ondalık sayılarda çarpma bölme / 6.Sınıf Ondalık İfadelerle Çarpma ve Bölme İşlemi Testi - Matematik Vakti

Ondalık Sayılarda Çarpma Bölme

ondalık sayılarda çarpma bölme

6. Sınıf Matematik Ondalık G&#;sterimlerle Kısa Yoldan &#;arpma Ve B&#;lme konu anlatımı

Haberin Devamı

Örnek: 0,42 x 10 işlemini ele alalım ve sonucunu bulalım.

 Şimdi bu işlemin sonucunu kısa yoldan yapabilmek için 10 rakamına bakmamız gerekiyor. 10 rakamında bir tane sıfır olduğu için, bir tane sağ tarafa doğru kayar.

 0,42 x 10 = 4,2

 Yukarıda ne yaptık? 10 rakamının sıfırını yok ettik ve daha sonra ondalık gösterimdeki virgülü sağa doğru bir tane kaydırdık. Böylece 4,2 sonucunu bulmuş olduk.

Örnek: 13, x işlemini ele alalım ve kısa yoldan sonucu bulalım.

 Yine aynı şekilde bu defa rakamına bakacağız. Bu rakama baktığımız zaman 2 tane 0 bulunuyor. O sıfırlar kadar virgülü sağ tarafa doğru iki tane kaydıracağız.

 13, x = ,6

 Gördüğümüz gibi virgülü iki tane sağ tarafa doğru kaydırdığımız zaman sonuç olarak ,6 sayısını buluyoruz. Siz de bu şekilde farklı örnekler yaparak değişik ondalık gösterim sayıları ile 10, ve sayılarına çarpabilirsiniz.

Not: Ondalık gösterimler ile kısa yoldan çarpma işlemi yaparken, 10, ve sayılarının yanındaki sıfır kadar saat tarafa virgül kaydırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Ondalık Gösterimlerle Kısa Yoldan Bölme İşlemi

 Aslına bakılırsa ondalık gösterimlerle kısa yoldan hem çarpma hem de bölme işlemi birbirine benzer. Buradaki fark ise çarpma işleminde virgülü sağa doğru kaydırıyorduk; ancak bölme işleminde bu defa virgülü sol tarafa doğru kaydıracağız. Şimdi bu konuda bazı örnekler ele alalım ve işlemi daha iyi bir şekilde anlamaya çalışalım.

Haberin Devamı

Örnek: 0,12 : 10 işlemini ele alalım ve kısa yoldan bölme gerçekleştirelim.

 Gördüğümüz gibi burada 10 rakamı bulunuyor. 10 rakamına atarak bu defa virgülü sol tarafına bir 0 eklemek suretiyle kaydırma yapıyoruz.

 0,12 : 10 = 0,

 Burada işlemi yaparken 12'nin başına bir 0 getiriyoruz. Bunun nedeni ise bölme işleminde 10 rakamının olmasıdır. Yani 0,12 sayısını 10'a bölünmesi nedeniyle 12'nin başına 10 getiriyoruz.

Örnek: 14,35 : işlemini ele alalım ve kısa yoldan bölelim.

 Bu defa bölen kısmında sayısı bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı sayısındaki 2 tane sıfırı atacağız ve ondalık gösterimde sola doğru iki tane bir rakam kaydıracağız.

 14,35 : = 0,

Haberin Devamı

 Gördüğümüz gibi virgülü 2 basamak sola doğru kaydırdığımız zaman, mecburen bir 0 rakamı ekledik. Böylece sonuç olarak 0, sayısını bulduk.

 Siz de bu şekilde farklı örnekler yaparak kısa yoldan hem çarpma hem de bölme gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca hem 10 ve sayılarını hem de sayısını kullanmak sureti ile işlem yapabilirsiniz.

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *monash.pw ve *monash.pw adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Ondalık sayıları çarpmak için, öncelikle sayıları ondalık işaretsiz (virgülsüz) olarak çarpın. Sonra, her bir çarpanda ondalık işaretinden sonraki rakamları sayın. Son olarak da, çarpımda ondalık işaretinin arkasına aynı sayıda rakam olmasını sağlayın. Örneğin, 7,61 X 9,2 işleminde, çarpımımızda ondalık işaretinin arkasında 3 rakam olmalıdır, çünkü çarpanlarda ondalık işaretinin arkasında toplam 3 rakam vardır. Orijinal video Sal Khan ve Monterey Institute for Technology and Education tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Bizden 32 virgül 12 ile 0 virgül 5’i çarpmamız isteniyor. Ondalık kesirlerde çarpma işleminde, tam sayıları çarparken kullandığımız yöntemin aynısını kullanıyoruz. Çarpmayı bitirdikten sonra sayılarımızın ondalık bölümündeki boşlukları sayıp aynı sayıda boşluğu işlemimizin sonucuna ekliyeceğiz. İşlemin sonucunu da bu şekilde ondalık yapmış oluyoruz. Bu iki ondalık sayıyı çarpalım. Elimizde 32,12 ve 0,5 sayılarımız var. Sayıları yazarken her iki sayının virgülünü de aynı miktarda istediğimiz kadar sağa kaydırabiliriz. Çarpma işlemini yaparken, virgülün yeri, ikisinde de aynı miktarda oynattığımız zaman, önemli olmaz. Virgülü yok bile sayabiliriz. Yani ile 5'i çarpabiliriz. Ondalık kısımla sonra ilgileneceğiz. O zaman başlayalım. Sadece 5 ile 'yi çarpacak olursak, 5 kere 2, 10 Elde var 1. 5 kere 1, 5 artı 1, elimizdeki 1'i de ekledik 6 oldu. 5 kere 2, Elde var 1. Son olarak, 5 kere 3, 15, artı 1, Başka sayı kalmadı. Burada 0,5 ile çarpmamıza gerek yoktu. Daha doğrusu sıfır ile çarpmamıza gerek yok çünkü sıfırla çarptığınız zaman bir sayıyı, her şekilde sıfır elde edeceğiz. O zaman, 5 kere bize bu sonucu verdi. Şimdi ondalıklara bakalım. Ondalık virgülünün arkasındaki rakamları sayıp bunu sonuca ekleyeceğiz. O zaman bakalım çarptığımız sayıların ondalık virgülünün arkasında, bir, iki, üç tane rakam var değil mi? Bu sayıdaki boşluğu işlemimizin sonucu için de uygulamalıyız. Burada bir, iki, üç aralık ilerliyoruz ve virgülü buraya koyuyoruz. O zaman 32,12 çarpı 0,5 16,, yani binde altmış'a eşit olacakmış. Ve buradaki 6'dan sonraki sıfırı yok sayabiliriz çünkü bu sıfırın sayımıza bir etkisi yok. O zaman bunu 16,06 şeklinde yazabiliriz. Son olarak sağlamasınıda bir yapalım. Burada yaklaşık değeri 32 olan bir sayımız var ve bu sayıyı 0,5 ile çarpıyoruz. Hatırlıyorsanız 0,5 demek, 5 bölü 10 demek yani 1 bölü 2 ile aynı şey. O zaman, aslında 32,12 ile 1 bölü 2'yi çarpmış oluyoruz. Burada 32,12'nin yarısını alıyoruz demek oluyor değil mi? 32'nin yarısı 16 olduğuna göre ve 0,12'nin yarısı da 0,06 olacağına göre, bu sonuç gayet mantıklı ve doğru oluyor.

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı - Toplama, &#;arpma, B&#;lme Ve &#;ıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Son Dakika Haberler

EğitimOndalık Sayılar Konu Anlatımı - Toplama, &#;arpma, B&#;lme Ve &#;ıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır