can gübre içeriği / Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Nedir? | hortiturkey

Can Gübre Içeriği

can gübre içeriği

Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Nedir?

Eğer bölge sulama bakımından sıkıntılı veya fazla yağış almayan kurak bir bölge ise; amonyum nitrat (AN33) tercih edilmelidir.

Çeltik haricinde bütün hububatlarda , sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağda, pamuk, mısır, ayçiçeğinde ve tüm bitkilerde üst gübre olarak kullanılan amonyum nitrat (Can) gübre, çapada ve sulamadan önce her mevsimde kullanılabilir.

Nötr özelliği ile her türlü toprak yaprak yapısında kullanılabilen can gübre, bitkinin azot ihtiyacı ve sulama sayısına göre bitkiye farklı zamanlarda defada serpme usulü verilmelidir.

Suda hızlı ve kalıntısız bir şekilde çözülme özelliği ile, can gübre damla sulama sistemiylede uygulanabilir.

Zeytin ağaçları.

Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Dekara Ne Kadar Atılır?

Gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki formüle göre kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre kullanım miktarını hesaplayabilirsiniz.

Kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 4 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre miktarı 5 x 4 = 20 kg /dekardır.

Yani dekara 20 kg, kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre atılmalıdır.

Gübre uygulama.
Kaynaklar

Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.

can %26 Gübresinin İçeriği

  • %26 Azot (N)
  • %13 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %13 Nitrat Azotu (NO3-N)

 

Toprak pH'ini değiştirmez

Kalsiyum Amonyum Nitra(CAN)

Nötr karakterli bir gübre olan CAN her türlü toprakta kullanılabilmekte


Amonyum nitratın olumsuz özelliklerini gidermek için amonyum nitrat gübresine kireç katılarak üretilmektedir. Taneleri gri veya açık kahve renkli olup akıcıdır. % azot içerir. İçerdiği azotun yarısı (NH4) yarısı da (NO3) halinde olduğundan amonyum nitrat gübresine benzer özellikler taşır. Amonyum nitratın tersine, bu gübrenin toprak pH’ sı üzerine etkisi nötr’ dür.
Nitrat azotu bitkilerin hızlı gelişme ve ürüne yatma dönemlerinde kökler tarafından hızlı bir şekilde alınır. Amonyum formundaki azotun büyük bir kısmı ise toprak parçacıkları tarafından tutulur, daha sonra azot bakterileri tarafından nitrat azotuna çevrilir ve böylelikle bitkiler azot eksikliği çekmez. CAN gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm bitkilerde üst gübre olarak çapada ve sulamadan önce kullanılır. Çeltik tarımında kullanılmamalıdır.

 


DİKKAT⚠

CAN %26, Üre %46 gübresi ile aynı ortamda kesinlikle depolanmamalıdır


Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n

CAN %26 Nerelerde kullanılır?

CAN %26 gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılır.

 

CAN %26 Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Ne İşe Yariyor?

CAN Gübresi azot ve potasyumdan sonra bitkilerin en çok tüketilen kalsiyumu bünyesinde bulunduran kalsiyum amonyum nitrat (CAN)

  • Toprağın asitliğinin giderilmesini ve bitkinin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar
  • Toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı mikroorganizmaların etkisini artırarak bitkiyı güçlendiriyor ve daha iyi beslenmesini sağliyor.
  • Toprakta bulunan diğer besin elementlerinin faydasını arttırır.
  • Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar.
  • Toprağı ıslah edici özelliği ile, topraktaki gözeneklerin artmasına yardımcı olur.
  • Toprak ph düzeyi ve kireç miktarı üzerinde bir etkisi yoktur.

Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n nar ağacı

CAN %26 Gübre nerede ve Ne Zaman Kullanılır?

Tarımda bir üstün gübre olarak kullanılan Kalsiyum Amonyum Nitrat (Can) gübresi, sulamanın mümkün olduğu veya toprakta kireç bulunması nedeniyle, yağışın fazla olduğu alanlarda dolgu maddesi olarak kullanılmalıdır.
Bölgede fazla yağış yoksa. Amonyum nitrat (AN33) tercih edilmelidir.
Tüm hububatlarda, sebzelerde, meyve ağaçlarında, zeytinlerde, bağlarda, pamukta, mısırda, ayçiçeğinde ve çeltik hariç tüm bitkilerde üstün gübre olarak kullanılan amonyum nitrat (konserve) gübresi Billon Sulama öncesi yılın her mevsiminde kullanılabilir. .
Nötr özelliği ile her türlü toprak yaprak yapısında kullanılabilen konserve gübre, bitkinin azot ihtiyacına ve sulama sayısına göre farklı zamanlarda 2 ila 3 kez bitkiye verilmelidir.
Hızlı çözünme ve suda kalıntı bırakmama özelliği ile konserve gübresidamlama sulama sistemi ile uygulanabilir.

Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n

Azot Gübresi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Azot Gübresi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Ekinlerin gelişimi için hayati önem taşıyan maddelerin başında gelen azot, toprakta bulunan azot miktarının yeterli gelmemesi durumunda gübre çeşitleri ile takviye ediliyor. Azot gübresi olarak kategorize edilen alternatifler, içerisinde yoğun miktarda azot bulunduran gübreleri işaret ediyor. Üst gübre olarak bilinen azot gübresi çeşitleri şöyle sıralanıyor. 

  • Amonyum sülfat gübresi: Şeker gübresi olarak da bilinen gübre, hem üst gübrelemede hem de taban gübresi olarak tercih edilebiliyor. Asit oranı düşük, kireçli topraklar için uygun olan gübre, %21 azot, %27 kükürt içeriyor. Besinlerin hem azot hem de kükürt ihtiyacını karşılıyor. Gübre, içindeki azot sayesinde fosfor alımına da destek oluyor. 
  • Üre gübresi: % azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor. 
  • Amonyum nitrat gübresi: %33 azot bulunduran amonyum nitrat gübresi, asitli topraklar için şeker gübresi yerine özellikle tercih ediliyordu. Ancak patlayıcı etkisinden dolayı amonyum nitrat gübresinin satışı bulunmuyor. Bünyesinde %26 azot bulunduran Can gübresi ise kalsiyum amonyum nitrat olarak adlandırılıyor. Can gübresinin satışı denetimli olarak sürdürülüyor. 

Çiftçilerimiz azotlu gübrelerin birbiriyle aynı olduğu ve birbirinin yerine kullanılabildiğini düşünüyor. Oysa bazı ekinlerin tarımında gübre çeşidinin özenle seçilmesi önem arz ediyor. Örneğin çay yetiştiriciliği yaparken amonyum sülfat kullanımı toprağın asidik karakterini artırıyor. Bölge pH’ı zaten düşük olduğu için sülfat yerine nitrat formunda azotlu gübrelerin kullanımı öneriliyor. Benzer bir şekilde çeltik yetiştiriciliği yapanlar ise amonyum sülfat gübresi kullanıyor. Nitrat türevi gübreler, çeltik yetiştiriciliği için kesinlikle önerilmiyor. Kurak bölgelerde azotlu gübre kullanımında ise üre gübresinin tercih edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Yağışlı alanlar için uygun olan üreli gübreler, kurak ve geçit alanlarda kullanılmıyor. 

Azotlu Gübreler Ne İşe Yarar? 

Azotlu gübreler, topraktaki azot miktarının hızla artırılmasını sağlayarak bitkilerin gelişim süreçlerine destek oluyor. 

  • Yaprak ve gövde oluşumunu destekliyor. 
  • Mahsul miktarını ve kalitesini doğrudan etkiliyor. 
  • Klorofilin temel yapı taşı olduğundan, bitkilerin güneş ışınlarından yararlanması azota bağlı görülüyor. 
  • Özellikle yeşil aksamın gelişimi döneminde azotlu gübrelere ihtiyaç duyuluyor. 
  • Kök solunumunda, çiçeklenmede, meyve olumu ve olgunlaşma evrelerinde azot etken rol oynuyor. 
  • Yeterli azot, dış etkenlere, hastalık ve zararlılara karşı korunmaya yardımcı oluyor. 

Azot Eksikliği Belirtileri 

Toprakta azot eksikliği oldukça sık görülüyor. Çünkü azot, toprağın doğasında bulunmuyor. Organik materyaller, bitki atıkları ile toprakta biriken azot, bilinçsiz tarım, anız yakma gibi uygulamalarla topraktan arınabiliyor. Bu nedenle ekinlerde azot eksikliği çiftçilerimiz için en çok rastlanan sorunlardan birini oluşturuyor. Peki azot eksikliği belirtileri nelerdir? Ekinlerin yaprak renklerinin oldukça açık yeşil hatta sarıya dönük olduğunu fark edebilirsiniz. Eğer eksiklik yüksek düzeydeyse sarılık daha da fazla dikkat çekiyor. Yaprak ve meyvelerde küçülme, yapraklarda güçsüzlük, verimde azalma, kök yoğunluğunun düşmesi belirgin semptomlar oluyor. Bitkiler azot az olduğunda daha erken olgunlaşıyor, çiçek açıyor ancak erken de yaşlanıyor. Yaprak sapları ve damar renkleri pembe kalırken yaprakların sararması en belirgin azot eksikliği işareti sayılıyor. 

Bitkilerde Azot Fazlalığı Belirtileri 

Azot gübresi fazla verildiğinde veya ekim nöbeti uygulamalarında art arda baklagil ekimi sonrasında, toprakta gerekenden de fazla düzeyde azot bulunabiliyor. Azot eksikliği gibi azot fazlalığı da bazı belirtilerle sorun oluşturuyor. Ekinlerde azot fazlalığı olduğunda gelişme periyodu uzuyor, çiçeklenme gecikiyor. Dal, sürgün ve yapraklar fazla iri, geniş ve uzun oluyor. Ancak gelişme zayıf kalabiliyor. Meyveler geç olgunlaşırken, hastalık ve zararlılara karşı direnç de düşüyor. Fazla azot verilen meyve ağaçlarının dondan çok daha fazla etkilendiği biliniyor. Bu nedenle ekinlere fazla azot vermemek önem taşıyor. 

Fazla Azotlu Gübre Kullanımının Zararları

  • Sebzelerin, meyvelerin gelişimi olumsuz etkileniyor. 
  • Verim kaybı meydana geliyor. 
  • Topraktaki fazla azot yer altı sularına ulaşarak su kirliliği için neden oluşturuyor. 
  • Fazla azot bulunduran bitkilerin tüketimi insanlarda kanser gibi birçok hastalığa zemin hazırlıyor. 
  • Toprağın verimi azalıyor. Hatta bölge tarım yapılamaz hale gelebiliyor. 
  • Özellikle yurt dışı pazarına sunulan fazla gübrelenmiş ürünler, yapılan analizler sonucu geri dönebiliyor. Bu durumda ekonomik zarar oluşuyor. 

Azot Eksikliği Nasıl Giderilir? 

Azot eksikliğinin giderilmesi için düzenli olarak azot gübresi vermek gerekiyor. Ayrıca rotasyonda baklagillere yer verilmesi, topraktaki organik azot oranının artmasına yardımcı oluyor ve azot kaybının önüne geçiyor. Azotlu gübre verileceği zaman, öncelikle toprak analiz raporu alınıyor. İnceleme sonucu ihtiyaç duyulan saf azot miktarı belirtiliyor. Buna göre, gübre çeşidinden gerekli oranda verilerek toprağın ihtiyaç duyulan azota kavuşması sağlanıyor. 

Dekara Ne Kadar Azot Gübresi Verilmeli? 

Tarım Bakanlığı’nın Gübre Tavsiyeleri belgesine göre, saf gübre miktarı ilgili katsayı ile çarpılarak dekara gerekli olan gübre miktarına ulaşılabiliyor. 

  • Amonyum Sülfat (AS, %21 Azot) gübresi kullanılacaksa saf gübre miktarı 5,0 ile çarpılıyor.
  • Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN, % 26 Azot) gübresi kullanılacaksa saf gübre miktarı 4,0 ile çarpılıyor.
  • Amonyum Nitrat (AN, %33 Azot) gübresi kullanılacaksa saf gübre miktarı 3,0 ile çarpılıyor.
  • Üre (%46 Azot) gübresi kullanılacaksa saf gübre miktarı 2,2 ile çarpılıyor. 

Örneğin eğer amonyum sülfat gübresi kullanılacaksa ve analizde bulunan gerekli saf azot miktarı 6 kilogramsa, 

6x5= 30Kg dekara uygulanacak amonyum sülfat gübresi miktarını işaret ediyor. 

Kullanılacak gübre kalsiyum amonyum nitrat olduğunda, 

6x4= 24 Kg dekara gübre vermek yeterli oluyor. 

Azotlu Gübreler Ne Zaman Kullanılır?

  • Tahıllarda şeker ve üre gübreleri kullanılabiliyor. Ekimle beraber verilen gübrenin ardından kardeşlenme döneminde, yağış öncesi üre veriliyor.  
  • Meyve ağaçlarında, ağaç dallarına su yürümeden, taç izdüşümüne serpme yoluyla gübre veriliyor. Çiçeklenmeden önce ya da sonbaharda yapraktan püskürtme yoluyla azotlu gübre uygulanabiliyor. 
  • Bağcılıkta, şubat ve mart aylarında toprak işlenirken şeker gübrenin yarısı, ilk çapalama öncesinde ise üre gübresi veriliyor. 
  • Sebze yetiştiriciler, şeker gübrenin yarısını dikimden 10 gün kadar sonra, diğer yarısını ise meyve tutumundan sonra veriyor. 
  • Bostan yapanlar ekimle beraber azot gübresinin yarısını uyguluyor. Kalan yarı ise çapa öncesinde toprağa atılıyor. 

Siz de azot gübresi gibi tüm tarımsal ihtiyaçlarınızı, Tarfin Mobil ayrıcalıkları ile satın alabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki ’ü aşkın satış noktası ile çiftçilerimize destek olan Tarfin’de peşin veya vadeli ödeme imkanlarını bulabilirsiniz. En avantajlı tarım alışverişi için siz de Tarfin ile zaman kaybetmeden tanışın!

Azotlu gübreler nasıl uygulanır?

Üst gübre olarak verilen azot gübresi çeşitleri, serpme usulü veya damla sulama ile beraber veriliyor. Üre üst gübre olduğunda kayıp miktarı arttığı için üreli gübreler, ekinin köküne veya tohuma değmeden nazikçe toprağa karıştırılıyor. Meyve ağaçlarında, gübre taç izdüşümünde, toprağa karıştırılarak uygulanıyor. Ayrıca sulama yoluyla da verilebiliyor.

En yüksek azot içeren azot gübresi nedir?

Üre gübresidir. kilogram üre gübresinde ortalama % azot ihtiva ediliyor.

share

Tarfin Çiftçinin Hep Yanında!

Tarfin satış noktaları ve güncel kampanyalar hakkında bilgi almak için telefon numaranızı bırakın, sizi arayalım.

Benzer Haberler

Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Susam yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için Tarfin Blog&#;u okuyabilirsiniz. Susam nasıl yetiştirilir tüm detaylarıyla öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Salça makinesi modelleri hem evde üretimde hem de endüstriyel salça yapımında yardımcı. Salça makinesi nasıl çalışır hemen keşfedin!

Devamını oku
Düve Nedir, Düve Neye Denir?
Düve Nedir, Düve Neye Denir?

Düve nedir, inek ile aynı mıdır soruları sıklıkla soruluyor ve genellikle kafa karışıklığı yaratıyor. Düve neye denir tüm detaylarıyla yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
success

Talebinizi Aldık. Teşekkür Ederiz.

Size en kısa sürede ulaşacağız.

Kalsiyum Amonyum Nitrat (can) Gübresi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan kimyasal gübreler bileşimlerindeki besin maddelerine göre dört ana grupta toplanabilir.

Azotlu Gübreler

Bünyesinde azot bulunduran gübrelerdir. Verilecek azotlu gübre miktarının tayininde gübrelenecek toprağın humus ve azot muhtevası ile yetiştirilecek bitkinin azot ihtiyacı dikkate alınır. Azotlu gübreler:

  • Kök teşekkülünü, bitkinin gelişmesini ve büyümesini sağlar.
  • Bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırır.
  • Mahsulün kalitesini yükseltir.
  • Dane dökümünü önler, verimi çoğaltır.
  • Danelerin olgunlaşmasını sağlar.

 

Azotlu Gübrelerin Eksikliğinde Ortaya Çıkan Arazlar

  • Azot eksikliğinin bitkiye tesiri çok büyüktür. Hatta diğer elementlerinin alımına bile tesir eder.
  • Protein ve enzimlerin sentezi yavaşlar. Bitkinin gelişmesi durur. Bitki bodur kalır.
  • Bitki bazen kırmızımtırak bir renk alır.
  • Azot noksanlığı hububatta sapa kalkma başlangıcında olursa yapraklar açık yeşil bir renk alır. Saplar ince ve zayıf , başaklar kısa kalır ve taneler iyi olgunlaşmaz.
  • Verim düşer.
  • Azot noksanlığını gidermek için toprağa bulunabilmesi halinde bol miktarda çiftlik (ahır) gübresi ya da yoksa yeterli miktarda kimyevi (suni) azotlu gübre verilmelidir. Normal vasıflı topraklara dekara ton ahır gübresi yeterlidir. Yetiştirilen bitkilerde kloroz arazı görülüyorsa bu topraklardaki azot noksanlığını gidermek için Nitrat formundaki azotlu gübrelerden ziyade amonyum formundaki azotlu gübreler tercih edilmelidir. Üre ve Amonyum Nitrat gübresi gibi.

 

Azotlu Gübre Fazlalığında Ortaya Çıkan Arazlar

  • Fazla gübre kullanımı maddi kayba sebep olur.
  • Bitki süratle büyür, ekinler yatar. Üründen ziyade sap verimi olur.
  • Dokular ve hücre zarları gevşek teşekkül eder.
  • Bitkinin kurağa, soğuğa, hastalık ve zararlılara karşı mukavemeti azalır.
  • Meyveler kalitesiz olur (Kalın kabuklu, sünger gibi ve dayanıksız olur).

 

Yurdumuzda yaygın olarak kullanılan azotlu gübreler

Üre

%46 N oranında saf azot ihtiva ettiğinden, az bir hacimle daha fazla miktarda besin maddesi bulundurur. Bu konsantre olma özelliği taşıma, depolama ve kullanımda da büyük kolaylık sağlar. Dolayısıyla ekonomik bir gübredir. Toprağa verildikten kısa bir süre sonra bitkinin kolayca faydalanabileceği hale gelir. Ürenin toprağa atılmasından hemen sonra üzeri örtülmeli ki azot kaybı önlensin.

 

Üre CO(NH2)2 kimyevi formülünde olduğu için saf azot kaynağıdır. Bünyesinde azottan başka toprakta kalıcı dolgu maddesi ya da başka madde artıkları bulundurmaz. Az miktarda bir rutubette eriyerek derhal bitkiye yarayışlı hale gelir. Toprak reaksiyonu bakımından da menfi bir tesir göstermez.

 

Üre pozitif yüklü (NH4)+ formül sayesinde, (-) yüklü toprak koloitlerine iyice tutunur. Bu ürenin çok önemli bir özelliğidir. Zira bu sayede ülkemizdeki topraklarda yıkanma suretiyle meydana gelen azot kaybı önlenmiş ve azotun toprakta uzun müddet saklanması imkan dahiline girmiş olacaktır. Böylece bitkiye bütün gelişme periyodu boyunca devamlı ve sürekli azot temin edebilecektir. Ayrıca yıkanma tehlikesi olmadığından ekimden önce ve ekimden sonra veya ihtiyaç olduğu anda toprağa verilebilecektir.

 

Üre sahip olduğu pril yapısından dolayı kolay kullanılır. Kolay ve emin bir şekilde muhafaza edilir.

 

Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN)

Azotlu gübreler içerisinde yurdumuzda ve dünyada en çok %26 Azotlu CAN kullanılmaktadır. Terkibinde %26 Azot bulunur. Amonyum nitrat gübresindeki azotun yarısı nitrat, diğer yarısı da amonyum formundadır. CAN gübresi, bir taraftan bitkiye ihtiyaç duyduğu nitratı hazır olarak temin ederken, diğer taraftan amonyum iyonlarının toprak koloidleri tarafından tutulması ile bitkinin bütün büyüme mevsimi boyunca ihtiyaç duyacağı azotu karşılar. Yani nitrat hemen kullanılırken, amonyum tedrici olarak kullanılır. Kompozisyonu ve çözünürlüğü sebebiyle bilinen azotlu gübreler içerisinde en hızlı tesiri yapan yegane gübredir. Bu gübrenin etkisi hem çabuk hem de devamlı olmaktadır. Bu bakımdan bitki gelişmesinin her devresinde rahatlıkla kullanılabilir.

 

Diğer taraftan sadece Kütahya Azot Tesisleri'nde üretilen dolgu maddesi Dolomit olan %26 Azotlu CAN gübresi içerisinde Demir, Silisyum ve Alüminyum gibi iz elementlerin yanında Kalsiyum ve Magnezyum gibi bitkilerin ikinci derecede ihtiyaç duyduğu elementler mevcuttur. Magnezyum bitkiye yeşillik veren klorofilin temel taşıdır. Eksikliğinde bitkinin alt yapraklarından itibaren sararmalar başlar.

 

CAN gübresinin hidroskopik özelliği vardır. Bu bakımdan havanın rutubetini alarak topaklaşıp kekleşebilir. Bu yüzden depolarda fazla bekletilmeden kullanılmalıdır. Depolarda üst üste sekiz on torbadan fazla istiflenmemelidir. Aynı zamanda patlayıcı özelliği de bulunduğundan CAN gübresi ile benzin ve gazyağı gibi yanıcı maddeler birlikte depolanmaz.

 

Amonyum Sülfat

Genellikle beyaz renkli olup, toz şekere benzediği için çiftçiler tarafından şeker gübresi olarak bilinir. Son yıllarda ithal edilen bazı çeşitleri açık mavi veya grimsi renktedirler. Terkibinde %21 Azot ihtiva eder, su alarak topaklaşması azdır. Bu nedenle kolay muhafaza edilir.

 

Amonyum sülfat gübresi asit karakterli bir gübre olduğu için nötr ve alkali (kireçli) topraklarda rahatlıkla kullanılabilir. Yağışlı kireçsiz bölgelerdeki topraklarda kireçlenme yapılmadan devamlı olarak kullanılırsa belli bir süre sonra bitkiye zararlı olabilir. Yani toprağın pH kosantrasyonu düşerek bitki kök bölgesinde asitli bir ortam oluşur. Toprak pH’sı 5,5’un altına düştüğü takdirde, nitrifikasyon olayı çok yavaşlar. Yani topraktaki azot bileşikleri bitki tarafından yeterince alınamaz . Bunu önlemek için toprağa kireçleme yaparak toprağın pH’nı 5,5 ‘ in üzerine çıkarmak gerekir. Amonyum sülfat, terkibinde kükürt bulunan önemli bir azotlu gübredir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası