emziren kadın ertesi gün hapı kullanabilir mi / Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Emziren Kadın Ertesi Gün Hapı Kullanabilir Mi

emziren kadın ertesi gün hapı kullanabilir mi

Emzirme dönemi, genellikle hamile kalma riskinin düşük olduğu bir dönem olarak görülse de; korunmasız ilişkinin yumurtlamaya denk gelmesi, gebelik riskini arttırabilir. 9 ay boyunca pek çok duyguyu yoğun olarak yaşadığınız ve karnınızda bir bebeği büyüttüğünüz hamilelik dönemi henüz yeni bitmişken, bir sürpriz ile daha karşılaşmak göz korkutucu olabilir.

Emzirme döneminde olmanıza rağmen, korunmasız cinsel ilişki ve yumurtlama konusunda endişeleriniz varsa, olası bir istenmeyen gebeliği önlemek için ertesi gün hapı kullanmak isteyebilirsiniz.

Ertesi gün hapları, korunmasız cinsel ilişkiden sonra kısa bir süre içinde alındığında gebeliği önleyebilir. Aynı durum, yırtılan prezervatif ya da almayı unuttuğunuz bir doğum kontrol hapı için de geçerlidir.

  • Tabi, ertesi gün hapları düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Uzmanlar, yılda en fazla 1 ya da 2 kez almanızı önermektedir. Peki, söz konusu bir bebeği emzirdiğiniz bir dönem olduğunda, ertesi gün haplarına ılımlı yaklaşmak mümkün mü? Emzirme döneminde ertesi gün hapı kullanılabilir mi? Konuyla ilgili olarak, uzmanların görüşlerini sizler için araştırdık&#;

Emzirme döneminde ertesi gün hapı alınabilir mi?

Evet. Yalnızca progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, bir kez alındığında göğüslerin ürettiği süt miktarını ya da kalitesini etkilemez.

Bazı hormonlar anne sütünden bebeğe geçebilse de, çocuğunuzun bundan olumsuz etkilenmesi pek olası değildir. Bununla birlikte, Ella isimli doğum kontrol hapının kılavuzunda; emziren annelerin kullanmaması gerektiği bildirilmiştir. Çünkü, çocuk için riskli olup olmadığı bilinmektedir.

Bazı uzmanlar, emziren kadınların mecbur kalırlarsa ertesi gün hapı alabileceklerini, ancak bir haftalık süt pompaladıklarından emin olmaları gerektiğini söylemektedir.

Emzirirken Hamile Kalabilir Miyim?

  • Düzenli olarak emziriyorsanız,
  • Bebeğiniz henüz 6 aylıktan küçükse
  • Mama ile beslenmiyorsa
  • Katı gıdalara geçmediyseniz
  • Sadece anne sütü ile besliyorsanız

Doğumdan sonra henüz adet olmadıysanız, yumurtlama olasılığınız yoktur. Yani, yumurtalıklarınız henüz yumurtaları bırakmaya ve döllenmeye hazır değildir. Bu da, hamileliğin söz konusu olmadığı anlamına gelir.

Ancak, emziriyor olsanız bile; mama kullanıyorsanız, süt pompalıyorsanız, katı gıdalara geçtiyseniz ve bebeğiniz 6 aylıktan büyükse, hamilelik riski altında olabilirsiniz. Ayrıca, aynı durum adet kanamalarının başladığı kadınlar için de geçerlidir.

İlginizi Çekebilir

Emzirirken Hamile Kalınır Mı?

Ertesi Gün Hapları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Bir ertesi gün hapının, etkili olabilmesi için korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 3 gün içinde alınması gerekir. Ne kadar erken alırsanız, etkinliği o kadar yüksek olacaktır.
  • Ertesi gün hapları kullanmak, baş ağrısı ya da karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Bir sonraki adet döneminin normalden daha erken ya da daha geç, daha ağrılı ya da daha acı verici olmasına neden olabilir.
  • Ertesi gün hapı kullanmanın bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak, yine de yılda kezden fazla kullanılmamalıdır.
  • Kürtaj yaptırmanız gerekmez.

Emzirme döneminde hangi ertesi gün hapı alınabilir?

Emzirme döneminde ertesi gün hapı kullanmak isteyen kadınlar için güvenli kabul edilen ilaç Levonelle&#;dir. Hapın içerdiği hormonlar anne sütüne az miktarda geçebilse de, uzmanlar bebek için zararlı olmadığını düşünmektedir.

Ella hapının emzirme döneminde güvenli olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Üretici firma, hapı kullandıktan sonra bebeğinizi 1 hafta kadar emzirmemenizi önerir. Bu nedenle, emzirme döneminde Ella kullanacaksanız, bebeğiniz için önceden süt pompaladığınızdan emin olmalısınız. Daha güvenli bir yol olarak, Levonelle kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Önerilen Makale

Emzirmenin Anne ve Bebek İçin 8 Faydası

Kaynaklar

seafoodplus.info

seafoodplus.info


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Emzirme Döneminde Korunma

Bebeğinize daha iyi bakabilmek ve vücudunuzun toparlanmasına izin vermek için iki doğum arasında geçen sürenin en az iki sene olmasında fayda vardır. Bu nedenle, hemen doğum sonrasında spiral uygulaması yapılmadıysa veya tüpleriniz bağlanmadıysa cinsel yaşamınıza geri dönmeden önce sizi gebelikten etkili bir şekilde koruyacak bir aile planlama yöntemi konusunda doktorunuza danışmalı ve farklı seçenekleriniz hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

 

Emzirme Gebelikten Korur mu?

Bebeğinizi düzenli olarak emziriyorsanız, adet görmediğiniz sürece doğum sonrası ilk altı ay içinde emzirmenin gebelikten koruyucu etkisinden yararlanabilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki noktaları mutlaka dikkate almalısınız.

 

  • Emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi bebeğin emmesinin refleks yolla hipofiz bezinden yumurtlamayı baskılayıcı prolaktin hormonu salgısını artırmasından kaynaklanır. Normalde süt üretiminden sorumlu olan prolaktin hormonu kanda belli bir seviyenin üzerinde seyrettikçe yumurtlama baskılanmaya devam eder. Hipofiz bezinden salgılanan miktar direkt olarak bebeğin günlük emme süresi ile ilgili olduğundan, bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenmesinin hormon salgılatıcı etkisi prolaktinin en üst seviyede salgılanmasını sağlar. Bebeğinize ek gıdalar vermeye başladığınız andan itibaren bebeğiniz sizi daha az emecek ve böylece daha az prolaktin salgılanacaktır. Prolaktinin yumurtlamayı baskılaması için salgılanması gereken miktar kişiden kişiye değiştiğinden şu öneriyi dikkate alın: Bebeğinize ek gıdalar vermeye başladığınız andan itibaren artık emzirmenin gebelikten koruyucu etkisine tam olarak güvenmeyin ve bir aile planlama yöntemi uygulamaya başlayın.

  • Adet kanamalarınız başladığı andan itibaren bebeğinizi yalnızca sütünüzle bile besliyor olsanız artık emzirmenin gebelikten koruyucu etkisine tam olarak güvenmeyin ve bir yöntem uygulamaya başlayın. Lohusalık dönemindeki (doğum sonrası ilk 6 haftadaki) kanamalar rahimin toparlanma sürecinde meydana gelen kanamalar olarak adet kanaması olarak değerlendirilmezler. Gördüğünüz ilk kanama alışkın olduğunuz özelliklerden farklı olsa da bu öneri değişmez.

  • Altıncı aydan itibaren adet görmemiş olsanız da bebeğinizi yalnızca sütünüzle bile besliyor olsanız artık emzirmenin gebelikten koruyucu etkisine tam olarak güvenmeyin ve bir yöntem uygulamaya başlayın.

Doğum sonrası aile planlama yöntemleri seçenekleriniz 

Tüplerin bağlanması

Sezaryan esnasında uygulanabilen veya normal vajinal doğumun hemen sonrasında göbek seviyesinden ufak bir kesi ile uygulanabilen kalıcı bir yöntemdir.

Hemen doğum sonrasında uygulanmadığında, lohusalık dönemi bitiminde rahiminiz eski boyutlara kavuştuğunda laparoskopi yöntemiyle herhangi bir zamanda uygulanabilir.

Spiral

Normal doğum sonrasında plasentanın çıkmasını takiben hemen uygulanabilir. Sezaryan sonrası uygulama tartışmalıdır.

Hemen doğum sonrasında uygulanmadığında spiral lohusalık dönemi bittikten sonra, tercihan adet kanamasının olduğu bir günde takılabilir. Hassas gebelik testleriyle gebelik olmadığından emin olunan herhangi bir zamanda da takılabilir. Sezaryan sonrası uygulama için en az dört ay beklenmelidir.

Doğum kontrol hapları

Östrojen ve progesteronu beraberce içeren doğum kontrol haplarının sütün miktarını azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle bebeğini yalnızca sütüyle besleyen annelerin doğum kontrol hapı kullanması önerilmez. Ancak son çalışmalar ay geçtikten sonra emzirme döneminde de doğum kontrol hapı kullanılabileceğini göstermektedir.

Yine doğum kontrol haplarının içinde bulunan hormonların ender durumlarda damarsal sorun yaratma ihtimallerinin bulunması nedeniyle, gebeliğin pıhtılaşmayı artırıcı etkilerinin tümüyle silindiği lohusalık dönemi bitimine kadar doğum kontrol hapı kullanılması uygun değildir.

Vazektomi

Tüplerin bağlanmasının erkeklerdeki karşılığı olan vazektomi, erkeğe herhangi bir zamanda uygulanabilir.

Üç aylık iğneler

Yalnızca progesteron içerdiklerinden sütün bileşimini bozmazlar. Bu nedenle lohusalık biriminde emziren anneler de bu yöntemden faydalanabilirler.

Aylık iğneler

Aynen doğum kontrol hapları gibi östrojen içerirler. Bu haplar için söylenenler aylık iğneler için aynen geçerlidir.

Prezervatif

Erkekler tarafından uygulanan bir yöntemdir. 

Lohusalık bitiminden itibaren kullanılmaya başlanabilir.

Kadın prezervatifi

Lohusalık bitiminden itibaren kullanılmaya başlanabilir.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • seafoodplus.info:

Daha fazla bilgi >>

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde doğum kontrolü nasıl olmalıdır?
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak  uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez. Bu nedenle bu dönemde  anneler için korunma, oldukça önemlidir. Gebelikten korunmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Ancak burada önemli olan nokta, anne ve bebek için en sağlıklı olanın tercih edilmesidir.

Doğum kontrol hapı kullanımı bir süre ertelenmeli!
Anne sütünün faydaları aşikar. Bebek için taşıdığı koruyucu maddeler ile bebeği hastalıklara karşı koruyarak beslerken, anne ve bebek arasındaki güçlendiren anne sütü; aynı zamanda anneyi de gelişebilecek hastalıklara karşı koruyor. Doğum kontrol hapları bilindiği üzere, içerdiği hormonlarla gebeliği bir süreliğine erteleyen ilaçlardır. Düzenli doğum kontrol hapı kullanımı ile gebeliği yüksek oranlarda önleyebilmek mümkündür. İlaç kullanımı bırakıldığında, yaklaşık 3 ay içerisinde yumurtlama düzeni eski haline dönebilmektedir. Doğum kontrol hapları içeriğindeki östrojen hormonundan dolayı, anne sütünün miktarını azaltabilmektedir. Bu nedenle bu hapların kullanımı, doğumdan sonra hekim tavsiyesine göre birkaç ay kullanılmamalıdır.

Korunmak için hangi yöntemler tercih edilmeli?
Doğumdan sonra tekrardan hamile kalmamak için çeşitli korunma yöntemleri mevcuttur.

  • Prezervatif kullanımı
    Sadece gebelikten korumak ile kalmaz, 2 tarafı da cinsel yolla bulabilecek hastalıklara karşı korur. Başarısızlık oranı çok düşüktür.
  • Tüplerin bağlanması yöntemi
    Sezaryen veya normal doğumdan sonra hemen uygulanabilen bu yöntem, göbek bölgesine açılan ufak bir kesiyle yapılmaktadır. Kalıcı bir yöntemdir. Doğum sonrasında hemem uygulanmaz ise lohusalık dönemi bitiminde laparoskopik cerrahi yöntemi ile uygulanabilmektedir.
  • Spiral
    Anne normal doğum gerçekleştirmişse ve plesantası çıkmışsa spiral yöntemi hemen yapılabilir. Doğum sonrasında hemen uygulanmadığında lohusalık döneminden hemen sonra takılabilmektedir. Anne sezaryen doğum yaptıysa, spiral yöntemi için en az 4 ay beklemelidir.
  • Vazoktemi
    Kadınlarda tüp bağlanması yönteminin erkeklerdeki karşılığı olan vazoktemi yöntemi, erkeklere her zaman uygulanabilir.
  • 3 Aylık İğneler
    İçeriğinde yalnızca “progesteron” olduğundan dolayı anne sütüne bir zararları olmaz. Lohusalık bitiminde anneler bu yöntemi güvenle tercih edebilirler. 

Benzer Yazılar

İdrarınızı Yapamıyorsanız Nedeni Üretra Darlığı Olabilir
İdrarınızı Yapamıyorsanız Nedeni Üretra Darlığı Olabilir

İdrarın vücuttan dışarıya atılmasını sağlayan, penis ucu ile mesane arasında bulunan bağlantı borusuna üretra denir. Üretranın darlığı ise, idrarın mesaneden rahatça dışarıya atılamamasına ve haliyle idrarın mesanede birikmesine neden olan durumdur.

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı

Bel Soğukluğu Tedavisi
Bel Soğukluğu Tedavisi

Gonore; gonokok adı verilen bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların en sık görülenidir.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir