cahit sıtkı tarancı eserleri nelerdir / Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Şiirlerinden Örnekler | Butik Kitap

Cahit Sıtkı Tarancı Eserleri Nelerdir

cahit sıtkı tarancı eserleri nelerdir

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Kısaca Hayatı, Eserleri (Kitapları), Sözleri Ve Şiirleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2020 02:16

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Cahit Sıtkı Tarancı, Cumhuriyet döneminin en önemli ve en başarılı şairleri arasında yer almaktadır. Şair, yaşamını yazmaya adamış olan biridir. Cahit Sıtkı Tarancı'nın, en meşhur eseri Otuz Beş Yaş şiiridir. Cahit Sıtkı Tarancı kimdir? Eserleri nelerdir? Kısaca hayatı hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Cahit Sıtkı Tarancı, Diyarbakırlı olup İstanbul'da yaşamıştır. Lisedeyken okul dergisi için yazmış olduğu şiir sayesinde ünlenmiştir. Servet-i Fünun şairi olan Cahit Sıtkı, ''sanat, sanat içindir'' fikrini benimseyen şairlerden birisidir.

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

 4 Ekim 1910 senesinde Diyarbakır şehrinde doğan Cahit Sıtkı, Türk edebiyatı için oldukça önemli şairler arasında yer almaktadır. Diyarbakır'ın varlıklı ve köklü ailelerin birinin çocuğu olan şairin babası, Pirinçcizadelerden Bekir Sıtkı Bey şeklinde tanımlanabilir. Şairin annesi, Arife Hanım'dır.

 O dönemlerde çıkmış olan Soyadı Kanunu sayesinde aile ''Tarancı'' soyadını kullanmıştır. Cahit Sıtkı, yaşamı boyunca sanatla geçirdiği 46 senenin sonunda, zatülcenp hastalığını geçirerek, 13 Ekim 1956 senesinde Avusturya'da Viyana şehrinde hayatını kaybetmiştir. Daha sonra Ankara'ya getirilerek defnedilmiştir.

Haberin Devamı

Cahit Sıtkı Tarancı'nın Kısaca Hayatı

 Cahit Sıtkı Tarancı, Diyarbakır'ın en zengin ailenin bir ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Suriçi Cami Kebir Mahallesinde doğan Tarancı, çocukluk ve gençlik dönemlerini burada geçirmiştir. İlköğretim yıllarını Diyarbakır'da tamamlayan Tarancı, liseye başlayacağı dönemde ailesi tarafından İstanbul'a yollanmıştır. İlk önce Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesine kaydolan Tarancı, ardından Galatasaray Lisesine geçip, lise hayatını orada tamamlamıştır. O senelerde ana dil derecesinde Fransızca dilini öğrenmiştir.

 Lise yıllarında şiire ve edebiyata ilgi gösteren Cahit Sıtkı Tarancı, Galatasaray Lisesin önemli bir dergisi için şiir yazmıştır. Bu şiirleri sayesinde tanınan ve şiirleri sayesinde isminden sıklıkla söz ettiren Tarancı, ilerleyen dönemlerde en popüler edebiyat dergisi olan Servet-i Fünun için yazmaya başlamıştır. Burada şiirlerini yayınlayan Cahit Sıtkı, Ziya Osman Saba ile tanışarak dost olmuştur. Cahit Sıtkı'nın yaşamında dostu için yazmış olduğu mektuplar, ölümü sonrasında bir araya getirilerek eser halinde okurlara sunulmuştur.

 Servet-i Fünun dergisinde şiirleri yayınlanmaya devam eden Tarancı 1931- 35 senelerimde İstanbul Mülkiye Mektebinde ve Yüksek Ticaret Okulu ile eğitimine devam etmiştir. O senelerde ise ''Ömrümde Sükut'' isimli şiir kitabını yayınlamıştır. Mezun olan Tarancı, Sümerbankta memur olarak çalışmaya başlamıştır. O zamanlar Tarancı'nın Peyami Safa'yla tanışması, hayatının en önemli konusuydu. Peyami Safa ile Tarancı'nın şiirleri Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanarak, çok ilgi toplamıştır.

Haberin Devamı

Cahhit Sıtkı Tarancı Eserleri (Kitapları)

 Cahit Sıtkı Tarancı'nın eserleri; 1933 yılında ''Ömrümde Sükut'', 1946 senesinde ''Otuz Beş Yaş'', 1953 senesinde ''Düşten Güzel'' ve 1957 senesinde çıkarılan ''Sonrası'' kitapları şeklinde sıralanabilir. Lise senelerinde tanışıp oldukça uzun zaman dost kalan Ziya Osman Saba'ya Tarancı'nın yazığı mektuplar, Tarancı'nın ölümü sonrasında ''Ziya'ya Mektuplar'' isimli eseri ile okurlara sunulmuştur. Bunun dışında Tarancı'nın ölümünden sonra ''Gün Eksilmesin Penceremden'' isimli hikaye kitabı da basılmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Sözleri

 Cahit Sıtkı Tarancı’nın bazı sözleri;

 - Tekrar duyduğun gün sesimi gök kubbede, hatırla ki mahşer günüdür. Ortalığa düşmüşüm seni arıyorum.

 - Yaş otuz beş yolun yarısı.

Haberin Devamı

 - Bir kere misafire çıkmış adın; istesen de istemesen de gideceksin.

 - Kuruyan sular gibi zamanı da kaybettik.

 - Aşık dediğin Mecnun misali kör.

Cahit Sıtkı Tarancı Şiirleri

 Cahit Sıtkı Tarancı'nın en bilinen şiirleri; Otuz Beş Yaş, Gün Eksilmesin Penceremden, Fani Dünya, Yalnızlık Macerası, Ben Aşk Adamıyım, Her Günkü Şarkım, Biz Nerdeyiz Sevgilim, Memleket İsterim, Madem ki Vakit Akşam şeklinde sıralanabilir.

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Şiirlerinden Örnekler

Cahit Sıtkı Tarancı kimdir? Şiirlerinden örnekler

Cahit Sıtkı Tarancı, 1910 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin öncülerinden biri olan şair, yazınımızda “Otuz Beş Yaş” şairi olarak bilinmektedir. Çok bilinen başka şiirleri de Desem ki ve Gün Eksilmesin Penceremden isimli eserleridir. Hece ölçüsünü çok iyi kullanan, fakat bunun yanı sıra serbest şiirler de kaleme alan sanatçı için estetik hassasiyet ön plandadır. Sözcük tercihindeki titizliği, sözcükleri şiire yerleştirme kudreti ile öne çıkan şair, şiire ilişkin fikirlerini Ziya’ya Mektuplar’da belirtmiştir. Buna göre bir ara sosyal gerçekçi olan sanatçı, genel olarak bireysel planda kalmıştır. Cahit Sıtkı, eserlerinin birçoğunda ölüm temasını işlemiştir. Şiirde şekle, kafiyeyyle ahenge önem vermiştir. Cahit Sıtkı’da romantizmle simgecilik akımlarının tesirleri vardır. Şiirlerini hece ölçüsü ile kaleme almıştır. Hece ölçüsü ile kaleme aldığı şiirlerin haricinde serbest şiirleri de vardır. Serbest şiirler yazmasında Garipçilerin tesiri bulunmaktadır.

Eserleri:

Şiir: Otuz Beş Yaş, Düşten Güzel, Ömrümde Sükût, Sonrası

Mektup: Ziya’ya Mektupla

Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider. Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz? Ya gözler altındaki mor halkalar? Neden böyle düşman görünürsünüz; Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? Zamanla nasıl değişiyor insan! Hangi resmime baksam ben değilim: Nerde o günler, o şevk, o heyecan? Bu güler yüzlü adam ben değilim Yalandır kaygısız olduğum yalan. Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız; Hatırası bile yabancı gelir. Hayata beraber başladığımız Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir; Gittikçe artıyor yalnızlığımız. Gökyüzünün başka rengi de varmış! Geç farkettim taşın sert olduğunu. Su insanı boğar, ateş yakarmış! Her doğan günün bir dert olduğunu, İnsan bu yaşa gelince anlarmış. Ayva sarı nar kırmızı sonbahar! Her yıl biraz daha benimsediğim. Ne dönüp duruyor havada kuşlar? Nerden çıktı bu cenaze? Ölen kim? Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar. N'eylersin ölüm herkesin başında. Uyudun uyanamadın olacak Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında? Bir namazlık saltanatın olacak. Taht misali o musalla taşında.

 


Paylaş:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası