dişe köprü yaptırma / Köprü Diş Nasıl Yapılır? - Diş Köprüsü Fiyatları Ne Kadar?

Dişe Köprü Yaptırma

dişe köprü yaptırma

Köprü Diş Nasıl Yapılır? Köprü Diş Fiyatları 2022

Diş Köprüsü Nedir?

Diş köprüsü, diş eksikliği ve diş kayıplarında oluşan boşluğu dolduran bir diş hekimliği tedavi yöntemidir. Bir köprü diş, yedek dişlerle köprüyü bitişik tutacak olan dişlere iki veya daha fazla krondan tutunarak oluşur. Diş köprüsü nasıl yapılır sorusundan önce körpü dişlerin hangi malzemelerden yapıldığını bilmemiz gerekir. Diş köprüsü;  seramik, alaşım, altın veya porselen olmak üzere 4 farklı maddeden yapılır. Kalıcı diş köprüleri, diş kaybı sonrası düşen yaşam kalitenizi artırarak sizi bir çok dertten kurtarır.

diş köprüsü

Diş Köprüsünün Faydaları

Diş köprüsü yaptırmanız size şu faydaları sağlar;

  • Gülüşünüzü ve dişlerinizin görünümünü geri kazandırır.
  • Doğru şekilde çiğneme, yemek yeme ve konuşma becerinizi geri kazandırır.
  • Yüz şeklinizi ve görünümünüzü eski haline getirir ve korur.
  • Kalan doğal dişlerin konumlarından kaymasını engeller.
  • Isırma ve çiğneme kuvvetlerini ağzınızda eşit olarak dağıtır

Köprü Diş Ömrü Ne Kadardır?

Diş köprüsü ömrü ortalama 5 ile 15 yıl arasında dayanmaktadır. Diş köprüsü ömrünün ne kadar dayanacağını bilmek, bakım kültürünüze ve ağız hijyeni uygulamalarınıza bağlıdır. Yaptırmış olduğunuz köprü ve kaplamaların uzun süreli problemsiz kullanımı için yıllık diş hekimi kontrolü şarttır.

İstanbul’da yer alan kliniğimizde muayene olmanız, fiyat ve tedavi sürecinin ne kadar süreceği ile ilgili size net bir bilgi verir.

Hemen AraRandevu AlWhatsapptan Yaz

Dental Köprü Çeşitleri

Dört ana tip diş köprüsü vardır;

  • Geleneksel diş köprü
  • Konsol köprü
  • Maryland bağlantılı köprüler
  • İmplant destekli köprüler

Tüm bu seçenekler arasında geleneksel köprü diş en popüler seçenektir. İmplant destekli köprü en güçlü seçenektir, Maryland diş köprü ise daha az diş hazırlığı gerektirir veya hiç gerektirmez, ancak aynı zamanda en zayıf olanıdır. Dahası diş köprüsünün yapıldığı malzeme, köprünün uzun ömürlülüğünü ve gücünü büyük ölçüde belirleyecektir. Örneğin, seramik diş köprü en zayıf olanıdır, ancak doğal dişe en çok benzerliği sunar. Altın köprü doğal dişlerden çok farklı bir renk tonuna sahip olduğu için en güçlü ancak çok dikkat çekicidir.

Yukarıda belirtildiği gibi, bir diş köprüsü ömrü sonsuza kadar dayanamaz, ancak hastanın ona ve komşu dişlere ne kadar iyi baktığına bağlı olarak çok uzun süre dayanabilir. Dahası, alınan diyet, ağız hijyeni uygulamaları ve diş köprüsü nasıl yapılır için en iyi diş hekimine ziyaret sıklığı, diş köprüsü nasıl yapılır sorusunda uzun ömürlülüğünde büyük rol oynayacaktır. Bu nedenle, mümkün olan en iyi ağız hijyeni uygulamalarını sürdürmenize yardımcı olacağından, diş köprüsü nasıl yapılır hakkındaki her şeyi anlamak önemlidir. İşte kalıcı diş köprünüz için bazı bakım ve bakım ipuçları.

Diyet Değişikliği

Diş köprünüzü korumanın ve korumanın yollarından biri diyetlerinizi yani yeme alışkanlığınızı biraz değiştirmektir. Bu en sevdiğiniz yemekleri atmanız anlamına gelmez, sadece daha fazla lif, sebze ve meyve yemenizi gerektirir. Bu yiyecekleri yemek, iyi ve düzgün ağız sağlığının yanı sıra doğal dişlerinizi güçlendirir. Nişastalı ve şekerli diyetler tüketmekten kaçınmak diş köprü ömrünü artırırken sizi muhtemel diş çürüklerine karşıda korur.

Köprü Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Köprünüzün daha uzun süre dayanmasını sağlamak için şunları düzenli olarak yapmalısınız;

  • Diş köprüsünün doğal dişlerinizle temas ettiği bölgeyi temiz tutmalısınız.
  • Dişlerinizi günde en az üç kez fırçalamalısınız
  • Günde en az iki kez diş ipi kullanmalısınız.
  • Küçük bir fırça veya hava püskürtücüsü ile köprünün altında kalmış olabilecek yiyecek parçalarını kontrol etmelisiniz.

Köprü dişlerin bakımına dikkat etmek, diş köprünüzün bakteriler tarafından enfekte olma riskini azaltacaktır. Bakteriyel enfeksiyon veya diş boşluğu, yiyecek parçaları destek dişlerin arasına sıkıştığı zaman ortaya çıkar. Diş ipi bu parçaların yok edilmesinde çok etkili olmayabilir. Bu nedenle, köprünün doğal dişle birleştiği alan, uygun şekilde temizlenmezse çürümeye başlayabilir. Bu nedenle, diş köprülerinin altını temizlemek için en etkili sistem olarak tavsiye edilir, böylece diş köprülerinin ömrünü uzatır. Geçici bir köprü, diş eti hastalıkları veya yapay dişler için kliniğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Köprü Diş Fiyatları 2022

Köprü diş fiyatları 2022 yılında şu şekildedir; maryland tip köprü diş fiyatları 1000 TL ile 1500 TL arasında, porselen köprü diş fiyatları 2000 TL ile 2700 TL arasında değişmektedir.

Köprü Diş Fiyatlarını Belirleyen Faktörler

  • Eksik diş yerine gelecek yedek diş sayısı
  • Diş kliniğinin konumu
  • Dental köprü prosedürünün karmaşıklığı veya zorluk seviyesi
  • Porselen köprü, zirkonya, kompozit reçine veya metal alaşım gibi kullanılan köprü malzemesi
  • Tamamlayıcı tedaviler

 

Köprü diş fiyatları; TDB nin 2022 yılında yayınlamış olduğu özel klinikler 2023 yılı rehber tarifesine göre şu şekilde belirlenmiştir: Tek eksik diş tedavisi 3 lü köprü fiyatı 8640 TL, iki diş eksikliğinde uygulanan 4 lü diş köprüsü fiyatı ise 11520 TL dir. Özel kliniklerin fiyat tarifesinin daha düşük olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Peki devlet hastanesi köprü diş fiyatları nelerdir; SGK (SSK) bu ücreti karşılıyor mu makalemizde açıklıyoruz.

Diş Köprüsü

Tam anlamıyla isminin manasını karşılayan bir tedavi olan bu prosedürde; kayıp diş yerine gelen yapay diş (pontik olarak adlandırılır); boşluğun her iki ucundaki dişlere bir köprü şeklinde tutturulur.

Diş hekimliğinde oldukça sık uygulanan ve birkaç eksik diş nedeniyle oluşan boşlukları başarılı bir şekilde kapatabilen köprü tedavisi; metal, porselen yada zirkonyum gibi kıymetli materyallerden üretilebilir ve malzeme seçimi fiyatları doğrudan etkiler.

Köprü Diş Fiyatları Ne Kadar?

Köprü diş yapımı fiyatları tercih edilen köprü türüne bağlı olarak ta değişiklik gösterir:

  • Geleneksel üçlü porselen köprü diş protez fiyatları 2023 yılı için 8640 TL dir. İlave edilen her pontik ve kaplama için bu ücrete 2880TL eklenmelidir. Zirkonyum kaplama ve köprülerde ise bu fiyata kıymetli metal ücretinin de eklenmesi gerekir.
  • Maryland diş köprüsü, nispeten daha kolay hazırlanırlar ve oldukça ekonomiktirler. Tipik olarak bu tarz bir tedavi için 3020TL fiyat ödemeniz gerekir.
  • İmplant köprü diş fiyatları ise, her özel kron ve tek yapay pontik diş için 2880TL’dir. İki adet vida üzerine üçlü yada dörtlü köprü yapılması mümkün olabilir. Bu fiyata ayrıca vidanın üzerine gelecek dayanak (abutment) ücreti de ilave edilmelidir.
  • Roch (kanatlı) köprü ücreti ise tek diş için 1840TL dir.
  • Köprü tamiri her bir üye için 1440TL, düşmüş köprü simantasyonu ise her bir diş için 320TL dir.

Özel ve Devlet Hastanesi Köprü Diş Fiyatları

Özelde yada devlet hastanesi (SGK) diş köprü fiyatları değerlendirilirken şu faktörleri göz önünde bulundurulmalı:

DSM lerde yapılan tedavilerde direk hekimlik ücreti alınmaz ancak cüzi miktarlarda katılım payı alınır. Ayrıca hazırlanan protez için laboratuvar ücretlerinin hasta tarafından ödenmesi gerekir. Laboratuvar ücretleri genellikle ihale yoluyla belirlenir ve her hastanede farklı olabilir.

Bunun yanında;

  • Boşluğu kapatmak için gerekli pontik ve destek diş sayısı
  • Kıymetli ve kıymetsiz metal alaşım, porselen, tam seramik zirkonyum destekli gibi kullanılan materyalin türü
  • Diş eksikliklerinin yan yana yada ağzın farklı bölgelerde bulunması
  • Yapılan köprü çeşidi (Maryland gibi köprüler daha ekonomiktir)
  • Tedavide uygulanması gereken diş dolgusu, kanal tedavisi ücretleri yada diş taşı temizliği gibi genel ek prosedürler
  • Kliniğin lokasyonu ve uyguladığı fiyat tarifesi hesaplamayı ayrıca doğrudan etkiler.
  • Büyük boşluların kapatılmasında implant diş yapılması gerekebilir.

Köprü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuronların yani dişin diş eti üstünde kalan görünür kısmının, doğru bir şekilde sabitlenebilmesi için prosedüre ağız içi ölçülerin alınmasıyla başlanır.  Prosedürün hazırlıkları dahilinde, köprünün desteği olan ve boşluğun diğer uçlarında yer alan dişleri ise destek olabilecek kadar güçlü olduğundan emin olunmalı, kök kanal tedavisi vb. ek prosedürlerin gerekip gerekmediği kontrol edilmelidir. 

Hazırlık sonrası geleneksel prosedüre göre;

  • Köprünün desteği oluşturacak dişlerin, kuron kaplamanın kolay ve uzun süreli sabitlenmesi için bir miktar aşındırılması gerekir.
  • Küçültülen dişler üzerinde alınan ölçüler laboratuvara gönderilerek daimi köprünün yapımına başlanır.
  • Kalıcı restorasyon hazır olana dek diş sağlığı ve dişetlerini korumak amacıyla diş hekimi aynı gün geçici köprü hazırlar.
  • Laboratuvarda üretilen köprünün genel ağız ve dis uyumluluğu ile birlikte yüksekliği ikinci randevuda kontrol edilmiş olur.
  • Eğer hazırlanan köprü uygun ise bu seansta dişe yapıştırılabilir. Hastanın memnuniyeti halinde, bitişik dişler üzerine kron başlık ve kayıp dişin olduğu boşluğa yeni diş kronu yerleştirilecek şekilde güçlü dental çimentolar kullanılarak sabitleme yapılır.

<< Köprü Diş Sayfasına Geri Dön

Her kliniğin eksik diş tamamlama tedavisi köprü fiyatlarının farklı olabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Köprü diş modeli, diş kayıpları yaşanması halinde uygulanan diş hekimliği tedavi yöntemi için tasarlanan diş protezidir. Eksik diş bulunması ve diş diziliminde diş boşluğu oluşması halinde, diğer dişlerden destek alınarak uygulanan köprüler ile tedavi sağlanır. Bu tedavi sayesinde diş kaybı olan bölüm, köprü diş ile doldurulur. Köprü diş uygulaması ile dişlerin eksiksiz dizilimi sağlanarak, dişlerin tam fonksiyonlu koşullar ile kullanılabilmesi avantajı elde edilir. Köprü dişler için kullanılan malzemeler, türleri, uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.

Köprü Dişler İçin Kullanılan Malzemeler

Köprü diş materyalleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Köprü diş yapımında, metal destekli porselen malzeme,
  • Zirkonyum destekli porselen malzeme,
  • Full metal malzeme,
  • Solid Zirkonyum,
  • Altın gibi materyaller kullanılırlar.

Bu köprü diş malzemeleri yapılan köprü dişer, ağız içerisinde diş kaybı sebebiyle oluşan boşluğa, çevrede yer alan dişlerden destek alınarak yerleştirilirler.

Köprü Diş Türleri Nelerdir?

Köprü diş çeşitleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Kanatlı (Maryland) köprü diş,
  • Asma köprü diş,
  • Geleneksel köprü diş, köprü diş uygulamalarında kullanılan farklı çeşitlerdir.

Kanatlı köprü dişler, ön diş kayıplarının giderilmesi için uygulanan köprü dişler olup, boşluk bölümünün her iki yanında yer alan dişlerin arka yüzeylerine tutturularak uygulanırlar. Geleneksel köprü diş, diş kaybı yaşanan bölgeye protez dişin kaplama ile oturtulması sayesinde uygulanır. Asma köprü diş ise diş kaybı boşluğunun yanında bulunan sağlıklı dişlerden sadece bir tanesine, protez dişin destekle sabitlenmesi yoluyla uygulanır.

Köprü Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?

Köprü diş uygulaması yapmak için uzman diş hekimlerince izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:

  • İlk aşamada anestezi uygulanır.
  • Köprü diş için dişlerin kesilmesi ve uygun yapıya getirilmesi sağlanır.
  • Küçültülmüş dişlerin, köprü diş için gerekli ölçüleri alınır.
  • Geçici bir köprü diş takımı sağlanır.
  • Geçici köprü diş kullanımı sırasında asıl köprü dişler, diş ölçülerine uygun şekilde tasarlanır.
  • Son kez randevu için hasta davet edilip, gerçek köprü dişlerin hastanın ağız içi ölçülerine uygun şekilde yerleştirilmesi ve medikal yapıştırıcı ile yapıştırılması sağlanır.

Bu adımlar ile köprü diş yapımı tamamlanır. Köprü diş kullanımı uzun süreli olarak yapılıp, köprü dişler ile diş hassasiyeti ortadan kaldırılır. 2 randevuluk kısa süreler içerisinde tedavinin tamamlanması ve yapısı bozuk dişlerin düzeltilmesi, diş kayıpları ile oluşan estetik dışı görünümün giderilmesi avantajları elde edilir.

Porselen Köprü Hangi Dişlere Yapılır?

Porselen köprü; arka kısımdaki hasarlı dişlere uygulanabilmektedir. Bunun nedeni ise; porselenin ham maddesinin güçlü ve dayanıklı olmasıdır. İşlem yapılırken öncelikle güçlü metal iskelet ile alt kısımda bir tabaka oluşturulmaktadır. Ardından üzeri porselen ile kaplanmaktadır. Metal porselenin birbirine bağlanması için yoğun bir ısı işlemi uygulanmaktadır. Çiğneme kuvvetinin artmasının gerektiği durumlarda bir problem yaşanmaması için bu işlem gereklidir. Tek bir diş için porselen köprü yapılmasından ziyade, yan yana olan birçok diş için porselen köprü yapılması daha uygun olmaktadır.

Zirkonyum Destekli Porselenin Çeşitleri Nelerdir?

Zirkonyum destekli porselen türleri; yarı saydam ve solid olmak üzere 2 adettir. Zirkonyum oldukça dayanıklı bir madde olmasının yanı sıra, saydam ve ince bir görüntüye de sahiptir. Yarı saydam zirkonyum köprü uygulaması için hastanın bir veya iki adet dişinin eksik olması gerekmektedir. Fazla sayıda diş kaybı olan hastalarda yarı saydam zirkonyum köprü tavsiye edilmemektedir. Ayrıca estetik açıdan iyi sonuçlar verdiği için ön dişlerde tercih edilmektedir.

Solid zirkonyum köprü; yarı saydam zirkonyum köprünün aksine, uzun diş kayıplarında kullanılmaktadır. Dişini sıkarak yapay malzemeye zarar veren hastalarda da solid zirkonyum köprü tercih edilmektedir. Hastanın diş yapısına göre uygun bir renklendirme yapılarak estetik görünüm sağlanabilmektedir.

Geçici Köprü Diş Nedir?

Geçici köprü diş; diş hekimlerinin kolay bir şekilde hazırladığı ve laboratuar ortamında da uygulanabilecek olan dayanıksız köprü dişlerdir. İçeriğinde sağlam maddeler bulunmamaktadır. Uzun köprü gereksinimi olanlar ve arka dişlerine köprü yaptıracaklar için geçici köprü diş tercih edilmemektedir. Kullanımında oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Geçici köprü dişlerin yapıları oldukça kırılgandır.

Tek Diş Eksikliğinde İmplant Mı Köprü Diş Mi Daha İyidir?

Tek diş eksikliği yaşayanlar için implant veya köprü diş seçimi yapılırken her ikisinin de avantajlarının, dezavantajlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca hastanın ağız yapısına göre ortaya çıkabilecek olan riskler, diş yapısının hangi işleme daha uygun olduğu gibi kıstaslar da değerlendirilmelidir. İmplant dişlerin avantajları, köprü dişlere göre daha fazla olmaktadır. Ancak hangisinin daha iyi olduğu, hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Köprü Dişlerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Köprü dişlerin bakımı, hastanın doğal dişlerine uygulaması gereken bakımdan çok farklı olmamaktadır. Ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi, aksatılmaması gerekmektedir. Köprünün etrafındaki alanın yeterince temizlenmemiş olması durumunda, ilgili bölgede çürüme olabilmektedir. Bu yüzden diş ipi gibi bakım malzemeleri ile köprünün çevresinin temizlenmesi gerekmektedir.

Köprü Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Köprü dişlerin artıları aşağıda verilmiştir:

  • Köprü dişler ile oldukça estetik bir görünüm elde edilebilmektedir. İşlevsel açıdan oldukça başarılı ve güvenilir sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
  • Köprü dişlerin maliyetleri oldukça azdır.
  • Köprü uygulaması yapılacak olan dişlerin tedavi süreleri oldukça kısa olmaktadır.

Köprü Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?

Köprü dişlerin eksileri şu şekildedir:

  • Köprü uygulaması yapılacak olan dişin bitişiğindeki dişlerin diş minelerinin çıkarılması gerekmektedir.
  • Köprü yapılacak olan dişin bitişiğinde bulunan dişlerde kuron olması durumunda, yeniden yapılması gerekmektedir.
  • Dişlere köprü uygulaması yapılması ile beraber diş çürümesi potansiyel bir problem olmaktadır.
  • Sinirlerin etkilenmiş olması durumunda kanal tedavisi yapılması gerekli olabilmektedir.
  • Diş eti rahatsızlıklarının yaşanma olasılığı oldukça fazladır.
  • İmplant uygulamaları ile kıyaslandığında, yapılan köprülerin kullanım süreleri kısa olmaktadır.

Köprü Dişlerin Fiyatları Nasıldır?

Köprü dişlerin ücretleri; kullanılacak olan maddeye ve uygulanacak köprü türüne göre değişiklik göstermektedir. Basit köprü diş işlemi için maliyet oldukça düşüktür. Ancak zirkonyum malzemesi ile yapılan köprü dişlerde maliyet artabilmektedir. Hastanın köprü yapılacak olan diş sayısı da tedavi fiyatını etkileyen etkenler arasındadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır