır, ama doğumdan sonra birkaç ay içinde eski halini alacaktır.


Büyüyen karnınız önünde hiçbir şey bırakmıyor; daha fazla büyüme olanağı olmayan ciğerleriniz de dahil olmak üzere! Sizin için ne kadar rahatsız ediciyse bebeğiniz için daha da rahatsız edici bir durum, plasentadan oksijen alan. Ne yardım eder? Olabildiğince dik durmaya çalışın böylece ciğerlerinizin nefes aldığınızda genişlemesi için daha çok yeriniz olacak.

Sık sık nefes darlığı yaşadığınızı, kısa nefesler alabildiğinizi fark ettiyseniz telaşa kapılmayın. Büyüyen rahminiz tüm iç organlarınızı etkilediği gibi, ciğerlerinizi de etkiliyor ve biraz sıkıştırıyor. Unutmayın, sizin oksijene ihtiyacınız var, bebeğinizin de. Şimdilik sizin vücudunuzdaki oksijenin bir kısmını plasenta yardımıyla alabilen bebeğinize ve kendinize bolca oksijen sağlayabilmek için, şunları deneyebilirsiniz:

  • Dik durmayı alışkanlık haline getirin. Böylece ciğerleriniz için daha fazla yer açarsınız ve nefesiniz de rahatlar.
  • Nefes farkındalığı çalışmalarını deneyin: En az beş dakika boyunca sakince oturup, nefesinizi dinleyin. Değiştirmeden, özel bir nefes tekniği uygulamadan, sadece doğal nefesinizi farkındalıkla takip edin. Nefesinizin farkında olmayı alışkanlık haline getirdiğinizde hem daha kolay nefes alacak, hem de bir tür meditasyon alışkanlığı edinmiş olacaksınız.
  • Kısa ve yavaş yürüyüşler yapın. Her gün en az on dakika kendinizi yormadan yapacağınız sakin bir yürüyüş, aynı zamanda iyi bir nefes egzersizi olacaktır.
  • Bulunduğunuz ortamların iyi havalandırıldığından emin olun. Sigara dumanı gibi nefesinizi etkileyecek etmenlerden uzak durun ve sık sık temiz hava alın.

Büyüyen karın vücuttaki ağırlık merkezinin değişmesine ve sakarlığa neden olur. Bunun için ne yapmalı? Yavaşlayın ve ağırdan alın; daha hızlı hareket etmek sizi daha da sakarlaştıracaktır.



Bu hafta, vücudunuz doğuma hazırlanmaya kasları gevşeterek başlar. Rahiminizin periyodik olarak toplandığını veya sertleştiğini hissediyorsanız bunlar Braxton Hick kasılmaları olarak adlandırılan hazırlık kasılmalarıdır.


Peki bu kasılmaların gerçek doğum sancısı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu kasılmalar siz pozisyon değiştirdiğinizde durur. Kasılmalar başladığında yatıyorsanız, ayağa kalkmayı deneyin veya oturuyorsanız yürüyün.



Araştırmalara göre anne adaylarından beslenmesinde en azından biraz Omega-3 yağlı asitlerinden alanların bebekleri erken gelişimlerinde daha avantajlıdır. Eğer somon yiyorsanız, çocuğunuz Harvard'a girecek mi? Belki evet, belki hayır. Ama balık, beyin ve görme gelişimi açısından iyi bir besin kaynağıdır.





Ne kadar sıklıkla hareket hissetmeliyim?

Bebeğiniz son bir aydır daha çok hareket etmektedir. Her bebeğin hareket oranı farklıdır, şu kadarı doğaldır diye bir şey yoktur. Bebeğinizin hareketlerinde çok büyük bir azalma yoksa herşey gayet yolundadır.


Güvenlik için pek çok doktor haftadan sonra bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Bunları saymanın pek çok farklı yöntemi olabilir, bu nedenle doktorunuza kesin olarak nasıl bir sayım istediğini sorun.




Genelde, bebeğinizin aktif olduğu bir saati seçin, hatta her gün aynı saatte bakmanız daha da sağlıklı bir sonuç verebilir. Sessizce oturun ya da yatın ki dikkatiniz dağılmasın. 10 tane hareketi ne kadar sürede hesapladığınıza bakın. Hareket sadece tekme değildir, bütün vücut hareketleri harekete dahildir. Bu on hareketi yaklaşık 2 saat içinde hissedeceksinizdir. Endişelenmeyin, büyük ihtimalle bu kadar çok sürmeyecektir, bazen sadece 10 dakikada 10 tekme hissedersiniz. Eğer iki saat içinde bu hareketleri hissetmezseniz saymayı bırakın ve doktorunuzu arayın.


Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir yavaşlama varsa doktorunuzu bu durumdan haberdar edin. Hareketlerde azalma bir soruna işaret edebilir ve bebeğinizin kalp atışlarına ve hareketlerine bakmak için NST'ye girmeniz gerekir.



***

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı funduszeue.info Derelioğlu hamileliğin haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Bebek doğum şeklini belirleme açısından başını doğum kanalına doğru çevirmiştir. Genellikle doğuma 4 hafta kala bu hareketi tamamlar. Kemik pelvis içine yerleştikten sonra doğumun ne zaman başlayacağı konusunda kesin tarih belirlenemez.
  • Anneden olan demir ihtiyacını en fazla bu aylarda karşılar. Plasentadan demir geçişi tek yönlüdür,o da anneden bebeğe doğru olur. Bu neden annenin demir açısından zengin besinleri tüketmesi gerekir.
  • Annenin kan volümü de son aylarda 4 litreden 5,5 litreye kadar çıkar. Mevcut kanın bir kısmı doğum sonrası kanamayla kaybedilir. Vitamin ve demir depoları iyi, düzenli ve dengeli beslenen gebeler doğum sonrası normal hayatlarına adaptasyonları daha rahat olur. Bedensel ve psikolojik iyileşme daha çabuk olacaktır.
  • Rahmin büyümesi nedeniyle göğüs altından kaburgaların altına doğru ağrılar oluşabilir. Büyümüş rahim nedeniyle bazı gebelerde tek taraflı özellikle sağda çift taraflı boşluk ağrıları olabilir.
  • Rahim basısına bağlı olarak böbrek ve idrar kanallarında genişlemeler olabilir. Gebelik dönemlerinde ağrıya ve bazen de enfeksiyona neden olabilirler. Ektazi denilen idrar yolları ve böbrekteki genişlemeler fazla ise, mutlaka üroloji doktoru tarafından görülmesi gerekir. Çok genişlemiş idrar yolları ve böbrek kanallarına nadiren de olsa katater takılması gerekebilir. Eğer gebede böbrek genişlemeleri, şikayete çok neden olmuyorsa gebeliğin sonuna kadar izlenir. Gerekirse ağrı kesici verilebilir. Gebenin bol sıvı alması önerilir. Gebelikte ortaya çıkan böbrek genişlemelerinin çoğu doğum sonrası rahmin basısının kalkması nedeniyle normale döner. Gebelikte bu sorunu yaşamış olan gebenin, lohusalığının bittiği 40 günde böbreklerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.



Gebeliğinizin sonlarına doğru rahatlamak ve derin bir nefes almak zor bir hale gelmiş olabilir. Ayrıca bu dönemde yaşadığınız diğer gebelik belirtileri de durumunuzu zorlaştırıyor olabilir haftaya geldiğinizde hastane çantanızı hazırlamaya başlamalısınız. Ayrıca doğum sonrası bakım ile ilgili gerekenler ve yeni annelerin ihtiyacı olan takviyeler hakkında da bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza almanız için henüz zamanınız olduğunu düşünseniz de erken doğum ihtimaline karşı ihtiyacınız olan her şeyi hazır bulundurmanız önemlidir.

Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin haftasına geldiğinizde aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Sırt ağrısı
  • Bilek ve ayaklarda şişme
  • Uyumada zorluk
  • Mide yanması
  • Nefes daralması
  • Braxton Hicks kasılmaları

Sırt ağrısı: Bebeğiniz büyüdükçe vücudunuzdaki en büyük sinir olan siyatik sinir üzerindeki baskı artar. Bu durum ise siyatik isimli sırt ağrılarına yol açabilir. Ağrıları rahatlatmak için şunlar yapabilirsiniz:

  • Sıcak banyo yapmak
  • Isıtıcı ped kullanmak
  • Siyatik ağrısını azaltmak için uyurken farklı yöne yatmak

Ayrıca fizik terapi de doğum öncesi ve sonrası süreçte yardımcı olabilmektedir. Ağrılarınız şiddetli bir seviyeye geldiyse doktorunuza haber vermeniz faydalı olacaktır.

Bilek ve ayaklarda şişme: Bilek ve ayaklarınızın önceki aylara kıyasla daha şiş olduklarını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni genişleyen rahmin bacaklarınıza ve ayaklarınıza giden damarlar üzerinde baskı uygulamasından kaynaklanmaktadır. Bilek ve ayaklarınızın şiştiğini görüyorsanız dakika süreyle, günde en az defa ayaklarınızı kalp seviyesinin üstünde tutmanız faydalı olabilir. Aşırı miktarda şişme olduğunu görüyorsanız bir an önce doktorunuzu aramalısınız.

Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde olduğunuz bu günlerde erken doğum belirtilerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin tam olarak gelişmesi için henüz birkaç haftaya daha ihtiyacı olsa da erken doğma ihtimali bulunmaktadır. Erken doğumun işaretleri şunlar olmaktadır:

  • Düzenli ve gittikçe sıklaşan aralıklarla gelen kasılmalar
  • Bel ve bacakta geçmeyen kramp
  • Suyun gelmesi (az ya da çok miktarda olabilir)
  • Kanlı ya da kahverengi vajinal akıntı

Doğum sürecinin başladığını düşündüren kasılmalarınız oluyorsa bunlar erken doğumun habercisi olmayabilir. Braxton Hicks kasılmalar, sık olarak gelmez ve bu kasılmaların aralığı azalmadığı gibi şiddetleri de artmaz. Braxton Hicks kasılmaları bir süre sonra kendiliğinden geçmekte ve doğumdakiler kadar güçlü olmamaktadırlar.

Kasılmalarınız gittikçe daha uzun sürüyor, daha güçlü oluyor ya da kasılmalar arasındaki süre azalıyorsa bir an önce hastaneye gitmelisiniz. Henüz doğum yapmanız için erken olduğundan dolayı sağlık çalışanları doğumu durdurmayı deneyeceklerdir. Erken doğum, susuzluk ile tetiklenebilmektedir. Bu nedenle damardan sıvı alınması genellikle doğumu durdurmak için yeterli olmaktadır.

Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğinizde bu zamana kadar kilogram kadar almış olmalısınız. İkiz bebekler bekliyorsanız ise kilogram almış olmanız normaldir.

haftaya geldiğinizde karnınızda arada kasılmalar hissediyorsanız bunlar Braxton Hicks isimli yalancı kasılmalardır. Braxton Hicks kasılmaları genellikle cinsel ilişki ya da egzersizden sonra görülür. Doğum kasılmalarının aksine Braxton Hicks kasılmaları pozisyon değiştirdiğinizde geçme eğilimindedir. Kasılmalar geçmiyorsa mesanenizi boşaltmalı, sol tarafınıza uzanmalı, su içmeli ve doktorunuzu aramalısınız.

Gebeliğin Haftasında Yapmanız Gerekenler

Vücudunuzdaki baskının artması nedeniyle bu dönemde vücudunuzda meydana gelen şişlikleri azaltmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Havuzda yürümek ya da yüzmek, bacaklarınızda geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca havuzda ağırlığınız yokmuş hissi rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak havuzda egzersiz yapacaksanız bunu abartmamalı ve bir yandan da bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Hafta Gebelik Ultrasonu

Bu hafta ultrasona girecek olsaydınız bebeğinizin uyanıkken gözlerinin açık olduğunu görebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde dış dünyaya uyum sağlamak için nefes almasını da kontrol etmeye başlamaktadır. haftada bebeğinizin kemikleri de sertleşmekte ve beyin gelişiminde ciddi ilerlemeler olmaktadır.

Gebeliğin haftasında gebelik ultrasonu, biyofizik profilin bir parçası olarak gerçekleştirilebilir. Bu test, üçüncü trimesterde yüksek riskli hastalarda ve gebeliği 40 haftayo geçen kadınlar için yapılmaktadır. Ultrasonda fetüsün hareketleri, nefesi, kas tonusu ve amniyotik sıvının miktarı ölçülebilir. Biyofizik profilin bir diğer parçası olan nonstress testte ise bebeğiniz hareket ettiğinde ya da kasılmalarınız olduğunda bebeğin kalp atış hızı ölçülür.

Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?

Gebeliğinizin haftasında olmanız 8. ayda olduğunuzu göstermektedir.

Gebeliğin Haftasında Bebeğin Kilosu

Bebeğiniz bu dönede yaklaşık olarak kilogramdır.

Gebeliğin Haftasında Bebeğin Boyu

Gebeliğinizin haftasına geldiğinizde bebeğinizin boyu cm kadardır. Bebeğiniz bu dönemde yaklaşık bir ananas büyüklüğündedir.

Hafta Gebelikte Beslenme

Gebeliğinizin haftasına geldiğinizde sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı sürdürmeniz önemlidir. İyi beslenmek, sadece ne yediğinizle ilgili değil ne kadar ve ne zaman yediğiniz ile de ilgili olduğu için aşağıdaki önerilere bakarak neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

  • haftalık gebeyken yediğiniz yiyecek, ne zaman yediğiniz ve tek seferde ne kadar yediğiniz gibi konular zindeliğinizi doğrudan etkilemektedir.
  • Belli gıdaları yemeniz ya da belli bir saatten sonra yemeniz mide bulantısı, mide yanması ya da diğer rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunlara neden olan alışkanlıklarınız varsa geçici bir süreliğine bunlardan vazgeçmelisiniz.
  • Bebeğiniz doğduktan sonra şu an sizi rahatsız eden yiyeceklere geri dönebilirsiniz.
  • Yediğiniz küçük öğünlerde bile besinlerin dengeli olmasına ve hem bebeğiniz hem de sizin için faydalı olmasına dikkat etmelisiniz.

Gebeliğin Haftasında Mide Bulantısı

Gebeliğin üçüncü trimesterinde artık mide bulantılarından kurtulacağınızı düşünmüş olsanız da bu dönemde kendinizi tekrar hasta hissetmeniz normal bir durumdur. Üçüncü trimesterde mide bulantısı ve mide yanmasına rastlandığı gibi bu rahatsızlıklar gebelerin birkaç kilo vermelerine bile neden olabilmektedir. Gebeliğin neredeyse her belirtisinden olduğu gibi mide bulantısından da büyük ölçüde hormonlarınız sorumludur. Hormonların yanı sıra bebeğin büyümesinden dolayı midenizi sıkıştırması da mide ile ilgili yaşanan sıkıntılara neden olabilmektedir.

Gebelikte yaşanan mide bulantılarının önüne geçmek için günde üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünler halinde beslenmeyi deneyebilirsiniz. Düzenli yediğinizde emin olmalı ve midenizin boş olmasının bulantıları daha kötü hale getirebileceğini unutmamalısınız.

Gebeliğin Haftasında Karın ve Kasık Ağrısı

Gebeliğin haftasında karın ya da kasıkta meydana gelen ağrılara pek çok şey neden olabilmektedir. Bu ağrıların nedenleri şunlar olabilmektedir:

Ligament ağrısı: İkinci trimester ve sonrasında karnınızda kramp tarzı ağrılar hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu kramplar genelde birkaç saniye sürüp geçmektedir. Ağrılar birkaç saniyeden fazla sürüyor ya da dakikaları buluyorsa doktorunuzu aramalısınız.

Doğum: Braxton Hicks kasılmaları düzensiz olarak gelir. Ancak hissettiğiniz kasılmalar doğumdan dolayı meydana geliyor olabilir. Kasılmalarınız düzenli geliyor, araları kısalmaya başlıyor ve vajinadan sıvı ya da kan geliyorsa bir an önce hastaneye gitmelisiniz.

Plasental abrupsiyon: Gebeliğin son zamanlarında yaşanabilen ciddi ve tehlikeli bir durum olan plasental abrupsiyon, plasentanın rahimden doğumdan önce ayrılmasıdır. Genelde bu durum kanama ile fark edilir. Ayrıca adet sancısı gibi bir ağrı hissetmeniz de plasental abrupsiyon belirtisi olabilir.

Preeklampsi: Preeklampsinin şiddetli olduğu durumlarda üst karında yoğun bir ağrı görülebilmektedir. Ağrı ile birlikte yüzünüzde, el ya da ayaklarınızda şişlik görüyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası